Tuesday, April 28, 2015

Still one of the most beautiful songs in the world. :)



Saya benci pada kenangan. Indah dan sering buat kita tersenyum. Namun bila tersedar, pedihnya sukar diterjemahkan, kerana realitinya semua hanya kenangan semata-mata. Ditambah rasa manisnya dengan khayalan. Tentang bagaimana indahnya jika tangan kita sendiri yang mengatur kisah kita di dunia ini. And the world will never ever be the same.

Even if the whole world is telling that it's wrong, wrong I'll always be. I know I'll embrace being wrong very dearly. But I never had the chance. Or maybe I was the one who let it slip away.

I am to blame.



Listening to this until I forget I'm in 2015.
 Sometimes, simply to forget that I'm in 2015... :)



Share:

Sunday, April 26, 2015

My Korean Name is 하세니

Tiba-tiba kenangan ni lalu di fikiran.

Many many years ago - sekitar 10 tahun yang lepas. OH SANGAT LAMA. Tapi saya ingat. Inilah guna ada diari. I can even tell you apa yang saya buat pada tahun 2001 petang tarikh 23 Oktober. Rujuk diari saja. Memang rekod tulis sangat banyak. Sekarang ni saja jarang merekod tapi thank you to myself I still blog anyway walaupun cerita tiada apa-apa.

BTW kenangan yang saya mention tadi.

Sebenarnya tiada apa-apa. Not worth an entry pun. Tapi disebabkan blog ini adalah untuk diri sendiri, walaupun sekadar satu perenggan, kalau saya rasa nak tulis, what the hell I'll just write. Even if it's not worth it. Even it might waste your time or my time. Even it will collapse the entire world OKEY OVERACTING.

10 years ago, waktu tu masih belasan tahun (sounds so wrong when I'm still belasan tahun at heart HUAHAHA), kebetulan ada satu rombongan church dari Korea datang melawat ke kampung. In case ada yang menggelupur terfikir bukan-bukan, I nak cakap sedia, NO saya tiada dengar apa-apa kes murtad di kampung kami time tu hingga sekarang. Muslims and Christians live happily here. Not even an issue. So rombongan ni datang, dan kebetulan waktu tu my mum ada buka gerai depan rumah. Time tu cuti panjang so saya di situ tolong my mum. Rombongan 1 van (8-10 orang) terdiri daripada remaja lelaki dan perempuan (hensem dan cantik-cantik) tu singgah makan dekat gerai. Semua minta meehun sup ayam WITHOUT timun. Haha ingat lagi okey. Silap-silap one of them ramai-ramai tu ada seorang dua jadi artis di Seoul sekarang lul.

Duduk-duduk situ, sebab their english quite good and of course me being jakun tengok foreigners. Sempat tanya umur lagi tau. Kebanyakkan diorang around my age juga. Paling tua pun 3 - 4 tahun lebih tua. Ada yang muda setahun dua dari saya. I have zero knowledge about Korea time tu. Itupun they have to tell they're from Korea if not I would just assume they're Japanese from another region with different accent HAHAH.

Then one of the Korean guy cuba nak rapat, ajak-ajak sembang. Tinggi sangat-sangat. Aku ni mana minat lelaki tinggi kurus. Mula-mula tak nak ah malas layan ah. Tapi one of his friend handsome gila buat melting tapi dia tak pandang kita pon? KAHKAH. So tidak apalah. Yang dia ni pun okey. Bukannya jumpa pon balik lepas ni. Layan saja macam kawan. Mum was there too anyway.

"You're pretty."

When no one's hearing. Antara ayat yang saya masih ingat. Yalah being a girl, kena puji tu yang paling diingat. Tapi time tu dalam hati cakap, ala tahap kulit putih dan muka saya yang ala-ala kecinaan tapi hidung dan mata besar sikit berbanding cina totok, terus nampak lawa la pada dia. Benda ni bila cerita pada kawan-kawan lain pun setuju tentang ni. HAHAH.

Lepas tu dia koyakkan satu kertas kecil. Yang lain dah selesai makan dan prepare naik van balik. Tau tak dia tulis apa? Mula-mula dia tanya nama saya.

"My name Hasnie Falina. Or Hasnie. Why?"
"Hasseni?"
"Umm."
"Let me write your name".

Salah seorang perempuan dari van (eh dah naik semua) panggil dia dari jauh terjerit sikit. Dia jawap simple saja ;

"Araso!"

I still remember it clearly tapi aku memang blank fikir diorang tengah cakap apa time tu. But looking back, ARASO was the first Korean word I heard lul! And few seconds after, he handed me that piece of paper written my name in Korean alphabet (hangul).


 Ha Se Ni


So, this might be my official name if I'm a Korean? XD

I kept that piece of paper for quite so long, I think I still keep it. Tapi kena rummage into my boxes (kotak tahap ancient sebab simpan dari awal sekolah menengah lagi KAHKAH). We even took 1 picture together tapi time tu tak tahu sekarang ni boleh brag about I once knew a Korean maka saya dah buang HAHAHA. Buang sebab malu kalau orang nampak saya bergambar dengan lelaki (I am THAT shy) walaupun actly gambar tu ada photobomb dekat belakang. I feel embarrassed just by looking at it so eventually I throw it away. T____T

There, another teenage memory recorded in this blog. =P


알았어 -
Pronounce - "Arl-Art-Suh" or "Are-rart-Suh"
It means "all right" or "ok" but can also be "fine" or "agreed" depending on question. - sumber
Share:

Friday, April 24, 2015

Work versus Cats. Sometimes, versus Life.


Wakakak so true.

Kucing pada saya sememangnya binatang yang sangat comel tapi agak troublemaker.  Setuju atau tidak? Air tumpah, kertas koyak, tisu habis dan berkoyakan atas lantai, makanan dalam plastik habis berlubang dan bertaburan, sofa keluar benang, kereta ada garisan kuku, kulit tangan dan kaki bercalar, lampu meja jatuh, kencing atas tilam T___T, berak di tempat yang susah nak dibersihkan (contoh ; belakang almari yang berat huaaa), and list goes on and on.

Nasib baiklah sekarang ni, dah beli sangkar so yang duduk dalam rumah tu letak dalam sangkar dah. Nasibla labuu.. Sementara ni terpaksa tinggal dalam sangkar dulu k sian sobssss

  • Waktu menaip situ jugaklah dia datang mengendeng sebab they love our hands! Sometimes, tangan lebih dapat perhatian berbanding tuan HAHAH
  • Pastu jalan-jalan pusing ke belakang skrin pula. Keluar ekor dan kepala cak cak dengan kita, sometimes for nothing. Gila annoying.
  • Duduk atau mousepad okey lagi. Cuba duduk-duduk dan jalan-jalan atau baring-baring atas keypad? Lebih-lebih lagi waktu tu tu taip dokumen atau emel. Tidak pasal-pasal keluar semua perkataan alien depan skrin (- -")
  • Annoying tapi kesian. Kadang-kdang kesian punya pasal, terus tangguh buat kerja bila tengok berkaca-kaca air mata tu nak minta tidur atas kerusi empuk T__T

Dulu, ni la yang jadi bila tengah buat kerja. Sekarang, rutin senang sikit dan teratur. Kerja pun tiada gangguan. Awal pagi lagi bersihkan sangkar-sangkar sambil biar diorang berkeliaran di sekitar luar sangkar (dalam rumah). Sangkar diorang ni saya letak di dry area dalam toilet. Area mesin basuh. Sebab tu saya cakap, bila dah letak dalam sangkar pastu dekat dengan air dan mesin basuh, serius senang. Salah satu ruang dalam almari saya letak makanan dan medicine/supplement diorang. Sementara bersihkan sangkar diorang, memang diorang macam kera dapat bunga lah kan. Sebab ruang main lebih besar dan lebih seronok, lebih banyak tempat sembunyi, lebih banyak mainan (tisu pun boleh jadi mainan), lebih banyak barang boleh dijatuhkan YEAY! (- -") diorang ni kalau dilepaskan memang ada saja berjatuhan HAHAHA.

Rutin saya, kosongkan sangkar dan bersihkan dan dry clean their carpets / blanket every 2 days. Sembur antibakteria dalam sangkar. Buang segala 'bom atom' dan 'kuih muih' dalam litter box ataupun ganti habis. Bersihkan bekas dan ganti air minuman. Bersihkan bekas makanan dan ganti baru. Selesai, masukkan balik dalam sangkar selepas sejam dua dan bagi multivitamin dan antibiotik. Sebenarnya yang dua ekor treatment makan ubat tu dah start few weeks ago dan sekarang dah okey tapi sebab masih dengar bersin kadang-kadang tu so saya masih bagi lagi. Diorang pun dah tau telan ubat, tiada masalah alhamdulillah. Biasanya once masuk sangkar, senyap lah sebab tadi penat main, pastu makan dan minum, pastu confirm tidur. Kihkih. So sementara diorang tengah makan minum tu, saya bersihkan pula seluruh tandas sampai wangi.

Then masa untuk kucing di luar rumah pula. Grab 1 tin + kibbles, pergi dapur masak nasi (nasi murah saja bajet untuk kucing), sambil tu bersihkan ruang tempat diorang makan, masak tengahari untuk family - kadang-kadang kalau sarapan masih ada, tidak masak (family saya ni makan tidak banyak pun. yang penting sarapan dan dinner. Biasanya, makan tengahari tu biasa jadi dinner terus sebab tidak habis waktu tengahari) dan kerja-kerja dapur lain (ewah), then sejukkan nasi, gaul dengan wetfood dan kibbles tadi, bagi diorang makan. Memang berselera you. Pandai kucing I makan nasi. Yang kucing yang dekat dalam rumah tu in few days nak ajar makan nasi dah. Rabak woi asyik makanan tin tiap hari @_@

Dalam tengahari, kerja setel dan sambung kerja cari duit pula. Stress tu memang agak stress tapi pelihara kucing ni buat kurang sikit stress tu. Alhamdulillah actually I have everything I need, dan apa yang saya belum ada, saya percaya masih dalam jangkauan. Kena kejar laju sikit lagi if nak dapat cepat. Tapi saya tak mahu terlalu stresskan diri sendiri, so, saya buat semua dengan cara dan masa saya sendiri.  Ya betul, saya memang selalu buat hal sendiri. Jarang nampak muka untuk family atau friends gathering. Dengan keadaan dan emosi yang masih lagi di peringkat fragile ni, it's best for me not to show up too often. Not in the mood of socializing. Makan masa tahun, maybe. Maybe no one would understand, saya sendiri pun tidak minta untuk difahami. Now, I live only for the sake of myself, my future, and would like to be visible only within my close family and really close friends. And wow, do you even suprised now that I am still blogging? LOL.

Okeylahhhh makin panjang jadi makin melalut okey ai bercakap. Tadi pasal kucing tiba-tiba pasal life. Mungkin betullah orang cakap, apa kita buat, ada reason dia sebenarnya. Kadang-kadang reason tu kita tidak sedar sampaikan kita melalut cakap pasal benda lain. Sebab sebenarnya ada kaitan. Contoh ; dulu ambil remeh hal kucing, sekarang makin ambil berat hal kebajikan kucing. Suddenly I feel like I want to care for something. Suddenly I feel like I want to at least be good at something. Because suddenly I feel that I am a bad person in real life and doing good to beings will make myself feel better. I feel that life is unfair and some struggle their life til death, and everyone should get a second chance and deserves to live a better life.

*krik krikkk tak paham*

Hambik kau. Kenapa? Keadaan life dan emosi saya mungkin buat saya fikir macam ni HAHAHA. Anyway, suddenly I feel like, I dah lama tidak tulis dengan feeling macam ni. Lepas bebas. Pastu panjang dari biasa, kan? Dulu BM selalu dapat markah bagus especially karangan. Tapi paling tidak boleh blah, ayat tulis karangan dah menunjukkan ciri-ciri seorang blogger kental. Teringat ; Karangan tentang salah satu sikap pemandu di jalan raya. Boleh pulak dalam karangan BM mention ; '....menggunakan jalan raya bagaikan jalan raya itu bapak dia yang punya'. Hambik, terus cikgu BM bagi bulatan merah satu ketul dekat part 'bapak dia yang punya'. Padah pandai-pandai buat peribahasa sendiri. Kahkah! So cikgu, ni lah hasilnya, saya telah menjadi blogger tegar berjaya (iktiraf sendiri). SILA BANGGA. T_______T

Okeylah awak-awak. Bye. Later! Meow! ^^



Share:

Friday, April 03, 2015

My March

March rasa sangat cepat berlalu sebab sibuk sangat-sangat. Hari ni baru ada masa sikit untuk sit down dan sort back all the emails and whatsapps berkaitan business. Tapi belum cover semua. Ada half of them masih belum sempat. Padahal tadi rasa dah reply banyak sangat. Yet, alhamdullillah rezeki.

7 hari lagi untuk next trip tapi diri ini sesungguhnya masih occupied dengan macam-macam benda. RISAU. Bukan risau travel sorang, tapi risau if berjalan tapi banyak benda belum setel. So kena setelkan dulu semua sampai puas hati, lepas tu off 11 days HAHAHA amboi gurau kasar nampak. Tapi hakikatnya memang akan bercuti 11 hari tanpa gagal. Nasib baik every now and then bila free mesti take time plan my itinerary and bookings, so tidaklah kelam kabut sangat. Itinerary dah plan, cuma perlu buat sedikit lagi rujukan di google. Kali ni tidak perlu plan sangat. Just ikut flow. Taknak stress-stress.

Time sibuk-sibuk time bulan Mac lah all my outdoor cats diserang selesema. Semua pakat bersih-bersin, lumba hingus siapa paling letup-letup, belon hingus siapa paling besar, mata merah dan berair. Pendek kata, kena infection. 12 ekor tidak silap. Yang liar-liar tu saya kira agak-agak saja. Hari ni hari ketiga saya buat treatment. Antibiotik, ubat batuk dan multivitamin. Getting better, tapi masih bersin. Ada some of them baru keluar hari ni, so baru dapat bagi treatment. Yang treatment sejak hari pertama dah semakin sihat, hingus dan bersin-bersin dah tiada, mata saja mungkin ada sedikit masih berair dan masih lembk-lembik lagi sikit. Hari ni baru saya sendiri makan dengan proper sikit. Hilang selera tengok kucing sakit. Asyik ingat diorang saja. T__T 9 ekor pula indoor alhamdulillah sihat. Lagi 2 ekor kuarantin dalam rumah sebab masih anak-anak lagi. Simpan dalam cage bagi diorang warm, tiap hari bagi ubat. Baru sebulan tapi terpaksa asingkan dari their mum sebab their mum pun hingus letup-letup. Maksudnya, saya kena gantikan tugas their mum. Bagi susu (saya bancuh susu kambing dan bagi through picagari), keep them warm, dan bersihkan diorang. Me and Dana berpengalaman jaga anak kucing baru lahir tiada ibu, so no problem so far. Masalah cuma if anak kucing tu sakit, which is now, 2 of them so I dunno if they'll survive T_____T

Pelihara kucing dan hidup bergelumang dengan kucing sejak kecil lagi. Tapi baru ni konon jaga kebajikan rakyat-rakyat lebih dari jaga sebelum ni. Makin lembut hati. Dulu jaga gitu-gitu saja. Tidak dapat jadi doktor, jadi doktor untuk kucing-kucing pun bolehlah. I will do my best. Will always do. :)

Another thing about cats. Hujung Mac adalah cubaan pertama menggunakan cat litter jenis crystal. So far I am happy, sebab tidak busuk and senang nak urus. Sesuailah untuk yang sibuk macam saya. Dengan kesibukan kerja yang tidak menentu ini.

Mac banyak sangat benda first time buat,
tapi sayangnya tidak dapat record dari segi tulisan.

Teringin review movies my husband and I went to (kami kaki movie), kadang-kadang in 1 day marathon tengok wayang kalau kebetulan turun Kota Kinabalu dan banyak masa free. Biasanya buat after urus big group tour untuk lepas penat.

Dan kadang-kadang mau juga review hotels yang both me and husband pernah pergi (kami suka try hotel/penginapan). Dari yang bajet tahap tidak-faham-kenapa-hotel-ini-masih-wujud sampailah ke 1 2 3 4 star. 5 star belum berpeluang lagi tapi ada rezeki, maybe try di Indonesia or Thailand saja sebab 5 star sana murah heheh. Memang membazir, tapi inilah hobi pelik kami. But still berbaloi sebab biasanya hanya book if memang betul-betul murah. RM135 4 star hotel in Kota Kinabalu with decent variety of buffet breakfast, contohnya. Or less than that. I don't know why I always find good deals HAHAHA. We have our own fav budget hotel, fav 1, 3 and 4 star hotel. I wish to review them someday.

I took lots of pictures too, since I've bought smaller camera (compare dengan my DSLR) and smaller  means I always bring it with me. It means more pictures. Tapi satu lagi, kemalasan mentransfer, apa cer? Serupa tak ada. Hahah. K annoying.

And tu belum masuk hutang-hutang entri yang masih dalam draft. Seriously berlambak. See. Banyak sangat-sangat benda boleh tulis sebenarnya, but again, my life is way too occupied! Ingatkan April ada releks sikit, tapi rezeki alhamdulilla, so mehlah kita bekerja sampai lebam. Kata nak berjalan kan? Heheh.

Baiklah I need to go. Sorry no pictures. Let's just read me. Thank you :)

Share: