2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Chomelle Hotel, Kuah Langkawi
Thursday, December 18, 2014 posted at 09:30 ♥

Chomelle Hotel (former Chantique Hotel)
17-19 June 2014 (2 nights)
RM60.00 per night Standard Queen Room
Booked via Booking.Com pay upon arrival


Saya tak cukup survey dan book penginapan di Kuah instead of Cenang, but I glad I did anyway sebab penginapan di Cenang setakat yang saya cek di Agoda dan Booking.Com (so far cari dan book hotel guna 2 website ni) mahal-mahal dan tidak sesuai dengan my tight budget. RM60 was the cheapest I could find that time so terus book. Masih baru, ada aircond, and I read the reviews enough and still stick with this hotel. Because I simply wont pay over RM100 for a tired looking room without aircond.

Here's the pictures but I'm sorry, entahlah kenapa my idea of a hotel hanyalah pada bilik sahaja. Gambar kaunter check-in dan check-out, tangga, dan facilities lain saya tidak ambil port pun. Ambil gambar bilik semata-mata haha. Tidak hairanlah, sebab jika tiada urusan normally I will walk past everything terus ke pintu keluar. Next time I'll try to REMEMBER to snap everything okey? XD


Flat LCD TV. And charging my handset was super slow. Entahlah sebab hanset yang memang tengah tidak bagus, atau kabel tidak power or simply soket memang tidak cukup power. Heh.




Berlaga bontot saya dengan Dana sebab sumpah bilik ni kecil gila. I have to squeeze myself to the wall to take picture as wide as I can, but semua inilah yang paling luas. Ntah kenapa tidak terfikir pula keluarkan SJ4000 padahal lens luas 170 darjah.


Aircond okey, shower okey, kunci kami daapt dua so it's okey even if salah seorang kami keluar tapi tidaklah saya benarkan Dana keluar sorang-sorang kan. But we did left one berpasang dalam ni supaya ada power supply sambil-sambil charge handset sementara kami keluar lunch errr..


Staff told us diorang selalu bagi kucing ni makan so kucing ni macam tidak berganjak dari hotel ni. Tidur dan lepak di luar hotel. Kami asal keluar mesti belek-belek ramas kucing ni dulu before blah dan balik pun sama. Wuii manja betul kucing ni. Tak takut strangers.



Hotel ni senang saja cari guna Waze. Basically dari jeti just turn left to the main road and ikut saja jalan tu sampailah Waze cakap 'you have reached your destination'. Chomelle Hotel would be on your left. Fair distance to the jetty.

Room given are super clean, toilet bersih - hotel baru can never go wrong. Katil super duper selesa. But again, bilik sangat-sangat comel macam nama hotel ni jugak. Comel! Haha. Luckily diorang ada Deluxe double room which I believe luas sikit dari bilik standard yang kami ambil dan bilik family (2 katil queen) rasanya lebih luas juga. Selayaknya bilik standard ni diorang letak 1 single bed saja untuk keselesaan guest. No lift, dan kami dapat 2nd floor. Memang panjat tangga la jawapnya. Nasib baik hotel paling tinggi sampai 2nd floor saja. Try minta bilik bawah tapi full. So okeylah. But, none of us complained. We get what we paid for, and frankly I was satisfied. Yang penting bilik dan toilet bersih, aircond ada.

Famous restaurant Wan Thai is just behind the hotel building, easy parking and wifi is provided too (tapi kami tidak guna pun sebab masing-masing ada internet hehe. Upon checking-in they'll ask for extra RM as deposit and will return it to you after you check-out. Staff is friendly and helpful. And when I say helpful, I mean they are really HELPFUL.

If I ever come to Langkawi again, provided I'm alone or with some friends and decided to stay at Kuah, I might consider this hotel again. Kalau dengan family, mungkin cari lain sebab bawa family kena pentingkan dan fikirkan keselesaan diorang juga. Kalau backpacker atau bujang-bujang sesuailah hotel ni rasanya.

Check other details here : Chomelle Hotel

Labels: ,


1 Comments:

Blogger Hanis Amanina said...

hee, sy pun suka cari hostel / hotel yg baru or baru renovated :)

hanisamanina.com

25 December, 2014 23:12  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish