2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Sabah : Pasar Malam Filipin VS Pasar Malam Waterfront KK
Wednesday, November 05, 2014 posted at 22:09 ♥

Pasar Malam Filipin VS Pasar Malam Waterfront KK. From my own observation. Lompat baca ke perenggan bawah-bawah.

Last Saturday (1 Nov), husband was in a good mood dan tanya if mau ke Tip of Borneo. I remember the last time I went there itupun sebab ada show dengan orkestra bambu. That time masih aktif with the dancers dan kumpulan orkestra, sekarang ni hanya husband yang masih ikut main kadang-kadang tapi jarang dah. Pernah stop dan lately ikut balik pula. But I actually don't mind seriously. So I agreed just like that. That night I charge bateri DSLR and we spent on Runningman from laptop before sleep. I have all from Episode 1 until latest currently Episode 219. Kami tengok episode 218 rasanya time tu. Husband totally get amused easily sebab ada scene yang I rasa biasa but husband ketawa nak terkeluar anak tekak. Or maybe definisi kekelakaran (?) kami berbeza. Husband likes slapstick humor the most. Manakala I like.. anything witty. All of them are funny but Gary's dan Ji Suk Jin's wits are my favorite! Haha. Okey Runningman tidak habis-habis.

Next day masing-masing bangun lewat. Dalam hati, ah mungkin tidak jadi but then on 2PM (sebab ada tetamu jadi keluar lewat) we find ourself in our car heading to Kudat! Haha. Kelam kabut kau kemas rumah, kemas dapur, kemas baju, urus baby (erk?). We do not tell anyone at first. And still don't. No body knows. Except jiran-jiran di whatsapp. Okey I was excited, but looking at the time - Hmm, we're even late for sunset. Kundasang to Simpang Mengayau (where the Tip of Borneo is) take around 4 hours. Kalau ada rest-rest dan singgah sepanjang perjalanan, maybe will take more time. So kami tukar plan ke KK saja. Next day baru ke Kudat.

I love beaches. Saya suka betapa luasnya, betapa birunya.. But I don't really like seas. I'm afraid of ombak, especially the big ones. I am afraid of big water. Be it river or sea. Or even a pool. And as long as my leg touches the ground, I'm okey. But if not, habislah jadi perempuan gila. Hahah. I even can smack you down if you force me, tarik my hand/body go into the water.

Book hotel thru Agoda (better deal and fast confirmation - bayar guna card) and we're good to go. Check-in lepas tu agak-agak dah lewat petang sikit terus ke Filipino Night Market. Ingat nak bungkus seafoods there for dinner, tapi lepas beli kuih-muih kami drive depan sikit ke Waterfront Night Market (pasar malam sebelah Pasar Besar KK) hehehe. I like here more. Try beli seafood di tempat lain dari yang kami pergi sebelum ni, tapi that night konon nak try tempat lain. 1 ikan bakar saiz medium (lebih dari cukup untuk 2 orang tapi sebab saya suka ikan, rasanya kalau saya seorang saja pun confirm boleh habis), 1 udang masak butter basah (yang ni makan sorang saja memang jadi mabuk udangla jawapnya huhu), 1 nasi goreng ayam + telur mata, 1 nasi putih (makan half portion saja terus mengalah gara-gara udang), 2 lemon teh ais cost us RM37. Semua tu bungkus dan bawa pulang hotel. Dinner dalam bilik hotel lagi feelhehehe.. 

But actually, next time saya makan seafood di sana lagi, I will just stick dengan gerai yang kami dah biasa tu. Tiada tempat lain lagi. Saya tidak sure tentang di Filipino (honestly masuk sana rasa semak semacam huhu). Sorry if I' being biased. Don't take me seriously, saya sendiri pun baru 2-3 kali masuk sana. Heh. Jika tanya pendapat saya, both Filipino Night Market dan Waterfront Night Market tu, kalau nak banyak pilihan Filipino Night Market dah cukup sangat. But saya prefer di Waterfront sebab rasa aman sikit. 

Sorry I got no pictures sebab sebelum keluar rumah LUPA AMBIL BATERI DSLR YANG TENGAH BERCAS. Saya bawa DSLR without its battery. Rasa macam mau hantuk kepala di dinding. Urghhh! So layan google sajalah ya. Go find it yourself *sorry*

Name of gerais (s to be plural) bukan taknak bagitau tapi lupa sebab tu tidak sebut. Next time I go there I'll remember to take pictures of their banners (since for fina remembering them is hopeless).

Labels:


1 Comments:

Blogger Bbwana adienia said...

Wana suka makan di pasar filipin tu..ada tempat faberet makan seafood..gila sedap..hehe..tapi betul la dekat waterfront tu aman sikit banding pasar filifin..lama nda pigi sana..rindu mo makan ikan bakar sana..huhu

05 November, 2014 23:34  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish