2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Kelebihan dan Kebaikan Minum Air Suam
Sunday, September 22, 2013 posted at 13:27 ♥




Tadi surf-surf internet, finding something useful kononnya.. Go through blogs and pages.. Sebenarnya cari tips travel ke Langkawi padahal asalnya nak cari tips ke Johor + Singapore PADAHAL 4 BULAN LAGI KOT.. Over pula cari tips pergi Langkawi padahal Langkawi lagi lama - dalam 9 bulan lagi (- -") Here and there, ..and I found this! Kelebihan dan kebaikan minum air suam. Amboi jauhnya awak menyimpang. Bukan ke tadi awak cari tips travel?

Talking about 'minum air'. I have a (writing) notebook I bought at Kaison 1Borneo - I wrote mostly about things I wish to retrieve sometimes but tidak mahu membebankan otak. Such as lists, future plan, keluar masuk duit, any interesting tips yang saya jumpa dekat internet saya jot down juga dalam tu. And funny is, everytime tulis to-do list, mesti ada 'MINUM AIR BANYAK'? Sebab saya suka paksa diri sendiri. Sebab saya takut kalau minum air tidak cukup banyak. Minum air banyak-banyak sememangnya sangat-sangat-sangat essential untuk badan kita. Sekurang-kurangnya 1 liter untuk setiap 25kg berat kita. Maknanya kalau berat kita 50kg, paling basic tiap hari kena minum 2 liter. As for me, I'll go for 4.5 liter everyday. Haha. Banyak kan. 2 kali ganda dari berat sebenar.

Tapi tunggu dulu. Minum air banyak-banyak tapi memanjang asyik air sejuk pun tidak boleh juga. Untuk mengoptimumkan kesihatan tubuh badan, why not go for air suam? Right? Ai sendiri pun minum air suhu biasa-biasa saja. Kadang-kadang saja minum air suam. Lepas baca ni jom sama-sama amalkan minum air suam!

Baik.

So apa khasiat tersembunyi pada badan jika minum air suam ni? Sekian update blog untuk hari ini. Cekidaut!


                                  Menguruskan badan                                  

Air suam tidak mengandungi kalori, gula ataupun lemak dan ini ternyata mampu mengurangkan berat badan kita. Kalau kita minum air suam dengan kuantiti yang banyak ia boleh menghilangkan selera makan. Makanlah banyak mana sekalipun, tapi kalau anda amalkan minum air kosong suam, rather than air kosong sejuk tempoh untuk anda kekal kurus tu akan lebih lama, insya-Allah. 


             Meningkatkan kesuburan           

Air suam dapat menghasilkan hormon testosteron pada kaum Adam serta hormon estrogen pada kaum Hawa.


         Melancarkan sistem pencernaan        

Minum air suam dalam kuantiti lapan gelas setiap hari akan melancarkan sistem pencernaan. Ia dapat menghindarkan dari mendapat sembelit malah pembakaran kalori juga akan berjalan dengan efisien.


      Melambatkan proses pertumbuhan zat kanser    

Air suam bukan saja melambatkan pertumbuhan zat penyebab kanser malah ia juga dapat membantu mencegah penyakit hati dan ginjal.


      Perawatan kecantikan      

Kekurangan pengambilan air suam menyebabkan tubuh menghadapi kesulitan untuk menyerap air, sekaligus mengakibatkan kulit kering dan berkedut.


      Tubuh lebih segar dan sihat      

Khasiat air suam bukan sekadar untuk membersihkan tubuh saja tapi juga sebagai zat yang sangat diperlukan tubuh. Kita mungkin dapat bertahan bila tidak makan beberapa hari namun tidak mungkin dapat bertahan jika tidak minum air. Ini kerana air merupakan bahagian terbesar dalam komposisi tubuh manusia.


      Menyihatkan jantung      

Air suam juga diyakini dapat menyembuhkan penyakit jantung. Bahkan pada saat ini juga sudah banyak perubatan altenatif yang memanfaatkan penggunaan air suam.


      Ubat kepada penyakit strok      

Air suam tidak hanya digunakan untuk mengubati berbagai penyakit kulit, namun sangat efektif untuk mengubati penyakit lumpuh. Ini kerana air dapat membantu memperkuatkan kembali otot-otot dan ligamen serta melancarkan sistem peredaran darah dan sistem pernafasan.



Keep warm and carry on. :P

Labels:


2 Comments:

Blogger cikpia said...

WOW!!!!!! i have to start making it a habit la.... selalu xcukup pun 2 liter....... minum ikut mana sempat je....

23 September, 2013 09:42  
Blogger Fina Sophie said...

cikpia,
susah nak jadi habit ni but once start mmg best la kesan dia hihi.

25 September, 2013 17:32  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish