2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Olala Tropika!
Sunday, November 28, 2010 posted at 18:43 ♥

Ayam masak merah

credit to Dana tolong bersihkan dan belah dua chicken wing ni. the taste is quite okay. not the best ayam masak merah i've ever tried, but still ada market laaaa. wahahah. texture is so juicy and tender, i hate makan ayam yang isi dia overcooked actually, so this is just perfect. i mean, the texture la, not the taste hehe.


Kubis (or kobis?) goreng kunyit

after tumis bawang, masukkan udang kering. supposed dah ditumbuk tapi tak jumpa mana penumbuk lesung batu. malas nak guna pengisar. aroma yang naik after masukkan udang kering tu, perghhh! hidu sambil makan nasi panas-panas pun selera je LOL. after that masukkan perasa, then masukkan sayur-sayur dan gaulkan sebati. penting - jangan sampai layu, nanti zat hilang, plus tak cantiklah kalau hidang layu-layu. kredit kepada Dana tolong potong sayur dan sambung kerja menggaul.


This could be Tropican Sousage XD

i love this one. lada hijau potong dadu, sosej (patutnya saya potong dadu but nvm), bawang besar potong dadu, tomatu potong dadu dan perasa (lebihkan gula) and that's it, just tumis sekali. simple kan yet delicious. me and dana masak masakan ni sambil nyanyi-nyanyi lagu olala tropika hahaha punya main feel lagi kami.

btw, can't wait for tomorrow!! ♡


Labels:


10 Comments:

Blogger amalmeor said...

Yummy~
craving for sambal terung :)

28 November, 2010 23:34  
Blogger fara said...

fina masak merah jadik jugak...
fara klo wat smpi arini fail :((
perot dah berkeroncong tgk sume pics!!! hehe ;)

29 November, 2010 15:41  
Blogger nur.sa said...

okay. buat saya lapar. dah la lunch lambat lagi ni.. T_____T sodapp.. sodap..

30 November, 2010 11:52  
Blogger Fina Sophie said...

amalmeor,
ala amal, nak post dekat blog lagi masakan sambal terung saya, tp malu la, nti diorang ckp sy ni tak hbs2 sambal terung sambal terung sambal terung. ehehehehe!

30 November, 2010 14:33  
Blogger Fina Sophie said...

fara,
ala fara, resipi senang gila. ni main terjun punya resipi, but still finger licking good. tapiiiii not the best la. takbleh nak lawan ibu2 punya masakan. bleh la penuhi selere bujang2 wahaha

30 November, 2010 14:34  
Blogger Fina Sophie said...

nur.sa,
ni dah lunch blom? amik ayam masak merah tak? hahaha :D

30 November, 2010 14:36  
Blogger amalmeor said...

ala,pedulikan apa mereka mahu cakap.ini blog kita kan?hehehe

30 November, 2010 14:41  
Blogger Fina Sophie said...

amalmeor
okeyla utk amal, next time sy masak lagi sambal terung, sy post dekat blog k. hehehe

30 November, 2010 14:49  
Blogger amalmeor said...

dan amal boleh telan air liur jela tgk pic itu.hehehe :)

30 November, 2010 17:19  
Blogger Fina Sophie said...

amalmeor,
hahaaa. amal ni. bukan susah pun. buat sndiri pun bleh. sng je hehe! segan nak ckp. masakan bujang2 mmgla senang XD

02 December, 2010 22:14  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish