2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Checklist hantaran dan tunang (updated 28 July 2012)
Saturday, July 28, 2012 posted at 11:19 ♥

 سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Dari SINI.


Date
Satu-satunya tarikh cadangan sudah ada. Ada perubahan dari last time but still, alhamdulillah.
 Nota : Insya-Allah.



Time
Sebelah petang. Haha. Lega sikit. Kurang nervous. Eleh baru tunang pun nervousss.. Ke bertambah nervous nanti? (- -") Tapi ini baru cadangan mama. She have her own reason pilih sekitar waktu petang. Sebagai anak, ikut sajalah. :)
Nota : Insya-Allah. Bila-bila sahaja, asalkan berjalan lancar amin.



Venue
Done. Ruang tamu rumah. Sendiri-sendiri tentukan. Haha..
Nota : Confirm.



Photographer
Done. My brother. But percayalah banyak fotografer yang tumbuh bagai cendawan juga nanti time tu.. Hehe.
Nota : Confirm.



Videographer
Done. I asked Mimie my cousin sebab dia ada DSLR yang boleh ambil video sekali. Our DSLR tak boleh. Almaklumlah untuk beginner punya kan. Dia cakap, "..tapi apa-apa saja hasil dia kan?" Haha.. It's okey Mimie, yang penting ada video bikin kenangan. Edit-edit semua let me do the job.
Nota : Confirm.



Mini Pelamin
Pening. Bila bincang tadi soal mini-pelamin, mama kata tak perlu. Saya senyap saja. How lah? Barang dah ada yang saya dah beli untuk mini pelamin majlis pertunangan. Bila cakap dekat Syam, dia pun kata tidak payah mini-pelamin. Dia dulu memang tak mahu, tapi lepas pujuk dia pun kata okey. Nak juga, boleh? Will try to talk to mother. Bukan pelamin betul, mini je pun.. Nak juga feeling-feeling princess sekejap, rehearsal before nikah HAHA. 

Mula-mula betul-betul niat nak bantal untuk alas duduk. Untuk dua orang. But Syam malas nak duduk lantai. Betullah kan. Lenguh. Susah lagi nak cover perut ahakkk. So nak cari ala-ala bangku tu. Tu la masalah sekarang - tak jumpa-jumpa lagi. Bila jumpa, over the mahal. Eleh.. Kau yang takda bajet kan hahahah.

And lagi satu belum settle, kain untuk cover dekat belakang. Sebab belakang tu dinding plain semata-mata. Harus cari kain untuk naik seri. Masuk list to-buy.
Nota : On going.





Tunang Dress
Okey tak pakai kebaya. Pakai baju kurung sahaja. Tapi yessss bravo bravo sampai sekarang belum hantar kain ke tukang jahit sebab sibuk, susah cari masa. Mungkin kami akan fikir balik tentang warna tema pakaian untuk majlis tunang. Cancel warna putih, guna warna lain rasanya ni. Tapi entahlah apa. Wait and see. Silap-silap pakai baju kurung biasa hahahahaha..
Nota : Tukar plan. Beli baju siap.



Tunang Veil
Akan pakai selendang nikah my mother 27 tahun yang lepas. *senyum sampai ke telinga*
Nota : Wear it as it is or tambah beadings?



Tunang Tudung
Chiffon with patch lace. Will DIY.
Nota : Pending.



Baju Melayu / Kemeja
Me and Sham akan discuss benda ni hari ini :)
Nota : Belum confirm.



MUA
Confirm. Dana will be my make-up artist yang tak berapa nak artist. Tapi barang mekap sampai sekarang belum kumpul habis hahah entahlah sibuk lain macam rasanya akhir-akhir ni. Btw, saya dah beli naturactor - foundation yang ada khas untuk orang kulit gelap. Hopefully sesuai dengan kulit Syam. Dia refuse nak pakai sebenarnya tapi saya tetap nak suruh dia pakai sikit-sikit. I dah tannedkan sikit kulit I sebab tak mahu dalam gambar nanti dia tenggelam oleh I, so dia pun kena berkorban juga hikhik. Pakai sikit saja. Naturactor tu tak habis tidak apa. Lepas tunang and nikah, I boleh guna untuk shading dekat muka I haha :P
Nota : Lengkap! Phew.



Guests Doorgift
Gula-gula! Kerana majlis pertunangan adalah sweet, maka semua tetamu kena rasa kemanisan tu. I paksa. HAHA. Cuma packing dia not sure, lepas tu not sure berapa ribu nak kena sedia. Ahaha. Okey maybe air mineral dalam cup juga. Gula-gula dan mineral water cup tu bungkus dengan doily paper. Doiley paper nak beli dekat Bake With Me di Inanam. Tak pun, dekat Giant pun ada juga. Sticker maybe tempah online. Found this vendor yang sangat cantik hasil kerja dia. :)

Nota : Masuk dalam to-buy list.



Hantaran Decoration
Family ada suruh tambah bilangan hantaran so tengoklah nanti.. Barang untuk letak hantaran tu boleh tambah-tambah, tapi nak kena beli dulang lagi hiasan lagi.. Adoi.. Kopakk bajet tunang.. :P

Nota : Takut hiasan nanti berterabur waktu hari kejadian gara-gara si pen-DIY tiada pengalaman mendeco hantaran.. Argh..



Barang Hantaran Tunang
For him : Dompet dan tali pinggang, set wangian, kain baju melayu dan butang baju, kasut, buah-buahan, kain sampin songket, nasi pulut kuning.
For her :  Cincin tunang & coklat, kain baju kurung with brooch, kasut, beg, set wangian.

Okey so kalau benarlah nak kena tambah hingga 7 balas 9, means ada 4 dulang nak kena tambah right? Our plan dah ada. For him (2 dulang), gadget and t-shirt couple yang tak berapa couple haha. For her (also 2 dulang), gadget and cupcakes (or cake). Both gadget kami dah rasmi lebih seminggu dah wakakak. T-shirt couple tu pun dah rasa 2-3 kali. Hiks. Cuma cupcakes je kena beli. I dapat cupcakes sebab dalam hantaran sedia ada dia dapat dua makanan. I dapat satu jewww. Btw, Syam sebenarnya ada cincin tunang, but dia tak mahu include cincin tu dalam hantaran. 


Buah-buahan pula nak beli fresh yang boleh dapat di Kundasang (his kampung). Strawberry yeayy :D

Nota : Yang tulisan warna merah benda-benda penting yang belum beli/buat lagi.



PA System
Audio ada. 2-3 instrumental music will do.
Nota : Belum pilih lagi *gasp*



Juadah
Kira settle la, my mother know what to do. Hal makanan saya serah dekat mother and her chef haha :P
Nota : Kena bincang juga sebab nak letak budget.




*******************************

Adalah juga kurang sikit tulisan merah kan. 16 perkara semua. Baru 5 perkara yang telah sepenuhnya selesai. Alamak baru 5 kerrrrrr... Haha. Okey semua. I have to go. Salam all! :)

Labels:


0 Comments:

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish