Saturday, January 12, 2013

Kasut sanding for RM60


Tadaa...!
An affordable wedding shoes, design impian, and the colour is just perfect. Just arrived today. Fiance yang tolong ambilkan. Perkataan pertama keluar waktu dia hantar, dia cakap 'Cantik! Saya sudah buka.' Okey yang part buka tu saya dah agak. Hehe.
Cepat-cepat saya grab kotak, and reopen. Okey, lebih cantik dari yang saya bayangkan. The quality is acceptable, far better than what I expected. I memang tak terlalu harap since kasut ni beli online saja. But turned out? Awesome. I really love this.
Sengaja beli kosong, sebab kalau ada masa, nak diy. Wait and see.
Share:

Friday, January 11, 2013

Wedding Update : 11/1/13

 سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Pra-Perkahwinan

Kursus Kahwin : Settle since November
Kad Jemputan : Buat asing sebab kesilapan teknikal yang benar-benar tidak dapat dielakkan. Sobs. Kalau tidak, boleh buat sekali. Tapi tidak apalah. Both sides on the way. Kad biasa saja tau :P
Cincin kahwin : Dah beli. Dari TOMEI la. Ala tomei tomei. Kami pergi Tomei after saya kursus hari tu, fiance suruh pilih within his budget, then taraaa.. Sekejap saja dah nampak yang kena di hati. Tidak sama macam yang dimimpikan but I think I love this one much moreee. Pilih-pilih lagi but tetap nak yang tu so akhirnya amik. Kebetulan tengah year end sale ;)
Barang Hantaran : Tunang hari tu buat 7 balas 9. Plan asal 5 balas 7 saja tapi last minute ada penambahan barang so jadi 7 balas 9. Tapi nikah kali ni, kami buat ikut plan waktu tunang pula. 5 balas 7. Dah cukup banyak bagi saya. Memudahkan kami. So far, ada tinggal beberapa lagi kami kena tambah. Which are makanans and sirih junjung. Banyak yang dah settle, termasuklah bab hiasan hantaran.
Permohonan Nikah : Baru settle sijil kursus kahwin, ambil borang nikah, dan ujian darah. Less than one month to go.
Tentatif : Perjalanan sepanjang majlis saya biar ayah yang handle. He loves to organize. Tapi saya tak lepas tanganlah. My fiance and I punya plan asal saya dah bincang dengan ayah :)
OP/OV : Photographer waktu tunang dulu saya guna khidmat dia untuk 10.2.13. Family's friend. Senang. Beres. Waktu 16.2.13 pula nanti minta tolong adik lelaki saja. Jimat :P
Warna tema keluarga : Purple. Pilihan mama. Kain dah sebahagiannya dibeli. Malam ni ada perjumpaan keluarga kami so malam ni bagi. Bagi awal supaya boleh buat dan siap awal.
Banner : Kami ambil dua keping. 2x4, dan 3x6. Sekali dengan kad kahwin kami.
Signboard : Belum start.


Majlis Nikah

Tarikh, masa dan tempat : Okey, officially 6 Januari lepas, tarikh pernikahan kami telah ditetapkan, alhamdulillah.. Nikah dan resepsi hari yang sama. 10.2.13. Kami buat sekali harung untuk jimat kos. Jadual semua ayah saya yang urus, so I'll update here once I hear anything from him hehe. Tempat, my home sweet home. Btw, insya-Allah, resepsi sebelah lelaki pula 6 hari lepas tu. 16.2.2013. Plan ingat buat majlis baca doa sikit-sikit saja, tapi baru-baru ni ada diorang buat family discussion, ada juga sanding biasa, cuma secara kecil-kecilan. Saya tidak kisah, mana-mana saja.
Baju nikah : 1 pasang persalinan lengkap kami tempah jahit dari BTC Textile Emporium. Costs us RM570 jahit sahaja. Belum masuk kos kain. 20 Januari ni ambil. Putih. I still think that this is the best colour for nikah. Outfit for me 1 set ; kurung moden chiffon lining satin + tudung chiffon + veil chiffon with the same detailing. Detailing ni saya akan buat sendiri. Outfit for Syam ada dua set ; Baju melayu satin (very high quality satin, jeles I hehe) + mushroom button atas sampai bawah. Dan satu set lagi untuk baju sanding dia. :)
Berinai : Tak buatlah malam berinai. Malam NAK berinai, haa.. buat. Tapi majlis-majlis tiada. Tak masuk pula dalam adat masyarakat dusun. Nasib baik..:P
Make-up : Pengantin mekap sendiri. Ahakkk..
Pelamin nikah : Vendor. Macamanakah rupa bentuk? Will let you know after majlis. Biasa saja. Kampung-kampung. Kawan-kawan jangan expect grand sangat. Segann..
Hiasan kereta : Hias dua kereta sebab guna kereta yang berbeza untuk upacara keliling pekan after nikah (adat). Satu DIY, satu lagi vendor yang akan buatkan.
Nana's maid of honour : Dana. Her baju ada suda untuk my nikah time. :)
Syam's best man : Pun ada suda.
Bridesmaids : Dah tentukan siapa. Baju diorang on the way.
Bunga tangan : Rose + Pearl please.
Jurunikah + saksi : Belum decide.


Majlis Resepsi 

Tema : Soon. ;)
Deco : Capai saja apa yang ada.
Pengisian :  I trust ayah will make some difference. And saya ada idea untuk buat majlis sederhana kami ni unik sikit.

Set kanopi : Sewa
Kerusi + meja : Sewa
Alas meja + kerusi : Bincang malam ni.
Upah pekerja : -
Menu : Mama yang urus. Di luar kepakaran.
Kek resepsi : Mama dah urus. Okey.. Okey.. :P
Set dan hiasan meja makan beradab : Insya-Allah tiada masalah DIY sendiri. Mungkin akan minta vendor cancel yang ini, dan ganti dengan benda lain.
Centerpiece : Of course DIY ;)
Meja kek : Vendor.

Baju sanding : 3 persalinan.
  1. Sanding petang. Outfit for him ; Kot (material duchess satin) + kasut hitam hantaran tunang + set tanjak ditempah dan dijahit dari BTC Textile Emporium. Warna putih, but set tanjak (songket) tu warna putih susu / cream. Outfit for me ; Peplum (material duchess satin) with detailing ala-ala putih susu / cream juga + veil putih susu with white detailing + heels yang I beli online. Ahaha. My baju sanding petang ni my tukang jahit buat A-Z. Dari kain, details, beading sampailah khidmat jahit. Cost, will reveal after majlis. 
  2. Makan beradab. Baju tradisi masyarakat kaum dusun. Darah yang mengalir dalam tubuh kami. Yang ini sewa dari vendor, masuk dalam pakej.
  3. Majlis potong kek. Outfit for him ; Persalinan kot hitam. Outfit for me ; Gaun (material duchess satin) meleret warna putih susu / cream. Ini pun ada dalam pakej. Nasib baik saya jumpa yang berkenan ;)
Bunga tangan : Belum  decide. Beli dekat Kaison? :P
Pelamin sanding : Pakej vendor.
Pengapit : Dana or other bridesmaid.
Baju pengapit : Pakai sajalah apa yang ada. Takkanla pengantin 3 kali tukar, diorang pun kena 3 kali tukar. Ewah ewah..
Mekap : Vendor

Doorgift : Otw
Doorgift corner : Tugas untuk bridesmaid
Bunga pahar : Otw
Bunga manggar :  Otw
Red carpet : Pakej vendor

Bamboo live band : Syam urus. Btw, depite all those things, you should really see their performance. Tari Kirana and I have been with this group, Kinabalu Merdu Sound for almost 1 year.
Tari Kirana : Actually diorang memang tak perform masa majlis sebelah saya 10.2.13 nanti. Atas hal yang tidak dapat dielakkan. Sebab tu saya ganti tugas diorang jadi my bridesmaid. Hehe. But untuk 16.2.13 majlis sebelah lelaki, hopefully they can. Saya masih cari ruang untuk jumpa diorang, untuk bincang hal ni.
Bajau dance :  Syam ni darah Bajau + Dusun. Muka banyak macam orang bajau, but jiwa lebih kepada jiwa dusun. Fasih cakap dusun. People always mistaken him as orang semenanjung. Hehe. Tarian bajau insya-Allah ada.
Gong :  Mesti ada. Adat orang dusun.
MC : Malam ni akan ditentukan siapa.
PA System : My brother yang urus photoghrapher juga akan urus part ni.
Video show nikah : Photoghrapher
Lagu-lagu pilihan : Syam and I akan pilih. Lagu tema waktu hari besar tu kami macam dah sepakat ;)



List ni lebih kepada majlis sebelah perempuan. Persiapan lain ingat, persiapan diri sendiri jangan lupa :P
Share:

Tuesday, January 08, 2013

Actually, I..

The thinking of getting married, walking through the red carpet, and all - really makes me excited. The thinking of getting through the solemnization - macam ada rasa sayu, syukur.. aduhai.. Baru fikir. Macamana kalau sedang melalui? All these makes my heart beats faster..

But, the thinking about all preparation, it's fun, but exhausted la juga sikit. Handling the vendors (yeke.. maybe vendors yang lagi penat layan I, I saja yang tak sedar hahaha). Maybe I think I could handle it. I really think I am. But maybe, that's too much of me.. Me and my little palm.

I miss writing. Suddenly, damnly, so badly. Too busy la with other things. Dulu ingatkan, tiada yang mampu membuatkan I terlalu busy sampai blog tak update. Tapi nampaknya, kali ini sangkaan amatlah meleset. I betrayed my own baby..

Saya baru okey sepenuhnya dari demam. Saki baki cuma tinggal selesema dan batuk. Demam-demam pun hari tu I still kerja okey. Nasib baik bukan jenis demam yang buat orang sakit terlantar. Perubahan cuaca. Sekarang musim winter kan (gedik). I am tired actually. But keep going, keep going, my dear bride-to-be. Haha. :)

Okey bye. Pray for me that next time I would write longer than this.
Share:

Saturday, January 05, 2013

Wedding Update 5/1/13

 سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Okey let's see if saya akan dapat apa yang saya desire melalui update random saya ni. Ehem ehem....



First, I love pearls. Second, red will be one of our theme colour (but not too dominant kot). I'm dying for these roses! Will make sure I'll get this for nikah hand bouquet :P



Cantik kan. Tapi if dapat pun, I will just go for inai hujung-hujung jari saja. That's enough for me. 



Warna tu sama, tapi taklah dapat sebiji macam ni ahaaak.. Simple saja pelamin. Pelamin kampung-ampung.

Hampir dapat, tapi sebab atas hal yang tidak dapat dielakkan, kami terlambat, so kami ambil ready made saja.



Will try DIY after yang prioriti dah setel. ;)



Getting this! Getting this! Thanks fiance dear, approve bunga daisy untuk pelamin nikah :P



Yang penting, jenis kain tu. Duchess satin. I dapat ;)



Baju untuk bridesmaid dah urus, hand bouquet tu not sure actually, perlu ke? :P



I dapat hampir sama macam ni, tapi ekor dia lagi panjang actually dari ni and top tu bukanlah macam tu. Feeling princess jap. Ahak.. :P



Kek nak macam ni.. Tapi tengoklah nanti sebab belum bincang dengan fiance ;)



Bukan sebiji macam ni, tapi lebih kurang design macam ni.



Impikan macam ni untuk veil nikah..




Design untuk nikah macam ni tapi kain tak sama (guna chiffon).



Alhamdullillah banyak yang saya dapat.. Nafsu duniawi semata-mata, but I rasa taklah keterlaluan sangat. Kalau I idam nak naik gajah keliling Ranau or naik helikopter after nikah, tu barulah namanya high demand.. :P

1 month and 5 days more.
Share:

Wednesday, January 02, 2013

Wedding update 2/1/13

 سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

2nd of January 2013. Means, next month I'll be a wife, insya-Allah. Minta-minta semua berjalan lancar..

Here's the list, so far.

  1. Kad kahwin + banner sedang dalam pembikinan. Simple sangat actually, kami ambil design sedia ada sebab kami dah kesuntukan masa.
  2. Baju bridesmaid dah pilih. 1 maid of honour, and 5 other confirmed bridesmaid dan ingat nak tambah lagi seorang untuk genap 6 orang bridesmaid but not sure siapa.. Mungkin minta tolong Dana. BTW Dana, my sister, jadi my MOH.
  3. Kami cuti hari ni (new year kami kerja) so tengahari kejap lagi keluar with fiance, pergi Ed Bridal untuk confirm pelamin and tema, baju etc. I siap transfer gambar I google untuk tunjuk nanti. Hal baju yang lemah ni, ada jugak nanti si cerewet pakai baju nikah saja time sanding. Ahahaha okey I'm serious! Pakai baju nikah time sanding je laaa.. Ahahak! I ada design kegemaran, maybe minta jahit, but fiance letak syarat, mesti tengok baju dekat Ed Bridal dulu (sebenarnya dah tengok pun tapi kena tengok lagi sekali), baru pertimbangkan untuk jahit baru. Okey, ikut perintah..
  4. Entah apa lagi, next time updaate more. Banyak sebenarnya ni. ;)

Hey, happy new year.
Share: