Pages

Terima Kasih Yang Ke Dua Puluh Empat, Malaysia.

Tuesday, August 31, 2010

This following entry was written on 1st September 2009. Republished. Please be mentally prepared. Saya tidak bertanggungjawab atas apa-apa kecelaruan minda yang mungkin bakal berlaku nanti, saya tidak akan melayan sebarang percanggahan pendapat.

Here it goes.

_____________________________________________________________________

I just finished watching Talentime. Simple, yet very meaningful. It reminds me to jurang-jurang terpencil/sengaja dipencilkan yang tidak nampak .. yang ada dalam masyarakat kita, pada 'SATU MALAYSIA', dan pada kehidupan kita sehari-harian.

Speaking about MERDEKA, teringat waktu sekolah rendah dulu pernah menjadi juara menulis esei berkenaan KEMERDEKAAN. Ecehh.. No no. That's not the point. The point is, zaman telah berubah dan akan sentiasa berubah. Generasi pasca-merdeka akan semakin meningkat tua, dan generasi pra-merdeka satu persatu akan pergi. Anak-anak kita, generasi baru, mungkin tidak akan memahami perjuangan mencapai KEMERDEKAAN itu selain terpaksa mempelajarinya untuk lulus peperiksaan. Sebagai pengantara antara dua generasi ini, apakah tanggungjawab kita? Masih ada lagikah signifikan tarikh 31 Ogos 1957 itu pada generasi akan datang atau hanya akan cuma tinggal pada nama sahaja? Tepuk dada, tanyalah kisahnya. Pandai je ubah peribahasa.

I am one of a Malaysian citizen yang tersangat menyokong gagasan Satu Malaysia kerana .. Do you know that :
  1. Tarikh 31 Ogos tidak begitu mempunyai sebarang nilai signifikan kepada Malaysia Timur yang hanya dimerdekakan pada 16 September 1963. Samada integrasi sejarah, mahupun perkongsian sosio-budaya.
  2. Kita tahu Tunku Abdul Rahman sebagai Bapa Kemerdekaan Malaysia. Tapi tidak ramai yang tahu bahawa Tun Fuad Donald Stephen adalah orang yang mempengerusikan pembentukan gagasan Malaysia.
  3. Rata-rata penduduk di Sabah dan Sarawak tahu bahawa di Semenanjung Malaysia ada empat suku utama – Melayu, Orang Asli, Cina dan India. Kita belajar itu dalam silibus pendidikan dan geografi secara berulang-ulang. Tapi masih banyak penduduk Semenanjung Malaysia yang keliru antara bangsa Iban, Melanau, Dusun dan Bajau (antara empat etnik tempatan terbesar di Borneo). Ada yang tidak tahu langsung. Ada pula yang masih menyangka Dusun itu di Sarawak, dan Iban itu di Sabah.
  4. Do you know perkataan 'Sabah Bah' untuk merujuk rakan-rakan Sabah anda IS HURTING? Gurau-gurau mengajuk percakapan, kemudian tiba-tiba cakap bahasa Indonesia pula. I am not against Indonesian, I am just hoping some people can see how annoying it is when some people tend to compare these two different Asian. Bukan Sabah saja. Tapi memperlekeh cara percakapan atau loghat contohnya dari Kelantan, Terengganu, Kedah dll. Pergi balik belajar sejarah dan geografi dulu.
  5. Do you know perbuatan sesetengah manusia berperangai jelak memperlekeh dan meremehkan orang atau bangsa lain dan budaya mereka walaupun dengan nada bergurau adalah sesuatu yang bagi saya sangat tidak matang dan amat dikesali apalagi jika berlaku di kalangan educated ones? Remember, everyone as an individual, have their own dignity. Bangsa adalah macam darah yang mengalir di dalam badan kita. Besides of the fact that people should not be judge by his race, ia tetap adalah siapa diri kita.
  6. Do you know masih ada lagi yang menganggap orang-orang Sabah dan Sarawak ni tinggal atas pokok pakai tempurung kelapa tutup buah dada dan guna daun pokok untuk lindung alat sulit like .. whatthehellllll. Kau buat lawak ke? Thanks to the wide publicity dalam siaran tv konon-konon kitorang kat rumah pakai cawat, main sumpit main bambu segala padahal kegiatan macam tu sekarang kita sendiri banyak jumpa waktu orang buat persembahan kebudayaan sahaja. Tsk. We had never introduce ourselves as 'sabah bah'. We, had never use perkataan 'sabah bah' among us. I'd never heard it sampailah saya berada di luar Sabah. Well, it's more to tanggungjawab media massa untuk bagi maklumat yang betul. Macamana orang nak faham kan kalau bila keluarkan cerita tentang negeri Sabah or Sarawak je, asyik-asyik tunjuk duduk atas pokoklah, main sumpitlah, pakai daun lah.. Haih. Sekarang sila imagine saya duduk online atas pokok sambil sekejap lagi nak bergayut dari dahan ke dahan cari rambutan (???). Kalau ini yang dikatakan tidak bertamadun, so whats with those people yang tetak anak isteri macam sembelih ayam. Oh sungguh bertamadun.
  7. Pedih untuk diterima kan?
Gagasan satu Malaysia umpamanya adalah merupakan satu konsep yang dikonsepsikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak, untuk menjadikannya satu tindakan strategik dalam mewujudkan kesatuan bangsa Malaysia yang terdiri daripada kepelbagaian kaum dan budaya. sumber

I prefer 16 September. Bukan tidak belajar sejarah dan bukan juga sebab patriotism issues. 31 Ogos adalah hari MERDEKA bagi tanah melayu, tapi bukan Borneo. If you ask me now why I sambut MERDEKA 31 Ogos selama ni, that isn't because it IS 31 Ogos waktu peristiwa bendera lain turun dan naik bendera kita lambang MERDEKA; It is because Malaysia yang tercinta. Yes, persetujuan telah diperolehi untuk menubuhkan Malaysia pada 31 Ogos 1963. Tapi terpaksa ditangguhkan kerana laporan Setiausaha Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu hanya dapat disiapkan pada 14 September 1963. Kemudian Malaysia akhirnya hanya dapat diisytiharkan pada 16 September 1963.

But why, 16 September came and gone and it was remembered for all the wrong reasons, and it was not even a public holiday for all these years, padahal gagasan Malaysia bermula pada 16 September 1963? Should be given equal standing as the 31th August, right?

_____________________________________________________________________


TODAY, Datuk Seri Najib Razak sudah mengisytiharkan Hari Malaysia yang disambut setiap 16 September sebagai cuti umum bermula tahun ini, tahun 2010. Sedikit terlewat, setelah 47 tahun berlalu, tapi pengiktirafan telah pun diberikan akhirnya.

"Pembentukan Malaysia sebagai sebuah negara yang merdeka dan berdaulat merupakan satu titik sejarah yang amat penting. Dengan demikian rakyat Malaysia akan merayakan dua hari kebangsaan secara berkembar. HARI MERDEKA pada 31 Ogos mengingatkan kita akan perjuangan mencapai kemerdekaan dari penjajahan, yang akan dirayakan dengan pelbagai acara rasmi seperti perarakan dan sebagainya untuk mengingati detik sejarah itu. HARI MALAYSIA pula akan dirayakan dengan acara-acara bersifat mengeratkan perpaduan, persefahaman antara kaum, kejayaan dan pencapaian masyarakat menerusi bidang sukan, sosio-budaya, kesenian dan lain-lain yang akan menyemarakkan semangat 1Malaysia." - Datuk Seri Najib Razak

Pembentukan gagasan Malaysia telah mempercepatkan KEMERDEKAAN Sabah dan Sarawak, so, from the bottom of my heart, Terima Kasih Malaysia.

2010 : Tahun ke lima puluh tiga merdeka, tahun ke empat puluh tujuh Malaysia

SELAMAT MENGHAYATI PERJUANGAN DAN USAHA-USAHA TOKOH-TOKOH DALAM MENCAPAI KEMERDEKAAN.

Terima Kasih Yang Ke Dua Puluh Empat, Malaysia.

This following entry was written on 1st September 2009. Republished. Please be mentally prepared. Saya tidak bertanggungjawab atas apa-apa kecelaruan minda yang mungkin bakal berlaku nanti, saya tidak akan melayan sebarang percanggahan pendapat.

Here it goes.

_____________________________________________________________________

I just finished watching Talentime. Simple, yet very meaningful. It reminds me to jurang-jurang terpencil/sengaja dipencilkan yang tidak nampak .. yang ada dalam masyarakat kita, pada 'SATU MALAYSIA', dan pada kehidupan kita sehari-harian.

Speaking about MERDEKA, teringat waktu sekolah rendah dulu pernah menjadi juara menulis esei berkenaan KEMERDEKAAN. Ecehh.. No no. That's not the point. The point is, zaman telah berubah dan akan sentiasa berubah. Generasi pasca-merdeka akan semakin meningkat tua, dan generasi pra-merdeka satu persatu akan pergi. Anak-anak kita, generasi baru, mungkin tidak akan memahami perjuangan mencapai KEMERDEKAAN itu selain terpaksa mempelajarinya untuk lulus peperiksaan. Sebagai pengantara antara dua generasi ini, apakah tanggungjawab kita? Masih ada lagikah signifikan tarikh 31 Ogos 1957 itu pada generasi akan datang atau hanya akan cuma tinggal pada nama sahaja? Tepuk dada, tanyalah kisahnya. Pandai je ubah peribahasa.

I am one of a Malaysian citizen yang tersangat menyokong gagasan Satu Malaysia kerana .. Do you know that :
  1. Tarikh 31 Ogos tidak begitu mempunyai sebarang nilai signifikan kepada Malaysia Timur yang hanya dimerdekakan pada 16 September 1963. Samada integrasi sejarah, mahupun perkongsian sosio-budaya.
  2. Kita tahu Tunku Abdul Rahman sebagai Bapa Kemerdekaan Malaysia. Tapi tidak ramai yang tahu bahawa Tun Fuad Donald Stephen adalah orang yang mempengerusikan pembentukan gagasan Malaysia.
  3. Rata-rata penduduk di Sabah dan Sarawak tahu bahawa di Semenanjung Malaysia ada empat suku utama – Melayu, Orang Asli, Cina dan India. Kita belajar itu dalam silibus pendidikan dan geografi secara berulang-ulang. Tapi masih banyak penduduk Semenanjung Malaysia yang keliru antara bangsa Iban, Melanau, Dusun dan Bajau (antara empat etnik tempatan terbesar di Borneo). Ada yang tidak tahu langsung. Ada pula yang masih menyangka Dusun itu di Sarawak, dan Iban itu di Sabah.
  4. Do you know perkataan 'Sabah Bah' untuk merujuk rakan-rakan Sabah anda IS HURTING? Gurau-gurau mengajuk percakapan, kemudian tiba-tiba cakap bahasa Indonesia pula. I am not against Indonesian, I am just hoping some people can see how annoying it is when some people tend to compare these two different Asian. Bukan Sabah saja. Tapi memperlekeh cara percakapan atau loghat contohnya dari Kelantan, Terengganu, Kedah dll. Pergi balik belajar sejarah dan geografi dulu.
  5. Do you know perbuatan sesetengah manusia berperangai jelak memperlekeh dan meremehkan orang atau bangsa lain dan budaya mereka walaupun dengan nada bergurau adalah sesuatu yang bagi saya sangat tidak matang dan amat dikesali apalagi jika berlaku di kalangan educated ones? Remember, everyone as an individual, have their own dignity. Bangsa adalah macam darah yang mengalir di dalam badan kita. Besides of the fact that people should not be judge by his race, ia tetap adalah siapa diri kita.
  6. Do you know masih ada lagi yang menganggap orang-orang Sabah dan Sarawak ni tinggal atas pokok pakai tempurung kelapa tutup buah dada dan guna daun pokok untuk lindung alat sulit like .. whatthehellllll. Kau buat lawak ke? Thanks to the wide publicity dalam siaran tv konon-konon kitorang kat rumah pakai cawat, main sumpit main bambu segala padahal kegiatan macam tu sekarang kita sendiri banyak jumpa waktu orang buat persembahan kebudayaan sahaja. Tsk. We had never introduce ourselves as 'sabah bah'. We, had never use perkataan 'sabah bah' among us. I'd never heard it sampailah saya berada di luar Sabah. Well, it's more to tanggungjawab media massa untuk bagi maklumat yang betul. Macamana orang nak faham kan kalau bila keluarkan cerita tentang negeri Sabah or Sarawak je, asyik-asyik tunjuk duduk atas pokoklah, main sumpitlah, pakai daun lah.. Haih. Sekarang sila imagine saya duduk online atas pokok sambil sekejap lagi nak bergayut dari dahan ke dahan cari rambutan (???). Kalau ini yang dikatakan tidak bertamadun, so whats with those people yang tetak anak isteri macam sembelih ayam. Oh sungguh bertamadun.
  7. Pedih untuk diterima kan?
Gagasan satu Malaysia umpamanya adalah merupakan satu konsep yang dikonsepsikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak, untuk menjadikannya satu tindakan strategik dalam mewujudkan kesatuan bangsa Malaysia yang terdiri daripada kepelbagaian kaum dan budaya. sumber

I prefer 16 September. Bukan tidak belajar sejarah dan bukan juga sebab patriotism issues. 31 Ogos adalah hari MERDEKA bagi tanah melayu, tapi bukan Borneo. If you ask me now why I sambut MERDEKA 31 Ogos selama ni, that isn't because it IS 31 Ogos waktu peristiwa bendera lain turun dan naik bendera kita lambang MERDEKA; It is because Malaysia yang tercinta. Yes, persetujuan telah diperolehi untuk menubuhkan Malaysia pada 31 Ogos 1963. Tapi terpaksa ditangguhkan kerana laporan Setiausaha Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu hanya dapat disiapkan pada 14 September 1963. Kemudian Malaysia akhirnya hanya dapat diisytiharkan pada 16 September 1963.

But why, 16 September came and gone and it was remembered for all the wrong reasons, and it was not even a public holiday for all these years, padahal gagasan Malaysia bermula pada 16 September 1963? Should be given equal standing as the 31th August, right?

_____________________________________________________________________


TODAY, Datuk Seri Najib Razak sudah mengisytiharkan Hari Malaysia yang disambut setiap 16 September sebagai cuti umum bermula tahun ini, tahun 2010. Sedikit terlewat, setelah 47 tahun berlalu, tapi pengiktirafan telah pun diberikan akhirnya.

"Pembentukan Malaysia sebagai sebuah negara yang merdeka dan berdaulat merupakan satu titik sejarah yang amat penting. Dengan demikian rakyat Malaysia akan merayakan dua hari kebangsaan secara berkembar. HARI MERDEKA pada 31 Ogos mengingatkan kita akan perjuangan mencapai kemerdekaan dari penjajahan, yang akan dirayakan dengan pelbagai acara rasmi seperti perarakan dan sebagainya untuk mengingati detik sejarah itu. HARI MALAYSIA pula akan dirayakan dengan acara-acara bersifat mengeratkan perpaduan, persefahaman antara kaum, kejayaan dan pencapaian masyarakat menerusi bidang sukan, sosio-budaya, kesenian dan lain-lain yang akan menyemarakkan semangat 1Malaysia." - Datuk Seri Najib Razak

Pembentukan gagasan Malaysia telah mempercepatkan KEMERDEKAAN Sabah dan Sarawak, so, from the bottom of my heart, Terima Kasih Malaysia.

2010 : Tahun ke lima puluh tiga merdeka, tahun ke empat puluh tujuh Malaysia

Kampung Kinapulidan Ranau
SELAMAT MENGHAYATI PERJUANGAN DAN USAHA-USAHA TOKOH-TOKOH DALAM MENCAPAI KEMERDEKAAN.

JAP.

Sunday, August 29, 2010

HAHA saya rasa sangat free hari ini walaupun sebenarnya macam biasa saja. Dan saya nak pusing-pusing around internet nih. Mood pun baik saja maybe sebab Ranau tengah hujan sekarang ni (???). Ya I love rains. Okey bukan Rain yang iklan 'NAMA SAYA RAIN' itu. Sorry sikit. Tiap hujung petang atau malam hujan sebenarnya, cuma hari ni awal pula hujan. Di tengahari macam ni. HEAVEN. Tapi yang tak bestnya kalau hujan, streamyx mesti buat hal @#$%^&* EH TADI KATA MOOD TENGAH BAIK?

Anyway.
I found this for my site.


Website tu kata (website tu yang kata ya) blog saya rated as Parental Guidance Suggested? Tau pon. LOL. Lepas tu website tu state lah kenapa blog saya kena rate macam tu. Sebab ada perkataan HURT dua kali dan ada perkataan JAP satu kali. JAP yang saya maksudkan tu adalah SEKEJAP. Tapi JAP yang dikatakan offensive itu adalah :

JAP (Jewish American Princess) :  an offensive term for a Jewish girl or woman that deliberately insults her ethnic background, upbringing, and character (slang) Microsoft® Encarta® 2009

Pelajaran hari ini ye.

JAP = Jewish American Princess.
Eventhough I don't get what the hell it is. Mind to explain?

JAP.

HAHA saya rasa sangat free hari ini walaupun sebenarnya macam biasa saja. Dan saya nak pusing-pusing around internet nih. Mood pun baik saja maybe sebab Ranau tengah hujan sekarang ni (???). Ya I love rains. Okey bukan Rain yang iklan 'NAMA SAYA RAIN' itu. Sorry sikit. Tiap hujung petang atau malam hujan sebenarnya, cuma hari ni awal pula hujan. Di tengahari macam ni. HEAVEN. Tapi yang tak bestnya kalau hujan, streamyx mesti buat hal @#$%^&* EH TADI KATA MOOD TENGAH BAIK?

Anyway.
I found this for my site.


Website tu kata (website tu yang kata ya) blog saya rated as Parental Guidance Suggested? Tau pon. LOL. Lepas tu website tu state lah kenapa blog saya kena rate macam tu. Sebab ada perkataan HURT dua kali dan ada perkataan JAP satu kali. JAP yang saya maksudkan tu adalah SEKEJAP. Tapi JAP yang dikatakan offensive itu adalah :

JAP (Jewish American Princess) :  an offensive term for a Jewish girl or woman that deliberately insults her ethnic background, upbringing, and character (slang) Microsoft® Encarta® 2009

Pelajaran hari ini ye.

JAP = Jewish American Princess.
Eventhough I don't get what the hell it is. Mind to explain?

Rebellious

See that? Left handed. -Google

Saya juga manusia biasa. I had those time, running away rather than facing them. I've done so much mistakes, I am very bad in making decisions. But I've learned my lesson. I hate those people yang terlalu righteous. And from my writing, maybe you can tell, that I hate rules so much *senyum pahit*. I just hate restrictions. Kalau paksa juga, I can be SO rebellious, well. Not ordinary girl I am, I know.

Okey dah. Saja nak meluah sikit.

Hero-Hero Kacak Sinetron CINTA KIRANA & CAHAYA

Saturday, August 28, 2010

Huargggahahah menggeliat sikit. Opss.

Baru selesai membaca habis sinopsis sinetron 'Cinta Kirana' yang sekarang ni masih dalam episod awal-awal dekat TV (hero dia hensem gila). Ada 93 episod semua dan saya dah baca semua satu-satu kecuali episod 78 hingga 90. Agaknya pemilik blog tu tak update lagi kot. Entahlah. Anyway, ah nampaknya kelajuan saya membaca masih lagi di tahap yang membanggakan *angkat-angkat kening* weks.

Malas sebenarnya nak tunggu tiap hari. Dalam sejam tu after buka puasa je kena duduk tercongok depan TV, nanti tak sempat mengerjakan kerja kepada Dia. Plus, I cannot stand the putar belit, tapi tetap juga nak tahu ending dia so gigih weh mencari sinopsis dan saya ketemukan sinopsisnya di sini (ceh) : Sinopsis sinetron CINTA KIRANA episod 1 hingga 93. Penonton setia sinetron tu, you can check it out.

Tak suka drama. Saya hanya akan betul-betul ikut perkembangan kalau dah tahu ending dia. Sama juga kalau baca novel, surely saya pergi baca mukasurat akhir dulu before start. Boring tak? Heh.

Macam cerita CAHAYA tu, waduh waduh sampai dua ratus lebih episod dia. Even nak baca sinopsis dia pun dah patah hati, lagilah tak terlarat nak tengok. Laagi banyak putar belit dia padahal just pusing-pusing situ saja. Akhirnya tetap Raka-Thalita dan Cahaya-Satria. Watak hero dalam cerita tu tetap dengan heroinnya. Cahaya as the heroin dan Satria as the hero. Cerita tu hero dia ganteng + comel + sweet banget. Gaya pun ala-ala seseorang, tu yang tak boleh nak tengok tu HAHAHA lepas tu salah satu watak utama cerita tu pun kind of attractive juga. Ala yang chinese look tu, Raka namanya. So charming :')

About CINTA KIRANA, akhirnya Kirana akan tetap dengan Galang, do not worry. Sebab banyak sangat putar belit, saya memutuskan untuk menengok Cinta Kirana waktu episod-episod akhir saja. Hehe.

Okey mari cuci mata sekejap.


Antara pelakon utama dalam sinetron CAHAYA, pegang watak Raka. Ini namanya Glenn Alienski. Campuran Thailand Cina Indonesia. NO WONDER HE GOT THAT CHINESE LOOK *droollll* Kalau search dekat google, banyak gambar yang tak macam dia sebab nampak jauh lebih kurus. Seriously I like him this way. Tembam-tembam sikit barulah nampak gagah kan. Fuiyohh.

Faintttt
Yang ini watak hero utama sinetron CAHAYA. Manis kan? Remind me of him. Style pun lebih kurang je. Tinggi pun tak berapa nak tinggi. Haha. Agak kurus. Very the remaja, but I like his style. Senyuman bukan main manis. Sweet talker lagi. Suka mengusik lagi. Sengal-sengal sikit. Charming lagi. Appreciates music so much. And quite good in English lah. Perfect drum guy EH DREAM GUY.  Every girls suka lelaki macam ni, isn't them? Too good to be true, and how come I didn't see all those before? Eh ni cakap tentang lelaki dekat gambar atas ni ke, cakap tentang lelaki yang ada dalam hati? EHEHE. Okey serious, lelaki dekat gambar atas ini namanya Dude Harlino. Lelaki dalam hati pula namanya ..?

Like his style. SO-MY-TASTE.
Beragama Islam, pegang salah satu watak dalam filem Ketika Cinta Bertasbih 2 dan Ketika Cinta Bertasbih Edisi Ramadhan sebagai Ustaz Ilyas. Anyway, walau apa pun, Dude Harlino ini sememangnya manis :)


Hero di dalam sinetron CINTA KIRANA. Randy Pangalila. Quite good looking, but, masih lagi nampak wajah yang keanak-anakan. Umur baru 20. Yang ini pun chinese look juga. Dia ada iras Ming Dao jadi saya kena minat muka dia ni HAHAHA. Lagi hensem and macho kalo tak senyum. Senyum boleh tapi kalau selalu macam akan jadi terlalu comel jadi tak macho. Oh why la I like kebanyakan lelaki yang boleh buat muka berlagak ni (- -")

What's your dream guy like? :P
Okey soalan untuk girls ya.

Hero-Hero Kacak Sinetron CINTA KIRANA & CAHAYA

Huargggahahah menggeliat sikit. Opss.

Baru selesai membaca habis sinopsis sinetron 'Cinta Kirana' yang sekarang ni masih dalam episod awal-awal dekat TV (hero dia hensem gila). Ada 93 episod semua dan saya dah baca semua satu-satu kecuali episod 78 hingga 90. Agaknya pemilik blog tu tak update lagi kot. Entahlah. Anyway, ah nampaknya kelajuan saya membaca masih lagi di tahap yang membanggakan *angkat-angkat kening* weks.

Malas sebenarnya nak tunggu tiap hari. Dalam sejam tu after buka puasa je kena duduk tercongok depan TV, nanti tak sempat mengerjakan kerja kepada Dia. Plus, I cannot stand the putar belit, tapi tetap juga nak tahu ending dia so gigih weh mencari sinopsis dan saya ketemukan sinopsisnya di sini (ceh) : Sinopsis sinetron CINTA KIRANA episod 1 hingga 93. Penonton setia sinetron tu, you can check it out.

Tak suka drama. Saya hanya akan betul-betul ikut perkembangan kalau dah tahu ending dia. Sama juga kalau baca novel, surely saya pergi baca mukasurat akhir dulu before start. Boring tak? Heh.

Macam cerita CAHAYA tu, waduh waduh sampai dua ratus lebih episod dia. Even nak baca sinopsis dia pun dah patah hati, lagilah tak terlarat nak tengok. Laagi banyak putar belit dia padahal just pusing-pusing situ saja. Akhirnya tetap Raka-Thalita dan Cahaya-Satria. Watak hero dalam cerita tu tetap dengan heroinnya. Cahaya as the heroin dan Satria as the hero. Cerita tu hero dia ganteng + comel + sweet banget. Gaya pun ala-ala seseorang, tu yang tak boleh nak tengok tu HAHAHA lepas tu salah satu watak utama cerita tu pun kind of attractive juga. Ala yang chinese look tu, Raka namanya. So charming :')

About CINTA KIRANA, akhirnya Kirana akan tetap dengan Galang, do not worry. Sebab banyak sangat putar belit, saya memutuskan untuk menengok Cinta Kirana waktu episod-episod akhir saja. Hehe.

Okey mari cuci mata sekejap.


Antara pelakon utama dalam sinetron CAHAYA, pegang watak Raka. Ini namanya Glenn Alienski. Campuran Thailand Cina Indonesia. NO WONDER HE GOT THAT CHINESE LOOK *droollll* Kalau search dekat google, banyak gambar yang tak macam dia sebab nampak jauh lebih kurus. Seriously I like him this way. Tembam-tembam sikit barulah nampak gagah kan. Fuiyohh.

Faintttt
Yang ini watak hero utama sinetron CAHAYA. Manis kan? Remind me of him. Style pun lebih kurang je. Tinggi pun tak berapa nak tinggi. Haha. Agak kurus. Very the remaja, but I like his style. Senyuman bukan main manis. Sweet talker lagi. Suka mengusik lagi. Sengal-sengal sikit. Charming lagi. Appreciates music so much. And quite good in English lah. Perfect drum guy EH DREAM GUY.  Every girls suka lelaki macam ni, isn't them? Too good to be true, and how come I didn't see all those before? Eh ni cakap tentang lelaki dekat gambar atas ni ke, cakap tentang lelaki yang ada dalam hati? EHEHE. Okey serious, lelaki dekat gambar atas ini namanya Dude Harlino. Lelaki dalam hati pula namanya ..?

Like his style. SO-MY-TASTE.
Beragama Islam, pegang salah satu watak dalam filem Ketika Cinta Bertasbih 2 dan Ketika Cinta Bertasbih Edisi Ramadhan sebagai Ustaz Ilyas. Anyway, walau apa pun, Dude Harlino ini sememangnya manis :)


Hero di dalam sinetron CINTA KIRANA. Randy Pangalila. Quite good looking, but, masih lagi nampak wajah yang keanak-anakan. Umur baru 20. Yang ini pun chinese look juga. Dia ada iras Ming Dao jadi saya kena minat muka dia ni HAHAHA. Lagi hensem and macho kalo tak senyum. Senyum boleh tapi kalau selalu macam akan jadi terlalu comel jadi tak macho. Oh why la I like kebanyakan lelaki yang boleh buat muka berlagak ni (- -")

What's your dream guy like? :P
Okey soalan untuk girls ya.

Never Get Enough.

Friday, August 27, 2010

far away love lonely pictures, backgrounds and images

Pernah tak dengar some sayings cakap ..

"If you love somebody, set them free.
If they return, they were always yours.
If they don’t, they never were."

I miss him (muntah hijau lagi) with every of my single breath. Susah sebenarnya tau. But love never been easy anyway. I miss him and I'll never get enough of this words.

Here go :
Love is a choice wrapped in emotion. Loving someone, and being married to someone is not always easy. In fact, it is probably the most difficult thing you will ever cross in your life. These days, when times get tough, it is easier to run away from them then to face them. That is why divorce is so prevalent these days. People think that love should be easy, just like in the movies, but it’s not! It is extremely difficult and takes a lot of work from both sides! Love is a choice that you make a million times a day. From the smallest and most insignificant things, to life changing events. When you can subconsciously ask yourself, “Is what I am about to do, say, or think helpful to our relationship? or will it hurt our relationship? When you can do this, you are completely “IN LOVE” with that person. When times get tough remind yourself that loving that person is a choice. You “choose” to love them, so you will “choose” to fight for them. Love can not survive if only one person is trying. It takes both people fighting and making that “choice” to love each other. Then, and only then, will love survive!
.. petikan komen dari salah satu website kegemaran saya.

You could say that I have had enough reality
Where money rules and only fools believe that they are free
Where politicians lie and innocent people die
Where what is real is hard to see
In my dreams I have the means
To change the things I see
Whose to say that in a way that’s not reality
And when I’m feeling low
I lean on the things I know
And what I know is you and me
You could say that I have lost my faith in democracy
It might be said of me you lost your sense of security
Why do I even sing, had enough of everything
All comes to nothing in the end
But I’ll never get enough of you
And I’ll never, not know what to do
As long as you and I will be together
Winter winds will always blow
And I should have learned that a long time ago
Rivers flow to the sea
And I’ll be there whenever you need
And I’ll never get enough of you
And I’ll never, not know what to do
As long as you and I will be together
Raul Midon - Never Get Enough Lyrics


Okey my Mr John W. You got another patient here NEED to be cured. TEXT/CALL ME!

Never Get Enough.

far away love lonely pictures, backgrounds and images

Pernah tak dengar some sayings cakap ..

"If you love somebody, set them free.
If they return, they were always yours.
If they don’t, they never were."

I miss him (muntah hijau lagi) with every of my single breath. Susah sebenarnya tau. But love never been easy anyway. I miss him and I'll never get enough of this words.

Here go :
Love is a choice wrapped in emotion. Loving someone, and being married to someone is not always easy. In fact, it is probably the most difficult thing you will ever cross in your life. These days, when times get tough, it is easier to run away from them then to face them. That is why divorce is so prevalent these days. People think that love should be easy, just like in the movies, but it’s not! It is extremely difficult and takes a lot of work from both sides! Love is a choice that you make a million times a day. From the smallest and most insignificant things, to life changing events. When you can subconsciously ask yourself, “Is what I am about to do, say, or think helpful to our relationship? or will it hurt our relationship? When you can do this, you are completely “IN LOVE” with that person. When times get tough remind yourself that loving that person is a choice. You “choose” to love them, so you will “choose” to fight for them. Love can not survive if only one person is trying. It takes both people fighting and making that “choice” to love each other. Then, and only then, will love survive!
.. petikan komen dari salah satu website kegemaran saya.

You could say that I have had enough reality
Where money rules and only fools believe that they are free
Where politicians lie and innocent people die
Where what is real is hard to see
In my dreams I have the means
To change the things I see
Whose to say that in a way that’s not reality
And when I’m feeling low
I lean on the things I know
And what I know is you and me
You could say that I have lost my faith in democracy
It might be said of me you lost your sense of security
Why do I even sing, had enough of everything
All comes to nothing in the end
But I’ll never get enough of you
And I’ll never, not know what to do
As long as you and I will be together
Winter winds will always blow
And I should have learned that a long time ago
Rivers flow to the sea
And I’ll be there whenever you need
And I’ll never get enough of you
And I’ll never, not know what to do
As long as you and I will be together
Raul Midon - Never Get Enough Lyrics


Okey my Mr John W. You got another patient here NEED to be cured. TEXT/CALL ME!

Friday Bliss

Sunrise, sunrise.

Nak membebel tentang blog.

Dongak kat atas tu. Blog ini tukar header lagi. Sebenarnya, sejak semalam lagi tukar tu but since I was too busy preparing for juadah buka puasa, maka tak sempat nak tulis entri. Preparing juadah buka puasa? Yeah righttt ini excuse je. Bajet prepare juadah dari pagi sampai petang lah konon haha.

Saya berkenannnnn sangat header background hitam tapi tak sesuai pula dengan blog ni since background blog saya warna putih suci kan. Hehe. Lagi satu saya suka header yang luas, tak ada penghujung tak ada boarder. Dah puas stretch imej header tu. Suka yang colourful, tapi warna pastel lah untuk viewing pleasure hari-hari. Kalau striking colours tu suka juga tapi not for my blog. Yang elegant pun suka juga, elegant macam saya. NGAHAHA. Tapi nanti saya godek balik lahhh.

Latest header ni saya tak confirm lagi. Tengoklah nanti kalau rajin saya edit balik sampai puas hati.

Kalau diikutkan, rasanya takkan pernah puas punya. Lama sikit mesti nak ubah balik. HAH. Layout blog ni pun ada harapan juga nak tukar ni (- -") Perempuan, perempuan. Tukar fikiran macam tukar baju saja. Ni pun dah start jeling-jeling layout baru tapi still tak ada lagi yang betul-betul tarik perhatian. Saya nak yang simple, maximum 4 warna, kemas, boarderless, dan warna putih sebagai warna utama/background, dan loading tak berat. Dan nak ada sentuhan-sentuhan art sikit, dan ada ciri islamik sikit. Sepanjang berblog, tak pernah pula saya letak imej ala-ala art kan. Yang biut-biut pusing-pusing ala-ala spiral tu. Corak batik sikitt. HAHAHAHA okey baik tak lawak.

Taklah craving sangat nak layout begitu, tapi kira macam kalau ada kawan dekat blogosphere ni mahu tolong buatkan sebagai hadiah hari jadi saya ESOK (esok konon. perasan. birthday december LAH), berbesar hatilah sangat-sangat sebab layout impian tu. Hehe. Dah move move.

About blogwalk.

I do make friends sepanjang berblog ni. Tak banyak, tapi adalah. Bukannya rajin sangat blogwalk. Kalau orang blogwalk ke sini, baru saya pergi blogwalk ke blog diorang balik. Kadang-kadang takes 3 days baru buat kunjung balas :P

Ada beberapa blog yang saya follow. Since tak banyak blog yang saya follow, biasanya saya mesti pergi setiap kali diorang ada update baru. Kalau rasa nak komen, saya tinggalkanlah komen. Kadang-kadang tak bernafsu nak komen kalau dah ramai dah pengomen. Ngahaa. Biasanya blog popular memang macam tu. Bestnya dapat komen banyak tiap kali ada entri. Aku tak payah mimpi lah nak komen banyak. Korang nak komen, komenlah. Tak komen tu tak apalah. Janji you all baca habis entri-entri saya sudah. Haih larat ker? (- -")

Okeylah. Happy Friday everyone!

I know you're reading my blog.

Wednesday, August 25, 2010

Tiba-tiba rasa macam nak blog about feeling, since my heart rasa macam so full lately. I am not really sure .. full of what, tapi tidak salah bukan jika ini buat saya gembira.

Okey sekejap. Got to do something. It's 1.35PM. Dah lambat sejam (- -") Cousin datang tadi borak-borak. I'll be back.

.
.

I'm back.

Bila orang tanya.. "KO PUASA KAH?" even waktu tu punyalah kau merangkak-rangkak menahan lapar dan dahaga (oh dramatik gila), what will you react? Ada rasa nak bagi penyepak tak? Baru tadi ada customer tanya, and tadi cousin pun tanya. "KO PUASA KAH?" Which OMG what the ell? Of course lah puasa (- -") Mungkin kerana muka ai yang berseri-seri ni even di tengah-tengah puasa ni kot (dalam hati tiada siapa yang tahu). Inilah rahsia air wudhu'. Ngahah. But again, that obvious?

Anyway. Bukan hari ni je hadapi soalan tu. Boleh kata tiap hari. Melampau tak? Craps je kan? Saja tau diorang ni buat ai perasan lebih. Memainkan perasaan ai. BHAHAH. Atau apa itu soalan memang dah termasuk dalam list soalan bahasa basi orang Malaysia? Sampai hati.

Baiklah.

Lupakan itu.

I know he read my blog. To make it short, I just want to say, I miss you so bad. I knowww.. Your kerja bukan macam orang lain. Saya sendiri taknak expect more since your work needs more of you. It's just, I miss you dan saya tak dapat nak cakap panjang-panjang dengan kamu sekarang ni. Better that way, mungkin. Lagipun I have this blog to keep you updated about me and my life kan. But what do I have to at least, tau tentang your life, without me asking? You know, I really care about you.. It hurts to say this, but I just want you to know that this is true..

Tsk.

You're sleeping now. Baru balik kerja. Semalam, kamu cakap kamu penat. Gosh. You know what I feel time tu? Rasa nak run to you and say 'It's okey, I'm here'. Haha. But I didn't show it to you.. I wish at least I was there with you. To share the wound. To hear how painful it is. So much you held inside, kan? Geramnya, cannot do anything T_T Kalau setakat textes, setakat phone calls, it never feels enough. Still demand you to be here. In front of me. Tapi, I might be speechless kalau kamu ada depan mata saya (- -")

.
.

Hah. Cukuplah dulu. Muntah hijau pula nanti. Nak pergi bazaar, for the second time this Ramadhan. Tapi nak tangkap gambar macam tak ada harapan, hanphone habis cas. Heh. Bye. Orang dah panggil banyak kali tu.

Tak puasa makan depan orang puasa.

Tuesday, August 24, 2010

Seriously guys, saya bukannya tak suka masak, tapi untuk juadah berbuka, prefer mama yang masak *blush* Sebab mama masak sedap. No matter how I hate the way mom always criticises my cooking kan, I have to admit her cooking lagi best. Ah lapar pula what the ellll.

Ohya. Sejak masuk bulan ramadhan, saya ada banyak terdengar tentang cerita orang bukan Islam yang makan depan orang-orang Islam yang berpuasa. Lepas tu orang Islam ini sentap sebab rasa tidak dihormati. Lepas tu kesian orang bukan muslim itu ditengking hanya sebab muka dan warna kulit dia MACAM bangsa yang sepatutnya beragama Islam, ataupun diorang sah beragama lain tapi TERmakan depan orang berpuasa maka dijeling-jeling juga. Ah. I am a muslim too. Siapa-siapa yang rasa mungkin dia akan berpotensi besar untuk merasa tersentap bila ada orang bukan Islam yang selamba makan depan dia waktu ramadhan, paling dekat you should come here lah. To Sabah. I don't know about Sarawak (never been there), but here. Sabah. Di Sabah, ada certain tempat yang majoriti muslim. Ada certain tempat dia majoriti non-muslim. I'd lived in both places so I know exactly.

This might sound ridiculous to some of you, but yes, waktu tadika hinggalah habis sekolah menengah, saya tinggal di daerah yang penduduk kawasan dia tak ramai yang muslim. Ingat tak yang saya pernah cakap saya tinggal di quarters perguruan yang tak ramai muslim? Yes itulah tempatnya. Anjing berkeliaran di setiap rumah, botol-botol minuman keras dan ada yang dah pecah-pecah. Classmate saya yang seramai hampir 40 orang tu, majoriti bukan Islam dan kami yang Islam hanya bertujuh. Gereja ada tiga (mungkin lebih), masjid ada satu. 

Tapi tak ada pula jurang perpecahan. Langsung tak ada. Saya tak pernah tahu apa itu jurang perkauman sebelum melanjutkan pelajaran di luar Sabah. Kalau baca di buku-buku teks waktu sekolah menengah pun, sendiri tak faham kenapa jadi macam yang berlaku dalam peristiwa 13 Mei. Naif, kan? Yang saya tahu, yang Islam tetap ke surau/masjid, yang kristian tetap ke gereja. TERmakan depan kita waktu kita puasa, tak ada pula rasa nak marah (terliur adalah HAHA). Diorang sendiri yang tersedar yang kita tengah puasa lepas tu terus tak henti-henti minta maaf. Lepas tu yang puasa ni siap boleh joke lagi. Ini contoh kecil. Bangsa dan agama tidak membezakan. Kau bangsa Bajau ke, Kadazan ke, Dusun ke, Sungai ke, Bugis ke., Melayu ke. yang membezakan itu samada kau jahat atau baik. Itu saja. Even orang Yahudi pun bukan semua menyokong gerakan bangsa mereka sendiri. It's individually and depends on how they were all dibesarkan dan dididik.

Ada perbezaan sebenarnya antara mereka yang banyak membaca dengan jarang membaca atau tidak membaca langsung. Antara yang banyak berfikir dengan mereka yang tidak berfikir. Antara mereka yang banyak melihat tempat orang dan bergaul dengan bermacam-macam jenis orang, dan mereka yang selesa untuk berada di takuk yang lama. Kita akan tetap orang yang sama 5 tahun kemudian kecuali dengan buku yang kita baca, dan orang-orang yang kita jumpa. Cuba banding anda 5 tahun lepas dengan anda yang sekarang ini, apa beza? I'm not going to elaborate every detail.

To this kind of people, dengan humblenya I nak cakap, it is not all about you and your belief, sedar?  Don't be too close-minded. Dan, janganlah bersikap taksub sangat. Banyak contoh-contoh manusia taksub sekarang ni. Makan depan kau je pun. Bukan dia sengaja nak show dekat kau. Bukannya nyanyi lagu gereja depan kau (aku pernah - tapi bukan literally depan aku lah. Tapi dekat bilik sebelah (asrama) pasang lagu gereja kuat-kuat) Bukan simbah arak depan kau. Bukan persoalkan mak bapak kau. This applies to all lah. Bukan satu pihak saja. Dan sebenarnya air liur saja tak cukup, kau perlu pengalaman baru kau tahu. Sama juga kalau bercinta, tak rasa jadi tak tahu, right orang-orang yang in love?

Anyway, saya nak cuba buat puding caramel lah (tiba-tiba). Ada sesiapa boleh bagi resepi (yang senang nak ikut) tak? Serious drooling tengok gambar-gambar makanan dekat internet ni. Padan muka gatal pergi google. Ranau pekan kecil yang tak ada apa sangat. Banyak makanan yang susah gila nak cari. Bukan setakat susah. Memang tak ada (- -"). Apa-apa hal, kena buat sendiri. Kalau nak ke syurga makanan, Ranau bukan tempatnya. Tapi syurga untuk hikers, sila ke Ranau ye. Di sini ada Gunung Kinabalu. Ni ha depan mata saya lagi. AHAHA.

Dan tiba-tiba craving DELICIOUS punya cheesecake T_T Sabar-sabar. 40 minit lagi nak sungkai. Sabarrrrr.. Lepas buka confirm lupa cheesecake DELICIOUS punya.

Love this quote :
Islam is PERFECT. Muslim are NOT. Nor are ANY human or their ideas or institutions or politics. Perfection is a quality of God alone.

Sophiesm.Com Official.

Monday, August 23, 2010


Ah best. Semalam dalam sejarah. Selesai je semua, pukul 9malam dah tidur lena atas sofa depan TV (- -") Mengantuk sangat. Tak tahulah kenapa. Tengah malam bangun nak sambung tidur di bilik, hantar dulu mesej berbaur fed-up dekat orang tu kemudian terus sambung tidur tanpa rasa bersalah. Banyak cantik kan muka Fina wahahah.

About my Facebook account kan, fortunately saya dah restore balik dah. Actually profile saya tak deactivate pun even saya tak leh login, just that, saya sendiri tak boleh login dekat akaun Facebook. Facebook team pula cakap macam NI, hisy. Siapakah yang PhD sampai hantar virus dekat my virus itu (- -") Tak apa, aku maafkan kau. Mungkin kau pun tak tahu kan.

About contest I join tu, I tak menang pun. Banyak persoalkan participation saya dalam contest tu, lagi-lagi tinggal dua hari lagi contest nak habis pun saya join. Semua ini salah Bro Razzi. Beriya sangat nak saya join T_T Tengok ramai tak puas hati. CEH SALAHKAN ORANG LAIN. I made friends along the way, though :)

Anyway. One of my wishlist dah tercapai. Akhirnyaa.. Selepas gedik-gedik mewar-warkan url Sophiesm.Com padahal still guna Sophiesm.Blogspot.Com time tu ewah ewah. 22 Ogos petang (semalam) saya bayar, hari ni 23 Ogos waktu sahur tadi dah nampak URL Sophiesm.Com. Pagi ini dah boleh tulis entri bertajuk www.sophiesm.com HAHA.

No, you have to do nothing. Sesiapa yang masih menggunakan link Sophiesm.Blogspot.Com masih boleh redirect ke blog saya yang ini. Sophiesm.Com atau Sophiesm.Blogspot.Com? Sama saja. Masih lagi owner dan penulis yang sama. Hehehe. Gosh I miss Sufilara.Com. Rindu nak tengok dekat sidebar tajuk entri panjang berjela-jela since 2006 T_T Sufilara.Com had been my baby for years now *sigh* It's okey, Sophiesm.Com juga my baby.

I'd never know I would come this far in blogosphere anyway HAHA.

Majlis Berbuka Puasa 21 Ogos 2010.

Sunday, August 22, 2010

Last night was a total blast. Suasana sederhana tapi meriah. Dah macam raya. Everytime kumpul dengan seluruh family, apsal selalu rasa macam sedang beraya? (- -")

Semalam (Sabtu) giliran rumah saya untuk jadi tuan rumah majlis berbuka puasa. Setiap Sabtu sepanjang Ramadhan. Minggu lepas di rumah cousin. Minggu ini rumah saya. Minggu akan datang rumah cousin lagi satu. Lepas tu cousin lagi satu. Lepas tu raya. Tak ada giliran-giliran. Semua bakal diserbu (habislah diet ai). Lepas tu kenduri kahwin. Eh? Ehehe. Remember THIS? Yeap. Kahwin raya ke-tujuh insya-ALLAH. Saya dah tahu siapa orangnya :)

Mama dan ayah asal satu kampung, lepas tu adik beradik masing-masing semua stay kampung. Mama 6 orang adik beradik, semua di kampung. Ayah ada 7 orang adik beradik, ada satu family tinggal di Telupid tapi kalau ada event family, biasanya balik. Dulu family tinggal dekat Telupid juga, kami membesar sama-sama. Seronok tak? ;) So bila family semua asal satu kampung dekat dua-dua belah, bila jemput, mesti meriah gila. My future husband should really know this, if he's marrying me, that means, he's marrying my whole family hehehe.

Semalam suasana open air. Parents memang prefer open air. Kereta berbaris dekat tepi jalan. OMG aku nak buat majlis resepsi macamana nanti ni, parking kereta tak cukup @_@ LOL. Jangan fikir dulu (- -") Sorry, didn't take any picture pun.

Bila kumpul ramai-ramai ni, adalah juga nampak beberapa orang cousin yang jarang nampak. Terutama sebelah mama. Lebih banyak beraktiviti dengan family sebelah ayah sebenarnya. Macam-macam aktiviti. Hari Ibu, buat majlis makan-makan. Hari Bapa, buat lagi majlis makan-makan. Birthday budak-budak, makan-makan lagi. Itu tidak termasuk majlis doa selamat, makan-makan juga. Waktu Ramadhan ini, majlis berbuka puasa setiap hari Sabtu pula. Makan saja kerja. Jadi, cakap dekat saya, macamana saya nak halang temptation macam ni?

I saw Lanag. Tak tahulah kenapa panggil Lanag, sebab nama sebenar dia Zaba (- -"). Pegawai Pertanian dekat Kinabatangan, if I'm not mistaken. Perut dia yang buncit dulu seriously dah hilang. HILANG. Saya tak nampak dia since akhir tahun lepas (lama kan?). Dan sekarang, dah kurus. Bukanlah kurus sangat, but just nice. Saya yang nampak dia jarang-jarang ni, memang terasa sangatlah beza dia *laugh* Nak tahu apa rahsia dia? Sempat jugalah korek sikit-sikit semalam. Paling best, dia tak bersenam pun wokey. Okey fine, adalah juga main badminton, itupun kadang-kadang for fun. Paling utama, dia jaga makan. Sangat-sangat jaga. Not eating rice. Or maybe kurang makan nasi. Sebab kalau makan nasi, mesti ada lauk pauk kan? Kalau lauk sedap, nasi mestilah bertambah. Jadi kalau elak nasi, dapatlah elak lauk pauk. So determined T_T Saya tak boleh tak makan nasi lebih dari dua hari, nanti otak jadi tak betul. Tapi mahu cuba untuk dua minggu. Baru-baru ini saya ada terbaca dekat satu buku, amalkan dua minggu that kind of diet, confirm turun berat punya. Tambah-tambah lagi kalau bersenam secara konsisten. My friend yang kerja medic pun cakap, kalau kena cara, dalam seminggu pun boleh hilang 5KG. The Biggest Loser reality show tu, diorang work-out 10 jam setiap hari untuk hilangkan berat diorang okey. Of course, jaga makan. Ada yang sampai 11KG hilang dalam masa seminggu je. Saya dah hilang 3KG since I've started my diet. And actually I've hit 49.8KG once or twice during the period. Tapi everytime ada event makan-makan, mesti naik beberapa point. Sekarang 50.4KG balik haih. I bukannya tak ada shape, tapi nak look skinny lagi sikit sebab flabby here and there T_T

Raya ke-tujuh, cousin sebelah ayah, Izi, kahwin dengan gadis pilihan ewah. Dan ada lagi cousin seorang nak nikah after raya juga. Tarikh dah confirm. Tahniah Ain. Ain one year older from me. Begitu juga dengan Izi. Beza umur setahun saja. Rakan-rakan dan cousin dah makin ramai yang terikat, mengikat dan saling mengikat. Depresi aku di sini. Termasuk rakan-rakan yang waktu sekolah menengah dulu langsung tak pernah nak dekati cinta. Sekarang dah pandai dah. Saya siap pesan, jangan kawan lama-lama. Sampai seru, terus kahwin. HAHA tak boleh blah kan nasihat. Macamlah si tukang nasihat itu sendiri dah kahwin. Ohya, semalam, Ain ask me jadi mak andam dia untuk majlis dia nanti. Actually, not mak andam. Tukang mekap saja. Tak sama kan? LOL.

Okey that's all for now.

KoobFace.

Saturday, August 21, 2010

Dear Fina Sophie,


We have detected that your Facebook account is infected with a form of malware, or virus, called Koobface. You downloaded the virus after receiving a message from a friend, which invited you to view a video.


To restore your account, please log into Facebook and follow the instructions you see there. You can also learn more in our Help Center at: http://www.facebook.com/help/?topic=koobface

Still cannot login to my Facebook account. Not mentioning line sekarang slow macam siput vavi. Can't even restore my account!

Serious shit.

Oh Fina Sophie.

Friday, August 20, 2010

[picture removed by the author]

Maaf blog ini terbiar sementara sampai 21 Ogos. Tuan punya belog sedang sibuk dengan contest di Facebook. Nah, gambar untuk pengubat rindu wakaka.

Update : Contest tu contest untuk raih undi/LIKE sebanyak mungkin. Biasa contest dekat FB macam tu. IT WILL ENDS TODAY, T_T If you all nak tolong vote pun boleh juga, just go to my page http://www.facebook.com/pages/SophiesmCom/140772842600802 dan see a friend's wall-post there, Edna Kinsella. She's telling you how to vote. Let me know if you've voted me ya supaya senang nak say thanks. I cannot login to my FB account for the time being cuz FB kena roadblock, cuz of some virus thingy. Sape lah yang send virus dekat saya ni T____T

"Cikpia's Birthday Giveaway"

Thursday, August 19, 2010


Cikpia's Birthday Giveaway

Blogger contest dah pernah join, Facebook contest dah pernah join. Now giveaway pula.

Salah satu syarat untuk melayakkan penyertaan GA (giveaway) ni, mestilah buat satu entry cadangan untuk Cikpia improve blog beliau. Entry komen blog je ke, komen orangnya tak boleh? EHEHE. Okey move on. Cadangan atau komen saya buat dalam randomly point form, supaya senang nak spot.
  • Tentang tukar warna tema blog tu, hitam itu menawan. If Cikpia nak tukar warna blog or layout blog, it's up to you, janji jangan bagi berat blog T_T
  • You see Cikpia, your blog actually sangat interesting. Jokes banyak. No wonder I am your loyal reader kan. Bukan senang nak tarik me jadi loyal reader. Hehe. Jadi jangan bagi blog lambat loading. Eh?
  • Perasan tak saya dah ulang dua kali about page loading? YES blog Cikpia loading laju, dahlah guna streamyx ni. Boleh tahanlah laju dia. Tapi kan, pakai streamyx satu line dengan streamyx sambung dengan hub untuk wifi, lain okey kelajuan dia. Sebab kongsi connection dengan ahli rumah yang lain. Jadi maaf kepada blogger yang page loading dia lambat, kalau saya blogwalk pun, mungkin akan blogwalk seminggu sekali. Kalau agak-agak entri-entri dia best atau selalu datang blogwalk dekat sini, barulah datang. MINTAK SORRY. Tak cukup nafsu nak tunggu page yang loading lambat EH INI ENTRY GIVEAWAY LA FINA FOKUS FOKUS :P
  • If Cikpia nak orang lebih notice entri-entri Cikpia and take your entries more seriously kan, you should really try guna full-form. I mean, no short form. And you might see the difference ;)
  • Kalau Cikpia nak banyak pilihan layout, saya ada website nak cadangkan dekat Cikpia. Ini website antara website yang serious banyak gila updated layout dia. Semuanya insya-ALLAH applicable since coding dia sesuai dengan coding yang blogspotdotcom guna. Everytime datang website tu, ada je latest layout. Sebelum kenal website tu, punya susah nak cari layout yang berkenan di kalbu T_T Ini dia, NAH AMIK. Godek sampai lebam ye. Ehehe.
  • Okeylah setakat ni (amboi kau macam ada hati nak bagi komen lagi haha)
Aku ni memang tak sah kan kalau buat entri pendek sangat tsk. Peserta lain semua tulis pendek-pendek. Me kalau pendek tu adalah something tu. Suka sangat dekat huruf, padahal goreng je banyak (okey bye).

P.s Contest akan berakhir pada 25 Ogos 2010, sesiapa yang nak join GA ni sangat dialu-alukan okey. Baiklah, masa untuk men-tag. Fiza, you're next.

Salleh Gregor Samsa

Wednesday, August 18, 2010


Tak sengaja waktu blogwalk, terserempak dengan blog yang buat entri berkenaan Salleh Gregor Samsa ni. Lepas tu jumpa banyak pautan-pautan lain dan ramai gila blogger prihatin yang bincang tentang mamat ni. Lepas kes akak famous amos yang dikatakan menghina kerajaan Johor tu, kes yang ini pula. Mungkin ada lagi kes lain tapi dua ni sampai ke pengetahuan saya dulu. HEHE dah tahu masyarakat Malaysia ini jenis pantang kena cuit dan sangat mementingkan budi bahasa, buaaaaat jugak. Hahambikau.

Tak pahamlah aku, kenapa orang suka sangat cakap lepas dekat Facebook :)

Doakan saja ALLAH cepat-cepat bagi hidayah dekat dia, tak perlulah nak mengutuk bagai. Siap ada yang buat entri bagi dia gelaran macam-macam yang buruk contohnya 'the hanjing'. LOL. Please dong. Satu jari menuding, 4 jari yang lain menuju ke arah diri sendiri.

Contoh macam yang saya petik dari SINI : Apabila seorang wanita yang cantik, punya karier, punya her own business pulak tu, tidak menjaga keperibadiannnya dengan menggunakan bahasa yang kotor all the time, bergurau dengan menjatuhkan air muka kawan, bercakap tentang segala najis dalam dunia ni and you laughed about it, ..well, to me you ain't got no class at all in fact, no class can fit you. People, think about this. Ini bukan saja setakat dalam pergaulan di Facebook, tapi juga pergaulan sehari-harian kita. Bukan setakat apply untuk this kind of situation, but every single time.

Itu perkara satu. Perkara dua,
Salleh Gregor Samsa.
Of course he's not being hypocrite, sebab hak beragama adalah bebas. Cuma dari segi moraliti dan spiritiual, kau rendah di mata ramai pihak, Salleh. Dan satu lagi masalah kau, kau ni terlalu berani bagi kenyataan secara terbuka macam tu. Kesian, kesian dekat ibu bapa kamu. I've read your blog, and saya nampak dengan terang dan jelas macamana jauhnya kau terpesong. Setiap ayat kau, kau susun begitu cantik, tapi sayangnya maknanya amat memilukan hati. Walau itu tulisan cuma, aku dapat dengar dan bayangkan kelantangan kamu berhujah. Kau tidak mengamalkan apa yang kau tidak percaya, malah sebenarnya kau bukan setakat tidak percaya, tapi kau menolak sehebat yang boleh *sinis*. Kau tidak percaya akan teori penimbangan dosa-pahala selepas kematian. Kau percaya diri kau lebih mulia dari manusia-manusia sosial yang kau pandang enteng, yang kau benci sepenuh hati kau. Allah cumalah nama himpunan najis-najis yang keluar dari lubang jubur kau, setiap kali kau sakit perut. Astaghfirullah.. Okey fine, aku sendiri tak cukup betulnya lagi, tapi aku masih ada pegangan hidup. Masih ada agama.

Aku tahu bagaimana bangganya terlalu menjadi diri sendiri. Bagaimana bangganya menjadi pengikut kepada kemahuan diri sendiri. Bagaimana susahnya untuk menjadi seorang yang patuh. Bagaimana rasanya menjadi seorang yang self-centered. Aku tahu ramai antara kita lebih suka berpegang pada prinsip sendiri, but let's not forget, where we come from and how we're created. Let's not forget.

ALLAH MAHA BESAR. Maha Sabar. Maha Pengampun. Maha Menyaksikan. Maha Mengakhirkan. Maha Pemberi Tunjuk. Maha Penerima Taubat. Siapa tahu dia begini hari ini, esok dia lebih baik dari kita :)

Sikap emosional, keterlaluan, fanatisme dan terlalu mementingkan diri perlu dibatasi dengan kewarasan dan rasionalisme yang bertunjangkan keadilan untuk semua. Kegagalan masyarakat dalam mewujudkan keharmonian menyebabkan konflik, yang pada akhirnya membawa kepada krisis kemanusiaan.

Sabar ya semua, jangan terlalu fanatik pada Salleh Gregor Samsa ini. Boleh jadi dia ini cuma salah satu agenda orang-orang yang berkepentingan. Bahan komplot. Kalau benar dia ini real pun, mungkin dia sengaja mahu memainkan amarah kamu. Dia ini bukan budak baru nak naik macam orang cakap. Dah 25 tahun pun umur. Dah dewasa. Profile pic itu bukan gambar sebenar. Kenapa dia bersembunyi di sebalik gambar macam tu? Fikir.

Cuma mahu berkongsi pendapat yang bernilai dua sen ini cuma.

Ini budak selekeh cakap.

Tuesday, August 17, 2010

Setelah selesai memilih 'sesuatu' yang sesuai untuk setiap peserta contest mencipta slogan yang saya anjur hari tu (see, I picked something for you guys bukan randomly tau. Saya betul-betul pilih untuk setiap orang :P), saya simpan semua tu dalam almari, later nanti keluarkan balik. Still have around several weeks to post it all out. Waktu masukkan dalam almari tu, saya ternampaklah album-album lama ni. Ohya, by the way, peserta yang join contest saya yang tak kasi details lagi, sila hantar cepat.

Tiba-tiba rasa macam nak tengok balik. Zaman waktu aku budak-budak lagi. Nak kata zaman hingus keluar masuk keluar masuk tu macam tak pula.. Tak ingat. Ceh memanglah tak ingat HAHA. Juga zaman aku di akhir belasan tahun. Gambar-gambar lama dalam simpanan. Gambar-gambar baru semua dalam laptop. Yang lama saja, sebab time tu kan zaman kamera pakai filem yang kalau silap tangkap menyesal pun tak guna. Setiap klik adalah berharga. Kena hati-hati untuk viewing pleasure di masa hadapan.

Tarik album-album tu semua keluar (ceh macam banyak je padahal dua album jeeee) dan meniarap atas katil ai yang luas ni wahaha. Sungguh gadis. Macam dalam drama; tarik kotak lama dari bawah katil berisi surat-surat cinta bekas kekasih dulu lepas tu meniarap atas katil baca semua sambil mengimbau kisah lalu. Macam tu lah agak-agaknya.

Tapi ini lain sikit. Bingit bilik. Every two seconds, selak page, tukar gambar. Every two seconds juga terkekek macam hape. Lepas tu keluar perkataan separuh menjerit macam 'SELEKEH GILA!', 'TAK MATCHNYA PAKAIAN!, 'AHAHAHAHA!', 'BODOH GILA (merujuk kepada aksi diri sendiri atau rakan-rakan T_T)', 'KENAPA AKU BERGAMBAR MACAM TU?', 'KENAPA AKU PAKAI MACAM TU?', 'BENGONGLA DIORANG NIII (merujuk gambar kawan-kawan dulu)', 'KENAPA AKU BERGAMBAR LETAK SAPU TANGAN ATAS KEPALA?? T___T' dan paling mendatangkan depresi, 'KURUSNYA DULUUU'. Saat-saat yang sungguh emosional. Padahal dalam bilik SEORANG-SEORANG SAJA LEPAS TU TINGKAP BUKA LUAS-LUAS. Sungguh tak senonoh. HAHAH. Serious shit bila tengok gambar-gambar yang dulu konon macam cool padahal ya ampun hodohnyaa.. PADAHAL SEKARANG PEMAKAIAN AKU PUN TAK KURANG SELEKEHNYA DENGAN YANG DULU T______T Betul lah. Benda dari kecil kita akan terbawa sampai besar wth. Kau pernah pakai baju biru dengan tudung warna merun? LOL.

Okey sekejap lagi saya berbuka puasa. Sini 6.30PM dah masuk Maghrib. Ngehehe..
LEPAS NI KAWAN-KAWAN LAMA BERSIAP, SAYA TAG KAMU DEKAT FACEBOOK.

Hadapi Dengan Senyuman English Version.

I've made my decision.
Yang terbaik untuk semua orang.

Hadapi dengan senyuman
Semua yang terjadi biar terjadi
Hadapi dengan tenang jiwa
Semua kan baik-baik saja
Bila ketetapan Tuhan
Sudah ditetapkan, tetaplah sudah
Tak ada yang bisa merubah
Dan takkan bisa terubah
Relakanlah saja ini
Bahawa semua yang terbaik
Yang terbaik untuk kita semua
Menyerahlah untuk menang
Move on and face it with a calm smile
What had happen just let it happen
Let's face it, with your open soul
'cause everything, everything will be alright
When GOD has made His decision
Yes it is decided, and what white is white
There's nothing, there's nothing else can change
nothing more, and nothing less we'll have..
Just let it go this way
That this is what's best
The best for all of us
Let's surrender for a sweet winning

-Fina-

Hadapi Dengan Senyuman English Version.

I've made my decision.
Yang terbaik untuk semua orang.

Hadapi dengan senyuman
Semua yang terjadi biar terjadi
Hadapi dengan tenang jiwa
Semua kan baik-baik saja
Bila ketetapan Tuhan
Sudah ditetapkan, tetaplah sudah
Tak ada yang bisa merubah
Dan takkan bisa terubah
Relakanlah saja ini
Bahawa semua yang terbaik
Yang terbaik untuk kita semua
Menyerahlah untuk menang
Move on and face it with a calm smile
What had happen just let it happen
Let's face it, with your open soul
'cause everything, everything will be alright
When GOD has made His decision
Yes it is decided, and what white is white
There's nothing, there's nothing else can change
nothing more, and nothing less we'll have..
Just let it go this way
That this is what's best
The best for all of us
Let's surrender for a sweet winning

-Fina-

30 minit terakhir.

Sunday, August 15, 2010

Tak padan dengan bulan puasa, sebenarnya selera makan saya dah menurun. Malah, kalau makan lebih sikit, dah rasa macam nak muntah keluar. Tak tahulah kenapa. Makan sikit, dah kenyang sangat-sangat. Good thing lah juga, sebab saya sedang on diet, remember? Or maybe keinginan nak kurus tu tinggi sangat sampai badan pun automatik menolak makanan lebih dari yang biasa? I don't know. Luckily sekarang I got my dearest consultant kesihatan bertauliah yang selalu ada di samping saya. Siapalah tu. Ehem.

.
.

Almost 12AM. 20 minit lagi.

Ada benda nak cerita sebenarnya but I just not in the mood. Something happen in between I'm writing this entry. Since I've started this, I have to finishlahkan.

Okey dah finish. This upset woman nak tidur. Since I have nothing to cheer me up right now, nampaknya kenalah saya tidur dalam keadaan tidak gembira ini. Bye.

No comments.

My bestfriend.

Hello guys. Apa aktiviti hari Ahad? :)

Had a late night conversation with this guy last night. Ohya. He saw the picture, as he's one of my blog reader WITHOUT my knowing. Bulan kebelakangan ini je dia confess dia sebenarnya baca blog ini. If ever he saw my face turned reddish waktu tu.. LOL.

I wanna remember LAST NIGHT. 14 August 2010. He said something that ends like something like this (sorry, doesn't feel the need to publish the whole messages) : I don't wanna get jealous over some chinese look people from ..where ever he's from, ever again. I just want to always be with you. Dia juga cakap, if we keep being in this way, eventually someone else gonna get in our way, and sooner after that, we gonna take separate way again. And, he just don't want to get through it all AGAIN.

With another messages. Banyak lagi mesej lain yang menyentuh hati, yang aku tahu dia cukup jujur.

Ya, dia tau saya selalu admire chinese looking guys.

And somehow, I was like ; tengah waras ke ni?

Sebab dah tengah malam, mungkin otak tak berapa nak betul dah. And, I just can't believe he would say something like that.. Mungkin maksud masih samar-samar, tapi saya tahu apa yang dia maksudkan. Something that, well, we keep hiding it from each other before - for the sake of our friendship. What else kan. Dia pernah cakap, dia tidak mahu step forward to try on me, cuz he saw me hurt once so dia tidak mahu dia jadi punca hati saya terluka lagi. Saya teringat dia cakap dulu, I am one of the reason he stop being a playboy. Yes he used to flirt around. HAHA. Tapi agaknya memang teruk lah kot saya bersedih dulu, sampai dia pun terus change. It's been years since he'd changed, btw.

I'm afraid that, if in future we got too far in this relationship, bukan setakat dia, tapi saya juga mungkin akan melukakan hati dia. I might broke his heart. I might hurt him. LOVE ISN'T ALWAYS ROSES. Tetap ada duri-durinya. And this is just different. He's not a stranger. Macam ex-ex sebelum ni. (wah apsal macam ramai niii.. T_T). He's a friend. A BESTFRIEND. Kalau sesuatu jadi nanti, could things be the same again?

Somehow, dulu, life used to take him to another part, and now it bring him back to me. In a doubtful way, but ALLAH do answer all prayers, kan? As I said before, we cannot deny the chemistry we both have for each other. And by day, he makes me crazier about him. Takkan..?

Our song. BHAHAHAH. Serious. This song sesuaii sangat-sangat. Ada benda saya tak sanggup nak cakap, tapi lirik lagu ni dah cakap semua yang perlu. Lagu ini dari saya untuk dia. Juga dari dia untuk saya.

Hanya Ingin Kau Tahu - Republik

Ku telah miliki
Rasa indahnya perihku
Rasa hancurnya harapku
Kau lepas cintaku

Yang seakan abadi
Sekalipun kau mengerti
Sekalipun kau pahami
Ku pikir ku salah mengertimu

Aku hanya ingin kau tahu
Besarnya cintaku
Tingginya khayalku bersamamu

Tuk lalui waktu yang tersisa kini
Di setiap hariku
Di sisa akhir nafas hidupku

Walaupun semua hanya ada dalam mimpiku
Hanya ada dalam anganku
Ku lewati itu

Yang seakan abadi
Sekalipun kau mengerti
Sekalipun kau pahami
Ku pikir ku salah mengertimu

Aku hanya ingin kau tahu
Besarnya cintaku
Tingginya khayalku bersamamu

Tuk lalui waktu yang tersisa kini
Di setiap hariku
Di sisa akhir nafas hidupku


Okey got to go. Adik ajak karaoke. AMPUNNNNN. Lama tak karoke ni. Bhahahah.

Blog & Blogging Me.

Saturday, August 14, 2010

Phsycologically, kita akan mula rasa kehilangan bila dia pergi meninggalkan kita. saat dia masih di sisi, feels like we have forever to admit our feeling.. to tell the truth.. but when it leave? what do u have? nothing. u totally blew it up. u lost.


my fellow friends,..
if u love somebody, take time to tell them that u do love them rather than just assuming they would know exactly what u feel about them, before it’s too late.. tp di sebalik semua ini, yakinlah dengan jodoh yg telah ditentukan Tuhan. That’s the words that i really want to be beaten into me. really.


u can cry when u got a special feeling for him, but he ignore it.. main tarik2 tali. and when he starts to like you back…… and ur feeling for him is no longer that strong,… then i guess, leave it to Allah. let Him and time do the work..


just live ur life. accept the way things goes round - up and down -, never regret it, live happily, and when it comes back… then that love is truly yours.


it never happen to me actually, but i know, by time, something will be proved..


i know it’s worth to believe so.

..on 13 May 2007, without edit.

AH. Cannot believe I wrote this note on 2007. Apasal lah aku waktu muda-muda lagi dah bebankan fikiran dengan benda-benda macan ni hish. Mungkin aku siap boleh geleng-geleng kepala lagi kalau baca diari waktu saya form 3 LOL. Waktu tu tradisional lagi. Cara yang aku buat dari kecil. Menulis atas kertas. Cuma kebelakangan tahun ini saja aku serius menulis dalam blog, menggantikan diari. Kalau dulu, tiap tahun sebelum tahun baru bermula, sibuklah aku cari buku diari. Sekarang ni, bila aku menulis balik (pernah cuba), rasa macam weird saja. Tulisan bukan main buruk. Gila pemalas. Padahal dulu tulisan aku selalu dipuji cantik okek. Rahsianya, waktu itu banyak latihan menulis. Lepas tu minat baca majalah Blues Selamanya, yang ada cerita dalam tu tentang seorang lelaki berdagu segi empat. Which, tulisan dia memang lawa gilaaaa sampai terikut-ikut HAHAH.

Menulis dalam diari, aku tak ada kawal-kawal gaya penulisan. Serius aku dalam diari suka menyumpah sampai puas hati wo T__T Boleh tulis apa sahaja tak payah fikir dua kali dan tak payah tekan butang backspace. Sebab tu dulu mungkin aku sangat content pada diri sendiri. Sebab aku tahu aku puas. Aku suka menulis dan suka luahkan perasaan. Kawan ada, tapi, manalah mungkin diorang mahu dengan 24 jam kita membebel bukannn?

Dalam blog, ada banyak barrier. Aku bukan tak pernah cuba berblog dalam blog private, but that just wasn't me. Half of me want to write privately, but another part of me parkinson nak menulis secara public just because I am a very expressive girl. Suka mengekspress, suka berkongsi, suka jika dunia notice my writing. I do dreamt of being a writer since I was a kid. Well, saya banyak cita-cita. Pernah bercita-cita jadi doktorlah, jururawatlah, duta produk lah (wahaha takleh blah), translator lah. Sampai sekarang masih tercari sebenarnya. Tapi nampaknya masuk business lebih dekat di hati. Saya minat psikologi, untuk self developement. Serious, orang mungkin belajar untuk lulus, tapi saya lebih dari itu.

Saya tahu dugaan bila kita menulis secara publik. Bila kita marah, orang kata kita emo ikut perasaan. Bila diam, dipijak. Bila tulis ala-ala childish sikit dekat blog, serta merta kena cop itu ini. Hakikat, manusia suka judge. They will judge. Everyone will judge you. Bear with it. Cuma orang yang benar-benar berfikir yang akan boleh memahami dan menerima kau tanpa any further judging. Faham kan maksud saya?

Saya akui saya terlalu berani. Saya tidak kisah sahabat-sahabat sendiri baca blog ini. Saya tidak kisah family sendiri baca blog ini. Saya tidak kisah orang yang tidak berapa gemar pada saya baca blog saya. Saya tidak kisah walau siapa pun nak baca blog ini. Cuma, saya mahu orang-orang ini notice DISCLAIMER saya di atas tu atau lebih spesifiknya, di bawah tajuk PERSONAL RELATIONSHIPS & PRIVACY. Samada baca atau tidak DISCLAIMER saya ini, if there's any wrong doing inside my blog, I'll sue those person. Gurau serius.

Saja mahu mention balik, mungkin ada sesiapa terlepas pandang.

Ah well.
I miss somebody, right now. Dah 9.18PM. Bila dia nak mesej ni.. :/

Why so handsome?

Friday, August 13, 2010

Him & Friends

Just found this picture of him in his so-called-secret Facebook album :P

Tak kira jugak, nak post jugak. Tidak puas hati. WHY SO HANDSOME? WHY?? Bhahahahahh!

Kawan-kawan yang kenal dia mana satu, syhhhh saja. I wanna keep him on privacy ;)

List of Fabrics

  1. aba — a fabric woven from goat and camel hair
  2. acrylic — a synthetic fabric
  3. Aertex — a trademark for a loosely woven cotton fabric that is used to make shirts and underwear
  4. alpaca — a thin glossy fabric made of the wool of the alpaca, or a rayon or cotton imitation
  5. baize — a bright green fabric napped to resemble felt; used to cover gaming tables
  6. basket weave — a cloth woven of two or more threads interlaced to suggest the weave of a basket
  7. batik — a dyed fabric; a removable wax is used where the dye is not wanted
  8. batiste — a thin plain-weave cotton or linen fabric; used for shirts or dresses
  9. belting — the material of which belts are made
  10. boucle — a fabric of uneven yarn that has an uneven knobby effect
  11. broadcloth — a closely woven silk or synthetic fabric with a narrow crosswise rib
  12. broadcloth — a densely textured woolen fabric with a lustrous finish
  13. brocade — thick heavy expensive material with a raised pattern
  14. buckram — a coarse cotton fabric stiffened with glue; used in bookbinding and to stiffen clothing
  15. bunting — a loosely woven fabric used for flags, etc.
  16. calico — coarse cloth with a bright print
  17. cambric — a finely woven white linen
  18. camel's hair, camelhair — a soft tan cloth made with the hair of a camel
  19. camlet — a fabric of Asian origin; originally made of silk and camel's hair
  20. camouflage, camo — fabric dyed with splotches of green and brown and black and tan; intended to make the wearer of a garment made of this fabric hard to distinguish from the background
  21. canopy — the umbrella-like part of a parachute that fills with air
  22. canvas, canvass — heavy closely woven fabric (used for clothing or chairs or sails or tents)
  23. cashmere — a soft fabric made from the wool of the Cashmere goat
  24. cerecloth — a waterproof waxed cloth once used as a shroud
  25. challis — a soft lightweight fabric (usually printed)
  26. chambray — a lightweight fabric woven with white threads across a colored warp
  27. chenille — a heavy fabric woven with chenille cord; used in rugs and bedspreads
  28. chiffon — a sheer fabric of silk or rayon
  29. chino, chino cloth — a coarse twilled cotton fabric used for uniforms
  30. chintz — a brightly printed and glazed cotton fabric
  31. coating — a heavy fabric suitable for coats
  32. cord, corduroy — a cut pile fabric with vertical ribs; usually made of cotton
  33. cotton, cotton cloth — fabric woven from cotton fibers
  34. cotton flannel, Canton flannel — a stout cotton fabric with nap on only one side
  35. crepe, crape — a soft thin light fabric with a crinkled surface
  36. cretonne — an unglazed heavy fabric; brightly printed; used for slipcovers and draperies
  37. crinoline — a stiff coarse fabric used to stiffen hats or clothing
  38. damask — a fabric of linen or cotton or silk or wool with a reversible pattern woven into it
  39. denim, dungaree, jean — a coarse durable twill-weave cotton fabric
  40. diamonte — fabric covered with glittering ornaments such as sequins or rhinestones
  41. diaper — a fabric (usually cotton or linen) with a distinctive woven pattern of small repeated figures
  42. dimity — a strong cotton fabric with a raised pattern; used for bedcovers and curtains
  43. doeskin — a fine smooth soft woolen fabric
  44. drapery — cloth gracefully draped and arranged in loose folds
  45. duck — a heavy cotton fabric of plain weave; used for clothing and tents
  46. duffel, duffle — a coarse heavy woolen fabric
  47. elastic — an elastic fabric made of yarns containing an elastic material
  48. etamine, etamin — a soft cotton or worsted fabric with an open mesh; used for curtains or clothing etc.
  49. faille — a ribbed woven fabric of silk or rayon or cotton
  50. felt — a fabric made of compressed matted animal fibers
  51. fiber, fibre, vulcanized fiber — a leatherlike material made by compressing layers of paper or cloth
  52. flannel — a soft light woolen fabric; used for clothing
  53. flannelette — a cotton fabric imitating flannel
  54. fleece — a soft bulky fabric with deep pile; used chiefly for clothing
  55. foulard — a light plain-weave or twill-weave silk or silklike fabric (usually with a printed design)
  56. frieze — a heavy woolen fabric with a long nap
  57. fustian — a strong cotton and linen fabric with a slight nap
  58. gabardine — a firm durable fabric with a twill weave
  59. georgette — a thin silk dress material
  60. gingham — a clothing fabric in a plaid weave
  61. grogram — a coarse fabric of silk mixed with wool or mohair and often stiffened with gum
  62. grosgrain — a silk or silklike fabric with crosswise ribs
  63. haircloth, hair — cloth woven from horsehair or camelhair; used for upholstery or stiffening in garments
  64. herringbone — a twilled fabric with a herringbone patter
  65. homespun, homespun fabric — a rough loosely woven fabric originally made with homespun yarn
  66. hopsacking, hopsack — a loosely woven coarse fabric of cotton or linen; used in clothing
  67. horsehair — fabric made from horsehair fibers; used for upholstery
  68. khaki — a sturdy twilled cloth of a yellowish brown color used especially for military uniforms
  69. knit, knitted fabric — a fabric made by knitting
  70. lace — a delicate decorative fabric woven in an open web of symmetrical patterns
  71. lame — a fabric interwoven with threads of metal
  72. leatherette, imitation leather — fabric made to look like leather
  73. linen — a fabric woven with fibers from the flax plant
  74. linsey-woolsey — a rough fabric of linen warp and wool or cotton woof
  75. lint — cotton or linen fabric with the nap raised on one side; used to dress wounds
  76. lisle — a fabric woven with lisle thread
  77. mackinaw — a heavy woolen cloth heavily napped and felted, often with a plaid design
  78. mackintosh, macintosh — a lightweight waterproof (usually rubberized) fabric
  79. madras — a light patterned cotton cloth
  80. marseille — strong cotton fabric with a raised pattern; used for bedspreads
  81. mohair — fabric made with yarn made from the silky hair of the Angora goat
  82. moire, watered-silk — silk fabric with a wavy surface pattern
  83. moleskin — a durable cotton fabric with a velvety nap
  84. monk's cloth — a heavy cloth in basket weave
  85. moquette — a thick velvety synthetic fabric used for carpets and soft upholstery
  86. moreen — a heavy fabric of wool (or wool and cotton) used especially in upholstery
  87. motley — a multicolored woolen fabric woven of mixed threads in 14th to 17th century England
  88. mousseline de sole — a gauze-like fabric of silk or rayon
  89. muslin — plain-woven cotton fabric
  90. nankeen — a durable fabric formerly loomed by hand in China from natural cotton having a yellowish color
  91. net, mesh — an open fabric woven together at regular intervals
  92. ninon — a fine strong sheer silky fabric made of silk or rayon or nylon
  93. nylon — a synthetic fabric
  94. oilcloth — cloth treated on one side with a drying oil or synthetic resin
  95. olive drab — a cloth of an olive-brown color used for military uniforms
  96. organza — a fabric made of silk or a silklike fabric that resembles organdy
  97. paisley — a soft wool fabric with a colorful swirled pattern of curved shapes
  98. panting, trousering — any fabric used to make trousers
  99. pepper-and-salt — a fabric woven with flecks of light and dark
  100. percale — a fine closely woven cotton fabric
  101. permanent press, permanent-press fabric, durable press, durable-press fabric — a fabric that has been chemically processed to resist wrinkles and hold its shape
  102. piece of cloth, piece of material — a piece of fabric
  103. pilot cloth — a thick blue cloth used to make overcoats and coats for sailors etc
  104. pique — tightly woven fabric with raised cords
  105. plush — a fabric with a nap that is longer and softer than velvet
  106. polyester — any of a large class of synthetic fabrics
  107. pongee — a soft thin cloth woven from raw silk (or an imitation)
  108. poplin — a ribbed fabric used in clothing and upholstery
  109. print — a fabric with a dyed pattern pressed onto it (usually by engraved rollers)
  110. quilting — a material used for making a quilt, or a quilted fabric
  111. rayon — a synthetic silklike fabric
  112. rep, repp — a fabric with prominent rounded crosswise ribs
  113. sackcloth — a coarse cloth resembling sacking
  114. sacking, bagging — coarse fabric used for bags or sacks
  115. sailcloth — a strong fabric (such as cotton canvas) used for making sails and tents
  116. samite — a heavy silk fabric (often woven with silver or gold threads); used to make clothing in the Middle Ages
  117. sateen — a cotton fabric with a satiny finish
  118. satin — a smooth fabric of silk or rayon; has a glossy face and a dull back
  119. screening — fabric of metal or plastic mesh
  120. scrim — a firm open-weave fabric used for a curtain in the theater
  121. seersucker — a light puckered fabric (usually striped)
  122. serge — a twilled woolen fabric
  123. shag — a fabric with long coarse nap
  124. shantung — a heavy silk fabric with a rough surface (or a cotton imitation)
  125. sharkskin — a smooth crisp fabric
  126. sheeting — fabric from which bed sheets are made
  127. shirting — any of various fabrics used to make men's shirts
  128. shirttail — fabric forming the tail of a shirt
  129. silesia — a sturdy twill-weave cotton fabric; used for pockets and linings
  130. silk — a fabric made from the fine threads produced by certain insect larvae
  131. spandex — an elastic synthetic fabric
  132. sponge cloth — any soft porous fabric (especially in a loose honeycomb weave)
  133. stammel — a coarse woolen cloth formerly used for undergarments and usually dyed bright red
  134. suede cloth, suede — a fabric made to resemble suede leather
  135. suiting — a fabric used for suits
  136. swan's down — soft woolen fabric used especially for baby clothes
  137. taffeta — a crisp smooth lustrous fabric
  138. tammy — plain-woven (often glazed) fabric of wool or wool and cotton used especially formerly for linings and garments and curtains
  139. tapa, tappa — a paperlike cloth made in the South Pacific by pounding tapa bark
  140. tapestry, tapis — a heavy textile with a woven design; used for curtains and upholstery
  141. tartan, plaid — a cloth having a crisscross design
  142. terry, terrycloth — a pile fabric (usually cotton) with uncut loops on both sides; used to make bath towels and bath robes
  143. ticking — a strong fabric used for mattress and pillow covers
  144. toweling, towelling — any of various fabrics (linen or cotton) used to make towels
  145. tweed — thick woolen fabric used for clothing; originated in Scotland
  146. twill — a cloth with parallel diagonal lines or ribs
  147. upholstery material — the fabric used in upholstering
  148. Velcro — (trademark) nylon fabric used as a fastening
  149. velours, velour — heavy fabric that resembles velvet
  150. velvet — a silky densely piled fabric with a plain back
  151. velveteen — a usually cotton fabric with a short pile imitating velvet
  152. vicuna — a soft wool fabric made from the fleece of the vicuna
  153. Viyella — (trademark) a fabric made from a twilled mixture of cotton and wool
  154. voile — a light semitransparent fabric
  155. wash-and-wear, wash-and-wear fabric — a fabric treated to be easily washable and to require no ironing
  156. waterproof — any fabric impervious to water
  157. web — a fabric (especially a fabric in the process of being woven)
  158. webbing — a strong fabric woven in strips
  159. whipcord — a strong worsted or cotton fabric with a diagonal rib
  160. wincey — (British) a plain or twilled fabric of wool and cotton used especially for warm shirts or skirts and pajamas
  161. wire cloth — fabric woven of metallic wire
  162. wool, woolen, woollen — a fabric made from the hair of sheep
  163. worsted — a woolen fabric with a hard textured surface and no nap; woven of worsted yarns
  164. yoke — fabric comprising a fitted part at the top of a garment
  165. pina cloth — a fine cloth made from pineapple fibers

There's still lots more, this just an odd list by the way. However, it is interesting to note, that almost all of these types of fabric listed below are variants or blends of just five basic fabric types (silk, cotton, linen, wool and worsted). Hope you found this to be useful, as much as I do for my coming blogshop LOL :)
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS