2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Keluarga Mia The Cat
Friday, December 19, 2014 posted at 10:00 ♥

I'm experimenting with entah, badges kah or stamps kah, not sure panggil apa. Mau cakap logo pun tidak juga sebab boleh jadi akan sentiasa berubah-ubah.

Apapun, here's some of 18 cats we have at home (parents' home). Semua tinggal di luar rumah, dan since ruang keliling rumah agak luas dan ayah purposely bawa pulang kotak-kotak, ada yang disusun bertingkat, ada yang letak macam tu saja di ruang belakang, semua kotak tu jadi rumah. Haha. Sangkar kucing ada juga, saya pernah bawa kucing sekali dalam kurungan (ibu dan 2 ekor anak) sebab nak rawat dekat Kundasang 3 of them sakit, dan bila sihat lepas balik ke Ranau balik. Sangkar untuk kurung anak kucing sekali dengan ibu (jika masih terlalu kecil sebab kami tidak mahu kalau ada yang kacau malam-malam diorang tidak dapat lari laju sembunyi dalam kotak). Rumah mentua ada seekor saja rasanya. Dalam diam konon ada hati mau bawa barang seekor dua ke Kundasang tapi, hmm entahlah. Tensen juga mau jaga kalau dalam kurungan saja sentiasa kan. Kalau biar lepas, takut tidak selamat pula sebab tidak biasa. Kalau biar berkeliaran dalam rumah, adalah aroma-aroma dan paling teruk, bulu kucing. Lagipun kadang-kadang bila mention cakap mau bawa kucing ke Kundasang, ayah tidak setuju. Takut rindu mungkin. Hehe. Saya pun rindu juga. kadang-kadang sampai mimpi okey.. :(

Anak Dungot 1st generation.

Nama penuh Dungot adalah, Taylor Swift Berdungot. Dungot means TAHI HIDUNG AHAHA! Atas ni her son. One of my favourite. Sebab bila tepuk-tepuk paha or meja mesti dia terus datang eheh.



Ada 4 ekor anak kucing sebenarnya tapi yang dua lagi entah pergi mana. Pandai betul sembunyi. Setakat hari ini, ini yang paling kecil.



Gayomato and her kids. Gayomato means BIG EYES. She seriously have a big pair of eyes! Tapi dalam gambar ni tidak nampak.



Mia's daughter generasi latest.

Dari lahir sampai umur beberapa bulan jadi kucing dalam rumah before kami lepaskan keluar. I named her before but I forgot. It must be a funny one. Biasa kami bagi nama bergantung pada perangai atau fizikal, dalam bahasa dusun.



Dungot's son, belum ada nama lagi. He's in the other side of pagar yang terbuka.



Anak Dungot.

Adik beradik dengan yang atas. Berdua saja sebab lagi dua ekor mati waktu musim kegelapan. Nama belum ada, but one of my favourite too. I feel like want to call him Kunjongot since he's too kunjongot walaupun tiap hari mandi (- -") Kunjongot means COMOT.



Gayomato's only son (for second last generation) grow together with Mia's kids dalam rumah.

Dia dan mak dia ada kisah sedih time 3 lagi ekor adik beradik dia kena makan kucing liar and he could be next before his mother saved him. Sedih hati kami. Mula-mula try pegang he hissed to us quite a lot, maybe sebab trauma, but now okey dah. Still, I like to call him Gurongit. Because he hissed to me while he's small and sometimes hit Mia's kids whenever he pleased! But sekejap saja begitu kerana dicurahkan sepenuh kasih sayang dan sepenuh susu ibu gitewww. Diorang membesar sama-sama dalam rumah dan jadi macam siblings lagipun masa lahir lebih kurang. I kinda believe he thought Mia is his mum too and the two kids are his real siblings considering their bulus are the same. Hehe. Gurongit means GARANG. 



Everything are toys for them :)



Seriously I don't remember who's this. Our cat, but, liar. Tidak mahu kena pegang. So malas ingat. Rugi tidak rasa belaian manusia. Wekk. Tengok tu membolakan diri di hujung.



Anak Dungot 1st generation.

Sibling dengan kucing dalam gambar pertama tadi. His name is Gitom. Gitom means HITAM. Simply. Hehe. Dia suka kena belai-belai dan manja. Kalau nampak one of us keluar dari rumah, terus lari ikut-ikut bising minta belai. Tapi masalah dia ni tidak suka kena angkat. Dan agak berkelakuan awkward dan confuse bila nampak kamera compared to the other cats. Yang lain tu feeling-feeling model. Dia ni pula feeling Dayang Senandung HAHAH. Yang I suka dia ni sebab he took real care with the younger cats. Suka teman-teman dan bawa main. Bestkan? Walaupun nampak garang, hati adalah gula kapas XD



Ewah mentang-mentang lama tidak keluarkan DSLR, asyik pandaaaannggg saja dari bawah kan. Ahaha!



Presenting to you yang paling depan tu lah Dungot.

Hai Dungot! Inilah dia Taylor Swift Berdungot. Kesian Taylor Swift. Wakakakk! Okey nama-nama kucing kami memang tak berapa nak cool. We were just trying to be funny! LOL. Okey belakang tu si Kunjongot (anak Dungot), Gitom (anak Dungot juga) dan entahlah siapa lagi 3 ekor tu. Dana might be better that me. Dia boleh kenal right away. Saya ni kena tengok fizikal dan tengok betul-betul dulu baru kenal some of them sebab ada yang sama saja. Contoh macam untuk tengok mata untuk bezakan Mia dan Gayomato. Sebab bulu diorang hampir sama tau, mata saja yang beza. Because Mia is Gayomato's mother, that's whylah sama. As for Dungot, Dungot was a stray cat Dana brought back from her school store. Left alone by her mother. Dana believed the mother tidak sengaja tinggalkan dalam stor, cuma the mother tidak dapat masuk balik lepas kena halau keluar, lepas tu Dana tidak jumpa lepas cari satu sekolah, mungkin kena buang tempat lain. Hmm so pity the mother T___T So Dana bawaklah pulang rumah (time tu masih kecil lagi, mungkin baru beberapa minggu) sekali dengan sibling dia lagi seekor. Tapi Sosop (we named him Sosop because he loves to hisap Dana's hand sampai tertidur-tidur macam minum susu dari puting ibu okeyy) mati dalam keadaan terlalu kurus padahal last kami jaga Sosop sangat-sangat healthy. Kami syak ada yang ambil lepas tu berbulan-bulan kemudian Sosop pulang rumah dalam keadaan menyedihkan dan sehari lepas tu mati. Dana was so sad sebab the bond between them a bit special, sama macam the bond between me and our cat called Udung long time ago.

Ingat lagi betapa gigihnya kami berdua dengan Dana bergilir-gilir jadi ibu pada Dungot dan Sosop, susukan diorang guna picagari minum susu dutch lady rendah lemak (yang kami suamkan sebelum bagi) selang 15 minit-sejam (sebab tiada petshop di Ranau so tidak jumpa susu khas untuk kucing). Bawa diorang ke mana pergi supaya senang bagi susu. Malam kami letak dalam sangkar dan panaskan air letak dalam mineral dan bungkus guna kain for them to feel warm the whole night. Ingat lagi, how they like it very much, macam panas badan ibu diorang walaupun hakikatnya they don't have mother. Salah satu pengalaman berharga sepanjang pelihara kucing. They survived their babyhood anyway. Dan sekarang, Dungot, together with Mia and Gayomato, bersama-sama membina dan mengembangkan empayar keluarga Mia sebanyak mungkin ahakkk..



Sorry I still cannot identify who is who kecuali Gitom hahaha






Okey finally, ini Gayomato! Kehkehkeh!



Mia dekat depan. Diorang tengah ikut-ikut saya, dan bila saya stop, diorang pun stop juga sambil lepas-lepak as long as I'm around XD



Being themselves



Okey baik saya rasa yang depan ni Mia. Baru perasan she's pregnant now! Muehehehe!






2 ekor budak kecik ni duduk diam dalam kotak malas ikut jalan.

Yang tengah mata kecil tu ingat mau bagi nama Kasut Tertinggal, ahaha.. Sebab kaki dia ada kasut 1 saja (putih di hujung kaki ada satu belah saja). Nasib koranglah dapat tuan bangang macam ni.

I call them keluarga Mia simply because Mia is the oldest among them. She has been around for almost 8 years now (daughter of Udung, 3 legged cat I bawa pulang lepas STPM dari asrama sekolah. Udung is history). Basically Mia (her father, Udung) come from a stray cat sama macam Dungot which Dana brought from her school too. Mia dah macam family. And so this is basically a story about how I adore cats so much, and I'll always talk about them by heart. Anyway, wahai rakyatku sekalian nanti kita photoshoot lagi okey? Wakakak!

Kbye.

Labels:


1 Comments:

Blogger Hanis Amanina said...

suka sangat kucing masa dia purring dgn goyang2 bontot :D hihi

hanisamanina.com

25 December, 2014 23:06  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish