2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Berapa Bayaran Tok Kadi?
Wednesday, April 03, 2013 posted at 16:58 ♥

 سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Okey, mungkin ada pasangan yang sedang dalam proses merancang majlis perkahwinan, dan sampai ke blog ni kan. As I saw on keywords Nuffnang, banyak google pasal persiapan perkahwinan. Ini bukan blog tentang persiapan perkahwinan, tak banyak sebenarnya saya update pasal majlis perkahwinan. Too malas.. What to do.. :P

Ada yang google (actually dah banyak kali nampak keywords ni), banyak yang tanya tentang berapa bayaran untuk Tok Kadi?

Okey saya cerita pengalaman saya sendiri. Waktu terima surat kebenaran nikah (ambil di JHEAINS Ranau) dahulu, saya dan tunang (kini dah jadi suami.. hai Sayang..:P), staff sana pesan, bayaran untuk Tok Kadi RM30 dan saksi RM10 seorang. Ini di Ranau ya. Saya not sure lah if tempat / negeri lain. Itu bukan tok kadi yang tetapkan.

Bukan diorang minta upah / hadiah kerana menikahkan. Apatah lagi menetapkan bayaran tertentu. Sebenarnya itu bayaran yang telah di tetapkan dalam prosedur pejabat. Dan ianya tidak salah di sisi agama (for those who asking) I pun google. Hehe.

Mungkin juga ikut pada keikhlasan hati. Sebab husband bagi lebih lagi dari jumlah yang sepatutnya disediakan. So it's up to you. Ikut jumlah sebenar pun tiada masalah juga. Okey? ;)



0 Comments:

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish