2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




JB + USS Trip : Over All Cost & Pre-trip (Part 1)
Thursday, February 27, 2014 posted at 12:30 ♥

Hi I've gone through pictures I've taken during our last visit to... tempat orang. Hihi. It's not honeymoon. Maybe dah terlalu lambat untuk itu sebab setahun dah berlalu. The feeling is not there. The feeling adalah untuk terkinja-kinja dekat USS. So lepas go through ni balik-balik I tanya diri sendiri. Larat nak edit satu-satu letak watermark? Larat nak upload satu-satu? Larat nak pilih? Ni baru 228 keping nih.

So here we are. Permulaan cerita tentang trip 11-13 Februari hari tu. Alkisahnya tidak rancang pun. Mula-mula sebenarnya untuk pergi beli tiket flight ke Penang saja waktu Air Asia buat promo gila-gila yang just setahun 2 kali saja tu. Turun dekat Penang sebab nak tembus ke Thailand. Prefer macam tu sebab boleh singgah Kedah dan Kuala Perlis nak makan banyak-banyak. Rindu makanan situ hikhik. 13 Julai 2013 dah book tiket pergi Penang dan masih gatal lagi surf-surf, terrrrrbeli pula tiket pergi JB sebab dekat dengan Singapore. Hahahambik. Akhirnya pergi USS lagi awal dari pergi Thailand. Padahal Thailand tu plan asal! :P

Pst now ongoing promo Air Asia dari 24Feb lepas til 2 Mac ni; and fly start dari Oktober 2014 hingga April 2015. I nak pergi Korea RM592 return dari Incheon, tapi main problem is, tak ada member dan masa fly tidak kena dengan plan I nak pergi Korea which is pertengahan - hujung 2015. Bulan 10 I insya-Allah baru balik dari Bali dan Bandung dan kena tunggu beberapa bulan lagi untuk merawat kecederaan duit wakaka. Kena tunggulah promo hujung tahun punya. Asal dapat murah, wa tiada hal tunggu-tunggu sebab that means wa banyak masa untuk tabung travel. I is no rich but I think I fell in love in travelling, thanks for travel bloggers buat I gatal-gatal pergi tempat macam-macam ;)

Okey panjang bebel. Kita masuk topic sebenar. Untuk overall dan sebelum berlepas (pre). Lepas entri ni, day 1, 2 dan day 3 pula nanti lepas tu insya-Allah bagi tips tak semenggah hahaha. Bajet dah berjaya jejak USS so bolehlah bagi tips konon? Ikut hati nak repeat tau sebab banyak tak buat dan lagi satu I hanya tangkap gambar-gambar bangunan (as I admired those) and gambar I boleh kata tiada dan tak sanggup pon nak mengabadikan gambar dalam kamera sendiri sebab tak sangguplah. Faham2lahkan. Wakakak. 

Baik.

7 months before (Julai) kami dah setelkan tiket flight BKI-JB-BKI. 3 months sebelum (Nov), hotel setel. Around 1 month sebelum (Jan) dah setel tiket + transport masuk USS dan book kereta. Bulan 1 kami start busy handle tour hingga 2 hari sebelum bercuti; 9 Feb, kami masih lagi sibuk urus vacation orang lain (last day). Padahal cuti kami lintang pukang. Nasib baik apa-apa yang perlu booking dah setel awal (that's what I thought). 10 Feb awal pagi pulang rumah berkemas secara kelam kabut dan malam tu juga kami balik ke KK semula, menginap dekat rumah Kak Kartika (ceh kak gitu) dan family. Husband yang ajak. I ikut sajalah walaupun ikut hati segan sangat. Tapi bab tak tahu mau tinggalkan kereta dekat mana (yang selamat) sepanjang 3 hari kami di JB so macam tu lah ceritanya. Hehe. Terima kasih banyak2 sudi tumpangkan satu malam. Sedap tak KFC tu? :P

All in, sepanjang trip, habis dalam 1.6k juga hari tu all in. Biasa orang banyak belanja dekat flight dan penginapan right tapi kami tak. Sebab flight masuk penginapan tidak sampai RM300 pun untuk 2 orang 3 hari 2 malam. Yang banyak tu part MAKAN, MAKAN, TIKET USS + TRANSPORT, MAKAN. Makan lagi? Apa tidak kan, belum sarapan dah tercongok depan USS. Lepas tu waktu dah nak pulang penat letih pergi makan lagi. SGD50 dah cecah RM135. Sekali makan untuk 2 orang cecah SGD40. Macam sikit tapi lepas convert, pengsan. Argh lantak janji kenyang. Tapi taubat ah lepas ni hahaha. Bawa masuk USS SGD125 saja. Dalam RM337.50 untuk rates waktu kami pergi (2.70. memang mahal). Tapi actly RM75 sahaja duit kami sebab lagi SGD50 tu ada customer kerja Singapore orang Johor bagi husband sebab dia tahu kami nak pergi sana. Terkedu. That was so kind of them (diorang laki bini). SGD50 tu seratus lebih tu. Terkejut husband I. RM100 pun boleh bersengkang mata kami laki bini cari duit. Thanks so much Wirdianee and husband, that was very very very nice as kami tak expect langsung. :')




If tanya total cost kami dekat USS sahaja, maybe dalam RM575. RM380 tiket dan transport. Selebihnya makan sebab kami tak beli souvenir pun. Haha. Rugi pula rasanya sebab, selain baucer makan, dapat baucer untuk shopping juga SGD5 seorang. Ceh.. Next time. Eh ada lagi next time??

Remind me untuk amik hari Sabtu pula. Nak tengok parade. Hari Sabtu saja. Weekdays macam hari tu takda T_T



Motif sangat letak kartun tu tapi memang inilah reaksi I lepas buat calculation. Tengok ah angka mana yang besar then bagitau I betul atau tidak I cakap tadi.

1. Tiket Penerbangan
Beli waktu promosi pada 14 Julai 2013. Dalam 7 bulan awal, tapi entah kenapa agak tunggang langgang rasanya percutian kami. Booking semua setel cuma part jadual perjalanan tu yang tidak setel sebab badmood banyak kali sesat. Tapi tidak apa. Yang penting awal dan itu adalah sangat jimat dan berbaloi (bab flight la). Wa buat berani mati sikit sebab wa tak beli insuran dan tak amik bagasi langsung. Sanggup angkat berat2. Sebenarnya waktu beli dulu target beli tiket saja sebab add-on macam bagasi dan insuran later on pun boleh beli. tiada extra charge. Syaratnya 2-3 hari sebelum fly jika guna direct debit. Tapi sehari sebelum fly baru teringat. Fuh tawakal sajalah. Btw bagasi memang tak plan nak amik since kami bawa barang tak banyak and tak plan nak shopping sangat. Nak shopping boleh di Thailand atau Bandung nanti :P

2. Sewa kereta
Serius tak jumpa dah yang lebih murah sebab rata-rata search dekat google semua sama. Mula-mula Viva tapi kami tukar pergi Myvi. Untuk sewa dekat Bujud Car Rental, perlu sediakan RM150 deposit upon confirmation. 10 hari lepas depart dari JB diorang akan refund balik jika tiada saman. And salinan IC pemandu, salinan Lesen Memandu, dan Bil Utiliti. Waktu first ambil kereta, kena bayar full. RM25 per way untuk servis drop and pick kereta dekat airport, dan RM10 each additional hour.


3. Petrol
Rasanya tidak sampai pun RM100 sebab let's see. Day 1 petang baru sampai lepas sesat lalu jalan sama banyak kali gara-gara GPS lambat bagi instruction. Then lewat petang jalan-jalan sampai tengah malam. Last destination was Pasar Karat lepas tu pulang. Day 2 tak guna kereta seharian sebab pergi USS tapi lepas pulang terus gigih pergi Pasar Karat lagi sebab salah beli saiz jersey. Esoknya jalan-jalan area JB lepas tu ke airport senai. Tak banyak tempat pergi. Rasanya JB ni macam just transit ke USS, hehe

4. Hotel
Hotel RM88.19 untuk 2 MALAM. Isn't that crazy sebab murah with such a beautiful room even kecil tapi kami no problem. Asal katil selesa, aircond okey, bersih. Kami tambah add-on TV dan aircond. Sebab kami selalu travel so kelengkapan macam alat mandi dan tuala kecil tu kami ada sedia dalam backpack. Even my make-up kits semua sedia ada dalam pouch sebab senang if tiba-tiba pergi mana-mana (biasa kami overnight) terus grab saja.


5. Tiket USS
Ni actly bukan Tiket USS saja tapi sekali dengan pengangkutan (coach) pergi dan balik

6. Makan
Day 1 makan Chicken Chop yang RM5 tu (alamak lupa nama). Malamnya beli roti-roti dan minuman untuk isi perut esoknya awal pagi lagi kena bangun nak g USS. Then dekat USS belanja hampir RM180 untuk makan sahaja. Gilo. Malam tu pulang beli roti lagik, esoknya makan area JB then pulang. Serious dekat USS belanja banyak gila untuk makan cis.

7. Expenses
Ni termasuk baju jersey. Dan souvenir bawa pulang rumah. Roti Gardenia boleh jadi macam souvenir juga tak?? Hahah.

8. Emergency
Nothing much sebenarnya cuma part kami sendiri kena amik pick-up kereta dekat premis Bujud Car Rental tuh. Actly RM40, tapi tertulis RM50. Dah post baru perasan.

I terlupa masukkan ini;
9. Backpack
Lepas ni boleh guna untuk next vacation. RM56 untuk 2. Sama tapi warna lain. I pilih kaler all hitam, husband pilih hotam + merah. Gila bapak murah sebab husband pandai tawar harga. Beza sangat dengan I sebab apa orang sebut tu la I bayar. Spesis tak pandai menawar. Dan cuba orang tawar harga dengan I. Nak beli, beli. Tak beli sudah. Beg backpack kami beli dekat Pasar Malam Sinsuran. Tips, lagi senang tawar dekat Pasar Malam Sinsuran berbanding Pasar Filipin.


Inilah rupa backpack kami tapi ni dari belakang and merah hitam tu means ni husband punya. Boleh besar lagi tu sebab bawah ada zip.

10. Passport antarabangsa
RM100 seorang. 11 Feb nak pergi, 7 Feb baru pergi buat. 2 tahun punya so this will cover all of our trip this year. Next year if jadi pergi Korea sekitar autumn or winter kena make sure untuk renew.

11. Universal Lens + Monopod
Price around RM80 for both inc. postage. Ni I beli asing. Sebab yang sorang jual Universal Lens paling murah I pernah jumpa lepas tu inc postage lagi tapi Monopod tiada. Monopod tu ala yang tengah glemer sekarang ni tuu.. Tapi I beli bukan sebab tengah glemer tapi Monopod tu memang sangat berguna sebab kami tiada tripod utk our DSLR. Bolehlah sementara untuk self picture. Monopod tu jenuh I cari dekat internet time tu sebab supplier dari China tengah ada gangguan stock so tak dapat hantar. Last-last jumpa dekat Lelong.My. Harga pun okey. Waktu 10hb Feb tu lah semua kerja buat sekali harung termasuk ambil parcels ni dari pejabat pos. Haha.

12. DSLR
RM1400. Beli dalam bulan 10 2013 macam tu. Tak ingat dah. DSLR Canon 600D secondhand saja pon. RM1400 ni kira berbaloi dah sebab dapat fullset macam baru beli termasuk lens. Bukan setakat amik pic, boleh amik video lagi. Semua okey, cuma dekat lens tu ada loose sikit tapi tidak ganggu performance pun dan solution boleh beli getah lens as itu salah satu penyakit DSLR juga jika cara jaga tak betul. Dah nama pun secondhand kan. Beli especially sebab I memang suka ambil gambar kualiti bagus. Gambar telefon bolehlah sekadar letak dekat instagram tapi tidak puas. Maybe sebab sebelum ni dah pernah guna DSLR waktu dengan Tari Kirana, so bila rosak, macam terkesan pula. For me travel is not about me. It's about the places. Maybe benda remeh tapi DSLR sangat penting bagi saya :*)

Okey will get back for next update. If ada yang saya terlupa nanti saya update di sini (edit saja senanggg) or nanti mention dekat next entry. Okey byee ;)

READ NEXT ON PART 2

Labels: ,


2 Comments:

Blogger Bbwana adienia said...

cantiknya backgroung masjid terapung, likas tu kan..

27 February, 2014 17:31  
Blogger Mia Kassim said...

Salam singgah...dan follow sini :D

01 March, 2014 11:34  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish