2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Salleh Gregor Samsa
Wednesday, August 18, 2010 posted at 14:46 ♥


Tak sengaja waktu blogwalk, terserempak dengan blog yang buat entri berkenaan Salleh Gregor Samsa ni. Lepas tu jumpa banyak pautan-pautan lain dan ramai gila blogger prihatin yang bincang tentang mamat ni. Lepas kes akak famous amos yang dikatakan menghina kerajaan Johor tu, kes yang ini pula. Mungkin ada lagi kes lain tapi dua ni sampai ke pengetahuan saya dulu. HEHE dah tahu masyarakat Malaysia ini jenis pantang kena cuit dan sangat mementingkan budi bahasa, buaaaaat jugak. Hahambikau.

Tak pahamlah aku, kenapa orang suka sangat cakap lepas dekat Facebook :)

Doakan saja ALLAH cepat-cepat bagi hidayah dekat dia, tak perlulah nak mengutuk bagai. Siap ada yang buat entri bagi dia gelaran macam-macam yang buruk contohnya 'the hanjing'. LOL. Please dong. Satu jari menuding, 4 jari yang lain menuju ke arah diri sendiri.

Contoh macam yang saya petik dari SINI : Apabila seorang wanita yang cantik, punya karier, punya her own business pulak tu, tidak menjaga keperibadiannnya dengan menggunakan bahasa yang kotor all the time, bergurau dengan menjatuhkan air muka kawan, bercakap tentang segala najis dalam dunia ni and you laughed about it, ..well, to me you ain't got no class at all in fact, no class can fit you. People, think about this. Ini bukan saja setakat dalam pergaulan di Facebook, tapi juga pergaulan sehari-harian kita. Bukan setakat apply untuk this kind of situation, but every single time.

Itu perkara satu. Perkara dua,
Salleh Gregor Samsa.
Of course he's not being hypocrite, sebab hak beragama adalah bebas. Cuma dari segi moraliti dan spiritiual, kau rendah di mata ramai pihak, Salleh. Dan satu lagi masalah kau, kau ni terlalu berani bagi kenyataan secara terbuka macam tu. Kesian, kesian dekat ibu bapa kamu. I've read your blog, and saya nampak dengan terang dan jelas macamana jauhnya kau terpesong. Setiap ayat kau, kau susun begitu cantik, tapi sayangnya maknanya amat memilukan hati. Walau itu tulisan cuma, aku dapat dengar dan bayangkan kelantangan kamu berhujah. Kau tidak mengamalkan apa yang kau tidak percaya, malah sebenarnya kau bukan setakat tidak percaya, tapi kau menolak sehebat yang boleh *sinis*. Kau tidak percaya akan teori penimbangan dosa-pahala selepas kematian. Kau percaya diri kau lebih mulia dari manusia-manusia sosial yang kau pandang enteng, yang kau benci sepenuh hati kau. Allah cumalah nama himpunan najis-najis yang keluar dari lubang jubur kau, setiap kali kau sakit perut. Astaghfirullah.. Okey fine, aku sendiri tak cukup betulnya lagi, tapi aku masih ada pegangan hidup. Masih ada agama.

Aku tahu bagaimana bangganya terlalu menjadi diri sendiri. Bagaimana bangganya menjadi pengikut kepada kemahuan diri sendiri. Bagaimana susahnya untuk menjadi seorang yang patuh. Bagaimana rasanya menjadi seorang yang self-centered. Aku tahu ramai antara kita lebih suka berpegang pada prinsip sendiri, but let's not forget, where we come from and how we're created. Let's not forget.

ALLAH MAHA BESAR. Maha Sabar. Maha Pengampun. Maha Menyaksikan. Maha Mengakhirkan. Maha Pemberi Tunjuk. Maha Penerima Taubat. Siapa tahu dia begini hari ini, esok dia lebih baik dari kita :)

Sikap emosional, keterlaluan, fanatisme dan terlalu mementingkan diri perlu dibatasi dengan kewarasan dan rasionalisme yang bertunjangkan keadilan untuk semua. Kegagalan masyarakat dalam mewujudkan keharmonian menyebabkan konflik, yang pada akhirnya membawa kepada krisis kemanusiaan.

Sabar ya semua, jangan terlalu fanatik pada Salleh Gregor Samsa ini. Boleh jadi dia ini cuma salah satu agenda orang-orang yang berkepentingan. Bahan komplot. Kalau benar dia ini real pun, mungkin dia sengaja mahu memainkan amarah kamu. Dia ini bukan budak baru nak naik macam orang cakap. Dah 25 tahun pun umur. Dah dewasa. Profile pic itu bukan gambar sebenar. Kenapa dia bersembunyi di sebalik gambar macam tu? Fikir.

Cuma mahu berkongsi pendapat yang bernilai dua sen ini cuma.

Labels:


6 Comments:

Anonymous Anonymous said...

i sempat bukak blog die.
haha
xde ape pn..
cme die ni budak photography jugak la

-amallastricky.blogspot.com
-malas nak login blog
haha

18 August, 2010 15:33  
Blogger cIk JanNah said...

astagfirullah...
budak2 zaman sekarang dah makin kritikal. dah x kenal dosa n pahala. halal dan haram. mana la akidah mereka semua nie? mintak dijauhkanlah kita tergolong dalam golongan seperti mereka

18 August, 2010 15:35  
Blogger Fina Sophie said...

amallastricky,
i rasa u bukak blog dia lagi satu. blog fotografi dia. sbb tu u ckp takda apa2. if u gi blog dia lagi satu, u takkan cakap blog dia takda apa2 ;)

19 August, 2010 05:23  
Blogger Fina Sophie said...

cIk JanNah,
i dun think he's a budak2. dah bleh jadi bapak budak dah 25 thn tu (if btul la info yg sy dpt ni :P).

ya cik jannah, minta dijauhkan T__T

19 August, 2010 05:26  
Blogger CHEDEM said...

Kesian, dia tak merasa manisnya Islam.Moga Allah beri petunjuk dan hidayah pada mamat ni.

01 September, 2010 07:39  
Blogger Fina Sophie said...

CHEDEM,
aminn..

01 September, 2010 15:44  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish