Tuesday, April 12, 2011

Kaitan penurunan berat badan dengan air yang banyak.

Sibuk google sana-sini maklumat berguna untuk penurunan berat badan yang lebih terancang dan efektif. Ini salah satu penemuan saya dari sini.


Apa kaitan dengan penurunan berat badan dengan minum air yang banyak?
  1. Air dapat menurunkan selera makan dan mengurangkan rasa lapar.
  2. Membantu badan dalam proses pembakaran lemak yang menggumpal.
  3. Hati akan mengalami kesulitan dalam menjalankan fungsinya ketika buah pinggang tidak mendapat air yang mencukupi.
  4. Mengurangkan lebihan lemak di badan.
  5. Mengatasi masalah penyumbatan air sewaktu badan menahan air yang ada di dalamnya agar tidak kehabisan.
  6. Mengurangi tompokan sodium di dalam tubuh.
  7. Membantu memelihara kesihatan otot dan kelenturannya.
  8. Membersihkan kotoran-kotoran dan zat-zat beracun di dalam tubuh.
  9. Mengatasi kesulitan buang air besar.


Dari apa yang saya baca, dalam sehari at least kita kena minum 8 gelas. Itu maksudnya lebih kurang 2.5 hingga 3 liter. Huh? 3 liter? Botol mineral besar 1.5 liter tu pun macam naik muak nak habiskan. Ceh cakap macamlah kena paksa minum air susu 1.5 liter. Sekarang ni saya belajar dulu habiskan 1.5 liter dalam satu hari. Later belajar habiskan satu gelas air susu dalam sehari T________T Ohh tak suka minum susu rupanyaa! Hehe..

Lupakan dulu hal air susu.

Selain kesan air dalam tubuh kita, ia juga sangat baik untuk kecantikan dan keanjalan kulit. Sila lihat point #7. Baik, sekarang nak minum air banyak-banyak atau tidak? JAWAP SEKARANG, CAKAP MAU CANTIK? *cekak pinggang macam gaya ibu marah anak main lumpur*



Share:

4 comments:

  1. hehe..laaaaama sudah sya tidak minum air owhh..
    sangat-sangat lamaa~

    ReplyDelete
  2. minum air banyak, tapi tetap rasa lapar. T_T

    ReplyDelete

Thanks for simply being here! *love*