Wednesday, December 31, 2014

First task to do by New Year 2015 XD

Last night dinner di luar satu family, to where else, KFC sajalah yang ada dekat Ranau pon. As per mama, if makan nasi campur lebih baik masak sendiri. Lebih kenyang makan KFC. Sumpah makanan mahal betul di Ranau ni. Dan 2KGs cakes boleh beli beg branded satu bijik time sale. Haa kau. Sebab tu rasa macam tergaru-garu pula mau belajar buat kek heh. At least bila birthday tidak perlu dah beli kek. Tapi bila pula mau belajar ah. XD

Anyway, I've made some minor changes to this blog (again) but basically my blog still looks the same. Tidak mention pun tidak apaaa tapi saja cakap sebab nak cakappp.

Baru-baru ni ada beli new baby. Beg Giosarrdi time christmas sale di Parkson 1Borneo. Dulu waktu zaman kanak-kanak suka duduk depan TV sepanjang beberapa hari cuti krismas sebab banyak cerita best magic-magic, tapi sekarang saya rasa banyak-banyak sale sepanjang tahun, sale waktu krismaslah yang paling membuat mata berpinar-pinar ahahah! Ada yang RM100 for 2. Tidakkah mengundang tangisan di hujung hari kalau pura-pura tutup mata sebelah? Muehehe!






Gorgeous kan. Melilau juga mata ni scan sana sini time masuk Parkson tu. Mulanya plan cuma beli beg untuk mama. Request warna hitam untuk pakai pergi meeting katanya. Hampir putus asa mencari sejam tidak jumpa-jumpa yang berkenan. Tapi last-last jumpa juga alhamdulillah, Pierre Cardin. Harga sale okey dan design beg pun cantik. Gambar tidak sempat ambil sebab malam tu juga kasi mama. As for me, bila beratur nak bayar beg mama baru nampak something yang mencuri perhatian (rujuk gambar-gambar di atas hahaha) and I was completely hypnotized HAHA ambil, belek-belek, pilih warna, pusing dan bayar sekali. Na kan terjangkit suda oleh mama suka branded handbags. Dulu harem (- -")

... tapi nampak gayanya dunia sememangnya hanya pinjaman semata-mata. Kena RETURN/EXCHANGE. Ya you heard me right. Sebab defect. Sebelum bayar ada juga sebenarnya belek-belek cek tapi saya tidak cek pula pangkal tali (chains) sebab tengah elok berbalut maka saya assume mestilah yang berbalut tu most likely takkan ada defect. Bila unpack next day baru perasan ada cacat satu. Tu yang plastik balutan semua tu tidak habis buka. Sebab I stopped once I nampak defect tu. Dan saya ada masa until 3 Januari 2015 untuk tukar beg ni kalau tidak? Jawap sendiri. Semua dalam gambar tu ada tunjuk defect apa. Cuba tengok and tell me if you find it heheh. So first task of the year, adalah buat exchange handbag di Parkson wtf.

Ikut hati, malas. Tapi nampaknya terpaksalah wtf wtf wtf. Going to find someone to hang out with waktu di sana, tidak pun bersendirian berhadlah jawapnya. Sejak kahwin dan banyak komitmen lain, terus lost contact dengan all the girlfriends. Hm, anyway, till next post.
Share:

Al-fatihah QZ8501

So when I heard the news, the first thing I fikir adalah : Not again! T___T

First saw it waktu berita sekitar 12.30PM 28 Disember 2014. Itupun sekadar tajuk kecil bersama beberapa tajuk-tajuk kecil lain dalam marquee di bawah skrin berita. Mula-mula ingatkan salah baca or maybe another rumors but sadly, few hours lepas tu dalam radio (sebab tengah ada dalam kereta) ada kenyataan pengesahan bahawa kapal terbang Airasia Indonesia QZ8501, really went missing.

Maybe some of us should just stop with hilang dari radar joke. All the comments and controversies spreading all over the internet. I don't know. Maybe we shouldn't. Maybe we should stop.. If we ever understand about a word called sensitivity. Because you-know-why. :)

2014 somehow a weird year for Malaysia. For Malaysian at least. And I remember somewhere around the end of 2013, something made me believe for the whole year that 2014 won't be too pleasant, but 2015 will be better. But anyway it was just some silly thoughts. Honestly I feel devastated by the recent news and those disturbing images on TVs regarding QZ8501. Alhamdulillah not entirely shares the same ill fate as MH370 missing on March (no news til now) since the QZ aircraft and bodies of the passengers found in just few days of search and rescue, alhamdulillah. But still it's a very heart breaking news. Tidak cukup dengan MH370, lepas tu MH17. Tapi ya Allah, masih tidak cukup... I can't imagine the loss. I can't imagine the things beyond my knowing. But I believe there must be something Allah wants us to learn. A lesson to be learnt.

Innalillahi Wainnalillahi Raji'un. Allah have better plans. Who are we to question.. Deep condolences to all of the affected families and friends. May all the soul rest in peace. Surely we belong to Allah and to him shall we return. How and when, only Allah knows.



Yang bermaksud :
“Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”“Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam”“Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”“Yang menguasai hari pembalasan”“Hanya kepada Engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan”“Tunjukilah kami jalan yang lurus”“(yaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat”.


For QZ8501
For MH370 and MH17
For the current flood victims in Semenanjung Malaysia
Entirely for all tragedies happened in 2014
Share:

Tuesday, December 30, 2014

Rather sombre



As you all know, aku memang tulis broken English dekat blog. And I speak next to zero English because I have problem with my tongue muahaha and please don't put me down by condemning me, just because you have really great English, it doesn't make you better than me. (saying this because I received an email saying that my english made him/her ...speechless XD). I am not acting as a COOL person konon-konon urban, am just trying my best. None of my family can speak good English, yet, I was a bit lucky since, of all subjects in school, when almost all my friends loath it, English Language class was apparently my favorite subject (of all things!).

Anyway.

I know complained almost all the time in blog but looking back, I actually have achieved quite so many things in just one year. Maybe banyak benda buat that's why the stress is different haha. Kalau cakap pasal travel, tahun depan dan depan slow down sebab I have another big target for next year. Lagipun tarikh bercuti 2 years ahead (2015 dan 2016) dah ada lol awal kan. Biasalah early birds.

Tapi apa target tahun depan tu, itu cerita untuk hujung tahun depanlah.

As for work, I still need more time. Satu tahun beroperasi masih terlalu muda, but the beginning is quite good. The rest is for next year plan. Alhamdulillah I can pay my bills, fund my trips, buy my wishlists, dan bayar PTPTN habis by 2 years to come (saya start bayar lambat *embarrassed*) but hey at least bayar kan?

Cerita lain, tiada apa sangat. Yes I am sad for all the horrible things happened to me this year, but nevertheless, I am still excited for few things coming up, but let's keep that as a secret for now. Macam biasalah, nanti if dah selesai or dah dapat, adalah ceritanya di sini. As for now, tiada apa yang pasti lagi. Mengharap sangat tu tidak, tapi sekurang-kurangnya usaha itu ada kan. No matter how down I might feel, I'll keep going on. Sorry for my posts sekarang ni, all are too sombre I think. Haha.

Okey. Word of the day. SOMBRE.

sombre
ˈsɒmbə/
adjective
adjective: sombre; adjective: somber
    • dark or dull in colour or tone.
        • "the night skies were sombre and starless"
        • "it was the custom to wear very sombre clothes to a funeral" 
        • synonyms : dark, dark-coloured, dull, dull-coloured, drab, dingy, shady, restrained, subdued, sober, funereal, severe, austere
        • antonyms: bright
    • having or conveying a feeling of deep seriousness and sadness.
        • "he looked at her with a sombre expression"
        • synonyms : solemn, earnest, serious, grave, sober, unsmiling, poker-faced, stern, grim, dour, humourless, stony-faced, gloomy, depressed, sad, melancholy, dismal, doleful, mournful, joyless, cheerless, lugubrious, funereal, sepulchral 
        • antonyms: cheerful

    I have 15 minutes to ramble here til 12AM but entahlah malam makin larut, otak pun dah tak berfungsi dengan betul (sejak bila otak kau berfungsi dengan betul entahlah Fina). All I want to do for tonight 12AM onwards tunggu link download latest episode Runningman keluar tapi belum keluar-keluar lagi so I guess siang nanti sajalah.

    12.15AM :
    Sekarang dah masuk 30 Disember, can't believe time flies so fast dan tidak lama lagi masuk tahun 2015. Balik lagi ke 1 Januari. How sometimes we didn't want to let go, but eventually we have to. As I'm getting older, sometimes I feel like I want to stop the time. I want to achieve so many things, do so many things, but at the same time, I want to stop the ticking clock. Hahaha. Don't know why. Another year passed, sedia atau tidak, now we have to welcome 2015. *sigh* I hope my night skies in 2015 won't be sombre and starless anymore. Today will be the last Tuesday for 2014. Goodbye Tuesday 2014. Tomorrow I'll be seeing the last Wednesday of 2014. As for 2014's Thursday, Friday, until yesterday Monday, you'll all be in history. 

    *silence*
     
    So, stop sini dululah. Ada banyak lagi masa lain untuk share all rubbish thoughts of mine XD Bye good night :)

    1.07AM
    Share:

    Saturday, December 27, 2014

    The less you give a damn the happier you will

    Indeed. Not giving a damn to even explain.

    Okeylah basically it means :
    • The less you give a damn about what people think of you, the happier you will be.
    • The less you compare yourself to others, the happier you will be.
    • The more you are your authentic self — and don’t seek the approval of others — the happier you will be.
    • The more you focus on the things you can control in your life (such as yourself and your emotions), and not trying to control the things you cannot (such as other people), the happier you will be.

    Anyway by the time I'm publishing this (to tell you the truth, nisbah 3 out of 5 of my post now are scheduled),  I am on my way or have reached the double K city (double K city as Bibie Karim put it) tengah cari parking (heh) or might already in 1Borneo pergi Popular bookfair. Paling utama, to pick up someone and to hantar phone repair di kedai. Perjalanan Ranau-Kota Kinabalu sekarang ni dah rasa macam setakat perjalanan Bukit Kachi ke DKG1. Rasa sekejap saja perjalanan 2-3 hours tu. Tiada yang paham mungkin tapi obviously this is just my rambling. Paham tak paham sudah.

    So.. Bye.
    Share:

    Friday, December 26, 2014

    Damaged soul

    Another day I have to endure. As if semua yang saya lalui selama ini belum cukup menguji kesabaran. I remember very clearly when it all started. I just got back from a long tired day. I rushed since early morning to send things my mother asked me to buy, hantar kerana sudah kelewatan 2 hari. Balas customers yang dah balik-balik whatsapp dan email dan siapkan receipt and documents (been busy for 4 days so tiada masa untuk proper reply). Dengan line internet tidak bagus, and I need to reply them as soon as possible so I took some time at home to settle things. And then rush ke pejabat pos hantar barang customer. Beli barang dapur, beli untuk dinner malam itu. All day I haven't eaten, all day I have been wanting to reach home faster. 

    And I did reach home. Finally.

    Fast forward a little bit, I remember everyone came, panicking and tensed up with low and high volume mixing up, I couldn't think, I do not say any single word except crying all my heart out. Sometimes I feel like laughing ; out of anger. For I know the one and only reason of why all this happened. I feel betrayed. What will happen if I tell them the truth? What will happen if all the proof I've been collecting since long ago spreads in front of them? Everybody might see my stubbornness, but nobody notice what actually scares me. Nobody knows me.

    And this leads to a little conversation in whatsapp dengan jiran-jiran. Totally out of topic, but there is always something between the line..


    "Saya nak cakap something tapi takut ganggu.." Actually means, help me.
    "Cakap la Fina.."
    "Nape Fina?"
    I typed something - delete -. Typed something else - delete -. Paused. Think about it all over again. Because pity is always the last thing I need. I do not need it anymore. I am strong and and and.. And typed :
    "Korang apa khabar. Tu saja. Hehe."

    And we end up talking about something else (- -")

    What to do. Feels so hard for me to start. I can't start, else I'll be crying like a little girl. Perhaps exhaustion over those never ending everything.




    This post originally drafted with so many secrets and swear but eventually I deleted most of them. Only few paragraphs left. Just take this as a temporary hallucination over nothing. HEH. This is supposed to be published few days before, but you know, what the hell..
    Share:

    Friday, December 19, 2014

    Keluarga Mia The Cat

    I'm experimenting with entah, badges kah or stamps kah, not sure panggil apa. Mau cakap logo pun tidak juga sebab boleh jadi akan sentiasa berubah-ubah.

    Apapun, here's some of 18 cats we have at home (parents' home). Semua tinggal di luar rumah, dan since ruang keliling rumah agak luas dan ayah purposely bawa pulang kotak-kotak, ada yang disusun bertingkat, ada yang letak macam tu saja di ruang belakang, semua kotak tu jadi rumah. Haha. Sangkar kucing ada juga, saya pernah bawa kucing sekali dalam kurungan (ibu dan 2 ekor anak) sebab nak rawat dekat Kundasang 3 of them sakit, dan bila sihat lepas balik ke Ranau balik. Sangkar untuk kurung anak kucing sekali dengan ibu (jika masih terlalu kecil sebab kami tidak mahu kalau ada yang kacau malam-malam diorang tidak dapat lari laju sembunyi dalam kotak). Rumah mentua ada seekor saja rasanya. Dalam diam konon ada hati mau bawa barang seekor dua ke Kundasang tapi, hmm entahlah. Tensen juga mau jaga kalau dalam kurungan saja sentiasa kan. Kalau biar lepas, takut tidak selamat pula sebab tidak biasa. Kalau biar berkeliaran dalam rumah, adalah aroma-aroma dan paling teruk, bulu kucing. Lagipun kadang-kadang bila mention cakap mau bawa kucing ke Kundasang, ayah tidak setuju. Takut rindu mungkin. Hehe. Saya pun rindu juga. kadang-kadang sampai mimpi okey.. :(

    Anak Dungot 1st generation.

    Nama penuh Dungot adalah, Taylor Swift Berdungot. Dungot means TAHI HIDUNG AHAHA! Atas ni her son. One of my favourite. Sebab bila tepuk-tepuk paha or meja mesti dia terus datang eheh.



    Ada 4 ekor anak kucing sebenarnya tapi yang dua lagi entah pergi mana. Pandai betul sembunyi. Setakat hari ini, ini yang paling kecil.



    Gayomato and her kids. Gayomato means BIG EYES. She seriously have a big pair of eyes! Tapi dalam gambar ni tidak nampak.



    Mia's daughter generasi latest.

    Dari lahir sampai umur beberapa bulan jadi kucing dalam rumah before kami lepaskan keluar. I named her before but I forgot. It must be a funny one. Biasa kami bagi nama bergantung pada perangai atau fizikal, dalam bahasa dusun.



    Dungot's son, belum ada nama lagi. He's in the other side of pagar yang terbuka.



    Anak Dungot.

    Adik beradik dengan yang atas. Berdua saja sebab lagi dua ekor mati waktu musim kegelapan. Nama belum ada, but one of my favourite too. I feel like want to call him Kunjongot since he's too kunjongot walaupun tiap hari mandi (- -") Kunjongot means COMOT.



    Gayomato's only son (for second last generation) grow together with Mia's kids dalam rumah.

    Dia dan mak dia ada kisah sedih time 3 lagi ekor adik beradik dia kena makan kucing liar and he could be next before his mother saved him. Sedih hati kami. Mula-mula try pegang he hissed to us quite a lot, maybe sebab trauma, but now okey dah. Still, I like to call him Gurongit. Because he hissed to me while he's small and sometimes hit Mia's kids whenever he pleased! But sekejap saja begitu kerana dicurahkan sepenuh kasih sayang dan sepenuh susu ibu gitewww. Diorang membesar sama-sama dalam rumah dan jadi macam siblings lagipun masa lahir lebih kurang. I kinda believe he thought Mia is his mum too and the two kids are his real siblings considering their bulus are the same. Hehe. Gurongit means GARANG. 



    Everything are toys for them :)



    Seriously I don't remember who's this. Our cat, but, liar. Tidak mahu kena pegang. So malas ingat. Rugi tidak rasa belaian manusia. Wekk. Tengok tu membolakan diri di hujung.



    Anak Dungot 1st generation.

    Sibling dengan kucing dalam gambar pertama tadi. His name is Gitom. Gitom means HITAM. Simply. Hehe. Dia suka kena belai-belai dan manja. Kalau nampak one of us keluar dari rumah, terus lari ikut-ikut bising minta belai. Tapi masalah dia ni tidak suka kena angkat. Dan agak berkelakuan awkward dan confuse bila nampak kamera compared to the other cats. Yang lain tu feeling-feeling model. Dia ni pula feeling Dayang Senandung HAHAH. Yang I suka dia ni sebab he took real care with the younger cats. Suka teman-teman dan bawa main. Bestkan? Walaupun nampak garang, hati adalah gula kapas XD



    Ewah mentang-mentang lama tidak keluarkan DSLR, asyik pandaaaannggg saja dari bawah kan. Ahaha!



    Presenting to you yang paling depan tu lah Dungot.

    Hai Dungot! Inilah dia Taylor Swift Berdungot. Kesian Taylor Swift. Wakakakk! Okey nama-nama kucing kami memang tak berapa nak cool. We were just trying to be funny! LOL. Okey belakang tu si Kunjongot (anak Dungot), Gitom (anak Dungot juga) dan entahlah siapa lagi 3 ekor tu. Dana might be better that me. Dia boleh kenal right away. Saya ni kena tengok fizikal dan tengok betul-betul dulu baru kenal some of them sebab ada yang sama saja. Contoh macam untuk tengok mata untuk bezakan Mia dan Gayomato. Sebab bulu diorang hampir sama tau, mata saja yang beza. Because Mia is Gayomato's mother, that's whylah sama. As for Dungot, Dungot was a stray cat Dana brought back from her school store. Left alone by her mother. Dana believed the mother tidak sengaja tinggalkan dalam stor, cuma the mother tidak dapat masuk balik lepas kena halau keluar, lepas tu Dana tidak jumpa lepas cari satu sekolah, mungkin kena buang tempat lain. Hmm so pity the mother T___T So Dana bawaklah pulang rumah (time tu masih kecil lagi, mungkin baru beberapa minggu) sekali dengan sibling dia lagi seekor. Tapi Sosop (we named him Sosop because he loves to hisap Dana's hand sampai tertidur-tidur macam minum susu dari puting ibu okeyy) mati dalam keadaan terlalu kurus padahal last kami jaga Sosop sangat-sangat healthy. Kami syak ada yang ambil lepas tu berbulan-bulan kemudian Sosop pulang rumah dalam keadaan menyedihkan dan sehari lepas tu mati. Dana was so sad sebab the bond between them a bit special, sama macam the bond between me and our cat called Udung long time ago.

    Ingat lagi betapa gigihnya kami berdua dengan Dana bergilir-gilir jadi ibu pada Dungot dan Sosop, susukan diorang guna picagari minum susu dutch lady rendah lemak (yang kami suamkan sebelum bagi) selang 15 minit-sejam (sebab tiada petshop di Ranau so tidak jumpa susu khas untuk kucing). Bawa diorang ke mana pergi supaya senang bagi susu. Malam kami letak dalam sangkar dan panaskan air letak dalam mineral dan bungkus guna kain for them to feel warm the whole night. Ingat lagi, how they like it very much, macam panas badan ibu diorang walaupun hakikatnya they don't have mother. Salah satu pengalaman berharga sepanjang pelihara kucing. They survived their babyhood anyway. Dan sekarang, Dungot, together with Mia and Gayomato, bersama-sama membina dan mengembangkan empayar keluarga Mia sebanyak mungkin ahakkk..



    Sorry I still cannot identify who is who kecuali Gitom hahaha






    Okey finally, ini Gayomato! Kehkehkeh!



    Mia dekat depan. Diorang tengah ikut-ikut saya, dan bila saya stop, diorang pun stop juga sambil lepas-lepak as long as I'm around XD



    Being themselves



    Okey baik saya rasa yang depan ni Mia. Baru perasan she's pregnant now! Muehehehe!






    2 ekor budak kecik ni duduk diam dalam kotak malas ikut jalan.

    Yang tengah mata kecil tu ingat mau bagi nama Kasut Tertinggal, ahaha.. Sebab kaki dia ada kasut 1 saja (putih di hujung kaki ada satu belah saja). Nasib koranglah dapat tuan bangang macam ni.

    I call them keluarga Mia simply because Mia is the oldest among them. She has been around for almost 8 years now (daughter of Udung, 3 legged cat I bawa pulang lepas STPM dari asrama sekolah. Udung is history). Basically Mia (her father, Udung) come from a stray cat sama macam Dungot which Dana brought from her school too. Mia dah macam family. And so this is basically a story about how I adore cats so much, and I'll always talk about them by heart. Anyway, wahai rakyatku sekalian nanti kita photoshoot lagi okey? Wakakak!

    Kbye.
    Share:

    Thursday, December 18, 2014

    Fina Kitchen : Nasi Goreng Bawah Bayu


    Kadang-kadang share masak-masak tapi kebanyakkannya share di instagram saja, so this time, share di blog pula since ada gambar yang cukup untuk ditayang ehek. Sejak kahwin dan tinggal berdua saja dengan husband I actually dah bertambah improve sikit skill masak walaupun tidaklah pandai sangat. Baru belajar yang basic-basic. Until I am 24 (now I'm 28), I was still confuse masak meggi campur telur nak agak macamna supaya telur tu kembang cantik. Saya masih tak dapat agak berapa bnyak lada kisar dalam paket kena masukkan untuk masak sambal terung. Saya masih confuse nak masak ayam kicap macamana. Masak main hantam (sekarang pun hantam juga tapi hantam secara berkaliber sikit kahkah).

    Apapun let's back to business. Nasi Goreng Bawah Bayu ni idea dari mama yang saya olah siiikit (sikit saja tidak banyak) sebab kurang bahan. Featured in one of our special menu back when we run a cafe.


    Bahan-bahan untuk nasi goreng :
    1. Nasi putih hidangan untuk 5-6 orang
    2. Minyak masak
    3. Bawang putih 3-4 ulas (bawang merah tidak perlu rasanya, nanti rosak rasa heheh)
    4. Telur 2 biji
    5. Bunga kantan dihiris halus
    6. Sayur kacang panjang atau kacang buncis dihiris
    7. Cili putih dihiris
    8. Serbuk lada putih (saya letak serbuk lada putih dan lada hitam sekali sebab lada putih tinggal sikit)
    9. Garam, gula dan ajinamoto (perasa serbaguna tumix pun ada tapi saya prefer guna kombinasi 3 perasa ni)

    Bahan-bahan untuk digoreng asing :
    1. Ikan masin (kami suka guna yang dari Tawau tapi dekat Pasar Filifin atau Pasar Besar KK pun ada. Cuma kali ini saya ganti dengan keropok ikan kering - you can only find this in Sabah rasanya)
    2. Ayam (potong dadu, samada isi atau yang bertulang. Mana-mana pun boleh. Tapi biasa saya guna isi ayam saja. Gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam)
    3. Telur mata lembu jika mahu


    Antara watak utama hari ini


    Tadi sambil tunggu isi ayam nyahbeku, saya goreng siap keropok ikan kering ni.


    Siap dan ketepikan.


    Hiris ayam (make sure dah tos), letak serbuk kunyit dan garam, gaul, dan masukkan dalam minyak tempat goreng ikan tadi


    Saya guna kedua-dua tempat api. Time ni ayam tadi baru siap goreng dan diketepikan sebentar. Do not worry about rembesen minyak di atas. I cleaned them up anyway. My habit, habis masak dalam masa yang sama barang-barang dan pisau-pisau yang diguna tadi, termasuk meja semua dah bersih dan kemas. I work super fast in kitchen yang ai familiarlah. Cuma kali ni time gaul nasi goreng tu saya kena slowdown sikit, sebab tangan kiri saya yang terseliuh ni masih sakit lagi. Saya kidal.

    Dalam turutan :
    1. Minyak masak
    2. Bawang putih yang dah dihiris halus
    3. Telur dan kacau dan biarkan sekejap
    4. Sayur kacang panjang dan cili putih tadi dan tumis-tumis sekejap bagi layu sikit
    5. Garam, gula dan aji
    6. Nasi putih
    7. Bunga kantan tadi
    8. Serbuk lada putih dan lada hitam


    Tadi lepas keluarkan saya terus letak di jaring untuk tos sekejap minyak tu. Warna so beautiful berkat serbuk kunyit. Kalau tumis sayur hijau pun saya suka letak secubit dua serbuk kunyit, sayur akan nampak lebih segar. :)


    Isi ayam tadi masukkan sekali dalam nasi goreng tadi. Gaul-gaul sekejap dan matikan api.


    Hidang dalam bekas untuk family. Saya letak sekali keropok ikan kering tadi.


    Atau boleh serve dalam pinggan macam ni dan letak telur mata. Kalerpul! Yum!


    Kalau ada yang try masak ni, please do tell me and share with me how it taste. Thank you! ^^ . Btw logo tu first time letak macam ni, main-main saja time buat tadi, Biasa letak watermark tulis www.sophiesm.com saja. Sekarang tengok rasa macam suka pula. Haha cute. Pinjam logo superman tau kahkah. Okey bye.
    Share:

    Chomelle Hotel, Kuah Langkawi

    Chomelle Hotel (former Chantique Hotel)
    17-19 June 2014 (2 nights)
    RM60.00 per night Standard Queen Room
    Booked via Booking.Com pay upon arrival


    Saya tak cukup survey dan book penginapan di Kuah instead of Cenang, but I glad I did anyway sebab penginapan di Cenang setakat yang saya cek di Agoda dan Booking.Com (so far cari dan book hotel guna 2 website ni) mahal-mahal dan tidak sesuai dengan my tight budget. RM60 was the cheapest I could find that time so terus book. Masih baru, ada aircond, and I read the reviews enough and still stick with this hotel. Because I simply wont pay over RM100 for a tired looking room without aircond.

    Here's the pictures but I'm sorry, entahlah kenapa my idea of a hotel hanyalah pada bilik sahaja. Gambar kaunter check-in dan check-out, tangga, dan facilities lain saya tidak ambil port pun. Ambil gambar bilik semata-mata haha. Tidak hairanlah, sebab jika tiada urusan normally I will walk past everything terus ke pintu keluar. Next time I'll try to REMEMBER to snap everything okey? XD


    Flat LCD TV. And charging my handset was super slow. Entahlah sebab hanset yang memang tengah tidak bagus, atau kabel tidak power or simply soket memang tidak cukup power. Heh.




    Berlaga bontot saya dengan Dana sebab sumpah bilik ni kecil gila. I have to squeeze myself to the wall to take picture as wide as I can, but semua inilah yang paling luas. Ntah kenapa tidak terfikir pula keluarkan SJ4000 padahal lens luas 170 darjah.


    Aircond okey, shower okey, kunci kami daapt dua so it's okey even if salah seorang kami keluar tapi tidaklah saya benarkan Dana keluar sorang-sorang kan. But we did left one berpasang dalam ni supaya ada power supply sambil-sambil charge handset sementara kami keluar lunch errr..


    Staff told us diorang selalu bagi kucing ni makan so kucing ni macam tidak berganjak dari hotel ni. Tidur dan lepak di luar hotel. Kami asal keluar mesti belek-belek ramas kucing ni dulu before blah dan balik pun sama. Wuii manja betul kucing ni. Tak takut strangers.



    Hotel ni senang saja cari guna Waze. Basically dari jeti just turn left to the main road and ikut saja jalan tu sampailah Waze cakap 'you have reached your destination'. Chomelle Hotel would be on your left. Fair distance to the jetty.

    Room given are super clean, toilet bersih - hotel baru can never go wrong. Katil super duper selesa. But again, bilik sangat-sangat comel macam nama hotel ni jugak. Comel! Haha. Luckily diorang ada Deluxe double room which I believe luas sikit dari bilik standard yang kami ambil dan bilik family (2 katil queen) rasanya lebih luas juga. Selayaknya bilik standard ni diorang letak 1 single bed saja untuk keselesaan guest. No lift, dan kami dapat 2nd floor. Memang panjat tangga la jawapnya. Nasib baik hotel paling tinggi sampai 2nd floor saja. Try minta bilik bawah tapi full. So okeylah. But, none of us complained. We get what we paid for, and frankly I was satisfied. Yang penting bilik dan toilet bersih, aircond ada.

    Famous restaurant Wan Thai is just behind the hotel building, easy parking and wifi is provided too (tapi kami tidak guna pun sebab masing-masing ada internet hehe. Upon checking-in they'll ask for extra RM as deposit and will return it to you after you check-out. Staff is friendly and helpful. And when I say helpful, I mean they are really HELPFUL.

    If I ever come to Langkawi again, provided I'm alone or with some friends and decided to stay at Kuah, I might consider this hotel again. Kalau dengan family, mungkin cari lain sebab bawa family kena pentingkan dan fikirkan keselesaan diorang juga. Kalau backpacker atau bujang-bujang sesuailah hotel ni rasanya.

    Check other details here : Chomelle Hotel
    Share:

    Wednesday, December 17, 2014

    Tune Hotel Danga Bay, JB



    Tune Hotel Danga Bay
    11-13 February 2014 (2 nights)
    RM118.00 including channel + 24 hours air-conditioning
    Booked via Tunehotels non refundable


    Pasal review hotel ni saya susun dekat list atas tapi tulis paling last so pandai-pandailah cari sorry kalau mengelirukan sikit. Sikit saja :P

    Bilik kami dapat RM88.19 untuk dua malam, tapi lepas tambah channel TV dan aircond, jadilah RM118. Rasanya RM117 beberapa sen tu tapi sebab lupa dan resit dalam emel terpadam so genapkan jadi RM118.

    Sempat snap gambar dalam bilik saja.






    Bersih, kecil (tapi Tune Hotel di 1Borneo KK lagi kecil), bangunan besar and hard to miss. Parking luas khas untuk penginap, very secure, check-in and check-out was very fast. Di luar bangunan kami tidak sempat jalan-jalan sangat, cuma pergi Orange (convenience store) saja untuk beli roti dan minuman. Seberang jalan ada restoran, atas pun ada. Rasanya if jadikan sebagai hotel transit nak ke USS memang sangat sesuai dan berbaloi (make sure tempah time tengah harga promosi barulah jadi berbaloi hehehe) sebab bas mahu ke USS through agen akan kumpul di sini dan drop balik dari USS pun di sini juga. That's why nampak saja promo Tune Hotel time tu terus grab tak fikir panjang lagi. Both me and husband tidak kisah setakat kecil begini. Yang penting bersih, dekat dengan convenience store dan aircond berfungsi.

    Kena sewa kereta jugaklah if nak menginap sini sebab not walking distance (tapi tidak jauh sangat) dengan tempat-tempat lain macam Danga Bay dan Pasar Karat. Untuk yang tidak suka bersempit-sempit, ada ada anak kecil, mungkin tidak sesuai.

    For us, tiada masalah. Selesa saja.
    Share: