2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Sisters Trip Part 2 : Packing Tips
Wednesday, September 10, 2014 posted at 00:00 ♥

Today I wish to share to you how to pack. Bukan tolong pack, but how to pack.

Err okey not funny.

Please understand that the trip was 3 months ago so maybe banyak yang lupa. Dan susunan caca merba sebab tengah perah otak ni. Taip setakat mana yang ingat. Heh. But I'll do my best based on my experience. Ini kategori-kategori yang saya compilekan, nak tiru pun boleh, no problem. Nak versi Word/PDF boleh emel ke sufilara(at)gmail(dot)com :)


1. Financial
Cash. Dan bahagi siap-siap dalam sampul. Each untuk hotel, untuk makan, untuk shopping/belanja, entrance fees, transport. Tapi actly untuk makan dan shopping saya letak dalam wallet saja. Duit bayaran untuk hotel, entrance fees dan public transport dah asing siap-siap.

Wallet. Wallet simple2 untuk travel sudey.. Masuk dalam beg silang. Jangan tayang-tayang kau tu banyak duit :P Pisahkan duit untuk bayar hotel & driver, dan duit belanja, dan duit simpanan. Kalau tak nak asing pouch/sampul, at least dalam dompet yang sama tu letak dalam poket berbeza. Wallet saya guna saiz sederhana, warna dan material tidak terlalu menyerlah, dan banyak poket serta untuk tempat syiling saya make sure berzip.


Dompet atas meja yang ada butang bentuk crown tu, is my travel purse. Dana bagi. Bawah RM20.

Kad bank. Aktifkan overseas banking untuk hal emergency atau jika taknak bawa duit banyak dalam dompet. Swipe saja. Tapi saya tak swipe. Pergi Thailand pun saya yakin saja tak aktifkan akses luar negara.

Before fly kena buat budgeting siap. Dan untuk buat budgeting, banyak benda kena study about that place, hotel, etc. Dan jadikan budgeting itu sebagai panduan supaya tak lebih budget waktu di sana nanti ehemm. Tapi me part shopping, kecederaan adalah terlalu parah. Hahaha.. Yang lain luckily cantek saja angka berbaloi dengan apa yang saya dapat. Penginapan semua okey. Sangat puas hati. :)


2. Documents
Your Visa & Passport, MyKad, Driving License, Flight Tickets/Boarding Pass, Resit hotel yang sudah ditempah, Sijil/Kad Kahwin etc (jangan lupa fotostat dan simpan tempat berasingan). Saya letak receipt dan travel doc/hotel receipt or confirmation dalam satu sampul. Remeh tapi I am particular like that hahaha. Ayat instagram.


3. Travel Kits
Make-ups. For me, yang penting ada toner dan pelembab, bedak compact, make-up brush 1-2 batang, kapas, mascara, eyeliner and my magic powder from Lelan Vital. Toiletries & Penjagaan. Lux & Pantene, ubat gigi, berus gigi, jaring gosok badan, pencuci muka, dry & wet tissue, lotion, pads (for girl), contact lens and air, sprays, sunblock, tuala kecil (hand towel), sikat rambut etc. Telekung, payung, shades, sewingkits (jarum dan benang), pen & notepads, maps etc. Bawa yang perlu sahaja.


4. Electronics
International plugs, charger, cables, powerbank, car charger, 3-pin plug/extension plug, your handset, cameras, your monopod hehe, broadband modem jika perlu, calculator, memory cards, portable weighing scale. I can't live without handset so extension plug or 3-pin is a must. Sampai sana beli simkad local. Murah. :) Tapi kami dulu tidak beli pun. Sebab hotel ada wifi, guna wassap saja. Lagipun kami adik beradik berkepit 24 jam. Tak perlu koling-koling.


5. Medicine
Contoh. Ubat selesema, ubat gosok untuk gatal-gatal atau untuk buang angin, panadol (actifast, menstrual), pil sakit perut (biasa guna pil teck aun tu), pil detox, multivitamins, termasuklah gula-gula berangin. Semua ni saya letak dalam bekas kecil dan kedap udara. Tak ambil banyak ruang pun compare dengan kesusahan waktu trip nanti. Since tidak cukup masa, taknaklah sakit-sakit baru sibuk cari ubat. Kalau tidak jumpa ubat yang kita tidak biasa, macamana? Right..


6. Attire
Jacket, Cardigan, Baju, Pakaian dalam, Caps, Hats, Stokin (jika perlu), Selipar/Sandal/Kasut/Boots/Flat shoes (dua dari ni dah cukup), Tracksuit, Jeans, Skirt, Shawl, Tudung etc. Jaket, cardigan, jeans, skirt satu pun cukup dah (for me laa). Footwear bawa selipar dan sandal dah cukup. Maybe bawa kasut/flat shoes juga 1. Semua bawa secukupnya, yang penting basuh. Hehe. Caps saya bawa tapi menyesal sebab beach hats pun saya bawa. Baik bawa salah satu saja dah cukup.


7. Apps (for smartphone)
Color Note, TripIt, Instagram, Cari Malaysia, Google, any map apps, any currency converter, any apps untuk waktu solat (ikut negara), WhatsApps, dan FB. Semua ini adalah berguna. Hehe. Contoh macam Color Note saya biasa guna untuk To-Do list dan apa-apalah yang saya tulis sebagai rujukan or jika takut lupa. TripIt pula untuk plan percutian. Saya guna ni untuk plan percutian orang juga untuk rujukan saya sendiri so I would know their date, which hotel I booked for them, and everything because I seriously can't remember everything when I have to handle many trips in one time. Biasa I let my smartphone and my notebooks to remember it all for me. Haha. Senang kerja. Instagram and FB to show-off *wekk*, Whatsapps untuk update especially dengan parents, Cari Malaysia dan maps dan Google dan currency converter dan apps waktu solat untuk kaunter rujukan on the go.


8. Bags / Compartment
Toiletries bag, make-up pouch, sampul2 / beg duit simple not too fancy, beg kalis air (jika perlu), bekas kedap udara (untuk ubatan), fail kecil untuk simpan dokumen fotostat dan receipt untuk rujukan bila balik nanti. Slingbag, backpack, luggage, extra bags yang boleh lipat macam ini :



Tengok pada tujuan. Kalau shopping, bawa sajalah bagasi roda dan extra satu dua beg guni. Kalau backpack, haruslah bawa beg backpack juga kan. Beg untuk keluar dari hotel nak jalan-jalan tempat yang ramai, saya sarankan jangan pakai beg backpack, pakailah beg silang sebab penyeluk saku adalah di mana-mana. Kalau dah zip dekat belakang (kecuali kalau guna penutup beg) mana kau sedar kalo ada yang pelan-pelan seluk kan. My fav adalah of cos beg silang. Make sure all the bags serve all purpose. Bawa beg yang betul-betul berguna.



Seriously geram rasa bila melayan adik yang mendiva sikit tu haha. Bayangkan dia mau bawa beg yang besar macam atas ni. Ingat nak backpack konon tapi bila ada beg ni terus rasa tak backpack langsung hahaha. Cari di KK dapat RM120 PALING MURAH. 2 weeks before our flight (flight kami mid June) kalau tidak silap. Bila pulang Ranau days after masuk satu kedai ni dan nampak the price tag for the SAME luggage only RM79.90. T_________T That was hers.

(And last month (August) saya datang kedai ni dan dah tinggal sikit. I terus beli the same luggage for RM70 for myself untuk shopping trip di Indonesia nanti. Berkenan pulak. If ada lagi murah dari ni plis don't tell me.)

Dan lastly, after semua dah masuk dalam beg, kami masing-masing bawa ini :


Dan :



Itu time pergi. Time balik Sabah??



Hoho! And lastly, bila masa nak start packing?

Sebelum start packing, saya plan everything first then listkan barang apa nak bawa dan listkan juga barang apa perlu beli (jika ada) sebelum fly. Saya tulis sedetail mungkin sebab saya ni sangat pelupa orangnya. What keeps me always on track are my notes and when I write I try to be as specific as possible. I really don't want to look back at my notes and end up wondering and confused and question my own list WHY I WROTE THIS AH, WHY I HAVE TO BRING THIS AH.. and most of all, WHAT IS THIS?? Haha.. Tiap malam tulis to-do list, even untuk cuci kain pun saya tulis. I live with my to-do list since young (very young start sekolah rendah) and I feel organized like that. Ada orang cakap buat macam ni remeh dan funny, siap buat itinerary dan list - excited sangat nak jalan-jalan kau ni. Huahua relekslah. Mai Pen Rai, bak kata orang Thailand. It's okey, tidak mengapa, no worries, chillll.. Semua orang ada cara masing-masing. But don't get me wrong. I am very carefree, I can go crazy at times and I am a risk taker but it's depends on who I am with but that's another story. The point is, contohnya bila kita senaraikan barang apa nak bawa, banyak faedahnya. Paling utama, kita tahu apa yang kita tak ada. Dan tulis list ni at least seminggu sebelum so that you'll have more time to re-review your list and to buy things you might forgot. I actually tulis my list 2 weeks before but start gather them all 3 days before. 3 days before tu belum start packing. Gather saja dan only night before (awal pagi tu gerak ke airport dah) baru masukkan barang dalam beg.

The one and only influence is, my father. A former teacher and headmaster. Ayah yang ajar since kecil. Sikit-sikit when we need to remind him something or tell him something, he'll hear it but later in one point he'll ask this ; 'Tulis'. So that he'll remember. I grow up seeing him with tons of paper (notes) and diaries, to-do list, budgeting. Ya sneaking his meja and office sometimes just to see those tapi tu time kecil-kecil lah. Heheh.

Alhamdulillah as I practice this, since zaman U 4 tahun pergi balik naik flight, jarang tertinggal barang dan kalau adapun it's very small thing almost tak perlu. Now all my task done on time. Tapi not my whole life lah ada to-do list in everything I do ni. There's a few years yang memang life terumbang-ambing. I don't do anything, almost not productive. That's the time when I do not have the will to live at all. Macam tak kisah. Kosong, blank. Dan banyak sangat masalah. Alhamdulillah now I proudly can say I'd leave it all behind. What's meant to be will always meant to be. And what's not is for us to accept ; things won't always go our way.

Okey see you soon. Tomorrow, maybe? Call me. *wekks*

Labels:


0 Comments:

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish