Saturday, July 31, 2010

Best Personality Contest

S T I C K Y   E N T R Y
Until 11.59PM 2nd August 2010
Scroll down for latest updates

Okeylah fine. I ikut lagi satu contest di page Brother Love. Best Personality Contest. Currently in the FIRST place with 534 votes. Dengan angka ni, saya masih berkejar-kejaran dengan begitu manja dengan current 2nd place and 3rd place.

Tarikh tutup mengundi adalah pada 11.59PM 2 Ogos 2010 bersamaan tengah malam Isnin depan.

Kalau kamu, ya kamu. Yang ada Facebook sahaja. Tolonglah jadi darling I sekejap. Kalau kamu sudi tolong vote, jumpa nanti saya belanja roti canai ya LOL :P

Ini caranya.

♥♥♥ First kena LIKE page ini dulu :



♥♥♥ After that baru pergi ke link ini (LIKE picture tu):


Dekat yang kedua tu ada picture besar gedabak, nampak tak nampak tak? Lepas tu gambar tu macam sebijik gambar header di atas ni, perasan tak? Header ni hasil crop gambar yang tu lah. LOL. After edit gambar yang dekat link tu tiba-tiba datang idea jadikan itu gambar header. Setakat ni saya masih boleh belah lagi dengan gambar header ni. Nanti agak-agak kalau dah tak boleh belah, saya tukar balik HAHAHA.

♥♥♥ Bawah gambar tu ada button LIKE. Klik dekat situ saja. Then you're DONE!

Kalau taknak tinggalkan komen tidak apa, kalau nak tinggalkan komen bolehlah bagi komen contoh "nanti saya datang sabah claim roti canai" pun boleh.
Share:

Karoke


Gosh i bawa lagu 'berdua lebih baik' rasa macam.. Hahah. Sumpah takmau nyanyi lagu tu walau seribu tahun lagi. Horror.
Share:

Karoke


Gosh i bawa lagu 'berdua lebih baik' rasa macam.. Hahah. Sumpah takmau nyanyi lagu tu walau seribu tahun lagi. Horror.
Share:

Alamak dah lewat.


Saya dalam van Unser sekarang. Plan sebenarnya nak ikut teksi, tapi semua dah book. Ramai sangat pergi KK hari ni LOL Unser pun Unser lah. Yang penting selesa dan ada air-cond.

Baru dalam perjalanan nak ke Kota Kinabalu. Ini memang dah cukup lewat sebenarnya. Tsk. Bolehkah saya bersiap sebelum pukul 6? Nak carik hotel lagi. Nak melawa lagi HAHAHA. Gelak tensiyon.

Share:

Alamak dah lewat.


Saya dalam van Unser sekarang. Plan sebenarnya nak ikut teksi, tapi semua dah book. Ramai sangat pergi KK hari ni LOL Unser pun Unser lah. Yang penting selesa dan ada air-cond.

Baru dalam perjalanan nak ke Kota Kinabalu. Ini memang dah cukup lewat sebenarnya. Tsk. Bolehkah saya bersiap sebelum pukul 6? Nak carik hotel lagi. Nak melawa lagi HAHAHA. Gelak tensiyon.

Share:

Friday, July 30, 2010

Nak keluar sekejap.

Selepas keluar ke pekan sekejap nanti, baru saya start pack beg untuk besok. Saya pergi satu malam saja, dan tak perlu nak ucap babai-babai bagai, saya tetap je dapat online (insyallah) sebab dekat sana nanti nak cari bilik hotel yang provide wireless (broadband tak bayar lagi). Which, membuatkan aku teringat, aku tak book lagiiii.. Tapi tak apa, sana boleh terus cek bilik kosong terus dekat kaunter. Hopefully time-time macam ni hotel tak penuh.

Saya bertolak sebelum tengahari esok WITH my brother 22 years old. We'll be leaving on a taxi. It's a good thing he joined me to keep me accompanied ..ceh to keep me accompanied konon. Dengar macam baik je adik aku tu kan. Sebenarnya dia nak ambil peluang ikut berjalan-jalan HAHAHA left hometown for a while. For your information lah, Ranau has nothing much of what you call as URBAN LIFE. Yes, I grew up in a small town, and I am proud of what I am and where I come from.

I'll be sleeping different room with my brother la. Kalau dia perempuan kan bagus juga. Bolehlah kongsi bolik dengan saya dengan seorang lagi kawan perempuan (also salah seorang dari winner contest tu) yang janji nak book hotel sama-sama. HAHA.

Okey, nak bersiap ke pekan sekejap. I need to buy something. My brother kena jadi driver kali ni sebab van yang saya selalu bawa tu lampu rosak tsk. Saya tak berani lagi bawa Hilux and I doubt my dad would allow me to drive his car (- -")

Bye for now.

Share:

Thursday, July 29, 2010

Tips Kulit Cantik

Kindly read T H I S and T H I S entry before you are proceeding :)




Sebelum mengenakan mekap pada wajah, kulit kita mestilah dalam keadaan cantik dan bersih, barulah riasan atau mekap akan nampak sempurna. Kulit wajah yang kurang terjaga akan menjejaskan kualiti dan hasil akhir riasan muka.

Ceh, dah macam blog tips kecantikkan dah HAHA.

Baik.

Macam yang saya cakap tadi, kalau nak make-up, seboleh-bolehnya biarlah kulit wajah tu bersih dan kurang cacat cela (jerawat, jeragat, luka). Saya ulang dua kali sebab penting. Nak merias wajah yang bermasalah ni bukan tak boleh, tapi perlu banyak masa dan dengan kuantiti penggunaan mekap yang lebih banyak untuk menutup kekurangan. Juga, ada kemungkinan untuk kulit menjadi lebih teruk selepas dimekap sebab kuman pada kulit dicampur dengan bahan berkimia. Kalau tak dapat nak elak, jangan mekap sebab nanti merosakkan kulit. Kalau nak mekap juga, gunakan produk yang sesuai dan dalam kuantiti yang sikit saja.

Selalu, sebelum mula mekap, saya akan pastikan orang yang saya nak mekap tu pergi basuh muka even dia cakap dia dah basuh muka (siap mandi lagi) setengah jam tadi. Kita tak tahu apa yang melekat di kulit muka kita sepanjang setengah jam itu, right? Kita tak nampak bakteria-bakteria tu. Saya particular tentang bab kebersihan terutama waktu sebelum mekap sebab kalau dimekap dengan wajah yang tak bersih dan berminyak, wajah akan dimekap sekali dengan bakteria-bakteria halus yang kita tak nampak dengan mata kasar. Bakteria-bakteria tu akan terperangkap di atas kulit kita pada lapisan mekap kita tadi, kalau selalu buat macam ni, rosaklah kulit muka sendiri. Faham tak maksud saya?

Muka yang berminyak walau sedikit pun akan menyebabkan mekap tidak dapat bertahan lama, bertompok-tompok dan tidak rata.

Gigih menerangkan ni. Sebab benda pertama orang akan lihat pada kita adalah wajah kita, jadi seharusnya untuk bagi pandangan yang baik (good impression) pada orang, wajah antara perkara pertama kita perlu ambil berat, dan of course jangan tinggal juga, personaliti dan penampilan kita. Especially for those yang dah bekerja. Tapi kita tak cakap tentang personaliti dan penampilan sekarang ni, saya lebih nak bincangkan tentang riasan wajah.

Untuk kulit cantik sebelum mekap, ada beberapa tips mudah dan murah yang senanggg je nak ikut kalau nak.
  1. Urutan wajah menggunakan ais sebelum tidur. Ini teknik urutan wajah yang berkesan menjadikan kulit sihat dan segar. Kalau tak ada ais (macam rumah saya haha. kami tak minum minuman berais sangat) boleh guna botol air mineral sejuk untuk ditekap pada wajah. I know it's kinda disgusting (I don't know about you, but my sister found it's annoying hahaha) tapi siapa tak pernah buat benda disgusting dalam hidup? Siapa tak korek hidung? LOL. Ais (atau air sejuk) bagus juga untuk kesihatan rambut.
  2. Tidur jangan pakai bantal. Yang ini saya selalu tak buat. Tak apa saya tulis ini pun untuk peringatan diri sendiri. Tidur menggunakan bantal buat kulit wajah kita menurun ke bawah. Better tak guna bantal sebenarnya sebab, selain kulit wajah akan rasa lebih tegang selepas bangun tidur dan of course jika amalkan selalu, boleh awet muda dan berseri. Tahukah kamu urat-urat dan kulit muka kita ni, kalau ubah sikit je pun, dah nampak perbezaan ekspresi yang besar? Maksud saya adalah, bila kulit muka kita tegang ke atas berbanding sebelum ni, muka kita sure nampak lebih berseri. Cubalah :)
  3. Okey dari segi teknik basuh muka pula. Penggunaan air sejuk dan air suam. Basuh muka guna kedua-dua air ni ada kelebihan masing-masing. Basuh muka menggunakan air suam mematikan sel-sel yang tidak diperlukan atas kulit dan buat pori-pori wajah kita terbuka jadi senang nak wash away all the dirt yang terperangkap dalam liang roma. Guna air sejuk pula untuk tutup balik liang roma tu dan buat wajah kita lebih rasa bersih dan segar. Kalau rajin, basuhlah wajah dengan kedua-dua air setiap pagi. Air sejuk dulu, barulah air suam.
  4. Wapkan wajah. Tak perlu pergi spa ke apa, buat sendiri di rumah pun boleh. Wapkan wajah ni saya selalu buat dua tiga kali dalam seminggu waktu saya form 3 hingga form 4. Kalau malas sangat, seminggu sekali. Zaman jerawat dan jeragat tumbuh dengan banyaknya waktu form 3-4. Itu kulit paling teruk saya pernah ada. Jerawat kurang (nasib baik) tapi jeragat banyak especially part dahi. Semua tahukan macamana nak wapkan wajah? Kalau nak buat, tapi tak tahu, tanya saja okey.. Caranya tak susah.
  5. Pakai pupur sebelum tidur. Selain wapkan wajah, zaman-zaman meningkat remaja saya selalu pakai pupur before tidur. Menggunakan jamu dari Indonesia MARTHA TILAAR. Saya suka gila sebut nama Martha Tilaar ni dari dulu sampai sekarang HAHA okey fokus. Selain Pupur Jerawat produk MARTHA TILAAR ni, ada lagi produk Martha Tilaar yang lain. Semuanya bagus-bagus dan affordable. Pupur Jerawat tu, satu botol untuk penggunaan 30 hari, cuma sekitar MYR10 sahaja. Yang saya suka tentang Martha Tilaar, produk dia semua dari bahan-bahan herba. Walaupun bau agak tak sedap sikit, tapi saya masih boleh terima lagi. Wangi herba, biasalah. Tapi selepas tinggalkan zaman sekolah menengah, dah tak pakai dah. Tapi always one of the best product I had ever try dan saya akan guna lagi produk dia kalau saya perlu.
  6. Satu lagi tips saya, sebelum basuh muka dengan pencuci muka, sediakan satu kain cotton khas untuk digosok pada wajah. Basahkan kain cotton tu (tak perlu letak pencuci muka dulu), lepas tu tekap dan gosok pada wajah termasuk leher. Gosok di serata tempat pada bahagian leher dan wajah. Jangan tinggalkan bahagian kulit dekat ubun-ubun kepala, telinga, dan belakang leher, kulit mata, tepi hidung sebab di situ juga perlu dibersihkan. After that, barulah basuh wajah dengan pencuci muka anda. Ada rasa perbezaan tak? UPDATE : Lupa nak mention before publish tadi. Gosok muka dengan kain cotton tu dengan gerakan ke atas ya.
  7. Untuk wajah ceria, senyumlah selalu. Terapi paling murah untuk wajah kita. Kita senyum dengan macam-macam cara. Kadang-kadang kita senyum dengan bibir terbuka, ada yang senyum sambil mengetap bibir, senyum dengan sebelah bibir je menjungkit naik, dan macam-macam lagi (saya nampak bibir kamu sedang bergerak). Bukan tak boleh senyum macam tu sebab lain senyuman, maknanya lain ekspresi yang kita nak tunjuk, kan. Tapi, cuba cari the best smile you have depan cermin dan amalkan tiap hari senyuman yang macam tu. Saya selalu buat sejak sekolah rendah. Errr.. okey waktu sekolah rendah memang selalu buat LOL. Senyum depan cermin tiap kali baru masuk atau nak keluar dari bilik. Sebab saya tahu saya sebenarnya tak lawa jadi saya kena senyum banyak-banyak untuk tutup mana-mana yang kurang. Selalu dapat komen, kalau saya tak senyum, muka saya nampak garang. Bila senyum, comel pula. COMEL SEBAB SEJAK SEKOLAH RENDAH DAH DAPAT CARI CARA SENYUMAN YANG COMEL UNTUK MUKA SENDIRI HAHA. Kesimpulannya, kita perlu tahu bagaimana nak tutup kekurangan kita dengan menonjolkan kelebihan yang kita ada. Itu antara perkara paling lama ada dalam peraturan hidup saya kot, sebab saya belajar itu dari kecil.
Kenapa tiba-tiba dekat point ketujuh tu rasa macam dari pemilik blog kecantikan dah jadi consultant kecantikan dah ni? Haha. Baiklah, mungkin ada lagi tips lain dari saya berkenaan tips kulit cantik ni tapi saya tak dapat nak recall ataupun saya malas nak tulis sebab saya rasa benda tu semua orang tahu (contoh macam dapatkan tidur yang cukup untuk kulit sihat). Kita jumpa lagi pada entri akan datang. Kalau ada apa-apa cadangan nak tips apa-apa, sila tinggalkan di ruang komen secepat mungkin ya. Saya, Fina Sophie, consultant kecantikan anda. Ngahaha. Bye.

Next, tips mekap.

Ini kucing betina. Nama dia Gaga. Dia kata, "Saya nak ikut tips yang ke-7. Anda bagaimana?"
Share:

Wednesday, July 28, 2010

Fina goes random.

Updates.

Minggu lepas saya kata nak jadikan ini minggu tips kan? Bermula hari ini (Rabu) hingga Ahad, saya cuba hasilkan sekurang-kurangnya 3 entri, berkenaan tips. Saya kata sekurang-kurangnya. Boleh jadi lebih. Tapi tak janji. Sebab Sabtu dan Ahad saya cuti. Ewah. Tanyalah kenapa saya cuti. HAHAHA. Tak ada maknanya aku nak cuti blog. Aku rasa aku tetap update je blog kalau :
  • Ada mood. Biasanya ada. Biasanya saya generous kan? Generous dekat blog, I mean. Saya tak layak untuk generous pada kamu. Kamu yang generous sebab datang blog ni.
  • Ada wireless. Sekarang ni broadband diberhentikan perkhidmatan sebab tak bayar lagi okey fine la Celcom nasib baik selama ni line internet broadband berkelakuan baik sebab laju berdesup. Guna wireless pun laju berdesup HEAVEN
  • Kalau wireless tak ada, tak apa, boleh update guna handset ngahaha yang penting ada kredit.
Sebenarnya nak bagitahu, I already got permission for this Saturday (talked about it H E R E), yey. I hope everything is going to be just as planned, or maybe better. InsyALLAH. Talk later about this ;)

Tips.

I'll be giving you some tips on some things I think I'm QUITE good at. Contohnya tips bagi ayat pedas, tips untuk rasa okey even after buat silap, tips buat bodoh.. etc.

CEH TAKLAH. Bukan tips-tips macam tu. HAHAHA. Gurau la gurau tsk.

I was a dancer. Tengok header blog ni pun dah tahu. Tapi, was ya. Even I still have passion in it, sekarang ini saya lebih kepada melatih saja. Itupun hanya waktu cuti-cuti bila ada rezeki my dancer dapat offer buat performance untuk majlis-majlis (biasanya majlis kawen). Zaman untuk meronggeng dan persembahan tarian depan orang ramai dah tamat sebab dah tua. Masa tua ni baik guna untuk beribadah. Apa gelak-gelak. Dah 20 tahun kot (sebenarnya Disember ini 24). Padahal waktu kecil-kecil selalu cakap mau hidup 100 tahun tapi ni belum masuk separa pun dah merungut tua? Manusia ngahaha. Kita perlu membayar harga kematangan itu dengan umur kita. Itu perkara pasti.

Sebenarnya, stop buat performance sebab berat badan dah naik dan ikut kamus Fina Sophie, barang siapa dengan tinggi 4'9" dan mempunyai berat 50 (paling berat pernah capai 55KG wth nasib baik dah turun) maka dia adalah disqualified untuk terus menjadi seorang penari. Haha. Kau tengoklah. I'm on my way losing my weight apa.

So (kesimpulan alkisah I was a dancer tu), might be I bagi tips lebih kepada make ups kot ahaha ITU JE FINA? Yala itu ja, cerita je yang panjang haha. Why tips mekap? Sebab, sepanjang terlibat dengan dunia ronggeng, saya banyak belajar tentang make-uping. But cadangan Lian di S I N I (lihat komen) untuk bagi tips about dressing-up tu, I'll think about it. 

Okey good night all ;)

P.s : Kalau tengok dekat sidebar dekat tajuk BYGONES (archives), kamu akan perasaan saya dah delete entri-entri dari blog lama. Ah. A whole new blog (padahal ada niat juga nak republish/recycle entri-entri dari Sufilara.blogspot.com) :P 
Share:

Tuesday, July 27, 2010

Pemenang keTIGA Peraduan "Saya, Ema & Adira Berseri Bersama InnerShine"

Saya baru selesai berbuka puasa (puasa ganti hehehe) bila ada satu call masuk. Nombor baru yang bermula dari nombor 03 which saya terus cakap dalam hati "Ah line KL. Apa lagi nak promote-promote neh adeh" sebab dulu pernah kena panggilan beberapa kali promote barang apa entah haihs.

"Helo?"
"Helo boleh saya bercakap dengan Hasnie Falina?"
'Ya saya."
"Panggil Hasnie je lah kan."
"Err ya."
"Ini Kak **** dari Innershine, dah tahu kan kenapa dapat panggilan ni?"

Saya sengih. Sebut Innershine je dah tahu. HAHA. "Ya tau."

"Tahniah Hasnie salah seorang pemenang contest tu, hari Sabtu ni datang tau dekat 1Borneo (Kota Kinabalu). Datang sekitar pukul 6 petang, Adira & Ema ada konsert dekat stage utama dan ada booth Innershine juga. Habis konsert kita sama-sama gerak pergi dinner dekat Grand Borneo Hotel lepas tu ada lagi aktiviti-aktiviti lain".

Ceria saja suara akak tu. Aku pun apa lagi lah ikut ceria juga haha.

"Nanti saya confirmkan dekat akak bolehkan."
"Kalau boleh, datanglah. Hasnie boleh datang kan? Dah kumpul vote banyak tu."

Ceh. Perlu ke sebut? HAHAHA.

"Insya'Allah kak ^^"

Ingat ini contest oleh Innershine (Official) yang saya join sejak lebih kurang seminggu atau dua minggu lepas? Semalam (11:59 PM 25 July 2010) tarikh tutup kumpul votes, dan 10 penyertaan yang dapat undian tertinggi dapat hadiah. Inilah hadiahnya. Malam muda mudi. HAHAHA. I loike. Please dong jangan bayang yang bukan-bukan. Kalau ada lah. Saya berwaspada sentiasa. Fikiran orang bukan semua putih. Ada kelabu ada coklat ada biru dan ada kuning. Ada jernih.

Ini pengumuman bertulis Admin Page Innershine dekat Facebook : PENGUMUMAN


The rest I cerita dekat you all kalau saya dapat pergi dan dah balik. KALAU. I can't promise myself. Saya nak. It's been a while since I don't go anywhere tsk, tapi komitmen di sini macam merantai. If they cannot let me go, I can't. Okey now I miss my car waktu dekat kampus WTH aku menulis macam budak perempuan nak gula-gula kapas (- -")

Sekarang saya dah jadi pemenang rasmi peraduan 'Saya, Ema dan Adira berseri bersama InnerShine', maka dengan rasminya juga saya nak ucapkan banyak-banyak terima kasih pada pengundi-pengundi saya di luar sana yang selama ini menyokong saya, kepada pihak penaja, rakan-rakan kontest yang memberikan persaingan yang sihat dan sengit jugak heh, semua ada bakat (bakat memancing undi). Kita semua adalah pemenang, tiada pengalah.

Err.

Ada macam gaya Juara AF tak? Haha.

Tak adalah. Gurau. Saya sebenarnya memang serius nak ucap thanks ni. Thanks pada sesiapa yang memberi sumbangan VOTE anda. Every vote adalah berharga. Baru saya faham perasaan orang-orang yang kena bergantung dengan jumlah undian untuk mencapai sesuatu. Heh. Saya juga ada nampak ramai rakan-rakan yang turut sama vote, and that is just so sweet :') Thanks semua. Saya takkan dapat ranking number 3 kalau bukan sebab kamu semua. Top 3 tu. Dapat kejar peserta lain yang lebih awal mendaftar. 3 is good enough.

Lagipun I dapat beberapa compliments regarding that poster :') I won that, too. I just love praises :P

Ini contest pertama saya join, dan ini entri kedua saya berkenaan contest ni. I N I entri pertama.

saya tulis ini sebenarnya dalam keadaan mengantuk. Tolong maafkan saya jika saya ada terlebih merepekscertyu8inxhhf...rvtdbr siap tersenggung-sengguk lagiaargrd cdfs bye.


Yang benar,
Peserta ke-15 Peraduan "Saya, Ema & Adira Berseri Bersama InnerShine"
Share:

Sunday, July 25, 2010

Lirik Lagu Jangan Ada Air Mata by Paramitha Rusady

 .. Versi Fina Sophie

Kalau harus ku jujur padamu
Terus terang ku pernah kecewa
Namun ku tanya siapa yang mampu
Menepis takdir Yang Kuasa

Biar saja begitu adanya
Jangan ada air mata
Pergilah Fina lupakan saja
Semua yang pernah engkau rasakan

Lihat saja di mataku
Tiada dendam
Tiada duka
Doaku semoga kau bahagia
Saat ini ku perlukan
'tuk meraih masa depan
Bahagia pasti kan ku jelang


.. dan ini cadangan kulit album HAHAHAHA

Share:

Lirik Lagu Jangan Ada Air Mata by Paramitha Rusady

 .. Versi Fina Sophie

Kalau harus ku jujur padamu
Terus terang ku pernah kecewa
Namun ku tanya siapa yang mampu
Menepis takdir Yang Kuasa

Biar saja begitu adanya
Jangan ada air mata
Pergilah Fina lupakan saja
Semua yang pernah engkau rasakan

Lihat saja di mataku
Tiada dendam
Tiada duka
Doaku semoga kau bahagia
Saat ini ku perlukan
'tuk meraih masa depan
Bahagia pasti kan ku jelang


.. dan ini cadangan kulit album HAHAHAHA

Share:

Saturday, July 24, 2010

To Anonymous.


Menggeletar.

Gambar di atas snapshot komen entri I N I.

This is big. I don't know who's this anonymous is, but, he/she brought something big for me. Big enough, for all these years. For all this 4 years. 4 years. 4 years, guys. It's four years. Silap, BARU SEDAR. It's 5 years actually. FIVE.

*sebak*

I'd searched for June Edward in FB and there she is, with her cute baby. Muka sebiji macam mum dia. Especially part mata. She got her own life now. Well, who didn't. Everybody does. Again, IT'S BEEN FOUR FIVE YEARS and I am the one who is still shadowed with the past. Shame on me. Seeing her picture, I am truly happy for her. Saya tahu macamana glowingnya perasaan menjadi seorang isteri, kemudian menjadi seorang ibu.

*menitis*

Ini air mata bukan meminta simpati. Ini air mata bukan menangisi kisah dulu-dulu. Ini air mata yang dipendam sejak bertahun-tahun itu, baru hari ini berjaya dikeluarkan. Air mata yang aku pernah wish aku mampu untuk keluarkan. Ini air mata tanda aku melepaskan semua. Cerita yang aku bawa sejak aku di berblog di Friendster Blog, cerita yang aku bawa ke Sufilara.Com, hinggalah ke Sophiesm.Blogspot.com. Aku percaya ini hari yang bermakna pada aku. It's July kan? Genap 5 tahun. Kamu yang mengikuti aku setelah sekian lama, pasti mengerti.

Ini air mata juga tanda penghabisan. Pada Juliana, juga pada S. Pada my cousin, Padil. Pada Mazlan. Pada Ziela, Jasminah, Tia, Ernah, Salfuddin, Zul dan semua yang lain. Semua yang ada waktu itu. Walaupun habis menggeletar, tapi aku rasa beban dalam hati dah sedikit ringan.

Aku tak dapat cari words. Untuk bayangkan perasaan waktu ini. I guess, I only need just a person to say : 'Stop thinking about the past" then I will move on. Heh. Saya tak pernah terfikir ini, tapi saya rasa saya perlu buat sesuatu pada diari-diari lama saya. Kerana itu mungkin antara sebab selama ini saya agak sukar untuk move on.

To Anonymous, thanks. I think I know who you are but I might be wrong. And I do know, she's not with him pun. I know that before I finished my Form 6 lagi. Keep reading my blog :)

.. Dan, kepada rakan-rakan yang selama ini support blog ni, baca blog ni tiap kali ada entri baru, dan ada yang rajin komen entri-entri, saya sangat berterima kasih, sebab korang layan saja repekan saya walaupun korang tahu sebenarnya tak perlu layan pun :') Ada yang jadi silent reader saja, saya juga hargai yang itu. Saya menulis sebenarnya bukan mahu mengaibkan siapa-siapa. Kalau ada sesiapa rasa di-aibkan, tolong mesej saya secara privet, saya akan delete. Saya juga minta maaf, kalau selama ini saya ada terkasar bahasa, tersindir, dan segala yang ter-ter lagi. Apa yang saya tulis, semua ikhlas. Kalau saya puji, itu ikhlas. Kalau saya menegur, itu ikhlas. Kalau saya ketawa, itu ikhlas. Kalau saya menangis, itu juga ikhlas.

.. and no. Tidak perlu berkata apa-apa untuk menenangkan dan sabarkan aku. Aku tenang saja. Malah mungkin lebih tenang lebih dari yang kau bayangkan. Air mata ini bukan air mata untuk meratapi, tapi ini kerana aku lega.. Dapat kau beza tangis kesedihan dan tangis kelegaan?

I don't know about the future, but I have today. The past is already the past, and I cannot have it again no matter how. I've learnt that today.

Kalau masih sudi, silakan terus membaca blog saya. Silakan terus bersama saya.
Share:

Friday, July 23, 2010

Lirik lagu Tunjukkan Aku - Boneca

Rindu rambut lama :')


Musik dari jiwa
Lagu dari hati
Cerita sepurnama
Canda dan menangis

Belum ku selami
Caturan terjadi
Lelah dipukul badai
Apa mungkin terlerai?
Oh…

Soalan tersendu
Balas hampa bisu
Tuhan, tunjuk sesuatu
Apa dia yang satu itu?

Tunjukkan aku
Tunjukkan aku

Apa bisa ku cinta
Kamu seperti mana
Aku dicinta kamu?
Aku dijaga kamu?

Atau kamu terlalu
Indah buat diriku?
Beda dari diriku?
Aku pun tak menahu

Aku pun tak menahu
Aku pun tak menahu
Apa bisa ku cinta?
Apa bisa ku cinta?
Apa bisa ku cinta?

Tuhan, tunjukkan aku
Share:

Lirik lagu Tunjukkan Aku - Boneca

Rindu rambut lama :')


Musik dari jiwa
Lagu dari hati
Cerita sepurnama
Canda dan menangis

Belum ku selami
Caturan terjadi
Lelah dipukul badai
Apa mungkin terlerai?
Oh…

Soalan tersendu
Balas hampa bisu
Tuhan, tunjuk sesuatu
Apa dia yang satu itu?

Tunjukkan aku
Tunjukkan aku

Apa bisa ku cinta
Kamu seperti mana
Aku dicinta kamu?
Aku dijaga kamu?

Atau kamu terlalu
Indah buat diriku?
Beda dari diriku?
Aku pun tak menahu

Aku pun tak menahu
Aku pun tak menahu
Apa bisa ku cinta?
Apa bisa ku cinta?
Apa bisa ku cinta?

Tuhan, tunjukkan aku
Share:

Oh so random

Ini update yang ketiga buat hari ini.
  1. Pagi tadi,  mama bising-bising urgently minta adik hantar pergi pekan sebab ayah dah tunggu dekat situ. Pergi Kota Kinabalu @_@ Tak tahulah apa urusan yang urgent sangat. Tak sempat tanya. Hope everything is fine :/
  2. Tak buka kedai. Saya ada benda nak buat ngahaha
  3. Tunggu blogshop saya ya. Saya dah jumpa layout yang sesuai. Tunggu ;) (untuk perempuan-perempuan saja)
  4. Minggu akan datang saya buat minggu tips lah. Mahu tips? Nanti saya fikir saya nak bagi tips apa. Tips mekap kot. Haha. Kalau kamu mahu bagi cadangan lain, boleh tinggalkan mesej atau komen di sini :)
  5. Rindu menari.
  6. Rindu pada berat bermula angka 4. Sikit lagi, sikit lagi. Saya nak kurang sampai 45, boleh kan.
Itu saja.
Share:

Peserta Ke-15 Peraduan "Saya, Ema & Adira Berseri Bersama InnerShine"

Dua hari lagi pertandingan Innershine tu berakhir. Ada 29 penyertaan semua, dan sekarang di ranking ke tiga. Saya tak tahulah kenapa saya struggle sangat nak kumpul banyak-banyak votes. Padahal, jumpa artis-artis ni is so not me. Kenapa ya kenapa ya. Oh sebab saya nak glemer *jujur gila* sebab tu Tuhan taknak bagi saya pandai menyanyi. Dia bagi saya pandai menari je. Itupun menari tarian tradisional je. Tak glemer langsung (tapi saya suka). Sebab Dia tahu kalau saya berada di dunia glemer nanti saya kepala jadi besar HAHAHA. My mum pernah encourage me to try my luck for Akademi Fantasia. Cikgu Jalis pernah kata kalau saya masuk AF dia sure akan vote punya T__T (saya ingat lagi kata-kata cikgu okey) Sebenarnya cikgu sindir saya sebab saya susah nak keluarkan suara. Dia kata saya simpan suara. Padahal saya bukan pendiam sangat pun, please trust me T_T Kalau saya diam tu maknanya adalah something going on. Dan ex-bf kata dia suka juga  kalau saya jadi artis jadi pergilah try AF wth HAHAH. Why AF?

Dahlah merepek pula. Bukan tadi nak bincang kenapa saya masuk pertandingan tu ke (- -")

Yang pasti, saya juga memang sukaaa pergi grand dinner atau any exclusive dinner. Tanyalah kawan-kawan dekat kampus I, saya suka dinner. Sebab boleh melaram. Sambil melaram, sambil makan. Wah. Bukankah heaven. Itu macam terapi untuk saya :)

Terapi saya yang lain, shop for some new cloth, driving, arts, jalan-jalan, jog, novel Cecilia Ahern or Sophie Kinsella, komik Detective Conan, karaoke, cuba makanan baru, pergi tempat baru, ubah susunan barang-barang dekat bilik, makan KFC, blogging, doing something new..

Ah ya. Doing something new. I'm doing something new right now, so let me :)

Sekarang dah ranking ketiga. Currently 450 votes. Pemenang dikira dari nombor satu sampai atas dari nombor 5. Dua hari lagi untuk maintainkan kedudukan nombor 5 ke-atas, then isyALLAH ai masuk dalam list pemenang. Tarikh dinner 31hb Julai, sekitar 7.30 malam di Kota Kinabalu. 7.30 dekat Sabah dah malam dah sebab tu sebut malam. Tapi di Semenanjung, 7 malam atau 7 petang..? Whateverlahkan.

Eh saya off dulu. Ada orang hantar esemes (ceh sms je pun dah nak off. alasan)
Bye.

Yang benar,
Peserta ke-15 Peraduan "Saya, Ema & Adira Berseri Bersama InnerShine"
Share:

Bila dendam tak lagi bermakna.

Mungkin sebelum baca entri ini, kamu harus baca dulu entri yang I N I.

Dari kiri : Ng Ming Lee, yours truly, her, Zulnur'ain, Salfuddin, dan hujung sekali, Lee Thien Siong.

Ada satu waktu bila ketua kelas, Meikli (muka ketua kelas kami ni serius muka dia macam Shane Westlife. Tak tipu) buat rombakan kedudukan meja, aku lewat masuk kelas (sebab bertugas di pagar sekolah catit nama student yang lewat datang muahahah evil). Bila masuk kelas, meja saya entah ke mana-mana dah. Orang dah sedia maklum aku jenis tak kisah. Tapi letak pulak meja dekat paling depan wth hahaha. Kerja siapa entah. Waktu tu diorang susun secara grouping ala-ala macam susunan waktu tadika dulu. Kelakar bila ingat balik. Kalau ada ex-classmate baca blog ni, tolong jangan bagitahu saya itu idea siapa LOL.

Waktu itu saya nampak setiap group 5 orang, paling ramai 6 orang, dan ada satu group tu ada 3 orang dengan 3 meja saja kesian. Well, those three was her dengan dua orang kawan baru dia, juga antara kawan-kawan yang baik dengan saya. Seorang dengan nama glemer Djul (Zulnur'ain, I call him Zul) dan seorang lagi nama glemer Tsal (Salfuddin, but I call him Salfuddin juga). Saya masuk group diorang, selamba tarik kerusi dan meja ambil tempat duduk sebelah her. 

Tak lama selepas tu, Ah Ming (Ng Ming Lee, kami panggil Aming) dan Lee (Lee Thien) ambil tempat satu group dengan kami. Saya sebenarnya tak merasa apa-apa masalah ambil tempat duduk berdekatan dengan dia (mungkin waktu tu saya saja nak psiko orang kot ngahaha), dan hasilnya ada orang rasa serba salah. Bukan saya yang cakap, kawan dia yang cakap dia serba salah lalala.

Serba salah? Apa Fina cakap ni, kata anda.

*Mood serius, dahi berkerut* BEGINI.

Sometimes I fikir, why her? Kalau benda nak jadi pun, kalau S nak berpaling pun, kalau itu takdir, saya akur. Tetapi kenapa mesti dia. Dia yang bagi saya sebenarnya perempuan yang tahu berfikir, yang saya lihat sebenarnya mampu menghargai persahabatan. Bukan setakat pandai membagi alasan "Be professional" dan "Semua ini di luar jangkaan kami sendiri." Peh. Ini soal hati dan perasaan beb. Tiada urusan rasmi. Jadi aku nak cakap, professional kepala hotak (tsk sorry terkasar). Lagipun part mana ketidakprofesionalan aku waktu tu kalau professionalism itu yang dipersoalkan? Memang aku insan patah hati yang di tengah malam menangis sendirian waktu itu. Memang aku insan patah hati yang menahan rasa remuk tiap kali dan SETIAP HARI melihat perempuan itu di kelas waktu itu tapi sekali pun aku tidak pernah bermasam muka, tidak pernah menjauhi sebab aku hanya lebih kuat untuk hanya memerhati, tanpa kata. Aku tiada kata untuk diucapkan, sebab aku tahu itu semua telah tiada. Aku malah tidak berikhtiar untuk berkata apa. Semua sebab aku tak daya apa-apa saat nyawa aku sendiri perlahan-lahan meracuni hidup aku *senyum pahit*. Di luar aku masih ketawa. Tapi di hati, ribut ombak badai puting beliung semua ada.

Bukan aku yang menjaja cerita minta dibelas kasihan. Mangsa luahan kekesalan aku hanya pada Ziela. Kesian Ziela. Kadang-kadang dia marah juga dengan sikap saya yang dia sifatkan EGO. Satu perkara aku suka berkawan dengan Ziela, kerana dari awal sekolah menengah lagi aku sudah ada tempat untuk bicara tentang satu-satu hal dengan cara yang matang. Hee. Dan seorang lagi tempat aku mengadu, Padil. Kadang-kadang bila ditanya, aku akan bercakap tentang hal tu pada Padil, sepupu aku juga rakan baik aku juga rakan baik S. Itu pun setakat yang aku rasa dia patut tahu. Aku kata aku kecewa, dan bila aku kata aku kecewa, aku memang kecewa. Tidak perlu lebih banyak berkata, sebab itu lebih melukakan aku. Satu, aku kecewa hal S dan perempuan itu. Dua, aku kecewa cousin yang membesar bersama aku sendiri merahsiakan semua itu dari aku. Pengkhianatan pertama. The first cut. Again, hanya pada mereka sahaja. Itupun hanya bila ditanya. Kalau orang lain yang bertanya, mungkin aku akan jawap beberapa patah. Kemudian diam. I guess, diam saya diorang boleh faham sebab semua orang waktu tu macam faham :P

Semua orang maksud saya, rakan-rakan dari ketiga-tiga dari kelas form 6. Kelas Ekonomi, Kelas Geografi, dan Kelas Sastera. Budak form lain tak boleh masuk campur hal budak-budak dewasa. HAHA.

Hal yang sepatutnya hanya diketahui antara kami dan orang-orang terdekat saja, telah terang-terang orang-orang yang tidak berkepentingan dalam hal ini turut tahu, malah mungkin lebih tahu. Jadi, jika profesionalism itu yang diminta, jangan minta pada aku. Bukan aku tapi dia sendiri. Dan hanya dia.

Dan alasan "Semua itu di luar sangkaan kami." Apa yang di luar sangkaan agaknya. Cinta antara kamu? Heh. Aku ingat sampai sekarang, saat kamu berdua berani-berani melukakan hati. Kejadian berlaku waktu Julai tapi sebelum cuti semester akhir persekolahan bermula pun perempuan tu dah berpaling pada orang lain selain S. Cinta apa itu? That time, orang cakap pada saya, S ketulahan. Ketulahan itu samalah macam pepatah what goes around comes around. Karma. Aku terlalu muda untuk mengerti permainan hidup. Masih belum melihat dunia luar, di mana bersangka baik tidak selamanya akan membantu malah rasionaliti yang positif dan kritikal itu yang paling membantu.

Kita pernah beberapa lama berkongsi rahsia sebelum kejadian tu menimpa kita. Aku tau kamu berminat dekat budak lelaki pengawas sekolah tu jadi saya tak sangka lain yang berlaku. Aku tak sangka aku tak diundang ke majlis sambutan hari jadi kamu, rupa-rupanya sebab S ada mahu turut meraikan bersama kamu, malam kamu dilihat rapat semacam, juga malam kamu declare. And, you know what, Mazlan is the first one who told me what was going on. Semua orang tahu tapi tak ada siapa yang berani nak buka mulut depan saya. Cuma Mazlan saja yang tampil, bagitahu. Saya mula-mula tak percaya. Dia kata dia datang sebagai seorang kawan. Dia cakap lagi dia bukan nak hasut, sebab dia cakap benda betul. Ingatan saya jelas lagi. Dia kata dia bukan nak hasut. Tsk.

Aku ingat dulu, aku cukup beriya-iya menolak apa yang dikatakan oleh Mazlan. I'd never trust Mazlan anyway. Dia tu ada rekod buruk sebab pernah hancurkan hati my bestfriend Ziela huh. Walaupun deep inside, aku memang sudah sedia merasakan kelainan, tapi aku sendiri tidak mahu percaya pada naluri aku sendiri sebab aku percaya. Aku percaya pada sahabat aku. Heh. Kenapa sampai sekrang aku tidak pernah belajar, sahabat itu bukan semua boleh dipercaya?

Selepas semua dah pasti, selepas akhirnya S sendiri mengaku, lepas tu baru yang lain satu-satu mengiyakan. Banyak yang diorang saksikan sendiri di belakang pengetahuan saya. Bila ditanya kenapa baru nak bagitahu, alasan mereka, mereka tak sanggup bagitahu sebelum ni.

Do you have any idea of how heart-breaking it was? *senyum pahit lagi* I was just 19 years-old while struggling myself on one of the most painful circumstance in my life. Still.

Dulu mungkin aku ada menaruh sedikit rasa dendam. Tapi sekarang, sudah bertahun-tahun pun. Setelah ada noktah di baris akhir entri ini, maknanya aku telah selesai.

Aku harap kau baca. Aku tulis entri ni sebab aku rindu kamu, kamu, kamu dan kamu. Paling utama, kamu, perempuan. Walau apa yang pernah berlaku, saya tidak punya dendam yang terlalu pada kamu. Cemburu itu, mungkin. Sebab kamu lebih cantik. She's a mix. No wonderlahkan. Aku lepaskan semua. Sebab, kita pernah ketawa bersama. Kita pernah jalan beriringan bersama.

Paling utama, kita pernah bersahabat.

Picture atas tu aku jumpa di blog friendster aku dulu :')

Salfudin - Antara rakan yang kata-kata dia tak pernah upaya untuk aku patahkan. He called me Nie'. Gila annoying. Juga my fullname. Hasnie Falina.
Zulnur'ain - Zul, saya minta maaf.
Aming - Mana kamu?
Lee - Boleh tak jangan timbul tenggelam timbul tenggelam :P

Juliana - I've been searching for you, kinda miss you. I really do. Kita tak sempat nak berkawan lama kan?
Share:

Thursday, July 22, 2010

Blogging Me.




Saya jawab (wah).

Sorry if ada kawan-kawan yang ikut blog ni pening-pening sikit dengan sikap owner yang sekejap begini sekejap begitu. Anyhow, this is my final decision buat masa ini. Hati saya mahu berumah di teratak baru. Teratak Sophiesm, tetap menggunakan platform blogger. Saya tolak keinginan sendiri untuk berbelog di Wordpress.

Kita mula dari awal.

Saya mula berblog pada September 2006 di dotblogsdotfriendsterdotcom bhahah. Ini dia http://fina_sophie.blogs.friendster.com. Saya rasa ada entri yang saya pernah TERpadam, padahal sepatutnya saya tak padam entri yang tu. SAYANG (- -"). Mungkin ter-Mark sekali dengan entri-entri yang saya wish nak padam waktu tu. Tapi tak apa, jangan ingat jangan ingat.

Waktu di friendsterblogs, dah ada beberapa orang rakan-rakan friendster yang rajin ikut perkembangan blog yang merapu entah hapa je dalam tu, dahlah tak kemas, berserabut lagi. Semak pula tu haha. Tapi yeap rasanya macam yang Kak Sakinah (ceh ceh ceh) pernah cakap, penulisan saya dari dulu tak banyak berubah eh tak banyak berubah ke tak berubah? Hehe. Ada kot sikittttt. Nanti kita cerita-cerita blogger yang kalau tidak banyak, ada sedikit bagi pengaruh dalam penulisan saya.

Lepas tu waktu awal 2007, kawan satu kampus juga seorang blogger aktif waktu tu, nama internet dia Hyuuga ajak blogging dekat blogger. May 2007 baru terbuka hati nak join.



Waktu itu dah mula guna nama sufilara dah. Tolong jangan tanya dari mana saya dapat nama Sufilara, sebab saya dah lupa. That was years ago. Mungkin saya ada pernah tulis, ada siapa-siapa ingat? Bhahahah. Tajuk blog saya pernah jadi 'Awakening The Best In Her' (waktu yang sama saya daftar YouTube, sebab tu dekat YouTube nama saya guna username 'bestinher' - -"). Pernah guna 'Embroidered Memories'. Yang lain saya dah tak ingat. Paling lama guna tajuk 'Elevator Thoughts'.

2 Oktober 2009, rasmi blog Sufilara dijadikan domain. Sufilaradotcom :')

Suka duka perit pedih rajuk. Yang gumbira, yang childish, yang sakit, yang bahagia. Banyak saya kongsi dalam Sufilara. BANYAK. Semuanya 746 entri yang berjaya di-publish. Tidak termasuk 11 post yang masih dalam draft. 746 jenis rasa. 746 jenis cerita. Mungkin ada yang berkisar pada kisah yang sama, tapi tetap ada yang berbeza.

Bukan sekali saya cuba memprivetkan blog. Mungkin dua kali. Jujur, cubaan yang pertama itu adalah kerana saya mahu mengelak. I was a girl who keeps running away, yes I was. You might think it's stupid, but hell, who'd never done mistakes, TELL ME.

Kali kedua privet, saya awal-awal lagi sudah merancang untuk berpindah, cuma tak umum pun. Bajet artis ke apa sikit-sikit nak umum T___T. But I do made some hints.. Hehe. Okey then, saya privet blog Sufilara.Com dengan beberapa orang readers yang dapat akses. Sambil berblog dalam tu macam biasa, saya sebenarnya sedang membina satu lagi blog public yang mula-mula menggunakan URL lain. Bukan Sophiesm. Mula-mula saya rancang untuk berblog di blog privet itu secara rahsia-rahsia sahaja tak ada siapa yang tahu melainkan orang-orang yang singgah blogwalk. Saya tak merancang untuk bagitahu orang lain URL blog itu langsung. Yah, kan mahu berblog dengan identiti rahsia kan. Tapi Yulie (Yulie lagiii haha :P) had changed my mind. She said something yang buat saya fikir balik tentang tindakan tu. Dia kata, sampai bila nak lari. Lari dari orang-orang yang berperasangka buruk. Heh.

Bila Sophiesm dah diumumkan kewujudan dia, perlahan-lahan saya lepaskan Sufilara.Com yang membawa kepada perpindahan saya ke Sophiesm.Blogspot.Com. Bila dah stabil dekat Sophiesm, saya mula berhenti menulis di Sufilara.Com tapi perlu membuka blog tu kembali kepada umum sebab saya pasang widget redirect dari Sufilara automatik terus Sophiesm. Kalau tak buka, orang tak dapat nak redirect. Page Rank Sufilara.Com adalah 3, banyak google search masuk. Ramai rakan-rakan blogger yang tak update link saya lagi. Tak kisah. Rindu nanti diorang cari lah hahah.

Seperti yang saya dah cakap, Sufilara.Com kini milik orang lain. Dah balik yang asal - http://sufilara.blogspot.com. Jadi saya kena cakap SufilaraBS T_T. Ok SUFILARABS. Haha. Blog itu dah privet balik sekarang sebab saya rasa dah cukup masa untuk redirect orang. Saya malas nak keep SufilaraBS ditayangkan pada umum. Plus, dah no-index dekat google (kalau masih jumpa dekat google tu nasiblah). Kalau klik pun, entri tak jumpa sebab dah privet habis semua. Pendek kata, DAH PRIVET. Panjang pula kata apa?

Kenapa dari Sufilara ke Sophiesm?

  1. Saya ada hidup baru sekarang.
  2. Tidak banyak, tapi saya dah rasa sedikit rasa tidak kena pada perkataan Lara.
  3. Kehidupan baru.
  4. Cerita baru.
  5. Baru.
Get it get it? :P

Kalau ada apa-apa lagi, tanya. Tapi kalau saya jawap dulu dengan pertanyaan 'KENAPA NAK TAHU?', jangan terasa pula. No worries, I baik.

Orang watak jahat dalam drama selalu mengaku baik atau mengaku jahat? NGAHAHAH.
Share:

Wednesday, July 21, 2010

Ole-ole dari Taiwan.

Saya panggil kasut ini KASUT RETRO
Saiz 35 MYR39.90

Ingat lagi, saya beli kasut ni waktu keluar dengan Beatrice Wong, rakan kolej juga rakan satu kumpulan SDG Self Developement Group. Budak UUM tahulah apa itu SDG. RINDU BEATRICE T__T, serious I miss her. She's one of a kind. Loyal, sweet, cold, less talk, strong, determined, sometimes confused, honest, and very appreciative towards her friends. It was her room I'll never forget to stop by. Dia bukan jenis yang boleh get along dengan semua orang sebab dia tak give a damn to entertain orang yang dia takda rasa nak berkawan, and I guess that's why we're close back then. Ngahaha. Dia sepanjang saya kenal, tak pernah tahan dengan roomate dia. Setiap akhir semester tulis surat minta tukar bilik dekat pejabat am kolej, tiap awal semester tukar. Sampailah waktu semester akhir, dia bagitahu yang orang pejabat kolej bagi dia terus duduk satu bilik seorang ngahaha. That was so funny. Kalau ikut peraturan sebenar, student biasanya tak dibenarkan duduk bilik seorang-seorang. Tapi pihak pengurusan kolej jadi generous sangat hari tu mungkin sebab some exception or some other thing. I don't know.

Tak pakai contact lens :P

Waktu beli kasut retro inilah kali terakhir keluar dengan dia, kalau tidak silap.

Okey darls, let's move on.

Ingat entri waktu my mum pergi Taiwan dan sekarang dah balik? (tiba-tiba teringat hari tu cancel plan pergi Aussie sebab kekangan masa. Haih. Jangan ingat, jangan ingat). She bought us some stuff. Key chains, sweets LOL sayang nak makan semua comel-comel haha :P Baju-baju paling banyak, tapi taklah banyak mana pun.

My mum beli cardigan warna pink lusuh. I long for this kind of cardigan. Wee! Thanks Ma ^^ :


Oh ghost DEBAB. Walaupun dah turun 3KGs, masih tetap DEBAB. Alhamdulillah, SAYA DEBAB (- -")

Yang lelaki mama belikan kemeja T, yang perempuan belikan dress. Ada rantai juga untuk saya dan Dana tapi tak apalah Dana kau ambillah dua-dua. Dana dapat dress cantik. Dress Dana :



DAN JENGJENGJENGGG :


Diimport dari Taiwan okey (macamlah Malaysia tak ada). Dress polkadot hitam putih di atas ni cantik kan? Cakap 'cantik' sekarang cepat. Haha. OKEY BAIK, biasa-biasa saja. Dan sebenarnya nak cakap, SAYA DAH ADA DRESS YANG MATCH DENGAN HEELS RETRO SAYA TADI! Bhahahah sorry, can't help. Saya kesukaan :')

Sekian entri show-off.
Share:

Ole-ole dari Taiwan.

Saya panggil kasut ini KASUT RETRO
Saiz 35 MYR39.90

Ingat lagi, saya beli kasut ni waktu keluar dengan Beatrice Wong, rakan kolej juga rakan satu kumpulan SDG Self Developement Group. Budak UUM tahulah apa itu SDG. RINDU BEATRICE T__T, serious I miss her. She's one of a kind. Loyal, sweet, cold, less talk, strong, determined, sometimes confused, honest, and very appreciative towards her friends. It was her room I'll never forget to stop by. Dia bukan jenis yang boleh get along dengan semua orang sebab dia tak give a damn to entertain orang yang dia takda rasa nak berkawan, and I guess that's why we're close back then. Ngahaha. Dia sepanjang saya kenal, tak pernah tahan dengan roomate dia. Setiap akhir semester tulis surat minta tukar bilik dekat pejabat am kolej, tiap awal semester tukar. Sampailah waktu semester akhir, dia bagitahu yang orang pejabat kolej bagi dia terus duduk satu bilik seorang ngahaha. That was so funny. Kalau ikut peraturan sebenar, student biasanya tak dibenarkan duduk bilik seorang-seorang. Tapi pihak pengurusan kolej jadi generous sangat hari tu mungkin sebab some exception or some other thing. I don't know.

Tak pakai contact lens :P

Waktu beli kasut retro inilah kali terakhir keluar dengan dia, kalau tidak silap.

Okey darls, let's move on.

Ingat entri waktu my mum pergi Taiwan dan sekarang dah balik? (tiba-tiba teringat hari tu cancel plan pergi Aussie sebab kekangan masa. Haih. Jangan ingat, jangan ingat). She bought us some stuff. Key chains, sweets LOL sayang nak makan semua comel-comel haha :P Baju-baju paling banyak, tapi taklah banyak mana pun.

My mum beli cardigan warna pink lusuh. I long for this kind of cardigan. Wee! Thanks Ma ^^ :


Oh ghost DEBAB. Walaupun dah turun 3KGs, masih tetap DEBAB. Alhamdulillah, SAYA DEBAB (- -")

Yang lelaki mama belikan kemeja T, yang perempuan belikan dress. Ada rantai juga untuk saya dan Dana tapi tak apalah Dana kau ambillah dua-dua. Dana dapat dress cantik. Dress Dana :



DAN JENGJENGJENGGG :


Diimport dari Taiwan okey (macamlah Malaysia tak ada). Dress polkadot hitam putih di atas ni cantik kan? Cakap 'cantik' sekarang cepat. Haha. OKEY BAIK, biasa-biasa saja. Dan sebenarnya nak cakap, SAYA DAH ADA DRESS YANG MATCH DENGAN HEELS RETRO SAYA TADI! Bhahahah sorry, can't help. Saya kesukaan :')

Sekian entri show-off.
Share:

Innerself.


Semalam ..

Best guyfriend : "Deep Inside - The ex asking for another chance .. is it ---?"
Me : "Nope la .. I'm sorry you read that :/ But it's actually yang baru-baru clash ni."
Best guyfriend : "Oh. Budak --- tu? Saja nak tahu. Masih contact lagi?"
Me : "Oh, semalam, Fina dan dia dah settle. Dah slow talk. I guess, masing-masing sudah faham.. :)"
Best guyfriend : "Dia baca blog Fina juga?"
Me : "Nope. He never cares anyway."
Best guyfriend : "Hm.. Screw him. Haha."
Me : "No. Don't screw. Haha. He's still the one who used to touch my heart. ---- . It's over now. He'll find another. ----- ."
Best guyfriend : "Screw him for not appreciating --- and the girl who write her blog .. Is it that deep?"
Me : "What deep?"
Best guyfriend : "He touched your heart .. Deep enough?"

Mesej yang terakhir tu sampai lambat. Line maxis macam ni selalu kan, boleh pula mesej sesat ke mana-mana sebelum sampai dekat receiver :P Bila mesej tu sampai, saya tahu dia dah tidur.

Me : "What do you mean?"

Nanti-nanti dia free, dia jawaplah.

.
.
.

Hari ini ..

Soalan itu simpel, tapi saya tidak biasa dengan soalan macam tu. Agak menyentuh rasa. Bukan sebab saya tak suka, tapi ia buat saya sebak. Ada sesuatu di sebalik pertanyaan tu yang buat saya sedar sesuatu, tapi tak boleh cakap dekat sini. Nanti bila-bila boleh, saya cakaplah. Heh.

Deep enough .. ?

Deep enough .. .. ?

Deep enough .. .. .. ?

I keep asking myself. Kenapa rasa macam dalam hati kena cucuk. Mau ketawa, tapi sebak dalam masa yang sama. Ah mental. Dear heart, what's your answer. I doubt myself of how deep he had touched my heart cuz as far as I hardly know, DEEP ENOUGH is like WHAT I felt when the first time I fell in love. It would be never enough again, I once believe. Now that I believe that I WILL again someday, but, about WHAT I had have with him (the guy we talked about), WAS IT DEEP ENOUGH? 

Trust me, sometimes it's good to make a girl cry. It relieves her.


Note : yang ada tanda sengkang (-) tu sebab ada part saya potong, tak sesuai untuk umum.
Share:

Tuesday, July 20, 2010

Sufilara.Com in Wordpress

Lebih cepat dari yang dijangka, Sufilara.Com dah bertukar pemilik SEMALAM. Sebelum ni saya cakap by October kan? Well, yeap, mari ucap selamat tinggal pada dia sekarang juga tsk tsk.

Sekarang dia di bawah platform Wordpress, website tu masih dalam pembinaan lagi. Jadi kalau kamu click ke sana pun, hanya nampak website yang masih tak siap. Memang tak ada apa lagi. Tengoklah dalam sebulan lagi kan. The owner nampak macam sibuk saja.

Okey nak cakap itu je.
Share:

Monday, July 19, 2010

Mama ku pulang dari kota.


Sudah cukup empat hari mama di Taiwan kan kan kan?

Ketung ketang dekat dapur sambil Pipie ganti saya jaga kedai sekejap. Saya baru selesai masak untuk makan tengahari waktu ayah balik waktu lunch dari pejabat. Waktu saya sedang set meja makan ;

Ayah : Flight mama delay sampai esok.. aiya..
Saya : Oh baguslah tu (Dalam hati : Sempatlah mama jalan-jalan lagi sehari lepas tu ada tambahan ole-ole hehehehehe walaupun hampa sikit sebab tak berpeluang mak aku rasa masakan aku hari ni. Masakan baru cipta sendiri. Apa tu Fina? RAHSIA)
Ayah : *diam saja sambil berlalu*

Di dapur, kemas sambil masak satu lagi juadah tambahan untuk appetizer. Untuk tambah selera makan. Hoho. Memang selera. Macam lipas kudung buat kerja. Sambil masak, sambil basuh bekas yang dah diguna. Ambil masa kurang dari 15 minit je wahaha bangga. Kau boleh? Saya tahu, sakit je hati orang yang tak suka blog aku ngahaha.

Dalam kurang dari 15 minit tu berketung ketang lagi dalam dapur, sempat fikir. Tak boleh percaya parent aku ni kadang-kadang. Suka tau macam tu. Contoh, beberapa tahun lepas diorang pergi KK (kenapa bagi contoh tahun lepas-lepas punya? Baca habis dulu :D), lepas tu dalam pukul 3 petang parents telefon yang diorang akan sampai malam. Rupanya setengah jam lepas tu kereta dah parking depan rumah. Sengal tak LOL. Tapi lepas tu, jangan harap nak percaya 100%. Kalau parents out of town, kalau ada apa-apa, diorang akan call. Kononnya esok baru balik lah. Tengah malam baru sampailah. Aku iyakan saja. Lepas tu gigih kerah adik-adik pergi kemas rumah SEKARANG semua terus gerak. Ngahahah. Dulu mungkinlah akan sampai ke hujung tertipu, tapi sekarang dah makin besar, dah boleh faham kerut muka macamana kalau serius atau saja-saja nak kelentong or even dari nada suara pun dah tahu. Bila makin tua ni, naluri dan gerak hati punya daya sensor ni makin tajam ceh ceh ceh.

Dari satu sudut berbeza, secara tak langsung ibu bapa (nak bahasa melayu sangat nah amik IBU BAPA) telah mengajar saya sesuatu. Sesuatu yang bernilai dalam hidup. Sesuatu yang saya aware sampai hari ini dan akan datang, insyALLAH. Nak dengar, dengar saja. Tak perlu melawan, malah bagi peluang. Dengar boleh, tapi percaya jangan terlalu. Pilih langkah tunggu dan lihat. Sesuatu yang tiada dalam silibus pendidikan formal kita.

Tapi pesan saya, jangan selalu ambil langkah tunggu dan lihat. Depends on situation. Nanti menyesal. Yet, if ever you realize you dah buat mistake, do not fall, dear. Been there. And I know how it feels. Just don't give up. Ingat saja itu ujian Allah buat kita dan kamu kamu kamu.

Sempat lagi nak buat sesi bagaiii.
.
.
.

Waktu dekat ruang tamu semua kumpul dekat depan TV.

Ayah buat pengumuman selepas tengok handset : Mesej ayah sudah sampai. Kapal mama sudah mendarat mungkin.
Saya : Aik mama balik hari ni juga? Pura-pura sikit untuk terkejut. (Dalam hati : Baguslah sempat mama tengok saya masak apa lepas tu jeles sebab mama sendiri tak pernah masak masakan ni ngahaha memang nak kena pelangkung)
Ayah : Delay sejam *sengih sikit*

Tau dahhhh ngahaha. Flight delay sehari konon, rupanya sejam saja. Comel kan ayah saya. Theehehe. Yang saya paling seronok sebenarnya, nak tengok mama shopping apa. LOL.

Sempat pesan dekat adik-adik : Jangan habiskan lauk tu tau bagi mama rasa HAHAHA.



Nak ulang lagi sekali. COMEL KAN MEREKA. I learnt so much about life, through them and people around me. I've saw all the good and bad things, that keep me who I am today. Merekalah tulang belakang saya, mereka-lah sahabat saya, mereka-lah bahu tempat saya menangis, mereka-lah segalanya. I've done so much mistake in my life, but they are always there, trusting me and keep me right when I feel like there's nothing right left for me :')

From the bottom of my red beating heart; which actually got no bottom, I love you.
Share:

Perkara Pertama hingga Keenam.

I just read Yulie's latest entry on her blog. I don't know why but she said something that make me keep on nodding my head LOL keep nodding. No lah. Senyum saja.

Okey baik mari cakap dalam bahasa melayu penuh ya. Ngahahaa. Adoi.

Pertama, tengok berita semalam tentang Mohd Rizal Shaari 33 dan isteri beliau, Norhayu Mat Hanafi 29 (pergh siap ingat umur hahaha). Dapat anak kembar empat wo. Itupun selepas 7 tahun berkahwin dan menunggu. Anak itu rezeki kan? Lihat, itu kasih sayang ALLAH pada manusia yang bersabar. Jadi aku juga harus begitu. Aku, I mean, termasuklah kita semua, mungkin hari ini kita diuji ALLAH dengan dugaan seberat apapun, jadi nanti kita akan lebih menghargai nikmat yang ALLAH bagi. InsyaALLAH :')

Kedua, review dan komen tentang blog aku oleh kawan blogger kita, Faiz. Ada beberapa perkara yang ada sedikit salah faham tentang blog ini, dan saya rasa saya perlu nak justify benda ni sebab kesian dekat blog saya, dia kecil hati sebab disalah erti. Ramai blogger yang baru dikenali akhir-akhir ini jadikan blog ni sebagai  slaah satu blog tempat untuk singgah dan blogwalk, saya tak kisah. Saya cuma nak perbetulkan SIKIT atau bagitahu information yang diorang mungkin tak faham. Saya dah taknak jadi mangsa salah faham dah. Isn't fun at all.
  1. Pada awal-awal isi blog ini, MEMANG banyak tips dan tutorial sebab itu antara entri yang saya pilih dari Sufilara.Com untuk transfer ke Sophiesm.blogspot.com (babai Sufilara.Com, sekarang dah balik ke Sufilara.blogspot.com T_T). Ini blog ke-tiga saya, dan kategori tips dan tutorial adalah sampingan sahaja. Sesungguhnya, ini blog peribadi SEJAK AWAL LAGI dan akan terus jadi blog peribadi. This is why, before you are about to make any review of someone, or some blog, please do some research. Nanti terrrrrprovide information yang kurang tepat. Not fair.
  2. Blog ini tak cukup warna warni ke Faiz? :P I sakit mata kalau liplap-liplap T_T Who cares anyway readers nak datang balik atau tak, (alamak tercakap inggeris) Saya tak peduli pembaca nak datang balik atau tak. Kalau diorang rasa blog saya ini tak cantik maka isinya pasti 100% tak menarik, banyak lagi blog-blog lebih lawa. Pilih pilih. Count me out. Bukan semua blogger ada purpose yang sama untuk berblog, setuju?
  3. Tentang dwi-bahasa itu, ya saya akui dan terima kasih. Occationally (alamak tercakap inggeris lagi), saya cuba untuk menulis dalam bahasa penuh. Sayangnya, ada perkara lebih berkesan diterangkan dalam bahasa melayu, ada perkara lebih berkesan diterangkan dalam bahasa inggeris. Macamana? Saya cuba yang terbaik, apapun.
  4. Tentang font, semua orang ada penilaian yang subjektif. Ada orang utamakan blog entri, ada orang melihat isi-isi di sidebar saja ;) Ada yang kata font blog saya okey. Ada yang kata tak okey. Kita ikut majoriti. Tapi paling penting ikut autokrasi. Autocracy : This is a blog governed by a single ruler who has unlimited power. Kamu sedang membaca blog di bawah blogger diktator sekarang ini. Sila bertendang ehh, BERTENANG.
Baiklah. Nanti aku review balik blog kamu, mahu?

Ketiga, saya rasa blessed menjadi seorang wanita single ewah wanita ke perempuannn. Macam Kak Lyana cakap dulu, aku harap jodoh aku dengan orang yang baca blog aku, boleh? Hanya sebab aku dah malas nak buka diri aku untuk dikenali. Aku tak larat, boleh macam tu? Jadi, baca blog aku saja boleh? Confirm reject. LOL.

Keempat,
saya baru semalam khatam tengok cerita My Name Is Khan. Insaf. Khatam Al-Qur'an? Baru sekali T_T

Kelima, happy Monday you guys :)

Keenam, saya sihat. Kamu apa khabar?
Share:

Sunday, July 18, 2010

Babai Sufilara.Com

Lamanya tak update blog. LOL Baru dua hari.
  1. Perkembangan The Biggest Loser in 30 Days (dah lebih 30 hari dah).
  2. Something I told you I want to talk about. It's a very small matter actually, but I want to keep it in here.
  3. My brother, Pipie. Pindah sekolah. Last Friday was his last day there before moving to his new school.
  4. Review entry for my blog from my new blog friend, in http://tuudia.blogspot.com/ tepat pukul 12.00 PM tadi, 18 Julai 2010 ;) Jom kita tengok what this new friend has to say about this blog here >> http://tuudia.blogspot.com/2010/07/tuudia-marathon-25-minta-tolong-siapa.html.
  5. Since I'm not using Sufilara.Com anymore after this coming October 2010), my brother wished untuk guna domain tu untuk website baru dia since dia kata nama tu unik and setakat ni tak ada lagi orang lain guna Sufilara. Even google pun, you will be redirect to me.. the only user of Sufilara in this whole wide world LOL. Erh. Nyampah dekat Fina. Hahah. Okey gunalah adikku, gunalah. Masih dalam perancangan lagi sebenarnya. But the plan untuk buat that website insyALLAH jadi. Sebab dia dah beli wordpress template and I helped him to choose the template.
  6. Lottttttts of stories. Oh gosh. Lately I selalu je ada benda nak cakap kan.
  7. Gamabr header tu gambar sementara. Tolong vote for me okey darls ;)
Okey bye for now. Got to go.
By the way, I wanna say thanks to Faiz atas reviewnya dan teguran-teguran yang membina about my blog. Appreciate that ;)
Share: