2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Kecantikan Dan Kesihatan
Thursday, June 10, 2010 posted at 00:28 ♥

OMG tajuk entri dull gila T_T


Telah meminjam buku-buku yang ini dari Perpustakaan Negeri Sabah Cawangan Ranau (yang dah 1-2 tahun buka tapi saya baru berpeluang nak pergi), termasuk buku 'Honk If You're Malaysian'. Buku yang kelakar, hoho. Anyway, fokus health-book ini saja. Buku masakan untuk orang yang sedang menjaga makan. Due date untuk dikembalikan, Jumaat ini, 11 June. Note for myself. Dah tengok-tengok sekali imbas dari page awal sampai page akhir then end up perut berkeriuk-keriuk sebab tengok gambar-gambar makanan. Terliur. Cet. I guess I'll just stick with 'The Biggest Loser' show to keep myself motivated lah (- -")

Produk-produk penjagaan kesihatan luar dan dalam. Oh I love this kind of product! :D

Hair Removal Cream.
MYR16.90


L'élan Vital SPA Lite Body Shaping Shower Salt
2 bottle for MYR30.00

.. nama pun body shaping shower. Dalam bentuk scrub, dan pakai after shower. I've tried sebotol dulu, and it really works, so this time I beli lagi dua botol ;) Selain shaping your body, it keeps your skin super smooth weh.. Worth it, berbanding kalau pergi ke real spa, just need to work a bit hard sebab kerja-kerja mengurut kan. Kalau dekat spa, tinggal serah badan je. Eh lain bunyik serah badan.

HairTec's Product Set
MYR 91.40

..Penjagaan lengkap (I hope) for my precious hair.


Let's see again a bit closer ..

Intensive Tonic
Thick and Strong for Fine and Fragile Hair
Smooth and Glossy for Dry and Damaged Hair
Smoothing Creme
Intensive Serum

..I've tried HairTec's Intensive Mask BEFORE (which nak beli lagi hari tu tapi out of stock) dan hasilnya memang langsung tidak mengecewakan. Kesannya serta merta dan even maybe kimia kuat, tapi tidak nampak tanda-tanda rambut akan rosak. Sihat memanjang. Bau saloon, and I like it HAHA. Kebetulan, my mom guna HairTec untuk masalah kelemumur dan dia nampak satisfied. Saya tak beli shampoo HairTec untuk kelemumur sebab tak ada masalah kelemumur sangat. Cuma rambut rosak gara-gara beberapa bulan lepas buat rebond, so I need to pay extra attention for my hair mula sekarang T___T Lagipun jeles okey tengok rambut Hanis Zalikha. Struktur dan jenis rambut kami sama but why rambut dia lebih cantik? Sebab, rambut dia tebal.

This is all from COSWAY. Produk-produk COSWAY was never a waste. Setiap produk kesihatan dia jarang yang melebihi MYR100 so agak affordable. Saya dah pernah try banyak produk-produk COSWAY, terbiasa ikut my mom yang sukaa barangan COSWAY dan barang-barang kegunaan isi rumah macam shampoo, pencuci lantai, and even exercise machine. Make ups pun iya juga tapi dulu lah, sekarang mama guna Mary Kay. Saya? Campur-campur. Maskara amik Maybelline, bedak kadang-kadang ambil Maybelline tapi selalu ambil Silky Girl Oil Control, blusher dan eyeliner beli dekat Avon, and foundation, I'm liking Mary Kay's :P Pembersih muka dan krim muka currently guna Olay. Dekat COSWAY ambil yang berkenan saja. Contoh macam ini :

Bioglo Cherry Pink Lip Cream
MYR20.90

.. lebih kepada lip-gloss, bibir jadi pinkish, tak payah pakai gincu.

These all cost me MYR159.20 Macam promote barang je HAHA. Later I'll try produk penjagaan dalaman pula. Pils, vitamins. Lambat sikit nak start sebab bab telan ubat ni fail sikit. Bukan tak pernah beli, tapi end up expired macam tu saja, padahal baru telan beberapa biji. Produk Martha Tilaar, jamu dari Indonesia sampailah ke pil herba cina. Kadang-kadang malas, kadang-kadang lupa. Perlu makan pil menguatkan ingatan ni, tapi nak makan pil kuatkan ingatan pun lupa, jadi macamana tu? LOL.

Kalau ada duit sikit, carilah produk kesihatan yang betul-betul memenuhi keperluan. Tak perlu yang branded. Tak perlu yang mahal. Yang penting, sesuai dengan keperluan diri sendiri sebab apa yang orang lain perlu tidak semestinya kita juga perlu dan apa yang orang lain tak perlu mungkin sesuatu yang kita perlu. Hargai diri sendiri. Kalau bukan kita yang jaga kecantikan dalaman dan luaran, siapa lagi bukan? Makan juga kena jaga. Berpuluh-puluh kali kita dengar banyak makan sayur banyak makan buah banyak minum air, kurangkan minuman bergas, jauhi makanan berkalori tinggi, right? Kalau tak kisah badan naik pun, kesihatan badan yang patut kita. Once my dance trainer pernah cakap, apa yang kita makan hari ini, 2o tahun akan datang baru akan nampak kesan dia. These go for both men and women :)

Peh.

Labels:


2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

shampoo hairtec tu boleh pakai both ke ? i mean thick&strong dgn smooth&glossy. cause i ade mslh rambut gugur and rosak. thanks :)

27 December, 2011 20:20  
Blogger Fina Sophie said...

ops sorry dear for my late reply. not sure, i beli hari tu sbb promo.. better dptkan pndapat org yg lebih pakar dan berpengalaman ^^

24 February, 2012 10:12  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish