Monday, May 30, 2016

Kotobian Tadau Tagayo Do Kaamatan. :)



Happy Kaamatan! Fellow friends nunu habar kou baino? Nokoakan ko noh? Au ku koilo kopio mimboros dusun, nga karati ee oku ma tekuuudi kekekkk sorou pe bei. Siongoi oku daa moi hilo id KDCA nga au oku osimbayan. Haro nopo wonsoyonku hiti (toi gia?)

Tam. Betul kaitu. Hahah!
Goodnight!



Share:

Saturday, May 28, 2016

Listen.







I accidently signed up plan Celcom Internet Burung Hantu 10GB RM5 sahaja. Mobile internet habis quota sebab dah hampir tamat tempoh sebulan dan banyak spend time dekat luar these 1 month. Kalau di rumah, guna wifi saja. So habislah quota tersebut sebelum waktu. Dan malam ni tidur lewat, 2AM selesai tolong mak di dapur untuk catering majlis esok (yes i'm in ranau now). So naik bilik tu try register (first time nampak dalam menu celcom). Tengok 10GB RM5 only 1AM-7AM, terus excited thinking eh murahnya, but I wasn't aware yang itu untuk 1 malam sahaja. LOL sadis. April fool dah lama berlalu. So untuk tidak menghampakan RM5 tersebut maka, alang-alang tidur lewat malam ni apa kata hari cuti yang indah ni jam 7AM baru tidur?


Okey cukop macam iklan XPAX pulak.

So here I am.

Sudah lama mau try juga sebenarnya blogging through phone. Not sure how this would turn out sebab saya ada sikit annoyed kalau outcome post alignment pergi ke kiri or ke kanan. Font random segala. Laptop masih di hospital, oh sedih. Tapi terfikir ia sudah 8 tahun berkhidmat, oh.. :')

How are you blog? How are you my dear friends? Do you still blog? I didn't blog often now, because if I write, I'd write about sad things. Who would want to know that? Who would want to read such things? No one. T_________T. Yes this keeps on bugging me. Whenever I started writing, I'll always begin with asking myself this. Where do I begin. YES. Where do I begin? Is it my fault that I skipped writing updates too much, sampaikan there's no record I can refer to on what actually happenning these few years. Sebab I don't remember any single thing. My mind is blocking them. HAHAHAHAHABLERGHHH. Say again, who's blocking?

I do miss writing. And typing. I miss blogging. Because people will always hear me. Whether they understand or not, they'll listen. Listeonnn to the soooonng here in maiii heooorttttt *vibrato*. They'll read. Tapi what's going on in their mind, how they interpret my writings in their own meaning, that, I cannot halang. For me blogging is never about fame. It's about passion on doing things that I love. It is called : being TRUTHFUL. But, my honesty and me being always blunt over things sometimes distance me from my own blog. I am so worried I might slipped anything that I will regret later. I have hearts who I have to care. I am naturally a good person *wekkk* but as a human, I do have my evil side too (i am wayyy too honest). I do have weakness. I have histories I wish I can erase. I am unlucky. I am struggling in life. I have those moments I wish I could go back. And...... call me immature but I hate when people tell me to be patient when I AM being patient.

I still want to write more, :( but I have to go. Lovely day everybody!

Share:

Sunday, February 14, 2016

Entri Tiba-Tiba

Finally hitting 'new post' button on Blogger. Mimpi apa entah.

Okey sebenarnya baru selesai siap kerja. Tidak pernah habis pun tapi decide yang lainnya setelkan besok. Rajin saya setakat 3AM tadi. Pastu tiba-tiba sedar saja eh tengah tulis blog?

Helo blog. It's been few months already. Disember dan Januari langsung tiada update. It's not that I do not do anything, in fact, these 2 months was one of those most roller coaster, exciting months and I took many pictures too! Lama sudah tidak ambil gambar banyak-banyak so that's why I consider I am doing pretty well for my early 2016. My previous years was way too dull.. Very stressful. :)

Happy new year 2016 and happy Chinese New Year!

Sebenarnya di lubuk hatiku yang paling dalam masih berhasrat satu hari nanti saya update blog ni on daily basis. Mungkin bermula minggu depan, atau bulan depan, atau tahun depan, atau esok. Eh esok? Atau yang paling kejam, lagi 10 tahun. Aktiviti terkini boleh tengok di instagram saya, though. I think the only social media saya update sekarang lebih kepada instagram (autopost di facebook). But seriously memang nak aktif blog balik, em but again everytime bukak blog pun memang kinda berjanji pada diri mau update selalu tapi end up, senyap sepi gelap gulita wahahah.

Lama tak blogwalk. Do people actually still blog? Jap. Yang betulnya, adakah orang-orang yang start berblog lebih kurang saya (around 2006) masih blog lagi sekarang? To name a few.. *sebut dalam hati* X) Okeylah almost 10 years blogging woi. Agaknya saya sorang saja yang masih macam ni.. T_T

Semalam first time nangis tengok main bola. Filem Olabola. Orang rekemen tengok, yours truly pun tengoklah walaupun nda paham pun selama ni tentang game bola. Bukan bola kinda girl. In fact bukan jenis bersukan pon. Hahah k random. Sekian post paling pertama untuk tahun 2016 yang random dan pointless ini. Tidak apalah, blog saja pon. Why some people take things so serious, tulis blog main format itu ini. I can start and end my entry however I want. I can italic, bold, underline etc wherever I want. I can write whenever I want and whatever I want. Tulis sajalah setakat mana yang nak kongsi kan.. Entah diorang. Eh diorang pula disalahkan. Siapa entah. Bye baik ku tinggalkan tulisan ini nanti makin merepek HAHAHAHA.

Jumpa lagi sepuluh tahun.
Share:

Tuesday, November 24, 2015

Overthinking.

Where do I begin.

Baru start menaip, tapi sudah mula rasa untuk berhenti. Seriously, where do I start? Nothing interesting. Hari ni baru rasa betul-betul free, dan esok pun free. Dan lusa belum tentu. Actually, sudah tentu mungkin. Ada kursus. So tak free dah. Free or tidak free ni? Ahhh entah malas pikir XD


[i]
Airasia freeseats.
Saya adalah kuchiwa. Sebab apa? Sebab route from Kota Kinabalu semua naik harga. No new route, and route sedia ada makin mahal somemore which is wtf?? Excuse me but within KL dan domestic (semenanjung) route lain boleh dapat RM10, then why la too expensive just to go to Sandakan? Iskk. And route BKI - KUL sekarang RM99? How come? Kalau macam tu promo bukan freeseat lagi murah T______T Oh well what do I know right. Terima sajalah. Stress. Tapi, tahun depan saya dah penuh dengan travel plan anyway so just wait untuk 2017 punya dulu lah. Stress for nothing.


[ii]
Tari Kirana.
Yes I'm bringing back what once was my passion. This 28th got another show at hotel in 1Borneo KK. Belum update lagi details Tari Kirana ke mc majlis tu since I still have lots of thing going on. We're hiring new dancers, we're going to set up our own bamboo orchestra (boleh ke??), we're planning on monthly or once every 2 months showcase around Ranau and Kota Kinabalu (macam busking diorang cakap - just jump anywhere, set up a bit and perform lol), booth for fund rising etc. We already got one showcase at Donggongon coming up on early December. We also going to collaborate with new restaurant in Ranau (start tahun depan jika tiada aral melintang) untuk show tiap malam waktu operasi.


[iii]
ALANAH's Home.
New penginapan coming up. Family's. Maybe will try to set up small office there for KundasangTrips. And lepas ni untuk budget package, boleh letak guest di situ. I think tahun depan baru fully operating.


[vii]
Little friends.
The kitties, Dom and Daisy membesar dengan sihat alhamdulillah. And kucing-kucing yang lain saya nak letak semua dalam sangkar dah. Dom and Daisy's big cage also I want to give to the cats outside. Including kucing yang liar-liar tuh. If I can umpan diorang masuk sangkar lah kan. Reason is, anjing-anjing liar selalu kacau/buli, dan makanan pun selalu anjing-anjing tu yang habiskan. Tu macam tidak cukup makan dah kucing-kucing ai T_______T


[vi]
Diet.
Diet! Haha rasa mau tampar diri sendiri. Hari tu elok dah turun dari 65KG ke 57KG. Pastu naik balik sebab lupa daratan ke 59.4KG like wtf? Sekarang ni 58KG dah tapi ya ampun, banyak dah masa terbuang. Konon target new year new body wakakakkk. Okey takpa sempat lagi nih :)



And all in all, 5 benda ni just few small things going on in my life right now. I have bigger issues and bigger responsibilities to cope with, at this very moment. It's just that I didn't choose to share all about it here. Bye, til meet again. Entah bila XD






Share:

Friday, October 16, 2015

Entri tiada motif

I miss my blog. T___T

At least masih sedar yang diri ini punya blog so datanglah jugak kadang-kadang tulis benda merapik sini (asal ada muahahah). 

Tadi lepas kerja, plan siap dah nak pergi Segama di KK ni untuk beli barang penari. Yes tiba-tiba pulak minah ni mengajar menari balik kan. Kata hari  tu dah retire? Sebenarnya MEMANG dah retire, tapi lepas banyak kali dapat offer sebelum-sebelum ni, last-last ambil jugak offer ajar menari yang ini lepas terima ayat-ayat cinta lagi sayu dan menyayat hati dari mak (ugut pun ada jugak). 

So pergilah ai ke kedai lama dekat Segama yang jual macam-macam kostum untuk persembahan, TIN TIN ENTERPRISE. Dulu pun pernah ke sini beli barang tarian but that was years ago. Bertahun tak datang pastu ingat-ingat lupa lokasi. But jumpa jugak. Memang agak tersembunyi sikit. Saya tidak tahu kedai lain yang jual barang-barang yang kedai ni jual, so memang pergi sini sajalah. 


 RM12.90 price untuk sepasang (2 kipas). Semua colour pink. Colour lain macam hijau, biru gelap, kuning, merah pun ada tapi ni menarik sikit warna dia. So pilih yang ni.


Lepas tu jalan sepanjang blok tu menuju ke gerai-gerai jualan dekat hujung bawah jejantas. Singgah few kedai melilau-lilau mata ni cari palazzo, bajet dalam RM30 ke bawah, then jumpa RM25.90 kualiti okey. Then jumpa lagi palazzo lagi murah RM15.90 kualiti rendah sikit dari yang RM25.90 tapi still, untuk setakat buat show, still okey. Cari online paling murah RM35. Tu belum masung postage lagi. Rasa macam nak tepuk dahi sendiri, obses sangat cari barang online padahal kalau jalan sikit cari di luar, might jumpa yang lagi murah! Might come esok balik beli banyak-banyak.

Pastu pergi beli makanan gerai-gerai bazar bawah jejantas tu. Nak nangis dapat harga murah. Hinava setengah plastik dapat RM2 saja. Ni yang buat terharu nih. Come one, siapa jual hinava murah camni? Atau saya sorang saja yang rasa murah? LOL.

Hinava is one of the most popular of the traditional dishes of the Kadazan-Dusun, the largest ethnic group in Malaysia. It is a traditional salad of this culture made with pieces of raw fish mixed with lime juice, ginger, red onion, bird’s eye chili, bitter gourd and shallot. Preparation for this dish is fairly simple. The fish will not be cooked with a flame but with the lime juice instead, so all raw materials must be washed beforehand.

Yes I love Hinava sooo much! Datang Sabah trylah Hinava.
Okey tu saja muahahahahahahaah!
Share:

Saturday, September 19, 2015

Sometimes late at night.

I just finished my forever-tidak-pandai-habis-habis work so I think I want to stop by here just for a little 'hi'. Actually I intended to extend my blogging hiatus til October or lagi hebat til 2016 but tonight I just feel like writing so here I am. It's 1.33AM now and I should be sleeping sebab esok pagi supposed bangun awal to Kota Kinabalu tapi saya adalah terlalu {insert negative feelings here} to even close my eyes so.. again, here I am.

Err. I might as well bersiap dan directly drive to Kota Kinabalu right away once I finished writing this entry. Hahah. Dan sementara menunggu, boleh tidur dalam kereta. CRAZY.


Destinasi I cannot reveal now but some of them boleh agak di mana kan? XD


I really REALLY cannot wait for next year's trips. Tapi yalah, cerita kemain cannot wait cannot wait. Tapi lepas pergi updatenya tidak. Bosan kau ni (- -"). Trip yang 3 months and 2 weeks lagi tu one of my girl bff in KL might want to join so not going solo anymore I think heheh. Our plan, she touch down Kota Kinabalu few days earlier and jalan-jalan Sabah sebelum sama-sama fly untuk berdrywinter then selesai trip she go back to KL and I go back to KK. 3 more months to plan what and where we'll go in between. Seriously I can't wait! Things have been so painful lately T___T

One more thing, I cut my hair short. Very short. Last potong pendek gini rasanya time form 4. Like a mad woman.

*menguap*

Okey rasanya sampai sini dulu. Few more hours to sleep before ke KK. Bye. Zzz.
Share:

Thursday, August 27, 2015

27 Ogos 2015

My blog now back to normal again.

Sadly, muka sekarang adalah seperti mak .. okey upgrade sikitlah. KAK LAMPIR. Rambut kusut masai, mandi nda dari pagi (ya ko sorang saja wangi orang lain semua busuk kan (- -'), makan nda sempat rasa macam dua hari suda tidak makan, kain terbengkalai, Dom dan Daisy masih menunggu masa untuk dimandikan. Dengan berbulu mata tengok dua orang sibling sebelah bilik tu tengah bersiap buat recording baru. Berbulu woi. Tapi berbulu pun tapi buat hari ini adalah tidak berminat berbuat apa selain menselesaikan kerja yang ada ni.


Habislah ini malam kena gunting rambut time tidur sebab pos ini gambar :P


All of us the 5 sibling semua memang suka menyanyi (merdu tidak merdu belakang kira). Cuma yang adik lelaki sorang di belakang tu lain sikit. Suka compose lagu + his friends ada yang buat lagu. For fun. Macam underground-underground gitu. Agaknya. Tapi yang sengalnya sebab tak pernah ajak pula kami merekod dengan dia kann HAHAHA. Ceritanya tiba-tiba adik perempuan ni merekod lagu, sebab dulu pernah jadi background singer salah satu lagu diorang buat. Then bila siap, diorang tertarik dengan suara dia ni. So cipta lagi untuk suruh budak ni nyanyi. Hah. Free-free orang buatkan lagu. 

Tapi ko tak dengar lagi suara ai. Nangis 44 hari kau. Sebab merdu yang hamat. Ada ONG. Masalahnya bukan ong as in Chinese. Tapi ong lain. Ong apa? Ong Ong as in bunyi katak. Wakakakkk!

Dom dan Daisy. Perasan tidak saya ada sebut tadi? Ni new kitten adopted, nama canggih sikit kali ni. Yang jantan Dominique (sebab I suka tengok french bf Michelle Phan nama Dominique tuh) pastu yang betina nama Daisybella sebab I suka bunga daisy. Gambar nanti say pos sini, sebab malas rasa mengtransfer gambar-gambar sekarang ni. Sempat transfer gambar atas ni saja. Lepas tu malas. Okey yang ni memang malas buat masa sekarang. Tapi buat kerja lain ai rajin. X)

Actually by the time I'm writing this post, my work di laptop already done 100% after 2 days. Time to shake it shake it bersihkan bilik, cuci kain yang tidak berapa melonggok (kali ini) itu, isi perut, bagi kucing makan, MANDI T_T etc. Terlanjur merendam kain, terpaksa cuci juga. Kalau tidak, 3-4 minggu baru basuh kain HAHAH.

Alright! Nanti ai datang merepek-repek lagi. Bye. ;)
Share: