2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Psikologi atau TESL?
Friday, September 17, 2010 posted at 15:28 ♥

Mungkin ramai yang tahu kan cita-cita saya dalam bidang psikologi. Tapi ayah teringin nak saya ambil TESL nanti. Oh TESL pula. Dahlah inggeris saya bukannya betul sangat. Vocab pun langsung tak mantap. How lah? Ada tak orang ambil TESL tapi vocab tak mantap?? (- -")

But yah I know why. Ayah tahu saya bukan jenis orang yang tahan kerja untuk orang. Suka kerja yang sendiri adalah bos, macam mama. Bisnes. Sendiri jadi bos. Ayah kata, sekurang-kurangnya kalau TESL, bolehlah buat duit kalau buka bisnes.

Bidang psikologi, kalau nak buat jadi bisnes, dekat Malaysia bidang kaunseling atau psikologi masih dianggap profession sukarela atau khidmat masyarakat lagi. Susah nak gerak. Kalau di negara barat, orang-orang sana sanggup bayar sejumlah wang untuk satu sesi rawatan. Sebab itu psikologist atau kaunselor di sana senang buat duit. Bukan macam di Malaysia kita ni. Jadi, nak taknak, buat masa ini yang tak tahu sampai bila, psikologist atau kaunselor Malaysia lebih baik kerja makan gaji saja. Tak rugi apa-apa juga sebab banyak organisasi yang perlukan mereka ini apa. Ini bukan saya yang cakap, tapi waktu lecture dulu :)

Bukan apa, di sebelah sana tu dah terlalu banyak penyakit sosial. Terlalu maju. Segala macam jenis penyakit yang berakar umbi dari perasaan. Tekanan. Tidak hairan mereka sanggup bayar berapa sahaja untuk terapi. Kira di Malaysia ni masih tak teruk sangat lagi. Plus, tanggapan orang kita ni kadang-kadang agak sempit sikit. Trust me, even kau tak tahu kau ada masalah apa pun kau boleh je jumpa kaunselor. Just, meet them. They will sure listen to you, it is all about you and listening to you. ..dan menolong dengan cara paling berhikmah =)

Harap misi 1 kaunselor untuk 1 keluarga akan menjadi nyata satu hari nanti. Bukankah masyarakat itu himpunan para keluarga dan individu itu juga bermula dari keluarga?

TESL pula, di kawasan-kawasan macam Ranau ni, sekarang pun banyak je permintaan untuk ajar budak-budak ni bahasa Inggeris. Boleh buka pusat mengajarlah, pendek kata. Ayah memang prefer saya jadi cikgu agaknya *laugh* Sebab saya sebenarnya datang  dari keluarga pendidik. Sebolehnya saya mahu lari dari profession guru tapi nampaknya sejak jadi jurulatih tarian, saya ada terfikir untuk jadi pendidik saja. Saya pun dah start sukakan budak-budak SIKIT-SIKIT. lol. Ada ke kena mengena dengan BUDAK-BUDAK? Tak habis cakap lagi tu. Saya suka budak-budak COMEL saja. Kahkah.

Ayah saya sememangnya dilahirkan untuk mendidik. Dari dulu, ayah sudah tahu apa profession yang ayah mahu dan yes, an educator. Ayah lebih kepada Maths. Kemudian lepas jadi guru besar, ayah masih dalam bahagian pendidikan tetapi lebih kepada pengurusan. Lepas tu naik jadi Pegawai Pendidikan Daerah tapi kalau saya isi borang biodata diri kan, ayah prefer saya tulis GURU di bahagian PEKERJAAN  BAPA. Hehe. Low profile.

Mama sebelum mula berniaga secara serius, mama juga seorang guru. Guru sekolah rendah. I kinda hate masuk kelas mama waktu budak-budak dulu. Nasib baik, saya sekejap saja bersekolah di sekolah tempat mama kerja hehehe (- -,)

We'll see nanti, saya ambil apa. You can ask anything BUT I would only share things I am willing to share :)

Eh, TESL okey tak?


Labels:


13 Comments:

Blogger nur.sa said...

kalau tanya sa, mesti sa akan suruh fina ambil apa yang fina suka. sebab minat adalah satu faktor utama kita memilih. tapi boleh juga amik tesl sebab minat slowly boleh dipupuk :)

17 September, 2010 15:37  
Blogger The Writer ^_~ LeAnne said...

ok je..ur english is not bad at all...sambil2 study nnt b'tmbh la vocab... ;) al d best ya kak Fina... ^_^

17 September, 2010 15:40  
Blogger Fina Sophie said...

nur.sa,
hi sa! rindu! lama tak bersosial rancak2 dekat internet. skrg ni masih busy lagi. hihi.

ni la nak pertimbangkan masak2 ni.. fuh..

17 September, 2010 15:42  
Blogger Fina Sophie said...

LeAnne,
ya got 1 point there utk pilih tesl. hehe. thanks lian! rindu lian juga :)

17 September, 2010 15:44  
Blogger Fina Sophie said...

nur.sa,
oya, TESL tu minat juga. dulu ada timbang2 nak amik tesl then since fikir nak teruskan apa yg sy bljr dulu, sy decide ambil psklgi. since its not too late, ayah suggest tesl pula. we'll see :P

kalo ada jurusan seni persembahan, sure sy ambil jurusan tu. itu yang saya paling minat sbnrnya. hiksss :D

17 September, 2010 15:48  
Blogger Peminat Katie Holmes said...

ikut kemampuan diri.
dari segi kerjaya. 22 senang nak apply keje.
syco semua sekolah pakai. TESL pun senang.

for me: TESL la, rock skt.

17 September, 2010 16:03  
Blogger Fina Sophie said...

Peminat Katie Holmes,
ya dua2 peluang byk. cuma nak kena pilih mana satu yg kena kaji btul2. dah permintaan ayah. beliau tak kisah sgt kot tp, ckp org tua2 ni ada juga benarnya kan? :)

ya psikologi agak skema sikit hehe :)

17 September, 2010 16:20  
Blogger koshary said...

sy pun setuju and cukup sokong niat nak jdi psychologist or counselor, sbb dulu sy pun cita2 mcm tu jugk, tapi tersasar bidang sikit skang ni.hehe.

and yes, malaysians need more counselor. tengok kes bunuh anak bini dah cukup bukti.

tesl is not bad either, warga pendidik mmg bnyk berjasa.

all in all, its all up to you.=)

17 September, 2010 17:18  
Blogger nur.sa said...

yeah. raya macam ni masing-masing busy T_T

seni persembahan? haha. itu yang paling sesuai ngan fina since fina suka menari kan? tapi takpe. mana-mana yang fina pilih, still ada kelebihan memasing. education and kanselor ada sedikit persamaan dah. :)

17 September, 2010 18:32  
Blogger sharifuddin N shakina said...

i vote 4 tesl..pluang pkerjaan lg byk dr psikologi kot..

17 September, 2010 18:47  
Blogger Fina Sophie said...

koshary,
kos bidang apa?

and yes, yang kos cakap tu btul. well, we'll see TOMORROW. ahad =)

18 September, 2010 16:31  
Blogger Fina Sophie said...

nur.sa,
hehe btul juga. dua2 profession khidmat sosial kan :) dua2 juga sy suka :)

we'll see :P sy kena bincang juga n terus minta nsht dkt orang2 yang lebih berpengalaman. thanks for the responses. membantu juga tu ;)

18 September, 2010 16:39  
Blogger Fina Sophie said...

sharifuddin N shakina,
dua2 byk peluang sbnrnya. tp itulah, tesl mcm cool sikit kan? hihi =)

18 September, 2010 16:41  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish