Pages

Kisah mempicagarikan anak kucings

Thursday, January 29, 2015

Just cerita mengadu sikit kononnya haha.

Am now in Kota Kinabalu. Bawa anak kucings pergi jumpa vet tomorrow for their first time. Aww anak kucings must be nebes right.. Mummy nebes too. Sebelum mulakan 3 jam perjalanan sekitar 5PM tadi (campur singgah stesen minyak, tapau dinner) bawa masuk kereta sangkar gedabak itu masuk seat belakang. Already makan lebih 1/3 space in there ahakk. Bungkus dengan selimut paling selesa yang saya ada. Bukan 1 tapi dua. Satu untuk jadi tilam, satu untuk tutup sangkar. I don't want the aircond dalam kereta buat diorang tambah sakit. Selimut boleh cuci what. So sepanjang perjalanan diorang a bit cranky. Cranky tapi tidaklah mengganas. Cuma bunyi panik sikit. Saya masukkan jari celah sangkar diorang yang tutup litup tu usap-usap diorang lama-lama diam dan tidur. Good kittens.

Sampai apartment, bawa naik terus bagi lepas bebas sekejap sambil saya bagi diorang minum glukosa dan susu bergilir-gilir. Susah betul sebab diorang asyik tolak. Pujuk pun jalan sekejap saja. Tapi paksa juga habiskan satu picagari walau macamana pun. Tu pun ada yang diorang keluarkan balik. Macam budak kecik yang tidak mau makan sayur! Eii! Pastu rehat-rehat sekejap cerita-cerita dengan husband then masukkan diorang dalam sangkar. Pintu sangkar buka luas but simply because they don't have the heart to play around as they're sick so stay tidur dalam tu saja. Sambil siapkan litterbox dekat tepi. Alhamdulillah(?) sekarang dah selamat ada taik di litterbox itu harhar..

Harap diorang cukup cosy dalam tu. Lepas two hours saya siapkan litterbox tadi, saya mempicagarikan mereka sekali lagi dengan kuning telur, glukosa, pastu siapkan air kosong dalam mangkuk. Sekarang diorang tengah rest dan saya pula tunggu ayam nyahbeku untuk direbus untuk diorang minum for next 2 hours pula. Sampai KK tadi beli ayam paha (pilih paha sebab reasonable amount of isi and tulang and kalau rebus lebih rasa ayam *apakah*), bawang putih. Lain-lain macam glukosa, 3 set of picagari assorted size, wet and dry tissues, pasir kucing, semua tu bawa dari Ranau siap. So for every 2 hours ni I nak mandi,  spend masa tengok runningman episode latest 231 if tidak silap tuh (return of yooruce willis tapi kali ni more to the successor hahahh semalam baru tengok sikit tu pun dah gelak2) or online lah jawapnya. Bagi makan lagi, then only I'll get some sleep. Two more times until next morning. Esok nak bawa pergi vet. Adalah jugak google sikit-sikit mana tempat yang okey area KK ni. But I'll share on that one later. 

Remind me to buy a blender tomorrow. Kecil pun tidak apa. Tadi lupa @_@

Sometimes late at night...

Tuesday, January 27, 2015

Alamak again, I forgot I own a blog! Bila ingat sesuatu berkaitan blog, baru ingat mau update which is, eh dah berapa hari tidak update ni. Cakap saja lebih, buat? Hmph!

Already 3.24AM, tapi masih berjaga. Mengantuk tapi I cannot rest til I finish all these works. Unless tertidur la hahah. Things have been a little bit messy here. Messy, as in LITERALLY messy haha. Me and Dana (currently cuti sem) jadikan bilik kami hospital tempat merawat kucing-kucing yang kena jangkitan. So far the cats getting better, but still makan if sentuh sikit saja memang terpaksa kena forcefeed. Just bayang all the picagaris (of course without jarumlah), tissues, blankets, kotaks, litter box, etc. These two weeks so painful bila we have to witness our kittens satu-satu mati sebab sakit. We've tried our best, but I guess, maybe we haven't try enough. Kecewa dengan diri sendiri. Sometimes I cry at night mengenangkan those kittens.. And some of them are so close to me. Jujur, saya tidak suka rasa kehilangan. I'm very bad at handling that kind of feeling before, and even though now dah belajar bersabar sesabar-sabarnya, still, sedih tetap ada. I love cats. And will always love cats. Tidak faham, tidak apa.

Tengah malam tadi sanggup okey keluar tengah malam, beli makanan dan pasir kucing. Polis buat checking tengah malam di jalan raya kawasan tapak tamu, which is, terdetik dalam hati, must be something happen at Semporna/Tawau. Kereta kami pun ditahan, suluh sana sini dalam kereta (dalam kereta kosong saja, yang ada hanya me and Dana) lepas tu tanya dari mana dan hendak ke mana. Jalan lengang, no cars. With so many polis berjaga. A bit weird. Well.

Anyway.

I decide to bring back 'sufilara' to life again, but, as what? - I'm not sure yet. Might be as a branding.. Okey dalam otak sebenarnya memang ini. As a branding. Tapi kena fikir betul-betullah sesuai atau tidak. Dulu saya guna nama Sufilara before Fina Sophie (walaupun FS come first actually hahaaa) that's why my primary email is sufilara, not fina sophie. We'll see nanti. Insya-Allah.

Lama pula duduk menulis nih. Should continue my work and get a rest afterwards. Byeee :)

Insya-Allah.

Saturday, January 24, 2015



Alhamdulillah these past few days kerja-kerja banyak setel (berangan pun banyak juga). But more task coming soon. Moga semuanya dipermudahkan.

Japan Boat Takoyaki booth di 1Borneo Kota Kinabalu

Wednesday, January 21, 2015


Japan Boat Takoyaki di 1Borneo Kota Kinabalu. Lokasi di tengah-tengah antara KFC dan eskalator. 1 boat (3 bola) for  RM3.50, and 3 boat for RM10. Yummy especially if makan time panas-panas. Hence, ...... Erkkkkkk (sorry). Alhamdulillah selamat 2 boat masuk dalam perut. 1 more boat XD

Hygienic tau cara penyediaan diorang ni. Mulut siap tutup lagi. Pastu makanan diorang if lebih dari 10 minit (rasanya) tidak terjual, diorang akan dispose. Jual hanya yang fresh sahaja. Maksudnya? Bila ada orang baru masak. That's why kena tunggu agak lama especially bila queue panjang. Sila pasang mode I WILL SURVIVE on masuk dalam queue HAHAHA. Rasanya hari ni baru first time tengok queue tidak panjang sepanjang keluar masuk 1Borneo. Eheh..



Well. As per somebody ; A good snack when your girlfriend is hungry :P

Cerita biasa

Sunday, January 18, 2015

Seems like all my scheduled entry semua dah publish dekat blog without me have the time to schedule another new entries. Been away for days, laptop pon tidak bawa. Nak bawa pun berfikir tau sebab besar. Maybe it's time for me to buy a tablet. Tapi tetap, without an attached keyboard, tetap ngerasa gak lengkap gitew. So meh lah kita coba-coba belajar untuk menselesakan diri menaip dalam handset as Samsung Note punya actually dah cukup besar untuk entry setakat 2-3 perenggan. Oh?? Dalam instagram kau boleh karang panjang-panjang siap post gambar tapi blog yang kau bela dari 2006 ni kau rasa berat pulak. Monolog sendiri. Pedulikan orang gila ini.

One of my wishlist (to-buy list) for this year, eh dah tercapai. Alhamdulillah. Dapat dengan cara paling cheapskate. The reason I went to Keningau last time. Sebenarnya dah lama start survey-survey tapi belum ada dalam kepala otak nak beli dalam waktu terdekat ni. Mula-mula tercari-cari juga sebenarnya apa yang sesuai. Salah satu kriteria nak yang wide angle, tapi 25MM lens ke bawah semua dah start mahal. Terlalu banyak kamera dalam pasaran, terus menjadi buntu dan malas fikir haha.. Lepas tu kenal satu blogger ni suka tengok gambar dalam blog dia. Dapat tahu, the lens is 23MM new set now 1.2K ke bawah. Mula-mula keluar dulu tidak silap 1.8K. Then the same model secondhand punya saya jumpa yang dekat Selangor. RM650 and paling kurang pun RM600. Lepas tu nak rush. Saya tidak gemar rush-rush if beli barang ni sebab mesti silap beli. Mula-mula memang nak confirm. Tapi at second thought, saya decide untuk try cari dekat Sabah saja, around here, supaya senang COD saja. Bila cari-cari dekat GAKEPS, eh, ada yang jual. Nego punya nego dapat RM500. Tu pun saya masih fikir lagi sebenarnya. Apapun, proses urusan jual beli digital kamera yang agak singkat tapi alhamdulillah puas hati. COD so boleh belek-belek sampai muntah.

Lepas ni nak kena fikir ganti duit untuk kecederaan XD

A lot of things going on right now but I guess for tonight kena batalkan niat taip panjang-panjang. Sekarang ni pun dah rasa mengantuk gila-gila. Few days spent on the road. Tidur lewat, bangun awal. Now that I'm home, semua penat tu datang sekaligus. Even waktu drive pulang dari Kota Kinabalu kena tahan juga mengantuk tu. Take five di Pekan Nabalu. End up dekat sejam dekat sana sebab konon nak take time bagi badan segar bugar. Pusing-pusing pergi look out point berhampiran dan kemudian start balik enjin kereta sambung balik perjalanan til sampai rumah. Sampai rumah dengar suara Dana nyanyi lagu Adele - Someone Like You ; if I'm not mistaken. Lantas join the siblings menyanyi-nyanyi. Pipie main Adi's new electric guitar. Kili already set up a room months ago untuk aktiviti macam tu, dengan his PA systems, computers dan external hardisk (karaoke 50K lagu okey). Microphone pun yang bunyi sedap tu. Apa lagi kan, aku ni dah feeling-feeling retis time tu padahal mengantuk. Ngamlah kan. Dana as vocalist, me as latar suara wakakakkk, Adi with his instruments, Pipie main guitar, Kili set up a studio.

Malam ni setelkan receipt payment (ada guest buat payment petang tadi) dan buat quotation setakat yang sempat. Sebab nak cuci kain dan kemas bilik. Want to sleep early tonight X[

My azam for 2015 & 2016

Wednesday, January 14, 2015

Eyes cannot close early tonight. Time like this, I like to ; write something in blog. Hence, this entry.

HAPPY NEW YEAR! *tiba-tiba*

Tidaklah terlalu lambat untuk post new year -ish entry dekat sini kan, sebab masih bulan January lagi dan New Year is still ON until Chinese New Year wut haha. I've seen lots of blog entries about azam (dan not doing azam which is still okey because it's just one's personal choice) and this is the time when I wish to start with mine HAHA! Lambat pun lambatlah!

I still remember all those faces who loved me so much, who hate to see me making wrong decisions in life. Who want to see me progressing. So many years already I do not make any azam, or adapun tidak serious dan main-main. Well. I'm sorry I've taken it all for granted, but I'm doing fine now.

2014 is the hardest year I've ever had to go through.
  • Setelah sejak 9 tahun dalam dunia tarian, saya akhirnya completely simpan semua barang-barang tarian masuk stor, tidak sentuh for one whole year, even donates our Magunatip bamboo kepada satu sekolah di Ranau yang pernah jemput saya ajar tarian. Damn I really miss those moments especially time buat show. I miss the feeling of working together in one team at single shot on the same stage but life goes on as it neeeever ends. Eyes of stone obseeerve the treeends.... (klise)
  • I kept on dreaming of horrible things. Even when I was driving. I honestly was living in fear. I cried almost every time out of uncertainty and broken promises and for many other reason
  • Awal November accident. It's just recently baru start pegang kereta balik
  • I'm considered open-minded but ada beberapa perkara yang aku adalah terlalu tersangat terlampau dan terover degil, which, a bit annoying .. and problematic.. Because it means I don't always accept changes
  • Entahlah apa lagi. For sure memang struggle habis lah tahun lepas T__________T

Although I have so many sad stories throughout the year to begin with, ironically I feel blessed with what I got to experience in 2014.
  • January 2014 saya berhenti kerja and start a business together with husband dan alhamdulillah this job pays us well more than our previous gaji. I honestly cannot do well working under anyone's authorities
  • I got a chance bonding time with dear sister for the first time - and since then we kinda decide we'll have this girl day out -ish some other time whenever time permits. Could be annual
  • Went to Langkawi, Penang, Kuala Lumpur which I visited multiple times years before -  reminiscence the forgotten old days
  • Went to uss, krabi, hatyai, Bali, Jakarta and Bandung for the first time too. I love Bali the most!
  • And I booked myself tickets out from Sabah for this coming April 2015 and January 2016, with some little secret projects (praying everything will go as planned)
  • I also got reunioned with 2 of the partners in crime walaupun sadly korum tidak cukup
  • Realized some few changes in myself. Oh not just a few. A lot in me have changed now. I feel like I'm not the old Hasnie Falina anyone might ever know. I'm rapidly changing these past few years. Developed new perspectives but not necessarily wiser hehe




And the main part is ;
Azam.

Yes, I don't do azam for so many long time. So this year, I've think about some and I wish to achieve them in next two years (2015 and 2016). Hambik dua tahun terus kau. I wanna do everything at my own pace. One year feels so short. So... btw. Some of them ;
  • To completely forgive myself and my past, and keep looking forward
  • Slowly mend broken relationships or at least not try to make it worse. Have more quality time with family
  • To accept that I am actually NOT a travel junkie. Will only book flights for once a year. 2017 for short family vacation and 2018 for husband and wife long vacation or along with the friends. I decided to do it once a year only since kami dah ada target lain
  • Get out of PTPTN
  • Build healthy habits/lifestyle - Divide my time better and don't procrastinate too much. Tame the bulge and drink plenty of water
  • Buy a new car or have own condo/apartment in Kota Kinabalu - Insya-Allah. Tapi bayar habis PTPTN dulu (- -"). Oh more debt.
  • Write more happy things  - Which means I'll still write in my blog for 2015 and 2016. Since 2006 almost 10 years, no sign of stopping XD
  • Belajar buat kek
  • Get a baby, maybe? Haha..

Okey this is going to be a bit childish but what the hell.
  • Get myself a digital camera because dslr is too bulky!
  • Get myself an iphone! - For the sake of instagram, which I know - STUPID REASON muahahahh!
  • Portable aircond
  • Servis laptop dan tambah RAM laptop ke 3GB sebab nak install The Sims 4. Lol. Eventually I am still The Sims game junkie. Boleh lupa dunia okek. Kahkah.
  • Etc.

Oi gila banyak. Ni belum lagi yang tidak ditulis. Nampak Etc tu? The list goes on and on.. Tak stress banyak benda nak kena capai?? A little bit of stress is good but I need to remind myself not to stress myself too much. Buat pelan-pelan at own pace. That's why I started a business anyway. Sebab aku tidak tahan berada di bawah masa dan arahan dan kongkongan orang lain. Sekurang-kurangnya setengah dari itu dapat dicapai by my next birthday. These two years are gonna be a long journey for yours truly.. But, Insya-Allah.

Ini bukan azam semata-mata untuk new year's eve. Rasanya, dalam awal November 2014 I sat and already start to think about this, about why I should start my brand new steps for 2015 and 2016. And on my 28th birthday, 1st December 2014, I've made some new resolution and brought back old broken resolutions to be accomplished before 1st December 2016. More like birthday resolution actually. I was whining in that entry, but I secretly also made some promises to myself. In just 2 years more, I'll have to see my age tukar jadi 30, tu yang terus bersemangat ubah di sana sini ngahahah. Nana, Nana. I personally think that 2015 will be good for me, and if I really want it to be good to me, I have to be good to myself first. And it would be better if this ever cross my mind during 2014. It would have saved me so much pain and damages.

There's a saying ; People who explicitly make resolutions are 10 times more likely to attain their goals than people who don’t explicitly make resolutions. So do not ever say or even think that people who making their resolutions are uncool erh hahaha.

Cheers for the beginning, which already started. Bismillahirrahmannirrahim.. :)

My childish version of Kebab

Friday, January 09, 2015



I've done with my lunch awal sekitar 11AM then petang around 4PM tadi tiba-tiba lapar balik. Arghhh. Biasa I always have stocks of roti-roti for one or two bites bila badan bagi signal nak makan (which doesn't always means lapar), but today nampaknya diriku terpaksa akur. Pergi dapur nampak kulit popiah dalam peti ais terus cari bahan-bahan setakat yang ada, mince them up dan bila in between keluarkan kulit popiah, terperasan yang kulit popiah tu dah rosak. Hampa. Tapi nak juga. So cari tepung gandum, adun dan gantikan kulit popiah. Ketang ketung ketang ketung, dari popiah jadi macam kebab. Nama kebab-ish (apakah benda kebabishan ini), 'Childish Version of Kebab'. Wakakakk!

Resipi adalah menyedihkan. Tolong jangan minta. Menghina keintelektualan para isteri-isteri yang sama-sama baru belajar masak muahah.


Okey bolehlah dari tiada. Dah boleh kahwin.


Tapi eh memang dah kahwin XD

Task accomplished : Tukar beg rosak di Parkson

Thursday, January 08, 2015

Dari entri INI.

 The defect (pangkal tali)

So then 2 Januari lepas ke Kota Kinabalu (end up spend 5 days dekat KK) dan first thing to do of course tukar beg dulu. Post entri ni untuk share cara manatau ada yang nak tahu. Sharing is sexy katanya.

Yang penting masih berkeadaan baik sama macam mula-mula beli (plastik terbuka sikit tu tidak apa rasanya, saya return plastik balut ada buka sikit), resit masih simpan dan tidak lebih dari 7 hari. Masuk parkson terus pergi ke promoter yang jaga section beg tu (in my case, saya ke section Giossardi). Tunjuk resit tu dan bagitahu nak refund/return or exchange. Your choice. The promoter cek-cek beg dan before masuk stor untuk ambil new stock, she did ask if I want to change the color as well but I still nak peach. Then dah dapat, cek beg ganti, dan once agree, boleh bawa balik. No further step needed. Resit tu pun dia bagi balik. Urusan setakat dekat kaunter seksyen beg tu saja.

So for my 5 days in KK, ke hulu ke hilir bawa beg ni muehehe.


Okey cukuplah tayang-tayang tu. Bye.

Thailand - Krabi, June 2014

Krabi Thailand bajet dan tips jimat

Sunday, January 04, 2015

Kali ini, bajet untuk di Krabi Thailand pula pada 19-21 Jun 2014. Selepas Langkawi, kami meneruskan perjalanan ke selatan Thailand, walaupun dikatakan Thailand tengah bergolak, kami tabahkan juga hati. Silap, sebenarnya orang lain yang bertabah setabah tabahnya tengok kami, padahal kami masuk dengan langkah ringan dan kepala yang ringan muehehe.

Macam biasa ;
Price shown is per one person aka for me JIKA SAYA PERGI SEORANG DIRI :
(jika pergi berdua atau ramai-ramai haruslah semakin murah)

Transportation in and out
  • Langkawi to Tammalang Port (Satun) (1-way IN ; Ferry) RM30 
  • Tammalang Port (Satun) to Satun Bus Station (1-way IN ; Songthaew/Pickup) THB30/RM3
  • Satun Bus Station to Krabi Bus Station (1-way IN ; Bus) THB243/RM24.30
  • Krabi Bus Station to Ao Nang (1-way ; IN ; Songthaew ; tiada tawar) THB60/RM6
  • J Hotel to Krabi Bus Station (1-way ; OUT ; Songthaew ; tiada tawar) THB60/RM6
  • Krabi Bus Station to Hatyai Bus Station (1-way ; OUT ; Bus) THB290/RM29
====================
RM98.30

Penginapan
  • J Hotel, Ao Nang (Agoda ; 2 nights) RM120
====================
RM120.00

Transportation while in Krabi
  • Tuk Tuk & Songthaew RM41
====================
RM41.00

Entrance fees and activities
  • Islandhop (4 island includes lunch + mineral waters + fruits) RM40
====================
RM40.00

Foods
for 3 days in Krabi RM47
Shopping
(souvenirs and t-shirts for family) RM180
====================
RM227.00

====================
 RM526.30
====================

Total RM526.30 termasuk pengangkutan pergi balik, hotel untuk 2 malam (sangat selesa!), transport dan makan dan shopping. If tolak yang tidak perlu (shopping dan tidak perlu gatal naik Tuk Tuk padahal tidak pandai tawar, jika belajar tawar-tawar lagi sikit, total dalam RM209), jadilah RM317.30 sahaja. Shopping yang paling banyak sebenarnya tu.

Tips bajet ke Krabi :
  1. Survey, survey, survey
  2. If lalu Jeti Satun macam kami, sila tukar RM ke THB (bhat) di Jeti tersebut kerana rate dia anda takkan jumpa di mana-mana dah. Tidak pun tukar sedia dekat Malaysia. Krabi adalah tempat pelancongan dan tempat tumpuan so tukaran duit mungkin sedikit mahal berbanding biasa. But still, ada juga beberapa tempat yang tidak mencekik sangat pun. Saya selalu tukar di sini. But actually if rajin berjalan lagi sambil-sambil cuci mata tengok kedai-kedai sepanjang perjalanan, maybe boleh jumpa lagi yang lebih murah. :)
  3. Tempah flight awal (waktu promosi) untuk orang luar dari Semenanjung Malaysia macam yours truly
  4. Survey hotel awal (baca recommendation blog-blog travel) supaya ada banyak pilihan dengan harga yang dalam bajet. Tapi hotel di Krabi ni boleh tahan murah dia. If ambil dorm pun RM10 pun ada cuma takut tidak selesa.
  5. Sebelum tempah, bandingkan harga melalui website rasmi dan Agoda/Booking.Com
  6. Makan di restoran/cafe/gerai yang murah yang halal ataupun beli di pasar malam
  7. Pergi waktu bukan peak season
  8. Kalau pandai bawa motor/skuter, lagi jimat berganda-ganda jika sewa motor/skuter. Sewa 24 jam baru RM20, cuma petrol sana mahal tau, ;) motor full tank dah dekat RM20 heheh. In our case, tidak pandai bawa, so limited pergerakan
  9. Skill menawar perlu asah sebelum datang. Bukan time beli souvenir saja, tapi time beli pakej pun sama
  10. Naiklah songthaew if tak sewa motor/skuter. Tuktuk mahal! *pengalaman orang lain-lain*
  11. Lagi ramai lagi bagus. Silap-silap cuma RM120 seorang untuk aktiviti macam saya dan jika sanggup share katil king 4 orang XD

Satu benda.
Jangan keliru antara Tuktuk dan Songthaew. Sama macam kekeliruan antara sebutan Tiger Show dengan Thai Girl Show. Yang betul adalah Thai Girl Show cuma lidah pelat orang siam jadik macam bunyi Tiger Show. Tuktuk tu motosikal yang dah modified yang boleh muat 2-4 orang. Songthaew pula pickup yang ada bangku dekat belakang boleh muat seramai yang mungkin heheh. Paling full boleh cecah around 15 orang ikut pada saiz truck. I found one songthaew-ish while I was on the way to Kudat Sabah last November! More likely orang-orang area Kota Belud dan Kota Marudu. Malaysia pun ada rupanya heheh.



J Hotel Aonang, Krabi Thailand (Peta dan Review)

Saturday, January 03, 2015

J Hotel Ao Nang
19-21 June 2014 (2 nights)
THB580/~RM58.00 per night Double Room (with A/C)
Booked via Agoda
Full payment paid on the day of booking

Sebelum book J Hotel, saya sebenarnya dah book Aonang Homestay based on high review score but end up cancel sebab last minute perasan dalam peta nampak dekat tapi sebenarnya jauh sikit dari pantai Aonang. Sayang juga, but maybe next time. Sebenarnya tiada masalah if sewa motor eheh. Boleh rempit menuju ke pantai kan. But not for us two. Tidak pandai bawa langsung XD

J Hotel ni dapat hasil survey review bloggers berhari-hari, dan kebetulan ada kosong lagi beberapa bilik dan lebih 4 kali ganda lebih murah berbanding Aonang Homestay, so malas fikir lagi terus book dekat Agoda (full payment required).

So pada hari kejadian, 19 June 2014, sampai Aonang beach dalam pukul 5 ke atas (maybe dekat-dekat pukul 6) naik songthaew dari Krabi Bus Station, dan driver turunkan kami area J Hotel (walaupun dia nampak macam tidak sure J Hotel tu dekat mana). Saya rasa kebanyakan Malaysian yang suka pergi J Hotel ni semua turun dekat airport lah sebab Oktober lepas pergi Krabi lagi tapi turun dekat airport, sekali cakap saja driver dah tahu tak perlu ulang cakap haha. But nevermind, J Hotel dalam 100 meter saja dari Aonang beachfront. Dekat. Cari pun senang. 


Driver songthaew tu turunkan kami area Ocean Mart. Memang tidak jauh kami berjalan. Dari jalan besar tu tidaklah sejauh macam yang dalam peta atas ni. Dari jalan besar dah nampak J Hotel ni dan another 10 langkah dah masuk perkarangan hotel. Masuk ke Aonang dari Krabi Town or Krabi Bus Terminal or Krabi Airport either dari arah Night Food Market atau dari arah atas J Hotel. Dua-dua boleh guna. Tapi dari arah J Hotel lagi dekat. Meh tengok peta yang saya cilok dari sini pula. Blog tu post entri tentang Restoran Thai Food Bersenang-Senang which kami pun ada pergi juga on our last day tak silap but entri ni tentang J Hotel ya, fokus :P

Bulatan biru gelap : Pantai Aonang
Bulatan biru cair : J Hotel
Lain-lain info masuk link di atas (blog asal tq)

Check-in just tunjuk print-out receipt from Agoda. Sepanjang check-in staff maintain selamba dan tidak kisah, and at some point nampak macam dia tengah bosan, but still she do her job anyway. Tunggu around 10 minutes then she brief us with her thick Thai accent about the aircond, card key, and internet password (which I misheard as passport. my hearing and my English are sucks. - -') before kami proceed naik bilik. We stayed on 3rd floor. No elevator. Ala setakat beberapa floor, tidak mati jugak.





Gambar pos live di instagram, ada wifi di setiap tingkat. Rasanya setiap tingkat ada dalam 7-8 bilik. Sorry gambar yang ada bagasi pink atas ni blur due to lowlight, ini tangkap guna fon cap ayam saja. Btw bagasi tu Dana punya. I have the same exact one too. Warna sama isi sama cuma corak design depan tu saja lain. Besar gila. Kalau shopping trip lagi haruslah mengangkut lagi. Tempted to buy one more yang saiz sederhana tapi macam membazir sebab jarang guna.




Anyway! Yang saya suka, hotel sangat strategik, bilik adalah spacious (35 m²), ada balkoni with seating area dan plus point sebab view cantik, ada aircond + kipas, satisfied with the big mirrors dalam bathroom dan di dalam bilik sebab kami sangat suka cermin besar, more than enough desk/almari or tempat letak barang, bathroom besar, ada refrigerator, 2 malam stay dan 2 kali juga tukar tuala & extra toiletries dan dapat 2 mineral water 500ml lagi. Dan toiletries (sabun badan) diorang ada kolagen hahaha! Lain-lain ada TV with satellite channels (as claimed, sebab kami tidak buka TV pun), desks & closet, Tile/Marble floor, Hot/Cold Shower, Free toiletries (all as per listed in the website). The shower feels so good. Puas hati mandi.

Yang staff to brief kami tadi, tentang aircond not allowed 16°C ke bawah sebab nanti leak. Pastu after 9pm we have to use card key to get in/out to the lobby. Pastu password hotel ada lekat di dinding every floor. Saya rasa everyday she have to say the same line all over again 365 days a year. OMG patutlah muka nampak boring haha. But anyway they are helpful, if you approach them for help. If tidak approach diorang pun tidak tanya even diorang notice you need something. :D


Room features a private balcony / terrace view






Our room 301

Room given adalah bersih, teratur, bathroom bersih, aircond okey, wifi okey boleh bikin whatsapp at least haha (sebab kami tidak beli simkad, so dekat hotel saj kami boleh contact family). Overall saya sangat puas hati. Eceh. 



I got the chance to snap the view from room 201's balcony


Just walk outside and everything is there. Easy access to shops, halal restaurants, beach, banks, money exchangers, bars, spas, bus stops, 7eleven merata-rata, kedai sewa motor, and travel packages booth. As well as all the taxis, songthaews and tuktuks. Memang convenient la. Harga pun murah provided book di Agoda dan book awal. Heheh.

Second time pergi krabi waktu Oktober 2014 dan tetap pilih hotel ni tapi itu nanti kita cerita lagi. 


Ni saya petik dari website :

FACILITIES
Airport Transfer (surcharge)
Car park
Laundry Service
Safety Deposit Boxes
Internet
Wi-Fi in Public Areas
Parking
Car park
Breakfast Room
Minibar
Taxi and Minivan Service
Tours and Speed Boat Excursions
Travel Agency
Motorbike, Car and Minivan Rental

Extra bed (selected rooms only) at TB150/~RM15. Double, twin and family rooms available. Some rooms have seaview over Ao Nang bay and Poda island or the magnificient limestone cliffs. All rooms have shower unit only a few have bathtubs. Spacious, clean and comfortable air conditioned or fan rooms, all with private bathroom, hot/cold shower, refrigerator and satellite TV.


Address : 23/3 Moo 2, Ao Nang Beach, Ao Nang, 81000, Thailand
TEL . ( + 66 ) 075 637 878 / FAX . ( + 66 ) 075 637 878 / Mobile ( +66 ) 081 890 1139

Malaysia - Langkawi, June 2014

Langkawi Bajet dan Tips Jimat

Thursday, January 01, 2015

Okey mood untuk mengupdate sambungan Sisters Trip telah tiba. Untuk refresh balik, Sisters Trip ni cerita waktu trip ke Langkawi dan Krabi dan Hatyai, bersama dengan adik perempuan saya, Dana. Dari 16 - 24 June 2014 (9 hari). And starting tomorrow, that June 2014 is gonna be so last year. Soo.. Marilah kita habiskan cepat-cepat sebab bukan ini saja kau nak kena hadap sampai berbulan-bulan Fina. *marah konon*

Gilalah, took me almost 7 months to finish wakakakk apapun,
Bismillahirrahmannirrahim.......

Untuk warm up, jom kupas bajet untuk di Penang - Langkawi 16-19 Jun 2014. Perjalanan kami seperti yang tertulis di SINI (Kota Kinabalu - Penang - Langkawi). Price shown is per one person aka for me JIKA SAYA PERGI SEORANG DIRI :


Transportation in and out
  • Kota Kinabalu to Penang (1-way IN ; Airasia flight no bagasi no seat no insurance) RM68
  • Penang Airport to Sg Nibong Bus Terminal (1-way IN ; Rapid Penang Shuttle Bus) RM2
  • Sg Nibong Bus Terminal (Penang) to Kuala Perlis (1-way IN ; Bus) RM17.30
  • Kuala Perlis to Langkawi (1-way IN ; Ferry) RM18
  • Langkawi to Satun (1-way OUT ; Ferry) RM30
====================
RM135.30

Penginapan
  • T Hotel Kuala Perlis (Agoda ; flight delayed, thus cannot reach KP on time. end up tidur di surau Penang Airport) RM89 burned
  • Chomelle Hotel (2 nights RM120) RM120
====================
RM209.00

Transportation while in Langkawi
  • Sewa kereta (3D2N ; 48 Jam ; Myvi Auto ; RM120) RM120
  • Petrol (RM30 ; 3D2N) RM30
====================
RM150.00

Entrance fees and activities
  • Makam Mahsuri RM7
  • Oriental Village (Cable Car + 6D + fish feeding) RM26
====================
RM33.00

Foods
for 4 days RM65.80
Shopping
(shades, souvenirs, t-shirt 2x) RM78
====================
RM143.80

====================
 RM671.10
====================

T Hotel di Kuala Perlis was such a regret but it's okey bukan rezeki untuk menginap di situ. Padahal inilah hotel yang first sekali saya book untuk June Trip tu. Anyway total RM671.10 termasuk flight, hotel untuk 3 malam, transport dan makan. If tolak yang tidak terguna atau tidak perlu (hotel di KP dan shopping, total RM167), jadilah RM503 sahaja.

Tips bajet ke Langkawi :
  1. Survey, survey, survey
  2. Tempah flight awal (waktu promosi) untuk orang luar dari Semenanjung Malaysia macam yours truly
  3. Survey hotel awal supaya ada banyak pilihan dengan harga yang dalam bajet.
  4. Sebelum tempah, bandingkan harga melalui website rasmi, telefon, dan Agoda/Booking.Com
  5. Makan di restoran/cafe/gerai yang murah ataupun beli di pasar malam
  6. Pergi waktu bukan peak season
  7. Sewa kereta di Langkawi sudah sedia murah (non-peak season) tapi jika datang seorang atau berdua, sewa kereta kecil macam perodua pun sudah cukup okey. Jimat minyak


 Maafkan saya sebab suka upload gambar sipi-sipi. Saya ndak cantik bah.
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS