2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Pernah jatuh tangga?
Tuesday, April 08, 2014 posted at 17:28 ♥

Ohh. Alhamdulillah finally I am able to log into my blogger account. My portawifi do not let me back on these few days. Start malam semalam laju pula. Alhamdulillah. Boleh sambung kerja yang tergendala. You know I susah dan tidak selesa buat kerja through my Note.



Hari ni nak cerita pasal JATUH. Jatuh apa? Jatuhlah. Jatuh terduduk, tertiarap, terlentang. Here's a joke (tips) about falling down going over the net. It have been years since I've read this, mungkin korang pun dah pernah baca. Saya tau ni memang lawak, but yet, except for point #5, adakah yang lain tu applicable? I don't think so. Ni semata-mata untuk buat lawak, no? :

  • Kalau terjatuh tersepak batu : Jangan terus bangun, sebaliknya anda baring dan terus berguling-guling hingga jauh dari perhatian ramai. Lepas tu baru bangun bila tiada orang nampak.
  • Kalau terjatuh basikal : Cepat-cepat naik basikal anda semula dan jatuhlah lagi sehingga berkali-kali supaya orang ingat anda saja-saja buat lawak.
  • Kalau terjatuh tangga : Terus bersilat seolah-olah anda dirasuk atau sedang berlawan dengan makhluk halus.
  • Kalau terjatuh dalam longkang : Pungutlah sampah yang ada sambil marah-marah dengan suara yang kuat, pasti orang menyangka anda seorang yang amat prihatin terhadap kebersihan.
  • Kalau jatuh ketika nak naik bas : Jeritlah kuat-kuat. "Oi! Apa tolak-tolak ni?". Walaupun tiada orang di belakang anda.
  • Kalau terjatuh di depan bus stop : terus buat-buat pengsan sehingga ada orang membantu anda. Kalau tiada, baring terus sampai malam dan bila sudah tiada orang lagi di bus stop tu, inilah masa sesuai untuk bangun semula.
  • Kalau jatuh tergelincir dekat lantai licin : tariklah kawan (atau sesiapa yang ada dekat sebelah anda) untuk jatuh bersama-sama supaya taklah anda seorang saja yang dapat malu.

Semalam keluar teman husband ambil angin dekat makan dekat luar. Lepak kedai mamak sekejap lepas tu balik. Turun tangga depan restoran, jatuh tangga. JATUH. Yaaaaa. ME JATUH MALAM TADI DEPAN RAMAI ORANG. Lucky me it's just another 1-2 anak tangga more before reaching the ground. Samada terlebih langkah atau sebab tangga tu berlubang. Ouch. It does hurt. Lutut paling sakit sebab jatuh atas tar batu besar-besar. Nah. Have a taste of it. T_T

I used to fall a lot and embarrassed myself. Bukan masalah jatuh saja, tapi banyak benda lain lagi macam zip terbuka la seluar koyak la bulu hidung terkeluar la eheh sungguh memalukan. Tapi hari ni kita bincang tentang JATUH ngehee. If there's one thing I've learnt, it's even more embarrassing (plus, funny) if you pretend it doesn't hurt at all and quickly getting up and run away. Maybe it's just me who doesn't know how to pretend odd things like this but I think there's nothing wrong to feel the hurt. I've seen so many people fall while in a crowd. Most of them jatuh terus bangun. The best is, sit down a second while brushing away all the dusts, try to move your joints to ease circulation.. just in case terseliuh or apa-apa. Tak perlu exaggerate things. Just be who you are. If its possible, wait someone to help you get up. If not, get up (if you can) with all the pride you have and walk away without looking back. People gonna laugh, some people won't. Let the people who laugh know that it's not a joke. Falling down does hurt. People won't laugh if they realize that.

Ohyeah. When I was younger. Waktu form 3. That was more than 10 years ago. Tapi ini jatu hkerusi depan classmates. Entahlah my classmates masih ingat lagi atau tidak. I doubt I remember those too now but since I wrote most of things happened in my diaries, so I clearly remember them harhar. Somebody snatched my diary from my desk acah acah nak baca curi-curi. And I was actively nak dapat balik my diary lepas tu bila nak duduk, gedubukkkk! Maybe somebody tarik kerusi or I just simple misplace my butt wakaka. Gedubukk jatuh, paused a bit dan lepas tu keluar kelas. Dan pergi jauh-jauh hujung blok dekat tangki sekolah dan nangis slow-slow. Malu dan sakit hati. Untuk 2 masa subject Bahasa Melayu lepas tu, saya tak masuk kelas. Lepas tu masuk balik tapi part ni I dah tak ingat sebab tak tulis dalam diari sebab I focused on new friends I met on that day.

Rasanya tak banyak beza dulu dan sekarang. I still cry as freely as I wish. Haha! My legs still aches. Alhamdulillah tak terseliuh tapi ankle and tapak kaki ada sakit sikit, dan luka di lutut dan kaki. Balik rumah semalam baru cek kecederaan dan lap kaki sendiri. Kesian kaki ketot niiiiii..

Labels:


1 Comments:

Blogger anyss said...

Assalamualaikum,
saya pernah jatuh tangga kat opis, dua kali...di tempat sama. salah satunya berlaku di hadapan boss hu hu hu hu

akibat jatuh yg itu, skrg ada kesannya...slipped disk. Silalah pi check x-ray ka, MRI ka. kesan awal sebelum melarat.

08 April, 2014 19:14  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish