2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Wedding Review : Baju bridesmaids bawah RM100
Friday, March 08, 2013 posted at 17:07 ♥

 سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Saya dah go through my wedding preparation list, fikir bila masa nak update, apa nak update, topik apa, tentang apa, or biarkan semua berlalu hehehe. But akhirnya saya putuskan untuk buat semua randomlyyyy.. Cover semua atau tidak, tu belakang cerita. Ini wedding review yang pertama, WHICH, sepatutnya bukan topik ini. Sepatutnya topik tentang perjalanan majlis or mungkin review baju nikah sendiri bukan baju bridesmaid..? Hello? But here I am talking about my bridesmaids' attire. Whuaaattt? Haha.

My bridesmaid ada 8 orang. 6 of them are from Tari Kirana. Nanak, Ana, BK, BB, Jima including my sister Dana. Lagi satu pekerja Kirasa tapi macam kawan dah, named Ann. And another one is Dana's friend, Shera. Semua comel-comel.

Kita cakap hal artis dulu (tiba-tiba). Tapi ini bukan gosip, mind you. Actually hari tu Dana cakap dia nampak dalam berita, ulasan red carpet FFM 25. Itupun if dia tidak misheard lah. Ada sorang artis perempuan ni kena interview pasal baju, dia selamba cakap beli online. Haha tabik gila sebab selamba. Yalah, most artis kan macam bertanding dengan design baju segala untuk majlis-majlis anugerah dari mana-mana pereka. So.. yeah.. :)

For me (and my sister), kalau kita dapat beli dari online shops dengan harga yang lebih murah tapi tetap cantik dan kualiti pula acceptable, why not? Jimat kan. Murah, cantik lagi. Lepas tu jimat masa dan tenaga. But kena choose wisely lah. Check betul-betul material apa, ukuran, its' elasticity and etc. I'm new on this, but if baju cina/korea ni, kalau asal sebut cotton, biasanya cotton nipis. And, just because the baju looks good on the model's body, doesn't mean it will fit you the way it fits on her, so if beli, kena careful. Okey. Just a brief example.







Sorryla gambar tak berapa nak grand. Tu saja yang termampukan oleh canonku.

Each one of the design lain-lain but warna and material sama. White lace, or white cotton kedut-kedut. Price range paling mahal RM32, paling murah RM24. Yang pakai baju warna champagne tu adik I, jadi peneman waktu majlis akad. Kalau ingat balik time tu... fuhfuh.. One moment, it's months away. And another moment you know, you're already on the pelamin. How time flies...

Okey!

So yeah, baju tu baju onlineeee. HAHAHAHA. Kesian bridesmaid okey, baju pun baju online. Tapi jom kita kenang dan renung kembali kisah artis yang pakai baju online pergi majlis anugerah tadi. Ahaks.
 
Saya PM link kedai online tersebut, dan suruh diorang pilih ikut syarat-syarat yang saya tetapkan dan diorang kena alert pasal measurement. By the time they got their baju, semua fits perfecty. Alhamdulillah.. Tidak perlu oter-oter. Kualiti pun acceptable walaupun murah.

Skirt pula. Skirt tu saya beli kain ela, each of them got 2 metres. Design tu diorang fikir sendiri and the choice is not bad at all. And another 2 metres untuk bahagi-bahagi untuk buat 8 utas tali pinggang reben.. Ala.. Tapi tak nampak kan dari tiga gambar atas ni. How about this :



Jelas kan.

So baju dari online shop with free postage (sebab beli banyak sekaligus) dan skirt + tali reben minta tukang jahit. COST : Satu set ni costs from RM75-RM83 termasuk kos jahit. For me, it worth it. Baju brideesmaid di bawah RM100 :P

Okey, until next update. Take care.


2 Comments:

Blogger chil&zam said...

sophieee...dah jad isteri sudahhhh.. :)

comel betul bju bridesmaid kamu...
bridesmaid saya.sy just bg kain je..upah dorg sndri buat.. ;)

11 March, 2013 16:30  
Blogger Miss Segamat said...

hello. boleh saya tahu link kedai online tu? thank you

09 January, 2016 09:24  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish