Pages

A day to remember.

Wednesday, December 28, 2011

December is going to end soon. As much as I am excited being in my favorite month, I find that I actually can't wait for the new year to begin. Another new year, another new refreshment, new stories and new dramas with funny people? Badut yang tidak berpakaian badut walking around? I can't wait, really.

I received a text last night.

Seems like I have some decision to make by next year. Big ones.

Rumusan : Januari hingga November 2011

Saturday, December 24, 2011

Setakat yang saya ada kongsi di blog. Bukan tentang keseluruhan life saya.

Sudah bulan Disember. Penghujung 2011. Bakal menginjak ke tahun 2012. Saya sangkakan peristiwa yang berlaku pada tahun lepas, 2010, tu dugaan terbesar dalam hidup saya dan saya kira bila ada dugaan lebih besar yang tiba selepas itu, sekelumitpun dalam hati ini tidak akan terkesan. Mati. Tidak bernafas. Tidak akan merasa apa-apa lagi.
Saya silap.

Nyata sekali tahun 2011 tahun yang penuh dugaan dan penuh juga dengan kisah manis. Worth every inch.



Berjaya memasak puding caramel. Berpandukan resipi ehem. Hehe.  

Peluang perform di Rest House Ranau buat Tari Kirana dikenali, dan mendapat undangan perform di Walai Tokou Homestay. For the first time. Tercatit dalam sejarah Tari Kirana. Antara yang terpenting tahun ini. 

Antara yang terpenting juga. This was such a joke. Kalau tidak tengok balik entri-entri lepas, mungkin saya dah tak ingat lagi dah pasal mamat ni

I fell in love with a guy, let us call him Z, and we started on 26th of January 2011. We met at Kundasang. And I end up being in love with him more than I should.


    I hypnotized by everything about Z. I did really, crazily, fell for Z

    February, bulan bahagia. Sangat bahagia. Saya lupa luka waktu dulu. Sembuh macam tu saja. I suddenly see life in different perspective


      Still in love with him. Thinking he's really the one.



      We had a little quarrel on 18th of April, and suddenly everything between us changed.. 

      25hb April 2011 dia memaklumkan pada saya yang dia mahu berkahwin. Bila saya dapat tahu yang wanita yang dia mahu nikahi itu bukan saya, ..

      In between, banyak sebenarnya entri-entri tentang hati yang kecewa itu. 



      7th of May 2011. Entri terakhir tentang apa yang berlaku antara saya dan Z. Beri perhatian pada perenggan ini di entri tersebut :

      "Kalaupun mungkin kau lihat aku rapat dengan siapa-siapa, itu tidak bermakna kami lebih dari sekadar kawan. Aku mengaku, pada saat-saat sukar aku sejak 25hb lepas, memang ada seorang insan yang sentiasa ada di sisi lebih dari sahabat-sahabat dan ahli keluarga yang lain. Allah kirimkan dia mengutip satu persatu airmata ini yang gugur. Aku tidak pernah ditinggalkan dan tidak pernah lepas dari kata-kata semangat - hingga waktu ini. Semua itu menjadikan aku lebih kuat. Dan hubungan persahabatan begini sahaja sudah cukup buat saya. Bukan sengaja menutup pintu hati, tapi aku takut nanti aku akan silap perkiraan lagi. Biarlah masa yang ada sekarang ini aku guna untuk memperbaiki kekurangan dan kelemahan diri sendiri" 

        If only you had known what I was willing to give you, and do for you, if you given US the chance.

        And I realize that friendship is the best thing that can make you survive when love relationship can't. *smile*

        April and May have been two months of TEARS. Dan dalam masa yang sama cuba untuk menjadi kuat. Wajib untuk kuat!




        Mula untuk recover walaupun masih ada sisa tangisan. On 1st June 2011. I found a new myself. Not everyone loves you but there will always be someone whose willing to learn to love you just the way you are. And remember, you EVENTUALLY will find a guy that can make you forgot your heart was ever broken. I found mine. He's 'H'. At least, I have one reason to smile


        Entri ni timbul sebab saya dah fed-up dengan desakan-desakan orang. I said no, so take that as the real answer.

        Talking about my friendship with H.



        At the end of first week of July. Terserempak dengan manusia yang menyebabkan keretakan hati, waktu selesai menjamu selera di KFC. Waktu tu, I was with H

        My friendship dengan H kantoi oleh my dancers. Tari Kirana. Haha.. KANTOI.

        Talking about my first crush on 1998. Haha :P

        Dan selebihnya pada akhir-akhir bulan Julai ini banyak update entri bergambar tentang aktiviti-aktiviti Tari Kirana sepanjang Jun dan Julai.


        Awal Ogos merupakan bulan di mana blog //Sophiesm.Blogspot.Com bertukar ke DotCom. //Sophiesm.Com. Ingatkan saya Ogos depan saya nak kena renew domain. Hihiks.

        Pada bulan Ogos juga, saya buka kedai online jual barang-barang terpakai. di Facebook Page. It was all mine and my sister. Most of them masih lagi dalam kondisi yang bagus. Ada yang belum pernah pakai dekat luar, pakai pun just try-try. Impulse buying, so that's why it end up mine. I'll give you the link once I've update it all - again. Hihi.



        Kurang update blog. Dari 30 hari, ada 3 saja entri. How 'productive'. Rumbling about life and random things, with all the philosophiesss haha. 



        Waktu bulan ini pun saya banyak juga update entri bergambar berkenaan show-show Tari Kirana.

        Dan dapat kad raya dari my friend, Niza. Isi kad tu amat mengharukan. Sangat-sangat sebenarnya.

        Dan dan dan di entri INI ada gambar (blurred) saya dengan H.



        November lagilah tidak produktif langsung. Dua entri saja. Padahal dalam draft? Berlambak. Kenapa tidak produktif? Sebenarnya sangat-sangat banyak yang boleh diperkatakan. But it's best to keep silent, buat masa sekarang. Entri INI will generally explain about it. 

        There's something happened on this month, it really got on my nerve. Mula-mula memang sabar. Makin lama pandai pula mengarut-ngarut. Pantang sungguh aku dengan assholes ni. Messing with me huh?


        Kita hold dulu yang Disember, belum habis lagi.



        For sure, bulan depan, genap 8 bulan I found him. 'H'. Started out as friends, he's still the one I am still with NOW, with every waking moment, with every breath. The one who held my hands, to finally get through the hurdles, the one who always be by my side since April. We've been in thick and thin together. Laughter and tears, anger and deepest emotion, work out things together, fighting each other for us, learned about each other ... 8 months are just months. I'd never knew we would come even this far but Alhamdulillah. For many months and maybe years ahead, it's Allah to decide.

        Jika ALLAH Tidak Menulis Jodoh Kita Bersama, Kita Tetap Tidak Akan Bersama.
        Tapi Jika ALLAH Inginkan Kita Bersama, Hebat Mana Dugaannya Kita Tetap Bersama Juga.
        Tiada Yang Kebetulan Melainkan Semuanya Telah Dirancang.
        Dan Sebaik-Baik Yang Merancang Itu Adalah Perancangan Allah S.W.T.


        Whatever happen, there's always hikmah. Always.

        Thursday, December 15, 2011

        I cut my hair last night. Pendek paras bahu. No help. My own hand. So you know how horrible my precious hair look like now. Potong sebab tiba-tiba rasa komitmen untuk jaga rambut panjang dah kurang dah, plus, my hair dah agak damaged dekat hujung-hujung. Kesan rebond. So I reach my scissor and cutting them like a crazy woman. Dan buat pertama kali dalam hidup, setengah jam selepas menggunting rambut, I still don't regret it. Now almost 24 hours, still no sign of regretting. Unlike before theehe. I'm so pathetic back then. And still, I guess.

        Pathetic, ever.

        Who doesn't? Everybody have their pathetic moment.

        I cried hard on 3,4 days ago. I'm not very good at handling my anger towards some species of human. I was angry, and cara saya menzahirkan rasa marah tu adalah dengan menangis since I can't do anything much about it. Or maybe that's why I cried. I can't control things which is beyond my kudrat and expectations. I was angry at my most moderately anger. However at some point I burst out crying ehem excuse me I've been holding it for almost one month. Plus, so what if I cried? That reflects my humanity.

        Kenapa saya marah-marah? Good question. It's hard to trust people these days. But I'm not even going to be mad anymore. I just have to learn how to expect the lowest from people I thought of the highest. Sampai hari Isnin baru-baru ini, masih lagi ada mesej-mesej berbaur makian dan lucah dan sumpahan yang salah seorang penari saya terima. By a bunch of ignorable stupid kids tried to take my dancers down and spread out gossips. Gossips that drag out Tari Kirana's name.

        How forgetful, bukankah ALLAH ada? HE knows the truth.

        Once I let it all out, I felt better. Nobody ever said life was easy.. They just promised that it would be worth it. The day after last Monday, I went to Poring Hot Spring, tempat yang sangat terkenal di Ranau (my place), among the tourists and locals. Tak pernah bosan sebenarnya main dengan air and treat myself in those public bath-tub. Haha. Kolam adalah sangat banyak. The best part is, SPONTAN! Tidak rancang pun. Actually malam sebelum ada cakap-cakap juga tentang tu, but end up cerita hal lain. Esok paginya around 11AM, my friend ajak sekali lagi. I texted the Tari Kirana girls and wala, at around 2.30PM we arrived safely. Itupun lepas tunggang langgang my mum punya dapur. Haha. What do you expect? 2 hours preparing lunch for my family untuk 7 orang dan juga juadah untuk picnic untuk 8 orang. Next 30 minutes  I spent to prepare the picnic basket, 30 minutes to prepare myself, 30 minutes to wait for the girls - which I hated the most (- -") and another last 30 minutes driving to Poring. Oh we really had blast. I laughed a lot. Our visit to Poring saya boleh sifatkan sebagai untuk menghiburkan hati saya. Untuk mengingatkan diri saya sendiri untuk melihat kehidupan itu dari perspektif yang positif.

        Maybe I'll update some pictures of that day later on this blog and Tari Kirana's page.

        Back to present.

        Bukannya semua yang buruk-buruk ada dalam life saya sekarang ni. Lately I tend to blog about bad thing happened in my life rather than the good things. Or do I always do that here? My life is good sebenarnya, nothing too bad at all. Why, can't I have my moment of bitching about life? Hahaha. I am grateful for what I have today, you know. Sometimes I wish I'm living a different life, but there's a reason for everything. There's hikmah for all these. I could feel it. Whatever happen, there's always hikmah. Always.

        Okey, bercerita soal-soal macam ni suddenly makes me hungry.

        Take me seriously.

        Monday, December 05, 2011




        Untuk hari ini. Mari cek keyword GOOGLE yang sampai ke page ini menggunakan statistic Nuffnang.

        Paling atas dalam list, Suara Buluh Perindu Kundasang. Banyak ya yang cari Suara Buluh Perindu ni? Nah ini satu lagi entri pasal Suara Buluh Perindu.

        HAHAHAHA. Bagi saya gelak dulu kejap.

        Okey.

        Keyword Suara Buluh Perindu Kundasang itu mengingatkan saya pada satu perkara yang berlaku baru-baru ini. Tapi pertama sekali, saya ingin meminta maaf pada orang-orang berkenaan terutama kepada orang-orang terdekat atau keluarga kepada orang-orang berkenaan. Benda ni bukannya baru lagi. Lama sangat. Sejak Januari lagi rasanya. Waktu 2008 atau 2009 pun ada juga, tapi saya rasa bodoh sangat kalau nak mention yang tu.

        Sejak September, barulah ketara dan terbukti semuanya, tapi again, saya cuma berdiam diri sahaja. Kalau setakat waktu itu, bukannya memudaratkan siapa-siapa, saya peduli apa, kan? Tapi bila sampai baru-baru ni sampai tahap yang menguji kesabaran saya sendiri sebagai pengurus kepada kumpulan Tari Kirana, jujur saya katakan, my penari-penari yang kena tapi hurting them means you're hurting me.

        TAKE ME SERIOUSLY. Percayalah, bila saya tidak suka saya akan cakap, pertama dengan cara baik, dengan cara sematang yang boleh. Bila berlaku lagi, tegur lagi. Kali ketiga, mula beri amaran. Bila saya berdiam diri dalam kemarahan itu, maknanya saya sedang memerhati sambil bersabar. Bila saya mula bising itu maknanya saya sudah puas bersabar. Ayat yang keluar dari mulut ni makin pedas. Dan semakin lama semakin pedas. Bila saya diam sekali lagi itu maknanya saya tersangat marah tapi tidak mahu sampai mengeluarkan perkataan-perkataan yang akan saya kesali kelak.

        Dan bila saya kata saya marah, sesungguhnya saya memang marah. Tiada penafian, tiada cover-cover. Saya  memang marah. Tapi masih mahu bersabar. Entri ini adalah yang sangat sabar. SANGAT.

        Ohya, balik pada apa yang ingin saya ceritakan atau lebih jelas lagi, untuk clarify things up.

        I'm not very sure which date did SBP performed. More likely malam 20hb Nov, but correct me if I'm wrong. Ini dia buku aktiviti untuk program tu :


        Anugerah Ilham Desa Peringkat Kebangsaan 2011


        Sophiesm.Com higlight : Persembahan khas Kumpulan Suara Buluh Perindu Kinabalu, Page 52


        Let's turn to page 53 and 54


        I bagi besar sikit supaya luas mata korang nak baca. Kalau nak lagi besar, right-click dan open link in new tab

        Kalau baca artikel tu, terang-terang mengenai SBP, kan? Tapi gambar keluar gambar Tari Kirana. LOL. Somebody tolong be alert lepas ni. Bukan main google lepas tu save dan guna macam tu saja.


        Terang-terang my dancers in there.

        Ala no big deal pun. Setakat gambar. I've put this in my blog before so I am well aware yang gambar ni akan nampak ke public, mungkin akan digunakan, dan mungkin juga akan di-crop. Cuba korang type 'Suara Buluh Perindu Kundasang' di Google Images. Page pertama pasti akan nampak macam ni :




        And if you click gambar tu, it will lead you to this blog, www.sophiesm.com, dan secara spesifiknya, ke entri saya yang bertajuk : HIATUS : I'M BACK IN ACTION! ataupun seperti di screenshot entri tu :




        Nampaknya saya kena terangkan satu-satu kan? Walaupun gambar ni tiada caption, tapi usually GOOGLE akan ambil beberapa potong ayat pertama selepas gambar itu untuk dijadikan keyword carian Google. Tidak percaya? Cek gambar Google Images tu. Apa ayat yang digunakan di bawah thumbnail tu? Bandingkan pada screenshot entri saya tu. Hope it will explain things.

        Itu pertama. Second. Nampak tak which part of the picture yang whoever-he/she-is tu ambil? I am quite sure the reason why he/she cropped this picture is because of the watermark I put on the picture. Saya tak ada pula letak disclaimer untuk jangan guna any picture dari blog ni. You are free to take, dengan syarat don't let me know, and if sampai crop-crop gitu, rasa macam hasil kita kena curi pula. I took that picture by my own hand, mestilah terasa. Lepas ni, mesti letak disclaimer lepas tu boleh saman-saman ewah seronok kan zaman sekarang zaman saman menyaman. Dah dah, merepek.

        And why did he/she choose this picture over any other SBP picture yang lebih nampak SBP? Entahlah. Maybe size gambar yang besar? 1MB ke atas. Saya pun kalau saya pilih gambar google, saya pilih yang bersaiz besar.

        In your humble opinion, wajarkah Tari Kirana yang dipersalahkan?? 

        Lepas tu, banyak cerita yang kononnya my dancers ni fitnah macam-macam dekat pihak tu. HAHA. So drama. Tari Kirana selama ni tidak pernah kenal sangat pun dengan pihak tu, boleh pula kami ada masa menfitnah-fitnah bila kalau berjumpa kami cuma sibuk berlatih dan bincang hal kumpulan? You know I could reveal all the messages here and reveal those names. Saya ada bukti keputar-belitan cerita dan semua bukti itu masih tersimpan. Bukan berpura-pura jadi mangsa keadaan. Dalam diam kami, diam itu diam sabar. Berhati-hati, itu sahaja.

        Walau apa dasar, walau apa tindakan saya, semuanya atas satu sebab sahaja. Tegakkan kebenaran. Tepis fitnah yang dilemparkan. Being me, you wouldn't wanna mess up with me girls. You wouldn't want to.

        Ini baru 10-15% dari cerita-cerita yang ada.
         
        FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS