Showing posts with label Getting rid of fat!. Show all posts
Showing posts with label Getting rid of fat!. Show all posts

Monday, December 15, 2014

Saturday, September 21, 2013

Atkins Diet

Miss Invisible is typing now! Ahak. Mood tengah happy, berbunga-bunga walaupun banyak masalah tapi tidak apa. Kita hadapi dengan tenang dan sabar.

I did some bloghop today, tapi macam biasalah jarang drop comments. And this one catches my attention. Okey saya just copy beberapa fakta penting, selebihnya boleh klik link Bicikut.


Pelan ringkas ATKINS DIET

Atkins Diet ni adalah sejenis corak pemakanan yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins bagi membantu seseorang individu untuk mengurangkan berat badan melalui konsep pembakaran karbohidrat dan lemak di dalam badan. Dr Atkin telah membuat kajian mengenai low carbohydrate diet dan mendapati mereka yang mengamalkan pemakanan kurang dalam karbohidrat tetapi tinggi dengan protein mampu menghilangkan berat badan yang berlebihan dan kekal dalam keadaan langsing seumur hidup.

Atkins Nutritional Approach (ANA) dibahagikan kepada 4 fasa utama yang perlu diikuti dengan penuh berdisiplin dan dedikasi jika kita ingin mencapai tubuh langsing impian kita. 4 fasa tersebut adalah :

  1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
  2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
  3. Pre-maintenance
  4. Lifetime Maintenance

Dengan mengikuti empat tahap, anda tidak hanya mencapai berat impian anda, namun juga mampu mempertahankan itu sepanjang hidup anda. Anda boleh mempelajari lebih lanjut tentang diet ini dengan membaca buku, Dr Atkins 'New Diet Revolution. Namun, seperti dengan diet yang lain, rancangan ini juga mempunyai pro dan kontra. Titik baiknya adalah bahawa diet ini mengesyorkan sukan sebagai sebahagian penting daripada program penurunan berat badan. Hal lain yang perlu dicatat adalah bahawa anda tidak boleh memulakan karbohidrat selepas anda menurunkan berat badan kerana hal ini akan mengakibatkan anda mendapatkan kembali semua yang telah hilang.


                              INDUCTION                              
 { FASA SATU }


Induction ialah peringkat terpenting sekali dalam Atkins Diet kerana ia adalah tapak permulaan kepada corak pemakanan yang berbeza daripada apa yang pernah anda lalui selama ini. Induction sebaik-baiknya dilakukan selama 2 minggu (paling kurang) dan boleh diteruskan selama 6 bulan sehingga 2 tahun, mengikut keadaan kesihatan dan berat badan anda. Yang pasti, lagi berat badan anda atau lagi susah untuk anda menghilangkan berat badan (atau kedua-duanya sekali), lagi lama anda patut berada pada tahap Induction.


Dilarang makan Semasa 2 Minggu Induction (Permulaan diet)
  1. Nasi, mi, mihun, laksa, laksang, spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau dan yang sebangsa dengannya.
  2. Roti, roti berserat, roti bun, roti boy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa-apa yang sebangsa dengannya. tak kira putih atau berfiber, berinti atau tidak.
  3. Gula-gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
  4. Buah-buahan, tak kira apa-apa jenis terutama sekali pisang (23.7 gram karbohidrat sebiji).
  5. Minuman bergula, jus buah-buahan, barli, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!
  6. Snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
  7. Segala bentuk kekacang
  8. Makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.
  9. Makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.
  10. SOS & Kicap
  11. Kurangkan makanan berproses walaupun rendah karbohitrat (burger, hotdog)
  12. Sayuran berkarbohidrat timggi seperti kentang, segala jenis ubi, lobak.
  13. Produk tenusu seperti susu, yoghurt, dadih, tak kira rendah lemak atau tidak.
  14. Kek, biskut dan semua produk bergandum.
  15. Makanan ringan seperti gula-gula, potato crisps, chocolate, pop-corn, aiskrim.

Boleh Makan
  1. Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.
  2. Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis.
  3. Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.
  4. Udang - bakar, tomyam, goreng dengan cili boh. Elakkan sotong kerana karbohidrat tinggi.
  5. Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun.
  6. Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.
  7. Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
  8. Burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je...(pastikan burger rendah karbohitrat)
  9. Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.
  10. Rumpai laut.

Syarat-syarat Induction
  1. Pastikan cukup minum air, 1 liter setiap 25kg berat anda. (Penting)
  2. Pastikan anda makan 3 kali sehari (saiz makanan biasa) atau 4-5 kali sehari (tapi portions kecil). Jangan sekali-kali malas makan sebab anda akan terasa sangat lapar nanti dan sukar nak kawal emosi dan nafsu makan. Makan malam biarlah sebelum jam 8.00pm atau 4 jam sebelum tidur. Jangan ponteng makan(menyebabkan badan dalam mood lapar & metabolisma menurun)
  3. Makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja. Baca label pada produk di pasaraya. Sebaik-baiknya makan makanan dari pasar seperti ayam, daging, ikan sebab kandungan karbohidratnya 0 gram.
  4. Makanan diproses di kilang selalu ditambah gula dan berkarbohidrat tinggi. Baca label tin, botol, kotak atau packet yang dibeli untuk tahu kandungan karbohidrat. Berhati-hati memilih sos dan kicap dalam botol.
  5. Jangan makan apa-apa pun yang disenaraikan dalam senarai makanan yang diharamkan di atas. Walau sepinggan nasi pun boleh menaikkan glukosa dalam badan dan menyebabkan anda ketagihan nasi dan benda-benda manis. Bersabar dan berdisiplinlah kalau nak kuruskan badan.
  6. Minum banyak air. Kalau sembelit, anda boleh mengambil psyllium husk / serat bercampur secawan air. Psyllium Husk / serat ada dijual dimana-mana farmasi dan kedai Cosway.
  7. Makanan boleh digoreng, dipanggang, direbus, disalai asalkan tidak ditambah gula dan madu.
  8. Rempah-ratus boleh digunakan asalkan asli, tak ditambah gula atau perasa tiruan.
  9. Jangan sangka makanan tertentu itu berkarbohidrat rendah. Sebiji buah pear bersaiz sederhana ada 25 gram karbohidrat, sebiji telur ayam bersaiz besar cuma ada 0.6 gram karbohidrat! Check dulu!
  10. Ambil supplement seperti spirullina dan vitamins untuk lebih menyihatkan badan lagi. Pastikan product tidak mengandungi gula.

Contoh sarapan

Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
Keju - 2 keping - (1 gram carb)
Makan Tengahari / Malam

Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb)
Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)



                ONGOING WEIGHT LOST             
 { FASA DUA }


Pada fasa ini, laju penurunan berat badan melambat ketika anda menambah kaya karbohidrat gizi untuk diet anda. Selama tempoh ini, anda akan meningkatkan keupayaan badan anda untuk membakar lemak serta memahami tubuh anda lebih baik. Anda akan menemui jumlah yang tepat dari karbohidrat yang anda boleh mengambil dan masih menurunkan berat badan. Tubuh anda juga akan mempersiapkan diri untuk pengurusan berat badan kekal. Jumlah karbohidrat yang boleh anda makan meningkat menjadi 25 gm pada hari untuk minggu pertama dan meningkat dalam tempoh lima ansuran gm selama beberapa minggu ke depan. Jika berat badan anda adalah signifikan, anda boleh meningkatkan asupan karbohidrat anda. Seseorang harus pada OWL sampai dia berada dalam 3-5 kg berat tujuan mereka.



                      PRE-MAINTENANCE                       
 { FASA TIGA }


Pra-rawatan adalah amalan yang dijalankan untuk rawatan seumur hidup. Pada tahap ini, anda cepat mendekati target anda. Selama anda terus menurunkan berat badan, anda boleh meningkatkan penjatahan mingguan anda daripada karbohidrat oleh lain gm 10. Anda akan berada di fasa ini sehingga anda mencapai tujuan anda dan tinggal di sana selama satu bulan. Tujuan utama di sini adalah untuk mencapai keadaan keseimbangan yang disebut Atkins 'Karbohidrat Equilibrium (ACE). ACE adalah tingkat individual asupan karbohidrat mana anda tidak mendapat atau menurunkan berat badan.



               LIFETIME MAINTENANCE             
 { FASA EMPAT }


Pada fasa ini, anda harus fokus pada ACE individu dan berusaha untuk tetap berada dalam dua kg berat badan ideal anda untuk sisa hidup anda. Dengan mengikuti rencana makan yang masuk akal, anda mendapatkan tenaga, kesihatan yang lebih baik dan kepercayaan pada diri sendiri.



AKHIR KATA. 

This caught my attention sebab.. Ermm.. Sebab.. Sebab sekarang berat badan dah naik T__T. Orang ingat tengah pregnant padahal, bukankah menyedihkan sebab hakikatnya belum lagi. Untuk mengelak kesalahfahaman tu berpanjangan, saya berkira-kira kononnya nak start diet balik. Tapi mampukah ai? Jawapannya, 3 bulan dari sekarang :P
Share:

Wednesday, April 03, 2013

Tips Makan Acai Berry : Hilang 3 kg dalam 3 hari

 سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Semuanya bermula pada bulan Disember 2012 waktu tengah rancak buat persiapan majlis perkahwinan (alhamdulillah dah selesai pun) dan juga rancak awal makan untuk big day tersebut. Waktu tengah browse Faebook, saya terjumpa page yang jual satu slimmping produck jenis soft gel, alkisahnya bernama Acai Berry ABC Plus atau dengan nama manjanya, Acai. You can google what's Acai is, I am too lazy to put it in here.

What I'm going to write here is my own tips dan mungkin tiada dalam tips official Acai, and what I did and did not do while consuming Acai, and lost 3 kilograms in less than a week. Hilang 3 kg dalam kurang dari seminggu. It's magical.

What I did and what I did not :
  • Saya ambil 1 soft gel dalam sehari, ambil dengan air suam, paling kurang 30 minit sebelum sarapan. Okey ini macam yang dalam arahan.
  • Saya tidak ambil apa-apa produk pelangsingan lain, termasuklah supplement lain. Langsung tiada.
  • Minum 3 botol mineral besar dalam sehari. 1.5 liter x 3 = 4.5 liter sehari. Minum air banyak-banyak adalah sangat essential dalam kehidupan seharian, dan penting if ambil produk-produk / supplement tambahan.
  • Saya tidak minum nescafe, teh, coffee. Sebelum ambil Acai pun jarang ambil.
  • Saya tidak minum minuman bergas.
  • Saya tidak minum apa-apa minuman yang manis.
  • Saya tidak minum air sejuk (samada yang berais atau yang dari refrigerator).
  • Saya kurang makan (sebab memang tak ada selera)
  • I bersenam beberapa kali.
  • Mungkin ini tidak membantu secara langsung. Saya banyak bertanya tips and always contact dengan owner page yang jual Acai. Tambah pengetahuan tentang Acai and how it works, so ini pun secara langsung membantu juga sebenarnya.
  • Tidak makan malam.

Talking about hilang selera makan. Ada juga nampak testimoni pengguna Acai yang kurang berjaya sebab selera tetap ada, malah ada yang makin bertambah. Hm entahlah. For me, once Acai serasi dalam badan I, selera terus ke laut. Memang itu antara fungsi Acai. Bikin hilang selera makan. I sampai sakit hati dengan tekak sendiri sebab time makan ikan bakar di sebelah Pasar Filipin KK, walaupun sambal sedap gila, tetap tekak tak mahu makan banyak sangat. Kecewa sangat time tu. Sebab tak dapat menikmati rasa ikan bakar yang sedap. Over tapi benar. Haha. I love ikan bakar.

Dengan erti kata lain, bagi saya, Acai menghapuskan nikmat makan kita. That's mimpi ngeri part. For me. As a food lover. But well, too much love makes you fatter. Haha. So ya, it do help me losing my weight so thanks Acai. 3 kg dalam 4 hari kot tu.. or 3 hari. Cepat kan?

Cepat tu mungkin sebab sebelum makan Acai, saya detox dulu badan, or at least buang kerak-kerak lebihan yang ada dalam usus. Senang sikit Acai nak serap cepat dalam badan. Dan beberapa hari sebelum consume pun, saya dah start minum air banyak-banyak dahhh.. Maybe sebab tu lah Acai dapat meresap cepat dalam badan gebu I. Entahlah. Teori rambang I saja. Haha. Saya jenis susah nak minum air banyak. Malas minum air. So I buat jadual. Setiap 6 jam, mesti habis 1 botol mineral besar 1.5 liter tu. Wajib. Contohnya jam 6.00am - jam 12.00pm, saya kena habiskan 1.5 liter. Selalu tengok jam dan letak air mineral sentiasa di tepi. Sebab selalu lupa minum air. So if dah jam 11.00am tapi botol mineral besar tu baru susut setengah, saya paksa juga habiskan before 12.00pm. Macam tu lah cara saya.. I have to do that way. If not, sia-sialah makan Acai.
I only consume Acai for 1 week actually, dan lepas tu ambil selang-selang hari, sebab selera makan hilang teruk (macam yang saya cakap tadi) dan saya takut nak consume lagi sebab itu lahh... Rasa macam ngeri pula. Then stop terus since I period and pastu I jatuh sakit demam sekali pakej dengan batuk-batuk and only get better during 3-4 days before wedding. Kita tidak digalakkan ye mengambil Acai waktu daya tahan tubuh sedang lemah.

By the way, you can buy it from here : Berat Turun 18kg Sebulan and the owner is Kak Aida. First, saya beli dari dia, then beli lagi dari dia untuk second and third bottle. Kadang-kadang harga mahal sikit tu tidak apa. Sebenarnya Kak Aida jual dah kira murah, sebab ada yang jual RM120 sebotol. Hampir sekali ganda. Antara sebab utama sebenarnya, saya suka servis Kak Aida ni. A good seller. Dah macam coach untuk customer dia. Apa saja soalan dia akan reply sebaik mungkin. Sekali dengan tips dan apa yang customer lain pernah kongsi tentang Acai, dia akan kongsi dengan kita. Dia even keep track of her customer, sebab ada nombor ID setiap customer. And no, I tak dapat apa-apa untuk promosi ni (promosi ke.. cakap benda betul saja pun), just saja-saja share benda bagus. Eheh..

Lagi satu, bila ambil Acai ni, lepas dah dapat berat badan ideal, stop terus. Not advisable to take it daily.
Okey, this is as far as I remember. Nanti ada perkara baru discover or baru teringat, I will update. Now actually I tengah consume balik, dari botol yang sama sebab belum habis. This is my first day - over again. Once I dah capai my ideal weight, baru stop balik. Wish me luck!
Share:

Saturday, April 16, 2011

Body consciousness.


Seperti yang anda tahu, saya jenis yang sangat body conscious. Sejak tahun lepaslah. Kalau sejak sekolah menengah lagi dah body conscious, aku tak payah susah payah nak turunkan berat badan sekarang ni sebab awal-awal dah jaga *menyesal tak sudah*. Sekarang ni, saya aware sangat dengan bentuk badan sendiri tapi taklah sampai obses ke apa. Ke, memang dah obses ni? @_@

See my latest figure. 34'27'37. Target 34'26'35. Sikit lagi tu. Dalam dua tiga bulan lagi insya-Allah dah tercapai lah ni theehe. Paling cepat, sebulan lagi. Sekarang ni tiap hari buat cardio and exercise tapi around 20 minutes sajalah yang termampu untuk setiap sesi. Saya buat sesi pagi after subuh and sesi petang after pulang kerja. Selain nak diet, nak bagi firm badan. Nanti lawa macam model. Petite model la maksud saya. Sebab saya tak tinggi. Sekitar 152 or 153CM saja bersamaan 4'9" - 5'0" feets. Currently; waist 27 inch, hip 37 inch, and thigh 19 inch. Tapi taknaklah kurus sangat oi.. Tak seksi nanti. Hahaha..

Gambar tak sengaja di-blurkan. Kamera C905 rosak, hari tu jatuh. Okey bai.
Share:

Tuesday, April 12, 2011

Kaitan penurunan berat badan dengan air yang banyak.

Sibuk google sana-sini maklumat berguna untuk penurunan berat badan yang lebih terancang dan efektif. Ini salah satu penemuan saya dari sini.


Apa kaitan dengan penurunan berat badan dengan minum air yang banyak?
  1. Air dapat menurunkan selera makan dan mengurangkan rasa lapar.
  2. Membantu badan dalam proses pembakaran lemak yang menggumpal.
  3. Hati akan mengalami kesulitan dalam menjalankan fungsinya ketika buah pinggang tidak mendapat air yang mencukupi.
  4. Mengurangkan lebihan lemak di badan.
  5. Mengatasi masalah penyumbatan air sewaktu badan menahan air yang ada di dalamnya agar tidak kehabisan.
  6. Mengurangi tompokan sodium di dalam tubuh.
  7. Membantu memelihara kesihatan otot dan kelenturannya.
  8. Membersihkan kotoran-kotoran dan zat-zat beracun di dalam tubuh.
  9. Mengatasi kesulitan buang air besar.


Dari apa yang saya baca, dalam sehari at least kita kena minum 8 gelas. Itu maksudnya lebih kurang 2.5 hingga 3 liter. Huh? 3 liter? Botol mineral besar 1.5 liter tu pun macam naik muak nak habiskan. Ceh cakap macamlah kena paksa minum air susu 1.5 liter. Sekarang ni saya belajar dulu habiskan 1.5 liter dalam satu hari. Later belajar habiskan satu gelas air susu dalam sehari T________T Ohh tak suka minum susu rupanyaa! Hehe..

Lupakan dulu hal air susu.

Selain kesan air dalam tubuh kita, ia juga sangat baik untuk kecantikan dan keanjalan kulit. Sila lihat point #7. Baik, sekarang nak minum air banyak-banyak atau tidak? JAWAP SEKARANG, CAKAP MAU CANTIK? *cekak pinggang macam gaya ibu marah anak main lumpur*



Share:

Thursday, March 31, 2011

Think positive!

Gained my weight til 51KG ..like wtf, tapi nak marah apanya, sendiri punya kerja. Kerja? Silap tu. Aku takda buat 'kerja-kerja' senaman. Takda jaga makan macam dulu. Takda takda takda. Semua tak ada. Ada pun jarang-jarang dan dah tak konsisten. Okey tensen balik dengan badan sendiri.

Nak diet balik beberapa minggu sebelum ni, tapi masa kurang mengizinkan. Kesibukan yang sebenarnya tak berapa sibuk tapi entah rasa macam sibuk, dah buat saya rasa terhalang nak diet. Satu saja yang tidak berubah - saya langsung tak makan di malam hari. Alhamdulillah dah terbiasa. Kalau tak, lagilah badan macam kena pam-pam T___T

Bila entah nak kuat semangat dan cukup inspirasi untuk memulakan diet balik.. Sobs. Kalau nak diet juga, nak tak nak kena berpuasa. Rutin aku yang banyak habis dekat cafe buat aku kiri kanan asyik terpandang makanan saja. Bergelumang dengan makanan-makanan. Mana tak mengunyah je kerja tsk.

Puasa? Ohh. First day puasa mesti merana habis ni..

Fuhfuh okey Fina, think positive. You can do it.. * nada longlai*
Share:

Saturday, January 29, 2011

Losing weight!

Ya haruslah excited! Hahaa. See this :



Last weighing, 49.5KG waktu 25 Disember lepas, so bila cek my weight dua tiga hari lepas dan aku menyaksikan dengan mata kepala sendiri yang aku dah capai 47.8KG (sekarang dah 47.6KG tapi turun naik juga beberapa point setiap hari), terus rasa macam eh apa aku dah buat? LOL. Sebulan turun hampir 2KG.

Sebenarnya saya dah kurang makan sekarang. Tak sedar pun selera tu tak besar macam dulu. Nak makan lebih-lebih tak boleh, nanti termuntah. Saya rasa saya tahu kenapa saya kuat makan dulu - sebab saya selalu tension. Tahap kritikal. Sekarang dah tak ada tension-tension. Happy saja. Selera makan tu ada tapi taklah luar biasa macam dulu. Tak makan tengah malam, jarang tinggal sarapan. Tengahari tak makan, makan pun bila dah petang dalam 6.30. Senaman tak *blush* sebab rasanya tak perlu sangat lagi nak buat sit-up sebab perut dah kempis sikit. Already 26 inch. Punggung lagi ni haih problem betullllll. Potong kang. Saya tahu squat tu senaman untuk mantapkan punggung kan, tapi ada lagi tak senaman lain. Anyone? Taknak depends dekat squat ja. Takda takpa.

However now, I am officially bawah 48KG sobs terharu dekat diri sendiri. Kita tengoklah sampai bila bertahan hehe joke.

Brrrrr.. SEJUK! Dah berapa negatif celsiuslah agaknya sekarang ni ek. Tinggal tak turun salji lagi. Got to go. Nak cari sweater tebal-tebal (- -")
Share:

Saturday, December 25, 2010

Talking about her weight.

I know this is lame. So do not read this.

Mundar mandir dalam bilik. Thinking. Wearing her 4 inch heels. Had a peek at her 5 inch heels, (thinking, 'I still can't believe that heels are actually 5 inch high. Can't believe I walked around 1Borneo wearing that FIVE INCH hells. Ops heels. HONESTLY!) - but what the hell. Her mind berhempas pulas fikir benda lain. Sometimes she would standing in front of the mirror, asking herself - and maybe wanna make believe, that she might look good with her body if she wear those high heels? No? So maybe that 5 inch heels? No? Cari produk yang boleh tinggikan badan so tak payah pakai heels lagi? Atau teruskan kuruskan badan (which is actually the whole plan is all about)? Or both - abandon high heels dan cari produk tinggikan badan dan sambil tu dia kena exercise untuk capai kilogram idaman? Hmm. Sounds good.

Desakan dalaman yang mahu diri sendiri look good in camera. Tidak lama lagi, dia dan her siblings will be off town for several days. Taking pictures banyak-banyak. But what if all pictures tu she doesn't look good in it? Waaaa. Is this normal,..? Sick!, she thinks. Suffering rasa rendah diri yang agak kronik. And more and more thoughts......

I'd already gained 1 more kilogram. Yes of course, no time for exercising. I mean, REAL EXERCISE. Busy and malas. So there. Take 1 Kilogram balik sebab kau malas. Hoh. Buttt.. Nice la sebab, at least the old Fina Sophie with 55KG, 54KG, 53KG, 52KG, 51KG, and 50KG already gone.

It is all about looking good. It is all about feeling good! Urgh. Thank God still maintain la under 50KG. But takda maknanya juga sebab only few points away LOL. 49.++KG.

You know, I used to be soo kurus. Sebenarnya, bukan kurus. But I was quite in a good shape. Perfect. Macam model, bak kata cousin but don't mention my 5'1' height, anyway. Ceh tiba-tiba naik ke 5'1" XD actually saya pun not sure berapa tinggi sebenarnya saya. HEH. ANYWAY. So, sebab badan takda problem, sebab tu juga saya completely tak peduli pasal badan dulu. Makan makan makan. Big appetite. Well, full stomach is a happy stomach indeed kan HAHA. WHAT HAVE I DONE TO MY OWN PRECIOUS BODYYYYY... T_______T Okeylah. Last few months during my The Biggest Loser tu, I finally reached 50KG! I lost 4KG HEHE. And had actually reached 48.4KG! Biggest achievement. My aunts pun ramai cakap saya dah susut. Bukan lagi ayat - 'makin berisi', macam yang saya selalu dengar selama ini (- -"). But I still got 4-5KG untuk diturunkan, untuk sampai target. 45 or 46KG.

Omaigod, tapi kan, tapi kan. Macamanalah nanti I would look like kalau berat saya turun sampai 45 ek? The last time I weighted 45KG was when I was in my upper six. Honestly, I will miss this old body I've been carrying for these two years. 55KG paling berat. Kadang-kadang rasa macam nak stay this way saja - 49.5. I am not that fat, cuma.... I wanna look good. That's all.

Okeylah. Perut dah berbunyi lahh. Lapar. Forget the craps above. Musim perayaan ni tak boleh kalau tak makan. Rugi. Hilang satu nikmat. Yang penting, stay with healthy food with healthy portion. After New Year 2011, saya start balik dengan exercise. Januari bulan diet for me. Puasa or whatever. I will do it. I have to keep myself focused and determined. Between life and death. Yeap that's the plan. Dan cari produk tinggikan badan. Yeap, yeap *panic attack.
Share:

Wednesday, October 13, 2010

The Biggest Loser : 49.4 KG


Yeay.. one of the wishlist! Finally reached 4 something. Actually, kalau perut kosong, dapat angka 49.0 tapi bila baru lepas makan, siot ja mesti ada penambahan beberapa point haha. But what the hell. It's finally four. Masih di tahap berjaga-jaga sebenarnya. Sekarang nak kurangkan ke 45kg. Fuhfuh. 45 is my ideal weight for my height. So bolehlah anda bayangkan bagaimana rendangnya aku ni LOL kaki pun saiz 4 atau 5 untuk kebanyakan jenama kampung-kampung bhahahah.


Bangun dari tidur, tengoh handphone dulu. Bila hari dah cerah, mula buat rope jumping selang seli dengan sit up. Inilah rutin setiap pagi. Lepas tu minum air banyak-banyak, then online tapi sambil berdiri. Mandi dan bersiap, kadang-kadang kalau rajin, petang after tutup kedai pun buat rope jumping juga tapi kalau rajinlah. Biasanya tutup lewat so tak sempat. Lepas tutup terus makan nasi. About makan, saya makan sekali sehari saja. Sekitar maghrib. Untuk elak nafsu makan mencanak-canak tu, selalu sumbat mulut dengan gula getah. Boleh sampai 12 jam gula getah dalam mulut gara-gara nak tahan makan. But actually, tak rasa terseksa sangat pun. Saya sebenarnya kalau teringin sangat nak makan, saya akan makan saja. Saya tak diet teruk sangat. Tapi if keinginan tu masih boleh ditahan, saya memang akan tahan. Mulut kita ni kalau diikutkan sangat, tiap masa pun nak makan, right? Haha.

Perasan tak saya tengah bagi tips diet? Baik, nak sambung buat household chores *buat muka ala-ala bakal suri rumah berjaya*


heart Pictures, Images and Photos
Share:

Monday, October 04, 2010

The Biggest Loser : Month 3

Welcome to The Biggest Loser
The Biggest Loser : Day 1
The Biggest Loser : Day 2
The Biggest Loser : Day 3
The Biggest Loser : Day 4

Jangan cari di mana saya letak entri The Biggest Loser Day 5 atau 6 atau 100 dan jangan cari mana entri The Biggest Loser Month 1 atau Month 2 sebab memang tak ada. Faham? Tak ada. Omak kau garang.

Waktu memulakan rancangan The Biggest Loser tu, berat saya adalah 53kg. Paling berat, saya pernah capai 55kg (like, perlu ke mentionnn?). Ya PERLU sebab sekarang saya dah 49kg selepas dua tahun berat atas dari 50kg *muka bangga takleh blah haha*. Menyampahlah. Bukan nak cakap saya sekarang sangat-sangat skinny sebab untuk orang berketinggian macam saya, berat yang sesuai untuk betul-betul skinny ala-ala skeleton adalah 43kg (ini berat Dana) dan yang molek adalah 45 kg. HAH okey sangatlah tu. Dana nak naik 45, saya nak turun 45. Macamanalah tak jadi macam twin? LOL. So untuk pengetahuan, dengan tinggi 150cm, 56 kg adalah tahap overweight saya :)

Walaupun tak skinny tapi saya rasa nak berkongsi juga macamana saya dah dapat balik berat dengan kepala 4 jadi mungkin saya boleh kongsi sikit tips untuk mengurangkan berat 3kg. In my case, 4kgs in 3 months.  Dengan 4kg dalam 3 bulan, tercapailah hajat turun satu kg setiap 1 bulan. Extra penurunan 1kg. 100 percent sure bulan Ramadhan memang banyak membantu. And still counting and hopefully can reach 47kg by the end of this year. Ya waktu awal-awal nak serius kurangkan berat tu, berat saya sebenarnya dah turun ke 53kg dari 55kg waktu awal tahun sebab duka lara yang melampau *konon* sebenarnya sebab rajin juga jog dan banyak buat training tapi 2kg saja turun sebab makan tetap macam orang ada 3 perut.

..for now tunggu turun sampai 47kg saja, later bila dah sampai 47kg maybe I'll still work on my diet til I sampai berat 45 atau 46 sebab range berat 45 atau 46 itu adalah range skinny yang boleh diterima HEHE. Until 34'26'34 pergh. Kenduri doa selamat aku kalau ukuran ni aku dapat balik.

Tak payah bebel panjang, so yeah, here's my tips. Note that tindak balas tubuh setiap orang  berbeza dari segi lambat atau cepatnya kesan dia. Walaupun tak skinny tapi saya rasa nak berkongsi juga macamana saya dah  dapat balik berat dengan kepala 4 jadi mungkin saya boleh kongsi sikit  tips untuk mengurangkan berat 4kg. In my case, 4kgs in 3 months.  Dengan  4kg dalam 3 bulan, tercapailah hajat turun satu kg setiap 1 bulan.  Extra penurunan 1kg. 100 percent sure bulan Ramadhan memang banyak  membantu. And still counting and hopefully can reach 47kg by the end of  this year. Tips, berdasarkan  pengalaman saya :

Tak payah bebel panjang, so yeah, here's my tips. Note that tindak balas tubuh setiap orang  berbeza dari segi lambat atau cepatnya kesan dia. Walaupun tak skinny tapi saya rasa nak berkongsi juga macamana saya dah  dapat balik berat dengan kepala 4 jadi mungkin saya boleh kongsi sikit  tips untuk mengurangkan berat 4kg. In my case, 4kgs in 3 months.  Dengan  4kg dalam 3 bulan, tercapailah hajat turun satu kg setiap 1 bulan.  Extra penurunan 1kg. 100 percent sure bulan Ramadhan memang banyak  membantu. And still counting and hopefully can reach 47kg by the end of  this year. Tips, berdasarkan  pengalaman saya :

Tetapkan gol.

Once  you set and know your goal, you'll definitely be a scorer. Tapi make  sure, achievable lah. Macam saya, saya sasarkan 1kg untuk setiap bulan.  Sangat sederhana kan? Kalau nak lebih releks, 1/2 kg setiap bulan. For one  year, can reach negative 6. 6kg is quite awesome =D

Buat kajian sendiri.

Banyak caranya, saya cadangkan sedikit :
Tools.

Kenalah ada penimbang dan pita ukur yang  kita boleh dapat dari box alat-alat menjahit mak dekat tepi mesin  jahit.*pengalaman sendiri nampaknya* dan mungkin :
  • Produk pelangsingan : Bukan semua produk pelangsingan tu tak elok. Ada yang selain menyumbang pada pengruang berat badan kita, dia menganjalkan kulit dan membekalkan zat-zat berkhasiat untuk badan. I do have jusmate, have losyen, but then, I found that I believe in exercising more, and sudah pasti, kena jaga makan. If dua benda ni jaga, kalau tak pakai produk pelangsingan pun tak apa. Saya susah nak percaya produk sebenarnya, beli pun saja nak habiskan duit. Mampus aku kalau mak baca ni. Gurau T___T
  • Salah satu sunnah nabi, puasa selang sehari. Banyak jenis puasa lain, sila rujuk di SINI.
  • Kalau nak exercise, pilihlah apa yang sesuai dengan korang. Kalaulah boleh, nak jog dekat tempat saya ni, tapi sayang kawasan kejiranan saya ni agak pelik sikit tengok orang jog. Tak pernah-pernahnye. HAHA. Engkau nak orang tengok kau jog dari hujung ke hujung, dari atas ke bawah? Bagitau sikit? Hahaha. Ada banyak cara, tapi dari banyak-banyak cara tu saya pilih rope-jumping atau jump-rope tak tahulah aku. Senang cakap, LOMPAT TALI. Sasarkan setakat yang termampu untuk first day. Sore muscle  tu biasalah. Jadi jangan risau. Selang dua hari misalnya, naikkan bilangan lompatan. Cara nak build up fitness.
  • Banyak cara lain, termasuklah segala postur-postur yang kelakar dan yang hot LOL. Saya dah sampai tahap 50 lompat tali + 10 sit up + 40 lompat tali + 10 sit up + 30 lompat tali tanpa henti. Tapi mengah namampos. But it all paid and it'll pay you ;)
  • Yang fitness bagus tu jangan lah gelak malu la ai kahkah.
Diet.
  • Jaga makan. Macam saya cakap tadi, kira kalori. Setiap pek makanan tu mesti ada satu jadual kecil yang ada state jumlah kalori dia untuk setiap gram dan untuk setiap hidangan.
  • Tapi eh ada tau kawan saya nama dia Trexx, favourite dia minum cola. Cola cola cola. Dia kata family members even yang dah berumur pun suka minum cola. Sihat je? Hehe well. Mungkin sebab banyak-banyak diorang ni minum cola pun, lagi baaanyak diorang minum air masak bersih. Saya nampak Trexx rajin minum air masak. Dan very selective over what she drink. Means, dia minum air masak tapi air masak yang berkualiti. 
  • Kalau rasa-rasa tak mampu nak tahan jodaan, silakan berpuasa ataupun kalau tak rasa nak puasa betul-betul, jalanilah harimu macam orang sedang berpuasa. After solat subuh, sarapan. Di antara masa asar dan maghrib, makan.
  • Rahsia saya, if nak makan makanan manis ke aiskrim ke, kek ke, boleh je. Janganlah halang keinginan tu. Tapi ingat satu benda je, biar itu dalam kuantiti yang kecil. Dan kalau boleh, lakukan waktu siang.
  • Dan saya ada terbaca dekat somewhere, waktu siang-siang, banyakkanlah minum air. Waktu malam, kurangkan minum air. For sure, jauhi minuman berkarbonat, jauhi minuman manis-manis. Kecuali waktu raya ehh boleh pula :D what I mean was, kecikkk hati tuan rumah kita datang beraya rumah dia tapi sibukkeluarkan air mineral dari handbag langsung tak minum air yang dia buat. Kita orang Malaysia ni kaya budi bahasa dan kesantunan budi pekerti, kan.
  • Ada lagi ni, tapi tak terkeluar dari minda. Sebab entri spontan buat laju-laju fuhfuh.
Ya I am a kind of person yang agak mementingkan kesihatan. Tapi sebelum korang terkagum-kagum, meh nak habaq sikit sebenarnya kesedaran tu baru je timbul bhahah.

Anyway. Yang berat badan dia still ideal lagi, doesn't mean tak perlu jaga makan. Jagalah kesihatan. Kurangkan merokok. Ingatlah orang yang tersayang. Amalkan gaya hidup sihat. Exercise tiga kali seminggu. Jaga makan sebab apa yang kita makan menentukan tahap kesihatan kita dalam 20 tahun akan datang. Apa yang kita makan (termasuk gaya hidup kita) takkan nampak kesan dia setakat setahun. Proses tu slow saja, dan sebab tu orang kebanyakan bila 30-40 tahun ke atas barulah timbul macam-macam jenis penyakit. Itupun, ada yang baru lepas umur 20-an dah discover penyakit (- -") AND I MEAN THESE!

And, if only I can tell myself 4 years ago about what I know nowww.. T_T Okey baiklah mari potong ketam itu. Overall, inilah tips ai yang agak berjela ni. Bukan tips yang terbaik, I am sure about that, tapi kita belajar dari pengalaman sendiri dan orang lain kan?

p.s actually saya dah post entri ni dekat satu blog yang saya ikut serta contribute satu entri setiap minggu, but end up ai delete entri tu. I got my own reason.
    Share:

    The Biggest Loser : Month 3

    Welcome to The Biggest Loser
    The Biggest Loser : Day 1
    The Biggest Loser : Day 2
    The Biggest Loser : Day 3
    The Biggest Loser : Day 4

    Jangan cari di mana saya letak entri The Biggest Loser Day 5 atau 6 atau 100 dan jangan cari mana entri The Biggest Loser Month 1 atau Month 2 sebab memang tak ada. Faham? Tak ada. Omak kau garang.

    Waktu memulakan rancangan The Biggest Loser tu, berat saya adalah 53kg. Paling berat, saya pernah capai 55kg (like, perlu ke mentionnn?). Ya PERLU sebab sekarang saya dah 49kg selepas dua tahun berat atas dari 50kg *muka bangga takleh blah haha*. Menyampahlah. Bukan nak cakap saya sekarang sangat-sangat skinny sebab untuk orang berketinggian macam saya, berat yang sesuai untuk betul-betul skinny ala-ala skeleton adalah 43kg (ini berat Dana) dan yang molek adalah 45 kg. HAH okey sangatlah tu. Dana nak naik 45, saya nak turun 45. Macamanalah tak jadi macam twin? LOL. So untuk pengetahuan, dengan tinggi 150cm, 56 kg adalah tahap overweight saya :)

    Walaupun tak skinny tapi saya rasa nak berkongsi juga macamana saya dah dapat balik berat dengan kepala 4 jadi mungkin saya boleh kongsi sikit tips untuk mengurangkan berat 3kg. In my case, 4kgs in 3 months.  Dengan 4kg dalam 3 bulan, tercapailah hajat turun satu kg setiap 1 bulan. Extra penurunan 1kg. 100 percent sure bulan Ramadhan memang banyak membantu. And still counting and hopefully can reach 47kg by the end of this year. Ya waktu awal-awal nak serius kurangkan berat tu, berat saya sebenarnya dah turun ke 53kg dari 55kg waktu awal tahun sebab duka lara yang melampau *konon* sebenarnya sebab rajin juga jog dan banyak buat training tapi 2kg saja turun sebab makan tetap macam orang ada 3 perut.

    ..for now tunggu turun sampai 47kg saja, later bila dah sampai 47kg maybe I'll still work on my diet til I sampai berat 45 atau 46 sebab range berat 45 atau 46 itu adalah range skinny yang boleh diterima HEHE. Until 34'26'34 pergh. Kenduri doa selamat aku kalau ukuran ni aku dapat balik.

    Tak payah bebel panjang, so yeah, here's my tips. Note that tindak balas tubuh setiap orang  berbeza dari segi lambat atau cepatnya kesan dia. Walaupun tak skinny tapi saya rasa nak berkongsi juga macamana saya dah  dapat balik berat dengan kepala 4 jadi mungkin saya boleh kongsi sikit  tips untuk mengurangkan berat 4kg. In my case, 4kgs in 3 months.  Dengan  4kg dalam 3 bulan, tercapailah hajat turun satu kg setiap 1 bulan.  Extra penurunan 1kg. 100 percent sure bulan Ramadhan memang banyak  membantu. And still counting and hopefully can reach 47kg by the end of  this year. Tips, berdasarkan  pengalaman saya :

    Tak payah bebel panjang, so yeah, here's my tips. Note that tindak balas tubuh setiap orang  berbeza dari segi lambat atau cepatnya kesan dia. Walaupun tak skinny tapi saya rasa nak berkongsi juga macamana saya dah  dapat balik berat dengan kepala 4 jadi mungkin saya boleh kongsi sikit  tips untuk mengurangkan berat 4kg. In my case, 4kgs in 3 months.  Dengan  4kg dalam 3 bulan, tercapailah hajat turun satu kg setiap 1 bulan.  Extra penurunan 1kg. 100 percent sure bulan Ramadhan memang banyak  membantu. And still counting and hopefully can reach 47kg by the end of  this year. Tips, berdasarkan  pengalaman saya :

    Tetapkan gol.

    Once  you set and know your goal, you'll definitely be a scorer. Tapi make  sure, achievable lah. Macam saya, saya sasarkan 1kg untuk setiap bulan.  Sangat sederhana kan? Kalau nak lebih releks, 1/2 kg setiap bulan. For one  year, can reach negative 6. 6kg is quite awesome =D

    Buat kajian sendiri.

    Banyak caranya, saya cadangkan sedikit :
    Tools.

    Kenalah ada penimbang dan pita ukur yang  kita boleh dapat dari box alat-alat menjahit mak dekat tepi mesin  jahit.*pengalaman sendiri nampaknya* dan mungkin :
    • Produk pelangsingan : Bukan semua produk pelangsingan tu tak elok. Ada yang selain menyumbang pada pengruang berat badan kita, dia menganjalkan kulit dan membekalkan zat-zat berkhasiat untuk badan. I do have jusmate, have losyen, but then, I found that I believe in exercising more, and sudah pasti, kena jaga makan. If dua benda ni jaga, kalau tak pakai produk pelangsingan pun tak apa. Saya susah nak percaya produk sebenarnya, beli pun saja nak habiskan duit. Mampus aku kalau mak baca ni. Gurau T___T
    • Salah satu sunnah nabi, puasa selang sehari. Banyak jenis puasa lain, sila rujuk di SINI.
    • Kalau nak exercise, pilihlah apa yang sesuai dengan korang. Kalaulah boleh, nak jog dekat tempat saya ni, tapi sayang kawasan kejiranan saya ni agak pelik sikit tengok orang jog. Tak pernah-pernahnye. HAHA. Engkau nak orang tengok kau jog dari hujung ke hujung, dari atas ke bawah? Bagitau sikit? Hahaha. Ada banyak cara, tapi dari banyak-banyak cara tu saya pilih rope-jumping atau jump-rope tak tahulah aku. Senang cakap, LOMPAT TALI. Sasarkan setakat yang termampu untuk first day. Sore muscle  tu biasalah. Jadi jangan risau. Selang dua hari misalnya, naikkan bilangan lompatan. Cara nak build up fitness.
    • Banyak cara lain, termasuklah segala postur-postur yang kelakar dan yang hot LOL. Saya dah sampai tahap 50 lompat tali + 10 sit up + 40 lompat tali + 10 sit up + 30 lompat tali tanpa henti. Tapi mengah namampos. But it all paid and it'll pay you ;)
    • Yang fitness bagus tu jangan lah gelak malu la ai kahkah.
    Diet.
    • Jaga makan. Macam saya cakap tadi, kira kalori. Setiap pek makanan tu mesti ada satu jadual kecil yang ada state jumlah kalori dia untuk setiap gram dan untuk setiap hidangan.
    • Tapi eh ada tau kawan saya nama dia Trexx, favourite dia minum cola. Cola cola cola. Dia kata family members even yang dah berumur pun suka minum cola. Sihat je? Hehe well. Mungkin sebab banyak-banyak diorang ni minum cola pun, lagi baaanyak diorang minum air masak bersih. Saya nampak Trexx rajin minum air masak. Dan very selective over what she drink. Means, dia minum air masak tapi air masak yang berkualiti. 
    • Kalau rasa-rasa tak mampu nak tahan jodaan, silakan berpuasa ataupun kalau tak rasa nak puasa betul-betul, jalanilah harimu macam orang sedang berpuasa. After solat subuh, sarapan. Di antara masa asar dan maghrib, makan.
    • Rahsia saya, if nak makan makanan manis ke aiskrim ke, kek ke, boleh je. Janganlah halang keinginan tu. Tapi ingat satu benda je, biar itu dalam kuantiti yang kecil. Dan kalau boleh, lakukan waktu siang.
    • Dan saya ada terbaca dekat somewhere, waktu siang-siang, banyakkanlah minum air. Waktu malam, kurangkan minum air. For sure, jauhi minuman berkarbonat, jauhi minuman manis-manis. Kecuali waktu raya ehh boleh pula :D what I mean was, kecikkk hati tuan rumah kita datang beraya rumah dia tapi sibukkeluarkan air mineral dari handbag langsung tak minum air yang dia buat. Kita orang Malaysia ni kaya budi bahasa dan kesantunan budi pekerti, kan.
    • Ada lagi ni, tapi tak terkeluar dari minda. Sebab entri spontan buat laju-laju fuhfuh.
    Ya I am a kind of person yang agak mementingkan kesihatan. Tapi sebelum korang terkagum-kagum, meh nak habaq sikit sebenarnya kesedaran tu baru je timbul bhahah.

    Anyway. Yang berat badan dia still ideal lagi, doesn't mean tak perlu jaga makan. Jagalah kesihatan. Kurangkan merokok. Ingatlah orang yang tersayang. Amalkan gaya hidup sihat. Exercise tiga kali seminggu. Jaga makan sebab apa yang kita makan menentukan tahap kesihatan kita dalam 20 tahun akan datang. Apa yang kita makan (termasuk gaya hidup kita) takkan nampak kesan dia setakat setahun. Proses tu slow saja, dan sebab tu orang kebanyakan bila 30-40 tahun ke atas barulah timbul macam-macam jenis penyakit. Itupun, ada yang baru lepas umur 20-an dah discover penyakit (- -") AND I MEAN THESE!

    And, if only I can tell myself 4 years ago about what I know nowww.. T_T Okey baiklah mari potong ketam itu. Overall, inilah tips ai yang agak berjela ni. Bukan tips yang terbaik, I am sure about that, tapi kita belajar dari pengalaman sendiri dan orang lain kan?

    p.s actually saya dah post entri ni dekat satu blog yang saya ikut serta contribute satu entri setiap minggu, but end up ai delete entri tu. I got my own reason.
      Share:

      Tuesday, June 22, 2010

      The Biggest Loser : Day 4

      Written on 14th June 2010

      I've checked every possible detail for my daily routine, today. Ambil masa yang lama juga. Nasib baik hari ni tak ada kerja sangat. Kalau ada pun, petang after jaga kaunter boleh buat. Bayangkan, dari pagi sampai before maghrib jaga kaunter, sambil online depan laptop. Heaven tak? Heaven tak?

      Check pasal kalori in every serving. Korang tahu tak Maggi kalori dia sampai lebih 400? Dan even satu sudu makan minyak masak pun dah 100 lebih kalori? Tahu tak sebenarnya kita boleh makan telur setiap hari tapi kurangkan bahagian kuning telur sebab dekat kuning tu lah kolestrol paling banyak?

      Apa itu kalori?

      Kalori adalah unit untuk mengukur tenaga.

      Adakah badan perlukan kalori?

      Ya, badan perlukan kalori untuk menjana tenaga, tetapi jika ia diambil (dimakan) terlalu banyak dan tidak dibakar, ia akan ditukar menjadi lemak dan disimpan dalam badan, ini akan menyebabkan pertambahan berat badan dan membahayakan kesihatan.

      Macam mana saya hendak kira kalori dalam makanan?

      Biasanya setiap produk yang dijual ada kiraan kalorinya di bahagian “Maklumat Pemakanan” dan kiraan juga boleh dibuat dengan mendarab berat dalam “gram” nutrisi berikut dengan nombor pekali yang disenaraikan.

      Contoh, SOS CILI

      Karbohidrat: Didarab dengan 4 kalori setiap gram
      Protein: Didarab dengan 4 setiap gram
      Lemak: Didarab dengan 9 setiap gram.
      Contoh: Satu hidangan Sos Cili yang mengandungi;
      Karbohidrat = 53g (53g X 2 = 106 Kalori)
      Protein = 1g (1g X 4 = 4 Kalori)
      Gula (juga Karbohidrat) = 16g (16g X4 = 64 Kalori)
      Jadi satu tuangan Sos Cili bernilai 174 kalori!

      Berapa kalori diperlukan oleh lelaki dan wanita dewasa dalam sehari?

      Lelaki: 2000-2500 kalori
      Wanita: 1600-2000 kalori

      Apa akan berlaku jika saya makan lebih pada itu?

      Setiap 8000 kalori yang terkumpul (tidak dibakar) akan menaikkan 1kg berat badan.

      Berapa kalori dalam makanan orang Malaysia?

      Kategori: Kuih Muih

      01. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
      02. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
      03. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
      04. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
      05. Popia goreng (satu) = 130 kalori
      06. Popia basah (satu) = 95 kalori
      07. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
      08. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
      09. Karipap (sebiji) = 130 kalori
      10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
      11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

      Kategori: Lauk Pauk

      01. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
      02. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
      03. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
      04. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
      05. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
      06. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
      07. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
      08. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
      09. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
      10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
      11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
      12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
      13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

      Kategori: Makanan Rutin

      01. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
      02. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
      03. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
      04. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
      05. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
      06. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
      07. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
      08. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
      09. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
      10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
      11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
      12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
      13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
      14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

      Kategori: Makanan Segera

      01. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
      02. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
      03. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
      04. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
      05. Burger keju (satu) = 425 kalori
      06. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
      07. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
      08. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

      Kategori: Buah-buahan

      01. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
      02. Betik (sepotong) = 45 kalori
      03. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
      04. Durian (5 ulas) = 64 kalori
      05. Limau (sebiji) = 42 kalori
      06. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
      07. Nenas (sepotong) = 59 kalori
      08. Epal (sebiji) = 63 kalori
      09. Ciku (sebiji) = 44 kalori
      10. Mangga (sebiji) = 103 kalori

      Kategori : Minuman

      01. Minuman berkabonat 1 tin 285g = 120 kal
      02. Minuman kotak 250g = 105 kal
      03. Susu tepung penuh krim 1 sudu makan = 33 kal
      04. Susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan = 25 kal
      05. Aiskrim 2 skop= 390 kal
      06. Susu pekat manis 1 sudu makan = 71 kal
      07. Yogurt rendah lemak 1 cawan = 90 kal
      08. Mentega 2 sudu teh = 75 kal

      Berapa yang selalunya orang dewasa makan sehari?

      Makan Pagi: Nasi lemak bersambal (400 kalori) + Telor mata kerbau (21 kalori) + Teh Tarik (120 kalori) = 541 kalori

      Pukul 10 pagi: Kuih karipap 3 biji (390 kalori) + Teh O (20 kalori) = 410 kalori

      Makan tengahari: Nasi 3 cawan (420 kalori) + Ayam kari (250 kalori) + Dalca Sayur setengah cawan (150 kalori) + Air Tembikai (80 kalori) = 900 kalori

      Minum petang: Kopi susu (120 kalori) + Popia Goreng 3 biji (390 kalori) = 510 kalori

      Makan Malam: Nasi 3 cawan (420 kalori) + Ikan Tenggiri Masak Merah (142 kalori) + Kangkong goreng belacan (120 kalori) = 682 kalori

      Jumlah (541 + 410 + 900 + 510 + 682) = 3043 kalori.

      Apa akan berlaku jika tabiat makan kita seperti di atas berlarutan selama setahun?
      Jika lelaki bakar 2500 kalori tetapi makan 3043 kalori sehari maka mereka akan simpan 543 kalori setiap hari sebagai lemak. 543 X 365 hari = 198, 195 kalori setahun disimpan. Jadi dalam setahun berat akan meningkat sebanyak 24.77kg!! (198,195 / 8000).

      Bagaimana untuk bakar kalori?

      Tingkatkan aktiviti harian, berjalan pantas, naik turun tangga, cuci kereta, bersukan, senaman. Kurangkan menonton TV atau bermain permainan computer kerana badan hanya membakar 1 kalori seminit jika kita beraktiviti seperti ini dan ia sama nilai dengan kalori yang dibakar semasa tidur!

      Berapa kalori dibakar dengan aktiviti yang kita lakukan?

      Kalori yang dibakar bergantung pada berat badan dan ketumpatan tubuh seseorang Berikut adalah kiraan kalori yang dibakar seorang yang seberat 68kg beraktiviti selama sejam.

      01) Menonton TV = 40 kalori
      02) Berjalan pantas = 300 kalori
      03) Bermain bola keranjang (agresif) = 450 kalori
      04) Mengemas rumah = 240 kalori
      05) Berkebun = 320 kalori
      06) Bermain golf (bawa sendiri Club) = 385 kalori
      07) Berbasikal statik = 380 kalori
      08) Erobik = 405 kalori
      09) Ping Pong = 280 kalori

      source : http://langsing2u.com/kira-kalori

      Tengok di atas. Wanita boleh ambil makanan 1600-2000 kalori sahaja dalam sehari. But I'm taking paling banyak pun 1000 kalori everyday. I do count! Kalau tak boleh count, saya anggar-anggar saja. Nak ambil 0 kalori tiap hari tu tak bolehlah, kita perlukan kalori juga untuk bagi kita tenaga. Takda tenaga nanti macamana nak exercise right? Kaedah diet saya kali ni guna calculation, bukan diet membuta tuli macam dulu kuangkuang.

      Saya berat 53KG. Waktu balik dari UUM dulu, saya 50.8KG T____T Fortunately now, I've lost 1.4 KGs during the weighing this morning that make me 51.6 ALHAMDULILLAH. I know the number will keep on changing from 51.4 or 51.8 but what the hell. I've lost 1KG for sure! :P

      Looking forward for another weight loss :')
      Share:

      Monday, June 14, 2010

      The Biggest Loser in 30 Days : Day 3

      Written on 13th June 2010

      Haven't done much about my dieting routine for Day 3. Sore muscle, pain. And I don't even move much. Even walk. It shows how off I am due to my first work-out, the 150 jump-roping work-out. Admit, sejak balik rumah memang tak buat work-out langsung. Kecuali dance training, itupun dah berlalu 3-4 minggu. Bila lama tak senaman, everything kena build-up balik.

      Yet, sore muscle is still a good sign actually. Badan sedang bertindak balas and it's actually a painful process of growing up (your metabolism), however, kena stop sekejap routine dan ganti dengan routine yang lebih mudah macam walking, doing household chores etc etc. Kalau tak, menyeksa tubuh nanti.

      ..And of course, makan kena jaga cukop-cukop. We'll talk about makanan later.
      Share:

      The Biggest Loser in 30 Days : Day 4

      I've checked every possible detail for my daily routine, today. Ambil masa yang lama juga. Nasib baik hari ni tak ada kerja sangat. Kalau ada pun, petang after jaga kaunter boleh buat. Bayangkan, dari pagi sampai before maghrib jaga kaunter, sambil online depan laptop. Heaven tak? Heaven tak?

      Check pasal kalori in every serving. Korang tahu tak Maggi kalori dia sampai lebih 400? Dan even satu sudu makan minyak masak pun dah 100 lebih kalori? Tahu tak sebenarnya kita boleh makan telur setiap hari tapi kurangkan bahagian kuning telur sebab dekat kuning tu lah kolestrol paling banyak?

      Apa itu kalori?

      Kalori adalah unit untuk mengukur tenaga.

      Adakah badan perlukan kalori?

      Ya, badan perlukan kalori untuk menjana tenaga, tetapi jika ia diambil (dimakan) terlalu banyak dan tidak dibakar, ia akan ditukar menjadi lemak dan disimpan dalam badan, ini akan menyebabkan pertambahan berat badan dan membahayakan kesihatan.

      Macam mana saya hendak kira kalori dalam makanan?

      Biasanya setiap produk yang dijual ada kiraan kalorinya di bahagian “Maklumat Pemakanan” dan kiraan juga boleh dibuat dengan mendarab berat dalam “gram” nutrisi berikut dengan nombor pekali yang disenaraikan.

      Contoh, SOS CILI

      Karbohidrat: Didarab dengan 4 kalori setiap gram
      Protein: Didarab dengan 4 setiap gram
      Lemak: Didarab dengan 9 setiap gram.
      Contoh: Satu hidangan Sos Cili yang mengandungi;
      Karbohidrat = 53g (53g X 2 = 106 Kalori)
      Protein = 1g (1g X 4 = 4 Kalori)
      Gula (juga Karbohidrat) = 16g (16g X4 = 64 Kalori)
      Jadi satu tuangan Sos Cili bernilai 174 kalori!

      Berapa kalori diperlukan oleh lelaki dan wanita dewasa dalam sehari?

      Lelaki: 2000-2500 kalori
      Wanita: 1600-2000 kalori

      Apa akan berlaku jika saya makan lebih pada itu?

      Setiap 8000 kalori yang terkumpul (tidak dibakar) akan menaikkan 1kg berat badan.

      Berapa kalori dalam makanan orang Malaysia?

      Kategori: Kuih Muih

      01. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
      02. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
      03. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
      04. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
      05. Popia goreng (satu) = 130 kalori
      06. Popia basah (satu) = 95 kalori
      07. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
      08. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
      09. Karipap (sebiji) = 130 kalori
      10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
      11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

      Kategori: Lauk Pauk

      01. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
      02. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
      03. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
      04. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
      05. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
      06. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
      07. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
      08. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
      09. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
      10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
      11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
      12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
      13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

      Kategori: Makanan Rutin

      01. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
      02. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
      03. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
      04. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
      05. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
      06. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
      07. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
      08. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
      09. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
      10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
      11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
      12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
      13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
      14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

      Kategori: Makanan Segera

      01. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
      02. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
      03. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
      04. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
      05. Burger keju (satu) = 425 kalori
      06. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
      07. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
      08. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

      Kategori: Buah-buahan

      01. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
      02. Betik (sepotong) = 45 kalori
      03. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
      04. Durian (5 ulas) = 64 kalori
      05. Limau (sebiji) = 42 kalori
      06. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
      07. Nenas (sepotong) = 59 kalori
      08. Epal (sebiji) = 63 kalori
      09. Ciku (sebiji) = 44 kalori
      10. Mangga (sebiji) = 103 kalori

      Kategori : Minuman

      01. Minuman berkabonat 1 tin 285g = 120 kal
      02. Minuman kotak 250g = 105 kal
      03. Susu tepung penuh krim 1 sudu makan = 33 kal
      04. Susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan = 25 kal
      05. Aiskrim 2 skop= 390 kal
      06. Susu pekat manis 1 sudu makan = 71 kal
      07. Yogurt rendah lemak 1 cawan = 90 kal
      08. Mentega 2 sudu teh = 75 kal

      Berapa yang selalunya orang dewasa makan sehari?

      Makan Pagi: Nasi lemak bersambal (400 kalori) + Telor mata kerbau (21 kalori) + Teh Tarik (120 kalori) = 541 kalori

      Pukul 10 pagi: Kuih karipap 3 biji (390 kalori) + Teh O (20 kalori) = 410 kalori

      Makan tengahari: Nasi 3 cawan (420 kalori) + Ayam kari (250 kalori) + Dalca Sayur setengah cawan (150 kalori) + Air Tembikai (80 kalori) = 900 kalori

      Minum petang: Kopi susu (120 kalori) + Popia Goreng 3 biji (390 kalori) = 510 kalori

      Makan Malam: Nasi 3 cawan (420 kalori) + Ikan Tenggiri Masak Merah (142 kalori) + Kangkong goreng belacan (120 kalori) = 682 kalori

      Jumlah (541 + 410 + 900 + 510 + 682) = 3043 kalori.

      Apa akan berlaku jika tabiat makan kita seperti di atas berlarutan selama setahun?
      Jika lelaki bakar 2500 kalori tetapi makan 3043 kalori sehari maka mereka akan simpan 543 kalori setiap hari sebagai lemak. 543 X 365 hari = 198, 195 kalori setahun disimpan. Jadi dalam setahun berat akan meningkat sebanyak 24.77kg!! (198,195 / 8000).

      Bagaimana untuk bakar kalori?

      Tingkatkan aktiviti harian, berjalan pantas, naik turun tangga, cuci kereta, bersukan, senaman. Kurangkan menonton TV atau bermain permainan computer kerana badan hanya membakar 1 kalori seminit jika kita beraktiviti seperti ini dan ia sama nilai dengan kalori yang dibakar semasa tidur!

      Berapa kalori dibakar dengan aktiviti yang kita lakukan?

      Kalori yang dibakar bergantung pada berat badan dan ketumpatan tubuh seseorang Berikut adalah kiraan kalori yang dibakar seorang yang seberat 68kg beraktiviti selama sejam.

      01) Menonton TV = 40 kalori
      02) Berjalan pantas = 300 kalori
      03) Bermain bola keranjang (agresif) = 450 kalori
      04) Mengemas rumah = 240 kalori
      05) Berkebun = 320 kalori
      06) Bermain golf (bawa sendiri Club) = 385 kalori
      07) Berbasikal statik = 380 kalori
      08) Erobik = 405 kalori
      09) Ping Pong = 280 kalori

      source : http://langsing2u.com/kira-kalori

      Tengok di atas. Wanita boleh ambil makanan 1600-2000 kalori sahaja dalam sehari. But I'm taking paling banyak pun 1000 kalori everyday. I do count! Kalau tak boleh count, saya anggar-anggar saja. Nak ambil 0 kalori tiap hari tu tak bolehlah, kita perlukan kalori juga untuk bagi kita tenaga. Takda tenaga nanti macamana nak exercise right? Kaedah diet saya kali ni guna calculation, bukan diet membuta tuli macam dulu kuangkuang.

      Saya berat 53KG. Waktu balik dari UUM dulu, saya 50.8KG T____T Fortunately now, I've lost 1.4 KGs during the weighing this morning that make me 51.6 ALHAMDULILLAH. I know the number will keep on changing from 51.4 or 51.8 but what the hell. I've lost 1KG for sure! :P

      Looking forward for another weight loss :')
      Share:

      Sunday, June 13, 2010

      The Biggest Loser : Day 3


      Haven't done much about my dieting routine for Day 3. Sore muscle, pain. And I don't even move much. Even walk. It shows how off I am due to my first work-out, the 150 jump-roping work-out. Admit, sejak balik rumah memang tak buat work-out langsung. Kecuali dance training, itupun dah berlalu 3-4 minggu. Bila lama tak senaman, everything kena build-up balik.

      Yet, sore muscle is still a good sign actually. Badan sedang bertindak balas and it's actually a painful process of growing up (your metabolism), however, kena stop sekejap routine dan ganti dengan routine yang lebih mudah macam walking, doing household chores etc etc. Kalau tak, menyeksa tubuh nanti.

      ..And of course, makan kena jaga cukop-cukop. We'll talk about makanan later.
      Share:

      Saturday, June 12, 2010

      Sukaneka Keluarga dan The Biggest Loser In 30 Days Day 2

      Sukaneka Keluarga

      Baru balik dari acara sukaneka family sebelah bapa, sempena Hari Bapa Sedunia. FUN GILA! Kepada sepupu-sepupu angkat saya Zetty, Ika, Ira, Yulie, Cuya, Dayah, dan ada lagi beberapa orang yang tidak tersebut (sorry), JANGAN JEALOUS. Ha ha ha.

      Acara yang ada. Lumba makan tembikai sampai habis, rebut gula-gula untuk kids, lambung belon, kotak beracun, rebut kerusi, cari barang tersembunyi. Mungkin ada lagi game sebelum tu sebab saya sampai, diorang dah pun start. Lambat sebab dok fikir dekat rumah senarai denda untuk kotak beracun, I was in charge ehehe.

      Gambar tak ada. I can't find my handphone Sony Ericson bah. Kamera hp SE tu bagus, 8mp. Dahlah bateri habis, saya lupa mana saya letak lagi. Rugi betul tak dapat ambil gambar T__T Tak apa, lepas ni cari handphone tu sampai jumpa. I know it's in my home juga tapi lupa letak dekat mana. Charge handphone, dan tunggu malam ni pula ada lagi aktiviti. Baca Yassin, pertandingan karaoke, cabutan bertuah, makan-makan (alamak dahlah kalau buat acara macam ni makanan semua sedap-sedapppp), penyampaian hadiah kepada pemenang-pemenang sukaneka, dan penyampaian hadiah kepada bapa-bapa. Looking forward! Mesti happening.

      Family sebelah ayah kami gelar Keluarga Kassim, keluarga sebelah ayah. Dari dulu memang selalu buat gathering. Tak sah kalau dalam setahun tu tak buat even sekali. Memang sangat-sangat tak sah. Tapi ini pertama kali buat sukaneka, dan it's actually idea yang sangat bagus :)

      30 Hari Mencari Cinta : Day 2

      Bangun pagi tadi terus buka laptop untuk cek jawapan untuk inquiry saya dekat salah satu website yang membincangkan tentang penjagaan kesihatan based on rope skipping. Yeay dah ada jawapan, but I'm looking forward for another answer. Soalan saya macam ni :

      Hi! I’m 23 years old, 4′9″, 117lbs. Which jump rope routine should I do to lose 12 lbs or more in 30 days? starting from today. i’ve read all those comments above but i would like to know which routine would be suitable for my needs. thanks for your concern! ASAP.
      Jack answered :

      You see, when jump roping for an hour you can burn from 975-1000 calories, and your calorie diet should be 2000 calories. So jump roping takes half of your calories. Oh and make sure the jump rope is your size by stepping on the rope and pulling up the handles to see where they they reach you. If it reaches your pits, it’s to long, it should reach up to your chest.

      Sarapan bihun goreng, dan minum air milo. Lepas ni tak makan lagi dah, but I'm taking my Jusmate. God, lepas start Jusmate, I need to really take care about my daily food intake. Selalu sangat tempted dengan makanan sedap-sedap. Please Fina, please.

      Baru tadi, saya jump-roping dengan kiraan 150. I know, 150 tu sikit saja. I just started today so my coordination is still a little off. It's not easy at the beginning, so I want to start off small then build up the amount in every work-out. Jantung beats faster, saya tak berapa sweating but after one minutes habis, eh tiba-tiba sweating. LOL. I guess, fitness saya taklah teruk sangat. Retired dancer, I am. HAHA.

      Jump-roping is an excellent exercise, guys! @_@ READ THIS (the comments).

      Apa itu World Cup? (Tiba-tiba)
      Share:

      The Biggest Loser : Day 2

      Bangun pagi tadi terus buka laptop untuk cek jawapan untuk inquiry saya dekat salah satu website yang membincangkan tentang penjagaan kesihatan based on rope skipping. Yeay dah ada jawapan, but I'm looking forward for another answer. Soalan saya macam ni :

      Hi! I’m 23 years old, 4′9″, 117lbs. Which jump rope routine should I do to lose 12 lbs or more in 30 days? starting from today. i’ve read all those comments above but i would like to know which routine would be suitable for my needs. thanks for your concern! ASAP.
      Jack answered :

      You see, when jump roping for an hour you can burn from 975-1000 calories, and your calorie diet should be 2000 calories. So jump roping takes half of your calories. Oh and make sure the jump rope is your size by stepping on the rope and pulling up the handles to see where they they reach you. If it reaches your pits, it’s to long, it should reach up to your chest.

      Sarapan bihun goreng, dan minum air milo. Lepas ni tak makan lagi dah, but I'm taking my Jusmate. God, lepas start Jusmate, I need to really take care about my daily food intake. Selalu sangat tempted dengan makanan sedap-sedap. Please Fina, please.

      Baru tadi, saya jump-roping dengan kiraan 150. I know, 150 tu sikit saja. I just started today so my coordination is still a little off. It's not easy at the beginning, so I want to start off small then build up the amount in every work-out. Jantung beats faster, saya tak berapa sweating but after one minutes habis, eh tiba-tiba sweating. LOL. I guess, fitness saya taklah teruk sangat. Retired dancer, I am. HAHA.

      Jump-roping is an excellent exercise, guys! @_@ READ THIS (the comments).

      Apa itu World Cup? (Tiba-tiba)
      Share:

      Friday, June 11, 2010

      The Biggest Loser in 30 Days : Day 1

      I need to keep record of my dietary intake and my daily activities pattern to keep myself focused. So, here's the day 1 :)

      I just got back from Pekan Ranau.

      Tak dapat nak ambil gambar sebab handphone habis bateri, jadi saya taip sajalah. First, kami ke One Stop, cari raga alat mandi sebenarnya. Tapi tak jumpa dan end up beli Flip Flop untuk letak dekat dashboard van Toyota mama. Van tu dari dulu tak ada hiasan apa-apa, so kali ini saya tolong mama belikan. At least ceria sikit van tu. One Stop, kedai termurah di Ranau siottt.. Memang murah. Kotak hadiah siap ada reben very the attractive lepas tu colour dia pun tak mengada-ngada sangat malah nampak exclusive, dapat beli dengan harga MYR2 SAHAJA. Besar kotak tu macam kotak kek kecil kalau kita beli slices dekat Secret Recipe. Kalau pergi dekat kedai cenderahati dekat City Plaza Alor Setar, harga kotak tu boleh sampai MYR10 weh.

      Then, kami ke library, bersebelahan dengan Masjid Besar Ranau. Kembalikan buku dan pinjam buku. Saya jumpa beberapa buku yang interesting. Nanti saya share di sini kalau rajin. Dana jumpa buku kek, dia pinjam bawa balik buku tu, then sampai di kereta dia kata, "Mari beli kek di Delicious." (Delicious = nama kedai kek dan bun). Sah terliur budak ni lepas dia selak-selak buku resepi tu tadi. Sama je trait dengan aku. Tak boleh tengok gambar makanan semata-mata HAHAHA.

      Saya setuju sebab omaigod mengidam Cheesecake kedai Delicious tu. Terbaik! Terus ke pekan singgah Delicious tapi beli bun saja sebab Cheesecake takda jual yang slices punya. Dan memang Tuhan nak bantu sebab bukankah saya baru saja terima cabaran hilang 5KG dalam 30 hari? Ini bukan 30 hari mencari cinta. Ini 30 hari menghilangkan lemak cinta sebenarnya T_____T

      Then pergi cari tali skipping. Sebenarnya tadi ada cari juga dekat One Stop, tapi dekat Walk-in Shop baru jumpa. Yang cikai-cikai saja yang saya jumpa. Tak apalah, janji ada. After that, pergi milimewa, beli groceries. More to groceries for myself. Macam buah-buahan, mayonis salad, susu rendah lemak, milo, kacang untuk hamster, perencah sup untuk dinner malam ini...

      Okek. I got to go. Kena siapkan dinner. Low-fat dinner. Sup ayam dan kincan, dan nasi semata-mata hoho.

      I am actually have been ready for my dietary plans long enough, but still tak tahu bila nak start. Supplements, cream, sabun, daily routines, and lists of do and don't of foods. You name it. Now that saya yang bloody stupid ni dah terima cabaran tu, nampaknya, kena boost up lebih dari yang saya jangka dan sasarkan.

      I hope I can get through this :/
      Share:

      The Biggest Loser : Day 1

      I need to keep record of my dietary intake and my daily activities pattern to keep myself focused. So, here's the day 1 :)

      I just got back from Pekan Ranau.

      Tak dapat nak ambil gambar sebab handphone habis bateri, jadi saya taip sajalah. First, kami ke One Stop, cari raga alat mandi sebenarnya. Tapi tak jumpa dan end up beli Flip Flop untuk letak dekat dashboard van Toyota mama. Van tu dari dulu tak ada hiasan apa-apa, so kali ini saya tolong mama belikan. At least ceria sikit van tu. One Stop, kedai termurah di Ranau siottt.. Memang murah. Kotak hadiah siap ada reben very the attractive lepas tu colour dia pun tak mengada-ngada sangat malah nampak exclusive, dapat beli dengan harga MYR2 SAHAJA. Besar kotak tu macam kotak kek kecil kalau kita beli slices dekat Secret Recipe. Kalau pergi dekat kedai cenderahati dekat City Plaza Alor Setar, harga kotak tu boleh sampai MYR10 weh.

      Then, kami ke library, bersebelahan dengan Masjid Besar Ranau. Kembalikan buku dan pinjam buku. Saya jumpa beberapa buku yang interesting. Nanti saya share di sini kalau rajin. Dana jumpa buku kek, dia pinjam bawa balik buku tu, then sampai di kereta dia kata, "Mari beli kek di Delicious." (Delicious = nama kedai kek dan bun). Sah terliur budak ni lepas dia selak-selak buku resepi tu tadi. Sama je trait dengan aku. Tak boleh tengok gambar makanan semata-mata HAHAHA.

      Saya setuju sebab omaigod mengidam Cheesecake kedai Delicious tu. Terbaik! Terus ke pekan singgah Delicious tapi beli bun saja sebab Cheesecake takda jual yang slices punya. Dan memang Tuhan nak bantu sebab bukankah saya baru saja terima cabaran hilang 5KG dalam 30 hari? Ini bukan 30 hari mencari cinta. Ini 30 hari menghilangkan lemak cinta sebenarnya T_____T

      Then pergi cari tali skipping. Sebenarnya tadi ada cari juga dekat One Stop, tapi dekat Walk-in Shop baru jumpa. Yang cikai-cikai saja yang saya jumpa. Tak apalah, janji ada. After that, pergi milimewa, beli groceries. More to groceries for myself. Macam buah-buahan, mayonis salad, susu rendah lemak, milo, kacang untuk hamster, perencah sup untuk dinner malam ini...

      Okek. I got to go. Kena siapkan dinner. Low-fat dinner. Sup ayam dan kincan, dan nasi semata-mata hoho.

      I am actually have been ready for my dietary plans long enough, but still tak tahu bila nak start. Supplements, cream, sabun, daily routines, and lists of do and don't of foods. You name it. Now that saya yang bloody stupid ni dah terima cabaran tu, nampaknya, kena boost up lebih dari yang saya jangka dan sasarkan.

      I hope I can get through this :/
      Share:

      Welcome to The Biggest Loser.

      Saya tulis dekat salah satu status facebook saya, macam ini : "tengokklah nanti tahun depan aku akan kurus macam waktu sekolah menengah dulu. tengoklaaaa.."

      Baca ini :



      Tengok ada seorang tu komen : "Dah nak setahun aku ckp camtu.. Tapi nape aku x kurus2 gak?" Panas je rasa muka sebab sah-sah kena sindir. I know I know. Now I have to loose my weight 5KGs in just 30 days. Bodoh gila aku terima cabaran tu tapi at the second thought, macam bagus juga kalau betul-betul boleh berjaya. KALAUUUU.

      Mohammad Fierdauos Kosman tu adalah fellow blogger juga. Okey nak cakap sikit that's his real name. Tak payah hairan nama dia cukup semua jenis vokal AEIOU. Kami kenal secara online, dan kebetulan dia juga student UUM dulu dan kami pernah jumpa waktu dinner dekat Dewan MAS UUM. Dia terima anugerah jasa sebab aktif wakil UUM dalam silat. Pesilat UUM kau. Entri dulu-dulu selalu juga dia komen dan kadang-kadang saya panggil dia Pesilat UUM dalam entri blog. Dia ini dari dulu sangat sinis orangnya, taktahulah kalau dengan saya saja ke atau dengan orang lain juga. Sinis yang membina, jadi saya tidak kisah, malah senanggg sekali. Even kadang-kadang tu, merah padam juga muka. Iyalah, saya ini bukannya betul sangat kan. So I really appreciate him as part of those yang sudi menegur bila saya tersilap. Cuba google Pesilat UUM dalam Sufilara.Com HAHA Kami kenal sebab dia track alamat blog saya melalui Syok.Org sebab dia tertarik dengan salah satu artikel yang saya post di website tu waktu Februari 2007. Ya, tempoh perkenalan kami pun dah lebih 3 tahun. Kamu carilah artikel tu kalau pandai.

      Masa berjalan. 30 hari saja itu bukan masa yang lama sangat. Berbanding 6 bulan yang saya sasarkan sebelum ini. Dari 1KG setiap 6 bulan, kepada 5KG dalam masa 1 bulan. I do take this seriously. SANGAT SERIUS. Okey nak keluar pergi pekan beli tali skipping BYE!

      Macam dalam rancangan The Biggest Looser.
      Share: