2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Kisah mempicagarikan anak kucings
Thursday, January 29, 2015 posted at 00:08 ♥

Just cerita mengadu sikit kononnya haha.

Am now in Kota Kinabalu. Bawa anak kucings pergi jumpa vet tomorrow for their first time. Aww anak kucings must be nebes right.. Mummy nebes too. Sebelum mulakan 3 jam perjalanan sekitar 5PM tadi (campur singgah stesen minyak, tapau dinner) bawa masuk kereta sangkar gedabak itu masuk seat belakang. Already makan lebih 1/3 space in there ahakk. Bungkus dengan selimut paling selesa yang saya ada. Bukan 1 tapi dua. Satu untuk jadi tilam, satu untuk tutup sangkar. I don't want the aircond dalam kereta buat diorang tambah sakit. Selimut boleh cuci what. So sepanjang perjalanan diorang a bit cranky. Cranky tapi tidaklah mengganas. Cuma bunyi panik sikit. Saya masukkan jari celah sangkar diorang yang tutup litup tu usap-usap diorang lama-lama diam dan tidur. Good kittens.

Sampai apartment, bawa naik terus bagi lepas bebas sekejap sambil saya bagi diorang minum glukosa dan susu bergilir-gilir. Susah betul sebab diorang asyik tolak. Pujuk pun jalan sekejap saja. Tapi paksa juga habiskan satu picagari walau macamana pun. Tu pun ada yang diorang keluarkan balik. Macam budak kecik yang tidak mau makan sayur! Eii! Pastu rehat-rehat sekejap cerita-cerita dengan husband then masukkan diorang dalam sangkar. Pintu sangkar buka luas but simply because they don't have the heart to play around as they're sick so stay tidur dalam tu saja. Sambil siapkan litterbox dekat tepi. Alhamdulillah(?) sekarang dah selamat ada taik di litterbox itu harhar..

Harap diorang cukup cosy dalam tu. Lepas two hours saya siapkan litterbox tadi, saya mempicagarikan mereka sekali lagi dengan kuning telur, glukosa, pastu siapkan air kosong dalam mangkuk. Sekarang diorang tengah rest dan saya pula tunggu ayam nyahbeku untuk direbus untuk diorang minum for next 2 hours pula. Sampai KK tadi beli ayam paha (pilih paha sebab reasonable amount of isi and tulang and kalau rebus lebih rasa ayam *apakah*), bawang putih. Lain-lain macam glukosa, 3 set of picagari assorted size, wet and dry tissues, pasir kucing, semua tu bawa dari Ranau siap. So for every 2 hours ni I nak mandi,  spend masa tengok runningman episode latest 231 if tidak silap tuh (return of yooruce willis tapi kali ni more to the successor hahahh semalam baru tengok sikit tu pun dah gelak2) or online lah jawapnya. Bagi makan lagi, then only I'll get some sleep. Two more times until next morning. Esok nak bawa pergi vet. Adalah jugak google sikit-sikit mana tempat yang okey area KK ni. But I'll share on that one later. 

Remind me to buy a blender tomorrow. Kecil pun tidak apa. Tadi lupa @_@

Labels:


1 Comments:

Blogger Bbwana adienia said...

comel tengok anak kucing tu tidur..kalau kucing wana mana mau masuk dalam sangkar..mengiau x pandai berenti..heheh

29 January, 2015 10:55  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish