Pages

Mari teka perbezaan

Monday, October 17, 2011

Mari main teka perbezaan. Sekali sekala nak jugak jadikan blog ni blog interaktif. Ehehe. Mood : Menggalakkan perkembangan minda blogger dan para surfer internet. Jangan asyik baca dan terima terima terima tanpa soal siasat. Mesti kaji dulu sumber-sumber yang dinyatakan. Contohnya dalam artikel Jangan Makan Sardin. Ada disebut 3 hari 3 malam letak ikan kembung (sardin) ke dalam pressure cooker, tulang ikan kembung tu tetap keras. Are you sure? Entah-entah dalam tempoh 3 hari 3 malam tu ikan kembung tu sendiri dah jadi sos dah, apatah lagi tulang, memang dah tak nampak. Unless guna slow pressure cooker? Overall, jangan percaya membuta tuli. Dan kalau nak menulis artikel tu tolonglah jangan ikut sedap hati saja nak cakap. Hehe.. Tak marah. Nasihaaat.

Sesuai tak jadi cikgu?




MARI TEKA PERBEZAAN
Baiklah, sila bandingkan kedua-dua gambar ini. Hep hep jangan tipu walaupun jawapan ada di hujung entri. WHOOPS.




(i)
Layout asal (click H E R E for live view)




(ii)
Layout asal yang saya telah di-modify ikut sesedap rasa (click H E R E for live view)





SOALAN : Apa perbezaan gambar (i) dan gambar (ii)





JAWAPAN BOCOR





WHAT'S BEHIND?
ececeh...




Akhirnya. Setakat ni dah berjaya menyelesaikan coding error - mengikut apa yang saya mau. Saya guna Classic Blogger Template kali ni, so this time saya tak ada pilihan, saya bakal akan asyik berhadapan dengan coding setiap kali nak tambah atau edit widget. Tidak apa, meningkat ketajaman otak.

Setakat ni saya dah add widget untuk follower dan dashboard. I am still working on the labels since I have to do the coding one by one. Widget lain yang saya nak letak lepas ni is Nuffnang, Facebook plugins, a box fo small banners susunan ala-ala grid tu, also senarai blog-blog yang saya rajin jenguk and yang rajin komen blog ni.. including adding some notes to the sidebar. Cukup ke semua ni nak taruk dekat my limited sidebar space tu?

Cukup. But it will, I mean, I WILL take like forever to adjust things. Har-dy ha ha.




P.S THE SIDEBAR
Update on 17 October 2011




Lihat dekat sidebar, bahagian paling atas yang ada tab-tab bertulis 'PROFILE', 'SITE' dan 'TAG'. Those are javascripted navigation bar. Mula-mula saya tak perasan, ingatkan broken link sebab bila hover-up my cursor atas tu, it showed that those are links, but bila right-click, takda option untuk open link. I ni lembab sikit, tapi nasib baik tak lama berada dalam kekeliruan, akhirnya terjawab jugak.

So you guys just click to navigate to each bar okey? Under 'PROFILE' korang akan nampak perkataan bloggette. Buat masa ni saya belum update lagi dekat part tu. Under 'SITE' pula korang akan nampak senarai archives dan link-link site saya yang lain (my blogshops, Tari Kirana, and my own FB profile page). Lastly, under 'TAG'. Labels. Tapi belum ada link lagi.

Paling akhir, button 'UP' dekat paling bawah sebelah kanan awak. Jeling sikit, pastu cuba tekan. Nescaya anda akan terbang semula naik ke atas ewah. Taklah. Sebenarnya otomatik akan scroll back to the top. Cuba sekarang?

4 comments:

  1. page kena scroll tepi.. ka browser sy yg bermasalah? huhu btw nice.. kaler pun lembut mcm orgnya jugak :)

    ReplyDelete
  2. thanks so much for informing! kalau tak msti tak perasan ada smthing wrong, sbb rupanya my browser ni setting lain, but dah reset so dah nmpk alignment sbnr. n blog ni pun sy dah edit balik. skrg cmna, okey tak? do let me know kalau nak kena scroll2 tepi lagi, tak syoklah nak kena scroll2 tepi ni X[

    sy dah try guna mozilla, google chrome n internet explorer. mozilla n google chrome dah okey, cuma dekat browser internet explorer yg sy guna, alignment byk larik. dah mls nak adjust. best view on FF or GC la ehehe..

    btw, thanks so much. tak blh nak larik dr kaler putih especially. hehe.. :)

    ReplyDelete
  3. nice la sis..rajin btol edit blog nie..=)

    ReplyDelete
  4. tiefazatie,
    edit biasa2 sj. nak yg simple, edit pun simple. hehe ;)

    ReplyDelete

Thanks for simply being here! *love*

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS