Pages

A day to remember.

Wednesday, December 28, 2011

December is going to end soon. As much as I am excited being in my favorite month, I find that I actually can't wait for the new year to begin. Another new year, another new refreshment, new stories and new dramas with funny people? Badut yang tidak berpakaian badut walking around? I can't wait, really.

I received a text last night.

Seems like I have some decision to make by next year. Big ones.

Rumusan : Januari hingga November 2011

Saturday, December 24, 2011

Setakat yang saya ada kongsi di blog. Bukan tentang keseluruhan life saya.

Sudah bulan Disember. Penghujung 2011. Bakal menginjak ke tahun 2012. Saya sangkakan peristiwa yang berlaku pada tahun lepas, 2010, tu dugaan terbesar dalam hidup saya dan saya kira bila ada dugaan lebih besar yang tiba selepas itu, sekelumitpun dalam hati ini tidak akan terkesan. Mati. Tidak bernafas. Tidak akan merasa apa-apa lagi.
Saya silap.

Nyata sekali tahun 2011 tahun yang penuh dugaan dan penuh juga dengan kisah manis. Worth every inch.



Berjaya memasak puding caramel. Berpandukan resipi ehem. Hehe.  

Peluang perform di Rest House Ranau buat Tari Kirana dikenali, dan mendapat undangan perform di Walai Tokou Homestay. For the first time. Tercatit dalam sejarah Tari Kirana. Antara yang terpenting tahun ini. 

Antara yang terpenting juga. This was such a joke. Kalau tidak tengok balik entri-entri lepas, mungkin saya dah tak ingat lagi dah pasal mamat ni

I fell in love with a guy, let us call him Z, and we started on 26th of January 2011. We met at Kundasang. And I end up being in love with him more than I should.


    I hypnotized by everything about Z. I did really, crazily, fell for Z

    February, bulan bahagia. Sangat bahagia. Saya lupa luka waktu dulu. Sembuh macam tu saja. I suddenly see life in different perspective


      Still in love with him. Thinking he's really the one.



      We had a little quarrel on 18th of April, and suddenly everything between us changed.. 

      25hb April 2011 dia memaklumkan pada saya yang dia mahu berkahwin. Bila saya dapat tahu yang wanita yang dia mahu nikahi itu bukan saya, ..

      In between, banyak sebenarnya entri-entri tentang hati yang kecewa itu. 



      7th of May 2011. Entri terakhir tentang apa yang berlaku antara saya dan Z. Beri perhatian pada perenggan ini di entri tersebut :

      "Kalaupun mungkin kau lihat aku rapat dengan siapa-siapa, itu tidak bermakna kami lebih dari sekadar kawan. Aku mengaku, pada saat-saat sukar aku sejak 25hb lepas, memang ada seorang insan yang sentiasa ada di sisi lebih dari sahabat-sahabat dan ahli keluarga yang lain. Allah kirimkan dia mengutip satu persatu airmata ini yang gugur. Aku tidak pernah ditinggalkan dan tidak pernah lepas dari kata-kata semangat - hingga waktu ini. Semua itu menjadikan aku lebih kuat. Dan hubungan persahabatan begini sahaja sudah cukup buat saya. Bukan sengaja menutup pintu hati, tapi aku takut nanti aku akan silap perkiraan lagi. Biarlah masa yang ada sekarang ini aku guna untuk memperbaiki kekurangan dan kelemahan diri sendiri" 

        If only you had known what I was willing to give you, and do for you, if you given US the chance.

        And I realize that friendship is the best thing that can make you survive when love relationship can't. *smile*

        April and May have been two months of TEARS. Dan dalam masa yang sama cuba untuk menjadi kuat. Wajib untuk kuat!




        Mula untuk recover walaupun masih ada sisa tangisan. On 1st June 2011. I found a new myself. Not everyone loves you but there will always be someone whose willing to learn to love you just the way you are. And remember, you EVENTUALLY will find a guy that can make you forgot your heart was ever broken. I found mine. He's 'H'. At least, I have one reason to smile


        Entri ni timbul sebab saya dah fed-up dengan desakan-desakan orang. I said no, so take that as the real answer.

        Talking about my friendship with H.



        At the end of first week of July. Terserempak dengan manusia yang menyebabkan keretakan hati, waktu selesai menjamu selera di KFC. Waktu tu, I was with H

        My friendship dengan H kantoi oleh my dancers. Tari Kirana. Haha.. KANTOI.

        Talking about my first crush on 1998. Haha :P

        Dan selebihnya pada akhir-akhir bulan Julai ini banyak update entri bergambar tentang aktiviti-aktiviti Tari Kirana sepanjang Jun dan Julai.


        Awal Ogos merupakan bulan di mana blog //Sophiesm.Blogspot.Com bertukar ke DotCom. //Sophiesm.Com. Ingatkan saya Ogos depan saya nak kena renew domain. Hihiks.

        Pada bulan Ogos juga, saya buka kedai online jual barang-barang terpakai. di Facebook Page. It was all mine and my sister. Most of them masih lagi dalam kondisi yang bagus. Ada yang belum pernah pakai dekat luar, pakai pun just try-try. Impulse buying, so that's why it end up mine. I'll give you the link once I've update it all - again. Hihi.



        Kurang update blog. Dari 30 hari, ada 3 saja entri. How 'productive'. Rumbling about life and random things, with all the philosophiesss haha. 



        Waktu bulan ini pun saya banyak juga update entri bergambar berkenaan show-show Tari Kirana.

        Dan dapat kad raya dari my friend, Niza. Isi kad tu amat mengharukan. Sangat-sangat sebenarnya.

        Dan dan dan di entri INI ada gambar (blurred) saya dengan H.



        November lagilah tidak produktif langsung. Dua entri saja. Padahal dalam draft? Berlambak. Kenapa tidak produktif? Sebenarnya sangat-sangat banyak yang boleh diperkatakan. But it's best to keep silent, buat masa sekarang. Entri INI will generally explain about it. 

        There's something happened on this month, it really got on my nerve. Mula-mula memang sabar. Makin lama pandai pula mengarut-ngarut. Pantang sungguh aku dengan assholes ni. Messing with me huh?


        Kita hold dulu yang Disember, belum habis lagi.



        For sure, bulan depan, genap 8 bulan I found him. 'H'. Started out as friends, he's still the one I am still with NOW, with every waking moment, with every breath. The one who held my hands, to finally get through the hurdles, the one who always be by my side since April. We've been in thick and thin together. Laughter and tears, anger and deepest emotion, work out things together, fighting each other for us, learned about each other ... 8 months are just months. I'd never knew we would come even this far but Alhamdulillah. For many months and maybe years ahead, it's Allah to decide.

        Jika ALLAH Tidak Menulis Jodoh Kita Bersama, Kita Tetap Tidak Akan Bersama.
        Tapi Jika ALLAH Inginkan Kita Bersama, Hebat Mana Dugaannya Kita Tetap Bersama Juga.
        Tiada Yang Kebetulan Melainkan Semuanya Telah Dirancang.
        Dan Sebaik-Baik Yang Merancang Itu Adalah Perancangan Allah S.W.T.


        Whatever happen, there's always hikmah. Always.

        Thursday, December 15, 2011

        I cut my hair last night. Pendek paras bahu. No help. My own hand. So you know how horrible my precious hair look like now. Potong sebab tiba-tiba rasa komitmen untuk jaga rambut panjang dah kurang dah, plus, my hair dah agak damaged dekat hujung-hujung. Kesan rebond. So I reach my scissor and cutting them like a crazy woman. Dan buat pertama kali dalam hidup, setengah jam selepas menggunting rambut, I still don't regret it. Now almost 24 hours, still no sign of regretting. Unlike before theehe. I'm so pathetic back then. And still, I guess.

        Pathetic, ever.

        Who doesn't? Everybody have their pathetic moment.

        I cried hard on 3,4 days ago. I'm not very good at handling my anger towards some species of human. I was angry, and cara saya menzahirkan rasa marah tu adalah dengan menangis since I can't do anything much about it. Or maybe that's why I cried. I can't control things which is beyond my kudrat and expectations. I was angry at my most moderately anger. However at some point I burst out crying ehem excuse me I've been holding it for almost one month. Plus, so what if I cried? That reflects my humanity.

        Kenapa saya marah-marah? Good question. It's hard to trust people these days. But I'm not even going to be mad anymore. I just have to learn how to expect the lowest from people I thought of the highest. Sampai hari Isnin baru-baru ini, masih lagi ada mesej-mesej berbaur makian dan lucah dan sumpahan yang salah seorang penari saya terima. By a bunch of ignorable stupid kids tried to take my dancers down and spread out gossips. Gossips that drag out Tari Kirana's name.

        How forgetful, bukankah ALLAH ada? HE knows the truth.

        Once I let it all out, I felt better. Nobody ever said life was easy.. They just promised that it would be worth it. The day after last Monday, I went to Poring Hot Spring, tempat yang sangat terkenal di Ranau (my place), among the tourists and locals. Tak pernah bosan sebenarnya main dengan air and treat myself in those public bath-tub. Haha. Kolam adalah sangat banyak. The best part is, SPONTAN! Tidak rancang pun. Actually malam sebelum ada cakap-cakap juga tentang tu, but end up cerita hal lain. Esok paginya around 11AM, my friend ajak sekali lagi. I texted the Tari Kirana girls and wala, at around 2.30PM we arrived safely. Itupun lepas tunggang langgang my mum punya dapur. Haha. What do you expect? 2 hours preparing lunch for my family untuk 7 orang dan juga juadah untuk picnic untuk 8 orang. Next 30 minutes  I spent to prepare the picnic basket, 30 minutes to prepare myself, 30 minutes to wait for the girls - which I hated the most (- -") and another last 30 minutes driving to Poring. Oh we really had blast. I laughed a lot. Our visit to Poring saya boleh sifatkan sebagai untuk menghiburkan hati saya. Untuk mengingatkan diri saya sendiri untuk melihat kehidupan itu dari perspektif yang positif.

        Maybe I'll update some pictures of that day later on this blog and Tari Kirana's page.

        Back to present.

        Bukannya semua yang buruk-buruk ada dalam life saya sekarang ni. Lately I tend to blog about bad thing happened in my life rather than the good things. Or do I always do that here? My life is good sebenarnya, nothing too bad at all. Why, can't I have my moment of bitching about life? Hahaha. I am grateful for what I have today, you know. Sometimes I wish I'm living a different life, but there's a reason for everything. There's hikmah for all these. I could feel it. Whatever happen, there's always hikmah. Always.

        Okey, bercerita soal-soal macam ni suddenly makes me hungry.

        Take me seriously.

        Monday, December 05, 2011




        Untuk hari ini. Mari cek keyword GOOGLE yang sampai ke page ini menggunakan statistic Nuffnang.

        Paling atas dalam list, Suara Buluh Perindu Kundasang. Banyak ya yang cari Suara Buluh Perindu ni? Nah ini satu lagi entri pasal Suara Buluh Perindu.

        HAHAHAHA. Bagi saya gelak dulu kejap.

        Okey.

        Keyword Suara Buluh Perindu Kundasang itu mengingatkan saya pada satu perkara yang berlaku baru-baru ini. Tapi pertama sekali, saya ingin meminta maaf pada orang-orang berkenaan terutama kepada orang-orang terdekat atau keluarga kepada orang-orang berkenaan. Benda ni bukannya baru lagi. Lama sangat. Sejak Januari lagi rasanya. Waktu 2008 atau 2009 pun ada juga, tapi saya rasa bodoh sangat kalau nak mention yang tu.

        Sejak September, barulah ketara dan terbukti semuanya, tapi again, saya cuma berdiam diri sahaja. Kalau setakat waktu itu, bukannya memudaratkan siapa-siapa, saya peduli apa, kan? Tapi bila sampai baru-baru ni sampai tahap yang menguji kesabaran saya sendiri sebagai pengurus kepada kumpulan Tari Kirana, jujur saya katakan, my penari-penari yang kena tapi hurting them means you're hurting me.

        TAKE ME SERIOUSLY. Percayalah, bila saya tidak suka saya akan cakap, pertama dengan cara baik, dengan cara sematang yang boleh. Bila berlaku lagi, tegur lagi. Kali ketiga, mula beri amaran. Bila saya berdiam diri dalam kemarahan itu, maknanya saya sedang memerhati sambil bersabar. Bila saya mula bising itu maknanya saya sudah puas bersabar. Ayat yang keluar dari mulut ni makin pedas. Dan semakin lama semakin pedas. Bila saya diam sekali lagi itu maknanya saya tersangat marah tapi tidak mahu sampai mengeluarkan perkataan-perkataan yang akan saya kesali kelak.

        Dan bila saya kata saya marah, sesungguhnya saya memang marah. Tiada penafian, tiada cover-cover. Saya  memang marah. Tapi masih mahu bersabar. Entri ini adalah yang sangat sabar. SANGAT.

        Ohya, balik pada apa yang ingin saya ceritakan atau lebih jelas lagi, untuk clarify things up.

        I'm not very sure which date did SBP performed. More likely malam 20hb Nov, but correct me if I'm wrong. Ini dia buku aktiviti untuk program tu :


        Anugerah Ilham Desa Peringkat Kebangsaan 2011


        Sophiesm.Com higlight : Persembahan khas Kumpulan Suara Buluh Perindu Kinabalu, Page 52


        Let's turn to page 53 and 54


        I bagi besar sikit supaya luas mata korang nak baca. Kalau nak lagi besar, right-click dan open link in new tab

        Kalau baca artikel tu, terang-terang mengenai SBP, kan? Tapi gambar keluar gambar Tari Kirana. LOL. Somebody tolong be alert lepas ni. Bukan main google lepas tu save dan guna macam tu saja.


        Terang-terang my dancers in there.

        Ala no big deal pun. Setakat gambar. I've put this in my blog before so I am well aware yang gambar ni akan nampak ke public, mungkin akan digunakan, dan mungkin juga akan di-crop. Cuba korang type 'Suara Buluh Perindu Kundasang' di Google Images. Page pertama pasti akan nampak macam ni :




        And if you click gambar tu, it will lead you to this blog, www.sophiesm.com, dan secara spesifiknya, ke entri saya yang bertajuk : HIATUS : I'M BACK IN ACTION! ataupun seperti di screenshot entri tu :




        Nampaknya saya kena terangkan satu-satu kan? Walaupun gambar ni tiada caption, tapi usually GOOGLE akan ambil beberapa potong ayat pertama selepas gambar itu untuk dijadikan keyword carian Google. Tidak percaya? Cek gambar Google Images tu. Apa ayat yang digunakan di bawah thumbnail tu? Bandingkan pada screenshot entri saya tu. Hope it will explain things.

        Itu pertama. Second. Nampak tak which part of the picture yang whoever-he/she-is tu ambil? I am quite sure the reason why he/she cropped this picture is because of the watermark I put on the picture. Saya tak ada pula letak disclaimer untuk jangan guna any picture dari blog ni. You are free to take, dengan syarat don't let me know, and if sampai crop-crop gitu, rasa macam hasil kita kena curi pula. I took that picture by my own hand, mestilah terasa. Lepas ni, mesti letak disclaimer lepas tu boleh saman-saman ewah seronok kan zaman sekarang zaman saman menyaman. Dah dah, merepek.

        And why did he/she choose this picture over any other SBP picture yang lebih nampak SBP? Entahlah. Maybe size gambar yang besar? 1MB ke atas. Saya pun kalau saya pilih gambar google, saya pilih yang bersaiz besar.

        In your humble opinion, wajarkah Tari Kirana yang dipersalahkan?? 

        Lepas tu, banyak cerita yang kononnya my dancers ni fitnah macam-macam dekat pihak tu. HAHA. So drama. Tari Kirana selama ni tidak pernah kenal sangat pun dengan pihak tu, boleh pula kami ada masa menfitnah-fitnah bila kalau berjumpa kami cuma sibuk berlatih dan bincang hal kumpulan? You know I could reveal all the messages here and reveal those names. Saya ada bukti keputar-belitan cerita dan semua bukti itu masih tersimpan. Bukan berpura-pura jadi mangsa keadaan. Dalam diam kami, diam itu diam sabar. Berhati-hati, itu sahaja.

        Walau apa dasar, walau apa tindakan saya, semuanya atas satu sebab sahaja. Tegakkan kebenaran. Tepis fitnah yang dilemparkan. Being me, you wouldn't wanna mess up with me girls. You wouldn't want to.

        Ini baru 10-15% dari cerita-cerita yang ada.

        Baca dengan tenang.

        Tuesday, November 29, 2011

        Sebolehnya saya cuba untuk tidak berblog waktu saat-saat sibuk terutama waktu fikiran adalah terfokus pada benda lain. Easily distracted person I am. Termasuk juga bila berada dalam mood raging ni. Boleh tergoncang dunia bila saya mula bersuara, but I choose not to. I don't know why, maybe I choose to not being a drama queen dah even though I have the right to act like one. Dalam bahasa, ada hak untuk meroyan. Paham? Wakaka.

        Thanks for those who are still following this blog, I promise I would still blog, and this blog would remain in public, tapi nak update selalu tu somehow agak sukar. Saya tak sure sejak bila, but inilah yang berlaku sekarang. Ewah.

        Eh boleh kot nak rage sikit-sikit?

        First, I nak cakap sikit. Ini semua pendapat peribadi sahaja. Do not use my words, my blog and my perspective to fight against me. MIND YOURSELF.

        Dalam seminggu lepas, saya berada dalam dua situasi.

        Situasi satu. Putar belit. PUTAR BELIT, guys. One of the thing I hate the most. Depan cakap lain, belakang cakap lain. Dengan si A cakap lain, dengan si B cakap lain, dengan si C cakap lain. And more drama behind the scene yang buat saya rasa macam nak koyakkan kulit kepala orang. Saya rasa saja. Kalau nak buat tu, saya masih ada berganda kali kesabaran.

        Situasi dua. Ditipu hidup-hidup selama ni. Very tricky old man. Buat orang termakan budi lepas tu gunakan budi tu untuk kepentingan diri sendiri. Sebenarnya banyak lagi. Saya takkan geram sampai macam ni kalau tak terkumpul semua belang-belang yang selama ni saya tak nampak. Kalau saya cakap sekarang apa sebenarnya yang berlaku, bulat kot mata korang nak baca. *senyum*

        Bila saya tahu saya deserve something better, why I have to stick with YOU? No black & white (contract) and just because of your so-called 'budi' so you think you can conquer us? Think twice. Funneh. Segala penat lelah saya sendiri yang tumpah tapi apa yang berlaku sekarang. Saya berjalan dan berjuang di sebalik bayang-bayang orang lain. Hak tidak dihormati.

        Being me, the most important issue is truth and honesty. So now you know (or maybe dah lama tahu) kenapa saya benci sangat bila terpaksa berhadapan dengan orang atau benda yang opposite dengan dua benda tu.

        And baaaaaaanyak lagi boleh dicakapkan but let me save it for tomorrow.

        I could say everything I am about to say right to his face. Sangat-sangat mahu. But I was advised not to. What's the point winning over kids and if I win over an old man, so what? LOL. Just jangan berani tegur sajalah kalau jumpa, bimbang gunung berapi ni meletus pula kan. Kalau soal melawan in order to defend myself, boleh bagi dekat saya. Of course not something that I should be proud of, but that would be a good weapon, if ever being silent is not a wise choice of weapon anymore.

        Get it? Thank you.

        Mood : Relax

        Tak payah baca.

        Sunday, November 06, 2011

        Tadi parents suruh pergi rumah cousin, ada rumah terbuka di sana sempena Raya Haji. By the way, Happy Aidil Adha you ollls. Yang sambut ke tak sambut ke, kita kan Satu Malaysia ececeh. Okey.

        Sebenarnya pergi sorang saja, siblings yang lain prefer duduk diam rumah menghadap komputer, menghadap TV dan saya sebenarnya nak menghadap selimut, boleh? Okey ayah kata tak boleh. Kena dengar cakap ibu bapa tau adik-adik? Nanti adik-adik nak kahwin karang siapa nak tolong? Gitew. Tapi jangan kahwin dulu laaa. Tunggu I lepas dulu tau. Kakak Fina belum kahwin lagi korang dah gatal nak kahwin. Bammbuuuu karang. Hiks. Tak adalah. Tak ada sampai bambu-bambu. Kasi orkestra bambu boleh la.

        Tadi pun duduk berbincang perihal anak-anak dengan cousin. Bajet dah ada baby satu lah tu. Sabar saja lah I tengok baby-baby tu. Tahun ni pun 4 orang baby keluar dalam family sebelah ayah. Sure jadi kawan baik nanti. Bilalah nak ada baby sendiri ni. How cute. Erk. Tak pernah-pernah nak adore babies, nak ajak baby main cak cak pun tak reti. Tiba-tiba akhir-akhir ni, sifat keibuan macam hape tu tiba-tiba ada. Seru dah nak sampai kah?? Hahaha *gelak tak paham*

        My Aunt ada sekali time tu. Aku ni kira bertuahlah kot. Belum lagi diasak dengan pertanyaan 'bila nak kahwin' walaupun dah umur 25. Sebaliknya :

        "Nana, nanti tolong ajar budak-budak saya menari tau. 10 orang. Pertandingan tahun depan tapi boleh start sudah. Kami bajet pergi wakil negeri!"

        Itu dia. Untuk pengetahuan, semua 10 orang tu budak-budak tadika, umur range 5-6 tahun. Umur macam ni? Masak I nak ajar menari. Memang patut nak mula awal. Tapi confirm ke tak, itu not sure. Cuti sekolah ni plan nak koreograf tarian baru untuk Tari Kirana, juga pelapis baru Tari Kirana versi budak-budak sekolah rendah (which I belum cari lagi). 6 girls, at least. Penari utama Tari Kirana juga masih banyak perlu dibaiki sebenarnya. Tahun depan they are planning to take part in traditional dance competition. Kalau dikenang, diorang menari ja just as performer. Pernah ikut pertandingan tarian di sekolah, they got first place. Entah dari berapa kumpulan tarian. Not sure.

        Pungpangpuangpang, my mother ask me to drive her to pekan. Nak beli barang keperluan dapur. Then.. balik rumah, I got one message from somebody. Mesej dekat inbox Facebook.

        Talk later.

        I'm a fashionist ...

        Friday, October 28, 2011

        .. NOT!

        I humbly admit that I am not a fashionist compared to some girls out there. They're gorgeous especially those beautiful hijabbies! I wish I can be just like them. Brilliant match of hijab and dress, jumpsuit, long-skirt, jacket or cardigan, pallazo, pants and tops (name them!). In one word, ridiculously fashionable.

        BUT. I do have my own moderated taste, out of million tastes like every other girl do have. Well, lebih suka  pakaian ringkas muka natural adalah salah satu TASTE, yes? Depends individually. Fashion is what you are comfortable in. Jika selesa dengan pakaian dengan kombinasi warna-warna kontra, then go on. Nothing is wrong in fashion.

        And ..

        Don't be afraid. Be ORIG ...INAL :P

        Tidak perlu untuk nampak perfect selalu. And like me, you don't have to HAVE that so-called perfect brows (I don't have those). So-called perfect lips (I don't have those). So-called perfect eyes (I don't have those). So-called perfect nose (I don't have one). So-called perfect chin (I don't have one). Oh and so-called perfect tummy (I am SO do not have one - -"). Yang penting bersih dan kemas. Mekap tak payah tebal sangat, depends pada majlis. Less is better. Well, in some occasion especially night event (most of Tari Kirana show held at late evening), I did make-up myself lebih sikit berbanding biasa, but end up NOT liking the pictures of me with those kind of make-ups grrrrh. My face so ugly with mekap tebal. I prefer natural looking. Dengan bahagian mata dilebihkan sedikit (I got quite a small pair of eyes). If ever I buat make-up tutorial lepas ni (ada bunyi-bunyi hint ada orang nak buat make-up tutorial lepas ni hiks), I would go for natural look.

        Which, agak ironi sebab selain menjadi trainer kepada Tari Kirana, saya juga manage semua hal berkaitan Tari Kirana. Saya pegang 100% berkenaan Tari Kirana termasuklah MAKE-UP. And sometimes saya kena panggil jadi pengandam pengantin untuk majlis-majlis kahwin. Biasa sanak saudara lah yang panggil. Belum berapa bersedia jadi bridal make-up artist. Untuk performance environment tu bolehlah. If you ask, yes, I am more to STAGE MAKE-UP.

        Dana, my younger sister. One of the dancers. My penari-penari saya tak cukur kening diorang. I leave it as how it is. Brides yang saya pergi mekap pun saya belum lagi pernah cukur kening diorang. Tak berani. Dosa. Hihi. Just sisir saja bagi kemas dan lukis sikit untuk tambah dekat hujung tu.

        During Pesta Kubis Sabah 2011. On picture starting from right : Widha, Feezah, & Yours Truly.

        One of my dancer took part in beauty and talent pageant in Homestay Mountain Music Festival 2011. Both are my dancers.


        So, yes. You know. This kind of make-up.

        It may look ..horrible. Atau macam tak siap. I am still learning by the way. Excuse the mess. I am not professional make up artist, not trained by anybody, I'd never took part in beauty course and if it's not because of my passion in traditional dance, probably now I know nothing about make-up except in eyelining hihi.

        But, for myself .. 

        Simple look. See? Hidung besar, bibir curve tak lawa, gigi tak teratur, kening peliks, dan perlukan bulu mata palsu untuk effect mata besar and actually dagu I ada double chin (- -")

        And for my daily look :

        With my younger brother. OMG saya yang paling rendah antara adik beradik semua sobs.

        There. Enough. BTW saya suka tengok senyuman saya dekat gambar last tu. She's grinninggg awww.. Ah sudah. Puji diri sendiri pula. Lempang kejap lagi.

        Tari Kirana : September Update

        Thursday, October 27, 2011

        September update.

        July update is in H E R E . Saya dah tak update satu-satu lagi dah, sebab kalau update satu-satu akan makan banyak masa saya. Cukuplah saya update satu-satu di Facebook Page Tari Kirana. Tapi dalam Sophiesm.Com, tiada yang kekal sangat. Kejap nanti kalau ada mood, updatelah satu-satu dalam blog macam dulu-dulu. Hiks. Event yang Tari Kirana ada terlibat, boleh cek S I N I.

        Okey let's get back to business.




        KINABALU PINE RESORT, KUNDASANG
        14 September 2011




        Antara gambar waktu performance di Kinabalu Pine Resort with KMS. Waktu ni 4 orang ni saja yang available untuk buat performance. Performance pertama selepas Ramadhan. Tarian Muzik Gunung (Spirit of Akinabalu) dan Joget Kain Songket.





        Full picture album (FB)
        Tari Kirana @ Traditional Welcoming 14 September 2011


        And here's a video, boleh nampak macam-macam jenis sumazau. Bukan penduduk asal Sabah, plus, some of them are from Japan. They're adorable, really. The last part is the funniest part :P








        MOUNT KINABALU HERITAGE RESORT & SPA, KUNDASANG (PERKASA HOTEL)
        17 September 2011










        On 17th of September 2011, Tari Kirana perform lagi di Hotel Perkasa, Kundasang untuk Majlis Sambutan Hari Raya Sime Darby (Table Executive Club). Dua lagu. Tanak Kampung dan Magunatip. Petang tu memang rushing sangat, sebab jam 8 malam dah kena ada dekat Hotel Perkasa. Jam 5.30 petang tu baru stage manager untuk majlis tu contact saya. Ini bukan untuk iring KMS, tapi another bamboo orchestra by teenagers around Tari Kirana girls' ages juga. Named Suara Buluh Perindu. Cuba google or cari dekat youtube, I heard that Suara Buluh Perindu ni pernah masuk Selamat Pagi Malaysia TV1 tu. I guess.

        The most horror part was, when they ask us to perform Magunatip dance - a dance that Tari Kirana had never dance before. Sempat latihan around 30 minutes only. Bayangkan. 5.30-6PM saya diberitahu lepas tu terus bawa the girls ke bilik aksesori dan kostum tarian kami, set baju and everything. Jam 6PM latihan Magunatip sekejap. Nasib baik kami memang ada sedia set bamboo untuk tarian Magunatip. But  later on, the bamboos we used on stage was milik penari SBP. By the way, yes, actually they got their own dancers so I was wondering..

        Around 6.30PM kami selesai cipta step ala kadar untuk tarian Magunatip, lepas tu let the girls bersiap mandi dan iron kostum dekat rumah and all, around 7PM datang balik. Meanwhile, saya mandi dan siapkan barang mekap. 45-50 minit after 7PM tu saya siap mekapkan diorang rasanya sebab pukul 8 kami baru dalam perjalanan ke Hotel Perkasa. Less than an hour preparing 7 dancers. Bergegar tangan mak nokss tapi yang best tu sebab dah pecah rekod! Hahah.

        Nah hamik. 3 perenggan atas tu ihihi saya hihihi recycle ayat di entri I N I hihihi bye.


        Full picture album (FB)
        Tari Kirana @ Majlis Makan Malam Hari Raya Sime Darby Sept 2011


        And enjoy this video I've taken for you. Video cubaan ber-magunatip oleh audience yang sporting!







        KARNIVAL AIDILFITRI WALAI TOKOU HOMESTAY
        24 September 2011



        And lastly, for September 2011, Tari Kirana during Karnival Aidilfitri at Walai Tokou Homestay :





        My seven dancers with Azharina Azhar. Penyanyi lagu Alergi Sepi tu. Untuk majlis ni, Tari Kirana perform lagu Dia Datang, Cinta Sayang, dan Joget Kain Songket. Time ni berpeluang berkenalan dengan team orkestra bambu dari Luagan Homestay, Keningau :





        Full picture album (FB)
        Tari Kirana @ Karnival Aidilfitri Homestay Walai Tokou 2011




        THERE! Dah. Next update untuk bulan Oktober pula. Homestay Mountain Music Festival, sedikit tentang Rhythm of Kinabalu, and Pesta Kubis Sabah 2011. Oktober ada cerita best sikit. Tapi yang tak best tu yang banyak sebenarnya. Tak apa, kita save cerita tu untuk next update tentang Tari Kirana. Tu pun kalau saya masih sudi nak kongsi muahaha.

        About next coming event, November, masih rahsia lagi. Time cuti ni, insya-Allah jalan jauh sikit. Lebih jauh berbanding pergi Kudat hari tu, but still, in Sabah. Rezeki bawa Tari Kirana perform luar dari Sabah tu belum ada lagi, next time maybe. Insya-Allah. One thing for sure, saya akan, selalu dan mahu buat yang terbaik untuk Tari Kirana. Because I believe in what I'm doing right now. *smile*

        Young and stupid

        There's a girl
        Who sits under the bleachers
        Just another day eating alone
        And though she smiles
        There is something just hiding
        And she cant find a way to relate
        She just goes unnoticed
        As the crowd passes by
        And she'll pretend to be busy
        When inside she just wants to cry
        She'll say...


        My life in Sufilara.Blogspot.Com really haunt me these few days. Gara-gara baca balik. It's almost NOT the words that written there, but it's what between the lines. Rasa dan cerita yang ada di setiap antaranya. Di sebalik karangan setiap entri. Entri happy tidak semestinya hati saya tidak gloomy hari itu. Entri gloomy macam sekarang ni tidak bermaksud saya tidak happy. Got what I mean?

        Password protected entries in Sufilara.Blogspot.Com (once Sufilara.Com). Banyak yang menyentap hati. Those stories are one of the reason why after more than 4 years blogging in Sufilara, I finally decided to private it and pindah to a new domain, Sophiesm. Hi Sophiesm.

        Young and stupid. Tapi juga sesungguhnya seorang gadis yang lurus, genuinely happy, and everything seems perfect. Now as she grow older, life had made her a type of hard girl. She don't talk to sebarangan people. doesn't mind having few friends as she experienced back-stabbers among her own friends. She's don't pretend to trust anything she do not understand, she don't pretend to like people she doesn't even know yet. She's nice, but she can be such a bitch, too. Well there's always a price in every good and bad thing. There's a price for maturity. There's a price in order to have a good life companion called pengalaman. :)

        I'd never thought I would come to this point, hurt, yet happy. Seadanya. Like they say, every rose has its thorn. A quote I once read, the only failure is when you say, 'I Give Up'. I'm glad I'd never stop walking.

        Dancing daisy

        No comments allowed.


        Happy Deepavali 2011

        Wednesday, October 26, 2011



        Pictured blurred. With that nice and humble Indian-looking guy, a friend I knew since 6 months ago. Yes we've been close since then, but I am notttt saying we are having any special relationship okeyyy.. Haha. Plus, based on my bad experience before, I've promised myself not to brag so much about my love life on public ..ever again.

        Happy Deepavali to all of my friends around the world!

        By the way, I'm glad at last (and slowly) I made good friends around here.

        Tuesday, October 25, 2011



        Teka saya di mana? Hiks. Di KFC Ranau. I'm waiting for someone, a friend. A friend who always-been-there. It has been long since we last meet up. Kalau jumpa pun atas urusan show. 6 months since the day we stumbled upon each other. The day I down sangat-sangat. Bukan setakat down rasanya. Maybe time tu half of my life felt like ripped out pun iya juga. He was the one who helped me. Hari ini genap 6 bulan since 'the' day.

        'Selamat enam bulan kita kenal. Saya rasa orang paling bertuah dapat kenal ko. Semoga perkenalan kita berkekalan sampai bila-bila..'

        How thoughtful. In fact, every 25th in every passing month he did remind me. Sometimes saya fikir, kenapa Tuhan selalu kirim orang-orang sweet macam ni dalam hidup saya, then for some unknown reason yet to be knew, they left.. O.K.E.Y Fina let's rationalize things up. People come and go, get it Fina?

        Lama lagi sebenarnya. Saya sengaja datang awal. Mungkin dalam sejam lagi. Kadang-kadang dengan buat macam ni hati saya boleh tenang sikit. Banyak sangat dalam fikiran ni. Just give me time for a little escape, can I? Ambil masa untuk bersendirian di ceruk, writing blog entries, sambil makan-makan snack, tunggu my bestfriend. Dia datang nanti we'll have another good time together. Walaupun just berbual but it's .. Priceless!*smile*

        Tari Kirana : July Update

        Tuesday, October 18, 2011

        Sebenarnya saya dah banyak berhutang entry. Terakhir saya update tentang aktiviti persembahan Tari Kirana adalah waktu program pada bulan Julai untuk Traditional Welcoming Walai Tokou Homestay 15 Julai 2011 (aka Malam Kebudayaan) untuk rombongan penginap homestay. Dem. Dah bulan berapa ni? *pura-pura tanya*





        KUDAT
        16-17 Julai 2011






        Malam selepas persembahan traditional welcoming tu, saya dan penari-penari menginap di homestay sebab esok paginya kami akan gerak ke Kudat. Tempat kami adalah di Misompuru Homestay. Thanks Cobra for the layanan baek siap bawa jalan-jalan ke beach lagi. 1 malam sahaja kami di sana tapi rasa macam lama pula, maybe sebab gerak awal pagi Sabtu lagi then balik hampir tengah malam hari Ahad. Best gila drive time balik. My penari semua dah terbongkang tidur kepenatan, termasuk Uncle Mahanis yang tolong drive dari Kudat sampai Pekan Kota Belud. Dia suruh ganti sebab nak tidur. Kesian, semua orang pun penat. Uncle Mahanis pun penatlah sebab dia KMS, terlibat dengan program di sana. Yang I dan Tari Kirana ni enjoy-enjoy saja time dekat sana. Penat pun, penat jalan-jalan. Penat main ombak, penat bergambar, penat tengok beach ewah tengok beach pun penat? Ke nak show off dapat pergi tengok beach lawa gila? Beginilah kalau jarang dapat tengok beach kan? Balik-balik tengok Gunung Kinabalu. Gunung Kinabalu kalau ada perasaan pun dah bosan tengok orang-orang Ranau. Huh.


        Full picture album (FB)
        Tari Kirana on Vacation @ Festival Muzik Julai 2011


        I am so generous tonight so here's one of the short video I've taken during the last night we're there. See the stage? Belakang tu terbentang luas lautan, subhanallah sangat cantik, tapi sebab malam, dapat dengar bunyi laut sajalah. Termasuk sorakan-sorakan my penari-penari once the KMS main muzik semakin rancak. If you ask me, yes, hihi diorang memang macam tu hihi.







        TANAK NABALU HOMESTAY, KOTA BELUD
        29-30 Julai 2011






        Bulan yang sama (Julai), persembahan pula di Kg Lobong-Lobong untuk majlis perasmian Kg Lobong-Lobong masuk di bawah Tanak Nabalu Homestay, Kota Belud. Kg Lobong-Lobong ni terletak jauuuuh ke dalam. Kalau Gunung Kinabalu yang korang nampak dari Kundasang & Ranau adalah front view, Kg Lobong-Lobong ni pula back view Gunung Kinabalu. Dengar-dengar, dulu ada track naik gunung dari back area ni, tapi dah kena tutup.

        Sebenarnya kami lambat sampai time tu sebab lambat sikit gerak dari rumah. Yang lain (KMS) ada yang dah sampai tapi kami baru nak gerak. I drift laju sebab Uncle Koch dah tunggu dekat simpang Tanak Nabalu Homestay, which jauh sikit after Pekan Nabalu (dari Ranau). Uncle tunggu sebab dah malam (first time pergi) dan memang nak cepat sebab tak mau sampai just after majlis dah start. Kalau korang dari Ranau-Kota Kinabalu confirm lalu simpang ni. Ada signboard Tanak Nabalu Homestay. Zupzapzupzap sekejap saja dah sampai simpang tu, mau tak terkejut beruk Uncle sebab baru tadi dia telefon tanya dah kat mana, saya jawap baru lepas Pekan Kundasang padahal belum lepas pun sebenarnya. Ceh bangga konon. Alhamdulillah tak terjadi kejadian yang tidak diingini. Dan tak adalah lambat sangat kami sampai pun theehehe..

        Tinggal satu malam di sana. Waktu ni lah first time bawa lagu medley Spirit of Akinabalu. Banyak lagi kelemahan dari kami waktu ni (- -") Thanks so so so much uncle and aunty yang jaga makan minum dan tempat tinggal kami time ni, best gila layanan.


        Full picture album (FB)
        Tari Kirana @ Mountain Festival Julai 2011


        We don't upload our actual dance performance recordings because we don't want you lose the thrill to experience us in live performance. Here's the video I took especially for the FB page of Tari Kirana. Tari Kirana and followed by Tanak Nabalu Homestay's dancer with live music by Kinabalu Merdu Sound. Enjoy!







        Elok nak siap entry ni, makin sakit pula senggugut. Mood makin hilang. Dengar orang bercakap dekat luar bilik pun dah rasa terlalu annoyed. Sobs. Tandanya I kena stop sekarang. Baru tadi bulan bintang datang. Akhir kata, ini update untuk bulan Julai sahaja. September dan Oktober will follow up. Ogos tak ada persembahan. Ramadhan al-Mubarak. Bye darlings.

        Mari teka perbezaan

        Monday, October 17, 2011

        Mari main teka perbezaan. Sekali sekala nak jugak jadikan blog ni blog interaktif. Ehehe. Mood : Menggalakkan perkembangan minda blogger dan para surfer internet. Jangan asyik baca dan terima terima terima tanpa soal siasat. Mesti kaji dulu sumber-sumber yang dinyatakan. Contohnya dalam artikel Jangan Makan Sardin. Ada disebut 3 hari 3 malam letak ikan kembung (sardin) ke dalam pressure cooker, tulang ikan kembung tu tetap keras. Are you sure? Entah-entah dalam tempoh 3 hari 3 malam tu ikan kembung tu sendiri dah jadi sos dah, apatah lagi tulang, memang dah tak nampak. Unless guna slow pressure cooker? Overall, jangan percaya membuta tuli. Dan kalau nak menulis artikel tu tolonglah jangan ikut sedap hati saja nak cakap. Hehe.. Tak marah. Nasihaaat.

        Sesuai tak jadi cikgu?




        MARI TEKA PERBEZAAN
        Baiklah, sila bandingkan kedua-dua gambar ini. Hep hep jangan tipu walaupun jawapan ada di hujung entri. WHOOPS.




        (i)
        Layout asal (click H E R E for live view)




        (ii)
        Layout asal yang saya telah di-modify ikut sesedap rasa (click H E R E for live view)





        SOALAN : Apa perbezaan gambar (i) dan gambar (ii)





        JAWAPAN BOCOR





        WHAT'S BEHIND?
        ececeh...




        Akhirnya. Setakat ni dah berjaya menyelesaikan coding error - mengikut apa yang saya mau. Saya guna Classic Blogger Template kali ni, so this time saya tak ada pilihan, saya bakal akan asyik berhadapan dengan coding setiap kali nak tambah atau edit widget. Tidak apa, meningkat ketajaman otak.

        Setakat ni saya dah add widget untuk follower dan dashboard. I am still working on the labels since I have to do the coding one by one. Widget lain yang saya nak letak lepas ni is Nuffnang, Facebook plugins, a box fo small banners susunan ala-ala grid tu, also senarai blog-blog yang saya rajin jenguk and yang rajin komen blog ni.. including adding some notes to the sidebar. Cukup ke semua ni nak taruk dekat my limited sidebar space tu?

        Cukup. But it will, I mean, I WILL take like forever to adjust things. Har-dy ha ha.




        P.S THE SIDEBAR
        Update on 17 October 2011




        Lihat dekat sidebar, bahagian paling atas yang ada tab-tab bertulis 'PROFILE', 'SITE' dan 'TAG'. Those are javascripted navigation bar. Mula-mula saya tak perasan, ingatkan broken link sebab bila hover-up my cursor atas tu, it showed that those are links, but bila right-click, takda option untuk open link. I ni lembab sikit, tapi nasib baik tak lama berada dalam kekeliruan, akhirnya terjawab jugak.

        So you guys just click to navigate to each bar okey? Under 'PROFILE' korang akan nampak perkataan bloggette. Buat masa ni saya belum update lagi dekat part tu. Under 'SITE' pula korang akan nampak senarai archives dan link-link site saya yang lain (my blogshops, Tari Kirana, and my own FB profile page). Lastly, under 'TAG'. Labels. Tapi belum ada link lagi.

        Paling akhir, button 'UP' dekat paling bawah sebelah kanan awak. Jeling sikit, pastu cuba tekan. Nescaya anda akan terbang semula naik ke atas ewah. Taklah. Sebenarnya otomatik akan scroll back to the top. Cuba sekarang?

        Changing layout to the girly one.



        Wow. I really miss this old layout on my old blog at Sufilara.Blogspot.Com. Especially that three girls there. Enjoying their leisure time. Hang-out.. Talking about where to go and what to do next. Berkongsi cerita tentang love life. Ada masa serius, ada masa geli-geli, ada masa buat lawak lepas tu gelak-gelak tak hengat. Suddenly missing my three friends back when I was in campus*. Siapa cakap diorang tengah bergosip? Yang cakap tu mesti suka bergosip kan.

        Anyway.

        I am thinking of changing my blog layout so bila-bila masa bermula sekarang, saya akan tutup sementara blog ni. Hopefully siap cepat. Kali ni nak girly-girly banyak. Sesuai nak naikkan mood I nak tambah girly-girly sikit. Aku rasa aku makin serabai pun ada jugak sekarang ni. Dah kurang jaga kulit, pemakaian pun asalkan pakai. Semuanya sibuk punya pasal. Eceh si Sibuk jugak yang disalahkan. 

        Okey readers (bluwek, entah-entah pembaca semua dah lari gara-gara dah jarang update kan), nak masak dulu. Lepas tu hantar adik I pergi sekolah. Untuk pengetahuan, my shop Fina Sophie Preloved Shop dah tidak beroperasi di premis. Akan tumpukan secara online pula lepas ni. Premis tu memang saya guna sementara sahaja. Now tempat tu nak kena renovate untuk our coming business with mum so sepanjang masa renovate tu I think I'll give more focus on Tari Kirana.

        Bye!


        P.S There's beauty in the broken. It's just harder to find.

        The toughest and most stubborn girl I had ever met.

        Ini hari keempat sebenarnya saya menjalani detik-detik yang agak menyengsarakan. Selesema, batuk dan takpayahlahtahu eceh. Emo tak pasal-pasal. Tapi sekarang ni memang musim emo tak pasal-pasal. Tadi tertengok - eh ada ke TERtengok. Dah memang kau sendiri tercongok depan televisyen kan. Tercongok pulak. Orang kita memang suka guna perkataan TER neh padahal bukannya TER sangat pon. Hiks.

        Baeklah. Tadi ter-emo bila mencongokkan diri tengok ending Konsert Hore Hore Aznil selepas satu persatu ahli keluarga beliau naik atas pentas. Pastu main pula lagu Kenangan Terindah lepas tu abang Long Pak Nil yang duduk atas kerusi rosa tu macam tahu-tahu je, dia tepuk-tepuk paha sendiri guna tapak tangan beliau sebelah kanan. Isteri abang Long tu berdiri dekat belakang tepuk-tepuk bahu suami dia ikut rentak lagu Kenangan Terindah tu. Korang tak rasa sayu ke.. Aku je kot yang emo terlebih T___T Meleleh air mata, nasib baik sorang-sorang. Padahal siaran ulangan program berbulan-bulan lepas! Ni second time tengok. First time tengok dulu haram nak meleleh. Haha. Habislah. Sama ada kerana tengah kurang sihat maka emosi mudah terganggu atau sebab bulan bintang nak datang kejap lagi. 

        Tak apa. Tinggalkan kisah emo yang tu.

        Masuk dapur, tengah cari kertas untuk lapik bawang goreng, tiba-tiba ternampak ini atas meja di corok-corok.





        Colourful card. Mula-mula tak perasan pun this is actually for me!



        (i)



        Ohh. My eyes widened when I realize my name is written on the card (- -") Very unexpected. Hari tu memanglah Niza ada minta alamat, katanya nak kirim kad raya. Before raya lagi sebenarnya. Ingatkan dia dah lupa. Rupanya kad yang lambat sampai. Seratus peratus sure sebenarnya memang dah lama sampai, tapi ada kot yang tolong pegang sekejappp. Kad raya dari kawan Blogger, Sakinah aka Sa pun macam tu kejadiannya. Duit raya habis kena kebas. Kalau fikir balik, memang sakit hati lah dengan yang buat tu. Saya tak tuduh siapa-siapa tau.

        Jawapan :
        • Selamat menyambut raya haji nanti.. Lambat sangat nak greet hari raya puasa ni :P
        • I pelahap. Dah habes. Hikhikhik.
        • Tuhan je yang tahu bagaimana terujanya I nak belanja-belanja awak ni haha! Okey serious, nak sangat, tapi tunggulah bila free masa huhu.
        • Tak kira-tak kira, mesti jugak! Especially time saya kahwin tau.. :P
        • I miss you damn much too. Rindu hang out like hell. Rindu hari-hari waktu kita tiap hari boleh jumpa sampai muak. Sobs.
        • Thanks so much Niza, that means a lot :)


        (ii)



        Funny. I feel the same way too. I always think she's the toughest and most stubborn girl I had ever met. And I always wanted to be like her. Niza ni satu otak dengan I, termasuklah Fiza and Wancu. Kami berempat sebenarnya. Otak crazy-crazy. We've done lots of crazy things together. Lot's of laughter, and tears, too. Bukan sepanjang masa kami agree with each other, in fact, ada saja yang bercanggah sebab masing-masing dengan cara masing-masing. But the best part is, walau dalam susah atau senang, diorang inilah yang sentiasa akan menerima. Rasa persahabatan kami macam even kau buat kesilapan paling bodoh dan tak boleh diterima pun, diorang tetap ada di samping dan buat kau rasa benda yang kau buat itu benda paling betul di dunia. Diorang takkan selalu agree dengan kau, tapi diorang ADA. Itu yang penting. Our friendship have been going on since 2006 until today on 2011 and still counting, through thick and thin. Sebab tu kalau bercakap pasal kawan-kawan tersayang ni memang takkan habis.

        Niza, my partner in crime, jarak tidak akan pernah memisahkan. That is for sure.




        Waktu zaman kampus. Taken on 2008 rasanya. I miss you guys!



        Saya dekat bilik adik bongsu sekarang ni. Dia tidur tempat lain. Saya tumpang bilik dia dekat downstairs malam ni sebab saya dah tak larat nak panjat tangga naik bilik sendiri. Hoping to feed this blog more frequently soon. Time for tubbie bye bye.



        Hiatus : I'm back in action!

        Sunday, October 02, 2011

        Rupanya dah hampir sebulan tak update apa-apa di sini. Jenguk pun jarang. Well, I'm having a good life here. I am doing what I always want to do, and I do enjoy every second of it.

        Mendung the whole day today. Dan saya memilih untuk berada di rumah saja hari ini. Bersin teruk hari ni, teringat dalam seminggu atau dua minggu lepas saya jatuh sakit semata-mata sebab terlalu sibuk dan fikir pun terlalu banyak.  (- -")

        Don't you miss Tari Kirana's pictures? Tari Kirana masih aktif membuat persembahan. It was funny because everytime we're going for a performance, I couldn't even makeup myself properly as I usually giving really full concentrate to prepare my dancers. Well doesn't care how I look like, I am not the one who taking part in the performance pun. Hehehe.




        Ini waktu hujung bulan Julai lepas, di Tanak Nabalu Homestay Kota Belud. Waktu ni first time perform tarian Muzik Gunung. A song entitled Spirit of Mount Kinabalu, composed especially for Tari Kirana. Eceh.. Padahal lagu medley je pon hahaha. Spent one night there with bamboo orchestra Kinabalu Merdu Sound (KMS). We're officially KMS's dancers now. Walai Tokou Homestay artistes. Ini persembahan terakhir sebelum masuk Ramadhan.




        Antara gambar waktu performance di Kinabalu Pine Resort with KMS. Waktu ni 4 orang ni saja yang available untuk buat performance. 14 September 2011.

        Di bawah ini gambar saya dengan Hannah, a new friend from London. Tinggal dua malam dekat Walai Tokou Homestay and that that we met was her first night. Just arrived. Umur sama dengan I. 25 years YOUNG ok NOT OLD. Hahaha. Not officially 25, but I'm going to turn 25 this year. And I'm single like Kraft's single slices, and individually plastic-wrapped. *sangat tiba-tiba*




        Obviously saya ambil dari FB page Tari Kirana. Me looking sooo pale. But I would say that this is the best make-up I had ever put on my face everytime we're going to have a show. Can you believe it? Best make-upppp?? THISSS??? Ha-ha. By the way, nice meeting you Hannah! Lovely she is. 2 weeks spent in Malaysia, she's such a brave girl - travel sorang-sorang.

        On 17th of September 2011, Tari Kirana perform lagi di Hotel Perkasa, Kundasang untuk Majlis Sambutan Hari Raya Sime Darby (Table Executive Club). Dua lagu. Tanak Kampung dan Magunatip. Petang tu memang rushing sangat, sebab jam 8 malam dah kena ada dekat Hotel Perkasa. Jam 5.30 petang tu baru stage manager untuk majlis tu contact saya. Ini bukan untuk iring KMS, tapi another bamboo orchestra by teenagers around Tari Kirana girls' ages juga. Named Suara Buluh Perindu. Cuba google or cari dekat youtube, I heard that Suara Buluh Perindu ni pernah masuk Selamat Pagi Malaysia TV1 tu. I guess.

        The most horror part was, when they ask us to perform Magunatip dance - a dance that Tari Kirana had never dance before. Sempat latihan around 30 minutes only. Bayangkan. 5.30-6PM saya diberitahu lepas tu terus bawa the girls ke bilik aksesori dan kostum tarian kami, set baju and everything. Jam 6PM latihan Magunatip sekejap. Nasib baik kami memang ada sedia set bamboo untuk tarian Magunatip. But the bamboos we used on stage was SBP's. By the way, actually, they got their own dancers so I wonder, pergi mana penari-penari SBP tu? *cough* Never mind. Rezeki jangan ditolak.

        Around 6.30PM kami selesai cipta step ala kadar untuk tarian Magunatip, lepas tu let the girls bersiap mandi dan iron kostum dekat rumah and all, around 7PM datang balik. Meanwhile, saya mandi dan siapkan barang mekap. 45-50 minit after 7PM tu saya siap mekapkan diorang rasanya sebab pukul 8 kami baru dalam perjalanan ke Hotel Perkasa. Less than an hour preparing 7 dancers. Bergegar tangan mak nokss tapi yang best tu sebab dah pecah rekod! Hahah.




        Awkward moment, but we made it! Semua menuju ke arah profesionalism, sebab cover nervous baik punya waktu atas stage hahaha. Like I always said to them - SENYUM! dan BUAT MUKA YAKIN! Ngahaha.




        On the stage : Tari Kirana with some of Suara Buluh Perindu........ and their instrument made of bamboos. And last but not least, Tari Kirana during Karnival Aidilfitri at Walai Tokou Homestay :





        My seven dancers with Azharina Azhar. Penyanyi lagu Alergi Sepi tu. Yang paling hujung pakai kebaya merah tu tak join menari kali ni, saya wakilkan dia join pertandingan Ratu Gunung untuk Tari Kirana group since dia ni memang cantik orangnya plus, warga KMS ramai beriya suruh saya masukkan nama dia ni dalam senarai. Saya sengaja tak mekap dia tebal sangat untuk saringan, nanti basi hiks.

        Anyway, dia terpilih top 10 dan akan ke pertandingan Ratu Gunung tu by Jumaat ni. Wish us luck guys! By the way, her name is Shalizah. We call her Jija. Kemenangan Jija might be satu lagi cara untuk promosi lagi group kami yang tidak seberapa ni.. Hee.

        Buat masa ni, berkenaan Tari Kirana, ini saja yang saya sempat nak kongsi. Kalau ikutkan banyak benda nak dikongsi berkenaan Tari Kirana. Something happened, which saya tak nak besarkan. Yang tahu cerita tu, mesti faham susahnya jadi manager untuk group independent macam ni. All that bling-bling, enjoy-enjoy, dapat jalan-jalan, meriah-meriah, colourful, smile and laughter etc, I paid something for it. Tak tahulah sampai bila, but there's always a price for everything. Including tears. It took so much since 5 years ago managing Tari Kirana. Tapi, memandang ke hadapan, itu saja yang saya nak buat sekarang ni. Lagipun, it was all mosquitoes.. kan.. Boleh susahkan diri tepuk-tepuk nyamuk ni dekat udara, atau  walk away and let them be. Kalau I, bila sampai dia dah hinggap atas kulit I, I bagi penampar baek punya. Sekali saja dah cukop :)

        I was busy, but not only for Tari Kirana, but my other businesses ..and lazy to blog too *clearing throat* and busy playing The Sims Social on Facebook, my favourite game ever now on Facebook game ADD ME ADD ME ADD ME on FB! *cough* Sorry terover plerk.

        Actually, ada ke yang rindu I tulis dalam blog trep semenanjung-kadang-kadang-tapi-sebenarnya-sabahan ni? Sweetnya dia. Thank you.

        :D

        Rough Patches

        Thursday, September 08, 2011

        Assalamualaikum.

        (i)
        How's everyone? Everyday, when I have nothing to do, I usually will get through my bloglist, clicking here and there, reading your blogs, - but never have the chance dropping comments. Or am I just too lazy? Forgive me.. Not that I don't have anything to say, but.. *finding excuses* Okeylah fine, I was too lazy. Not that I ran out of words, instead, I have lots of it. But I wasn't sure why I was so lazy to put it all into words and sentences.. To speak it out.

        My heart already so heavy right now.


        (ii)
        Still haven't greet you HAPPY EIDUL FITRI 2011 ait? And notttt forgetting, HAPPY MERDEKA DAY. I did submit an article about Hari Merdeka few years back on a site, republished it several times on my blogs around 31 August - 16 September every year. Was too lazy (again??) to write about it all over again so I just republish it ..with few editing. Here it is : Terima Kasih Yang Ke Dua Puluh Empat, Malaysia.

        To all of my fellow Malaysians who come from various religious and lifestyles, the world is a better place when we learn to share and support each other instead of looking for differences and weaknesses. No one is perfect, so do any penganut mana-mana agama di dunia ini including Muslims, Christians, etc .. including the atheist. Everyone may make mistakes, not only once but time and again. Perfection is God's alone. Be patient and count our blessings.


        (iii)
        Life has it's ups and down. And harta dan kedudukan really takes place in our society huh? As I grow older, makin terasa. Hate to say this but, beruntunglah yang dapat bertemu pasangan dari kalangan yang sama/lebih kurang kedudukan. But how about those who are lucky to meet each other but unfortunately turned out 'unlucky' because of kedudukan yang tak sama? I am not saying that I am directly involved in that kind of circumstance, I just nak mention sikit sahaja dari apa yang saya nampak dari keadaan sekeliling - another thing I barely can't understand. Mungkin saya masih kurang ilmu tentang kehidupan kot. Nasihat paling wth saya pernah dapat, cari suami biar yang boleh tanggung kita, cinta tu akan datang sendiri. Like wtf. What's marriage for?

         Boleh dikatakan saya hidup dekat dengan orang-orang yang tidak pernah memahami, kasar dan punya perspektif yang sangat tipikal, tanpa bertolak ansur. Kesian.

        Saya seorang yang konservatif, tapi saya sama sekali tidak berminat dengan perkahwinan hasil pilihan dan aturan keluarga. Tidak bermakna saya menolak dan sombong dengan kemungkinan jodoh saya datang dengan cara begitu, tapi kalian juga tidak perlu menolak jodoh itu datang pada kita tidak kira dia itu berkedudukan atau orang biasa-biasa sahaja. Sama juga dengan wanita yang sudah ditakdirkan berjodoh dengan suami orang. Memang isu yang taboo, tapi itulah takdir. Kita sering dimomokkan dengan pandangan negatif tentang kehidupan bermadu, tapi tahukah banyak keluarga hidup bermadu yang masih boleh bahagia, malah lebih bahagia lagi. Bahagia cara bermadu. Tapi fikiran masyarakat ni biasalah, tipikal nak mampus. Ada otak tak mahu guna. Apapun, kembalilah kepada agama. Apa yang Islam mahu kita lihat dalam mencari pasangan hidup? Adakah Islam melarang poligami? Sesungguhnya, faktor paling utama yang membuatkan kita sebagai isteri atau suami itu bahagia dunia dan akhirat, bila suami atau isteri kita seorang yang tahu hukum hakam agama, tahu batas-batas, tahu tanggungjawab dan melaksanakan apa yang diperintahkan-Nya. Kalau yang sibuk nak hidup bermadu tapi diri sendiri ilmu tak cukup, jangan haraplah. Before I get emotional which I shouldn't, lets turn to point (iv).


         (iv)
        Currently, yours truly is so busy with daily routines. Kehidupan semakin mengasak. No worries, tahap tekanan saya akan pastikan masih berada di tahap selamat dan fun-fun. Banyak nak kena kejar juga tuntutan untuk menjadi yang terbaik dalam semua hal. Dalam mengejar tu, mungkin ada yang saya tercicir. Mungkin ada yang saya terlepas pandang. Maafkan saya. Aku tak bisa menjadi lebih dari apa yang terdaya, namun aku tetap berjanji akan terus mencuba. Saya petik sikit lirik lagu Hazama AF9.



         Saya kejar kebahagiaan dunia dan akhirat.


        Terima kasih kerana membaca.



         
        FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS