2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Vacation plan for next year.
Thursday, December 04, 2014 posted at 09:30 ♥

I tend to come up with emotional posts these days. Entahlah, hati ni sedikit "off" sejak entah bila. After my long vacation that day (October), one would expect a vibrant post about how amazing my time in Indonesia & Thailand was, indulging with good foods and enjoying myself in both places. Haha. Nada! Masih malas beratus-ratus tingkat!




Tak sedar now dah sampai masa untuk mula merancang untuk next trip pulak. April. Lama lagi pon tapi suka plan awal. Hotel dah book lama dah cuma itinerari saja saya nak perhalusi lagi. Tema kali ni, FOOD HUNTING wakakak. Ke Miri just pergi jalan-jalan to see the parks and beaches and tamu dan maybe masuk Brunei half day if possible (tak berdaya bayar penginapan di Brunei hehe) and at night might end up masuk shopping mall tengok wayang wahaha..! Memang mau releks-releks saja as di Penang (after Miri) nanti banyak berjalan. Ke Penang, main reason is, mau walk along the heritage streets, naik Rapid Penang buses pergi attraction and take a lot of pictures, and manjakan perut dengan Penang specialties (makan saja kerjanya) dan kalau rajin mungkin masuk lagi ke Thailand (melalui sempadan) mungkin ke Hatyai saja untuk explore Songkhla barang dua malam gitu sebab June 2014 lalu pergi semata-mata shopping saja. Tapi buat masa ni kemungkinan besar hanya stay di Penang saja until flight ke Kuching. I've been thinking about Bangkok sebenarnya but I guess  it can wait for next. Alang-alang pergi jauh, spend masa lama sikit baru puas hati. Trip Penang 6 days setakat masuk Hatyai bolehlah. Sebab saya nakkkk juga spend masa di Penang. Sebelum ni pergi just as transit saja. Sayang betul time tu. After 6 days, from Penang airport fly to Kuching kali ni dengan family. Diorang insya-Allah akan fly dari Kota Kinabalu arriving Kuching airport way later than my arrival time from Penang, rasanya dalam 13 hours juga kena tunggu so sementara tunggu check-in time (if hotel tidak benarkan check-in awal), I already have plan for myself. Jalan-jalan di waterfront kuching dan jumpa kawan-kawan yang ada di situ. So far yang terfikir, jumpa Beatrice Wong bestfriend waktu dekat U (Beat I miss you like hell) dan one FB friend Marie. If diorang tidak busy lah kan.

Back to my family. Arranged their return flights, penginapan dan transport with driver at Kuching nanti. Di Kuching nanti also makannn hahaha. Ke Kuching saja yang termampu dulu buat masa ni, lagipun kan, dulu waktu saya masih kecil (but old enough for me to remember these clearly) ayah selalu ke Kuching untuk kursus. Balik dari Kuching ayah selalu bawa pulang souvenirs esp paling selalu saya tengok adalah jengjengjeng, gambars saiz 3R tu. The boats, the natives wearing dance costumes at Sarawak Cultural Village (I didn't know about this back then but bila dah besar orang sebut-sebut pasal taman budaya di Sarawak, now I know) and cat monuments. Those favorite pieces with pictures of ayah in every of it.

Kalau rezeki lebih nanti bawa jauh sikit insya-Allah. Kota Kinabalu pon belum explore habis lagi hahahah. Mandi manda di Marine Park Tunku Abdul Rahman. Pulau Manukan, Pulau Sapi and latest ada zipline antara Pulau Sapi dan Pulau Gaya - I know I ni penakut tapi this one I really wanna try! Catching fireflies at Klias River. My parents rasanya Desa Cattle pun tak pergi lagi. Last time saya bawa Dana pergi, tahun ni. Pun first time. You see, orang Ranau ramai lagi belum pernah naik pergi Desa Cattle tu. Orang lain jauh-jauh sanggup fly datang Sabah nak tengok lembu baka new zealand dan nak naik gunung Kinabalu. Contoh paling dekat, yours truly. Naik gunung pun belum pernah padahal local people dapat harga rendah saja. Pun taknak gunakan sebaik mungkin X)

Apapun!

Tengah mengharap ada low fares dari Kota Kinabalu direct terus ke Bangkok dan kalau boleh tambah lagi banyak destination. I have a feeling next time I will have a love hate relationship with transit flights. Almaklumlah, if guna local flight termurah aka Airasia, kebanyakan transit di Kuala Lumpur dulu. I don't mind of the time wasted on waiting, but duit haha (- -"). Dah takut membazir yang kau pilih hobi mahal macam ni kenapa??



"Wow what a view," sincerely, building and landscape's lover.

So tiket pergi Hong Kong punnn sudah beli alkisahnya. Masaklah aku nak bayar penginapan mahal gila babeng harhar. Kenapa entah book sampai 8 hari. Couchsurfing la mungkin jawapan dia ni kalau takda duit sangat. Tidak boleh terima hakikat bilik guesthouse kecil di Chungking Mansion (hasil survey di Agoda dan Booking.com) sebegitu boleh mencecah RM200 sehari semalam. RM200 dah boleh dapat hotel 4 bintang di Sabah. Sedangkan return flight tickets Kota Kianbalu - Hong Kong - Kota Kinabalu pun I paid RM205 saja inc airport tax (tapi belum tambah insuran dan bagasi). Nasib baik, ada setahun lebih lagi. Sempat juga menabung insya-Allah heheh.

Next plan, macam biasa, tiada. Kalau tiba-tiba ada lagi promo murah dan rasa berbaloi, biasa saya akan terus beli. Lepas beli, terus post status di Facebook ajak-ajak orang tapi tiada yang respon. And then lepas dah sampai masa, pergi dan dha pulang, mesti tiba-tiba ramai tanya kenapa tidak ajak eheh.. Lepas ni ada promo lagi kalau saya ajak tapi banyak alasan, siap. :P

Anyway goodnight! :)

Labels: , ,


0 Comments:

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish