Pages

Punya arti yang dalam.

Monday, January 31, 2011

A sudden stab in my heart.

I feel like crying. My heart feels like breaking. Why wouldn't they understand.. Payah jiwa ini untuk meluahkan dan menzahirkan apa yang benar-benar tersirat dalam hati. Hanya Allah yang tahu..

What if told you, it was all meant to be?
Would you believe me,
would you agree?

Buat 'mereka', insan-insan yang saya sayangi, yang juga sama pentingnya dalam hidup saya. Mengertilah, position bukan segalanya. Aku juga punya kepincangan sendiri. Aku tidak sempurna, sama seperti orang lain. Masing-masing ada kekurangan masing-masing, but why not we give some chances? It might hurt me, but what if it is worth fighting for?

Saya bukan little girl lagi. Don't try to tell me how and what to feel. Don't try to tell me what to believe. Don't try to tell me how to value others with what they look like and not by who they really are..


Don't ask.

Password Protected : No, they can't take that away from me and they will see.

Tercipta untukku

Sunday, January 30, 2011


Menatap indahnya senyuman di wajahmu
Membuat ku terdiam dan terpaku
Mengerti akan hadirnya cinta terindah
Saat kau peluk mesra tubuhku
Banyak kata
Yang tak mampu kuungkapkan
Kepada dirimu

Aku ingin engkau slalu
Hadir dan temani aku
Di setiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku
Sepanjang hidupku

Aku ingin engkau slalu
Hadir dan temani aku
Di setiap langkah
Yang meyakiniku
Kau tercipta untukku
Meski waktu akan mampu
Memanggil seluruh ragaku
Ku ingin kau tau
Ku slalu milikmu
Yang mencintaimu
Sepanjang hidupku

**********************

P.s Gambar atas tu me with one of the Tari Kirana dancers, Jimah, waktu dekat Kinabalu Park.

Losing weight!

Saturday, January 29, 2011

Ya haruslah excited! Hahaa. See this :



Last weighing, 49.5KG waktu 25 Disember lepas, so bila cek my weight dua tiga hari lepas dan aku menyaksikan dengan mata kepala sendiri yang aku dah capai 47.8KG (sekarang dah 47.6KG tapi turun naik juga beberapa point setiap hari), terus rasa macam eh apa aku dah buat? LOL. Sebulan turun hampir 2KG.

Sebenarnya saya dah kurang makan sekarang. Tak sedar pun selera tu tak besar macam dulu. Nak makan lebih-lebih tak boleh, nanti termuntah. Saya rasa saya tahu kenapa saya kuat makan dulu - sebab saya selalu tension. Tahap kritikal. Sekarang dah tak ada tension-tension. Happy saja. Selera makan tu ada tapi taklah luar biasa macam dulu. Tak makan tengah malam, jarang tinggal sarapan. Tengahari tak makan, makan pun bila dah petang dalam 6.30. Senaman tak *blush* sebab rasanya tak perlu sangat lagi nak buat sit-up sebab perut dah kempis sikit. Already 26 inch. Punggung lagi ni haih problem betullllll. Potong kang. Saya tahu squat tu senaman untuk mantapkan punggung kan, tapi ada lagi tak senaman lain. Anyone? Taknak depends dekat squat ja. Takda takpa.

However now, I am officially bawah 48KG sobs terharu dekat diri sendiri. Kita tengoklah sampai bila bertahan hehe joke.

Brrrrr.. SEJUK! Dah berapa negatif celsiuslah agaknya sekarang ni ek. Tinggal tak turun salji lagi. Got to go. Nak cari sweater tebal-tebal (- -")

From the moment I saw you..

Sepanjang beberapa hari tidak berbelog ini, akhirnya aku kembali semula ke sini. Maaf, away. Saya take time rethink things. Alhamdulillah, semua berlaku sangat cepat tapi saya sejujurnya bahagia dengan hidup saya sekarang. I won't change anything about it. At least, bukan sekarang. Tolong, jangan buat saya confuse lagi. Kalau bukan benar-benar memaksudkannya, tolong jangan.

I don't need a boy who comes, then runs and hide, lepas tu reappear balik. Lepas tu runs and hide again ..remember?

Ranau sekarang ni sejuk sangat-sangat. Kalau tak hujan lebat, hujan renyai-renyai. Kalau tak renyai, hujan lebat. Kalau tak hujan, mendung. Kalau tak mendung, hujan..  Macam tu lah ceritanya. Sejuk. Dan mood saya pun ala-ala sentimental saja akhir-akhir ni. Makan tak lalu, tidur tak nyenyak.. what happen?

Propa je kehkeh.

Tak ada benda sangat nak cakap pon. Just wanna say hi. Okeylah, bye.

Password Protected : For the rest of my life.

Password protected : It's a state of bliss you think you're dreaming.

Tari Kirana at Walai Tokou Homestay Kundasang!

Monday, January 24, 2011

Penat.

Balik saja dari Kundasang sekitar 5 petang tadi, saya dan Dana terkejar-kejar masuk bilik untuk tidur. Haha. Its 9.52PM and I just woke up from quite a long sleep lepas balik dari Kundasang tadi. My badan terasa sengal-sengalnya, dalam keadaan senggugut ni kepala pening.. Hm :( Sekitar pukul 8 malam tadi ada terjaga kejap sebab ada orang call. Handphone dah ada dekat tangan dah, about to take the call, tapi I am so tired sampai nak tekan pun tak larat. Mata pun dah paksa-paksa buka dah tapi asyik nak tertutup balik. Rasanya nak bercakap pun tak terkeluar suara punya. Parah betul XD So I am sorry pada yang call tadi, I called you back once I wake up, tapi handphone you dah dimatikan..

Okey jom saya nak cerita aktiviti kami semalam dan hari ni. Sabtu kami sampai dekat Walai Tokou Homestay (WTH?) dengan keadaan cuaca yang tak cerah, tak mendung sangat. Sejuk gila sampai menggigil sikit, tapi sempat minum minuman panas dekat cafe homestay. Lepas tu, terus check in bilik, tukar ke pakaian untuk tracking dan head ke Kinabalu Park sama-sama dengan ahli homestay yang lain. Diorang main badminton dekat dewan, kami walking around take pictures. Nasib baik pakai kasut, kalau pakai heels tuuu.. hoh. Jalan dahlah berbukit bukau. Lepas tu agak jauh juga nak berjalan ke pintu keluar Kinabalu Park dari dewan. Nak masuk Kinabalu park memang kena pakai kereta kalau tak yakin boleh berjalan jauh heheh. But we have fun all the way though. Sejuk tapi tak sampai menggigil sebab badan keep warm sebab jalan kaki.

Lama juga kami dekat Kinabalu Park tu. Balik, singgah Pekan Kundasang beli makanan sikit untuk ganti balik tenaga yang dibuang tadi dan tengok-tengok gerai-gerai tepi jalan. Ada jual bunga-bungaan, sayur-sayuran segar, strawberry dan macam-macam lagi jenis buah-buahan dan keropok. I bought satu packet strawberries, saiz kecil-kecil. Nanti nak try lagi buat Puding Caramel using tepung custard instead of eggs, dan letak lah sikit hiasan dekat atas tu. And chocolate sikit wahh. Actually strawberry bukan sedap sangat pun, tapi cantik dan comel, sebab tu ramai suka. I think I like tembikai more, tapi tak berapa kena nak letak atas puding or kek.

Eh cerita pasal makanan la pulak. Move move.

Lepas balik dari Pekan Kundasang, kami bersiap dan turun dinner sekitar 7.30PM. Wow, well served. Saya ajar lagi kejap budak-budak tu cara makan dalam majlis protokol hehe. Banyak sangat masa. Sekitar 9PM, naik bas mini milik homestay ke Dewan Kundasang untuk cek spacing untuk show kami keesokkannya. Ada perubahan last minute. Lepas tu balik ke cafe homestay, discuss sekejap dengan coordinator homestay tentang event esok. All clear. Banyak lagi benda kami bincang sebenarnya, tentang future events and activities. OMG OMG XD Pukul 10PM balik bilik and last discussion with the girls tentang persiapan untuk hari esok. Banyaklah aku punya pesanan dan bebelan macam biasa. Kahkah.

Malam tu tidur jam 1AM, bangun jam 4 pagi untuk bersiap sebab pukul 7 pagi dah kena ada dekat cafe. Uruskan budak-budak tu, suruh diorang turun makan dulu dan saya balik bilik siapkan diri pula. 7.30AM saya ke cafe untuk sarapan, dalam jam 9AM gerak ke Dewan Kundasang (i think it is MINI dewan). Tunggu lama sikit, dalam pukul 10AM, majlis start dimulakan dengan persembahan dari Tari Kirana.

Lepas tu selang seli dengan persembahan lain, then giliran Tari Kirana lagi perform dua tarian sekaligus. Cukup tiga persembahan. Dah nak releks-releks dah tu, nak balik homestay, but then the coordinator approach me minta perform satu lagi tarian. Bincang kejap dengan the girls, dan there you are. Budak-budak ni memang sporting. I am happy the girls really do have fun though.

One of the best part is, ayah datang majlis tu sekali dengan mama, dan Jimah dan Jijah punya ibu pun datang juga. We're cousin, so yang datang tu my aunties juga. Hehe. Yeap, Tari Kirana dancers terdiri daripada keluarga sendiri XD

Enjoy sangat sebab di akhir event, ada majlis tari menari dan karaoke. I don't join lah. Dah retire pun menari-menari ni kihkih alasan. Take pictures saja.

Eh ada orang tanya the girls about me. Saya tak tahu apa semua yang dia tanya tapi diorang cakap.. "Nana, dia minat kauuu.." Siap minta nombor telefon saya lagi padahal I am sure he saw me membebel dekat the girls dekat belakang stage. KAHKAH tak perasan pun sebenarnya waktu awal-awal tu tapi what the hell kalau dia nampak pun. I don't mind what he's going to think about me. Apapun, the girls memang pandai  mengelak. Diorang jaga sangat pengurus diorang ni ewah. Saya tak rasa benda tu salah nak bagi number pun, he seems such a nice guy. Plus, waktu dia main Sabahan traditional music instrument on stage tadi (he's one of the performer too, representing Kinabalu Merdu Sound group*), Dana bisik dekat saya .."Macho lah cara dia main drum tu." Haha. Drum yang dimaksudkan adalah bukan drum, tapi looks like drum la. Saya tak tahu nama local untuk instrument tu, sorry. But I have the pic. Will show it to you later ;) Ah btw, saya dengan the girls main saya-kau je even beza umur sekitar 9 tahun. Family masing-masing biasa macam tu. Tak ada maksud nak kurang ajar, memang macam tu so jangan terkejut. Kami semua baik-baik XD

Event habis, head ke cafe dan makan. Semua lapar. Banyak sangat guna tenaga. Lepas makan, balik berkemas dan dalam balik, my abang sepupu yang hensem tu datang ambil. Hensem? Ahaha. By the way, siapa yang nak masuk jadi DJ radio Sabahan FM boleh minta rekemen dia. He's part of Sabahan FM. Tak boleh blah dia cakap nak rekemen me. Aku ni ketawa ja banyak kehkeh.

I met lots of nice new people, and for the first time of my crappy months of my entire crappy life, I feel much more alive.

Ada lagi banyak faktor lain, but for now, I will keep it only by myself.. =)


LATER!

*Kinabalu Merdu Sound = I mentioned about them on 2007 on http://sufilara.blogspot.com, diorang perform untuk majlis perkahwinan cousin saya waktu tu.

If I hurt your feeling in any way I just want you to know from the bottom of my heart that I don’t care.

Friday, January 21, 2011

Selepas sahaja advertisement tentang khidmat persembahan tarian tradisional Tari Kirana terpublish di Mudah, pada pukul 10.07AM, saya terima satu mesej yang sangat-sangat buat ai sentap pagi-pagi pada jam 10.44AM. Ya obviously I put my handphone number dekat advertisement tu, now I know, memang tak cukup wise. Very vulnerable. Tapi saya dah edit dah advertisement tu. Dah delete nombor telefon, yang ada cuma emel untuk dihubungi. There. Privacy terjaga balik XD

Saya rasa lepas dia nampak iklan tu dekat Mudah, dia search Tari Kirana dekat YouTube dan jumpa video-video lama, and ..jika dibandingkan dengan hari ini, the girls had improved a LOT and always improving themselves. Dan tolong jangan bodoh sangat tengok dua tiga video lama saja pun dah hantar mesej bukan-bukan dekat ai. Apsal rasa tercabul sangat sentimen kebudayaan dia tu, tak faham aku. Menari je pon. Silap-silap kalau the girls menari tarian moden korea depan kau pun dah berdarah hidung eleh elehh.

Saya tak marah dekat niat sender tu yang mungkin baik nak be honest dengan kami tapi rasa macam lelaki tu (YA LELAKI) kelakar lah pulak sebab lepas dia hantar mesej tu, saya terus call untuk minta penjelasan dan clarify things ...dia sambut my call then once dia realize mesej tu dia hantar dekat saya, dia taknak mengaku la pulak. Cakap yang saya silap number, lepas tu cepat-cepat letak. KELAKAR GILA. Berani mengeji-ngeji dalam mesej tapi rupanya bila saya call dia dah kecut perut? Tak cukup telur ke. Polite saja tau ai call, siap bagi salam. Call sebab mau explain. Saya taknak Tari Kirana dapat impression yang buruk dari orang lain yang menilai diorang dengan cara yang salah. I really feel like raging time tu dengan dia tapi no use nak samseng-samseng dekat orang macam tu pun. Buang masa. Please, with that kind of attitude, he's below my level. Baru call dah kecut, belum lagi saya rage betul-betul. But I don't have to rage with golongan terbantut pemikiran macam tu (tapi nak rage dekat blog lah hahahaha). Then saya just hantar mesej : terima kasih atas teguran yang membina, dia reply whatever.

oh.my.God. He whatever me? I thought 'whatever' tu jawapan orang perempuan. Let me guess, a sissy guy? XD

Don't WHATEVER me kalau in the first place, kau yang hantar mesej macam tu. Sudahlah aku call kau taknak mengaku mesej tu kau yang hantar kan, lepas tu main whatever-whatever. This guy is damn ridiculous. Patut aku yang cakap whatever dekat kau. People like you are the reason we have middle fingers, you know..

Well, it's a good thing he put effort to tegur-tegur us, but not the way he's saying it. Kalau nak tegur pun, bagilah teguran membina. Ini tidak, main ceroboh handphone orang pulak. Greetings or salam pun tak bagi. Dia ni jealous ke apa ni sampai sakit hati sangat. Where did you come from, awwww did someone leave your cage open?

Whatever is wrong with him, it’s not a small thing. Hmph.

And let me kasi clear lagi sekali. Saya care sebab :

  1. I am so bodoh leave my handphone number open macam tu je and believing that everybody would stay nice.
  2. Ada orang hantar mesej mengeji lepas tu saya call, dia taknak mengaku. OMG grow up!
  3. Teguran yang tidak membina langsung. Don’t worry there are millions like YOU out there. But, as the saying goes, an injury is much sooner forgotten than an insult. Please, be nice to others. I am not always like this, tapi saya alergik dengan retarded people macam kamu.

I don’t hate you okey. I just hate how you sounded like. And by that, I don’t appreciate your existence. But thanks for the effort anyway.


Saya sentiasa ingatkan the girls, jangan makan banyak sangat pujian. Don't put our head too high. Sentiasa perbaiki diri. Do the best. Keep humble. Don't gedik. Jangan malas, jangan main-main, jangan malu-malu. Jangan abaikan study. And if you want to know, tak sukar sangat jadi pengurus these girls. Sebab diorang semua happy go lucky, always humble dan tahan karenah their trainer ni yang kadang-kadang naik angin tapi at least I tell them why I am angry. Gurau, gurau juga. Tapi sebagai manager, ada masa kena tegas.

We're going to Walai Tokou Homestay Kundasang tomorrow, off til Sunday, sebab dapat invitation buat cultural performance dari coordinator homestay tu. We're not professionals (if we are, nak juga demand RM1000 tiap kali perform) and we know we are not. But, just so you know ..if we really are that horrible in dancing, why did all those people sanggup bagi kami such appreciation?

Nope. I do not feel so good writing this entry.

Tari Kirana : Puspanita Ranau event & 8 good news (with pictures)

Thursday, January 20, 2011

Entri ni tidak banyak pictures sebenarnya. The rest you can view HERE LATER. Pictures saja, no more videos, due to copyright. Later sebab tidak upload lagi. Tunggulah dalam dua tiga hari lagi XD

Hari tu dalam pukul dua petang, mama cakap nak bawa semua ahli keluarga (memang kena bawa pun) untuk parti kelab puspanita. Lepas tu mama come up with the idea, biar Tari Kirana perform saja untuk memeriahkan lagi majlis. Sambil-sambil perkenalkan group sebab ramai ahli-ahli kelab yang aktif ada waktu tu. So, why not? Biarlah tak ada bayaran pun. Theehee. Ini peluang expose group.

Macam biasa, semua yang available on saja nak pergi thehe

Waktu mula-mula sampai terus sambung betulkan costume. Costume tak siap pakai time tu, tapi dah kena bertolak sebab nak sampai awal. Lepas tu makan. Aih, tak boleh tak makan. Nanti lapar, lepas tu otak blank, nanti lupa step. Aihs. Disaster tu.

Performed Joget Kain Songket and Sumazau - danced to the Sumandak Kinabalu song by Clarice John Matha.

Sumazau - Sumandak Kinabalu

Joget Kain Songket

Well organized event. Ada acara tari menari - cha cha, twist, joget, SLOW DANCE (kena tulis huruf besar ni kehkehhh) ..sebab kebanyakan yang hadir orang yang lebih tua but very nice indeed. Muzik dimainkan dan siapa-siapa yang nak menari, join saja di dance floor tu. Dan saya boleh nampak ramai yang dah practice sedia. Ramai juga para ibu yang pakai lawa-lawa. Macam datin-datin youu. Nice. Macam tu lah bagus kan. Walaupun dah berumur pun kena pandai berhias juga nanti suami sentiasa sayang. Biarlah badan berisi pun, tapi badan ada shape piwit piwit. Kalau asyik-asyik berkemban je dalam rumah lepas tu biar badan macam tong drum, aku yang perempuan ni pun tak selera nak tengok.

MERIAH!

Dancing to song Tak Ingin Sendiri originally by Hetty Koes Endang

I like slow-dance moment the most. Awwww.. Sweet sangat-sangat time ni tahu tak? Para ibu bapa slow dance, rasa macam, sweetnyaa. So romantic. Ada yang segan-segan, ada yang macam dah biasa theehehee. Nak jugak nak jugak. Bila dah kahwin nanti. Nakkkk..


Our GURANGOT* (baca : barang-barang). Hambik. Barang-barang mekap, pin-pin, sepit rambut, semua ada dalam tu.


8 good news I mentioned in here.

[1]
Dapat banyak pujian. I want to stay humble. Tak mahu terlalu makan pujian, nanti timbul perasaan riak. But pujian is good. Kita tahu level kepuasan penganjur tentang performance kita. Alhamdulillah they like it. That is all that matter.

 [2]
Banyak yang bercadang if ada majlis-majlis saudara atau rasmi yang diorang take charge, diorang nak cadangkan group Tari Kirana. Alhamdulillah.

[3]
AJK Puspanita sendiri ada suarakan keinginan nak panggil kami lagi untuk apa-apa majlis lain yang diorang akan anjurkan di masa-masa hadapan. Alhamdulillah.

[4]
Had blast!
Beten (Nor Widha) dapat hadiah cabutan bertuah (yang duduk menjunjung hamper dalam gambar pertama tu la Nor Widha). Semua yang ada malam tu semua count in dalam pemilihan cabutan bertuah. Tapi yang bertuah malam itu saja yang dapat hadiah. Tahniah.. Lucky you ya Beten.

dan
dapat hamper cenderahati dari pihak Puspanita. Alhamdulillah Tapi dah makan habis pun waktu lepas training minggu lepas burppp. ALHAMDULILLAH XD

 [5]
Psst he liked their costume, I can tell.

Cikgu ko-kurikulum sekolah all the girls (the girls kebetulan semua satu sekolah kecuali Jimah, Jimah tak ada malam tu sebab Jimah pulang Ranau waktu cuti tertentu saja, which is one of the reason why saya tambah ahli baru untuk isi kekosongan kalau terpaksa perform waktu bukan cuti panjang) yang kebetulan ada sekali waktu majlis tu terus kenal diorang satu-satu sebab dia cakap nanti ada apa-apa dia panggil budak-budak ni perform di sekolah. Pfft. Okey hal-hal sekolah saya tak campur. Hands off.
[6]
Satu lagi ahli Tari Kirana, my own sister, Dana, dapat cabutan bertuah. Pakej penginapan (sepatutnya untuk dua orang) dua hari satu malam di Walai Tokou Homestay dengan sarapan. Then later on the coordinator (my bad, sebelum ni saya cakap owner, but bukan. He's more as a pengurus), dan dia cakap dia boleh sediakan penginapan kami semua terus untuk 8 orang. So we're all going! Tapi bukan pergi macam tu je lah. Kebetulan we're going to be there, so kami boleh perform persembahan kebudayaan untuk pengunjung yang berkunjung di sana. It was all the coordinator punya idea. Perfect.


[7]
The Walai Tokou coordinator pun ada ajak Tari Kirana join his kumpulan muzik bambu. Diorang mainkan muzik and the girls dance for the song. Hmm, it do sounds cool, but we'll see. Too much activities, I am well aware that the girls are still students. But still, very good opportunity ..Alhamdulillah.

[8]
Last, waktu ni juga pengacara majlis yang dua orang tu approach saya. Salah seorangnya kerja di Jabatan Tourism. Dia cakap ada program/kursus Tarian 1Malaysia peringkat kebangsaan yang akan diadakan tidak lama lagi. Oh well, mungkin saya tertinggal kot. I am not sure of it.. Anyway, dia nak nanti budak-budak ni join. The girls excited dah.


Okey dah. It looks quite easy, I think sebab my mum dikenali sebab mama rajin bersosial dan aktif dalam Puspanita dan kenal banyak orang. Not to mention the politician. Ayah pun ramai kenal, especially yang kerja dalam sektor pendidikan sebab kerja ayah dalam bidang pendidikan. So biasalah, sikit-sikit mesti tanya, "anak siapa?" For good, I mean :)
     There. I put so much effort writing this entry, please drop some comments please. Ewah.

    * dalam bahasa Dusun

    FOR MORE INFO, FEEL FREE TO VISIT TARI KIRANA'S PAGE AND CLICK THE 'LIKE' BUTTON BELOW TO STAY UPDATED! =)


    Yeay berjaya memasak puding karamel!

    Ogos tahun lepas punyalah aku craving konon nak makan, sampai minta resipi dekat Sa, dan akhirnya dia buat entri khas cara-cara nak buat puding karamel. Wee.. I love you Sa! Hahah. Bangun pagi-pagi tiba-tiba rasa nak makan puding karamel.

    Tengahari tadi pusing-pusing stor dan dapur cari pengukus yang badan dia dah entah ke mana. Takpa Fina, kau kan fleksibel. Sumbat ja dekat mana-mana periuk yang muat. Mula-mula cari dekat dapur tempat masak selalu tapi tak ada. Cari pula dekat dapur lagi satu. Pun tak ada. Akhirnya masuk stor baru jumpa pengukus tu. Setelah sekian lama, akhirnya resipi puding karamel yang saya minta itu hari tengah on the way. Dah masak dah pun, tengah dalam peti ais, nak sejukkan - waktu dinner nanti saya keluarkan.

    This is my first time though. Mungkin saya biasa masak sayur mayur dan lauk pauk tapi puding, kek, biskut, roti ..yang perlu adun-adun ni memang saya tak biasa langsung. Memang tak nampak seni. KAHKAH. Seumur hidup pernah buat kek sekali je, waktu form 4. Keras. Lepas tu dalam tak-pandai-buat-kek tu, nak juga buat aising kek, langsung tak jadi. Kawan aku yang pandai buat kek tu confirm ketawa ja tengok kesian betul my aising time tu HAHA. Dahla gula tak hancurrr.. XD Tapi alhamdulillah habis dimakan juga. Dalam masa satu dua minggu HA HA HA Lambat bebenor nak habis. Biskut tak pernah buat, tolong hias saja. Itu pun years ago. Sebab sejak masuk sekolah menengah lagi mak dah tak buat kuih raya. Orang di rumah memang jarang masak benda-benda macam ni. Sometimes bila rajin dan kalau resipi senang dan bahan-bahan dia senang nak jumpa dan tak kedengaran pelik, baru saya nak buat. Contoh macam, puding karamel ini :

    Waktu mula-mula keluarkan dari tempat kukus. Excited bila cucuk dengan lidi takda yang melekat-lekat kekekk..

    Bila dah diterbalikkan. Nipis sangat. Sebab luyang tapak luas. Yang kecil sikit ada sebenarnya tapi lepas jumpa pengukus dari stor ja terus excited nak start HAHAHA rembat ja luyang yang sedia ada.

    Second take. Not the best :(
    Sepatutnya tak kedut-kedut, tapi entahlah. Sebab saya salah terbalikkan ke, atau sebab talam yang saya guna tu permukaan dia tak rata atau sebab nipis sangat so ni side effect dia. Serius tak kemas. Kan dah cakap, tak ada seni langsung tsk.

    Anyway, dah berjaya. Lepas ni nak buat lagilah HEHEHE.

    Laughter is the best medicine : Format Surat Kiriman dan 'Politically Correct'?

    Wednesday, January 19, 2011

    Hahahahaha.

    I was searching for format surat rasmi, not that I don't know it's format. I just want to be sure. So I opened several links, and I found something :

    Suami bin Lelaki,
    17, Jalan Angkasa,
    24300 Kemaman.
              ________________________________________________________________________
    Isteri binti Perempuan,
    17, Jalan Angkasa,
    24300 Kemaman,
    Terengganu.                                                                                                        31 April 2006

    Puan,

    PERKARA : PERMOHONAN UNTUK BERPOLIGAMI

    Perkara di atas adalah di rujuk.

    2. Sebab utama permohonan ini dilakukan adalah kerana saya ingin melengkapkan kuota yang telah di peruntukkan bagi saya. Buat masa ini kuota yang telah di isi cuma satu, memandangkan masih ada 3 kekosongan, eloklah jika dapat dipenuhi secepat mungkin. Pihak yang akan mengisi satu kekosongan ini buat masa ini ialah Cik Hana Fazura binti Ramli yang merupakan setiausaha saya di pejabat. Memandangkan komitmen yang beliau tunjukkan di pejabat amat baik, eloklah jika kita masukkan dia bersama kita di dalam organisasi keluarga kita. Kekosongan yang selebihnya akan diisi di masa akan datang.

    3. Untuk makluman pihak Puan, yang sebenarnya masalah ini telah lama saya fikirkan tetapi memandangkan poket saya yang selalu nipis, terpaksalah saya tangguhkan dulu permohonan ini di samping kurangnye rasa keyakinan untuk mengemukakan permohonan ini. Kini, setelah saya dapat mengeluarkan kesemua duit pelaburan ASB saya, saya merasakan kembalinya semangat saya yang telah hilang selama ini.

    4. Permohonan ini amat setimpal kerana dengan kedudukan sekarang ia menguntungkan kedua belah pihak dan juga pihak ketiga. Selama ini hidup kita bahagia sebab jika tidak  manakan mungkin Puan dapat menjadi seperti sekarang. Semua yang Puan miliki sudah bertambah besar. Kereta besar, rumah besar, rantai besar dan pakaian besar. Jika dulu potongan Puan seperti gitar, kini sudah bertukar menjadi drum. Oleh itu, sudilah kiranya dapat kita kongsi bersama insan lain kebahagiaan kita ini.

    5. Pihak Puan juga dapat menikmati faedah dari kelulusan permohonan ini kerana Puan akan tetap menikmati apa yang telah Puan miliki sekarang dengan waktu bekerja lebih singkat dan sistem syif akan di perkenalkan iaitu 1 hari kerja dan 1 hari cuti rehat. Waktu bekerja yang selebihnya akan ditampung oleh pihak ketiga. Kebaikan yang Puan akan nikmati ialah waktu rehat yang bebas kerana dalam waktu Puan bercuti, saya selaku Penyelia tidak akan memantau aktiviti yang Puan lakukan. Pada waktu itu saya cuma akan fokus kepada hasil kerja pihak ketiga. Menguntungkan bukan?

    6. Segala kerjasama dari pihak Puan saya dahulukan dengan ribuan terima kasih. Saya amat berharap pihak Puan dapat meluluskan permohonan saya ini kerana adalah lebih baik jika kita dapat berkongsi kebahagiaan kita ini bersama insan lain. Saya harap permohonan saya ini di balas dengan senyuman penuh keikhlasan dari pihak Puan dan tandatangan Puan di atas kertas yang saya lampirkan, bukannya balingan periuk nasi, pinggan-mangkuk, ketukan senduk dan perkara-perkara yang menyukarkan pihak Puan untuk melakukannya.

    7. Saya harap Puan sudi meluluskan permohonan ini. Hadirkanlah senyumanmu sebagaimana ketika kita menyambut orang baru iaitu bayi kita ke dalam keluarga kita 10 tahun lepas. Situasinya lebih kurang sama dengan masa kini. Kita akan menerima orang baru juga cuma bezanya ialah jika 10 tahun yang lepas kita perlu menjaga dan membelainya dengan manja bersama tetapi kali ini, setiap urusan penjagaan dan belaian manja akan di laksanakan oleh saya sepenuhnya.

    8. Akhir kata, saya harap permohonan saya ini dapat dibalas secepat mungkin. Semoga kita bersama-bersama dengan pihak ketiga akan dapat melaksanakan program ini dengan jayanya.

    Sekian, Terima Kasih.

    “BERKORBAN DAN BERKONGSI KEBAHAGIAAN LAMBANG RUMAHTANGGA BAHAGIA”

    Yang Ikhlas Memohon ,
    SuamibinLelaki_
    (SUAMI BIN LELAKI)


    //kredit to Akma

    For the sake of entertainment, memang menggelikan isi perut bukan? Tapi cuba letak dekat kehidupan sebenar, paling dekat pada kehidupan sendiri, ada rasa geli tak? Hehehe. Bagitahu sikit.

    I've highlighted several minor mistakes (highlight merah) dengan imbuhan 'di-'. Yang highlight biru dah betul penggunaan, dan yang highlight kuning tu sebab penggunaan ejaan 'e' dalam 'nye'. Sepatutnya 'nya'. Hambik kau. Well, evribadeh, don't just copy and paste. Sesekali tengoklah penggunaan imbuhan dan ejaan. Doesn't it feels annoying tengok contoh format kiriman surat rasmi yang imbuhan dalam isi-isi karangan tu pun salah?

    Wow, I am so serious XD

    Anyway, who's Akma? Tak ada link. But I found this article here : BeritaHarianOnline.Com - Format Surat Rasmi. Boleh compare kalau ada masa.

    Okey enough with that.

    Saya cari format surat rasmi sebagai rujukan untuk Tari Kirana's coming event sebenarnya. Salah seorang dari ahli Tari Kirana, Nanak, pelajar asrama dan minggu ni BUKAN minggu pulang bermalam diorang so kena tulis surat minta kebenaran pulang bagi pihak dia. You don't expect her to write it herself, do you? XD Real name : Elvyna Shlvee Irin. New member of Tari Kirana actually, since majlis sanding Ain itu hari.  Tapi by the time saya start tulis entri ni, dah siap print keluar pun surat tu. Sabtu akan datang, 22 Januari ini, kami ke Homestay Walai Tokou di Kundasang untuk penuhi undangan buat persembahan kebudayaan.

    As in here :
    Kundasang
    This mountainous district enjoys a cool temperature all year round. Just 10 minutes away, the Kinabalu Park—a World Heritage Site is the starting point in climbing the majestic Mount Kinabalu. The Walai Tokou Homestay at Kampung Sinisian is only a stone throw away from Kundasang Town. Be warmly welcomed by traditional dances and a Paku Dita drink as you arrive. Visitors might also want to check out the Kundasang War Memorial and take a hot bath at the Poring Hotsprings.

    Contact:
    Walai Tokou Homestay
    Mr Kohadie Watiman on +6019 8602270
    Tel: +6088 888768
    P.O.Box 549, 89308 Kundasang Sabah Malaysia

    Mr Kohadie Watiman. The coordinator. Humble saying, thanks for giving us the opportunity, Sir.


    Back to the surat.

    Antara lain, isi surat itu saya tulis begini :

    • Semoga aktiviti yang adik Elvina ceburi ini akan memberi contoh yang baik kepada pelajar-pelajar lain selaras dengan misi Negara untuk membangunkan modal insan yang bukan sahaja berpengetahuan dan berdaya saing dari segi akademik, tetapi juga berketrampilan progresif dan mempunyai jati diri dan semangat kebudayaan yang positif.

    There. Take that. How politically correct XD


    Conclusion is,
    I KNEW IT, THAT SOMEDAY THE TRAINING OF JPMDPP-PAPERWORK-WRITING-SKILL WILL COME IN HANDY AS IT COME TO REAL LIFE HA HA HA

    New layout?

    Again?

    There. Take that. But I might change my mind back. Til I figured out what's best ..more likely, what's best for my current mood.

    Siapa cakap dunia ini adil?

    Monday, January 17, 2011

    Quite a bad day today. It's just me, I swear. Tapi sungguhlah pelik dan lawak bila fikir balik. Bayangkan seorang perempuan tengah duduk-duduk baca novel Sophie Kinsella. Come on. It's Sophie Kinsella's. I am supposed to laugh reading her book. No need for muka ketat. Tapi saya sebenarnya sedang fikir benda lain tapi mata tertancap dekat huruf-huruf dalam novel tu, padahal I don't even read. It's like staring at two blank pages of the novel. And hoping that I could really read, and laugh. And I do try hard. But my feeling was too miserable to even read.

    I was texting with somebody that time. That's why. I feel bad. When you already feel bad about yourself, RULE NUMBER ONE AND ONLY, don't make other people make you feel worse. 4 pernyataan positif diperlukan untuk menghapuskan satu pernyataan negatif. Sebab itu ada pepatah mengatakan, jika kita tiada apa yang baik untuk diperkatakan tentang sesuatu, lebih baik jangan cakap apa-apa. Diam lebih baik. Nampak tak? We all do need pujian. Don't deny.

    But unfortunately, people nowadays bab cari kesalahan ni, pakar saja.

    Seriously, whatever.

    Feeling much more better selepas perembesan air mata tadi hewhew. Sambung baca Twenties Girl dulu. Bye!


    Password protected : Because it is not wise enough to talk about feelings and personal things publicly in the blog, I choose to write privately - from now on.

    The truth is, I don't wanna find the 'right one' for now.


    Favorite!

    Novel-novel karya Sophie Kinsella (tapi tiada kena mengena dengan Sophie pada nama Fina Sophie sebab saya tidak kenal lagi novel-novel Sophie Kinsella waktu 2005). Akhir-akhir ini saya lebih banyak pilih buku bacaan ringan-ringan macam ni untuk waktu-waktu senggang. Err sebenarnya mau cakap saya sudah lama tidak baca novel Ramlee Awang Murshid hewhewhew. Bukan bosan, tapi his novels are way too serious for my condition yang sudah sedia tertekan kehkeh aku mahu tertekan apa aku pun tidaklah tahu.

    Okey tidaklah. Look into my eyes. Aku happy-happy saja.

    Buku lagi satu tu komik Detektif Conan. Okey Fina jangan cakap lebih-lebih pasal komik ni nanti kau susah mau stop XD

    Sebenarnya entri ni kononnya mau show off benda-benda yang aku beli since akhir tahun lepas. So lihatlah gambar-gambar dibawah.

    Beg silang GF - Gio Fiore yang aku tidak pernah dengar jenamanya tapi whatthehell yang penting aku suka. Okey fine, kenapa beg silang? Sebab saya tidak lekatlah mahu pakai beg sangkut bahu ala-ala ladies tu. Ajari aku. Tapi memang tidak berapa tahan. Akhirnya tetap akan pilih beg silangg jugak. Tidak selalu beli, dalam setahun biasanya sudah bosan then akan beli satu sebagai ganti. Hewhew. I ♥ Beg Silang.

    Then, ada beli skirt labuh. Sometimes I will wear skirt labuh, so beli untuk tambah collection. My habit is, suka skirt atau seluar yang pelik-pelik dan nampak epik sikit HAHA. Aku simple saja orangnya. The one who would wear t-shirt atau long shirt with jeans atau lengging dan heels. Dan most of the time, kalau pakai shawl, mesti tidak berapa nak kemas (- -")

    Bought new contact lenses, kali ni 3 tones, brown colour. Sebab warna asal mata saya pun brown (gelap) juga so to look natural and NOT fake, I guess, no other color, mesti brown juga. Pink? Ocean blue? Green? Nah. I am not little girl anymore to wear fancy things like that.

    Oh. SHAWL! Gypsy shawl. I love the dangling 'earrings' attached with the shawl. Gorgeous! Even tidak sure mahu pakai camana - tapi beli juga. Nanti saya figure out la macamana mau pakai dengan betul. Buat style sendiri pun okey jugak kan. HAHA disasterlah macam tu.

    Ada lagila beberapa helai baju. Murah saja pon. Semuanya sekitar RM20 lebih. Ada yang kurang dari RM15. Lagi mahal aku beli shawl okey. Murah tidak apa, janji cantik dan terletak elok ja dekat badan ai. Menang membeli menang memakai hehehe. Cantik kan gambar-gambar? Kehkeh.

    Sebenarnya tiada gambar. Malas mau snap.

    About

    Sunday, January 16, 2011

    URL : http://www.sophiesm.com
    Since : June 2010
    Subject of interest: ♥ Life & Love ♥ Events & Places ♥ Friends & Friendship ♥ Health & Beauty & Foods ♥
    Status : friend[s] reading
    Best View : Mozilla Firefox
    Email : sufilara[at]gmail[dot]com

    'Why men marry bitches' written by Sherry Argov

    Friday, January 14, 2011

    Ni yang aku tulis dekat my FB wall. Yes, it's a book. By Sherry Argov.


    BITCH; GOOD OR BAD

    When I stand up for myself and my beliefs,
    they call me a bitch.
    When I stand up for those I love,
    they call me a bitch.
    When I speak my mind,
    think my own thoughts,
    or do things my own way,
    they call me a bitch.
    Being a bitch means that
    I am free to be the
    wonderful creature that I am,
    with all my own intricacies,
    contradictions, quirks and beauty.
    Being a bitch means
    I won't compromise what's in my heart.
    It means I live my life MY way.
    It means I won't allow
    anyone to step on me.
    When I refuse to tolerate injustice
    and speak up against it,
    I am defined as a bitch.
    The same thing happens when
    I take time for myself instead
    of being everyone's maid, or
    when I act a little selfish.
    I am proud to be a bitch!
    It means I have the courage
    and strength to allow myself to be
    who I truly am and won't become
    anyone else's idea of what
    they think I "should" be.
    I am outspoken, opinionated,
    and determined.
    By God, I want what I want, and
    there is nothing wrong with that!
    So try to stomp on me,
    try to douse my inner
    flame, try to squash every ounce
    of beauty I hold within me.
    You won't succeed.
    And if that makes me a bitch,
    so be it.
    I embrace the title
    and am proud to bear it!

    Dah pernah post poem ni tapi saya post balik. I didn't write this poem and I don't know who did... but I sure did like it. It just fits.

    Jangan rujuk kamus cari BITCH tu apa. BITCH yang dimaksudkan di sini adalah a strong woman who puts her own needs in front of everyone else's needs, who knows what she wants, who is confident, and take control of her own life. That's BITCH. Sugar and spice .. and not always so nice. One of the biggest myths : If you are perfect, beautiful, and rich, you will get the respect and men will be craving for your love.

    Okey now I don't know what to believe. Tapi bila fikir balik, heh for the sake of myself, better bitch than good girl yang bertindak ikut apa yang society fikir sebagai model wanita yang sempurna. Bagi aku, selagi kau boleh jadi ibu yang baik untuk bakal anak-anak, boleh jadi inspirasi buat orang lain, mampu menjadi isteri yang jadi tulang belakang suami, dan paling penting stand up for every trial Allah sent you, knows what you're doing, tahu baik buruk, dan tahu yang berhak judge kau hanya Allah SWT, then.. it's nothing wrong to act a bit like a BITCH.

    Sebab yang menulis ni pun bitch sikit.

    Why am I not always bitching around? Bukan aku nak cakap aku ni strong sebab ada masa aku macam tipikal perempuan juga. Tapi aku ni gurau, gurau kasar sebenarnya. Tapi bila orang gurau kasar dengan aku, tahu pulak nak syahdu-syahdu kan kehkehkeh. Di kalangan kawan-kawan, they know I am so polite, very angelic. But those yang pernah mess with me, tahulah what kind of hell I could put them in. But I am not always rude lah, why rude if you can berlembut. Most of the time MEMANGGG I berlembut dan sebenarnya agak penyabar hehehe, tapi I know how to RAGE, and I do count for payback time.

    Just a little bit about me. Jangan takut, I am angelic. Remember? XD

    Okey got to go. I have dreams to catch wth HAHAHA.

    To whom it may concern.

    Seiring dengan perubahan pada blog ini, sesuatu pada isi-isi blog ini juga bakal berubah, I think. Biasanya, apa-apa yang saya tulis saya pasti letak ia seiring dengan kata hati saya. Tapi mula hari ini, segala bakal berubah. Blog open tu public macam biasa tapi entri berkaitan hati dan perasaan akan ada lebih banyak ditulis private. Sebenarnya dari dahulu lagi dah banyak bunyi-bunyi dari pihak lain tapi aku sengaja pekakkan telinga, butakan mata dan mungkin telah menutup mata hati untuk mungkin mendengar kata-kata mereka. Kini aku rasa sudah tiba masanya untuk aku lebih bersikap tertutup, demi menjaga hati semua pihak. Demi menjaga apa-apa yang perlu dijaga. I am sorry.

    To those of you who laughed at me, THANK YOU,
    Without you, I wouldn't have cried.

    To those of you who just couldn't love me, THANK YOU,
    Without you, I wouldn't have know real love.

    To those of you who hurt my feelings, THANK YOU,
    Without you, I wouldn't have felt them.

    To those of you who left me lonely, THANK YOU,
    Without you, I wouldn't have discovered myself.

    And to those of you who thought I couldn't do it,
    It is you I THANK the most,
    Because without you I wouldn't have tried!

    Waduh.

    Okey dah siap balas komen entri-entri latest! Tapi yang lama sikit tak sempat lagi. I need to rush. Nanti sambung. Well, I am doing fine, no worries. Stress sikit. Bila stress, apa pun saya takda hati nak buat. Sekarang pun stress juga. Tapi dah okey lah sikit selepas have some talk with some friend. Punca aku depresi, nanti aku cerita. Pasal lelaki miang tengah mengganggu sekarang ni. Nanti aku tulis private entry pasal tu.

    In the world of lies, you are the truth.

    Swinging mood.

    Puncanya satu saja, tapi terbawa-bawa sampai semua benda pun aku rasa macam mendatangkan depresi.


    1. Getting rid of my old stuff. Semua tu akan masuk stor esok. Yes dah 11.51PM but what the hell. I want to do it now. Nanti saya decide nak buat apa dengan semua-semua tu. Anggap ini sebagai titik mula. I've made lots of damages and mistakes. To other people life, and to my own life. LOTS. Especially to myself.
    2. Some things cannot be changed, kecualilah kalau kau ada mesin masa. Or maybe it is because I haven't fully let go yet. But I will someday.
    3. I can't help being a perfectionist. Dan saya mengaku semua itu yang buat saya selalu tertekan. I truly can't stand jika ada sesuatu dalam hidup atau planning saya tiba-tiba ada something wrong. I want everything go perfect, ideal dengan apa yang ada dalam imaginasi dan minda saya. BUT. There's something in my life; the one imperfect choice I ever made in my life, but, yang imperfect inilah yang sering buat aku rasa perfect. I don't want this, but I guess something in me is needing that kind of imperfectness. Pernah ke rasa macam ni. Kamu tak suka, tapi kamu tau kamu tak boleh hidup tanpanya. I am suffering, tahu tak. Being perfect is fake. Being imperfect is truth. Which way?
    4. My kitten died. 
    5. I wish I can tell, but I can't. I can't tell so why blog? Why am I still here? Craps je aku cakap semua. I can't speak up my mind. Semua macam terpasung. Saya sendiri dah tak pasti apa tujuan saya berblog. Semata-mata untuk penuhi hobi suka menulis even craps saja semua, atau berdiari, atau APA. I can't write things I would want to share and tell you the most. So, *!@#$%^&.


    Delusions!


    Just an update.

    Wednesday, January 12, 2011

    Pity my kitten. She's sick! I put her in the cage, dulu cage my hamsters. Tapi sejak hamsters tu kena makan kucing (disaster gila entah siapa yang buka pintu cage tu sampai semua hilang sekaligus), cage tu kosong. I'll send her first thing at the morning. Dia balik-balik bercakap, lemah sangat-sangat tapi bila dia sedar I am around watching her, dia nak juga berbunyi-bunyi. She knows I don't understand a word she's saying but maybe she's trying to tell me she's going to keep strong. Sobs.

    Esok memang nak keluar juga. Both me and my brother nak keluar nak daftar our lesen perniagaan dekat Pejabat Daerah.

    I am not so healthy myself. Dahlah kena berhadapan dengan lelaki tua miang. Depresi aku dibuatnya. Bak ditelan mati mak, diluah mati bapak. Lepas saya betul-betul recover, benda pertama saya buat adalah selesaikan segala yang terbengkalai dekat blog ni. Byee..

    Don't stop.

    Tuesday, January 11, 2011

    Baru lepas mandi. Emmmmm harumm. Ngahaa. This is my second time for this year and LAST time mandi malam. Lepas ni tak mandi malam dah. Promise to myself.

    Sepatutnya saya tak publish lagi blog ni ke umum, tapi sebab ada widget yang saya tak boleh install ke template ni kalau blog diprivatekan, so buka sekejap. Dan dah malas nak tutup. Tahap kritikal dah lepas XD 40% lagi baru siap. Ada sikit berbeza dari snapshot yang saya bagi tempoh hari dan ada lagi coding yang hendak diubah sebab belum macam yang saya nak. Ada banyak lagi tak lengkap ni so excuse the mess. Saya tengah buat satu-satu tapi lambat sikitlah sebab saya tak banyak masa online sekarang ni. Biasanya saya akan lawat blog-blog yang rajin singgah dan komen dekat entri. Huhu. Sorry. Tak tercapai kelaratanku nak terjah semua sekali. Hopefully ada masa banyak nanti saya boleh habiskan semua sekali.. Especially interface dan sidebar yang masih serabut sikit tu. Lepas tu ada link yang saya tak update lagi. I will, soon enough.

    With all those thing that had happen recently, buat me still dalam kejutan. Bimbang pun ada. Tapi saya sangat-sangat look forward. Hopefully everything will went well. And the fact that saya kena hadapi semua ini seorang diri, emm. I need an assistant. But my head still a mess. Kena organize things dulu. I hate uncertainty. And how this uncertainty actually get me thrilled and excited (- -")

    Not quite in a good mood. Tiba-tiba macam pressure. Well yeap, ini yang saya nak selama ni. So it's not reasonable to grieve when things I always wanted tiba-tiba depan mata. But I am afraid, actually. Afraid that I can't make this. Afraid of things I want but I might not capable of.. Suddenly I feel like not myself.

    I guess, saya cuma takut untuk mulakan langkah pertama. Risau yang mungkin saya tidak mampu membawa impian saya sendiri. Like it never happen before. But I will get through this. You will, Fina. Keep going.

    Every offer adalah peluang untuk Tari Kirana expose group, so why not?

    Next show, at Kundasang. 21-22th of January. Kami bermalam di homestay di sana, the owner let us tinggal free saja. Around 30 minutes from Ranau. Not sure mana, tapi homestay lah. I kenal that owner homestay waktu uruskan Tari Kirana di Resthouse Ranau untuk parti keluarga Kelab Puspanita and actually I met lots of people there but owner homestay tu first person bagi offer buat persembahan untuk program. He's also the owner of kumpulan muzik bambu yang bergerak aktif untuk majlis-majlis perkahwinan. Senang cakap, a business person.

    You see? It's a mixed feeling I have inside.

    Later :)
     
    FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS