Pages

Showing posts with label Potatoes Gonna Potate. Show all posts
Showing posts with label Potatoes Gonna Potate. Show all posts

Can I not care?

Tuesday, August 18, 2015

Ai adalah sangat pemalas melaundry orangnya. I will do it, like, sekali sepanjang 3 minggu. First step tu macam, 90% siap HAHAH. Sebab asal start buat, buat sampai habis, buka cadar buka selimut. Selimut bukan satu, tapi sampai 3. Cadar sampai dua yang jenis tebal tuh. Bantal pun banyak so sebulan sekali cuci sekaligus semua, maybe that's why malas dia lain macam. Sebab kena cuci semua sekaligus! Dan akan ambil masa 2-3 hari untuk setel semua. Basuh + pewangi + jemur + kering dan lipat (or pasang balik). Wahaha. Apa ni buli diri sendiri. Dan kali ni lagi hebat kerjanya sebab kena extra work sikit sebab baru adopt two new kittens (hopefully tidaklah mati macam kes sebelum-sebelum ni kalau tak mau meraung T_T). Ya kittens. Bukan baby manusia. Baby cat! 

Apapun dua tiga hari ni gembira sebab akhirnya sistem jam badan berpusing pada paksinya, di mana, mata mula mengantuk sekitar 10PM dan bangun 5AM. Sebelum ni? Serupa vampire. Bila bangun taknak tidur, bila tidur taknak bangun. Serupa orang tiada pedoman. Tidak apakan sekali sekala. Sob. Ikutkan hati memang binasa jadi dia. So mesti kuat. Kalau tidak mahu kuat, then mahu jadi apa? Hantu atau buaya? Tiba-tiba.

Ya Allah sampahnya tulisan. Sabar sajalah. Sekurang-kurangnya ai update benda non related to feelings. Kang cerita pasal feeling 77 muka surat macam biasa buat waktu remaja dahulu kala, muntah darah 40 hari 40 malam pulak. Zaman tu sudah lama tinggal. Welcome to real life. But I would love to read them sometimes anyway hiks. 




But.
May I ask?

Kalau sedih, perlukah kita menangis meraung tarik biar koyak kulit kepala tunjuk orang betapa sedihnya kita. Tak boleh senyum. Tak boleh ketawa. Tak boleh ceria. Tak boleh, tak boleh. Kena menangis sepanjang masa kalau tak kau tak cukup sedih macam what the fish? Aku rasa blog ni pun dah sinonim dengan tangisan. Tangisan is a friend to me. I jakun dengan laughters, so please, let me laugh sesungguhnya sebab ai adalah tidak tahu bila lepas ni ai sambung menangis, paham? Being strong is the only choice I have anyway. And what kind of strong is it if I keep on crying? Then let me laugh, okey? Jangan buat macam ketawa itu satu kesalahan. Jangan buat saya rasa bersalah untuk merasa sesuatu yang bernama ketawa (apakah). Because obviously you made me cry too much, so let me happy on my ownnnnnnn @_@ k cukup nanti meroyan.

Sabarlah kalian, sesungguhnya sabar itu indah. Berindah-indahlah kita sebelum blog ini membongkar satu persatu tentang apa yang saya bebelkan ni. The time will come. The old Fina Sophie might not come back anymore, but next thing you know, you'll be saying HI to the more-pain-in-the-ass me.

Takut tak? K tak cukup samseng! XD

July Update

Monday, July 06, 2015

Assalamualaikum its July! Ehem macam biasa update-update saja terus mode perasaan rindunya pada blog.. rindunya tulis blog.. Then lepas siap tulis satu dua entri terus senyap lagi barang setahun dua HAHAH. Sedih blog terbiar dua bulan. Mau cakap busy tuh, hmm.. Sebenarnya bulan Ramadhan ni antara bulan yang saya rasa sangat releks walaupun boleh tahan juga kerja asyik pada meja dan laptop. Disember mungkin bulan fevret saya, tapi pada saya bulan Ramadhan adalah bulan yang paling menenangkan sekali. Alhamdulillah.

What I've been doing, what happen, where I've been, what etc etc during these 2 months? Not much to talk about I guess, but just let my mind wander, can we?


(1)
ONE of my dear cat died. I should have learnt from my previous mistake, and now I learn it the hardest way. He's just a kampung cat, bulu warna kelabu, sebelah mata kanan blurred (hampir buta). I found him abandoned by her mother (probably died) along with his 2 other siblings when he was sooo little. Rasanya dalam 3-4 weeks. His other siblings didn't make it, but he did. That's why I named him Fighter. All these while he plays alone, befriends and sleep with only himself and me. He's so healthy and active and clingy until he's diagnosed with a decease. He died almost 3 weeks now tapi masih sedih. Cried at nights, cried on every attempt to wash his cage because I have no strength. Half of me still feel his presence. Isi dalam cage semua masih dalam kedudukan asal, macam dia masih ada. How in-denial. Sebab tu sampai sekarang belum mampu cuci cage dia. Cried when I'm doing my work on the desk. Cried when I see his carrier. Cried and cried and cried and now that I'm writing this entry, I might end up burst in tears anytime now. I miss him. I really do. T_T

This was really me especially during the night I realize he won't make it, and during the nights after that, when he stopped breathing. I'll see you in heaven, Fighter.


(2)
GEMPA 5.9 richter scale (initially kami anggar sampai 7 sebab kuat sangat sampai nak bangun/berjalan pun hilang kawalan). In my hometown where I live, Ranau. This supposed to be the first thing in my mind when writing this entry but honestly it came second after my dear kitten hm. Wikipedia (refer here) tulis it last for 30 second. Tu pun dah rasa ngeri habis! Because I know if something happen in such a short time, where can I run? 7.15am tu saya masih tidur lagi tapi terjaga sebab gegaran terlalu kuat. Bangun dari katil pun tidak dapat. Teriak la jugak. Alarm kereta dekat bawah pun bunyi dah. Time tu memang minda dah register it's earthquake. Sudahlah bilik di tingkat atas. Tak turun terus, benda terlalu cepat. But still turun lenggang kangkung (ceh) keluar. Lepas tu macam tiada apa-apa dah, so naik lagi. Then tiba-tiba ada lagi (aftershock). That is when I know something is strange. And we here in Ranau keep experiencing the aftershocks, even until now. 3.5, 4.3, 4.5, 2.6 etc etc. So far dah 100 - 110 aftershocks. Boleh bayang tidak macamana perasaan kami di sini. I started to think our world here is really going to end. And the most scary moment was 1 week after the EQ, a quite strong aftershock at 5.2 s.r at around 2AM. Time tu memang shaking habis.

But the trauma is nothing compared to those who have been killed. As we all know Gunung Kinabalu terletak di Ranau. Setiap hari tidak lekang dari pendaki. 7.15am tu masa untuk pendaki-pendaki turun dan siapa yang dah mula perjalanan turun, ... :( Sebab gegaran tu datang dari Gunung Kinabalu, gegaran di sana lebih kuat terasa. Gegaran tu buat bongkahan batu-batu besar jatuh dari atas gunung ke bawah dan langgar apa saja yang ada. I guess, yang sedang turun tu tidak ramai yang survive. Dan ada salah seorang dari mountain guide yang terkorban dalam usaha melindungi 2 orang pendaki. Sebak sangat waktu baca cerita tu. Here's one of the link : http://www.siakapkeli.my/2015/06/malim-gunung-joseph-selungin-terkorban.html

This ain't the first time Ranau experience benda ni. I remember back when I was little, tahun 1991. Reported 5.5 s.r. Then pada awal tahun 2014.  Reported 4.7 s.r. But 5/6/2015 melakar sejarah paling hitam pada kami warga Ranau.


Just taken. View from my desk.
*sorry tingkap tu I plan to clean it later bila rajin :P*


Awal July baru-baru ini, lalu Kundasang dari Ranau ke Kota Kinabalu. Sebenarnya dari Ranau pun boleh nampak gunung dah, boleh nampak dari tingkap bilik lagi. Sengaja letak meja berdepan dengan tingkap bilik. But dekat Kundasang lagi clear nampak gunung. Really. Gunung dah tak cantik, view dah lain. Luka sana sini. It sadden me. It sadden us all.



(3)
FEW days after the EQ, husband and I went to Kota Kinabalu. Jalan-jalan bermalam. Orang ramai mention tentang Sans Andreas yang baru keluar wayang. Opening filem tu buat ai goosebumps jap sebab it's exactly what I dreamed of few nights back before the EQ! The part where the young    girl was driving I don't really believe in such things but honestly I feel a little bit weird. Don't you?Oh well. 

Scene dalam San Andreas.
Sumber google.


(4)
UNFORTUNATELY flight saya ke Cebu dari Kota Kinabalu dah terminated oleh Airasia *read the details in the picture below*, so I guess untuk tahun ni no more jalan-jalan sebab plan tu pun cancel. Well nevermind. I have bigger issue to handle til end of this year.



(5)
I BECAME forgetful. And not that good in words, anymore. Selalu rasa susah cari perkataan yang sesuai. Kadang-kadang time tengah bercakap suddenly I stopped and trying hard to remember what I was talking about yet I never regain back my memory. I keep my thing and in just only seconds after I forgot where I put them and took hours for me to find it back accidentally - usually when I already give up. I 100% depends on my to-do list otherwise, I'll not do anything in a day. I got confused alot. And lots more it make me scared of myself... 

(6)
BUT tahun depan dah ada 4 trip booked. Two of them are solo trips. 1 tu belum beli flight lagi thats why tak masuk dalam list lagi, but will buy insya-Allah. Still dalam Asia Tenggara saja lagi

(7)
I'M DIETING! Tapi reaksi family biasanya YALAH TU. Kahkah. Anyway I lost almost 5KG already now, tapi bulan puasa ni slow gila turun dia. Why eh? Saya syak sebab jarang minum air. Sebab makan seriously tak banyak pun. Or maybe sebab saya cuma makan sekali which is waktu berbuka saja. Sahur memang tak makan. Teorinya, jarang makan pun merendahkan metabolisma badan so proses penurunan jadi slow. Diet waktu hari biasa adalah lebih baik nampaknya.


Other than this, I guess nothing much. I got to go. ;)
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS