10 Ogos Tarikh Lihat Anak Bulan Ramadhan.

August 03, 2010

.. Ramadhan is finally coming.

Ehem. Dengan nada suara dan gaya penyampai juruhebah TV3 :

KUALA LUMPUR: Tarikh melihat anak bulan bagi menentukan permulaan puasa bagi umat Islam di seluruh Malaysia ialah petang Selasa, 10 Ogos bersamaan 29 Syaaban 1431 Hijrah.
Menurut kenyataan Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia, Majlis Raja-Raja, tempat melihat anak bulan pada malam itu ialah Pontian Kecil di Johor; Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Kampung Balik Batu (Melaka); Teluk Kemang (Negeri Sembilan); Bukit Melawati (Selangor); Pulau Angsa (Selangor); Bukit Jugra (Selangor), Pantai Pasir Panjang (Perak); Pantai Aceh (Pulau Pinang); Kampung Pulau Sayak (Kedah); Pemandangan Indah, Pulau Langkawi (Kedah); Menara Alor Setar (Kedah).
Bukit Besar, Kuala Terengganu (Terengganu); Bukit Kemuning (Terengganu); Pulau Perhentian (Terengganu); Balai Cerap KUSZA, Bukit Peraksi, Pasir Puteh (Kelantan); Bukit Kampong Tembeling, Kuala Krai (Kelantan); Menara Bangunan SEDC, Kota Bharu (Kelantan).
Tanjong Lubang, Miri (Sarawak); Teluk Bandung, Kuching (Sarawak), Tanjung Batu, Bintulu (Sarawak); Balai Cerap Al-Biruni, Putatan, Sabah; Bukit Tanjong Batu, Nenasi (Pahang); Gunung Berincang, Cameron Highlands (Pahang); Bukit Pelindong, Kuantan (Pahang).
Menara Universiti Malaysia Sabah (Labuan); Menara Kuala Lumpur (Kuala Lumpur); Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, dan Kuala Sungai Baru, Simpang Empat (Perlis).
Majlis Raja-Raja mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh permulaan puasa adalah berdasarkan Rukyah serta Hisab, dan pengisytiharan tarikh permulaan puasa akan dibuat oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia melalui Radio dan Televisyen. - BERNAMA

Bulan yang baik untuk menumpukan diri pada ibadah kepada-Nya. Aku juga, tidak terkecuali. Kerdil saja diri ini rasanya bila melihat pintu Ramadhan semakin lama semakin luas, semakin lama semakin dekat. Sungguh terasa diri ini banyak berdosa *senyum pahit*

Tidak apa, semua. Kita lalui Ramadhan yang kesekian kali ini secara bersederhana, insaf, jujur, amanah dan ikhlas ..dan apa-apa yang ada di dalam hati kita dan apa saja yang ada pada waktu silam kita, biar kita saja yang tahu.

Janji?

You Might Also Like

2 comments

  1. dah habes ganti tak ni? huhu~

    :P

    ReplyDelete
  2. Fara,
    nak mati membayarnya ni fara! adoi. haha. 2 hari lagi. aiyo nyesal lewat2 byr. hoho

    ReplyDelete