Pages

Of being free.

Tuesday, December 24, 2013

Less than two months and I am FREE! Bebas dari alarm. Bebas dari kekangan masa. Bebas dari melayan customer yang berperangai kurang cerdik. Bebas dari masa kerja yang membuatkan masa aku dan suami begitu terhad.

Tolong bayangkan. Hampir 2 tahun kerja dengan cuti jarang-jarang. Up to 14 hours per day. Bermula dari start enjin kereta kesayangan awal pagi hingga selamat parking depan rumah. 8 hours per day lepas tu ada cuti Sabtu dan Ahad? Lucky you. But that's life. Ulang alik 30 minit tiap hari dari Kundasang ke Ranau macam ulang alik bilik dan tandas dalam rumah. I need to arrive as fast and early as I can everyday. If not lucky jalan jammed gara-gara lori besar with no chance to potong. Duduk dekat Sabah kena pandai potong kereta dengan cara selamat walaupun jalan bengkang bengkok. Especially jalan KK-Kundasang-Ranau. If selamat saja saya akan potong, which is almost everyday akan memotong-motong. You know la kadang-kadang di tengah jalan ada kereta superslow especially lori besar. And sometimes pagi-pagi bolehlah nampak kesan lori eksiden atau apa-apa. Langgar tembok atau masuk gaung/longkang atau car crash *sedih* but again, that's life. Saya sangat memuji lori besar yang tahu dan sedar jalan sini bukan besar. Satu line sahaja untuk setiap arah. Pemisah cuma garis putih. Stereng lari sikit lori dah masuk line sebelah. Dan paling saya suka bila dia tahu ada kereta di belakang sedang tunggu turn untuk memotong, tiap kali selamat untuk memotong dia siap bagi signal sebelah kiri untuk bagi laluan. So considerate.

Oh lupa nak mention. Bebas dari duit gaji. Ahhh tidaaak...

AKAN TETAPI.

Jika dibandingkan dengan apa yang telah aku lalui sebelum ni, aku rela mengorbankan sedikit bulan (mungkin juga 5 tahun atau berapa-berapa saja wakakak) untuk berehat dan beri tumpuan pada suami, pada life, dan pada diri sendiri. Sebulan lebih yang akan datang genap usia perkahwinan menjangkau setahun namun masih banyak yang masih aku perlu pelajari. Banyak benda tak organized. Atau kerana aku yang kurang cerdik mengatur masa dan apa-apa (nampak sangat kau tengah malas fikir). Memang tengah malas. Hujan sejuk-sejuk macam ni buat sesuatu dalam diri aku ni rasa lembab dan mode untuk hibernate tu macam sedang bermaharajalela but unfortunately, still working. Even this post takes almost 4 days to finally published. And did you know I seldom lost/forgot/misplace my things but lately aku macam asyik tercari itu ini especially benda-benda kecil macam memorycards atau penutup pendrive. Maybe due to stressful life buat minda aku jadi lembik semacam. How pityful. Need to get myself on track. 

Hopefully semua akan selesai tidak lama lagi. Try harder, Nana!




01.12.13

Friday, December 13, 2013

Bila semua orang sibuk memperkatakan tentang 11.12.13, aku cuma memerhati. Hei aku juga ada tarikh best tau.

01.12.13

Tarikh hari jadiku yang sudah lepas. Yang ke27. Walaupun sentiasa rasa masih awal 20an kerana berperangai bimbo kadang-kadang. Haha. Baiklah. Tiada kek atau perayaan (as usual). Cuma mensyukuri aku masih hidup. Paling-paling mungkin dinner bersama family. Menginjak usia hampir 30 ini, harapan aku cuma satu. Aku cuma mahu hidup yang bahagia, dikelilingi oleh orang-orang yang membahagiakan, dan dikasihi disayangi seadanya. Tiada lain yang aku mahu. 

Okey tipu. Ada. Aku mahu boots baru, mahu case baru untuk my note 1, mahu shawl baru, mahu koleksi buku baru sebab semua dah habis baca, mahu dapat berat 45 atau kurang dari itu, mahu bertemu dengan sahabat-sahabat lama reminiscing the good old times, dan mahu lebih banyak berjalan dan travel ke luar samada dengan suami, keluarga, atau kawan-kawan. Mungkin bakal terlaksana sebelum hari jadi ke28. Hari jadi ke29 harapnya sudah punya anak sendiri. Insya-Allah. Mungkin agak terlewat namun tetap menanti penuh sabar ihiks


Go somewhere, someday

Begitu banyak keinginan.

Kerana blog ini sendiri tercipta atas harapan. Aku sendiri mula menulis blog atas sesuatu yang aku tidak pernah mampu miliki walaupun hingga aku mati berulangkali. Gugur dari harapan namun sentiasa dikenang seumur hayat. Kalau. Kalau itu mampu aku miliki, aku sesungguhnya tidak perlu apa-apa lagi. Aku tidak perlu ke mana-mana pelosok dunia mencari erti kerana dunia aku telah tersedia ada. Aku tidak perlu mencari apa-apa yang membuat aku penuh kerana hati aku telah penuh. Kalau sahaja. Bukan hakikat. Apakah itu? Okey jangan andaikan yang bukan-bukan. Sebab itu tak benar. (tiba-tiba)

Usia 27 tahun. Semakin berusia. Dan semakin kau tua seiring usia, begitu banyaknya perkara lepas yang menyakitkan hati. Bikin makan hati. Tinggal tak makan organ dalaman lagi. Dan entah sampai bila aku mahu memandang ke belakang seolah di hadapan aku segalanya menyakitkan. What doesn't kill you makes you stronger. Pernah dengar? Banyak beza antara aku tiga tahun yang dulu, dan aku yang sekarang. My way of thinking. My way of talking. My way of how I present myself. I am more calm. Sometimes bimbo, but never too excited all the time, exaggerating too much all the time like I am before.

Malah makin suspicious. Jika saya tidak faham, sukar saya nak yakin. #1, orang datang mintak derma, I don't believe them. Especially yang guna nama anak-anak yatim. Jika saya nak derma, saya tahu mana nak pergi. Tak perlulah paksa-paksa kan. #2, orang datang hal business untuk buat partnering. Katanya tak perlu fikir lagi. Tak perlu buat apa-apa biar dia urus semua. I don't believe them. Saya sendiri dalam dunia business walaupun masih bertatih. Been in the ups and downs. All flowers in business, seriously? If I am going to partner, it's not going to be with some strangers. Cakaplah taknak maju or apa, sebab bagi saya maju atau tidak itu bukan sekadar oleh peluang. Tapi juga dengan kebijaksanaan. Saya tidak tolak fakta banyak orang kita ambil peluang tapi tidak bijaksana menguruskan peluang. Dalam kes ini, menguruskan partnership. Maksud? Faham-faham sajalah malas nak cerita panjang.

Ada yang kata, "..Orang yang mempunyai hati yang bersih dan kuat sentiasa tabah dengan dugaan yang dihadapinya. Biarpun ditimpa musibah dia tidak pernah mengeluh. Walaupun pada hakikatnya dia sedang menghadapi kesulitan, dia tetap tenang. Orang yang tenang sentiasa menang.." Masalahnya bersih sangat ke hati aku ni. Perasan, sebab kau merungut banyak sangat dekat blog, so jangan harappp.. kata anda. Haha. Shut upp. Entah ke mana-mana sajalah entry ni. Bukak pagi-pagi tapi lewat petang baru nak habis menaip. Multi-tasking sangat.

Baik. Jom tengok budak comel ni sekitar 21 tahun yang lalu.



Terima kasih Allah kerana
masih memberikan aku peluang untuk bernafas hingga ke hari ini
terima kasih pada Mama, Puan Laurah
kerana telah melahirkan saya sebegini sempurna ke dunia ini
dan terima kasih Ayah, Encik Asuka
  kerana telah memberi didikan dan nilai secukupnya
untuk aku meneruskan hidup sebagai
sebenar-benar manusia dalam dunia ini.
*nanges*
sebab aku tahu macamana pengorbanan ayah untuk aku,
dan kami sekeluarga
segala-galanya tidak mungkin aku terbalas seumur hidup ini
di usia sebegini, aku tidak mahu apa-apa lagi
cuma mahu disayangi dan menyayangi,
diberikan hati yang suci,
muka yang jernih,
rezeki yang halal,
hidup yang berkat dan bersederhana,
mampu melihat keindahan dunia selagi hidup,
dan akhirnya mati dalam iman.




And the bali trip is for rewarding myself. Walaupun baru beli tiket guna duit Nuffnang yang baru aku cash-out tempoh hari. Anggap saja itu hadiah dari kalian buat aku. Terima kasih! Trip lama lagi 9 bulan lebih lagi, sempat lagi nak beranak!, tapi bila sampai waktu, pastu akan aku update. Insya-Allah, jika tiada aral melintang, menegak, membelakang, mengiri atau menganan *smile*

Again, HAPPY belated BIRTHDAY FOR ME ♡ 

Bla bla bla

Wednesday, December 11, 2013

Terkesan bila dengar lagu-lagu lama especially zaman waktu rajin dengar lagu dulu atau lebih dikenali sebagai zaman setadi. Layan lagu indon banyak. Melayu inggeris semua i bantai. Lagi-lagi time form 4. Hindi, Jepun, Cina, Spanish semua dengar. Haha. Sekarang ni? Lagu baru banyak ai tak hafal. Lihat ayat tersebut. Bukan tak tahu, tau. Tak hafal saja. Wakakak. Harap dengar radio 20 minit waktu tengah drive pergi balik kerja sajalah baru tahu lagu mana yang tengah in. Ada yang best, ada yang biasa-biasa, ada yang tak best. Lagu mengarut pun banyak. Tapi lagu mengarut okey sebab takkan asyik nak serius kan.

Siapa yang dah pernah dengar lagu 'macam comel je macam cantik je'? Bolehlah agak catchy lagu ni. Saya start dengar di radio hari Sabtu lepas. Seriously jadi lagu? Did they give that macam-cantek girl some kind of royalty? Whateverla. Janji that girl memang cantik. Silap cuma yang dia bagi tayang satu dunia macam tu dah kenapa rite.. Haha. Dah tau dah orang Malaysia ni sensitippp... Sikit-sikit sensitip. Sikit-sikit. Tapi part buat lawak pun best juga. Haha..

Okey meh layan lagu autoplay dalam blog ni. :)






Still here

Agaknya sudah tiba masanya untuk aku tukar nama blog ke 'MASIH DI SINI' amboi. Sendu semacam la plak. Sememangnya perlu (wakakak) supaya readers tahu yang aku ini sentiasa di sini, cuma updatenya saja yang jarang. Tiap hari notification sampai tetap aku terima tiap saat saban hari namun untuk menghapdet rasa malas ya amet. Notification Facebook saja yang aku off terus kerana Facebook bisa membuat hatiku tidak tenteram. Maka bila berkeinginan, baru log-in FB, jika tidak, biar ia di situ. Hehe. Blog? Bila rindu .. eh bila rajin, maka berduyun-duyun entry, balasan komen, dan kemungkinan komen ke blog follower. Namun bila malas? Ingat pon tidak (lah sangat). Blog and I are bestfriends. And bestfriends understands each other. Ewah.

Peraturan baru sejak beberapa bulan kebelakangan ini. #1, berblog hanya bila mood sedang okey. #2, berblog bila benar-benar punya masa. #3, lebihkan penggunaan bahasa. Just because. Haha.


Kerana aku punya habit tak pandang kamera waktu selfie. Mesti tertengok preview waktu tengah capture. To make sure ai am pretty or not comel or nottt?! Haha benang shawl terkeluar. Cacat wakakks T___T


Baik. Almost two weeks tak blog. Ini sedikit sebanyak yang terjadi :

1. Book tiket ke Bali - Bandung - KL untuk 2014. Bak kata Fiza, tahun depan tahun I berjalan! Haha.
2. 2-6 Disember teman husband bawa tourist dari Semenanjung. Actually kawan sama-sama blog juga cuma sebelum ni tak pernah jumpa (hai Zack ^^)
3. Dalam perjalanan hantar diorang ke airport, eksiden sikit.. Kereta kami dengan motor budak UMS dekat roundabout. Kemek dekat bahagian co-driver. Sekarang ni husband dah setel ketuk, cat (sebab ada kesan calar) dan malam-malam google dekat mudah.my carik sticker kereta. Belum setahun beli dah ada defect. Maybe it was my fault tsk tsk tapi nak buat macamana kan, benda nak jadi.. Yang penting alhamdulillah sangat-sangat cuma kemalangan kecil. Tiada siapa yang cedera.
4. Benda yang dirancang tapi tidak terjadi. Ini pun satu kejadian juga. Iaitu tidak sempat tengok cerita sekuel The Hunger Games : Catching Fire. Entah bila baru berkesempatan. If tak sempat langgan dekat astro first sajalah jawapnya walaupun seriously memang tak puas tengok. Dah lama tunggu okey..

Ada masa nanti aku cerita satu-satu. :D

10 Reasons Why Traveling Makes You A Better Person

Monday, December 02, 2013

If you have the opportunity to pack your bags and go, do it. Go alone if you have to. Don’t do it for vacation. Don’t do it for luxury. Don’t do it to take pictures for your Instagram account. Do it because it will make you a better person.

And here’s why:

1. Learning to be alone.
Have lunch with yourself. Sit with your thoughts and be okay with them, whatever they are. Love yourself whole-heartedly, especially in times of solitude. And when you think you can’t sit alone any longer, order coffee and a dessert.

2. Relying on the kindness of strangers.
Foreignness does not prevent random acts of kindness. Accept them. Give them. Appreciate them.

3. Learning to live with less.
This does not mean claiming hardship. Let this manifest in small ways. Recognize your fortunes. Be humbled.

4. Learning that plans change and you will have to adapt.
Itineraries are guidelines, not rigid measurements of experience. The best experiences are often not scheduled or anticipated. Expect the unexpected and learn to love it.

5. Enjoying the moment.
Forget the missed bus and enjoy the culture that can be experienced in one hour waiting at a bus stop. Stay in the present.

6. Forces you out of your comfort zone.
Practice speaking that language you learned. Try the cow tongue. Make new friends.

7. Learning to be patient.
Don’t rush through the museum. Don’t rush through your meal. Don’t bounce your leg up and down or roll your eyes. Don’t yell at anyone for reading the map wrong and getting lost. Don’t worry, you’ll get there.
8. Learning you can’t assume.
Try looking at things a different way. Ask questions. Let this open up a new realm of thought and possibility.

9. Missing home.
Appreciate family, friends, and loved ones. Appreciate the comfort of mundane routines. Find a new found respect for the life you often wish to escape.

10. Goodbye is not forever, life has endless possibilities.
Family becomes more than just blood. Never say goodbye to the people you meet and the places you see. Cherish the new families and homes you’ve gained. Keep in touch and look back with fond memories from time to time.

Untitled.

Wednesday, November 27, 2013

It's been long. 

And sometimes I hate seeing myself in pictures. Or even in mirrors. Because it will clearly show me a face who suffer a lot.

What ever happen, I will keep it only by myself. 

Google Friend Connect in Classic Blogger. Did it!

Friday, November 22, 2013

Merujuk entri ini : Dear bloggers, pretty please?

Harapnya kali ni saya buat dengan betul. Kinda funny after 5 years using Classic Blogger template, suddenly I got way to apply this widget here. I thought it's only applicable in advanced New Blogger layout :




If this REALLY works, I'm brilliant! Feel free. If there's anything wrong again, please please PLEASE do tell me since I can't do it only by myself. T____T

Dear bloggers, Pretty please?


Can some you please be a darling and do me some favor?


Thing is, I just figured out that some of my friends did clicked my follow button up there but weird cuz it didn't actually work the way it should. Or the way it seems. My feeds did not appear on her blogger dashboard and my total amount of follower didn't change. How come?

Thanks Fae (hi fae! will put your link here first thing tomorrow. susah sikit tulis entri guna handset ni) for telling me.



Nope, masih tiada pertambahan dalam jumlah follower T______T

Now I need you guys help me jika sudi, click butang "FOLLOW SOPHIESM.COM" dekat atas tu and kindly tell me what you see. See if everything is okey. Sebab if tak berfungsi juga, I might just change this blog layout. Sebab memang masalah coding ni. Been using classic blogger templates for 5 years now but I'd never know this, plus, by time, my blog followers always increasing. Maybe it's something to do with my current new template. So.. Help ya *sobs*



Persiapan kahwin : Kain bulu beli mana?

Thursday, November 21, 2013

Salam all. Just a fast entry here. Merujuk entri ini. Engagement Day Review : Mini Pelamin.

http://3.bp.blogspot.com/-AEWiRvybYaw/UEfAoGJD53I/AAAAAAAAEkg/7wj8iyGWKhY/s1600/IMG_1864.JPG


http://3.bp.blogspot.com/-2_2kk074rLY/UDz308xVf4I/AAAAAAAAEiU/6Za1jtaTxRQ/s1600/IMG_1897.JPG
 Mini dais / Mini pelamin + Hantaran Tunang

Inilah dia hasil kerja tangan I setahun lepas, tak berapa semenggah tapi dihasilkan dengan penuh kasih sayang.



Baik, menjawab soalan si cantik manis namanya Ayu (hai ayu!). Dan of course, if ada yang tercari-cari dan tersinggah blog ni boleh baca sekali.

Ada 2 jenis kain bulu di dua gambar paling atas ni. Sampai 2 jenis kain bulu aku beli tu. Gara-gara aku ni nakkkk sangat kain bulu putih. Gara-gara blogwalk banyak sangat time buat persiapan. Bakal tunang (sekarang ni dah sah jadi husband) time tu pun sangat sporting, ikutkan saja. Sabarlah wahai para bakal pengantin lelaki, time-time nak majlis tak kiralah majlis tunang or nikah, perempuan memang agak lain sikit jadinya. Jadi bridezilla. Itu nak ini nak, cepat drooling macam-macam. Kenangkan duit saja baru terbantut sikit nafsa mengada-ngada tu wakaka.

1) Yang balut sofa tu beli dari KAMDAR. 4-5 kali gak pergi Kamdar 1Borneo update stok diorang. Gigih sungguh. Jenuh tunggu. Hari-hari google mana nak dapat kain bulu tu. Diorang cakap memang stok cepat habis. Last-last after beli #2 baru dapat. Kebetulan saja-saja singgah manatau ada, dan gila excited kami berdua sebab stok diorang dah sampaiiii. Saya excited sebab nak beli, bakal tunang excited sebab? Tak payah dengar bunyi 'kain bulu' hari-hari XD. Saya sambar juga dalam 3-4 meter walaupun dah beli #2. Kononnya nak bikin tutup sofa hijau tu (sofa hijau di atas di sebalik kain bulu Kamdar) :P

Siapa yang nak cepat-cepat pergi Kamdar berdekatan. Dalam RM20 plus2 semeter lepas diskaun. Bidang besar.

2) Yang sebelah kiri dan kanan dan cover lantai tu kain bulu jenis yang sama. Actually kain bulu dekat lantai tu dekat bawah dia ada carpet colourful sama saiz dengan saiz kain bulu tu. If tak buat macam tu nanti kain bulu tu cepat terbongkar sebab takda base. Dari jauh nampak lg berbulu dari #1 kan. Saya suka #2 ni. Tebal sikit dari #1. Ini, saya beli dekat Wah Yoon di Sinsuran Kota Kinabalu. Err maaf saya tidak pasti dekat semenanjung Wah Yoon ada dekat mana. Tapi mestilah kedai textile lain pun ada jual kan. Saya beli di Wah Yoon RM30 plus2 semeter. Bidang kecil sikit dari #1.

Update
  • #1 murah sikit dari #2
  • #1 lembut dan gebu dan rasa mewah dan hampir-hampir macam baldu tapi bukan macam baldu (apakah). #2kasar sikit tapi bulu panjang dan jarang-jarang so dari jauh nampak dah kebuluan iteww.
  • #1 mungkin senang sikit nak cari sebab Kamdar ada serata negara. Banyak cawangan.
  • #1 bidang besar sikit
  • #1 nipis sikit dari #2

Hope this will help.*smile*

Killed.

Wednesday, November 20, 2013

Hai alhamdulillah. Pukul 5 petang dalam lagi 3 minit waktu mula menulis. Dipanjangkan usia lagi sehari dan mampu menghirup udara segar di bumi Ranau ini, dan berharap moga diri ini dipanjangkan lagi usia kerana masih banyak keinginan dan impian yang mahu dicapai. Selama mana takdir mengizinkan. *senyum lirih*

I swear I had at least one point when I started this entry. A little bit hard to put it into words as it's buried so deep inside. My own vocabulary can't even find it. Maybe it has been there the whole time. Hiding, lost and killed. But to be random, I just want to say that I was a girl who keeps running away from everything. And still am. I might have ran thousands of miles now. And for that, I really really really by all mean, hate myself.

I love my life, nevertheless. I can't help to ask for more and for better, but I still am grateful for what I have today. I don't starve, in fact sometimes I eat like beast. I still have time for jokes and good laughter. I have my friends who will always be there for me even when they are miles away (million thanks girls!), a husband who will never let go off my hands, and both families I have that would always understand me. Alhamdulillah.. The odds are actually in my favor.

Ada seorang wanita bijak aku kenal, pernah berkata :


9.49 pagi 20 November 2013

The reason why I don't make new different entry, is because I am still in the mood. And my sudden goodbye yesterday was so unprepared. I still want to write more.

This is it.

Aku masih ingat jelas dan terang lagi. Di sini, waktu awal 20an, aku pernah melaungkan kata-kata bahawa biar hidup ini tidak pernah menyesal *geleng kepala* Wish I could go back and tell myself what I know now. Tell myself that that's just bullshit. As I grow older, there's so much reason that pathetic people like me want to build the time machine. I even have those time when, everytime after I turn back the pages of my diaries and blog entries, I curled and take my sweet time doing all the crying and weeping and crying and weeping and break....  Never ending tears. For YEARS.

Sometimes I ask myself, what use of it? It's true that I made a few moves without being certain in the past. It's true that now, I might regret the way it ended, but it also true that I will never regret what I had back then. It's past days, called memories. I hold them too dearly and caused myself to go through this painful, long and confusing process of figuring out who I am and what I want to do with my life. And now, despite it all, I chose what kind of life I want to live. I chose where I wish to spend all my life, what I want to do / achieve before I die. I learn life the hardest way, and still am.

Walau apa pun terjadi. Aku punya Allah, dan lengan suami untuk aku bersandar dan bermanja. Aku ada diri aku sendiri untuk aku tetap kuat.

Baik. I typed enough for now. :)

Segmen Blogwalking & Follow by YAYA

Note :  Sponsored Post


ASSALAMUALAIKUM

"Segmen Blogwalking & Follow by YAYA"
Syarat-syarat segmen mudah maybe hehehe..
  • Follow blog YAYA bagi yang masih tak follow
  • Follow twitter YAYA, dijamin followback *tak ada tak apa*
  • Tajuk post : Segmen Blogwalking & Follow by YAYA
segmen sehingga bulan JANUARI 2014

Please don't give up!

Saturday, November 16, 2013


I sayang this phone *smile*


I always love Eiffel Tower by heart and anything that resembles it. From sketches, to the real pictures. From just miniatures, to the city of Paris where Eiffel beautifully stands. I see them, and I see my own tiny, fragile heart surrounded by fire. I see them and I see how big my dreams are.

Hai, kembali dengan imej berbeza lagi walaupun baru tukar design blog tidak lama dulu. Bhahah! Modify blog lagi sebab seronok buat benda ni. Macam biasa, white background. A touch of dusty pink (html code : #d58a94) here and there. This time I keep it less pinkish than my previous one. Reason? I get bored. Width keseluruhan lebih lebar (previous 800px), dan width post pun saya lebarkan juga (previous 600px) so saya boleh post bigger images since I already received my DSLR itu pun kalau rajin take picturelah. I am so malas nowadays. I remember those times on 2008-2010 when I blog everyday..

Anyway!!

Malu sebenarnya bila fikir saya tulis ini untuk orang baca. Malu sebab sebenarnya orang mana kisah. Let's just be honest. Bersosial secara online, kita hanya akan jumpa 3 jenis. #1, kawan-kawan baik yang benar-benar peduli. 2# Sebenarnya tidak peduli. 3# Terlebih peduli sampai tulis sikit dah macam-macam huraian ohsojudgemental dia. Tiga-tiga sentiasa lalu lalang. Bukan setakat dalam kehidupan sebenar saja, dalam social networks pun ada. Orang-orang dari real life dan muncul di social network berperangai 3# pun ada.

There. Dengan tidak semena-mena saya termembebel pula. Anggap saja ini saya tulis sambil bercakap dengan diri sendiri. Anggap ini diari bawah bantal yang terlihat tanpa sengaja :P



I am starting this with some changes on how am I going to blog.

1. Less rojak inggeris+melayu. I will just try - this usually will end up to be in a series of vain attempt. I tend to rojak things but it's not good as I should just be myself because - reality check! - I speak only Malay and cursing language, other than that, I'll just sink.

Actually kan, kalau fikir betul-betul, my diaries dari sekolah menengah lagi are full of rojak inggeris+melayu dan kata ganti diri 'aku'. Kerana saya dari dulu, sejak sekolah rendah lagi sangat-sangat suka menulis. Tulis tulis tulis. Lukis lukis lukis. At the end, I dah tak melukis dah but still tulis tulis tulis. I still remember, I developed into writing real diaries waktu sekolah menengah bila mula beli real diaries bermula di tingkatan 3. Sejak itu, tiap hari update diari. How time flies. I've been writing to myself for almost 13 years now. Dalam sekelip mata sahaja, dari sweet 15 ke sweet 26 dan 1st Disember ni masuk sweet 27 yang penting masih sweet dan still nampak macam awal 20-an thehehee. Dan menerusi bukti-bukti dari dalam diari lama dan currently blog, saya sememangnya bukan competent user of English. Dan terbukti dari dahulu kala lagi yang saya memang suka merojak-rojakkan bahasa. Kebiasaan yang perlu dikurangkan sebab keterlaluan I know.

2. Less 'saya', and bawa balik the usage of 'aku'. 3 years out if 13 years of using 'saya', rasanya cukup polite dah. Now, welcome to the real me.

Now that we bring out the subject, I tell you something. Menulis dalam diari, saya tak ada kawal-kawal gaya penulisan. Serius saya dalam diari suka menyumpah sampai puas hati T__T Sebab boleh tulis apa sahaja tak payah fikir dua kali dan tak payah tekan butang backspace. But that was years ago. Sejak start blog, sesuaikan diri dengan cara menulis yang baru, tersusun dan terjaga sedikit bahasanya. Dalam blog pula banyak barrier. Jaga ejaan, jaga paragraph, jaga alignment. Belum masuk soal jaga hati, jaga lidah, dan jaga trafik(?). Mungkin out there banyak jadikan blog untuk tujuan komersil, but I know exactly what brought me here and why I am still here. Reason is, I want to be able to say things I might not be able to say in my real life.

But lately I feel like I blog for nothing. Jika dulu saya rasa blog medium terdekat untuk mengenali saya, namun sekarang ini saya kira saya tidak kenal tulisan saya sendiri. Rasa asing sangat. Maybe if saya bawa balik gaya menulis yang saya rasa paling selesa, walaupun kasar sedikit, tapi paling penting ia datang dari hati kan. Entahlah. Mungkin sebenarnya bukan sebab cara menulis pun. Alasan semata-mata. Dah memang life kau begitu. Tak payah bagi alasan lame. Basi sangat. Heh.

What's behind, fikiran agak resah sekarang ni. When I'm changing something in my life, it means something is hurting me. I do this just an attempt to tell myself I AM brave and I WILL always be brave. An attempt to appear happier. Or wut eva (ejaan gedik dengan ekspresi). Kadang-kadang rasa macam nak turn back everything. Real life are hard. I like the idea of hibernating. Refusing to see things I do not want to see. Wake up after 5 years later when everything go right. But that's impossible. Even if my heart and my life are fragile, I still have to do this. I managed to do this so far so why can't now?


Didn't I have Eiffel in my heart? *smile*



Sophie's Travel Log

Monday, November 11, 2013



Telupid 1987-2005
Beluran + Sandakan occasionally 1993-1998
Kuala Lumpur 2000
Muar, Johor 2000
Melaka 2000
Kedah 2006-2010
Jitra + Changlun + Alor Star occasionally 2006-2010
Langkawi 2007
Lumut, Perak 2008 & 2009
Ulu Legong 2008 & 2009
 Tanjung Dawai, Kedah 2008
Yan, Kedah 2008 & 2009
Sungai Petani 2009
Pekan, Pahang 2009
Tawau 2007 & 2011
Kuala Perlis 2009
Padang Besar 2009
Penang 2009
Danok, Thailand 2010
Ranau 2010-current
Kundasang 2011-current
Simpang Mengayau, Kudat 2011
Kota Belud 2011
Kota Kinabalu occasionally 2010-current
Tanak Nabalu in The Lost Village 2011
[insya-Allah] Johor 2014
[insya-Allah] Singapore 2014
[insya-Allah] Penang 2014
[insya-Allah] Kuala Perlis 2014
[insya-Allah] Kedah 2014
[insya-Allah] Langkawi 2014
[insya-Allah] Hatyai, Thailand 2014
[insya-Allah] Krabi, Thailand 2014

Another hallucination.

Friday, November 08, 2013

I do not want the process. I want it to end quickly or at least, back to normal. As soon as possible. Aku penat. Because the more I think about it, the more I think I'll die. If I don't let go I'll die. Wait I think I will just die.

There. When negativity strikes.


 

Sometimes the sadness stays no matter how hard you force yourself to be happy

I think I am weird

Friday, November 01, 2013

You wanna know how weird I am? Tell me that I am not the only one.

01. I fart too.
02. Used to smile a lot when I was younger but now I frown for no reason at all. Just because.
03. I was a traditional dancer and I've been actively managing a group of dancer. I love make-ups. I got complete set of brushes and make-ups, I know basic and advanced knowledge about make-up. I've been there for years but I don't like wearing it myself. I feel weird.
04. I tak pandai layan kids. I feel weird.
05. I like to see pretty girls. Especially when they're not trying so hard.
06. I am scared at chinese men.
07. I am annoying and get annoyed easily
08. I am garang.
09. I swear a lot #$%^& :)
10. Despite it all, surprisingly my sense of humor is not that bad. I laugh a lot. Big ones.
11. I love to get myself sweating.
12. I wish my name is Fina Sophie.
13. I love number 1.
14. I'm 27 but I still feel young and free.
15. I love freedom
16. I love to be silly and rock things out
17. I schedule, assign, and order myself a lot
18. I'm a gadget fan. 1 laptop, 1 smartphone, 1 dslr (coming soon). Enough :)
19. I’m an unashamed web addict. I could spend 24 hours a day online, usually doing random craps with no real goal
20. I am self centered
21. I am used to awkwardness
22. I love to sell things
23. Suka tengok bulan penuh. 
24. If I wouldn't appear crazy, I would sing loudly everytime.
25. I think I am weird which is why I love people who makes me feel normal.

Oh! 1 thing. Saya sedang dalam proses kemaskini link blogger, so if you want to be in it, just put your link below thanks.

How to get your wishlists by saving up

Saturday, October 26, 2013

Blog how are you blog? I miss you blog. Instagram get a bit much of my attention lately blog. I'm sorry blog. Kita still kawan kan.. Kan. Kan. Blerghhh..

How to get your wishlists!

This post is inspired by Maria Elena's post about saving tips for those who are planning on traveling. Mine? How to get your wishlists by saving up. Termasuklah untuk traveling ka, gajet ka, books ka.. ~ anything. Maksud saya di sini, untuk kebendaan. Material. Wishlist nak dapat baby nak saving macamana kan. Jangan save. All out doa banyak-banyak pada Allah SWT. Yakin bahawa setiap ujian kesenangan dan kesusahan itu ada hikmahnya. Hmph. Cakap pasal ujian ni rasa macam nak menangis. Lepas tu rasa macam nak sink down the chair... Ahahh..

Myself. Tahun ni punya resolution adalah untuk capai wishlists that's why hujung-hujung tahun ni speed up a bit. 2 months ++ left maaaynn. Sebab tahun depan nak capai benda lain. Insya-Allah. Kita hanya merancang, Allah SWT penentu segalanya.

My current minat now is on traveling. My next trips are actually my first time being on a real trip. Dekat bawah ni ada yang trip dengan kawan-kawan. 10 of them are trips with 1st, 2nd, and 3rd circle of friends in UUM. 6 of them because of university projects and programs. 5 of them sebab ikut performance dengan bamboo orchestra. 4 of them are there because I lived there. 3 of them sebab ikut family jalan-jalan. Next trip would be with my husband. Hmm :*


For your information, saya ni jenis tak berapa nak menyimpan, kecuali ada benda nak beli, baruuu terhegeh-hegeh. Especially bila dah kahwin ni, kesedaran untuk menyimpan tu makin tinggi. And dari situlah saya dapat beberapa cara saving/earn money/dapatkan wishlists. But mind you ini cara saya. Cara orang lain-lain. Just to share my methods :)

1. Untuk gaji, bahagikan dana untuk expenses and savings. Dapat duit saja mesti bahagi duit contohnya untuk petrol, maintenance dan CCM kereta untuk sebulan dan internet sebulan. Bayar sedia the bills, dan selainnya, simpan. Macam saya, saya simpan dekat bank. Kurang spend since duit tiada dalam dompet. Saya peruntukkan gaji kepada tiga kegunaan. 50% responsibilities, 45% savings dan 5% miscellaneous. Miscellaneous tu termasuklah topup, pads dan apa-apa yang kita guna selalu. Dan savings tu mesti sentiasa ada dalam bank sebab if kita suka travel dan tiba-tiba Air Asia buat jualan murah, boleh grab terus. If you nak travel lah. :)

2. Disiplin. Jangan gatal nak beli sikit-sikit nak beli kasut matching untuk baju ni baju tu, beli makanan untuk kunyah-kunyah etc etc. Tak payah bagi contoh banyak. Orang perempuan ada saja alasan nak spend duit walau seringgit pun. Haha. Yang penting juga, yang selalu online tu, kurangkan shopping online. Window shopping tidak apa. Penting juga window shopping tu. Supaya kita boleh tahu apa yang tengah 'in' sekarang ni ihikk. Ada wishlist yang kita kena menyimpan beberapa bulan baru dapat beli so di sini disiplin tu penting. Jangan sentuh duit tu langsung! Kalau tak, lambat sikit nak merasa or worse, takkan merasa langsung.

3. Blog. Yes blog. Familiar tak if saya sebut Nuffnang? Haha. Yang rajin berblog tu, bolehlah pilih untuk letak iklan Nuffnang. Sekurang-kurangnya adalah beberapa sen. Saya letak Nuffnang dalam blog sebab nak jugak sikit-sikit sen tu. Hahaha. Next cash-out saya plan nak bikin tambah DSLR. Boleh post gambar cantik-cantik dalam blog. Hihi. BTW saya cash-out 2 tahun sekali saja. Last cash-out 2011. Tahun ni nak cash-out balik. Adalah dalam seratus. Wakakak. Btw, Churpchurp pun okey juga tapi saya tak aktif sangat yang itu.

4. Online business. Please don't just buang masa online 24 jam (bagi yang online 24 jam lah) dan masa terbuang macam tu saja. Kalau ada minat dan ada masa, why not buat online business. Paling senang, buat dropship. Tidak perlu modal. Saya cakap ni based on pengalaman. Both dah pernah buat. Ready stock and dropship. Manatau tiba-tiba di kala kesempitan atau tidak cukup wang nak beli apa-apa, tiba-tiba ada orang nak beli barang/produk kita. Bukankah rezeki tuh?

 See what I have on Facebook? Haha. 3 businesspage. 3 friendpage.


5. Tell your loved ones what you like. Haha. Punnnnn boleh. Macam last time, I dapat Catching Fire (The Hunger Games) sebab adik belikan dengan harga dekat RM50 juga. Lupa dah. RM45-47 something with love walaupun ctually dia dapat for free saja pun. Baucer Buku 1 Malaysia. Because she knows I love books. I balas balik belikan something with love dari Groupon. Asalnya around RM70 tapi bila less dapat RM28. Yess save banyak. That's the power of sisterly love hihi. :P But tak bolehlah harap sangat point nombor 5 ni. Bila ada chance, bolehlah. Takkan nak paksa. Tak rock laaa... :P


Okey that's it! What is yours?

To Love At All

Friday, October 18, 2013



To love at all is to be vulnerable. Love anything, and your heart will certainly be wrung and possibly be broken. If you want to make sure of keeping it intact, you must give your heart to no one, not even to an animal. Wrap it carefully round with hobbies and little luxuries; avoid all entanglements; lock it up safe in the casket or coffin of your selfishness. But in that casket — safe, dark, motionless, airless — it will change. It will not be broken; it will become unbreakable, impenetrable, irredeemable. The alternative to tragedy, or at least to the risk of tragedy, is damnation. The only place outside of Heaven where you can be perfectly safe from all the dangers and perturbations of love is Hell.” 'The Four Loves' by C. S. Lewis

What Qurban Means To Me

Tuesday, October 15, 2013

Prophet Ibrahim brought up his own son, not a lamb, it was his own son and then sacrificed him. And then in return, Allah granted Prophet Ibrahim a lamb for sacrificing…“that you [referring to the Prophet] attempted sacrificing your own son upon My orders, for My sake”.

Hi Assalamualaikum, how's your Eid Adha celebration? Eid Adha. The celebration of the sacrifice and its value for us muslims. The story of the Prophets Ibrahim and Ismail that deserves to be shared and remembered. It's essential. Let us remember that this Raya Qurban is more than celebrating it. What the sacrifice is supposed to symbolize. Let us avoid the waste and more importantly the wasted sacrifices.


Sacrifice (Qurban) does not directly means killing an animal but it is about performing such a deed in a way which will bring us closer to Allah SWT. Sacrificing ourselves to the extent of sacrificing our own lives JUST for the love for Allah SWT just like what the Prophets did. It's not about the rituals and festivals, but the worship and sacrifice.

What I mean by wasted sacrifice?

I am afraid that I see us, muslims, is now living in an age of ignorance. Some of us think that this is a celebration, not for the sake of worships. Now any talk regarding Qurban, people would think sacrificing animals. Yes. And when it comes to sacrificing, "You have paid too much for the animal, you have wasted your money! You've been cheated. You could get it much cheaper!”

Not at all. Performing every such deed, the aim of which is to get near to Allah, which Allah likes, is what is known as Qurban.

And what do we do to tell our children? To close their eyes?

When I was younger, I used to wonder. What exactly I have to feel in my heart to celebrate Qurban? The experience of witnessing is a bit traumatic. After the sad(?) ritual, people celebrating it like a festival. I was really confused. It's a sacred history in Islam and never should be forgotten, but why do we have to keep repeating it? But then, the time comes when I finally understand it's symbolic. Don't we forget about the lamb that let itself to be sacrificed. Tunduk dengan arahan Allah. It knows it's doing ibadah. Animal do ibadah. Allah has said in the Qur'an that every animal has its own world and its own way to do ibadah, or service, to Allah. And Qurban is one of it.

So I know. Qurban is beautiful. It reminds us to the life cycle we see almost all the time. Remember the song 'Bangau oh Bangau'? Allah created earth and everything in it in order - for good reasons. The things we eat, breath and enjoy right now didn't come out for free, yet we shouldn't close our eyes to the unpleasant side as it reminds us to respect creation and have conscious moderation based on Islam, within ourselves.

We sacrifice our wealth.
On Qurban and on Hajj.
Or Umrah as the pre-Hajj.
We sacrifice our time.
We sacrifice the uneasy feeling animal being killed because it is our and it's ibadah.
We sacrifice to perform charity.
We sacrifice, because it's ibadah.

May I, and us - by this, learn (if not much, just a bit also will do) about the real value of Qurban. May I, and us - be a better muslimah and live a more Islamic life, day by day. Amin. Amin Ya Rabbal 'Alamin.

Wishlist : The Hunger Games Series

Saturday, October 12, 2013



Someone's being sweet enough asking if I have some books I wish to have, so I requested THIS as the release date is just around the corner and I ain't got money and time to find it bhahah. See the sidebar, girls!! The wishlist have been there for weeks now theehehehe. Oh tukar topik jap. Sebelum ni ai dedicate the readers as 'guys', however sekarang tukar pergi 'girls'. I like it more *smile*

It's the countdown to the Catching Fire (The Hunger Games part 2)!  Salah satu series buku The Hunger Games. Baru beli buku pertama (after The Hunger Games part 1 release). Jom janji temu 22 November ke atas. Also got an appointment beli something dari Groupon. I malu nak bagitau or tulis. Sampai bila-bila pun malu nak bagitau so biarlah rahsia :*P

Last but not least, let's be friends on Instagram. There, I do 1 thing I almost won't do in Facebook and blog - Update pictures! Restricted area for girls, friends and relatives. Strangers especially guys are not welcomed. You follow and comment, I follow and comment you back. Wakaka. Dasar newbieeee.. Bye!



Cara bermekap dengan bantuan kad

Friday, October 11, 2013



1.Kening

Sikat kening (ke atas sikit) dan lukis panjang sikit dari kening asal guna KAD. Hujung kening biar lebih kurus dan gelap sikit berbanding pangkal. Smudge sikit untuk kesan natural.

2. Cat eyes

Tolak kulit ke luar guna bucu KAD, biar tegang kulit tepi tu supaya senang apply eyeliner. Sesuai yang nak buat cat eye ala-ala korean.

3. Maskara

Apply maskara pada bulu mata atas dan bawah, KAD sebagai background. Trick ni sangat berguna okey. No more comot-comot bazir tisu basah :P

4. Kontur

Kontur tulang pipi macam dalam gambar. Nampak lebih edgy ;)


From Michelle Phan's blog. Boleh buat cara ni lepas ni kalau bermekap. Yeay.

Homestay murah di Kundasang : Satinah Homestay

Wednesday, October 09, 2013

*Mac 2014 update.

Hai assalamualaikum. Promosi family-in-law punya business kejap. Yang plan nak pergi Sabah atau lebih tepatnya nak menikmati pemandangan majestik dan indah Gunung Kinabalu, tapi belum ada penginapan, boleh check out this page Satinah Homestay Kundasang untuk tengok gambar dan other details.

        KEISTIMEWAAN         

  1. Lokasi yang sangat strategik (atas tanah tinggi, pemandangan luas)
  2. Berhampiran dengan Pekan Kundasang tidak jauh dari Pekan Ranau juga berhampiran dengan kawasan tumpuan tarikan pelancongan dan rekreasi (Kinabalu Park, Mesilau Dairy Farm (ala-ala New Zealand), Kundasang War Memorial, Poring Hot Spring, Sabah Tea Plantation, Pekan Nabalu, Tagal Sungai Luanti dan banyak lagi.
  3. Tuan rumah yang peramah dan sedia membantu jika memerlukan.
  4. Private parking lot
  5. Sangat sesuai untuk dijadikan penginapan percutian beramai-ramai (family/group
  6. Homestay ni terdiri daripada tiga rumah bersambung-sambung tapi berlainan pintu (pintu masing-masing) so privacy tu ada.
  7. Menyediakan pakej khas yang fleksibel - Private tour sekitar Kundasang Ranau dan Kota Kinabalu untuk rombongan penginap Satinah Homestay terhad kepada 12 orang ke bawah dalam satu masa *new. more info on this email us at kundasangleisuretours@gmail.com.

     PAKEJ HOMESTAY     


BIG MOUNTAIN HOME
Rate : RM350 per night

3 bilik dengan katil saiz queen
1 tandas lengkap dengan heater
1 ruang koridor besar menghadap Gunung Kinabalu
1 ruang tamu dan televisyen dengan siaran Astro
1 dapur lengkap dengan peralatan dapur
1 mesin basuh
1 peti sejuk
Lain-lain : Sejadah dan tuala bersih disediakan
Extra tilam, bantal dan lain-lain upon request

MINI PURPLE HOME
Rate : RM250 per night

2 bilik dengan katil saiz queen
1 tandas lengkap dengan heater
1 ruang koridor menghadap Gunung Kinabalu
1 ruang tamu dan televisyen dengan siaran Astro
1 dapur dengan peralatan dapur
1 peti sejuk
Lain-lain : Sejadah dan tuala bersih disediakan
Extra tilam, bantal dan lain-lain upon request

MINI BLUE HOME
Rate : RM250 per night

2 bilik dengan katil saiz queen
1 tandas lengkap dengan heater
1 ruang koridor menghadap Gunung Kinabalu
1 ruang tamu dan televisyen dengan siaran Astro
1 dapur dengan peralatan dapur
Lain-lain : Sejadah dan tuala bersih disediakan
Extra tilam, bantal dan lain-lain upon request



  AKTIVITI YANG BOLEH DILAKUKAN 

Barbeque (pemanggang disediakan), melawat tempat-tempat pelancongan sekitar Kundasang dan Ranau, menikmati keindahan alam semulajadi, mendaki Gunung Kinabalu, photo-shoot at various places, dan banyak lagi.


   BAGAIMANA UNTUK MENEMPAH   
All subject to availability


011-14811464 (Fina)
sufilara@gmail.com
SMS only / Whatsapp
Subject : Book Homestay, Private Tour, Tour Packages


         MUST DO IN SABAH       

  1. Climb the world renowned Mount Kinabalu and enjoy the breathtaking views from the summit. (we can arrange it for you!)
  2. Take a speed boat ride to Manukan island for snorkeling as well as islands hoping. (included in our package!)
  3. Get a ringside seat and catch the sunset at Tanjung Aru Beach while enjoying the local food and drinks. Or, visit Jesselton Point Waterfront. (included in our package!)
  4. Visit the Monsopiad Cultural Village for a glimpse of KadazanDusun warriors. (included in our package!)
  5. Embark on a shopping spree for beautiful crafted local handicraft at the Filipino Market. (included in our package!)
  6. Join the locals where they shop at the Gaya Street Fair held every Sunday morning. (included in our package!)
  7. AND LOTS MORE!
See you in Kundasang!

    Meet the blog owner

    Friday, October 04, 2013

    Look at you through your eyes because somehow it's the way I believe in your love. Happy friday everyone ♡ Meet the blog owner, because her latest pictures nowadays are RARE hehehe



    Make-Up Review : L'elan Vital Browperfect Compact by Cosway



    One of my favorite subject is make-up. I have passion in it. I can blabber the whole day about make-up thingy. Haha BTW sorry dalam picture, the colour palettes dah berkawah sikit sebab dah beberapa lama guna sebelum tulis pos ni. But before take pic, gigih ai bersihkan cermin tu hehehe dusty sikit. I personally love this L'elan Vital Browperfect Compact by Cosway, to the max. In fact, selama guna barang-barang Cosway, kebanyakan puas hati. Only few didn't reach my expectations. That thing up there is one of my favourite. Masuk ini, dah tiga kali beli. Contact lens sebelah tu baru beli dekat 1B dalam 1-2 bulan lepas. Saja letak, that kind of lens that suit me well. Haha ;)

    Due to the lighting, warna lain sikit. But trust me, it's really nice. Pakai rasa macam natural sangat. As you can see, the set comes with 2 colour palettes, 1 brow wax, 2 applicator brushes & 1 mascara-like brush. Those brushes I jarang guna sebab I guna my Bobbi Brown brushes.



    Originally a brow shaper, but I guna lebih dari tu. As a brow shaper, yes. As an eyeshadow, yes. Eyeliner base, yes. Tulang hidung, yes. Tulang pipi, yes. Tulang dagu, yes. HAHAHA. It's not that I tiada palette khas untuk semua tu, but I guess because the colour suits me damn well, just that. Siapa cakap untuk brow shaper you kena guna untuk tujuan tu saja. Lain-lain pun boleh. Boleh tiru aksi ini di rumah. As long as, 1st, mekap you guna is authentic. Never ever use fake ones. Not good for your skin. 2nd, you just have to use the right brush. Ai yang cakap. :P


    Price : RM28 (WM), RM29 (EM) *much cheaper when it's on promotion
    Buy again? : YES

    This is what Gary oppa MIGHT rap about Ji Hyo

    ..... in Runningman :D

    Latest episode 165 edisi Search For The Little Girl (I baru tengok tak sampai separuh) sempat lagi Gary tulis lirik untuk sambil isi masa bosan dalam vending machine runningman. So that inspire me to this whole idea. HAHAHA.




    Just to release the tension.


    You're not friends
    You'll never be friends
    You'll be in love till it kills you both
    You'll fight, and you'll shag
    And you'll hate each other until it makes you quiver
    But you'll never be friends
    Love isn't brains children - it's blood

    Love is an entity unto itself
    There are patches of it all over the place
    It's not really tangible, but it's there, pools of it
    Blue pockets swirling like eddies
    Some people are lucky enough to bump into each other in the middle of the patch of love
    People don't fall in love with each other, they just fall in love
    My advice is just don't fall into one alone
    It's devastating
    It wells in you, and there is no outlet
    No place for it to go
    It aches, it aches
     



    Yo!

    In the car

    Monday, September 30, 2013

    Not many people know this, but here's where I'll be when I feel helpless. Where I could be all by myself, layan my sadness through the songs. The best place to escape other than blog. Drive sampai puas hati tapi tidak sure nak pergi mana. Like a mad woman *paused* Please do tell me I'm not the only one doing this.

    Poor Blackberry


    Due to it's revenue loss (as reported), Blackberry dah tarik balik aplikasi BBM pada IOS dan menangguhkan pelancaran rasmi untuk Android. Kalau tidak silap gara-gara aplikasi cetak rompak. Sebab untung jatuh merundum. I taklah guna BB, but.. Lawak kasar la tu since it's true that Nokia and Motorola were once bought by bigger company (due to financial problem). Sony merged (or bought?) by Ericsson (however sekarang Sony dah jadi dependent company). So of course that three gay-guy up there goes like we-all-know-that-feel. See? But it's not actually about this. It's about this.


    At the comment section.
    Harhar. Ada grammar inspector there. Joyce Bueno. You made my day XD

    More and more and more ........in pink wth

    Saturday, September 28, 2013

    Updated : 100%

    This is just me blabbering. Tak baca entri ni pun tidak apa. Nothing important, really. Seriously. Honestly.

    PINK.

    Atau lebih tepat lagi,
    DUSTY PINK.




    Dulu agak terkawal lagi sebab dulu asal beli apa-apa barang, prefer hitam tapi sekarang hitam dah bosan. Then beli barang pergi kepada putih pula but bosan juga kalau asyik putih saja. Lepas tu putih combine dengan warna-warna pastel. Lepas tu white combined with a lil bit of soft pink. Aww. Lepas tu mula pula dengan all PINK. Ouch!

    But this doesn't means I will love every single thing in pink. No lah. I suka kaler dusty pink, lain-lain kurang sikit. And bukan semua barang in pink. Bagi contoh bajulah. My clothes mostly, black, red, brown, white. Sometimes khaki. And actually I suk lgi satu jenis warna. Keluarga yellow. But lain sikit kuning dia. Dah lupa apa jenis yellow. But that kind of yellow lah. Ahahahahaha.

    I used to hate pink so much, especially during my secondary school years. And I love black quite for a long time hahaha. I wonder why..Okey biarlah. Jom layan picture. Try-try kamera handset Galaxy Note 1 ni. *smile*

    Actually warna kasut ni dusty pink but too much la camera360 ni :P

    Powerbank in white. Mama belikan time pergi Jakarta Julai lepas.

    Mouse, face towel, tali handset, purse, earphone semua ada pink. Ni baru sikit haha :P

    Ni husband belikan tadi. Ubat gosok, fungsi macam minyak cap kapak tu tapi sebab hari ni sakit, dapat layanan best. Upgrade sikit dari minyak cap kapak biasa :P

    Semalam husband tolong cari handset yang tali pink atas tadi (but turned out handset tu semalam tertinggal di tempat kerja). Bila selak beg ni (hari tu shopping semua ambil barang PINK), husband cakap, WOW SEMUA PINK. Hahaha. See? I am not always like this. Bagi can lah kahkahkah.

    BTW, hari ni tak berapa sedap badan. Tiba-tiba. Need to go.



    Update : Enough about pink-thingy. Let's talk about the camera.

    I'm using :
    Samsung Galaxy Note 1 (8 MP)

    I've used Sony Ericsson C905 before (an old phone waktu Sony masih collaborate dengan Ericsson before forming Sony Xperia all by Sony), dengan jumlah pixel yang sama macam Note 1 ni. But I honestly think that, with the same pixel (8 MP), I think I like Sony's camera more. But Samsung is a bit alluring because of the S Pen function in Note series and its' large size. Camera, I suka Sony. DSLR dah tiada dalam tangan so.. Cari handset tinggi pixel. Bukan sebab I suka take picture. Tapi lebih kepada sebab I suka good quality pictures. Macam kualiti DSLR. Rindu itu Canon. But buat masa ni I suka something yang 3 or 4 or 5 or even 100 in one. Beli DSLR untuk take picture semata-mata? Errr maybe not.




    Here's where I write during my hiatus. Since end of March, until now. Kononnya diari, but end up only jotting down tips, financial records, to-do list, to-buy list, targets etc. Pendek kata, more as an organizer. That's why la I agak suka Note 1 yang I baru beli ni. All in one. Lepas ni I tak payah dah bawa buku atas ni ke hulu ke hilir. Eceh.. I think, if you are planing to buy Samsung smartphone, go for Samsung Note. Tidak kisahlah Note 1 or 2 or 3. Worth it. Resale value not dropping so fast.

    Samsung not bad, but too common nowadays eh. And I heard funny rumors about Samsung users VS Apple user. Seriously, I pun rasa agak offended even I guna Nokia. Hahaha just a silly thought. Okey move on.

    I rasa I jatuh cinta pada Sony Xperia Z1 lah. :P

    Design header blog Sophiesm.Com by Sheda Ucu

    Thursday, September 26, 2013

    Just a quick update. Current blog header Sophiesm.Com telah di-design oleh cik Sheda Ucu. Sekali dengan tolong letakkan iklan nuffnang. Thank you sis! Nak mintak tolong design blog boleh contact beliau. Ikut macamana yang korang nak, warna tema etc. Senang deal sebab berpengalaman. Untuk tempahan, contact beliau dekat sini (FB) pun boleh. Seronok minta design sesama perempuan. Dia faham apa kita nak hihi. Lagipun blog readers I semua perempuan, and I like when it's allllllll girl. I love the feeling macam kita buat girl talk. Haha. Okey later!


    Samsung Note 3 in Blushing Pink or Samsung Galaxy Note 1 in Hot Pink?

    Wednesday, September 25, 2013

    Akhirnya. Sampai jugak. Akhirnyaaaaa. Samsung Galaxy Note 1 in Pink, indeed, limited edition one. Here. Too big for me but it's okey, I love the functions. Macam biasalah, I tak cerewet sangat. Selain Xperia Z series, I rasa dari Samsung I paling suka Samsung Note series. Note 3 yang baru keluar tu confirm lagi best dari Note 1 right? But mahal sangat if nak beli. Cuma ini yang ai termampu. Note 3 nanti-nanti saja after dah turun price sikit. Lagipun highspec sangat buat apa. For me yang suka tulis notes, blogs, etc etc memang sesuai pakai telefon ni. Tada!






    Ini picture dari google. Cantik sikit nampak :P



    Time ambik parcel ni dari pejabat pos, ada satu kejadian lucu tapi nantilah ai cerita dalam blog. Cerita dekat husband dulu ihikkss :P

    Dengan in secara rasmi, saya umumkan list dalam wishlist 'Samsung Note in Pink' telah menjadi kenyataan! Walaupun tidak gah, tapi saya tetap bersyukur ini atas usaha sendiri. Alhamdulillah :)
     
    FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS