Pages

Showing posts with label Be your own kind of beautiful. Show all posts
Showing posts with label Be your own kind of beautiful. Show all posts

The last chapter of 2014.

Wednesday, December 03, 2014

My first try using PicLab apps from the Playstore.
Picture taken using DSLR 600D at strawberry farm near Tangkuban Perahu, Bandung Indonesia.

December ; my favourite month. Biasanya bulan ni lah dapat cuti panjang-panjang time sekolah. Bulan ni antara bulan-bulan yang paling sejuk di Ranau. Bulan ni banyak rancangan best dekat TV (dulu bulan 12 menjelang krismas rajin duduk depan TV tengok cerita magic-magic haha), bulan ni juga bulan birthday. Dan bulan birthday my bestfriends dekat uni (nov & dec), dan bulan ni bulan self-reflection. Tengok balik apa yang aku dah buat dan dah capai sepanjang tahun. Walaupun tak pernah berazam secara serius. Biasalah, main banyak.

Itu dulu. Tahun ni lain. Something is just different tapi entah macamana nak cakap. Planning for something new for 2015 dan 2016. Dua tahun sekaligus. Hujung 2016, which is exactly 2 years from now, I'll turn 30.

See you at 'The Last Chapter of 2016' in 2 more years.


A happiest sad birthday entry

Monday, December 01, 2014

Gatal pula jiwa raga, jari dan segala kudis (erk) bila tengok tiket-tiket flight ni. Tapi blur mau pergi mana yang sesuai dengan bajet. Mana perlu didahulukan? Jalan-jalan? Atau Iphone? Atau segala mak nenek itu ini mau beli macam banyak duit. Book bulan Disember ni tidak boleh, sebab musim cuti. Orang lain kalau musim cuti pergi bercuti, tapi kerja saya ni pelik sikit. Musim cutilah paling sibuk kerja. Bila musim orang kerja masing-masing dekat ofis, budak-budak masuk sekolah and everyone kerja mode, barulah saya pergi berjalan-jalan. Sebabnya kurang permintaan. Ada kawan ajak ke Korea cuti sekolah hujung Mei til middle of June dan ikut hati memang mau pegi namun seribu kali sayang, baru pulang dari 11 days trip to kemana-kaki-melangkah dan time tu cuti sekolah. Tahun lepas menjelang cuti sekolah bulan 6 (cuti sekolah belum start pon) pun ada yang nak book tapi saya tidak terima sebab gatal berjalan punya pasal. Okey the whole entry is about gatal nampaknya (- -")

Anyway yes I privatekan sekejap this blog actually until whenever the heart say 'okey buli bukak suda' ahak. I just wanna have that privacy, that's all. What kind of privacy I don't know. You have to ask my heart personally for that haha. Instagram pun dah jarang update macam dulu. Facebook lagilah, kirim salam saja jawapnya. Telefon tiap masa silence mode so if tidak angkat telefon tu minta maaf saja. Plus, I don't pick up any anonymous/unregistered number call anymore. Saya ada syndrome nervous oblongata (parody medulla oblongata) bila tengok screen phone nampak nombor yang tidak dikenali call ulang-ulang. Perasaan dia macam orang ketuk pintu rumah kita berdentum-dentum kuatnya tapi bagi salam / perkenalkan diri pun tidak. Haa.. Macam tu lah rasa nervousnya.

Bila tengok tarikh, ah baru 30hb. Dalam hati cakap, ok lusa. Ada selang sehari lagi. My birthday is on 1st Dec. Dan bermulalah monolog ini.. Birthday tahun ni agak sedih sikit tapi for the whole year I knew it would turn out this way so what the hell.. Saya rasa tidak mengapa. Am not a little girl anymore. Dah bertahun-tahun stop dari excited-excited bila birthday datang. Simptom rambut hampir mau beruban nampaknya. And I kinda hope everybody would forgot about my birthday until at least a week, when there's already too late for those wishes. Even late for belated wishes so I don't even have to hear 'alamak limpas suda pula, happy BELATED birthday!'

....until I clicked on my calendar to see that November tiada 31hb and actually ada beberapa minit saja lagi until 1st Dec. Ketuk kepala jap boleh? So this officially a BIRTHDAY ENTRY clap clap blergh!

Just switched off my smartphone and going offline dan biar jarum jam limpas 12 and maybe get some sleep afterwards. This is not my first time spending the whole night alone during my birthday, but this time it's a bit different since I already starting to break in tears. Mata dah dari tadi bertakung dengan air mata.

Happy birthday Nana, who's smart, beautiful (wekk), passionate and have a very weird thinking but always stay true to herself. Always so pitifully taken for granted, who people always misunderstood, who now starting to believe that she can never find true happiness (no, that's wrong). You're officially 28 now and don't you think it's too old for these craps?? So let's work together to at least not making too many mistakes in the future. Paku kuat-kuat dalam fikiran, you can actually find your real happiness within yourself. 




Good night. This entry is published on 12.18AM 1st December 2014 :)

Tutorial pakai shawl simple tapi cantik

Tuesday, November 18, 2014

Not much to tell. Just to share this picture. Tutorial pakai shawl simple tapi cantik. Posting this for my future reference, to be truth. Nak clear everything yang tidak perlu dari desktop, so I upload dan buat entri. But haven't time to do it myself lagipun banyak masa dekat rumah, baru-baru ni accident dan if anything really happen, it could be fatal *tarik nafas* so more and more reason tidak bawa kereta buat masa ni. Everybody been so busy, so, I just stay at home making myself busy too. 

No heart to see the world. Just gonna stay at home until my next trip. *konon* Padahal hari tu excited juga roadtrip heheh. Okey okey. Jarang-jarang bolehlah. Selalu tidak boleh. Mau save up for coming excitement. :P


10 Reasons Why Traveling Makes You A Better Person

Monday, December 02, 2013

If you have the opportunity to pack your bags and go, do it. Go alone if you have to. Don’t do it for vacation. Don’t do it for luxury. Don’t do it to take pictures for your Instagram account. Do it because it will make you a better person.

And here’s why:

1. Learning to be alone.
Have lunch with yourself. Sit with your thoughts and be okay with them, whatever they are. Love yourself whole-heartedly, especially in times of solitude. And when you think you can’t sit alone any longer, order coffee and a dessert.

2. Relying on the kindness of strangers.
Foreignness does not prevent random acts of kindness. Accept them. Give them. Appreciate them.

3. Learning to live with less.
This does not mean claiming hardship. Let this manifest in small ways. Recognize your fortunes. Be humbled.

4. Learning that plans change and you will have to adapt.
Itineraries are guidelines, not rigid measurements of experience. The best experiences are often not scheduled or anticipated. Expect the unexpected and learn to love it.

5. Enjoying the moment.
Forget the missed bus and enjoy the culture that can be experienced in one hour waiting at a bus stop. Stay in the present.

6. Forces you out of your comfort zone.
Practice speaking that language you learned. Try the cow tongue. Make new friends.

7. Learning to be patient.
Don’t rush through the museum. Don’t rush through your meal. Don’t bounce your leg up and down or roll your eyes. Don’t yell at anyone for reading the map wrong and getting lost. Don’t worry, you’ll get there.
8. Learning you can’t assume.
Try looking at things a different way. Ask questions. Let this open up a new realm of thought and possibility.

9. Missing home.
Appreciate family, friends, and loved ones. Appreciate the comfort of mundane routines. Find a new found respect for the life you often wish to escape.

10. Goodbye is not forever, life has endless possibilities.
Family becomes more than just blood. Never say goodbye to the people you meet and the places you see. Cherish the new families and homes you’ve gained. Keep in touch and look back with fond memories from time to time.

Cara bermekap dengan bantuan kad

Friday, October 11, 2013



1.Kening

Sikat kening (ke atas sikit) dan lukis panjang sikit dari kening asal guna KAD. Hujung kening biar lebih kurus dan gelap sikit berbanding pangkal. Smudge sikit untuk kesan natural.

2. Cat eyes

Tolak kulit ke luar guna bucu KAD, biar tegang kulit tepi tu supaya senang apply eyeliner. Sesuai yang nak buat cat eye ala-ala korean.

3. Maskara

Apply maskara pada bulu mata atas dan bawah, KAD sebagai background. Trick ni sangat berguna okey. No more comot-comot bazir tisu basah :P

4. Kontur

Kontur tulang pipi macam dalam gambar. Nampak lebih edgy ;)


From Michelle Phan's blog. Boleh buat cara ni lepas ni kalau bermekap. Yeay.

Make-Up Review : L'elan Vital Browperfect Compact by Cosway

Friday, October 04, 2013



One of my favorite subject is make-up. I have passion in it. I can blabber the whole day about make-up thingy. Haha BTW sorry dalam picture, the colour palettes dah berkawah sikit sebab dah beberapa lama guna sebelum tulis pos ni. But before take pic, gigih ai bersihkan cermin tu hehehe dusty sikit. I personally love this L'elan Vital Browperfect Compact by Cosway, to the max. In fact, selama guna barang-barang Cosway, kebanyakan puas hati. Only few didn't reach my expectations. That thing up there is one of my favourite. Masuk ini, dah tiga kali beli. Contact lens sebelah tu baru beli dekat 1B dalam 1-2 bulan lepas. Saja letak, that kind of lens that suit me well. Haha ;)

Due to the lighting, warna lain sikit. But trust me, it's really nice. Pakai rasa macam natural sangat. As you can see, the set comes with 2 colour palettes, 1 brow wax, 2 applicator brushes & 1 mascara-like brush. Those brushes I jarang guna sebab I guna my Bobbi Brown brushes.



Originally a brow shaper, but I guna lebih dari tu. As a brow shaper, yes. As an eyeshadow, yes. Eyeliner base, yes. Tulang hidung, yes. Tulang pipi, yes. Tulang dagu, yes. HAHAHA. It's not that I tiada palette khas untuk semua tu, but I guess because the colour suits me damn well, just that. Siapa cakap untuk brow shaper you kena guna untuk tujuan tu saja. Lain-lain pun boleh. Boleh tiru aksi ini di rumah. As long as, 1st, mekap you guna is authentic. Never ever use fake ones. Not good for your skin. 2nd, you just have to use the right brush. Ai yang cakap. :P


Price : RM28 (WM), RM29 (EM) *much cheaper when it's on promotion
Buy again? : YES

Kelebihan dan Kebaikan Minum Air Suam

Sunday, September 22, 2013




Tadi surf-surf internet, finding something useful kononnya.. Go through blogs and pages.. Sebenarnya cari tips travel ke Langkawi padahal asalnya nak cari tips ke Johor + Singapore PADAHAL 4 BULAN LAGI KOT.. Over pula cari tips pergi Langkawi padahal Langkawi lagi lama - dalam 9 bulan lagi (- -") Here and there, ..and I found this! Kelebihan dan kebaikan minum air suam. Amboi jauhnya awak menyimpang. Bukan ke tadi awak cari tips travel?

Talking about 'minum air'. I have a (writing) notebook I bought at Kaison 1Borneo - I wrote mostly about things I wish to retrieve sometimes but tidak mahu membebankan otak. Such as lists, future plan, keluar masuk duit, any interesting tips yang saya jumpa dekat internet saya jot down juga dalam tu. And funny is, everytime tulis to-do list, mesti ada 'MINUM AIR BANYAK'? Sebab saya suka paksa diri sendiri. Sebab saya takut kalau minum air tidak cukup banyak. Minum air banyak-banyak sememangnya sangat-sangat-sangat essential untuk badan kita. Sekurang-kurangnya 1 liter untuk setiap 25kg berat kita. Maknanya kalau berat kita 50kg, paling basic tiap hari kena minum 2 liter. As for me, I'll go for 4.5 liter everyday. Haha. Banyak kan. 2 kali ganda dari berat sebenar.

Tapi tunggu dulu. Minum air banyak-banyak tapi memanjang asyik air sejuk pun tidak boleh juga. Untuk mengoptimumkan kesihatan tubuh badan, why not go for air suam? Right? Ai sendiri pun minum air suhu biasa-biasa saja. Kadang-kadang saja minum air suam. Lepas baca ni jom sama-sama amalkan minum air suam!

Baik.

So apa khasiat tersembunyi pada badan jika minum air suam ni? Sekian update blog untuk hari ini. Cekidaut!


                                  Menguruskan badan                                  

Air suam tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita. Kalau kita minum air suam dengan kuantiti yang banyak ia boleh menghilangkan selera makan. Makanlah banyak mana sekalipun, tapi kalau anda amalkan minum air kosong suam, rather than air kosong sejuk tempoh untuk anda kekal kurus tu akan lebih lama, insya-Allah. 


             Meningkatkan kesuburan           

Air suam dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.


         Melancarkan sistem pencernaan        

Minum air suam dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.


      Melambatkan proses pertumbuhan zat kanser    

Air suam bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.


      Perawatan kecantikan      

Kekurangan pengambilan air suam menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkedut.


      Tubuh lebih segar dan sihat      

Khasiat air suam bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.


      Menyihatkan jantung      

Air suam juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air suam.


      Ubat kepada penyakit strok      

Air suam tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.



Keep warm and carry on. :P

I'm a fashionist ...

Friday, October 28, 2011

.. NOT!

I humbly admit that I am not a fashionist compared to some girls out there. They're gorgeous especially those beautiful hijabbies! I wish I can be just like them. Brilliant match of hijab and dress, jumpsuit, long-skirt, jacket or cardigan, pallazo, pants and tops (name them!). In one word, ridiculously fashionable.

BUT. I do have my own moderated taste, out of million tastes like every other girl do have. Well, lebih suka  pakaian ringkas muka natural adalah salah satu TASTE, yes? Depends individually. Fashion is what you are comfortable in. Jika selesa dengan pakaian dengan kombinasi warna-warna kontra, then go on. Nothing is wrong in fashion.

And ..

Don't be afraid. Be ORIG ...INAL :P

Tidak perlu untuk nampak perfect selalu. And like me, you don't have to HAVE that so-called perfect brows (I don't have those). So-called perfect lips (I don't have those). So-called perfect eyes (I don't have those). So-called perfect nose (I don't have one). So-called perfect chin (I don't have one). Oh and so-called perfect tummy (I am SO do not have one - -"). Yang penting bersih dan kemas. Mekap tak payah tebal sangat, depends pada majlis. Less is better. Well, in some occasion especially night event (most of Tari Kirana show held at late evening), I did make-up myself lebih sikit berbanding biasa, but end up NOT liking the pictures of me with those kind of make-ups grrrrh. My face so ugly with mekap tebal. I prefer natural looking. Dengan bahagian mata dilebihkan sedikit (I got quite a small pair of eyes). If ever I buat make-up tutorial lepas ni (ada bunyi-bunyi hint ada orang nak buat make-up tutorial lepas ni hiks), I would go for natural look.

Which, agak ironi sebab selain menjadi trainer kepada Tari Kirana, saya juga manage semua hal berkaitan Tari Kirana. Saya pegang 100% berkenaan Tari Kirana termasuklah MAKE-UP. And sometimes saya kena panggil jadi pengandam pengantin untuk majlis-majlis kahwin. Biasa sanak saudara lah yang panggil. Belum berapa bersedia jadi bridal make-up artist. Untuk performance environment tu bolehlah. If you ask, yes, I am more to STAGE MAKE-UP.

Dana, my younger sister. One of the dancers. My penari-penari saya tak cukur kening diorang. I leave it as how it is. Brides yang saya pergi mekap pun saya belum lagi pernah cukur kening diorang. Tak berani. Dosa. Hihi. Just sisir saja bagi kemas dan lukis sikit untuk tambah dekat hujung tu.

During Pesta Kubis Sabah 2011. On picture starting from right : Widha, Feezah, & Yours Truly.

One of my dancer took part in beauty and talent pageant in Homestay Mountain Music Festival 2011. Both are my dancers.


So, yes. You know. This kind of make-up.

It may look ..horrible. Atau macam tak siap. I am still learning by the way. Excuse the mess. I am not professional make up artist, not trained by anybody, I'd never took part in beauty course and if it's not because of my passion in traditional dance, probably now I know nothing about make-up except in eyelining hihi.

But, for myself .. 

Simple look. See? Hidung besar, bibir curve tak lawa, gigi tak teratur, kening peliks, dan perlukan bulu mata palsu untuk effect mata besar and actually dagu I ada double chin (- -")

And for my daily look :

With my younger brother. OMG saya yang paling rendah antara adik beradik semua sobs.

There. Enough. BTW saya suka tengok senyuman saya dekat gambar last tu. She's grinninggg awww.. Ah sudah. Puji diri sendiri pula. Lempang kejap lagi.

Show off : Bollywood-Inspired Make Up

Sunday, August 07, 2011


BEFORE : Ala-ala pelakon Hong Kong (bwek okey)



The last time I do my dinner make-up VIDEO tutorial (I guess you need to sign in into Youtube account in order to access the clip due to copyright thingy *grin* OR SAYA DAH TERDELETE TUTORIAL TU DARI YOUTUBE?), that video was almost a disaster HARHAR. Saja mengimbau kenangan yang belum berapa lama tu. And, this entry is not a tutorial, I am just going to show off here, people. See the title.

I love make-ups. Boleh cakap, one of my passion juga. Tengok alat-alat mekap dan produk kecantikan bersusun dekat almari or meja bilik, ada rasa glowing dalam hati. Lagi-lagi kalau dapat barang baru. Recently I add this hot glamorous pink make-up bag into my collection - tengoklah siapa yang beli kan? *still couldn't stop bragging yiahahahaha* Next, mau beli Bobby Brown 32 pcs professional make-up brush menggantikan MAC 24pcs yang saya cakap hari tu sebab I've found another online blogshop yang jual barang-barang kosmetik murah gila at the same quality - jauh lebih murah berbanding yang saya jumpa sebelum ni. Lepas beli nanti saya share dekat blog, and see if by using that brushes I could turn to a professional make-up artist *dreaming*. Yang replika punya sajalah. I couldn't afford the original ones. And, why buy original ones if the replica ones are almost at the same quality? At least, bulu lembut dan tidak kasar, I don't mind if it just a replica, REALLY :P

Plus, untuk simpanan sendiri saja. Melukis muka orang is my another alternative now (lukis muka my dancers lah apa lagi kan hihi) since tak berpeluang betul-betul belajar melukis dulu. I ada bakat melukis, my dad terkesan since I was in my primary school. The last time I melukis secara betul-betul melukis,  waktu exam Pendidikan Seni pertengahan semester tingkatan tiga. Dah lama. Saya tidak sure saya dapat gred apa waktu tu, but that was one of my best drawings. Soalan minta 'Lukis potret tokoh terkenal yang anda kagumi'. Kawan-kawan semua lukis Tun Dr Mahathir-lah (paling banyak lukis), or pemain bola sepak kegemaran whatsoever - saya yang minat gila-gila filem Bollywood waktu tu pergi lukis (I don't play with colors, just guna pensil saja) potret wajah PREITY ZINTA. Har-har-har-har. Apa yang saya fikir waktu tu saya tak tahulah. Saya tahu saya kena lukis wajah Tun Dr Mahathir tapi saya buat keputusan nak Preity Zinta juga, nak Preity Zinta juga. Cikgu Pendidikan Seni yang bagi markah waktu tu mesti geleng kepala saja tengok ada student hantar wajah tokoh pelakon hindustan NGAHAHA ampun cikgu. Preity Zinta was one of my favorite actress back then after Rani Mukherjee. I suka mata dan mekap Rani Mukherjee. Lepas form 3, saya dah lupa dah tentang bakat melukis yang saya ada tu, lagipun tiada encouragement dari siapa-siapa. BTW, later I'll dig in my kotak-kotak if I found something to show you. Supposed, potret Preity Zinta tu masih ada dalam simpanan saya. Hmm.

Well, during my secondary school years, I don't really do anything artistic. I can't sing, I always find myself burst out laughing waktu mendeklamasi sajak (my close friends, Ziela and Amoy aktif forum, syarahan, debat, dan deklamasi sajak so saya pun cuba-cuba, but failed sorry you're so bad please don't try again BHAHAH) and paling menterkejutkan mungkin, I CAN'T DANCE. Yes I can't dance. Keras okey heheh. Saya tidak terfikir pun waktu tu yang hari ini saya akan jadi seorang manager dan trainer untuk kumpulan tarian Tari Kirana yang saya tengah manage sekarang ni. Actually adalah juga terlibat dengan drama pentas Puteri Gunung Ledang waktu tingkatan 3 - just isi korum, kawan rapat kan semua aktif-aktif (dapat second prize) lepas tu terlibat dengan drama pentas Seri Nara waktu tingkatan 4 untuk assignment kumpulan (dapat first place weehee) tapi saya pegang watak kecil saja. Eh, waktu Upper 6 pernah jadi director (and narrator) untuk drama pentas Romeo and Juliet sempena Majlis Perasmian Minggu Bahasa di sekolah. HAHA. And, I remember waktu form 4 hingga form 5, I did wrote a novel transcript with a friend. If there's a DUET song, so ours is DUET novel transcript. Masih dalam simpanan lagi transkrip tu. I check selalu, takut hilang. HAHA. Okey the point is, sebenarnya adalah juga terlibat aktiviti seni SIKIT-SIKIT (- -")

Waktu start form 3, I was soo in love with Bollywood film, suka tarian-tarian dia. Since then, I love dancing tapi dance robot-robot la. Keras. Sekali cousin cakap saya keras menari, saya terus senyap tak goyang-goyang lagi dah selama dua tahun haha. Masa yang sama di sekolah, ada seorang student perempuan saya dari awal lagi dah sedia admire gila, bila dapat tau dia suka tarian tradisional melayu, minat saya dekat tarian melayu pun mula bercambah. Haha. Lepas STPM barulah saya terfikir cuba-cuba, lagipun I memang suka tengok penari-penari tradisional melayu. Cantik sangat. Bila dapat sambung belajar di Semenanjung, saya tanpa was-was terus ambil kelas tarian tradisional. Okey so that was how my minat dekat tarian tradisional melayu bermula. Bagaimana ia bermula SAHAJA. Perjalanan menjadi seorang penari tu lain lagi ceritanya. Perjalanan menjadi manager dan trainer Tari Kirana tu lain lagi ceritanya. The stories is in here.

Remember tadi muka artis Hong Kong I showed you. Here's the transformation. Since it was all started with my interest towards Bollywood, so... take a look!



AFTER : Terus jadi macam Kajol

Siapa yang cakap muka saya macam muka budak-budak tu? Nah ambil my WOMANLY look. Theeheh.

Ada satu yang kurang. Terlupa pakai BINDI. Eh bindi kah namanya? Please correct me if I'm wrong. Ala hiasan dahi dekat tengah-tengah kening yang aktress Bollywood selalu pakai tu.. Yes I have two sets of them. Saya pernah pakai pergi meeting JPM, just pakai-pakai saja. Adeh why. Kadang-kadang saya rasa saya ni suka bertindak ikut kepala otak sendiri saja. Something is wrong with my brain atau memang saya ni UNIK? Bhahaha.

Tidak kemas sebenarnya mekap mata tu (lagi-lagi kening), tapi menjadilah juga mekap ni yang buat mata kecil saya jadi at least bertambah besar sikit. Ini mekap yang saya rasa sesuai dengan saya. Might be, this is why I really love Taylor Swift punya look. UPSWEPT EYE MAKE-UP. She (I mean, Taylor Swift) got a pair of sweet yet sexy eyes, didn't she? Just like Rani Mukherjee. Err. Taylor Swift macam Rani Mukherjee? Eh? Something sounds not right, but you got what I mean, don't you? Their eyes, people. Sweet yet sexy. Hiks.

Beautiful creatures. Haih.. *smile*

What is in my Gio Fiore?

Saturday, March 26, 2011

Spending the night in my room. Malam ni saya ubah kedudukan barang-barang lagi. Setiap 4-5-6 bulan, mesti macam ni. Otomatik rasa nak ubah kedudukan barang dan ting! Terus ubah.

Sampai sekarang, still up. Dah siap sebenarnya, cuma nak susun barang-barang mekap ni mencabar keimanan sikit. Barang mekap diri sendiri, dan barang mekap milik Tari Kirana. Esoknya nak perform baru nak tergedik-gedik pergi cek balik barang-barang ni. Sejak persembahan kami dua bulan lepas (hoh lamanya tak performmm T___T), barang-barang mekap tu terbiar terbengkalai dalam case, bercampur-campur dengan barang mekap saya sendiri. Nampak sangat kan dah lama tak mekap betul-betul.

Tapi still even jarang mekap pun, barang-barang ni bawah ni benda yang selalu saya bawa ke mana-mana saya pergi, selain purse (we're talking about beauty products hereee..) :
  1. L'élan Vital Moisture Rich Foundation SPF20/PA++ Tips, kalau tak tahu kulit sesuai dengan foundation warna apa, paling selamat sila pilih beige color. Ai kalau foundation ai selalu pilih beige color. Foundation ni banyak guna ni, bukan setakat bagi samar cela dekat kulit muka, tapi boleh bagi hidung lebih mancung dengan mudah. Apa-apa foundation pun boleh guna actually. Guna concealer pun boleh tapi saya malas nak beli concealer sebab bagi saya foundation je pun dah cukup. Put a very tiny amount on your finger tips then apply dengan gerakan memanjang ke bawah dari tengah-tengah dahi ke hujung hidung. Blend dengan kulit bagi nampak natural. Hope anda boleh faham even takda gambar or video theehehe
  2. Bella Belara Eau De Parfum I LOVE THIS!
  3. Plastik gula getah ngahaha. Jangan main-main, gula getah makanan ai after sarapan tau.
  4. Resit-resit dan apa-apa artikel yang kadang-kadang tak pasti dari mana dia datang. okey seriouslah sikit..
  5. Serious ni.
  6. simplyPretty cheek color (blusher) by Avon. Saya suka warna 'naturally nude'.
  7. Cherry Pink by Bioglo wajibb
  8. Mary Kay Ultimate Mascara wajibbb
  9. Brushes untuk apply foundation wajibb sebab kalau apply guna finger tips or sponge saya rasa macam tak minat. Hehehehe. Tips, if nak letak foundation tu on your face, ada dua simple rules : #1, pastikan pakai moisturizer dulu dan pastikan dia betul-betul meresap ke dalam kulit barulah boleh apply foundation. #2, less foundation is more tapi janganlah tak ada langsung. Dan if nak yang rata plus natural effect kan, gunalah foundation brushes. Brushes ye brushes.
  10. Mary Kay Satin Lips Lip Balm wajibbb
  11. Mary Kay Nourishine Lip Gloss tapi jarang pakai tapi tapi tapi selalu bawa sebab comel. Tapi kalau pakai pun, pakai dalam kuantiti yang sangat sikit. Yang melekit-lekit dekat bibir ni saya kurang gemar. Termasuklah gincu. Alat mekap saya paling tak suka : GINCU T____T
  12. Eyeliner. Yang ni saya tak memilih sangat, and takda yang betul-betul spesifik. Apa yang ada, itu yang saya guna. Biasanya pakai pensel eyeliner dari Avon (black) saja, tapi ada timing, saya akan pakai eyeliner Extremewear Gel Eyeliner. Yeap, jenis gel. Tapi jaranglah. However, eyeliner is a must untuk mata sepet I :)
  13. Bedak Silkygirl SPF20. Color 01 - Ivory. Case dia warna hijau. Saya suka bedak ni, dah guna dari dulu lagi. Suka sebab SPF20 dia. Lepas tu oil-free. I love its texture juga, very the halus. 
  14. Dan lain-lain HAHAHA
Percaya atau tidak, semua ni saya sumbat sekali dalam beg saya yang kecik saja tu. Sling bag warna putih by Gio Fiore my favorite GF yang selalu saya bawa ke mana-mana saya pergi. Best GF ever. And my best sling bag so far. I am number one fan of sling bag tau. Seriously tak reti nak bawa shoulder bags macam ladies tsk. Padahal saya ni kira ladies juga ni. Tak tahulah kenapa lebih selesa konon nak pakai beg silang macam budak sekolah menengah saja HAHAHA tapi like I care. Selagi kita selesa. Berfesyen ni kena ikut keselesaan juga, bukan main ikut saja, betul tak?

Samalah macam saya teringinnnn sangat nak pakai tudung or shawl comel-comel lepas tu klip reben dekat kepala macam trend fashionist muslimah sekarang ni, tapi saya tahu saya takkan selesa pakai macam tu. Cantik tapi saya lebih selesa sebenarnya pakai tudung yang boleh disilang dan sangkut atas bahu semata-mata.

Anyway, produk saya guna biasanya harga average-average saja. Kalau ada produk yang nampak macam mahal tu, itu bukan saya yang beli tu. Itu my mother yang bagi. Bhahah.

Okey nak tidur dah. Mengantuk. Esok malam Tari Kirana perform di Hotel Perkasa Kundasang, pagi around 10AM kami gerak ke sana. Wish us luck! =)

Tidurlah wahai permaisuri.

Thursday, December 09, 2010

Saya di Kota Kinabalu sekarang ni. Baru selesai urusan. Tapi terdampar sekejap di sini. Ewah terdampar pula. Tunggu orang. Kepala dah berat gila-gila. Semalaman tak tidur punya pasal.

Cakap pasal tidur ni, saya sebenarnya bukan jenis suka sangat tidur. Kalau boleh, tak payah tidur. Tapi kalau tak tidur, otak boleh jadi bengong. Jammed. Berjalan pun boleh terhuyung hayang. Pejam sekelip tapi rupanya tertidur. Buruk gila muka, macam yang jadi baru tadi. Tengah melihat-lihat video tarian di youtube, boleh pula terpejam mata lepas tu tersengguk isk. Terus toleh kiri kanan nak make sure takda orang perasan. LOL. I am just a human. A real one. So terpaksalah mengakui yang tidur itu penting dalam hidup kehkehkeh.

Ada dua keadaan dan faktor kenapa saya tidur lebih lama dari biasa :
  1. Tak sihat atau baru lepas makan ubat.
  2. Keletihan yang melampau samada sebab busy atau kurang tidur.
  3. Saya suka tidur dalam kenderaan HEHEHE. 
So atas tiga perkara ini, tolong jangan ganggu saya. Kecuali kalau ada roang nak kiss bagi ciuman untuk si sleeping beauty ni. Yang itu ada satu orang je yang boleh buat HEHEHE. Kalau nak kejutkan pun, biar lembut-lembut, kang salah sikit cara mengejutkan aku dari tidur kang, ada darah tersirap tu. Darah ai tersirap takda rasa macam air sirap merah tau. Air sirap ai lain. Biru.

Ada orang boleh tidur di mana-mana sahaja dan tak kisah orang nak cakap apa ; itu saya. My friends always ask me, macamanalah aku boleh tidur secara aman dekat dalam bas atau teksi hahaha. Selesa pulak tu. Aku tersengguk-sengguk orang pandang pelik pun aku dah takda perasaan. Tengoklah. Apa ada peduli? Orang yang tengok pun malu kot tengok aku tersengguk-sengguk macam ayam belatuk. Ke burung belatuk ek.
Ada orang yang tak boleh kalau tak cukup tidur ; itu saya. I mean, kalau dah letih sangat-sangat. Tak boleh. Meeting penting? Tidur dulu 5 jam. LOL.
Ada orang yang  merasakan kalau hidup sekarang menyedihkan, lebih baik tidur banyak-banyak ; itu saya. Alhamdulillah sekarang saya tak suka tidur, maka boleh agak tak kenapa? Cuz finally reality is better than dreaming ngehehe. Couldn't ask for more ;)
Ada orang yang tak suka mimpi ; itu saya. Saya tak suka tertipu oleh mimpi-mimpi indah. Mimpi indah yang selamanya hanya akan jadi sekadar impian yang tak mungkin akan tercapaikan..

Saya benci bila saya baru nak tidur, lepas tu orang kejutkan dari tidur as if saya dah lama tidur. Selalu terjadi waktu pagi-pagi. Haha. Pissed off, tapi sedar itu salah sendiri. Siapa suruh tidur waktu matahari dah nak naik kan. Heh.

Urm.

Okey dah tak tahu nak bebel apa. Orang yang ditunggu-tunggu tak kunjung tiba lagi. Tak sabar nak masuk kereta air-cond. Tak sabar nak hempukkan diri atas sofa kereta yang nyaman tu. Tak sabar nak tidur secara duduk. AHAHA.

Tips cantik luar dan dalam, tidurlah secukupnya ;)

Tips Kulit Cantik

Thursday, July 29, 2010

Kindly read T H I S and T H I S entry before you are proceeding :)




Sebelum mengenakan mekap pada wajah, kulit kita mestilah dalam keadaan cantik dan bersih, barulah riasan atau mekap akan nampak sempurna. Kulit wajah yang kurang terjaga akan menjejaskan kualiti dan hasil akhir riasan muka.

Ceh, dah macam blog tips kecantikkan dah HAHA.

Baik.

Macam yang saya cakap tadi, kalau nak make-up, seboleh-bolehnya biarlah kulit wajah tu bersih dan kurang cacat cela (jerawat, jeragat, luka). Saya ulang dua kali sebab penting. Nak merias wajah yang bermasalah ni bukan tak boleh, tapi perlu banyak masa dan dengan kuantiti penggunaan mekap yang lebih banyak untuk menutup kekurangan. Juga, ada kemungkinan untuk kulit menjadi lebih teruk selepas dimekap sebab kuman pada kulit dicampur dengan bahan berkimia. Kalau tak dapat nak elak, jangan mekap sebab nanti merosakkan kulit. Kalau nak mekap juga, gunakan produk yang sesuai dan dalam kuantiti yang sikit saja.

Selalu, sebelum mula mekap, saya akan pastikan orang yang saya nak mekap tu pergi basuh muka even dia cakap dia dah basuh muka (siap mandi lagi) setengah jam tadi. Kita tak tahu apa yang melekat di kulit muka kita sepanjang setengah jam itu, right? Kita tak nampak bakteria-bakteria tu. Saya particular tentang bab kebersihan terutama waktu sebelum mekap sebab kalau dimekap dengan wajah yang tak bersih dan berminyak, wajah akan dimekap sekali dengan bakteria-bakteria halus yang kita tak nampak dengan mata kasar. Bakteria-bakteria tu akan terperangkap di atas kulit kita pada lapisan mekap kita tadi, kalau selalu buat macam ni, rosaklah kulit muka sendiri. Faham tak maksud saya?

Muka yang berminyak walau sedikit pun akan menyebabkan mekap tidak dapat bertahan lama, bertompok-tompok dan tidak rata.

Gigih menerangkan ni. Sebab benda pertama orang akan lihat pada kita adalah wajah kita, jadi seharusnya untuk bagi pandangan yang baik (good impression) pada orang, wajah antara perkara pertama kita perlu ambil berat, dan of course jangan tinggal juga, personaliti dan penampilan kita. Especially for those yang dah bekerja. Tapi kita tak cakap tentang personaliti dan penampilan sekarang ni, saya lebih nak bincangkan tentang riasan wajah.

Untuk kulit cantik sebelum mekap, ada beberapa tips mudah dan murah yang senanggg je nak ikut kalau nak.
  1. Urutan wajah menggunakan ais sebelum tidur. Ini teknik urutan wajah yang berkesan menjadikan kulit sihat dan segar. Kalau tak ada ais (macam rumah saya haha. kami tak minum minuman berais sangat) boleh guna botol air mineral sejuk untuk ditekap pada wajah. I know it's kinda disgusting (I don't know about you, but my sister found it's annoying hahaha) tapi siapa tak pernah buat benda disgusting dalam hidup? Siapa tak korek hidung? LOL. Ais (atau air sejuk) bagus juga untuk kesihatan rambut.
  2. Tidur jangan pakai bantal. Yang ini saya selalu tak buat. Tak apa saya tulis ini pun untuk peringatan diri sendiri. Tidur menggunakan bantal buat kulit wajah kita menurun ke bawah. Better tak guna bantal sebenarnya sebab, selain kulit wajah akan rasa lebih tegang selepas bangun tidur dan of course jika amalkan selalu, boleh awet muda dan berseri. Tahukah kamu urat-urat dan kulit muka kita ni, kalau ubah sikit je pun, dah nampak perbezaan ekspresi yang besar? Maksud saya adalah, bila kulit muka kita tegang ke atas berbanding sebelum ni, muka kita sure nampak lebih berseri. Cubalah :)
  3. Okey dari segi teknik basuh muka pula. Penggunaan air sejuk dan air suam. Basuh muka guna kedua-dua air ni ada kelebihan masing-masing. Basuh muka menggunakan air suam mematikan sel-sel yang tidak diperlukan atas kulit dan buat pori-pori wajah kita terbuka jadi senang nak wash away all the dirt yang terperangkap dalam liang roma. Guna air sejuk pula untuk tutup balik liang roma tu dan buat wajah kita lebih rasa bersih dan segar. Kalau rajin, basuhlah wajah dengan kedua-dua air setiap pagi. Air sejuk dulu, barulah air suam.
  4. Wapkan wajah. Tak perlu pergi spa ke apa, buat sendiri di rumah pun boleh. Wapkan wajah ni saya selalu buat dua tiga kali dalam seminggu waktu saya form 3 hingga form 4. Kalau malas sangat, seminggu sekali. Zaman jerawat dan jeragat tumbuh dengan banyaknya waktu form 3-4. Itu kulit paling teruk saya pernah ada. Jerawat kurang (nasib baik) tapi jeragat banyak especially part dahi. Semua tahukan macamana nak wapkan wajah? Kalau nak buat, tapi tak tahu, tanya saja okey.. Caranya tak susah.
  5. Pakai pupur sebelum tidur. Selain wapkan wajah, zaman-zaman meningkat remaja saya selalu pakai pupur before tidur. Menggunakan jamu dari Indonesia MARTHA TILAAR. Saya suka gila sebut nama Martha Tilaar ni dari dulu sampai sekarang HAHA okey fokus. Selain Pupur Jerawat produk MARTHA TILAAR ni, ada lagi produk Martha Tilaar yang lain. Semuanya bagus-bagus dan affordable. Pupur Jerawat tu, satu botol untuk penggunaan 30 hari, cuma sekitar MYR10 sahaja. Yang saya suka tentang Martha Tilaar, produk dia semua dari bahan-bahan herba. Walaupun bau agak tak sedap sikit, tapi saya masih boleh terima lagi. Wangi herba, biasalah. Tapi selepas tinggalkan zaman sekolah menengah, dah tak pakai dah. Tapi always one of the best product I had ever try dan saya akan guna lagi produk dia kalau saya perlu.
  6. Satu lagi tips saya, sebelum basuh muka dengan pencuci muka, sediakan satu kain cotton khas untuk digosok pada wajah. Basahkan kain cotton tu (tak perlu letak pencuci muka dulu), lepas tu tekap dan gosok pada wajah termasuk leher. Gosok di serata tempat pada bahagian leher dan wajah. Jangan tinggalkan bahagian kulit dekat ubun-ubun kepala, telinga, dan belakang leher, kulit mata, tepi hidung sebab di situ juga perlu dibersihkan. After that, barulah basuh wajah dengan pencuci muka anda. Ada rasa perbezaan tak? UPDATE : Lupa nak mention before publish tadi. Gosok muka dengan kain cotton tu dengan gerakan ke atas ya.
  7. Untuk wajah ceria, senyumlah selalu. Terapi paling murah untuk wajah kita. Kita senyum dengan macam-macam cara. Kadang-kadang kita senyum dengan bibir terbuka, ada yang senyum sambil mengetap bibir, senyum dengan sebelah bibir je menjungkit naik, dan macam-macam lagi (saya nampak bibir kamu sedang bergerak). Bukan tak boleh senyum macam tu sebab lain senyuman, maknanya lain ekspresi yang kita nak tunjuk, kan. Tapi, cuba cari the best smile you have depan cermin dan amalkan tiap hari senyuman yang macam tu. Saya selalu buat sejak sekolah rendah. Errr.. okey waktu sekolah rendah memang selalu buat LOL. Senyum depan cermin tiap kali baru masuk atau nak keluar dari bilik. Sebab saya tahu saya sebenarnya tak lawa jadi saya kena senyum banyak-banyak untuk tutup mana-mana yang kurang. Selalu dapat komen, kalau saya tak senyum, muka saya nampak garang. Bila senyum, comel pula. COMEL SEBAB SEJAK SEKOLAH RENDAH DAH DAPAT CARI CARA SENYUMAN YANG COMEL UNTUK MUKA SENDIRI HAHA. Kesimpulannya, kita perlu tahu bagaimana nak tutup kekurangan kita dengan menonjolkan kelebihan yang kita ada. Itu antara perkara paling lama ada dalam peraturan hidup saya kot, sebab saya belajar itu dari kecil.
Kenapa tiba-tiba dekat point ketujuh tu rasa macam dari pemilik blog kecantikan dah jadi consultant kecantikan dah ni? Haha. Baiklah, mungkin ada lagi tips lain dari saya berkenaan tips kulit cantik ni tapi saya tak dapat nak recall ataupun saya malas nak tulis sebab saya rasa benda tu semua orang tahu (contoh macam dapatkan tidur yang cukup untuk kulit sihat). Kita jumpa lagi pada entri akan datang. Kalau ada apa-apa cadangan nak tips apa-apa, sila tinggalkan di ruang komen secepat mungkin ya. Saya, Fina Sophie, consultant kecantikan anda. Ngahaha. Bye.

Next, tips mekap.

Ini kucing betina. Nama dia Gaga. Dia kata, "Saya nak ikut tips yang ke-7. Anda bagaimana?"

Kecantikan Dan Kesihatan

Thursday, June 10, 2010

OMG tajuk entri dull gila T_T


Telah meminjam buku-buku yang ini dari Perpustakaan Negeri Sabah Cawangan Ranau (yang dah 1-2 tahun buka tapi saya baru berpeluang nak pergi), termasuk buku 'Honk If You're Malaysian'. Buku yang kelakar, hoho. Anyway, fokus health-book ini saja. Buku masakan untuk orang yang sedang menjaga makan. Due date untuk dikembalikan, Jumaat ini, 11 June. Note for myself. Dah tengok-tengok sekali imbas dari page awal sampai page akhir then end up perut berkeriuk-keriuk sebab tengok gambar-gambar makanan. Terliur. Cet. I guess I'll just stick with 'The Biggest Loser' show to keep myself motivated lah (- -")

Produk-produk penjagaan kesihatan luar dan dalam. Oh I love this kind of product! :D

Hair Removal Cream.
MYR16.90


L'élan Vital SPA Lite Body Shaping Shower Salt
2 bottle for MYR30.00

.. nama pun body shaping shower. Dalam bentuk scrub, dan pakai after shower. I've tried sebotol dulu, and it really works, so this time I beli lagi dua botol ;) Selain shaping your body, it keeps your skin super smooth weh.. Worth it, berbanding kalau pergi ke real spa, just need to work a bit hard sebab kerja-kerja mengurut kan. Kalau dekat spa, tinggal serah badan je. Eh lain bunyik serah badan.

HairTec's Product Set
MYR 91.40

..Penjagaan lengkap (I hope) for my precious hair.


Let's see again a bit closer ..

Intensive Tonic
Thick and Strong for Fine and Fragile Hair
Smooth and Glossy for Dry and Damaged Hair
Smoothing Creme
Intensive Serum

..I've tried HairTec's Intensive Mask BEFORE (which nak beli lagi hari tu tapi out of stock) dan hasilnya memang langsung tidak mengecewakan. Kesannya serta merta dan even maybe kimia kuat, tapi tidak nampak tanda-tanda rambut akan rosak. Sihat memanjang. Bau saloon, and I like it HAHA. Kebetulan, my mom guna HairTec untuk masalah kelemumur dan dia nampak satisfied. Saya tak beli shampoo HairTec untuk kelemumur sebab tak ada masalah kelemumur sangat. Cuma rambut rosak gara-gara beberapa bulan lepas buat rebond, so I need to pay extra attention for my hair mula sekarang T___T Lagipun jeles okey tengok rambut Hanis Zalikha. Struktur dan jenis rambut kami sama but why rambut dia lebih cantik? Sebab, rambut dia tebal.

This is all from COSWAY. Produk-produk COSWAY was never a waste. Setiap produk kesihatan dia jarang yang melebihi MYR100 so agak affordable. Saya dah pernah try banyak produk-produk COSWAY, terbiasa ikut my mom yang sukaa barangan COSWAY dan barang-barang kegunaan isi rumah macam shampoo, pencuci lantai, and even exercise machine. Make ups pun iya juga tapi dulu lah, sekarang mama guna Mary Kay. Saya? Campur-campur. Maskara amik Maybelline, bedak kadang-kadang ambil Maybelline tapi selalu ambil Silky Girl Oil Control, blusher dan eyeliner beli dekat Avon, and foundation, I'm liking Mary Kay's :P Pembersih muka dan krim muka currently guna Olay. Dekat COSWAY ambil yang berkenan saja. Contoh macam ini :

Bioglo Cherry Pink Lip Cream
MYR20.90

.. lebih kepada lip-gloss, bibir jadi pinkish, tak payah pakai gincu.

These all cost me MYR159.20 Macam promote barang je HAHA. Later I'll try produk penjagaan dalaman pula. Pils, vitamins. Lambat sikit nak start sebab bab telan ubat ni fail sikit. Bukan tak pernah beli, tapi end up expired macam tu saja, padahal baru telan beberapa biji. Produk Martha Tilaar, jamu dari Indonesia sampailah ke pil herba cina. Kadang-kadang malas, kadang-kadang lupa. Perlu makan pil menguatkan ingatan ni, tapi nak makan pil kuatkan ingatan pun lupa, jadi macamana tu? LOL.

Kalau ada duit sikit, carilah produk kesihatan yang betul-betul memenuhi keperluan. Tak perlu yang branded. Tak perlu yang mahal. Yang penting, sesuai dengan keperluan diri sendiri sebab apa yang orang lain perlu tidak semestinya kita juga perlu dan apa yang orang lain tak perlu mungkin sesuatu yang kita perlu. Hargai diri sendiri. Kalau bukan kita yang jaga kecantikan dalaman dan luaran, siapa lagi bukan? Makan juga kena jaga. Berpuluh-puluh kali kita dengar banyak makan sayur banyak makan buah banyak minum air, kurangkan minuman bergas, jauhi makanan berkalori tinggi, right? Kalau tak kisah badan naik pun, kesihatan badan yang patut kita. Once my dance trainer pernah cakap, apa yang kita makan hari ini, 2o tahun akan datang baru akan nampak kesan dia. These go for both men and women :)

Peh.

Rancangan Do it Yourself bersama Model Mata Sepet anda Siri 1

Saturday, April 03, 2010

Selamat mengikuti segmen Seni Kecantikan dalam rancangan Do It Yourself bersama model mata sepet anda, Fina Sophie.


Untuk segmen kita kali ini, saya tumpukan pada alat-alat yang diperlukan untuk mekap dan riasan penari. Saya ulangi, UNTUK PENARI. Maksudnya, stage make-up. Bukan untuk jalan-jalan dekat pasar malam atau untuk pergi main futsal. Berikut nanti adalah merupakan senarai barang-barang yang perlu ada untuk para penari saya atau bila saya dan rakan-rakan perform. Juga sesuai untuk stage, contoh macam bila bertugas jadi emcee majlis. Atau ke grand dinner. Barang-barang yang sesuai dengan riasan yang simple, kemas dan nampak cantik yang saya guna. Profesional make-up artists, back off. HAHAHA. Nak tips nak alat mekap free? Tips untuk dapatkan alat mekap free: Pinjam make-up jiran. Tips bodek jiran, cari sendiri.

Entri ini khas untuk Dana dan ahli Tari Kirana yang lain sebab pihak sekolah SK Kinapulidan Ranau minta tolong diorang latih budak-budak untuk hantar penyertaan ke pertandingan tarian. Yalah, dah agak pro lah kot budak-budak tu, siap ada undangan jadi jurulatih. Lepas tu gatal pula pergi ajar zapin. Lepas tu merungut-rungut. Cubalah ajar step yang senang sikittt..

Anyway, Dana dan kawan-kawan, take note.


Bagi orang yang dimekap:
  1. Ada muka lengkap dengan mata, hidung, bibir etc. Hidung tak ada lubang, dibolehkan. Tidak mengganggu tutorial.
Bagi orang yang memekap:
  1. Boleh melihat.
  2. Cukup tangan dan jari.
  3. Tiada parkinson desease.
Bagi orang yang bermekap sendiri:
  1. Semua yang di atas.


MEKAP WAJAH.
Barang-barang yang diperlukan;
  1. Brushes. Paling penting, brush untuk blusher, maskara, kening dan oh termasuk juga hair brush.
  2. Span basah untuk apply foundation.
  3. Bulu mata palsu dan gam bulu mata.
  4. Cermin. How you're going to apply all this without mirror, right :)
Alat-alat mekap;
  1. Toner
  2. Pelembab (pelembab muka bukan untuk bagi kau lembab)
  3. Foundation
  4. Bedak
  5. Warna putih untuk eyeshadow
  6. Eyeshadow (at least, two tone)
  7. Eyeliner hitam atau coklat (I prefer hitam and if coklat, coklat gelap)
  8. Pensel kening (eyebrow pencil) Hitam, coklat, kelabu. Warna kelabu is better.
  9. Maskara (tolonglah pilih warna hitam ikut warna asal bulu mata kita asian T___T bukan biru, coklat atau pink)
  10. Blusher (prefer two tone, gelap dan sedikit lebih cerah tapi satu tone je pun boleh je)
  11. Lipstick
  12. Nose shader

RIASAN RAMBUT
Barang-barang yang diperlukan;
  1. Aksesori rambut, paling kurang pun, dua tiga kuntum bunga ros kecil atau satu kuntum lili pun sudah cukup. Contoh. Yang penting kepala tak kosong.
  2. Pengikat rambut, sanggul rambut, styling hair spray, hair brush, dan sepit kecil hitam (untuk yang free hair)
  3. Pin atau peniti kecil, tudung/selendang hitam. Plain hitam (untuk yang bertudung)

Okey, I guess that's all for now. Rancangan akan kembali selepas ini pada siaran akan datang. Stay tuned! DO IT YOURSELF. Saya Fina Sophie, model mata sepet anda :')

Rancangan Do it Yourself bersama model mata sepet anda : Prelude.

Friday, April 02, 2010

Dana's rakan Tari Kirana and Dana herself, diminta untuk mengajar tarian dekat budak-budak sekolah rendah dekat kampung untuk jadi wakil sekolah tersebut ke pertandingan tarian 13 April ini. Dana asked me tentang semua keperluan-keperluan mekap dan cara nak mekap. So macam tak ada kerja lain, here I am. Dana (my sister. siapa yang tak tahu?) inspired me to write this entry.

Merungut juga dia. Dengan huruf besar dalam YM, dia cakap .."MENARI TIDAK CANTIK LEPAS TU BADAN KERAS. TAPI STEP HAFAL SUDA. GAYA MASIH BURUK. KAPANAS BETUL SAYA." Auhhh. Kejilah. Sangat mean ayat-ayat cinta tersebut. HAHAHA.



Traslate sikit kalau tak faham :

"Berapa lama kau latih?"
"4 hari sudah."
"Ala baru 4 hari. Ko ingat dulu kamu semua pandai terus ka?"
"Tapi kami bagus-bagus lagi tau dari diorang." Adeh. Jujur dan berterus terang tapi dia tak tahu berterus terang itu kadang-kadang melukakan; just like her sister.
"Kamu dari 2006 lagi. Memanglaa. Sekarang Sudah 4 tahun kamu menari. Bukan 4 hari."
"LOL."

Tari Kirana dah hampir 4 tahun. Maknanya saya juga sudah hampir genap 4 tahun dalam bidang tarian :')

Makanya, selain memberi list pada Dana, saya juga ingin berkongsi informasi sederhana saya ini bersama para wanita di luar sana. Yang lelaki pun boleh kalau nak. Nak? Okeylah later I'll come up with the basic list you should prepare before you're ready.

Next : Segmen Seni Kecantikan dalam rancangan Do it Yourself bersama model mata sepet anda, Fina Sophie.

Tips Diet Fina.

Sunday, November 01, 2009

Got a small talk with someone about ikan.

Dia cakap harga anak ikan kelisa boleh sampai ratusan ringgit, yang dah besar pula boleh capai ribuan ringgit. Pergh, I'd never thought of that. Well, nak hairan ape kan. Saya sendiri tak tahu bezakan jenis-jenis ikan, makan tu tahulah. Nak kenalpasti ikan tu cukop fail, maaf nak kena masuk kelas ikan ni wth. Ada ke?? Eh ikan keli saya kenal. Ha-ha-ha.

Lebih baik beli ikan keli saja instead of ikan kelisa kan (keli vs kelisa tsk tsk). Dahlah sedap dimakan dengan masakan kari, lagi-lagi kalau goreng makan dengan sambal kicap, tak pun bakar pastu letak air perahan limau sikit.. Kantoi suka makan ikan keli HAHA. Kecuq ayaq liuq. Ceh nak cakap utara konon. If you hear my pronouncing memang korang bantai gelak T___T.

Punyalah suka makan ikan keli sampaikan time lunch kat kedai mamak dekat Lumut Perak pun masih mencari kari ikan keli (- -") Lepastu Dayah cakap "Ko ni la Nana, sini dekat lautlah mana nak carik keli pulak." Nak je jawap, ADA. KERETA KELI-SA. Tapi macam sengal sangatlah pulak kan. Haha :D

Ohya, selain western food, saya juga adalah seorang penggemar masakan-masakan berkari jadi kedai mamak adalah one of my favourite port jugak :)

Saya pernah kena sengatan ikan kolam waktu I pergi fishing dekat kolam family waktu kecil-kecil dulu. Using my own pancing yang ayah buatkan untuk kami adik beradik.. :*) Kemudian oh baru-baru ini, kan I'd make friends with ikan kelah (tau nama ikan ni sebab pergi google but if you ask me now macamana rupa ikan kelah tu I confirm still dapat jawap SEBAB PERGI GODEK ENTRI LAMA ATAU PERGI GOOGLE LAH APA LAGI haha)

Bila baca balik entri Tagal Sungai Luanti tu, terperasan ayat ini dekat caption gambar yang ke-18.. 'Aku rasa kenyang ni kalau di makan bakar lepas tu perah dengan air limau.' I guess I memang suka dekat air limau kottt.. Sebab dah berapa hari ni asyik minta air limau panas je. Yea panas, untuk mengelakkan perut buncit, harap maklum (- -")

Sebut tentang diet, one thing lagi tentang ikan, untuk orang yang macam saya yang suka makan nasi (paling lama dua hari tak makan nasik, kalau lebih dari tu, otak jadi bengong), diet yang paling bagus untuk saya elak lemak makanan adalah makan ikan tiap hari termasuk nasi dan sayur. Even telur pun tak boleh makan lebih dari dua kali dalam seminggu. Ayam dan daging pun tak boleh makan tiap hari. I am sure you know about that :) So must be there's something yang boleh makan tiap hari sebagai lauk kan? Yang bagus untuk diet, kan? Semestinya, IKAN. Hahahahaha.

Selepas kempen Mari Berjoging, sekarang ni kempen Mari Makan Ikan. Propa je kot letak tajuk Tips Diet tu, sebenarnya sentuh sikit je. Ngehehe.

P.S : Satu lagi tips, untuk dapatkan bentuk badan yang ideal, rajin-rajinlah gerakkan badan tu. Buat aerobik ke pilates ke dancing ke :)

Mandi cara songsang

Thursday, March 05, 2009

Mandi cara songsang. Biasanya ramai antara kita yang mandi bermula dengan menyiram bahagian kepala bukan? Tadi saya ke sini meninjau-ninjau entri terbaru beliau lantas tertarik dengan topik beliau kali ini. Mandi dengan cara yang dimaksudkan itu adalah macam ni - menyiram bahagian kaki dahulu, kemudian secara berperingkat, sampai ke bahagian kepala.

Saya antara mereka yang mengamalkan cara mandi seperti ini (kecuali waktu mandi wajib) setiap kali mandi sejak saya di tingkatan tiga atau empat lagi. Hingga sekarang. Dah tak ingat dari mana saya mendapat pengetahuan itu, tetapi sejak mengetahui petua itu, saya memang percaya bahawa mandi dengan cara itu adalah antara petua kekal awet muda, kerana saya melihat itu adalah perkara yang logik dan boleh diterima akal.

Sampai di sini, saya di ajar pula bahawa mandi macam itu boleh mengurangkan demam waktu kau sedang demam. Ikut pengalaman, macam tidak berkesan tapi kalian bolehlah cuba.

Namun hari ini, saya mendapati bukan semata-mata sebagai bahan pengawet (Aik?), malah ada banyak lagi faedahnya..

KEBAIKAN DAN KELEBIHAN

Menjadikan pengamalnya AWET MUDA DAN SEGAR.
Mengembangkan salur darah otak - Menjadikan sistem darah di bahagian otak jadi bertambah baik untuk berfungsi.
Menjadikan sistem pertahanan badan akan bertambah baik fungsinya seterusnya menjana sistem hormon badan dengan lebih hebat untuk tahap :

  1. Kesihatan yang maksimum.
  2. Mengurangkan tekanan yang telah dihasilkan oleh otak.
  3. Melancarkan perjalanan darah.
  4. Menjadikan pengamal semakin pintar
  5. Meninggikan daya ingatan
  6. Mengelakkan atau mengurangkan sakit kepala
  7. Menjadikan state mood yang tenang dan ceria
  8. Menjadikan jiwa sentiasa bersemangat
  9. Memiliki daya ketahanan mental
  10. Menambahkan semangat berani
  11. Menguatkan gusi dan gigi ...Dan banyak lagi yang akan diketahui apabila mula diamalkan.


Semuanya. InsyALLAH.

COMPLETE!

Friday, June 13, 2008

hey.. nunu habar?? :)

it means, 'apa khabar?' in malay. ini pelajaran utk subjek bahasa dusun utk hari ini ye, harap maklum. hehehe.

life's being gud today.
woke up pretty late (4 days revenge, ha!) happily knowing that i finally completed downloading the drama! it took 6 days. Pheww..

my younger bro, 19, ops, 20 years old is going back to Sabah on 16th this month. aha, hope he didn't forget to bring along those cds he'd borrowed.

ok daa.. ;)

LAUGH & LIVE

Saturday, June 07, 2008

today.
i laughed. a lot. as usual.
karoke sampai sakit tekak. something that i got only 2-3 chances for a year.
my love is going back to her school tomorrow.
i'll be missing u sist.
do take care urself there yah!~

FeW MoRe Days to Go0o.. —>>

Saturday, November 18, 2006

pheww! actually takde semangat sgt nak balik Sabah. kali ni mcm tak excited sgt mcm balik raya hari tu.. hambar je kali ni. huh.. taip mende ni pun malas rasanya tapi wat je la.. nak hilang tensen jap. ape la aku nak lalutkan hari ni. malas dah (malas lagi..) nak talk 'bout feeling2 ni. huahuahua! td baca buku teks Kenegaraan Malaysia.. 19hb ni exam for that paper. habis setengah buku. terhengat time amik STPM, tajuk ni masuk dlm silibus STPM Pengajian Am kertas 1. malas baca.. dpt C. huhu! isykk.. wat malu je sebut kat dalam ni.. *grinning*. uhuks! baru terhengat. roomate kate ade soalan esei.. ni yang den lemoh nih! wokeyla geng, lapar la plak. nak gi makan jap. anyway, wishing happy birthday to my sist, Hasnie Farhana.. 17th Nov. bubye!
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS