2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Wedding Update : 11/1/13
Friday, January 11, 2013 posted at 18:19 ♥

 سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Pra-Perkahwinan

Kursus Kahwin : Settle since November
Kad Jemputan : Buat asing sebab kesilapan teknikal yang benar-benar tidak dapat dielakkan. Sobs. Kalau tidak, boleh buat sekali. Tapi tidak apalah. Both sides on the way. Kad biasa saja tau :P
Cincin kahwin : Dah beli. Dari TOMEI la. Ala tomei tomei. Kami pergi Tomei after saya kursus hari tu, fiance suruh pilih within his budget, then taraaa.. Sekejap saja dah nampak yang kena di hati. Tidak sama macam yang dimimpikan but I think I love this one much moreee. Pilih-pilih lagi but tetap nak yang tu so akhirnya amik. Kebetulan tengah year end sale ;)
Barang Hantaran : Tunang hari tu buat 7 balas 9. Plan asal 5 balas 7 saja tapi last minute ada penambahan barang so jadi 7 balas 9. Tapi nikah kali ni, kami buat ikut plan waktu tunang pula. 5 balas 7. Dah cukup banyak bagi saya. Memudahkan kami. So far, ada tinggal beberapa lagi kami kena tambah. Which are makanans and sirih junjung. Banyak yang dah settle, termasuklah bab hiasan hantaran.
Permohonan Nikah : Baru settle sijil kursus kahwin, ambil borang nikah, dan ujian darah. Less than one month to go.
Tentatif : Perjalanan sepanjang majlis saya biar ayah yang handle. He loves to organize. Tapi saya tak lepas tanganlah. My fiance and I punya plan asal saya dah bincang dengan ayah :)
OP/OV : Photographer waktu tunang dulu saya guna khidmat dia untuk 10.2.13. Family's friend. Senang. Beres. Waktu 16.2.13 pula nanti minta tolong adik lelaki saja. Jimat :P
Warna tema keluarga : Purple. Pilihan mama. Kain dah sebahagiannya dibeli. Malam ni ada perjumpaan keluarga kami so malam ni bagi. Bagi awal supaya boleh buat dan siap awal.
Banner : Kami ambil dua keping. 2x4, dan 3x6. Sekali dengan kad kahwin kami.
Signboard : Belum start.


Majlis Nikah

Tarikh, masa dan tempat : Okey, officially 6 Januari lepas, tarikh pernikahan kami telah ditetapkan, alhamdulillah.. Nikah dan resepsi hari yang sama. 10.2.13. Kami buat sekali harung untuk jimat kos. Jadual semua ayah saya yang urus, so I'll update here once I hear anything from him hehe. Tempat, my home sweet home. Btw, insya-Allah, resepsi sebelah lelaki pula 6 hari lepas tu. 16.2.2013. Plan ingat buat majlis baca doa sikit-sikit saja, tapi baru-baru ni ada diorang buat family discussion, ada juga sanding biasa, cuma secara kecil-kecilan. Saya tidak kisah, mana-mana saja.
Baju nikah : 1 pasang persalinan lengkap kami tempah jahit dari BTC Textile Emporium. Costs us RM570 jahit sahaja. Belum masuk kos kain. 20 Januari ni ambil. Putih. I still think that this is the best colour for nikah. Outfit for me 1 set ; kurung moden chiffon lining satin + tudung chiffon + veil chiffon with the same detailing. Detailing ni saya akan buat sendiri. Outfit for Syam ada dua set ; Baju melayu satin (very high quality satin, jeles I hehe) + mushroom button atas sampai bawah. Dan satu set lagi untuk baju sanding dia. :)
Berinai : Tak buatlah malam berinai. Malam NAK berinai, haa.. buat. Tapi majlis-majlis tiada. Tak masuk pula dalam adat masyarakat dusun. Nasib baik..:P
Make-up : Pengantin mekap sendiri. Ahakkk..
Pelamin nikah : Vendor. Macamanakah rupa bentuk? Will let you know after majlis. Biasa saja. Kampung-kampung. Kawan-kawan jangan expect grand sangat. Segann..
Hiasan kereta : Hias dua kereta sebab guna kereta yang berbeza untuk upacara keliling pekan after nikah (adat). Satu DIY, satu lagi vendor yang akan buatkan.
Nana's maid of honour : Dana. Her baju ada suda untuk my nikah time. :)
Syam's best man : Pun ada suda.
Bridesmaids : Dah tentukan siapa. Baju diorang on the way.
Bunga tangan : Rose + Pearl please.
Jurunikah + saksi : Belum decide.


Majlis Resepsi 

Tema : Soon. ;)
Deco : Capai saja apa yang ada.
Pengisian :  I trust ayah will make some difference. And saya ada idea untuk buat majlis sederhana kami ni unik sikit.

Set kanopi : Sewa
Kerusi + meja : Sewa
Alas meja + kerusi : Bincang malam ni.
Upah pekerja : -
Menu : Mama yang urus. Di luar kepakaran.
Kek resepsi : Mama dah urus. Okey.. Okey.. :P
Set dan hiasan meja makan beradab : Insya-Allah tiada masalah DIY sendiri. Mungkin akan minta vendor cancel yang ini, dan ganti dengan benda lain.
Centerpiece : Of course DIY ;)
Meja kek : Vendor.

Baju sanding : 3 persalinan.
  1. Sanding petang. Outfit for him ; Kot (material duchess satin) + kasut hitam hantaran tunang + set tanjak ditempah dan dijahit dari BTC Textile Emporium. Warna putih, but set tanjak (songket) tu warna putih susu / cream. Outfit for me ; Peplum (material duchess satin) with detailing ala-ala putih susu / cream juga + veil putih susu with white detailing + heels yang I beli online. Ahaha. My baju sanding petang ni my tukang jahit buat A-Z. Dari kain, details, beading sampailah khidmat jahit. Cost, will reveal after majlis. 
  2. Makan beradab. Baju tradisi masyarakat kaum dusun. Darah yang mengalir dalam tubuh kami. Yang ini sewa dari vendor, masuk dalam pakej.
  3. Majlis potong kek. Outfit for him ; Persalinan kot hitam. Outfit for me ; Gaun (material duchess satin) meleret warna putih susu / cream. Ini pun ada dalam pakej. Nasib baik saya jumpa yang berkenan ;)
Bunga tangan : Belum  decide. Beli dekat Kaison? :P
Pelamin sanding : Pakej vendor.
Pengapit : Dana or other bridesmaid.
Baju pengapit : Pakai sajalah apa yang ada. Takkanla pengantin 3 kali tukar, diorang pun kena 3 kali tukar. Ewah ewah..
Mekap : Vendor

Doorgift : Otw
Doorgift corner : Tugas untuk bridesmaid
Bunga pahar : Otw
Bunga manggar :  Otw
Red carpet : Pakej vendor

Bamboo live band : Syam urus. Btw, depite all those things, you should really see their performance. Tari Kirana and I have been with this group, Kinabalu Merdu Sound for almost 1 year.
Tari Kirana : Actually diorang memang tak perform masa majlis sebelah saya 10.2.13 nanti. Atas hal yang tidak dapat dielakkan. Sebab tu saya ganti tugas diorang jadi my bridesmaid. Hehe. But untuk 16.2.13 majlis sebelah lelaki, hopefully they can. Saya masih cari ruang untuk jumpa diorang, untuk bincang hal ni.
Bajau dance :  Syam ni darah Bajau + Dusun. Muka banyak macam orang bajau, but jiwa lebih kepada jiwa dusun. Fasih cakap dusun. People always mistaken him as orang semenanjung. Hehe. Tarian bajau insya-Allah ada.
Gong :  Mesti ada. Adat orang dusun.
MC : Malam ni akan ditentukan siapa.
PA System : My brother yang urus photoghrapher juga akan urus part ni.
Video show nikah : Photoghrapher
Lagu-lagu pilihan : Syam and I akan pilih. Lagu tema waktu hari besar tu kami macam dah sepakat ;)



List ni lebih kepada majlis sebelah perempuan. Persiapan lain ingat, persiapan diri sendiri jangan lupa :P

2 Comments:

Blogger cikpia said...

errrkkkk!!! my preps banyak lagi lum siap.... lum setel!

12 January, 2013 10:02  
Blogger Coffee Girl said...

wah Fina, semua berjalan lancar nampak? teruskan. saya doakan yang terbaik untuk Fina. At last, kawan blogger ku akan kawin. :)

22 January, 2013 13:00  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish