Pages

Olala Tropika!

Sunday, November 28, 2010

Ayam masak merah

credit to Dana tolong bersihkan dan belah dua chicken wing ni. the taste is quite okay. not the best ayam masak merah i've ever tried, but still ada market laaaa. wahahah. texture is so juicy and tender, i hate makan ayam yang isi dia overcooked actually, so this is just perfect. i mean, the texture la, not the taste hehe.


Kubis (or kobis?) goreng kunyit

after tumis bawang, masukkan udang kering. supposed dah ditumbuk tapi tak jumpa mana penumbuk lesung batu. malas nak guna pengisar. aroma yang naik after masukkan udang kering tu, perghhh! hidu sambil makan nasi panas-panas pun selera je LOL. after that masukkan perasa, then masukkan sayur-sayur dan gaulkan sebati. penting - jangan sampai layu, nanti zat hilang, plus tak cantiklah kalau hidang layu-layu. kredit kepada Dana tolong potong sayur dan sambung kerja menggaul.


This could be Tropican Sousage XD

i love this one. lada hijau potong dadu, sosej (patutnya saya potong dadu but nvm), bawang besar potong dadu, tomatu potong dadu dan perasa (lebihkan gula) and that's it, just tumis sekali. simple kan yet delicious. me and dana masak masakan ni sambil nyanyi-nyanyi lagu olala tropika hahaha punya main feel lagi kami.

btw, can't wait for tomorrow!! ♡


10 comments:

  1. Yummy~
    craving for sambal terung :)

    ReplyDelete
  2. fina masak merah jadik jugak...
    fara klo wat smpi arini fail :((
    perot dah berkeroncong tgk sume pics!!! hehe ;)

    ReplyDelete
  3. okay. buat saya lapar. dah la lunch lambat lagi ni.. T_____T sodapp.. sodap..

    ReplyDelete
  4. amalmeor,
    ala amal, nak post dekat blog lagi masakan sambal terung saya, tp malu la, nti diorang ckp sy ni tak hbs2 sambal terung sambal terung sambal terung. ehehehehe!

    ReplyDelete
  5. fara,
    ala fara, resipi senang gila. ni main terjun punya resipi, but still finger licking good. tapiiiii not the best la. takbleh nak lawan ibu2 punya masakan. bleh la penuhi selere bujang2 wahaha

    ReplyDelete
  6. nur.sa,
    ni dah lunch blom? amik ayam masak merah tak? hahaha :D

    ReplyDelete
  7. ala,pedulikan apa mereka mahu cakap.ini blog kita kan?hehehe

    ReplyDelete
  8. amalmeor
    okeyla utk amal, next time sy masak lagi sambal terung, sy post dekat blog k. hehehe

    ReplyDelete
  9. dan amal boleh telan air liur jela tgk pic itu.hehehe :)

    ReplyDelete
  10. amalmeor,
    hahaaa. amal ni. bukan susah pun. buat sndiri pun bleh. sng je hehe! segan nak ckp. masakan bujang2 mmgla senang XD

    ReplyDelete

Thanks for simply being here! *love*

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS