2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Blogging Me.
Thursday, July 22, 2010 posted at 02:39 ♥




Saya jawab (wah).

Sorry if ada kawan-kawan yang ikut blog ni pening-pening sikit dengan sikap owner yang sekejap begini sekejap begitu. Anyhow, this is my final decision buat masa ini. Hati saya mahu berumah di teratak baru. Teratak Sophiesm, tetap menggunakan platform blogger. Saya tolak keinginan sendiri untuk berbelog di Wordpress.

Kita mula dari awal.

Saya mula berblog pada September 2006 di dotblogsdotfriendsterdotcom bhahah. Ini dia http://fina_sophie.blogs.friendster.com. Saya rasa ada entri yang saya pernah TERpadam, padahal sepatutnya saya tak padam entri yang tu. SAYANG (- -"). Mungkin ter-Mark sekali dengan entri-entri yang saya wish nak padam waktu tu. Tapi tak apa, jangan ingat jangan ingat.

Waktu di friendsterblogs, dah ada beberapa orang rakan-rakan friendster yang rajin ikut perkembangan blog yang merapu entah hapa je dalam tu, dahlah tak kemas, berserabut lagi. Semak pula tu haha. Tapi yeap rasanya macam yang Kak Sakinah (ceh ceh ceh) pernah cakap, penulisan saya dari dulu tak banyak berubah eh tak banyak berubah ke tak berubah? Hehe. Ada kot sikittttt. Nanti kita cerita-cerita blogger yang kalau tidak banyak, ada sedikit bagi pengaruh dalam penulisan saya.

Lepas tu waktu awal 2007, kawan satu kampus juga seorang blogger aktif waktu tu, nama internet dia Hyuuga ajak blogging dekat blogger. May 2007 baru terbuka hati nak join.



Waktu itu dah mula guna nama sufilara dah. Tolong jangan tanya dari mana saya dapat nama Sufilara, sebab saya dah lupa. That was years ago. Mungkin saya ada pernah tulis, ada siapa-siapa ingat? Bhahahah. Tajuk blog saya pernah jadi 'Awakening The Best In Her' (waktu yang sama saya daftar YouTube, sebab tu dekat YouTube nama saya guna username 'bestinher' - -"). Pernah guna 'Embroidered Memories'. Yang lain saya dah tak ingat. Paling lama guna tajuk 'Elevator Thoughts'.

2 Oktober 2009, rasmi blog Sufilara dijadikan domain. Sufilaradotcom :')

Suka duka perit pedih rajuk. Yang gumbira, yang childish, yang sakit, yang bahagia. Banyak saya kongsi dalam Sufilara. BANYAK. Semuanya 746 entri yang berjaya di-publish. Tidak termasuk 11 post yang masih dalam draft. 746 jenis rasa. 746 jenis cerita. Mungkin ada yang berkisar pada kisah yang sama, tapi tetap ada yang berbeza.

Bukan sekali saya cuba memprivetkan blog. Mungkin dua kali. Jujur, cubaan yang pertama itu adalah kerana saya mahu mengelak. I was a girl who keeps running away, yes I was. You might think it's stupid, but hell, who'd never done mistakes, TELL ME.

Kali kedua privet, saya awal-awal lagi sudah merancang untuk berpindah, cuma tak umum pun. Bajet artis ke apa sikit-sikit nak umum T___T. But I do made some hints.. Hehe. Okey then, saya privet blog Sufilara.Com dengan beberapa orang readers yang dapat akses. Sambil berblog dalam tu macam biasa, saya sebenarnya sedang membina satu lagi blog public yang mula-mula menggunakan URL lain. Bukan Sophiesm. Mula-mula saya rancang untuk berblog di blog privet itu secara rahsia-rahsia sahaja tak ada siapa yang tahu melainkan orang-orang yang singgah blogwalk. Saya tak merancang untuk bagitahu orang lain URL blog itu langsung. Yah, kan mahu berblog dengan identiti rahsia kan. Tapi Yulie (Yulie lagiii haha :P) had changed my mind. She said something yang buat saya fikir balik tentang tindakan tu. Dia kata, sampai bila nak lari. Lari dari orang-orang yang berperasangka buruk. Heh.

Bila Sophiesm dah diumumkan kewujudan dia, perlahan-lahan saya lepaskan Sufilara.Com yang membawa kepada perpindahan saya ke Sophiesm.Blogspot.Com. Bila dah stabil dekat Sophiesm, saya mula berhenti menulis di Sufilara.Com tapi perlu membuka blog tu kembali kepada umum sebab saya pasang widget redirect dari Sufilara automatik terus Sophiesm. Kalau tak buka, orang tak dapat nak redirect. Page Rank Sufilara.Com adalah 3, banyak google search masuk. Ramai rakan-rakan blogger yang tak update link saya lagi. Tak kisah. Rindu nanti diorang cari lah hahah.

Seperti yang saya dah cakap, Sufilara.Com kini milik orang lain. Dah balik yang asal - http://sufilara.blogspot.com. Jadi saya kena cakap SufilaraBS T_T. Ok SUFILARABS. Haha. Blog itu dah privet balik sekarang sebab saya rasa dah cukup masa untuk redirect orang. Saya malas nak keep SufilaraBS ditayangkan pada umum. Plus, dah no-index dekat google (kalau masih jumpa dekat google tu nasiblah). Kalau klik pun, entri tak jumpa sebab dah privet habis semua. Pendek kata, DAH PRIVET. Panjang pula kata apa?

Kenapa dari Sufilara ke Sophiesm?

  1. Saya ada hidup baru sekarang.
  2. Tidak banyak, tapi saya dah rasa sedikit rasa tidak kena pada perkataan Lara.
  3. Kehidupan baru.
  4. Cerita baru.
  5. Baru.
Get it get it? :P

Kalau ada apa-apa lagi, tanya. Tapi kalau saya jawap dulu dengan pertanyaan 'KENAPA NAK TAHU?', jangan terasa pula. No worries, I baik.

Orang watak jahat dalam drama selalu mengaku baik atau mengaku jahat? NGAHAHAH.

Labels:


8 Comments:

Blogger [z@ck] said...

byknya sejarah blogging fina..

22 July, 2010 04:46  
Blogger Fina Sophie said...

[z@ck],
pening nak baca kan? hahha ;P

22 July, 2010 09:13  
Blogger Fara said...

fina, frh pon mcm nk wat entri why i changed my blog.
But i'm not so good at words to explain it like u do.
huhu

:)

22 July, 2010 11:07  
Blogger .s.o.f.i.a. said...

sufilara ka sophiesm ka, i'll always be here to read.... he he.....

22 July, 2010 11:18  
Blogger Fina Sophie said...

Fara,
ini cara saya. fara mesti ada cara fara. masing2 unik kan ^^

tulis la. sy pun selalu dpt idea buat entri dr kawan2 :P

22 July, 2010 15:14  
Blogger Fina Sophie said...

.s.o.f.i.a.,
haha cikpia. itula pasal kan. penulis yg sama juga (- -")

22 July, 2010 16:45  
Blogger Si Kachak Suparjo said...

Orang jahat tak mengakui kejahatannya dengan kata-kata,
orang jahat mengakui kejahatannya dengan perbuatan.

Boleh camtu?

22 July, 2010 17:45  
Blogger Fina Sophie said...

Si Kachak Suparjo,
baik, saya memang selalu kalah cakap dgn kamu.

22 July, 2010 18:38  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish