Tuesday, November 25, 2014

Cari idea nak buka bisnes?


Terfikir buat entri ni bila jumpa quotes ni di google image (rajin buka google image looking for inspirational quotes hehe). Sesuai untuk yang suka mencuba perkara baru dan tidak kisah bermula dari bawah.

Yes man.. This could be rule number one if you're thinking of starting a business. Could be an idea too! If you're good at something, never do it for free. Ataupun dengan bahasa mudahnya, everything is business. Haha. Dah kenapa semua nak jadi bisnes nih. Takkan dengan ibu bapa pun nak kira as business, kata mereka. Eh come on do I even have to explain that here seriously use your brain!, kataku. Ahakkk!

I really love doing business. But only with things I like, not necessarily 'GOOD' at it, as long as we have the passion and we're willing to learn and we have what it takes to start up a business, that's 'GOOD' enough. Atau dengan kata lain, 'GOOD' means, 1, you have the will. 2, you have time to kill. 3, you literally good at it. 4, you own some good/useful tools (contoh, smartphone ~ duhh). 5, opportunities. Which we can relate to the quote above.

Let me help you.

Sebagai contoh
1. My sister Dana has a beautiful hair and skinny koreanish body. She sell Babyliss hair curler and Korean apparel.
2. Aznil Nawawi is good at speaking in public. He started off as a broadcaster and media reporter for TV3 and established as the best TV host in Malaysia.

This is just for example. Taknaklah ada pula yang merajuk kalau badan tak macam model korea tak boleh jual baju korea la itula inila.. This is just for brainstorming okay?

Lagi contoh simple
1. Pandai masak (buka syarikat katering)
2. Pandai buat kek dan desserts (buka kelas dan ambil tempahan untuk majlis)
3. Suka kucing, ada banyak kucing dan di tempat anda tiada kedai barang-barang/ubatan kucing yang lengkap (buka petshop)
4. isi tempat kosong

Is there's something you think you're good at? Think about it. Timbangkan juga dengan soalan-soalan ini supaya senang buat keputusan ; 1, do you have the will? 2, do you have enough time? 3, opportunities, maybe? And everything will fall to places. Ni berdasarkan pada pemikiran saya yang simple dan suka mencuba dan tidak kisah bermula dari bawah. Depends individually. :)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Thanks for simply being here! *love*