2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Yeay berjaya memasak puding karamel!
Thursday, January 20, 2011 posted at 17:54 ♥

Ogos tahun lepas punyalah aku craving konon nak makan, sampai minta resipi dekat Sa, dan akhirnya dia buat entri khas cara-cara nak buat puding karamel. Wee.. I love you Sa! Hahah. Bangun pagi-pagi tiba-tiba rasa nak makan puding karamel.

Tengahari tadi pusing-pusing stor dan dapur cari pengukus yang badan dia dah entah ke mana. Takpa Fina, kau kan fleksibel. Sumbat ja dekat mana-mana periuk yang muat. Mula-mula cari dekat dapur tempat masak selalu tapi tak ada. Cari pula dekat dapur lagi satu. Pun tak ada. Akhirnya masuk stor baru jumpa pengukus tu. Setelah sekian lama, akhirnya resipi puding karamel yang saya minta itu hari tengah on the way. Dah masak dah pun, tengah dalam peti ais, nak sejukkan - waktu dinner nanti saya keluarkan.

This is my first time though. Mungkin saya biasa masak sayur mayur dan lauk pauk tapi puding, kek, biskut, roti ..yang perlu adun-adun ni memang saya tak biasa langsung. Memang tak nampak seni. KAHKAH. Seumur hidup pernah buat kek sekali je, waktu form 4. Keras. Lepas tu dalam tak-pandai-buat-kek tu, nak juga buat aising kek, langsung tak jadi. Kawan aku yang pandai buat kek tu confirm ketawa ja tengok kesian betul my aising time tu HAHA. Dahla gula tak hancurrr.. XD Tapi alhamdulillah habis dimakan juga. Dalam masa satu dua minggu HA HA HA Lambat bebenor nak habis. Biskut tak pernah buat, tolong hias saja. Itu pun years ago. Sebab sejak masuk sekolah menengah lagi mak dah tak buat kuih raya. Orang di rumah memang jarang masak benda-benda macam ni. Sometimes bila rajin dan kalau resipi senang dan bahan-bahan dia senang nak jumpa dan tak kedengaran pelik, baru saya nak buat. Contoh macam, puding karamel ini :

Waktu mula-mula keluarkan dari tempat kukus. Excited bila cucuk dengan lidi takda yang melekat-lekat kekekk..

Bila dah diterbalikkan. Nipis sangat. Sebab luyang tapak luas. Yang kecil sikit ada sebenarnya tapi lepas jumpa pengukus dari stor ja terus excited nak start HAHAHA rembat ja luyang yang sedia ada.

Second take. Not the best :(
Sepatutnya tak kedut-kedut, tapi entahlah. Sebab saya salah terbalikkan ke, atau sebab talam yang saya guna tu permukaan dia tak rata atau sebab nipis sangat so ni side effect dia. Serius tak kemas. Kan dah cakap, tak ada seni langsung tsk.

Anyway, dah berjaya. Lepas ni nak buat lagilah HEHEHE.

Labels:


8 Comments:

Blogger Miss Kira said...

sedap!!!
hehehe..
nak rasa sikit..;D

20 January, 2011 18:05  
Blogger Fina Sophie said...

Miss Kira,
kira, u should try this. sng je nak buat :)

20 January, 2011 18:17  
Blogger The Nurul said...

yang penting rasa dia ok ;) oh arini i buat pancake merepek nama dia. meh la tengok. hahaha

20 January, 2011 18:49  
Blogger LaLaLovy said...

nak ni... sedap!!!

20 January, 2011 19:49  
Blogger nur.sa said...

takpe fina. first try ni. nanti2 mesti cun. masa sa wat kali pertama tu, bentuk dia cantik. tp kali kedua buat kurang cantik, so camne? hahaha. tapi rasa memang tak berubah.

nak yg jenis lg pelbagai, ada banyak version lg kat internet. boleh cuba lagi. :)

20 January, 2011 21:06  
Blogger fara said...

wow! nmpk sgt sedap.
i want!!!

22 January, 2011 22:56  
Anonymous Anonymous said...

sangat menarik, terima kasih

27 January, 2011 23:36  
Anonymous Anonymous said...

Dzieki za ciekawy blog

31 January, 2011 04:26  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish