Pages

I'm a fashionist ...

Friday, October 28, 2011

.. NOT!

I humbly admit that I am not a fashionist compared to some girls out there. They're gorgeous especially those beautiful hijabbies! I wish I can be just like them. Brilliant match of hijab and dress, jumpsuit, long-skirt, jacket or cardigan, pallazo, pants and tops (name them!). In one word, ridiculously fashionable.

BUT. I do have my own moderated taste, out of million tastes like every other girl do have. Well, lebih suka  pakaian ringkas muka natural adalah salah satu TASTE, yes? Depends individually. Fashion is what you are comfortable in. Jika selesa dengan pakaian dengan kombinasi warna-warna kontra, then go on. Nothing is wrong in fashion.

And ..

Don't be afraid. Be ORIG ...INAL :P

Tidak perlu untuk nampak perfect selalu. And like me, you don't have to HAVE that so-called perfect brows (I don't have those). So-called perfect lips (I don't have those). So-called perfect eyes (I don't have those). So-called perfect nose (I don't have one). So-called perfect chin (I don't have one). Oh and so-called perfect tummy (I am SO do not have one - -"). Yang penting bersih dan kemas. Mekap tak payah tebal sangat, depends pada majlis. Less is better. Well, in some occasion especially night event (most of Tari Kirana show held at late evening), I did make-up myself lebih sikit berbanding biasa, but end up NOT liking the pictures of me with those kind of make-ups grrrrh. My face so ugly with mekap tebal. I prefer natural looking. Dengan bahagian mata dilebihkan sedikit (I got quite a small pair of eyes). If ever I buat make-up tutorial lepas ni (ada bunyi-bunyi hint ada orang nak buat make-up tutorial lepas ni hiks), I would go for natural look.

Which, agak ironi sebab selain menjadi trainer kepada Tari Kirana, saya juga manage semua hal berkaitan Tari Kirana. Saya pegang 100% berkenaan Tari Kirana termasuklah MAKE-UP. And sometimes saya kena panggil jadi pengandam pengantin untuk majlis-majlis kahwin. Biasa sanak saudara lah yang panggil. Belum berapa bersedia jadi bridal make-up artist. Untuk performance environment tu bolehlah. If you ask, yes, I am more to STAGE MAKE-UP.

Dana, my younger sister. One of the dancers. My penari-penari saya tak cukur kening diorang. I leave it as how it is. Brides yang saya pergi mekap pun saya belum lagi pernah cukur kening diorang. Tak berani. Dosa. Hihi. Just sisir saja bagi kemas dan lukis sikit untuk tambah dekat hujung tu.

During Pesta Kubis Sabah 2011. On picture starting from right : Widha, Feezah, & Yours Truly.

One of my dancer took part in beauty and talent pageant in Homestay Mountain Music Festival 2011. Both are my dancers.


So, yes. You know. This kind of make-up.

It may look ..horrible. Atau macam tak siap. I am still learning by the way. Excuse the mess. I am not professional make up artist, not trained by anybody, I'd never took part in beauty course and if it's not because of my passion in traditional dance, probably now I know nothing about make-up except in eyelining hihi.

But, for myself .. 

Simple look. See? Hidung besar, bibir curve tak lawa, gigi tak teratur, kening peliks, dan perlukan bulu mata palsu untuk effect mata besar and actually dagu I ada double chin (- -")

And for my daily look :

With my younger brother. OMG saya yang paling rendah antara adik beradik semua sobs.

There. Enough. BTW saya suka tengok senyuman saya dekat gambar last tu. She's grinninggg awww.. Ah sudah. Puji diri sendiri pula. Lempang kejap lagi.

Tari Kirana : September Update

Thursday, October 27, 2011

September update.

July update is in H E R E . Saya dah tak update satu-satu lagi dah, sebab kalau update satu-satu akan makan banyak masa saya. Cukuplah saya update satu-satu di Facebook Page Tari Kirana. Tapi dalam Sophiesm.Com, tiada yang kekal sangat. Kejap nanti kalau ada mood, updatelah satu-satu dalam blog macam dulu-dulu. Hiks. Event yang Tari Kirana ada terlibat, boleh cek S I N I.

Okey let's get back to business.




KINABALU PINE RESORT, KUNDASANG
14 September 2011




Antara gambar waktu performance di Kinabalu Pine Resort with KMS. Waktu ni 4 orang ni saja yang available untuk buat performance. Performance pertama selepas Ramadhan. Tarian Muzik Gunung (Spirit of Akinabalu) dan Joget Kain Songket.





Full picture album (FB)
Tari Kirana @ Traditional Welcoming 14 September 2011


And here's a video, boleh nampak macam-macam jenis sumazau. Bukan penduduk asal Sabah, plus, some of them are from Japan. They're adorable, really. The last part is the funniest part :P








MOUNT KINABALU HERITAGE RESORT & SPA, KUNDASANG (PERKASA HOTEL)
17 September 2011










On 17th of September 2011, Tari Kirana perform lagi di Hotel Perkasa, Kundasang untuk Majlis Sambutan Hari Raya Sime Darby (Table Executive Club). Dua lagu. Tanak Kampung dan Magunatip. Petang tu memang rushing sangat, sebab jam 8 malam dah kena ada dekat Hotel Perkasa. Jam 5.30 petang tu baru stage manager untuk majlis tu contact saya. Ini bukan untuk iring KMS, tapi another bamboo orchestra by teenagers around Tari Kirana girls' ages juga. Named Suara Buluh Perindu. Cuba google or cari dekat youtube, I heard that Suara Buluh Perindu ni pernah masuk Selamat Pagi Malaysia TV1 tu. I guess.

The most horror part was, when they ask us to perform Magunatip dance - a dance that Tari Kirana had never dance before. Sempat latihan around 30 minutes only. Bayangkan. 5.30-6PM saya diberitahu lepas tu terus bawa the girls ke bilik aksesori dan kostum tarian kami, set baju and everything. Jam 6PM latihan Magunatip sekejap. Nasib baik kami memang ada sedia set bamboo untuk tarian Magunatip. But  later on, the bamboos we used on stage was milik penari SBP. By the way, yes, actually they got their own dancers so I was wondering..

Around 6.30PM kami selesai cipta step ala kadar untuk tarian Magunatip, lepas tu let the girls bersiap mandi dan iron kostum dekat rumah and all, around 7PM datang balik. Meanwhile, saya mandi dan siapkan barang mekap. 45-50 minit after 7PM tu saya siap mekapkan diorang rasanya sebab pukul 8 kami baru dalam perjalanan ke Hotel Perkasa. Less than an hour preparing 7 dancers. Bergegar tangan mak nokss tapi yang best tu sebab dah pecah rekod! Hahah.

Nah hamik. 3 perenggan atas tu ihihi saya hihihi recycle ayat di entri I N I hihihi bye.


Full picture album (FB)
Tari Kirana @ Majlis Makan Malam Hari Raya Sime Darby Sept 2011


And enjoy this video I've taken for you. Video cubaan ber-magunatip oleh audience yang sporting!







KARNIVAL AIDILFITRI WALAI TOKOU HOMESTAY
24 September 2011



And lastly, for September 2011, Tari Kirana during Karnival Aidilfitri at Walai Tokou Homestay :





My seven dancers with Azharina Azhar. Penyanyi lagu Alergi Sepi tu. Untuk majlis ni, Tari Kirana perform lagu Dia Datang, Cinta Sayang, dan Joget Kain Songket. Time ni berpeluang berkenalan dengan team orkestra bambu dari Luagan Homestay, Keningau :





Full picture album (FB)
Tari Kirana @ Karnival Aidilfitri Homestay Walai Tokou 2011




THERE! Dah. Next update untuk bulan Oktober pula. Homestay Mountain Music Festival, sedikit tentang Rhythm of Kinabalu, and Pesta Kubis Sabah 2011. Oktober ada cerita best sikit. Tapi yang tak best tu yang banyak sebenarnya. Tak apa, kita save cerita tu untuk next update tentang Tari Kirana. Tu pun kalau saya masih sudi nak kongsi muahaha.

About next coming event, November, masih rahsia lagi. Time cuti ni, insya-Allah jalan jauh sikit. Lebih jauh berbanding pergi Kudat hari tu, but still, in Sabah. Rezeki bawa Tari Kirana perform luar dari Sabah tu belum ada lagi, next time maybe. Insya-Allah. One thing for sure, saya akan, selalu dan mahu buat yang terbaik untuk Tari Kirana. Because I believe in what I'm doing right now. *smile*

Young and stupid

There's a girl
Who sits under the bleachers
Just another day eating alone
And though she smiles
There is something just hiding
And she cant find a way to relate
She just goes unnoticed
As the crowd passes by
And she'll pretend to be busy
When inside she just wants to cry
She'll say...


My life in Sufilara.Blogspot.Com really haunt me these few days. Gara-gara baca balik. It's almost NOT the words that written there, but it's what between the lines. Rasa dan cerita yang ada di setiap antaranya. Di sebalik karangan setiap entri. Entri happy tidak semestinya hati saya tidak gloomy hari itu. Entri gloomy macam sekarang ni tidak bermaksud saya tidak happy. Got what I mean?

Password protected entries in Sufilara.Blogspot.Com (once Sufilara.Com). Banyak yang menyentap hati. Those stories are one of the reason why after more than 4 years blogging in Sufilara, I finally decided to private it and pindah to a new domain, Sophiesm. Hi Sophiesm.

Young and stupid. Tapi juga sesungguhnya seorang gadis yang lurus, genuinely happy, and everything seems perfect. Now as she grow older, life had made her a type of hard girl. She don't talk to sebarangan people. doesn't mind having few friends as she experienced back-stabbers among her own friends. She's don't pretend to trust anything she do not understand, she don't pretend to like people she doesn't even know yet. She's nice, but she can be such a bitch, too. Well there's always a price in every good and bad thing. There's a price for maturity. There's a price in order to have a good life companion called pengalaman. :)

I'd never thought I would come to this point, hurt, yet happy. Seadanya. Like they say, every rose has its thorn. A quote I once read, the only failure is when you say, 'I Give Up'. I'm glad I'd never stop walking.

Dancing daisy

No comments allowed.


Happy Deepavali 2011

Wednesday, October 26, 2011



Pictured blurred. With that nice and humble Indian-looking guy, a friend I knew since 6 months ago. Yes we've been close since then, but I am notttt saying we are having any special relationship okeyyy.. Haha. Plus, based on my bad experience before, I've promised myself not to brag so much about my love life on public ..ever again.

Happy Deepavali to all of my friends around the world!

By the way, I'm glad at last (and slowly) I made good friends around here.

Tuesday, October 25, 2011



Teka saya di mana? Hiks. Di KFC Ranau. I'm waiting for someone, a friend. A friend who always-been-there. It has been long since we last meet up. Kalau jumpa pun atas urusan show. 6 months since the day we stumbled upon each other. The day I down sangat-sangat. Bukan setakat down rasanya. Maybe time tu half of my life felt like ripped out pun iya juga. He was the one who helped me. Hari ini genap 6 bulan since 'the' day.

'Selamat enam bulan kita kenal. Saya rasa orang paling bertuah dapat kenal ko. Semoga perkenalan kita berkekalan sampai bila-bila..'

How thoughtful. In fact, every 25th in every passing month he did remind me. Sometimes saya fikir, kenapa Tuhan selalu kirim orang-orang sweet macam ni dalam hidup saya, then for some unknown reason yet to be knew, they left.. O.K.E.Y Fina let's rationalize things up. People come and go, get it Fina?

Lama lagi sebenarnya. Saya sengaja datang awal. Mungkin dalam sejam lagi. Kadang-kadang dengan buat macam ni hati saya boleh tenang sikit. Banyak sangat dalam fikiran ni. Just give me time for a little escape, can I? Ambil masa untuk bersendirian di ceruk, writing blog entries, sambil makan-makan snack, tunggu my bestfriend. Dia datang nanti we'll have another good time together. Walaupun just berbual but it's .. Priceless!*smile*

Tari Kirana : July Update

Tuesday, October 18, 2011

Sebenarnya saya dah banyak berhutang entry. Terakhir saya update tentang aktiviti persembahan Tari Kirana adalah waktu program pada bulan Julai untuk Traditional Welcoming Walai Tokou Homestay 15 Julai 2011 (aka Malam Kebudayaan) untuk rombongan penginap homestay. Dem. Dah bulan berapa ni? *pura-pura tanya*





KUDAT
16-17 Julai 2011






Malam selepas persembahan traditional welcoming tu, saya dan penari-penari menginap di homestay sebab esok paginya kami akan gerak ke Kudat. Tempat kami adalah di Misompuru Homestay. Thanks Cobra for the layanan baek siap bawa jalan-jalan ke beach lagi. 1 malam sahaja kami di sana tapi rasa macam lama pula, maybe sebab gerak awal pagi Sabtu lagi then balik hampir tengah malam hari Ahad. Best gila drive time balik. My penari semua dah terbongkang tidur kepenatan, termasuk Uncle Mahanis yang tolong drive dari Kudat sampai Pekan Kota Belud. Dia suruh ganti sebab nak tidur. Kesian, semua orang pun penat. Uncle Mahanis pun penatlah sebab dia KMS, terlibat dengan program di sana. Yang I dan Tari Kirana ni enjoy-enjoy saja time dekat sana. Penat pun, penat jalan-jalan. Penat main ombak, penat bergambar, penat tengok beach ewah tengok beach pun penat? Ke nak show off dapat pergi tengok beach lawa gila? Beginilah kalau jarang dapat tengok beach kan? Balik-balik tengok Gunung Kinabalu. Gunung Kinabalu kalau ada perasaan pun dah bosan tengok orang-orang Ranau. Huh.


Full picture album (FB)
Tari Kirana on Vacation @ Festival Muzik Julai 2011


I am so generous tonight so here's one of the short video I've taken during the last night we're there. See the stage? Belakang tu terbentang luas lautan, subhanallah sangat cantik, tapi sebab malam, dapat dengar bunyi laut sajalah. Termasuk sorakan-sorakan my penari-penari once the KMS main muzik semakin rancak. If you ask me, yes, hihi diorang memang macam tu hihi.







TANAK NABALU HOMESTAY, KOTA BELUD
29-30 Julai 2011






Bulan yang sama (Julai), persembahan pula di Kg Lobong-Lobong untuk majlis perasmian Kg Lobong-Lobong masuk di bawah Tanak Nabalu Homestay, Kota Belud. Kg Lobong-Lobong ni terletak jauuuuh ke dalam. Kalau Gunung Kinabalu yang korang nampak dari Kundasang & Ranau adalah front view, Kg Lobong-Lobong ni pula back view Gunung Kinabalu. Dengar-dengar, dulu ada track naik gunung dari back area ni, tapi dah kena tutup.

Sebenarnya kami lambat sampai time tu sebab lambat sikit gerak dari rumah. Yang lain (KMS) ada yang dah sampai tapi kami baru nak gerak. I drift laju sebab Uncle Koch dah tunggu dekat simpang Tanak Nabalu Homestay, which jauh sikit after Pekan Nabalu (dari Ranau). Uncle tunggu sebab dah malam (first time pergi) dan memang nak cepat sebab tak mau sampai just after majlis dah start. Kalau korang dari Ranau-Kota Kinabalu confirm lalu simpang ni. Ada signboard Tanak Nabalu Homestay. Zupzapzupzap sekejap saja dah sampai simpang tu, mau tak terkejut beruk Uncle sebab baru tadi dia telefon tanya dah kat mana, saya jawap baru lepas Pekan Kundasang padahal belum lepas pun sebenarnya. Ceh bangga konon. Alhamdulillah tak terjadi kejadian yang tidak diingini. Dan tak adalah lambat sangat kami sampai pun theehehe..

Tinggal satu malam di sana. Waktu ni lah first time bawa lagu medley Spirit of Akinabalu. Banyak lagi kelemahan dari kami waktu ni (- -") Thanks so so so much uncle and aunty yang jaga makan minum dan tempat tinggal kami time ni, best gila layanan.


Full picture album (FB)
Tari Kirana @ Mountain Festival Julai 2011


We don't upload our actual dance performance recordings because we don't want you lose the thrill to experience us in live performance. Here's the video I took especially for the FB page of Tari Kirana. Tari Kirana and followed by Tanak Nabalu Homestay's dancer with live music by Kinabalu Merdu Sound. Enjoy!







Elok nak siap entry ni, makin sakit pula senggugut. Mood makin hilang. Dengar orang bercakap dekat luar bilik pun dah rasa terlalu annoyed. Sobs. Tandanya I kena stop sekarang. Baru tadi bulan bintang datang. Akhir kata, ini update untuk bulan Julai sahaja. September dan Oktober will follow up. Ogos tak ada persembahan. Ramadhan al-Mubarak. Bye darlings.

Mari teka perbezaan

Monday, October 17, 2011

Mari main teka perbezaan. Sekali sekala nak jugak jadikan blog ni blog interaktif. Ehehe. Mood : Menggalakkan perkembangan minda blogger dan para surfer internet. Jangan asyik baca dan terima terima terima tanpa soal siasat. Mesti kaji dulu sumber-sumber yang dinyatakan. Contohnya dalam artikel Jangan Makan Sardin. Ada disebut 3 hari 3 malam letak ikan kembung (sardin) ke dalam pressure cooker, tulang ikan kembung tu tetap keras. Are you sure? Entah-entah dalam tempoh 3 hari 3 malam tu ikan kembung tu sendiri dah jadi sos dah, apatah lagi tulang, memang dah tak nampak. Unless guna slow pressure cooker? Overall, jangan percaya membuta tuli. Dan kalau nak menulis artikel tu tolonglah jangan ikut sedap hati saja nak cakap. Hehe.. Tak marah. Nasihaaat.

Sesuai tak jadi cikgu?




MARI TEKA PERBEZAAN
Baiklah, sila bandingkan kedua-dua gambar ini. Hep hep jangan tipu walaupun jawapan ada di hujung entri. WHOOPS.




(i)
Layout asal (click H E R E for live view)




(ii)
Layout asal yang saya telah di-modify ikut sesedap rasa (click H E R E for live view)





SOALAN : Apa perbezaan gambar (i) dan gambar (ii)





JAWAPAN BOCOR





WHAT'S BEHIND?
ececeh...




Akhirnya. Setakat ni dah berjaya menyelesaikan coding error - mengikut apa yang saya mau. Saya guna Classic Blogger Template kali ni, so this time saya tak ada pilihan, saya bakal akan asyik berhadapan dengan coding setiap kali nak tambah atau edit widget. Tidak apa, meningkat ketajaman otak.

Setakat ni saya dah add widget untuk follower dan dashboard. I am still working on the labels since I have to do the coding one by one. Widget lain yang saya nak letak lepas ni is Nuffnang, Facebook plugins, a box fo small banners susunan ala-ala grid tu, also senarai blog-blog yang saya rajin jenguk and yang rajin komen blog ni.. including adding some notes to the sidebar. Cukup ke semua ni nak taruk dekat my limited sidebar space tu?

Cukup. But it will, I mean, I WILL take like forever to adjust things. Har-dy ha ha.




P.S THE SIDEBAR
Update on 17 October 2011




Lihat dekat sidebar, bahagian paling atas yang ada tab-tab bertulis 'PROFILE', 'SITE' dan 'TAG'. Those are javascripted navigation bar. Mula-mula saya tak perasan, ingatkan broken link sebab bila hover-up my cursor atas tu, it showed that those are links, but bila right-click, takda option untuk open link. I ni lembab sikit, tapi nasib baik tak lama berada dalam kekeliruan, akhirnya terjawab jugak.

So you guys just click to navigate to each bar okey? Under 'PROFILE' korang akan nampak perkataan bloggette. Buat masa ni saya belum update lagi dekat part tu. Under 'SITE' pula korang akan nampak senarai archives dan link-link site saya yang lain (my blogshops, Tari Kirana, and my own FB profile page). Lastly, under 'TAG'. Labels. Tapi belum ada link lagi.

Paling akhir, button 'UP' dekat paling bawah sebelah kanan awak. Jeling sikit, pastu cuba tekan. Nescaya anda akan terbang semula naik ke atas ewah. Taklah. Sebenarnya otomatik akan scroll back to the top. Cuba sekarang?

Changing layout to the girly one.



Wow. I really miss this old layout on my old blog at Sufilara.Blogspot.Com. Especially that three girls there. Enjoying their leisure time. Hang-out.. Talking about where to go and what to do next. Berkongsi cerita tentang love life. Ada masa serius, ada masa geli-geli, ada masa buat lawak lepas tu gelak-gelak tak hengat. Suddenly missing my three friends back when I was in campus*. Siapa cakap diorang tengah bergosip? Yang cakap tu mesti suka bergosip kan.

Anyway.

I am thinking of changing my blog layout so bila-bila masa bermula sekarang, saya akan tutup sementara blog ni. Hopefully siap cepat. Kali ni nak girly-girly banyak. Sesuai nak naikkan mood I nak tambah girly-girly sikit. Aku rasa aku makin serabai pun ada jugak sekarang ni. Dah kurang jaga kulit, pemakaian pun asalkan pakai. Semuanya sibuk punya pasal. Eceh si Sibuk jugak yang disalahkan. 

Okey readers (bluwek, entah-entah pembaca semua dah lari gara-gara dah jarang update kan), nak masak dulu. Lepas tu hantar adik I pergi sekolah. Untuk pengetahuan, my shop Fina Sophie Preloved Shop dah tidak beroperasi di premis. Akan tumpukan secara online pula lepas ni. Premis tu memang saya guna sementara sahaja. Now tempat tu nak kena renovate untuk our coming business with mum so sepanjang masa renovate tu I think I'll give more focus on Tari Kirana.

Bye!


P.S There's beauty in the broken. It's just harder to find.

The toughest and most stubborn girl I had ever met.

Ini hari keempat sebenarnya saya menjalani detik-detik yang agak menyengsarakan. Selesema, batuk dan takpayahlahtahu eceh. Emo tak pasal-pasal. Tapi sekarang ni memang musim emo tak pasal-pasal. Tadi tertengok - eh ada ke TERtengok. Dah memang kau sendiri tercongok depan televisyen kan. Tercongok pulak. Orang kita memang suka guna perkataan TER neh padahal bukannya TER sangat pon. Hiks.

Baeklah. Tadi ter-emo bila mencongokkan diri tengok ending Konsert Hore Hore Aznil selepas satu persatu ahli keluarga beliau naik atas pentas. Pastu main pula lagu Kenangan Terindah lepas tu abang Long Pak Nil yang duduk atas kerusi rosa tu macam tahu-tahu je, dia tepuk-tepuk paha sendiri guna tapak tangan beliau sebelah kanan. Isteri abang Long tu berdiri dekat belakang tepuk-tepuk bahu suami dia ikut rentak lagu Kenangan Terindah tu. Korang tak rasa sayu ke.. Aku je kot yang emo terlebih T___T Meleleh air mata, nasib baik sorang-sorang. Padahal siaran ulangan program berbulan-bulan lepas! Ni second time tengok. First time tengok dulu haram nak meleleh. Haha. Habislah. Sama ada kerana tengah kurang sihat maka emosi mudah terganggu atau sebab bulan bintang nak datang kejap lagi. 

Tak apa. Tinggalkan kisah emo yang tu.

Masuk dapur, tengah cari kertas untuk lapik bawang goreng, tiba-tiba ternampak ini atas meja di corok-corok.





Colourful card. Mula-mula tak perasan pun this is actually for me!



(i)



Ohh. My eyes widened when I realize my name is written on the card (- -") Very unexpected. Hari tu memanglah Niza ada minta alamat, katanya nak kirim kad raya. Before raya lagi sebenarnya. Ingatkan dia dah lupa. Rupanya kad yang lambat sampai. Seratus peratus sure sebenarnya memang dah lama sampai, tapi ada kot yang tolong pegang sekejappp. Kad raya dari kawan Blogger, Sakinah aka Sa pun macam tu kejadiannya. Duit raya habis kena kebas. Kalau fikir balik, memang sakit hati lah dengan yang buat tu. Saya tak tuduh siapa-siapa tau.

Jawapan :
  • Selamat menyambut raya haji nanti.. Lambat sangat nak greet hari raya puasa ni :P
  • I pelahap. Dah habes. Hikhikhik.
  • Tuhan je yang tahu bagaimana terujanya I nak belanja-belanja awak ni haha! Okey serious, nak sangat, tapi tunggulah bila free masa huhu.
  • Tak kira-tak kira, mesti jugak! Especially time saya kahwin tau.. :P
  • I miss you damn much too. Rindu hang out like hell. Rindu hari-hari waktu kita tiap hari boleh jumpa sampai muak. Sobs.
  • Thanks so much Niza, that means a lot :)


(ii)



Funny. I feel the same way too. I always think she's the toughest and most stubborn girl I had ever met. And I always wanted to be like her. Niza ni satu otak dengan I, termasuklah Fiza and Wancu. Kami berempat sebenarnya. Otak crazy-crazy. We've done lots of crazy things together. Lot's of laughter, and tears, too. Bukan sepanjang masa kami agree with each other, in fact, ada saja yang bercanggah sebab masing-masing dengan cara masing-masing. But the best part is, walau dalam susah atau senang, diorang inilah yang sentiasa akan menerima. Rasa persahabatan kami macam even kau buat kesilapan paling bodoh dan tak boleh diterima pun, diorang tetap ada di samping dan buat kau rasa benda yang kau buat itu benda paling betul di dunia. Diorang takkan selalu agree dengan kau, tapi diorang ADA. Itu yang penting. Our friendship have been going on since 2006 until today on 2011 and still counting, through thick and thin. Sebab tu kalau bercakap pasal kawan-kawan tersayang ni memang takkan habis.

Niza, my partner in crime, jarak tidak akan pernah memisahkan. That is for sure.




Waktu zaman kampus. Taken on 2008 rasanya. I miss you guys!



Saya dekat bilik adik bongsu sekarang ni. Dia tidur tempat lain. Saya tumpang bilik dia dekat downstairs malam ni sebab saya dah tak larat nak panjat tangga naik bilik sendiri. Hoping to feed this blog more frequently soon. Time for tubbie bye bye.



Hiatus : I'm back in action!

Sunday, October 02, 2011

Rupanya dah hampir sebulan tak update apa-apa di sini. Jenguk pun jarang. Well, I'm having a good life here. I am doing what I always want to do, and I do enjoy every second of it.

Mendung the whole day today. Dan saya memilih untuk berada di rumah saja hari ini. Bersin teruk hari ni, teringat dalam seminggu atau dua minggu lepas saya jatuh sakit semata-mata sebab terlalu sibuk dan fikir pun terlalu banyak.  (- -")

Don't you miss Tari Kirana's pictures? Tari Kirana masih aktif membuat persembahan. It was funny because everytime we're going for a performance, I couldn't even makeup myself properly as I usually giving really full concentrate to prepare my dancers. Well doesn't care how I look like, I am not the one who taking part in the performance pun. Hehehe.




Ini waktu hujung bulan Julai lepas, di Tanak Nabalu Homestay Kota Belud. Waktu ni first time perform tarian Muzik Gunung. A song entitled Spirit of Mount Kinabalu, composed especially for Tari Kirana. Eceh.. Padahal lagu medley je pon hahaha. Spent one night there with bamboo orchestra Kinabalu Merdu Sound (KMS). We're officially KMS's dancers now. Walai Tokou Homestay artistes. Ini persembahan terakhir sebelum masuk Ramadhan.




Antara gambar waktu performance di Kinabalu Pine Resort with KMS. Waktu ni 4 orang ni saja yang available untuk buat performance. 14 September 2011.

Di bawah ini gambar saya dengan Hannah, a new friend from London. Tinggal dua malam dekat Walai Tokou Homestay and that that we met was her first night. Just arrived. Umur sama dengan I. 25 years YOUNG ok NOT OLD. Hahaha. Not officially 25, but I'm going to turn 25 this year. And I'm single like Kraft's single slices, and individually plastic-wrapped. *sangat tiba-tiba*




Obviously saya ambil dari FB page Tari Kirana. Me looking sooo pale. But I would say that this is the best make-up I had ever put on my face everytime we're going to have a show. Can you believe it? Best make-upppp?? THISSS??? Ha-ha. By the way, nice meeting you Hannah! Lovely she is. 2 weeks spent in Malaysia, she's such a brave girl - travel sorang-sorang.

On 17th of September 2011, Tari Kirana perform lagi di Hotel Perkasa, Kundasang untuk Majlis Sambutan Hari Raya Sime Darby (Table Executive Club). Dua lagu. Tanak Kampung dan Magunatip. Petang tu memang rushing sangat, sebab jam 8 malam dah kena ada dekat Hotel Perkasa. Jam 5.30 petang tu baru stage manager untuk majlis tu contact saya. Ini bukan untuk iring KMS, tapi another bamboo orchestra by teenagers around Tari Kirana girls' ages juga. Named Suara Buluh Perindu. Cuba google or cari dekat youtube, I heard that Suara Buluh Perindu ni pernah masuk Selamat Pagi Malaysia TV1 tu. I guess.

The most horror part was, when they ask us to perform Magunatip dance - a dance that Tari Kirana had never dance before. Sempat latihan around 30 minutes only. Bayangkan. 5.30-6PM saya diberitahu lepas tu terus bawa the girls ke bilik aksesori dan kostum tarian kami, set baju and everything. Jam 6PM latihan Magunatip sekejap. Nasib baik kami memang ada sedia set bamboo untuk tarian Magunatip. But the bamboos we used on stage was SBP's. By the way, actually, they got their own dancers so I wonder, pergi mana penari-penari SBP tu? *cough* Never mind. Rezeki jangan ditolak.

Around 6.30PM kami selesai cipta step ala kadar untuk tarian Magunatip, lepas tu let the girls bersiap mandi dan iron kostum dekat rumah and all, around 7PM datang balik. Meanwhile, saya mandi dan siapkan barang mekap. 45-50 minit after 7PM tu saya siap mekapkan diorang rasanya sebab pukul 8 kami baru dalam perjalanan ke Hotel Perkasa. Less than an hour preparing 7 dancers. Bergegar tangan mak nokss tapi yang best tu sebab dah pecah rekod! Hahah.




Awkward moment, but we made it! Semua menuju ke arah profesionalism, sebab cover nervous baik punya waktu atas stage hahaha. Like I always said to them - SENYUM! dan BUAT MUKA YAKIN! Ngahaha.




On the stage : Tari Kirana with some of Suara Buluh Perindu........ and their instrument made of bamboos. And last but not least, Tari Kirana during Karnival Aidilfitri at Walai Tokou Homestay :





My seven dancers with Azharina Azhar. Penyanyi lagu Alergi Sepi tu. Yang paling hujung pakai kebaya merah tu tak join menari kali ni, saya wakilkan dia join pertandingan Ratu Gunung untuk Tari Kirana group since dia ni memang cantik orangnya plus, warga KMS ramai beriya suruh saya masukkan nama dia ni dalam senarai. Saya sengaja tak mekap dia tebal sangat untuk saringan, nanti basi hiks.

Anyway, dia terpilih top 10 dan akan ke pertandingan Ratu Gunung tu by Jumaat ni. Wish us luck guys! By the way, her name is Shalizah. We call her Jija. Kemenangan Jija might be satu lagi cara untuk promosi lagi group kami yang tidak seberapa ni.. Hee.

Buat masa ni, berkenaan Tari Kirana, ini saja yang saya sempat nak kongsi. Kalau ikutkan banyak benda nak dikongsi berkenaan Tari Kirana. Something happened, which saya tak nak besarkan. Yang tahu cerita tu, mesti faham susahnya jadi manager untuk group independent macam ni. All that bling-bling, enjoy-enjoy, dapat jalan-jalan, meriah-meriah, colourful, smile and laughter etc, I paid something for it. Tak tahulah sampai bila, but there's always a price for everything. Including tears. It took so much since 5 years ago managing Tari Kirana. Tapi, memandang ke hadapan, itu saja yang saya nak buat sekarang ni. Lagipun, it was all mosquitoes.. kan.. Boleh susahkan diri tepuk-tepuk nyamuk ni dekat udara, atau  walk away and let them be. Kalau I, bila sampai dia dah hinggap atas kulit I, I bagi penampar baek punya. Sekali saja dah cukop :)

I was busy, but not only for Tari Kirana, but my other businesses ..and lazy to blog too *clearing throat* and busy playing The Sims Social on Facebook, my favourite game ever now on Facebook game ADD ME ADD ME ADD ME on FB! *cough* Sorry terover plerk.

Actually, ada ke yang rindu I tulis dalam blog trep semenanjung-kadang-kadang-tapi-sebenarnya-sabahan ni? Sweetnya dia. Thank you.

:D
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS