Pages

What doesn't kill you, only makes you stronger.

Wednesday, April 18, 2012

Entahlah. Tiba-tiba rasa macam nak detached my blog dari my facebook account. Sekarang ni asal blog ni di-update, terus keluar link di facebook page dan FB sophiesm.com. Letihlah bila rasa diri diperhatikan selalu. Letih rasa bila jari-jari terpasung untuk terus menulis bebas. Depresi. I bought a diary, konon untuk ganti blog, but still rasa takut-takut untuk menulis. Alamak.. Kenapa ni.. :(

Oh bercakap tentang depresi. Februari lepas, saya terlibat dengan satu kemalangan sebenarnya. Kemalangan kereta kedua saya pernah hadapi. Last time waktu saya di tingkatan 5 waktu tahun 2003. Kereta terbalik. Took me years to heal myself dan my damaged soul. Setiap kali duduk di seat co-driver, jari genggam kuat. Sangat penakut di atas jalan. 2006 belajar memandu, dan lulus tapi lulus saja saya tidak pernah lagi bawa kereta until 2010.

Februari lepas, accident. I want to share the experience but I was so don't-want-to-remember-it. Biarlah, yang lepas biar lepas. But sampai sekarang kesan masih ada. Unless saya yang drive, everytime atas kereta (especially di seat co-driver), mesti ya Tuhan tidak dapat bayangkan rasa trauma tu. Kalau bawa laju sikit, perasaan akan hampir menangis, kaki merengkok ke atas. That's a bad sign, I know. *sigh*

And ya rumah dipecah masuk jugak. Pernah. When I was a child. Bangun saja dari tidur, orang tu baring sebelah. Masa tu budak lagi. Darjah 5 rasanya. And I still remember every single thing that happened. Syukur he did not do anything to me or else.. You won't see me today I guess.

Banyak lagi sebenarnya dan actually it all really made me who I am today. Juga mempengaruhi bagaimana saya berhadapan dengan apa sahaja yang berlaku di hadapan saya. Kadang-kadang, bila saya bising orang buat taik dekat saya, sebenarnya bukan sebab apa yang diperkatakan mereka tentang saya. Tetapi sebab untuk tebus balik semua kesilapan saya yang dulu suka berdiam diri. Dan sebenarnya sekarang ni kalau boleh, apa yang sedang berlaku sekarang pun saya mahu berdiam diri saja tapi entahlahkan, I don't feel it's right. I don't know. Maybe we should just keep silent about the fitnah people keep on throwing about us, all around? :)

Tentang detach blog dari FB, yes, I think I will do it starting on my next entry.

2 comments:

  1. 'aku menulis bukan kerna nama' bak kata ramlee sarip :D sebab tu tak berapa minat livefeed blog to facebook, betul, rasa tak bebas menulis.

    traumatic experience insyaAllah akan pulih. take your time, and try to share it with your loved ones; as my psych book says. :)

    ReplyDelete
  2. Takpa Fina Sophie, biarlah stalker tu perhatikan. Yang penting kau terus hidup kan. :-) Tapi yg journal tu... macam malas nak menulis la lepas ni. haha

    ReplyDelete

Thanks for simply being here! *love*

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS