Tuesday, December 24, 2013

Of being free.

Less than two months and I am FREE! Bebas dari alarm. Bebas dari kekangan masa. Bebas dari melayan customer yang berperangai kurang cerdik. Bebas dari masa kerja yang membuatkan masa aku dan suami begitu terhad.

Tolong bayangkan. Hampir 2 tahun kerja dengan cuti jarang-jarang. Up to 14 hours per day. Bermula dari start enjin kereta kesayangan awal pagi hingga selamat parking depan rumah. 8 hours per day lepas tu ada cuti Sabtu dan Ahad? Lucky you. But that's life. Ulang alik 30 minit tiap hari dari Kundasang ke Ranau macam ulang alik bilik dan tandas dalam rumah. I need to arrive as fast and early as I can everyday. If not lucky jalan jammed gara-gara lori besar with no chance to potong. Duduk dekat Sabah kena pandai potong kereta dengan cara selamat walaupun jalan bengkang bengkok. Especially jalan KK-Kundasang-Ranau. If selamat saja saya akan potong, which is almost everyday akan memotong-motong. You know la kadang-kadang di tengah jalan ada kereta superslow especially lori besar. And sometimes pagi-pagi bolehlah nampak kesan lori eksiden atau apa-apa. Langgar tembok atau masuk gaung/longkang atau car crash *sedih* but again, that's life. Saya sangat memuji lori besar yang tahu dan sedar jalan sini bukan besar. Satu line sahaja untuk setiap arah. Pemisah cuma garis putih. Stereng lari sikit lori dah masuk line sebelah. Dan paling saya suka bila dia tahu ada kereta di belakang sedang tunggu turn untuk memotong, tiap kali selamat untuk memotong dia siap bagi signal sebelah kiri untuk bagi laluan. So considerate.

Oh lupa nak mention. Bebas dari duit gaji. Ahhh tidaaak...

AKAN TETAPI.

Jika dibandingkan dengan apa yang telah aku lalui sebelum ni, aku rela mengorbankan sedikit bulan (mungkin juga 5 tahun atau berapa-berapa saja wakakak) untuk berehat dan beri tumpuan pada suami, pada life, dan pada diri sendiri. Sebulan lebih yang akan datang genap usia perkahwinan menjangkau setahun namun masih banyak yang masih aku perlu pelajari. Banyak benda tak organized. Atau kerana aku yang kurang cerdik mengatur masa dan apa-apa (nampak sangat kau tengah malas fikir). Memang tengah malas. Hujan sejuk-sejuk macam ni buat sesuatu dalam diri aku ni rasa lembab dan mode untuk hibernate tu macam sedang bermaharajalela but unfortunately, still working. Even this post takes almost 4 days to finally published. And did you know I seldom lost/forgot/misplace my things but lately aku macam asyik tercari itu ini especially benda-benda kecil macam memorycards atau penutup pendrive. Maybe due to stressful life buat minda aku jadi lembik semacam. How pityful. Need to get myself on track. 

Hopefully semua akan selesai tidak lama lagi. Try harder, Nana!




Share:

Friday, December 13, 2013

01.12.13

Bila semua orang sibuk memperkatakan tentang 11.12.13, aku cuma memerhati. Hei aku juga ada tarikh best tau.

01.12.13

Tarikh hari jadiku yang sudah lepas. Yang ke27. Walaupun sentiasa rasa masih awal 20an kerana berperangai bimbo kadang-kadang. Haha. Baiklah. Tiada kek atau perayaan (as usual). Cuma mensyukuri aku masih hidup. Paling-paling mungkin dinner bersama family. Menginjak usia hampir 30 ini, harapan aku cuma satu. Aku cuma mahu hidup yang bahagia, dikelilingi oleh orang-orang yang membahagiakan, dan dikasihi disayangi seadanya. Tiada lain yang aku mahu. 

Okey tipu. Ada. Aku mahu boots baru, mahu case baru untuk my note 1, mahu shawl baru, mahu koleksi buku baru sebab semua dah habis baca, mahu dapat berat 45 atau kurang dari itu, mahu bertemu dengan sahabat-sahabat lama reminiscing the good old times, dan mahu lebih banyak berjalan dan travel ke luar samada dengan suami, keluarga, atau kawan-kawan. Mungkin bakal terlaksana sebelum hari jadi ke28. Hari jadi ke29 harapnya sudah punya anak sendiri. Insya-Allah. Mungkin agak terlewat namun tetap menanti penuh sabar ihiks


Go somewhere, someday

Begitu banyak keinginan.

Kerana blog ini sendiri tercipta atas harapan. Aku sendiri mula menulis blog atas sesuatu yang aku tidak pernah mampu miliki walaupun hingga aku mati berulangkali. Gugur dari harapan namun sentiasa dikenang seumur hayat. Kalau. Kalau itu mampu aku miliki, aku sesungguhnya tidak perlu apa-apa lagi. Aku tidak perlu ke mana-mana pelosok dunia mencari erti kerana dunia aku telah tersedia ada. Aku tidak perlu mencari apa-apa yang membuat aku penuh kerana hati aku telah penuh. Kalau sahaja. Bukan hakikat. Apakah itu? Okey jangan andaikan yang bukan-bukan. Sebab itu tak benar. (tiba-tiba)

Usia 27 tahun. Semakin berusia. Dan semakin kau tua seiring usia, begitu banyaknya perkara lepas yang menyakitkan hati. Bikin makan hati. Tinggal tak makan organ dalaman lagi. Dan entah sampai bila aku mahu memandang ke belakang seolah di hadapan aku segalanya menyakitkan. What doesn't kill you makes you stronger. Pernah dengar? Banyak beza antara aku tiga tahun yang dulu, dan aku yang sekarang. My way of thinking. My way of talking. My way of how I present myself. I am more calm. Sometimes bimbo, but never too excited all the time, exaggerating too much all the time like I am before.

Malah makin suspicious. Jika saya tidak faham, sukar saya nak yakin. #1, orang datang mintak derma, I don't believe them. Especially yang guna nama anak-anak yatim. Jika saya nak derma, saya tahu mana nak pergi. Tak perlulah paksa-paksa kan. #2, orang datang hal business untuk buat partnering. Katanya tak perlu fikir lagi. Tak perlu buat apa-apa biar dia urus semua. I don't believe them. Saya sendiri dalam dunia business walaupun masih bertatih. Been in the ups and downs. All flowers in business, seriously? If I am going to partner, it's not going to be with some strangers. Cakaplah taknak maju or apa, sebab bagi saya maju atau tidak itu bukan sekadar oleh peluang. Tapi juga dengan kebijaksanaan. Saya tidak tolak fakta banyak orang kita ambil peluang tapi tidak bijaksana menguruskan peluang. Dalam kes ini, menguruskan partnership. Maksud? Faham-faham sajalah malas nak cerita panjang.

Ada yang kata, "..Orang yang mempunyai hati yang bersih dan kuat sentiasa tabah dengan dugaan yang dihadapinya. Biarpun ditimpa musibah dia tidak pernah mengeluh. Walaupun pada hakikatnya dia sedang menghadapi kesulitan, dia tetap tenang. Orang yang tenang sentiasa menang.." Masalahnya bersih sangat ke hati aku ni. Perasan, sebab kau merungut banyak sangat dekat blog, so jangan harappp.. kata anda. Haha. Shut upp. Entah ke mana-mana sajalah entry ni. Bukak pagi-pagi tapi lewat petang baru nak habis menaip. Multi-tasking sangat.

Baik. Jom tengok budak comel ni sekitar 21 tahun yang lalu.



Terima kasih Allah kerana
masih memberikan aku peluang untuk bernafas hingga ke hari ini
terima kasih pada Mama, Puan Laurah
kerana telah melahirkan saya sebegini sempurna ke dunia ini
dan terima kasih Ayah, Encik Asuka
  kerana telah memberi didikan dan nilai secukupnya
untuk aku meneruskan hidup sebagai
sebenar-benar manusia dalam dunia ini.
*nanges*
sebab aku tahu macamana pengorbanan ayah untuk aku,
dan kami sekeluarga
segala-galanya tidak mungkin aku terbalas seumur hidup ini
di usia sebegini, aku tidak mahu apa-apa lagi
cuma mahu disayangi dan menyayangi,
diberikan hati yang suci,
muka yang jernih,
rezeki yang halal,
hidup yang berkat dan bersederhana,
mampu melihat keindahan dunia selagi hidup,
dan akhirnya mati dalam iman.




And the bali trip is for rewarding myself. Walaupun baru beli tiket guna duit Nuffnang yang baru aku cash-out tempoh hari. Anggap saja itu hadiah dari kalian buat aku. Terima kasih! Trip lama lagi 9 bulan lebih lagi, sempat lagi nak beranak!, tapi bila sampai waktu, pastu akan aku update. Insya-Allah, jika tiada aral melintang, menegak, membelakang, mengiri atau menganan *smile*

Again, HAPPY belated BIRTHDAY FOR ME ♡ 
Share:

Wednesday, December 11, 2013

Bla bla bla

Terkesan bila dengar lagu-lagu lama especially zaman waktu rajin dengar lagu dulu atau lebih dikenali sebagai zaman setadi. Layan lagu indon banyak. Melayu inggeris semua i bantai. Lagi-lagi time form 4. Hindi, Jepun, Cina, Spanish semua dengar. Haha. Sekarang ni? Lagu baru banyak ai tak hafal. Lihat ayat tersebut. Bukan tak tahu, tau. Tak hafal saja. Wakakak. Harap dengar radio 20 minit waktu tengah drive pergi balik kerja sajalah baru tahu lagu mana yang tengah in. Ada yang best, ada yang biasa-biasa, ada yang tak best. Lagu mengarut pun banyak. Tapi lagu mengarut okey sebab takkan asyik nak serius kan.

Siapa yang dah pernah dengar lagu 'macam comel je macam cantik je'? Bolehlah agak catchy lagu ni. Saya start dengar di radio hari Sabtu lepas. Seriously jadi lagu? Did they give that macam-cantek girl some kind of royalty? Whateverla. Janji that girl memang cantik. Silap cuma yang dia bagi tayang satu dunia macam tu dah kenapa rite.. Haha. Dah tau dah orang Malaysia ni sensitippp... Sikit-sikit sensitip. Sikit-sikit. Tapi part buat lawak pun best juga. Haha..

Okey meh layan lagu autoplay dalam blog ni. :)






Share:

Still here

Agaknya sudah tiba masanya untuk aku tukar nama blog ke 'MASIH DI SINI' amboi. Sendu semacam la plak. Sememangnya perlu (wakakak) supaya readers tahu yang aku ini sentiasa di sini, cuma updatenya saja yang jarang. Tiap hari notification sampai tetap aku terima tiap saat saban hari namun untuk menghapdet rasa malas ya amet. Notification Facebook saja yang aku off terus kerana Facebook bisa membuat hatiku tidak tenteram. Maka bila berkeinginan, baru log-in FB, jika tidak, biar ia di situ. Hehe. Blog? Bila rindu .. eh bila rajin, maka berduyun-duyun entry, balasan komen, dan kemungkinan komen ke blog follower. Namun bila malas? Ingat pon tidak (lah sangat). Blog and I are bestfriends. And bestfriends understands each other. Ewah.

Peraturan baru sejak beberapa bulan kebelakangan ini. #1, berblog hanya bila mood sedang okey. #2, berblog bila benar-benar punya masa. #3, lebihkan penggunaan bahasa. Just because. Haha.


Kerana aku punya habit tak pandang kamera waktu selfie. Mesti tertengok preview waktu tengah capture. To make sure ai am pretty or not comel or nottt?! Haha benang shawl terkeluar. Cacat wakakks T___T


Baik. Almost two weeks tak blog. Ini sedikit sebanyak yang terjadi :

1. Book tiket ke Bali - Bandung - KL untuk 2014. Bak kata Fiza, tahun depan tahun I berjalan! Haha.
2. 2-6 Disember teman husband bawa tourist dari Semenanjung. Actually kawan sama-sama blog juga cuma sebelum ni tak pernah jumpa (hai Zack ^^)
3. Dalam perjalanan hantar diorang ke airport, eksiden sikit.. Kereta kami dengan motor budak UMS dekat roundabout. Kemek dekat bahagian co-driver. Sekarang ni husband dah setel ketuk, cat (sebab ada kesan calar) dan malam-malam google dekat mudah.my carik sticker kereta. Belum setahun beli dah ada defect. Maybe it was my fault tsk tsk tapi nak buat macamana kan, benda nak jadi.. Yang penting alhamdulillah sangat-sangat cuma kemalangan kecil. Tiada siapa yang cedera.
4. Benda yang dirancang tapi tidak terjadi. Ini pun satu kejadian juga. Iaitu tidak sempat tengok cerita sekuel The Hunger Games : Catching Fire. Entah bila baru berkesempatan. If tak sempat langgan dekat astro first sajalah jawapnya walaupun seriously memang tak puas tengok. Dah lama tunggu okey..

Ada masa nanti aku cerita satu-satu. :D
Share:

Monday, December 02, 2013

10 Reasons Why Traveling Makes You A Better Person

If you have the opportunity to pack your bags and go, do it. Go alone if you have to. Don’t do it for vacation. Don’t do it for luxury. Don’t do it to take pictures for your Instagram account. Do it because it will make you a better person.

And here’s why:

1. Learning to be alone.
Have lunch with yourself. Sit with your thoughts and be okay with them, whatever they are. Love yourself whole-heartedly, especially in times of solitude. And when you think you can’t sit alone any longer, order coffee and a dessert.

2. Relying on the kindness of strangers.
Foreignness does not prevent random acts of kindness. Accept them. Give them. Appreciate them.

3. Learning to live with less.
This does not mean claiming hardship. Let this manifest in small ways. Recognize your fortunes. Be humbled.

4. Learning that plans change and you will have to adapt.
Itineraries are guidelines, not rigid measurements of experience. The best experiences are often not scheduled or anticipated. Expect the unexpected and learn to love it.

5. Enjoying the moment.
Forget the missed bus and enjoy the culture that can be experienced in one hour waiting at a bus stop. Stay in the present.

6. Forces you out of your comfort zone.
Practice speaking that language you learned. Try the cow tongue. Make new friends.

7. Learning to be patient.
Don’t rush through the museum. Don’t rush through your meal. Don’t bounce your leg up and down or roll your eyes. Don’t yell at anyone for reading the map wrong and getting lost. Don’t worry, you’ll get there.
8. Learning you can’t assume.
Try looking at things a different way. Ask questions. Let this open up a new realm of thought and possibility.

9. Missing home.
Appreciate family, friends, and loved ones. Appreciate the comfort of mundane routines. Find a new found respect for the life you often wish to escape.

10. Goodbye is not forever, life has endless possibilities.
Family becomes more than just blood. Never say goodbye to the people you meet and the places you see. Cherish the new families and homes you’ve gained. Keep in touch and look back with fond memories from time to time.
Share: