Pages

Sister Trip : Pre-Trip

Sunday, June 29, 2014

Finally sampai akhirnya masa untuk cerita tentang Thailand Trip (sebenarnya bukan Thailand saja tapi Langkawi sekali). Plan asal berbeza last-last pergi hanya berdua dengan Dana. Bolehlah.. Bawa jalan-jalan since Dana belum pernah keluar berjalan-jalan dan tak sangka ye she's as brave as me. Selamba kami masuk Thailand padahal negara tengah krisis (seperti yang disiarkan di berita) pastu kami berdua saja perempuan tidak ditemani siapa-siapa atau apa-apa pastu first time masuk pula tu. Sebelum pergi orang sibuk wassap berita bom itu bom ini, terus jadi berat hati. Bukan berat hati nak masuk Thailand, tapi berat hati tak masuk Thailand lol.

Okey ni cerita pre-trip ye bukan post-trip.

Macamana boleh timbul idea ke Thailand? Idea ni originally dari plan dengan partners in crime waktu zaman campus dulu. Plan nak jumpa dekat Kedah. Tapi yalah bila komitmen banyak, kita hanya merancang Allah yang menentukan. Masa tu belum kena lagi. So plan tu simpan dulu. Dalam pada simpan-simpan tu, saya draft sikit-sikit jadual if satu hari nanti reunion kami tu tercapai. Dari sekitar area-area UUM / Changlun saja terus ke Kuala Perlis, terus masuk Langkawi.. Pastu Phuket la Hatyai la.. LOL. Sebab dah merge peta dan lihat apa yang ada di sekeliling terus merancang masuk Thailand. Haha. Lepas tu, maybe weeks after,..

TIBA-TIBA Air Asia buat promo. Time tu waktu bulan puasa tahun 2013. Dalam Julai 2013. Terus tempah kau. Sebab of cos la kerana Air Asia buat tiket promo kalau takda harem nak pergi ehehe. Sila baca tips sini cara beli tiket promo Air Asia. Time tu dah kahwin jadi beli sekalilah untuk husband. Kami berdua sahaja. Mula-mula plan pergi Julai 2014, nasib baik cek kalendar 2014 dan perasan Julai 2014 tu tengah musim puasa (hence, now) so backward ke bulan Jun, tu pun berakhir 24 Jun 4-5 days lagi nak puasa. Okeylahkan dari kau terpenat-penat rugi lagi 9 hari masa untuk benar-benar menikmati Ramadhan.

Kira peruntukan masa pula. Kira-kira dan ambil kira juga berapa tempat kami pergi sepanjang trip so peruntukkan masa 9 hari 8 malam. Cukup atau tidak? Okey itu nanti kita cerita.

11 bulan sebelum flight BKI-PEN-BKI setel. 4-5 months sebelum setel jadual kasar. 4 month sebelum dah start survey penginapan di kelima-lima tempat. Dan dalam 4-5 months tu tiba-tiba Dana cakap nak join. Bagilah kebetulan Jun dia dah habis study dekat Matrik kan. nasib baik Dana ada sebab last minit orang tu tak jadi pergi..... (- -) Sampai sekarang masih sedih tau.

Macam biasalah. Lepas beli tiket flight tu, first thing to do is, book hotel. Tapi sebelum book, since bukan stay satu tempat saja, maka itinerary tu kena susun dulu. Haa. Berbeza dengan trip ke JB Februari lepas. Fikir tentang hotel dulu baru fikir lain-lain. Part susun jadual tu yang ambil masa lama gila nak setel. Rasanya 4-5 months sebelum trip baru setelkan tu pun secara kasar saja. 1 malam Kuala Perlis, 2 malam Langkawi, 2 malam Krabi, 2 malam Hatyai dan 1 malam terakhir di Penang. Baru senang hati cari hotel. Semua hotel kami penginap semua saya puas hati samada dari segi condition hotel dan harga. Asalkan harga murah dan berpatutan, bersih, aircond okey, selamat - Saya dah puas hati. Kecik besar tu no hal. Hotel nanti kita cerita. Siap nak rekomen ni. Tapi tunggu ;)

Persiapan ada berbeza sikit. Selain flight dan hotel, saya tak ada book lain. Kereta sewa, tiket bas.. Nothing I buat in advance. Flight dan hotel saja yang in advance. And I syukur I buat macam tu sebab in case ada emergency, taklah rugi macam tu saja kan. Tengok tempat la actly. If tempat senang dapat public transport, senang jumpa kereta sewa, tak perlu book in advance. Terutama time kami pergi ni bukan peak season. Bukan cuti sekolah. So relax sikit.

Untuk rancang trip ni, part paling banyak perah otak adalah tentang jadual penuh perjalanan. Puas google tips, join forum, baca blog untuk timba pengalaman orang lain. Ini yang ambil masa paling lama. Even waktu dekat sana pun still menggoogle-google lagi sebab kenapa? Lupa print out tips yang I dah compile. Bangang ke tak?? HAHAHA. Sebab tu jangan buat kerja sendiri-sendiri haihh I should have learnt my lesson.

Dan lagi satu adalah, list nak bawa apa. Tak susah, bahagikan ikut kategori, listkan satu-satu. Lagi lama trip tu lagi detail kena bawa dan fikir tapi tu tidak bermaksud kena bawa banyak-banyak sangat pula hee. Ni pun nanti saya share apa semua yang saya bawa. Saya start packing 2 malam sebelum berlepas. First night kumpul ikut kategori dan give it one last thought nak bawa ke tak, betul-betul perlu bawa ke tak, benda boleh share atau tak, dan second night after finalize apa nak bawa terus pack dalam beg. Lepas tu jika ada nak buang, boleh buang juga. Haha. So kiranya 2 kali melalui proses penapisan lah. Malam kedua tu dah setel semua terus boleh tidur sebab esoknya awal pagi lagi gerak ke airport. 

Untuk trip kali ni, target buat entri banyak-banyak juga. Bagi makan blog puas-puas. Kita puasa tidak apa. Day 1 until Day 9, lepas tu 5 hotel yang kami plan pergi each lain-lain entry, dan jengjengjeng last sekali adalah overall budget yay. I suka sebab tak over bajet (baru kira semalam). Estimate ada 15 entri lepas ni, tak masuk entri ni dan entri teaser. Tak masuk lagi entri untuk tips. Plan konon Day 1-9 tu cerita siap sekali dengan tips tapi if rajin mungkin akan compile balik semua sekali sebagai penutup Sister Trip series ni. Insya-Allah. Sometimes I ni tak boleh dipercaya. So ada tu adalah kalau takda, tanya direct terus mintak hahaha. Weehu. Moga setel semua ni by September sebab hujung September pergi Indonesia pula @_@ *kucingpingsan*

Next nanti baca Sister Trip : Day 1 Packing tau ;)

Bahagian aku.

Friday, June 27, 2014

Sedihnya ya Allah.. Oh Tuhan berikanlah akuuu kekuatan menempuhi dugaanmuuu.. Eceh sempat nyanyi pulak. Am now at library Ranau sorang-sorang siapa nak temankan meh tapi saya dah pulang lah ahaha.

Wow rindunya menulis di blog. Tidak sangka I am still going strong here walaupun dah jarang-jarang, but I think I will never stop. Unless I stop breathing la. Will I end my story being happy? Or forever being saddy. Pantun tak jaddy.

Saya insan yang sangat banyak kekurangan. Bila diri ini sudah tidak mampu diterima.. Apakan daya. Tak ada guna nak berkabung untuk apa yang sudah terjadi. Saya anggap ini cerita saya dari Allah.Ini bahagian yang Allah bagi untuk aku. Bukan bermaksud selama ini tidak cukup kuat, tapi lepas ni apa-apa juga yang terlepas dan tersiapkan untuk aku, aku redhakan dan gagahkan.

Crying too much is not cool.

Sisters' Trip : Teaser

Wednesday, June 25, 2014



Assalamualaikum Hai!

Baru semalam balik dari trip adik beradik kononnya. The only two daughter to our parents. Supposed honeymoon namun sadly.. Tu pun everyday ingat dekat husband. 9 days tuh. Sobs. Sedih terutama waktu berlepas. Hampir nak balik lepas sampai airport waktu dah nak terbang sebab berat hati husband tak pergi. Beginilah rupanya perasaan bila dah kahwin kan. Tapi since everything already booked, so ku teruskan jua dengan angan-angan ingin datang kembali ehehe. :)

Perjalanan kami Kota Kinabalu naik flight ke Penang (dalam 3 hours). Naik bas dari Penang ke Kuala Perlis (dalam 3 hours perjalanan) dan dari Kuala Perlis ambil feri pula ke Langkawi (dalam 1 hour 15 minutes). Sepanjang dekat Langkawi kami sewa kereta dan after 2 malam dekat Langkawi gerak ke Satun, Thailand pula. 2 hours journey naik feri dari jeti Langkawi. Dari Satun direct naik songthaew (15 minit kereta pick-up local selalu guna) ke stesen bas Satun dan dari stesen bas Satun naik bas ke Krabi 4 jam perjalanan. Dari stesen bas Krabi naik songthaew lagi gerak ke Aonang, pantai yang jadi attraction di Krabi. After 2 malam di Krabi, gerak balik ke stesen bas Krabi dan terus ke Hatyai untuk another 2 nights. 5 jam perjalanan. Fuh lama gila 5 jam ni. Hatyai ke Penang pula by van. Pon 5 jam mungkin. Yang ni tak kira sangat masa tu. Penang 1 malam saja (malam ke-8), jalan-jalan setakat area situ sajalah. Dan akhirnya hari kesembilan pulang Sabah naik flight dari Penang International Airport. Sampai Sabah husband amik dekat airport dan pulanggg.. Zzz..

Bajet adalah RM2K seorang include flight return KK-Penang-KK, include juga makan minum, penginapan, transportation dan sewa kereta, entrance fees dan shopping untuk 9H8M. Actual belanja nanti saya up untuk entri overall cost sebab belum kira lagi. Untuk rujukan kawan-kawan dan family yang nak bercuti ke sana.

I've done a lot of research - baca blog-blog dan actually Krabi adalah tak seperti yang dibayangkan dan diceritakan. I mean, Aonang. Krabi pun boleh. Mungkin sebab experience tu tak sama. Mungkin juga sebab mood time dekat Krabi belum recover kerana mengenangkan husband jauh di mata. But, I rasa Dana love Krabi the most (well maybe because she haven't experience Simpang Mengayau di Kudat or Pulau Sapi or Manukan) and untuk shopping, maybe Hatyai best. Walaupun tak rasa excited sangat shopping dekat Hatyai. Siapa cakap murah. Maybe lagi sebab tourist pastu tak reti menawar kan, so asyik kena ketuk. Tapi tak kena ketuk sangat la. Sebab if rasa di Malaysia boleh dapat murah untuk benda yang sama baik tak payah beli. Bila blah baru nak diskaun bagai. Hmm, merajuk I ekekekekkk.

Tempat lain pun okeylah. Dekat Langkawi orang kata T-shirt boleh dapat murah dekat Beras Terbakar. Hmmph. Hampeh. Area pantai Chenang yang berlambak tourist juga yang murah. Sewa kereta boleh dapat RM40 sehari tau. T-shirt dia RM20 jumpa dekat Beras Terbakar boleh jumpa RM10 dekat pantai Chenang. Tips bangang gila dekat Beras terbakar murah konon *marahmarah* Ni apakah cakap pasal shopping-shopping pula. Wakakakk. Taklah. Sebenarnya best dapat tengok tempat orang. Bercampur dengan local. Communicate dengan diorang. Dengar lagu-lagu diorang. Naik public transport diorang. Shopping tu sampingan saja, dah berjalan kan kenalah beli souvenir untuk family. Diri sendiri punya berapalah sangat. Tak banyak pun. Tujuan pun tengok tempat orang kan. Jauh perjalanan luas pemandangan katanya.

Berbeza dengan trip ke USS Februari lepas, trip kali ni saya boleh kongsi banyak tips berdasarkan pengalaman sendiri. Hope tiada masalah untuk update semua dalam masa terdekat ni hee.. Sebab if lama sangat nanti lupa pula.

Lepas ni Indonesia Trip pula. Lepas tu.. ahemm.. 2015 punya lagi. Haha. Berjalan saja kojenye. Tapi apa-apahal pun jom tengok Runningman. Tertinggal 2 episode dah. Jumpa lagi next entri yang entah bila. Ahakkkk.. Bye!

Tuesday, June 10, 2014

Page not found
Sorry, the page you were looking for in the blog does not exist. Either :

  • You might have clicked a broken link. try to replace 'sufilara.com' to 'sophiesm.com'
  • The page might have been deleted by the blog writer
  • The page might currently updating its content

Sorry for inconvenience caused
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS