2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




How to get your wishlists by saving up
Saturday, October 26, 2013 posted at 17:59 ♥

Blog how are you blog? I miss you blog. Instagram get a bit much of my attention lately blog. I'm sorry blog. Kita still kawan kan.. Kan. Kan. Blerghhh..

How to get your wishlists!

This post is inspired by Maria Elena's post about saving tips for those who are planning on traveling. Mine? How to get your wishlists by saving up. Termasuklah untuk traveling ka, gajet ka, books ka.. ~ anything. Maksud saya di sini, untuk kebendaan. Material. Wishlist nak dapat baby nak saving macamana kan. Jangan save. All out doa banyak-banyak pada Allah SWT. Yakin bahawa setiap ujian kesenangan dan kesusahan itu ada hikmahnya. Hmph. Cakap pasal ujian ni rasa macam nak menangis. Lepas tu rasa macam nak sink down the chair... Ahahh..

Myself. Tahun ni punya resolution adalah untuk capai wishlists that's why hujung-hujung tahun ni speed up a bit. 2 months ++ left maaaynn. Sebab tahun depan nak capai benda lain. Insya-Allah. Kita hanya merancang, Allah SWT penentu segalanya.

My current minat now is on traveling. My next trips are actually my first time being on a real trip. Dekat bawah ni ada yang trip dengan kawan-kawan. 10 of them are trips with 1st, 2nd, and 3rd circle of friends in UUM. 6 of them because of university projects and programs. 5 of them sebab ikut performance dengan bamboo orchestra. 4 of them are there because I lived there. 3 of them sebab ikut family jalan-jalan. Next trip would be with my husband. Hmm :*


For your information, saya ni jenis tak berapa nak menyimpan, kecuali ada benda nak beli, baruuu terhegeh-hegeh. Especially bila dah kahwin ni, kesedaran untuk menyimpan tu makin tinggi. And dari situlah saya dapat beberapa cara saving/earn money/dapatkan wishlists. But mind you ini cara saya. Cara orang lain-lain. Just to share my methods :)

1. Untuk gaji, bahagikan dana untuk expenses and savings. Dapat duit saja mesti bahagi duit contohnya untuk petrol, maintenance dan CCM kereta untuk sebulan dan internet sebulan. Bayar sedia the bills, dan selainnya, simpan. Macam saya, saya simpan dekat bank. Kurang spend since duit tiada dalam dompet. Saya peruntukkan gaji kepada tiga kegunaan. 50% responsibilities, 45% savings dan 5% miscellaneous. Miscellaneous tu termasuklah topup, pads dan apa-apa yang kita guna selalu. Dan savings tu mesti sentiasa ada dalam bank sebab if kita suka travel dan tiba-tiba Air Asia buat jualan murah, boleh grab terus. If you nak travel lah. :)

2. Disiplin. Jangan gatal nak beli sikit-sikit nak beli kasut matching untuk baju ni baju tu, beli makanan untuk kunyah-kunyah etc etc. Tak payah bagi contoh banyak. Orang perempuan ada saja alasan nak spend duit walau seringgit pun. Haha. Yang penting juga, yang selalu online tu, kurangkan shopping online. Window shopping tidak apa. Penting juga window shopping tu. Supaya kita boleh tahu apa yang tengah 'in' sekarang ni ihikk. Ada wishlist yang kita kena menyimpan beberapa bulan baru dapat beli so di sini disiplin tu penting. Jangan sentuh duit tu langsung! Kalau tak, lambat sikit nak merasa or worse, takkan merasa langsung.

3. Blog. Yes blog. Familiar tak if saya sebut Nuffnang? Haha. Yang rajin berblog tu, bolehlah pilih untuk letak iklan Nuffnang. Sekurang-kurangnya adalah beberapa sen. Saya letak Nuffnang dalam blog sebab nak jugak sikit-sikit sen tu. Hahaha. Next cash-out saya plan nak bikin tambah DSLR. Boleh post gambar cantik-cantik dalam blog. Hihi. BTW saya cash-out 2 tahun sekali saja. Last cash-out 2011. Tahun ni nak cash-out balik. Adalah dalam seratus. Wakakak. Btw, Churpchurp pun okey juga tapi saya tak aktif sangat yang itu.

4. Online business. Please don't just buang masa online 24 jam (bagi yang online 24 jam lah) dan masa terbuang macam tu saja. Kalau ada minat dan ada masa, why not buat online business. Paling senang, buat dropship. Tidak perlu modal. Saya cakap ni based on pengalaman. Both dah pernah buat. Ready stock and dropship. Manatau tiba-tiba di kala kesempitan atau tidak cukup wang nak beli apa-apa, tiba-tiba ada orang nak beli barang/produk kita. Bukankah rezeki tuh?

 See what I have on Facebook? Haha. 3 businesspage. 3 friendpage.


5. Tell your loved ones what you like. Haha. Punnnnn boleh. Macam last time, I dapat Catching Fire (The Hunger Games) sebab adik belikan dengan harga dekat RM50 juga. Lupa dah. RM45-47 something with love walaupun ctually dia dapat for free saja pun. Baucer Buku 1 Malaysia. Because she knows I love books. I balas balik belikan something with love dari Groupon. Asalnya around RM70 tapi bila less dapat RM28. Yess save banyak. That's the power of sisterly love hihi. :P But tak bolehlah harap sangat point nombor 5 ni. Bila ada chance, bolehlah. Takkan nak paksa. Tak rock laaa... :P


Okey that's it! What is yours?


16 Comments:

Blogger Hanis Azla said...

As-salam Fina..

Banyak manfaat yg kita dapat bila pandai merancang dan berjimat kan.. InsyaAllah.. semoga segala yang dirancang akan menjadi..

TQ yer sebab sudi jadi kawan.. Appreciate it so much!

28 October, 2013 16:21  
Blogger ummiross said...

Hi fina, terima kasih sudi folo ummiross. Ummi pun dah folo fina juga.
Ummiross pun suka travel..

28 October, 2013 16:30  
Blogger Fina Sophie said...

Hanis Azla,
wassalam hanis. ya i've been here for years now but tiba2 rajin nak bloghop lak. so yeah.. thanks juga. appreciate it so much too! :)

28 October, 2013 17:04  
Blogger Fina Sophie said...

ummiross,
hi, thanks for stopping by. keep on updating bout ur travel2 gitu eh kak. sbb manatau ada tips blh cilok sket.. ;) hehe

28 October, 2013 17:05  
Blogger FarHANa aZwA said...

finish watching runningman? kihkih

28 October, 2013 17:30  
Blogger Fina Sophie said...

FarHANa aZwA,
gila rite. haha tu pun nak jadi wishlist. :P

28 October, 2013 17:32  
Blogger Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

bagus semua tips ini..

28 October, 2013 21:48  
Blogger Liza Razak said...

samalah kita suka travel!! skrg saya pun simpan duit sikit2 utk travel next year..bagus amalan menyimpan duit ni :)

28 October, 2013 21:54  
Blogger Fina Sophie said...

Mizz Aiza (Dunia Kecil),
just some simple ones.. :)

29 October, 2013 12:21  
Blogger Fina Sophie said...

Liza Razak,
jauh perjalanan luas pemandangan katanya, betul x? ;)

29 October, 2013 12:21  
Blogger aizamia3 said...

banyak pengalaman dapat dikutip bila kita melawat tempat orang.. ;)

terima kasih sudi singgah blog akak.. moga salam perkenalan kita bertahan lama hendakNYA.. ;)

29 October, 2013 16:04  
Blogger Ailyl Rozanna said...

Hehehe sama.. awak pun tukar template jugak. Lawanya geram tau. Kita dah link awak kat blog. Happy blogging tau. Mmmuaaah :-*

30 October, 2013 13:48  
Blogger Fina Sophie said...

aizamia3,
betul tu kak. salam perkenalan. insya-Allah.. :)

30 October, 2013 14:37  
Blogger Fina Sophie said...

Ailyl Rozanna,
omai quick response. rasa terharu lak. isk isk. thanks ailyl. take good care n happy blogging jugak.. ^^

30 October, 2013 14:38  
Blogger Iezwa Razk said...

Singgah jalan2 baca entry :)
Nice sharing btw. Online buss? Macam menarik je daripada tak buat apa-apa kan :)

01 November, 2013 14:38  
Blogger Khai♥Rin : anies said...

Kalu cerita psl wishlist ni mmg smpi esok pn xabis...;) bla umur semakin meningkat byk perkara kn fikir dan simpan duit mmg xterkecuali...yg pntg disiplin. Ada duit sket mesti smpn x kira la utk diri sndr o utk perkara lain.., hopefully impian utk ke istanbul thn dpn akn tercapai aminnnnnnnnnnnn

02 November, 2013 15:05  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish