Wednesday, June 30, 2010

Sophiesm Recipe.

Baiklah, mari beralih ke segmen Mari Belajar Memasak. Yang dah pandai tu tolonglah tak payah tunjuk kau dah pandai. Aku memang tak pandai, nama segmen pun dah Mari Belajar Memasak bukan Mari Memasak atau lagi up Mari Jadi Chef tsk tsk malulah kalau ada komen cakap "Eh macam tu ke, bukan macam ni ke?" atau "Kau masak macam budak tadika". Nanti takut owner blog jadi mimpi ngeri sebab kan dah warning awal-awal. Heh heh heh.

Saya suka masakan lauk pauk. Kalau menu-menu macam laksa, bandung.. Saya bukan tak suka cuma kurang berminat. Lagilah kalau bakery. Not really interested. But I would always like to try western food nanti sebab I love dressing dia ehehe.

Okey berbalik pada yang tadi.

Ini segmen khusus untuk para-para bujang yang baru nak belajar memasak atau yang tak ada cukup bahan dalam rumah atau yang nak bahan-bahan simple saja tapi hasilnya tetap sedap (kalau pandai masak) LOL. Okey yang mana satukah anda? Hahaha.


Ini nasi lemak yang mama jual tiap pagi di kawasan blok kedai mama untuk duit sampingan. Selalu laku. Sekejap saja dah habis jual. Dan dari hari Isnin sampai Jumaat, inilah sarapan pagi saya setiap hari. Tapi bukan nak bagitau macamana nak buat nasi lemak.

Nampak tak kotak dashed hitam tu? Saya fokus gambar dekat sambal nasi lemak tu. Itu sambal nasi lemak mama.

Ada DUA resipi.

Resipi simple yang pertama ;

Sambal Terung



Bahan-bahannya adalah seperti yang di atas, saya jot down di bawah sini ;
  1. Terung yang telah dipotong dan digoreng (3-4 buah, untuk lunch 4 orang manusia yang selera makan dia average saja)
  2. Sambal nasi lemak yang dah sedia ada rasa tadi (3-4 sudu makan, jangan banyak). Sambal nasi lemak tak susah nak buat, cari dekat sini pun boleh. Pesan dekat mak anda sambal yang mak buat jangan letak apa-apa sebab boleh guna untuk macam-macam jenis masakan. Salah satunya yang saya ajar ni lah :D Lagi jimat masa jika letak perasa sedia dalam sambal tu.
  3. Udang kering yang telah ditumbuk lumat (sebelum ditumbuk, rendam dulu dalam 30 minit; untuk bagi dia lembut. Sementara tunggu dia lembut, boleh pergi goreng terung atau basuh pinggan atau lap meja atau hiris bawang atau sediakan awal-awal bekas untuk lauk-pauk yang dah siap dimasak, atau macam saya, saya pergi tetak sukuan ayam (wah tetak) yang mak dah tolong keluarkan beberapa jam sudah dari freezer sebab nak tunggu hilang beku. Atau, anything. Tips : Guna masa di dapur seefisien mungkin)
  4. Bawang merah dan perasa (tidak ada dalam gambar)
  5. Hirisan daun bawang, contoh hiasan saya bagi (jika nak hidang depan mak mentua) 
 Resipi simple yang kedua ;

Ayam Masak Kicap Mungkin
(ada bunyi tak sure dekat situ)

Bahan-bahannya ;
  1. Ayam ditetak dadu
  2. Bawang dihiris dadu
  3. Kentang dipotong dadu
  4. Sos tiram
  5. Sos kicap
  6. Perasa
  7. Rempah kicap
  8. Serbuk lada hitam
  9. Daun bawang, hirisan lada merah, dan hirisan bawang besar berbentuk cincin (untuk hiasan)

Ini hidangan untuk 8 orang ni (average appetiter)

Okey, selepas menetak ayam, 1) basuh bersih-bersih, dan 2) toskan dalam bekas berjaring. Lambung sikit-sikit ayam dalam bekas tu, bagi air dia tak tersekat di mana-mana. Faham tak maksud saya? Saya tak jumpa perkataan lain nak ganti perkataan lambung.


Ini lebihan bawang besar yang saya potong bentuk cincin (untuk hiasan hidangan  macam di gambar kedua tadi. Yang ini, saya potong dadu dan tetak-tetak randomly (horrorlah guna perkataan tetak ni). Lepas tu 3) masukkan dadu-dadu bawang tu sekali dengan ayam dan gaul. Sebenarnya saya lebih suka guna bawang merah (sebab bau lebih kuat) tapi sebab untuk masakan ni tak perlu ada bawang merah, dan bawang besar pun masih ada lebihan, saya guna bawang besar. Tujuan letak bawang adalah untuk hilangkan bau dan rasa hanyir ayam mentah sekelip mata. Memang berkesan menghilangkan bau hapak *iklan Febreze®*. Kecualilah kalau ayam tu memang dah tak elok sebab simpan lama sangat (- -")


4) Letak sos tiram. Saya biasa guna sos tiram produk Maggi. Berapa botol nak tuang, ikut saiz hidangan. Ehehe taklah, janganlah sampai pucat gigi tu. Taklah sampai satu botol pun. Ayam Masak Kicap Mungkin saja. Bukan Ayam Masak Sos Tiram. Maybe, around 5-6 sudu makan dah cukup. Ikut citarasa masing-masing :)



5) Letak sos kicap. Letaklah berapa banyak pun sampai diyakini akan nampak macam Ayam Masak Kicap. Nanti kita nak perap dia. Perap ke peram? Mana-manalah.


6) Masukkan juga perasa macam gula dan garam. Tapi dalam kuantiti sedikit saja, sebab sos tiram dan sos kicap itu sendiri dah ada perasa. Cuma kita nak bagi rasa dia lebih lagi sikit. Kalau taknak pun tak apa. Ikut citarasa sendiri. Selain tu, saya ada letak juga sikit sambal nasi lemak mama, dalam satu sudu saja. Cantik sikit colour dia ada tone merah :P

Selepas letak perasa-perasa, gaul sebati. Ceh ceh.


Okey siap dah boleh makan sekarang.

TAKLAH.

Gurau. Maksud saya, boleh biarkan dia sebentar. Perap dia dulu. Bagi perasa dan perisa meresap.
.
.

Beralih semula ke resipi simple yang pertama tadi. Tumis.

Cara-caranya,
  1. Panaskan dua sudu makan minyak masak.
  2. Masukkan bawang merah yang telah dihiris, tumis dan tunggu sampai naik aroma.
  3. Masukkan udang kering yang dah ditumbuk lumat (saya tumbuk guna lesung batu saja, malas nak guna pengisar sebab kuantiti bukannya banyak) dan gaul dan tunggu juga sampai aroma udang kering tu naik.
  4. Masukkan sambal tadi. Gaul dan ratakan sekejap kemudian,
  5. Terus masukkan terung goreng tadi. Gaul-gaul sikit dan okey! Selesai. Masukkan dalam bekas. Tak ambil masa yang lama untuk masakan ni ^^


Ah okey tak nampak macam tasty. Macam hangus pula dalam gambar ni. Orang Dusun kata, KOGUTAN. Haha. SEBENARNYA TAK HANGUS PON. Hidangan ini tak jadi bagi mak mentua.

Ayat last tadi bermaksud macam ini --> Hidangan tak jadi untuk diberi pada mak mentua. Jangan baca macam ini --> Hidangan ini tak jadi, bagi mak mentua.

Kalau hidangan tak jadi lepas tu pergi bagi mak mentua, confirm di-reject di tempat kejadian.

.
.

Resipi simple yang kedua tadi ;


7) Letak rempah kicap sikit. Selebihnya nanti kita letak waktu sedang masak.


8) Boleh letak serbuk lada hitam juga SIKIT.

Okey, cara-cara memasak ;
  1. Panaskan minyak
  2. Goreng kentang (letak perasa sedikit) Kentang biasanya ambil masa yang lama so dalam masa menunggu tu, boleh basuh pinggan dan bekas yang dah diguna untuk masakan pertama tadi. Tapi ambil masa juga in between untuk kacau-kacau kentang, bagi masak sama rata.
  3. Bila agak-agak kentang dah masak (jangan biar lama sangat sampai kentang tu hancur), masukkan ayam yang dah diperap tadi. Gaul rata.
  4. Masukkan perasa tambahan (ikut citarasa) dan tambah kicap untuk dapat warna hidangan yang dikehendaki. Ayam kicap isn't supposed to be pucat kan. Masukkan air sikit untuk kuah (I prefer lauk pauk yang tak berkuah sebenarnya tapi most people tak suka kering-kering kan; termasuk family sendiri, so kenalah juga masukkan 1-2 gelas air tsk) dan masukkan rempah kicap juga jika perlu.
  5. Pastikan ayam dah masak dan pastikan rempah dah betul-betul sebati dengan rasa masakan sebelum tutup api :)
  6. Hias ikut kreativiti.


Siap! Boleh lunch dah :)

This is my first picture uploading experience using updated editor of blogger. Selama ni guna old editor punya sebab dah terbiasa guna yang lama. Well, editor yang baru ni sangat bagus sebenarnya. Saya cakap sangat bagus sebab bukan setakat bagus saja. Banyak feature yang old editor tak ada. Dan satu yang paling obvious dalam entri ni, pictures' size can set from small, medium, large to x-large. Since large punya saiz tak besar macam yang saya nak, saya pilih x-large which, macam terlalu besar lah pula. But, I'll stick with x-large theehehe sebab puas mata memandang puas lagi hati orang yang mengupload.

All instruction jelas kan? Get back to me if you've tried my recipe ya. Would love to know :)
Share:

On the other hand,

..you have different fingers LOL memanglah kan :D

It's 2.44 AM. Terjaga tiba-tiba dan tersedar yang tadi saya tertidur waktu sedang mesej-mesej dengan kawan (- -") Terus cek handphone yang bergelimpangan di sebelah. Ah ada mesej. Tak apalah.

I've talked with, and been thinking a bit about my previous entry. Saya tahu kadang-kadang saya terlalu mengikut perasaan, but that's why I am here. It appears to you I am such an emotional person, aren't you? Well, emotions show your sensitivity. By all means, it shows your humanity. It is important that you know how to express it to the world. Proud with it. Just, don't drown with it.

Saya sebenarnya masih mengawal rasa yang ada, tapi kita tak sepatutnya sentiasa menyembunyikan apa yang kita rasa. Kita perlu keluarkan, untuk kurangkan bengkak di hati. Untuk bagitahu at least seorang di luar sana, betrayal isn't fun at all. Faham tak faham tak? Saya dah banyak berdiam diri, now let me do the talking. I am a 4 year old blogger with purpose here. Let me.

Papp papp papp.

Ah. Siapa yang tak tidur lagi ni. Bunyi orang naik turun tangga, bunyi plastik. Dan err, bunyi menyanyi? WAIT.

.
.
.

Me. Buka pintu bilik. Bilik saya berdepan dengan bilik my younger brother. And I saw Pipie in there. Pintu terbuka luas. The youngest one (ya I know dia sepatutnya dekat asrama sekolah dia sekarang ni), ada di rumah sampai petang ni. Balik sebab sakit. Tadi tanya dia, kenapa tak tidur lagi. Dia cakap dia dah tidur. Ah right, petang tadi balik-balik ja dia terus tidur. But that doesn't mean he have to stay awake doing nothing now. Saya bulatkan mata dekat dia and tried to say something, tapi dia dah terkedek-kedek keluar dari bilik abang dia dan turun tangga. Ah nevermind. Tutup pintu balik. Now, where were we?

A four year old blogger with purpose, right?

Oh okey great. Dah tak tahu nak taip apa. Better get going, having my beauty sleeping. Ngehihi.
Share:

Tuesday, June 29, 2010

Teman 'Terbaik'.

Selepas mereka, dah tak ada lagi yang kawan-kawan yang betul-betul sekepala, yang ada cuma teman-teman yang melukakan. Ya itupun teman terbaik juga sebenarnya. Teman terbaik dalam melukakan. Hambik kamu. Aku dah tak peduli. Sebab ini, jangan mess with me. Once you mess with me, forever you’ll be a mess in front of me. Teman-teman terbaik dalam mengikis duit orang. Teman-teman terbaik dalam mengambil kesempatan. Teman-teman terbaik dalam saling mengata, menikam dari belakang. Tak perlu buat-buat baik dan suarakan konon-konon kau kecewa dengan sikap bangsa kau sendiri padahal kau satu dari jutaan mereka (buat dia). Aku memang nak cakap satu-satu apa semua yang buat aku begini, dan aku tidak akan hold back sampai aku puas hati.

Waktu aku suarakan rasa terkilan aku dalam blog sebab aku terasa disisihkan dari mereka, dia buat balasan balik dalam blog dia, buat-buat innocent dan cakap yang dia 24 jam ingat pada aku, which aku rasa macam helo?? How hypocrite! Saya cakap hipokrit sebab apa yang dia cakap tidak seiring dengan perbuatan. Apa yang dia cakap di depan saya tidak sama dengan apa yang dia cakap di hadapan orang lain. Aku juga ingat lagi waktu dia cakap (waktu tu aku tak respon apa-apa sebab malas nak dengar sendu-sendu, malas nak dengar macamana dia susun ayat untuk tegakkan benang basah), yang dia sure akan lindungi aku sebab aku kawan dia, padahal dia lindungi dan jaga maruah aku ke waktu dia pun ikut turut serta dalam sesi mengata aku? Padahal dia pernah cakap dia jaga sangat hubungan dia dengan kawan-kawan sampai nak ikut mengata pun tak sanggup, nak mendengar lagilah. Now? So fake.

Yap, aku bukan Hasnie Falina yang kau kenal sejak mula dulu sebab hati aku ni sudah bengkak dibuat orang-orang yang mengaku sahabat tetapi rupanya racun. What you give, you get back. Racun kau bagi dan akhirnya racun juga yang kau dapat. Enough said.

For your information, waktu tu tengah malam, dia kata nak jumpa untuk selesaikan salah faham antara kami, dia tak datang langsung. Saya tunggu malam tu sampai hampir pukul satu atau pukul dua. Tak ingat, tapi yang pasti memang dah malam buta. Tunggu punya tunggu dan dia mesej dia kata tak dapat datang sebab ada kerja. Dua tiga minggu selepas tu, saya dapat tahu tentang apa sebenarnya yang dia buat malam tu. Tahu apa kerja dia? Rupanya, rakan-rakan sekutu datang bilik dia ajak mengumpat. Patutttlah waktu tu I feel the urge untuk pergi bilik dia instead of tunggu dia. Tapi, I told myself untuk bersabar dan tunggu. So stupid. Why la aku tak datang je, dan tangkap diorang in action kan? Hehhh. Mesti seronok. Berani kerana benar. Biarlah mereka bertiga pun, biarlah aku seorang pun. Aku tahu di langit mana aku berteduh, aku tahu di landasan mana aku berdiri. Mereka berkata without knowing, STUPIDO.

Itu baru seorang. Yang seorang lagi pula. Aku pernah dengar dia mengadu dekat orang yang aku dah berubah which aku rasa macam pelik. Selama ni bila dia tinggikan suara depan aku (padahal dia lebih muda setahun, dia tak ingat ke status dia) aku bersabar dan langsung tak simpan dalam hati. Bila sekali itu waktu aku drive dalam gelap malam dan dia ada di sebelah bercakap dalam telefon, dia tiba-tiba menjerit kuat. Luruh jantung aku, ingatkan ada apa dekat depan. Dahlah jalan gelap semacam kan. Selama ni mungkin aku diam sebab anggap itu adalah sebahagian dari diri dia dan aku terima diri dia seadanya, tapi time tu sebab terkejut sangat, spontan aku tegur dia, dan jelaskan dia dah buat aku terkejut. Itupun seingat aku nada teguran aku baik saja. Itulah first time aku tegur dia direct sepanjang kenal dan sampai kolej saja, belum sempat matikan enjin, dia buka pintu dan blah. Aku tak faham apa yang dia tak puas hati sangat. kadang-kadang fikiran aku cakap dia kata aku berubah sebab;
  1. Gaya hidup berubah, sebab waktu dekat kampus, saya ada kereta.
  2. Penambilan berubah, sebab rebond rambut.
  3. Macam biasa banyak berbelanja, dia kata aku boros. Tapi sebenarnya mungkin dia tak aware, aku berbelanja ikut apa yang family mampu. Kemampuan masing-masing kan berbeza. Macam juga keluarga berjakuzi padahal jakuzi bukannya penting sangat tapi sebab terlebih mampu, maka adalah. Terkilanlah. padahal aku tak pernah nak menunjuk-nunjuk.
  4. Aku sedang berhadapan dengan perkara lain yang lebih serius, buat aku banyak menumpukan lebih banyak masa untuk diri sendiri. Setiap kali aku di bilik atau keluar berseorangan, itulah sebenarnya masa aku untuk cuba menenangkan fikiran.
  5. Dan paling akhir, sebab aku sedikit demi sedikit dah berani stand up for myself against my own friends. Aku dah puas mengelak dan penat berhadapan dengan manusia-manusia yang ingat diri dia tu pandai sangat dan suka memandang rendah pada kebolehan orang lain.
Sekarang ni, boleh pula orang tu try nak buat-buat baik. Aku taklah nak jadi kejam sangat sampai tak layan langsung. Kerana diorang pernah menjadi seorang sahabat dalam hidup aku, maka aku boleh lagi bertolak ansur. But, semua sampai situ saja. Aku tak benci, aku cuma tak peduli. Aku tak peduli.

Itu salah satu contoh dari banyak-banyak benda yang dah berlaku. Yang itu adalah kemuncak segala kesabaran aku, dan macam yang aku dah cakap, CUKUP. Dah cukup. Selama ni aku berdiam diri, dan bersabar. Menunggu semuanya kembali macam biasa, walaupun aku sendiri tak tahu kenapa dan apa yang dah terjadi. Aku ni terlalu merendah diri dan terlalu membiarkan sampai orang ingat orang boleh pijak kepala aku kot. Heh. But don't worry, apa yang dah terjadi bagi aku pengajaran yang cukupppppp bagos. Apa-apa yang terjadi selepas ni, I'll stand up and fight even itu kawan aku sendiri. Atau sekurang-kurangnya aku akan lebih berhati-hati dalam memilih sahabat. Percayalah sahabat, aku tak akan lupakan apa yang terjadi. Saat aku dalam kesedihan, kau aniaya aku dan berkata yang bukan-bukan tentang punca kesedihan aku. Kau punya hak sendiri untuk rasa menyampah. Kau berhak atas semua perasaan kau. Aku tak masuk campur. Aku cuma hanya akan makin menjauh dari hidup kau sebab aku memang dah tak kisah langsung. Opposite love isn't hate. It's ignorance. Now I've come to this stage.. Stage of ignorance.

Ah entahlah aku cakap apa ni. Apa yang terlintas, itulah yang ditaip. Tak tahu kamu boleh faham ke tak. Okeylah bye. Nak mandi.

Aku tak publish entri ni dalam Sophiesm. Those people read my blog. Ke aku patut publish? Heh :)
Share:

Monday, June 28, 2010

MOMENT OF ANGER. Don't read if you're not mentally prepared. If you can't help from reading, read this at your own risk.

..Editted (original version at Sufilara.Com)

Panjang gila tajuk. Pecah rekod I sepanjang 4 tahun berblog.

Ya aku jahat (not to say that I am so jahat). So what? Aku mungkin bukan Hasnie Falina yang kau kenal sejak mula dulu sebab hati aku ni sudah bengkak dibuat orang-orang yang mengaku sahabat tetapi rupanya racun. What you give, you get back. Racun kau bagi setitik setiap hari dan akhirnya racun juga yang kau dapat. Siapa yang pernah cakap belakang aku, aku tahu. Siapa yang pernah pandang aku slackkk je aku tahu.

I treat friendship as .. kind of sacred and inviolable. Not to be challenge and disrespected. Tapi bila aku nampak persahabatan yang tidak seiring dengan tutur dan tingkah laku, aku sedikit demi sedikit hilang rasa percaya pada persahabatan yang dihulurkan. Tak seiring dari segi tutur ke tak seiring dari segi tingkah laku ke, aku rasa kamu semua dah cukup mengenal hidup. Dah boleh faham maksud yang ini.

Itu salah satu contoh dari banyak-banyak benda yang dah berlaku. Yang itu adalah kemuncak segala kesabaran aku, dan macam yang aku dah cakap, CUKUP. Dah cukup. Selama ni aku berdiam diri, dan bersabar. Menunggu semuanya kembali macam biasa, walaupun aku sendiri tak tahu kenapa dan apa yang dah terjadi. Aku ni terlalu merendah diri dan terlalu membiarkan sampai orang ingat orang boleh pijak kepala aku kot. Heh. But don't worry, apa yang dah terjadi bagi aku pengajaran yang cukupppppp bagos. Apa-apa yang terjadi selepas ni, I'll stand up and fight even itu kawan aku sendiri. Atau sekurang-kurangnya aku akan lebih berhati-hati dalam memilih sahabat. Percayalah sahabat, aku tak akan lupakan apa yang terjadi. Saat aku dalam kesedihan, kau aniaya aku dan berkata yang bukan-bukan tentang punca kesedihan aku. Kau punya hak sendiri untuk rasa menyampah. Kau berhak atas semua rasa yang ada dalam hati kau. Aku tak masuk campur. Aku cuma hanya akan makin menjauh dari hidup kau sebab aku memang dah tak kisah langsung. Aku tak benci, aku cuma tak peduli. Aku tak peduli.

.
.
.


*The feelings expressed here are just temporary hallucinations caused by the parcel she received on the evening wasn't like what she had expected. Kawan yang dia tunggu-tunggu untuk mesej dia tak mesej-mesej lagi. She's upset. Fucking upset (ops).* 

Jangan memandai nak pujuk. Please. Saya tahu pujuk diri sendiri. Saya tak marah pun. Upset saja.Kadang-kadang, ada waktu hati kita boleh jadi sangat-sangat penat. Fortunately now, at least I'm still holding on to what I believe. Trying to be strong and Alhamdulillah.
Share:

Kempen Minggu Sahabat

Actually, entri about Bibie dan entri tentang kawan-kawan terbaik tu dah lama ada dalam draft. Entri tribute nak karang perlu masa banyak untuk di edit, sebab kita bercakap tentang orang. Entri Bibie tu sejak bulan Februari lagi dan yang previous one dah 3-4 minggu dalam draft. Sebab tu panjang semacam LOL. Sebab bila rasa nak tambah, laju je jari menaip.

Ada sesiapa tiba-tiba mata jadi rabun tak? HAHAHA mintak sorry. Itu untuk simpanan saya saja, dipublish untuk menyeru kita sama-sama menghargai sahabat. Tak tahukah minggu ini blog saya kempen Minggu Sahabat. Oho. Baru teringat, dah lama tak buat kempen dekat blog. Ingat tak dalam Sufilara.Com saya pernah buat kempen Mari Berjogging dan Kempen apa lagi entah saya pun dah lupa. Nak godek balik tapi tak rajin nak go through. Banyak sangat entri.

I left Sufilara.Com for many reason. Mungkin nampak macam tak berapa masuk di akal but hey, hal hati dan perasaan tak semua masuk akal, right? I don't know, I just feel like I want to leave it that way. Privated. Sometimes, I rasa Sufilara.Com is never really about my personal life, tapi perjalanan hidup seorang wanita yang masih dibayangi kekasih lamanya. Dan Sufilara.Com terlalu banyak menyimpan rahsia hidup. Jadi saksi terlalu banyak kisah duka dan air mata. Sebagai seorang blogger tegar, saya sayangkan Sufilara.Com, tapi too much lara dalam tu. See the name lah kan. SufiLARA. Heh.

Okeylah, menulis entri ini sementara tunggu sampai pukul 8 pagi. Dah pukul 8 pagi dah. Bye.
Share:

Kempen Minggu Sahabat

Actually, entri about Bibie dan entri tentang kawan-kawan terbaik tu dah lama ada dalam draft. Entri tribute nak karang perlu masa banyak untuk di edit, sebab kita bercakap tentang orang. Entri Bibie tu sejak bulan Februari lagi dan yang previous one dah 3-4 minggu dalam draft. Sebab tu panjang semacam LOL. Sebab bila rasa nak tambah, laju je jari menaip.

Ada sesiapa tiba-tiba mata jadi rabun tak? HAHAHA mintak sorry. Itu untuk simpanan saya saja, dipublish untuk menyeru kita sama-sama menghargai sahabat. Tak tahukah minggu ini blog saya kempen Minggu Sahabat. Oho. Baru teringat, dah lama tak buat kempen dekat blog. Ingat tak dalam Sufilara.Com saya pernah buat kempen Mari Berjogging dan Kempen apa lagi entah saya pun dah lupa. Nak godek balik tapi tak rajin nak go through. Banyak sangat entri.

I left Sufilara.Com for many reason. Mungkin nampak macam tak berapa masuk di akal but hey, hal hati dan perasaan tak semua masuk akal, right? I don't know, I just feel like I want to leave it that way. Privated. Sometimes, I rasa Sufilara.Com is never really about my personal life, tapi perjalanan hidup seorang wanita yang masih dibayangi kekasih lamanya. Dan Sufilara.Com terlalu banyak menyimpan rahsia hidup. Jadi saksi terlalu banyak kisah duka dan air mata. Sebagai seorang blogger tegar, saya sayangkan Sufilara.Com, tapi too much lara dalam tu. See the name lah kan. SufiLARA. Heh.

Okeylah, menulis entri ini sementara tunggu sampai pukul 8 pagi. Dah pukul 8 pagi dah. Bye.
Share:

Sunday, June 27, 2010

Teman Terbaik.

AMARAN : Entri panjang

Ramai orang akan masuk dalam hidup kita. Cuma hanya akan ada beberapa orang yang dikirimkan Tuhan dalam proses pembelajaran kita mengenal hidup. Teman-teman terbaik YANG mengambil berat termasuklah juga teman-teman terbaik DALAM melukakan. Aku juga macam tu. Aku bertuah, walaupun aku tidak punya terlalu ramai rakan rapat, tapi aku punya rakan-rakan yang cukup berkualiti. Setiap dari mereka, aku belajar sesuatu, yang membentuk siapa aku sekarang.

Ziela, Amoy, Wancu, Min, Niza, Fiza. Antara sahabat yang dimaksudkan.

Ziela, seorang gadis dusun sebaya aku juga berasal dari Ranau tapi family dia menetap di Telupid. Kami bersahabat sejak awal sekolah rendah, dulu tinggal di kawasan kejiranan quarters perguruan di Pekan Telupid, dua jam dari Ranau. Berkulit cerah, tinggi sikit dari aku (haha) dan merupakan best friend saya yang terawal.

Amoy, seorang gadis Banjar, bangsa Indonesia tetapi menetap di sini. Sekarang ni sudah berkahwin dan dikurniakan seorang anak lelaki yang comel (if saya cakap comel, memang betul-betul comel). Berkulit gelap sedikit (tak gelap sangat), lebih tinggi sikit dari saya (haihhs), slim dan sebenarnya dah tujuh lapan atau lebih entri kot saya tulis pasal Amoy ni dalam Sufilara.Com :D Kami kenal waktu saya Tahun 3 after pindah dari SK Telupid Batu 4 (waktu dulu-dulu saya banyak pindah sekolah, sebab tu banyak kenal orang yang berbeza-beza latar) tapi waktu tu tak rapat lagi. Kami mula rapat after saya pindah dari sekolah menengah di Kota Kinabalu ke SMK Telupid. Dia orang pertama yang cuba untuk rapat dengan saya. Happy gila time tu dapat sekelas dengan Ziela. Hehe. Amoy kelas lain waktu tu.

Wancu, seorang gadis Terengganu yang rancu slangnya tapi tetap comel. Bayangkan saja saya dengan loghat Sabah saya yang saya malas nak ubah dan dia dengan loghat Terengganu dia yang dia malas nak ubah tapi tetap masih boleh faham memahami dan masih boleh bersahabat baik. Sebenarnya konsep Satu Malaysia dah lama wujud LOL. Okey serius sikit sebab tak ada pun yang kelakarnya. Aku je yang gemar sangat nak main ketawa-ketawa. Wancu ni berkulit cerah, tinggi dan badan pun ala model. Bila tengok gambar-gambar dia dekat FB, aku rasa sekarang ni dia sempat kot jadi part-time model. Theehehe.

Min, lelaki berbangsa Bajau, tinggal di Semporna. His smile sangat sweet, lepas tu suka gelak juga macam saya. Pun pernah beberapa entri tulis tentang dia dalam Sufilara.Com.

Mari mengenang rakan :P

.
.
.


Pertama, saat dari aku mengenal Ziela; yang mengajar aku erti perkongsian. Erti persahabatan sejati dan hakikat persahabatan itu sendiri. Hakikat pahit dan manis tentang persahabatan. Latar belakang dan nasib yang sama atau berbeza. Belajar untuk menangis bersama. Melalui Ziela, aku belajar untuk sentiasa terbuka dalam melihat hidup dari sudut yang berbeza. Sahabat seperti Ziela adalah sahabat yang selesa untuk kau bercakap dengan matang dan serius tentang soal hidup, cinta dan segala-galanya.

Kemudian, saat aku mula mengenal Amoy; yang mengajar aku erti kesukaran dan kesungguhan. Betapa ramai orang di luar sana lebih struggling untuk mendapat satu sinar bahagia yang mungkin kekurangan kasih dan berhadapan dengan dilema keretakan hubungan kekeluargaan. Yang kadang-kadang mencemburui dan cuba untuk memiliki apa yang kita miliki. Melaluinya, aku belajar bagaimana untuk menjadi seorang sahabat yang baik, mungkin. Yang membimbing dan menghulur tangan, bukan membiarkan dia jatuh terus. Yang jujur dan menerima apa adanya, bukan menghina. Yang membantu, bukan memandang enteng. Yang mengingatkan saat dia alpa. Aku belajar menjadi seorang kakak, juga belajar bagaimana untuk berkata tidak. Belajar bagaimana untuk adil pada diri sendiri.

Amoy dan Ziela, rakan baik saya waktu di sekolah menengah. Tapi percaya atau tidak, diorang ni tak ngam. Macamana nak cakap ya. Mungkin chemistry itu yang tiada antara diorang. Diorang tetap saling bertegur waktu di sekolah tapi kami tidak pernah jadi tiga serangkai. Saya rapat dengan Amoy, dan dalam masa yang sama saya rapat dengan Ziela. Persahabatan saya dan Amoy, dengan persahabatan saya dengan Ziela tidak pernah bercampur aduk. Macam, tidak ada perkaitan. Mungkin, bagi diorang hubungan diorang setakat rakan satu sekolah waktu sekolah rendah kemudian kebetulan dapat masuk sekolah menengah yang sama dan kebetulan juga orang yang rapat dengan diorang adalah orang yang sama. Segalanya kebetulan. Get it get it? Mungkinlah. Teori saya saja.

.
.
.


Kemudian di UUM aku kenal Wancu; yang mengajar aku erti pengorbanan yang tidak bersyarat. Persahabatan yang tidak berbelah bagi dan sentiasa ada waktu memerlukan. Plus, aku ingat lagi waktu sudah beberapa semester mengenali Wancu. Saya pernah cakap, habis belajar dekat UUM nanti, antara orang paling aku ingat selain Encik Muzammir, adalah Wancu. Banyak pertolongan Chu yang aku akan ingat sampai bila-bila. Kau berhadapan dengan masalah dan menangis tengah malam pukul 3 pagi tak ada siapa yang tahu, orang macam Chu lah yang akan tolong kau dari A sampai Z. Yang membebel risaukan kau. Yang tidak pernah mengeluh untuk sebuah persahabatan. Yang melindungi dan stand up for you against other people. Yang akan sentiasa ada saat kau memerlukan. Serius.

Dalam masa yang sama juga, aku mengenali Min; yang mengajar aku tentang kasih sayang dalam persahabatan. Buat aku percaya pada wujudnya istilah chemistry – bukan sekadar pada teori sosial semata-mata. Ia benar-benar wujud, ia benar-benar dirasakan. Enough said. Satu persahabatan yang aku rasa cukup istimewa.

Selepas Min sambung pengajian di tempat lain, aku dan Wancu terjumpa geng lain, Niza dan Fiza. Sepanjang beberapa semester, kami sentiasa bersama. Makan sama-sama, lepak sama-sama, jalan-jalan sama-sama, gaduh sama-sama.. Study je tak sama-sama sebab masing-masing suka study sendiri-sendiri. Niza dengan cara sendiri, Fiza dengan cara sendiri. Aku dengan cara aku, dan Wancu dengan cara dia. So different, tapi tetap bersahabat. Terbaik betul kombinasi kami. Anugerah persahabatan paling realistik HAHAHA. Persahabatan terlalu fairy-tale pun kadang-kadang bosan juga. Biarlah ada selit-selit unsur humanity tu. Sifat humanity di mana tiada yang sempurna. Bukankah true friendship adalah bila two friends can walk in opposite directions, yet remain side by side? ;)

Niza asal Perak tetapi menetap di Kuala Lumpur. Dia adalah versi Ziela, teliti tapi lebih keras sedikit. Dia antara kawan yang paling aku suka sebab dia jenis kawan yang akan menegur kau dengan jujur dan terus terang. Dia takkan puji semata-mata untuk ambil hati kau. Every of her words, kau boleh percaya. Trait kami sama, sangat jujur dan berterus terang. Degil juga, dan very opinionated. Walau macamana pun, saya versi Niza yang lebih lembut walaupun sorry sebab cakap, ada waktu-waktunya aku ni kasar juga hehehe. Bila kami berempat mula rapat, saya lebih dekat dengan Niza berbanding Chu dan Fiza. Dan Chu, yang lebih bersifat melindungi lebih dekat dengan Fiza yang hatinya sangat lembut dan fragile. Jujur, saya kalau berdua saja dengan Fiza, macam kekok sikit kalau Niza dan Wancu tak ada haha tapi dalam kekok-kekok tu, masih ada beberapa rahsia yang kami pernah simpan bersama. Dan samalah macam Niza, dia tu bukannya selalu berkenan dengan cara Wancu even kami selalu berempat HAHAHA kelakarlah bila ingat balik. I bet now Niza tu mesti ada juga perasaan rindu dekat Chu :P

Fiza asal Johor, dari luarannya memangggg suka buat lawak. Happy go lucky, lagi-lagi kalau berpadu tenaga dengan Wancu. Di dalam, kami tahu hati dia lembut. Lembuttt sangat-sangat. Tapi lembut-lembut pun hati dia, seorang lelaki belum tentu dapat menandingi ketabahan hati dia. Kan Fiza kan? :P

Saya sendiri juga pernah tersalah faham dengan Chu, pernah juga tersalah faham dengan Niza. Tapi dengan Fiza, seingat saya memang tak pernah lagi dan harap-harap taklah. Dah masing-masing duduk jauh-jauh ni, tak ada masa nak bergaduh manja aih. Fiza ko kawen confirm ek tahun depan, gitau awal-awal tau? Lagi bagus kalau tarikh bagi dekat dengan tarikh kawen Kak Fedy, boleh sekali harung sebab hari tu Kak Fedy datang Sabah dah janji dekat dia nak datang majlis dia. Hoho ^^

.
.
.


There's a saying ;

"When you die, if you’ve got at least five real friends, then you’ve had a great life."


.. I think I am :)

Share:

Saturday, June 26, 2010

Amal Meor, read this.

Lama tak buat tag sebab malas, but this time saya tunaikan tag dari Amal ni. One of those yang I dunno lucky ke tak dapat akses baca private blog Sufilara.Com (dalam kenangan) LOL. Also one of UUM fellows.

On my set, GO!

Adakah anda rasa anda hot?
MEMANG SAYA HOT.

Upload wallpaper yang anda guna sekarang.
Wallpaper blank. Hitam semua. STILL NEED TO SEE?

Cerita pasal wallpaper tersebut.
Nak cakap gemar tu, taklah sangat. Tapi malas nak tukar :P

Bila kali terakhir anda makan pizza?
Mei 2010.

Lagu paling latest anda dengar?
Err.. After paling, tak payah -est. Faham? :D Lagu terbaru saya dengar lagu lama oleh Paramitha Rusady, Jangan Ada Air Mata (1997). Paramitha Rusady, 44 year old Indonesian artist. Very gorgeous especially when she's younger. I DO REALLY MEAN 'GORGEOUS'. Suka seh tengok perempuan-perempuan cantik. Lagi satu, lagu Ku Ada Kamu oleh Adira :*)

Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?
Dengar muzik.

Selain nama sendiri, anda dipanggil dengan nama apa?
Fina. Truth is, Fina bukan nama sebenar saya. I mean, sangat bukan. Fina itu nama saya cipta sendiri lepas tu bila perkenalkan diri, saya gatal cakap 'panggil Fina saja' padahal Fina itu nama saya di internet saja. Fina Sophie. Nama panggilan sebenar saya Nana :D Okey people you can start calling me Nana LOL.

Berikan 5 perkara yang anda tahu tentang orang yang mengetag anda?
  1. Ada Kancil comel je kecil molek macam tuan dia theehehe
  2. Asal Perak. UUMer. Kawan Trexx, aktif aktiviti JPM waktu batch 2009. Lagipun dia masuk dengan kami :)
  3. Cara dia bercakap macam lecturer tau tak.. Hai Amal. Ada bakat jadi lecturer :P
  4. Anak sulung macam saya
  5. I know she just loves writing, so hoping that she will keep on writing :)
Perasaan anda semasa membuat tag ini?
Macam oren.

Adakah anda tahu si Razman tu sengal?
Memang sengal *tak kenal orang nama Razman*

Gay or Less?
Both are human being.


Share:

Amal Meor, read this.

Lama tak buat tag sebab malas, but this time saya tunaikan tag dari Amal ni. One of those yang I dunno lucky ke tak dapat akses baca private blog Sufilara.Com (dalam kenangan) LOL. Also one of UUM fellows.

On my set, GO!

Adakah anda rasa anda hot?
MEMANG SAYA HOT.

Upload wallpaper yang anda guna sekarang.
Wallpaper blank. Hitam semua. STILL NEED TO SEE?

Cerita pasal wallpaper tersebut.
Nak cakap gemar tu, taklah sangat. Tapi malas nak tukar :P

Bila kali terakhir anda makan pizza?
Mei 2010.

Lagu paling latest anda dengar?
Err.. After paling, tak payah -est. Faham? :D Lagu terbaru saya dengar lagu lama oleh Paramitha Rusady, Jangan Ada Air Mata (1997). Paramitha Rusady, 44 year old Indonesian artist. Very gorgeous especially when she's younger. I DO REALLY MEAN 'GORGEOUS'. Suka seh tengok perempuan-perempuan cantik. Lagi satu, lagu Ku Ada Kamu oleh Adira :*)

Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?
Dengar muzik.

Selain nama sendiri, anda dipanggil dengan nama apa?
Fina. Truth is, Fina bukan nama sebenar saya. I mean, sangat bukan. Fina itu nama saya cipta sendiri lepas tu bila perkenalkan diri, saya gatal cakap 'panggil Fina saja' padahal Fina itu nama saya di internet saja. Fina Sophie. Nama panggilan sebenar saya Nana :D Okey people you can start calling me Nana LOL.

Berikan 5 perkara yang anda tahu tentang orang yang mengetag anda?
  1. Ada Kancil comel je kecil molek macam tuan dia theehehe
  2. Asal Perak. UUMer. Kawan Trexx, aktif aktiviti JPM waktu batch 2009. Lagipun dia masuk dengan kami :)
  3. Cara dia bercakap macam lecturer tau tak.. Hai Amal. Ada bakat jadi lecturer :P
  4. Anak sulung macam saya
  5. I know she just loves writing, so hoping that she will keep on writing :)
Perasaan anda semasa membuat tag ini?
Macam oren.

Adakah anda tahu si Razman tu sengal?
Memang sengal *tak kenal orang nama Razman*

Gay or Less?
Both are human being.


Share:

Friday, June 25, 2010

Dedicated to Flovia James

I promised one of my best girl to write an entry about her in my blog. Well, like what I've said before, I am a kind of person that takes promises seriously like seriously. The one who'll never forget promises. Cuma, waktu untuk ditunaikan tu tak janjilah. Ini pun I promised dia awal Disember tahun lepas, and since then, I always keep this in my mind. Until today :)

.
.
.

This is her.

Her name is Bond. Flovia James Bond ewwah. Hahaaa. Flovia James okey. Kenal dia waktu form 3 tahun 2001 sebab time tu dia new student, baru masuk waktu form 3. Kelas lain. Tapi well. Pelajar perempuan baru, kenapa pula tak glemer? Semua orang soksek sana sini. Semua orang nak dekat minta biodata wtf haha. Remind me to myself back then, tahun 2000. Waktu tu saya juga baru masuk sekolah tu waktu akhir form two. Student baru tapi tak baru sangatlah. Tapi sempat popular. Lepas tu terjalin hubungan istimewa dengan anak pengetua pula dan semua student termasuk cikgu-cikgu kenal sebab rupanya anak PPD Telupid waktu tu? PPD tu apa? Cari sendiri. Popular siot.. Baru perasan. Menyesal tak menggedik dulu. Menyesal jadi baik sangat. Menyesal menyesal. Bhahahahaha. Okey ini segmen Flovia, bukan mengimbau kenangan walaupun memang mengimbau kenangan wth.

Waktu naik form 4 barulah mula rapat sebab sekelas. Frust gila awal-awal tu tak dapat masuk kelas Sains Tulen macam nak nangis je waktu jumpa cikgu yang tentukan kelas. I got kelas 4 S'Acct. Akaun. Ingat lagi. Muram gila muka. Saya tak tahu dekat sekolah lain, tapi SMK Telupid batch sebelum kami, kelas akaun kelas nombor dua SELEPAS kelas sains. Ayah pun dah tak tahu nak cakap macamana. Lepas tu jumpa cikgu balik dia cakap : INILAH KELAS ELITE.

ERK?

Cikgu kata lagi : 4 SAINS AKAUN. 4 SAINS KELAS NOMBOR DUA.

Oh no wonder ejaan S'Acct wtf buat I berdrama saja tadi, I cakap macam tu mungkin dalam hati. Mengada I tau waktu tu. Nak aje kelas first. Malu ai sekarang ni.

Kelas 4 S'Acct dalam kenangan, kan Bie? Waktu tu kami 5 orang je perempuan. Malu nak cakap tapi itulah 5 orang pelajar terbaik PMR perempuan batch kami (uh terbaiklah sangat). Bukan macam kelas lain, kebanyakan pelajar perempuan lebih banyak. Kami ini 5 orang saja, dengan 11 orang pelajar lelaki yang semua dengan perangai masing-masing. 2 tahun belajar bersama, dah anggap macam adik beradik. Masing-masing dah masak. Yalah, tiap hari hadap muka yang samaaa. Bilangan kami yang sangat sikit, 16 orang saja, berbanding dengan kelas-kelas lain yang lebih dua kali ganda dari kami. Itu yang buat kami special sikit. Guru-guru pun pandang kami macam budak-budak yang boleh mendengar kata padahal sama je nakalnya pon (- -") ah okey okey maybe ada baik sikitttt laa. Macam saya. Saya baik cuma garang sikit HAHAHA

Itu mukadimah saja.

Macam yang saya cakap tadi, pelajar perempuan 4 S'Acct ada 5 orang saja. Saya, Jasminah, Satria (Tia), Remmy, dan yes you're right, she's Flovia (Bibie). Antara 5 orang ni, Jasminah palinggg alim. Cukup ciri-ciri wanita muslimah lah pendek kata. Tia paling serious pergh hehe. Study hard gila. Remmy babe cantik ramai peminat yang selalu kelip mata laju-laju (habit dia, bukan dia sengaja). Saya paling.. garang. Saya cakap macam tu sebab ramai takut atau segan nak tegur saya LOL first time admit di sini tentang perkara ini lepas ni tak akan cakap lagi dah. Pengakuan terakhir (KONON). Dan Bibie? Dialah paling ceria, paling nakal, paling suka bercakap, paling suka bertepuk tampar dengan classmate lelaki, paling mulut longkang sikit, paling cute juga. Saya selalu tak faham dari mana si Bibie dapat tenaga berhuhahuha dari awal waktu persekolahan sampai masa loceng bunyi tanda sesi persekolahan dah habis untuk hari ini. Rajin merayau. Memang pemandangan ajaiblah kalau nampak dia duduk diam di meja dia waktu free. Ehehe. Err.. Part rajin merayau tu macam sama dengan best friends saya seorang nama Amoy Suraya (- -") Tiba-tiba teringat.

Kadang-kadang waktu petang, waktu dah habis sesi sekolah, Bibie datang rumah pinjam CD movie. Saya tidak pernah ke rumah Bibie. Rumah tidaklah jauh sangat pun. Mungkin dalam 8 minit saja berjalan dah nampak rumah dia. Tapi nak lalu pergi situ kena lalu kawasan horror. Rumah tinggal yang suram dikelilingi pokok-pokok rendang, tu yang buat kawasan tu makin suram. Lepas tu ada anjing pula. Penakut gila. Habis, siapa yang nak tanggung kalau jadi apa-apa? Mestilah diri sendiri. Hehe. Dulu rajin juga beli cetak rompak ni. Sekarang bila dah ada kesedaran, download saja. Erk kesedaran apakah haha. Masih ingat lagi, Bibie die hard fan katun POOH. Aww.. :P

Waktu awal-awal form 4 sebenarnya, masih kekok lagi. Dah kumpul budak-budak rajin membaca dalam satu kelas, memanglah sunyi HAHAHA kelakar gila. Tapi yang buat makin boleh masuk tu bila, ada idea dari salah seorang ahli kelas (tak ingat siapa) yang nak tuntut dari pihak sekolah untuk benarkan kelas kami ambil subject Biologi. Waktu tu, subject Biologi memang tak ada dalam senarai subject kami. Fizik, Kimia, Matematik Tambahan semua ada. Tak fahamlah kenapa pula kelas 4 Sains Pertanian dapat subjek Biologi, tapi kami tak dapat? Lepas kumpul persetujuan dan dapat capai kata sepakat dari Pengetua, akhirnya dapat juga subject Biologi. Semangat gila T___T Tapi, saya tidak menafikan, itu yang merapatkan kami sedikit demi sedikit. Kalau tak, tiap kali masa free, kalau tak duduk diam kelas buat hal sendiri, akan keluar cari member-member yang masuk kelas lain.

And thanks to Bibie sebab dialah kelas jadi ceria dan before naik form 5 dah tak rasa awkward lagi dah :') .. dan waktu form 5 kelas makin meriah sebab hobi dia suka bergaduh dengan classmate lelaki sekelas. Ni kalau mahu cerita satu-satu pasal setiap orang dalam kelas, memang panjang sampai korang boleh muntah hijau.

After SPM, dapat lagi sekelas dengan Bibie waktu form 6. Juga kelas pertama. Sama-sama dilantik jadi pengawas sesi 2004/05 di bawah pimpinan ketua pengawas, John Chin. Muka, cara senyum, bentuk badan, dan kemachoan (ehemm) sebijik Vincent AF1. But of course bukan itu yang qualified him to be the leader. But the showmanship and the leadership he had.

Waktu form 6 tu, kadang-kadang time free, saya dan Bibie have some talk. About anything. About crushes pun ada juga. HAHAHA. Tak lepas punyalah cerita pasal crush-crush ni. And sometime, cakap pasal S. Siapalah yang tidak tahu hubungan saya dengan anak pengetua tu dulu. Haih. Cuma jaranglah ada masa duduk berdua. Kawan-kawan makin ramai. Banyak student baru masuk after SPM. Laaaagi ramai yang tidak dapat masuk form 6. Bukan rezeki. Those yang dapat masuk form 6, are those who survived the academic phase sebab tak ramai antara kami yang memilih masuk kolej after SPM. Ramai lebih suka memilih ambil STPM dulu before degree.

Ada satu lagi benda aku memang tak boleh lupa pasal Bibie ni. Everytime birthday dia, setakat ni I'd never missed wishing her. Ayat tiap tahun mesti ada unsur-unsur eh aku sudah masuk 24 ko baru menikmati umur 23 haiz tidak adil LOL Saya lahir Disember, dia lahir Februari. Cuba teka ayat di atas diucapkan oleh siapa :D

Last time jumpa dia dalam dua atau tiga tahun lepas waktu pergi Kota Kinabalu. Terjumpa secara tak sengaja, dekat Eaton's. Gambar paling bawah tu ambil waktu tu. Makin cute dan kenapa makin sopan dan ayu, Bie? Kenapa? Aku jugak yang makin tua makin tak senonoh haish (- -")

Bertahun-tahun tak hang out dengan dia ni. Update tentang dia pun melalui FB dan melalui blog dia. Erk, ada blog?? HAHA. Itulah yang mau bagitau ni (- -")

Ingat salah satu entri saya waktu di Sufilara.Com bertajuk 'Google It!'?

Waktu di mana saya gatal nak search google dengan keyword sufilara. Dari banyak-banyak link dalam 13 page itu, saya terjumpa satu link blog yang menyebut tentang saya. Seperti dalam gambar di bawah, dalam kotak hijau :


Bila open link blog tu, blog tu dah tiada dalam daftar. She already removed her blog. Kuchiwa dan hampa sekali. Tapi lepas tu ngeh ngeh ngeh ngeh senyum balik sebab terpandang greyed link chaced di tepi link entri tersebut. I klik dan .. WALA !



Sudah berpindah ke IvyTouch :)

Dan entry yang menyebut tentang saya ada di dalam entri bertajuk .. Fine Fina. First time jumpa blog kawan lama. Excited gila. Kawan-kawan lama yang lain, mari berbelog!


And she said she missed me :')
I MISS YOU TOO BIE T_______T

Saya pun tak tahu kalau masih ada lagi orang panggil dia Bie. Saya tetap mau panggil dia Bie. My Bie, my Bie, myVi. Eh. Err :D

Terbaiklah korang boleh baca sampai habis entri ni @_@

Share:

Wednesday, June 23, 2010

Wigs wigs wigs.







Took some time surfing the net. Found some cool Facebook selling wigs which aku rasa macam ..fulamak why so tempting nih T____T Cantik, tapi tak tahulah saya pakai cantik ker. Well, those wigs look good in those dolls anyway. Ha ha.

Dari dulu lagi sebenarnya, selalu suka tengok wigs. Siap google halal-haramnya pakai wigs atau extension rambut. Yang haram tu bila kita pakai wigs yang dihasilkan dari rambut sebenar. Tak kiralah rambut tu didermakan oleh orang. Untuk pengetahuan, wigs yang diperbuat dari rambut sebenar boleh sampai 500 juga harga. Dengar-dengar ada yang sampai 1K. Lagi best, guna rambut manusia yang dah mati. True fact ya.

But the one I showed you here is the synthetic one. Wigs sintetik terbahagi kepada tiga. Asian, Indonesian, dan Europian. Betulkan jika saya salah, semua ni hasil bacaan di internet. Tiga-tiga kualiti bagus, cuma the best (and a bit costly) adalah Europian. Asian pun bagus juga, still look like real hair, tapi kualiti kurang sikit sebab tu paling murah antara yang lain. Mungkin kualiti dari segi memerlukan penjagaan yang agak remeh dan ketahanan material kot.

Okey. Hasil bacaan di internet, rambut palsu yang dimaksudkan dalam sabda Rasulullah dan hadis tu ialah yang mengubah fitrah Tuhan. Rambut palsu sintetik yang dijual dekat kedai macam yang pelakon-pelakon drama dan pembaca berita pakai tu tak mengubah fitrah Tuhan secara biologikal. Tapi, ada juga yang tidak baiknya memakai rambut palsu even bukan yang real human punya pun. Paling obvious, berpotensi menipu pandangan orang.

Interpretation oleh ulama and majlis fatwa berkenaan haramnya rambut palsu ialah melakukan penyambungan rambut, penanaman rambut palsu ke dalam kulit kepala dan yang paling popular dekat Amerika dan Eropah sekarang ni ialah mereka yang rambut tak subur telah mengambil sel keratin dari kulit kepala orang dah mati dan tanam dalam kepala diorang agar rambut lebih lebat. Sel keratin tu akar rambut kita.

Dalam website lain pula, ada yang menegah terus semua perbuatan memakai rambut palsu, atau apa-apa pun yang menyerupai rambut. Jadi terpulanglah pada pertimbangan masing-masing. Sila bertanya pada yang pakar.

Aku, kalau tak haram, aku dah lama nak buat penanaman rambut dekat kepala ni. Everybody yang kenal saya mesti tahu yang saya hadapi masalah rambut sebenarnya. Rambut saya sihat. Memang sihat. Tapi masalahnya, akar rambut tak kuat, mudah je gugur. Haih. Rambut semakin hari semakin menipis. Padahal sihat wal'afiat je. So sad.

Tengok gambar-gambar di atas. Beautiful, no? :)
Share:

Wigs wigs wigs.







Took some time surfing the net. Found some cool Facebook selling wigs which aku rasa macam ..fulamak why so tempting nih T____T Cantik, tapi tak tahulah saya pakai cantik ker. Well, those wigs look good in those dolls anyway. Ha ha.

Dari dulu lagi sebenarnya, selalu suka tengok wigs. Siap google halal-haramnya pakai wigs atau extension rambut. Yang haram tu bila kita pakai wigs yang dihasilkan dari rambut sebenar. Tak kiralah rambut tu didermakan oleh orang. Untuk pengetahuan, wigs yang diperbuat dari rambut sebenar boleh sampai 500 juga harga. Dengar-dengar ada yang sampai 1K. Lagi best, guna rambut manusia yang dah mati. True fact ya.

But the one I showed you here is the synthetic one. Wigs sintetik terbahagi kepada tiga. Asian, Indonesian, dan Europian. Betulkan jika saya salah, semua ni hasil bacaan di internet. Tiga-tiga kualiti bagus, cuma the best (and a bit costly) adalah Europian. Asian pun bagus juga, still look like real hair, tapi kualiti kurang sikit sebab tu paling murah antara yang lain. Mungkin kualiti dari segi memerlukan penjagaan yang agak remeh dan ketahanan material kot.

Okey. Hasil bacaan di internet, rambut palsu yang dimaksudkan dalam sabda Rasulullah dan hadis tu ialah yang mengubah fitrah Tuhan. Rambut palsu sintetik yang dijual dekat kedai macam yang pelakon-pelakon drama dan pembaca berita pakai tu tak mengubah fitrah Tuhan secara biologikal. Tapi, ada juga yang tidak baiknya memakai rambut palsu even bukan yang real human punya pun. Paling obvious, berpotensi menipu pandangan orang.

Interpretation oleh ulama and majlis fatwa berkenaan haramnya rambut palsu ialah melakukan penyambungan rambut, penanaman rambut palsu ke dalam kulit kepala dan yang paling popular dekat Amerika dan Eropah sekarang ni ialah mereka yang rambut tak subur telah mengambil sel keratin dari kulit kepala orang dah mati dan tanam dalam kepala diorang agar rambut lebih lebat. Sel keratin tu akar rambut kita.

Dalam website lain pula, ada yang menegah terus semua perbuatan memakai rambut palsu, atau apa-apa pun yang menyerupai rambut. Jadi terpulanglah pada pertimbangan masing-masing. Sila bertanya pada yang pakar.

Aku, kalau tak haram, aku dah lama nak buat penanaman rambut dekat kepala ni. Everybody yang kenal saya mesti tahu yang saya hadapi masalah rambut sebenarnya. Rambut saya sihat. Memang sihat. Tapi masalahnya, akar rambut tak kuat, mudah je gugur. Haih. Rambut semakin hari semakin menipis. Padahal sihat wal'afiat je. So sad.

Tengok gambar-gambar di atas. Beautiful, no? :)
Share:

Wigs wigs wigs.







Took some time surfing the net. Found some cool Facebook selling wigs which aku rasa macam ..fulamak why so tempting nih T____T Cantik, tapi tak tahulah saya pakai cantik ker. Well, those wigs look good in those dolls anyway. Ha ha.

Dari dulu lagi sebenarnya, selalu suka tengok wigs. Siap google halal-haramnya pakai wigs atau extension rambut. Yang haram tu bila kita pakai wigs yang dihasilkan dari rambut sebenar. Tak kiralah rambut tu didermakan oleh orang. Untuk pengetahuan, wigs yang diperbuat dari rambut sebenar boleh sampai 500 juga harga. Dengar-dengar ada yang sampai 1K. Lagi best, guna rambut manusia yang dah mati. True fact ya.

But the one I showed you here is the synthetic one. Wigs sintetik terbahagi kepada tiga. Asian, Indonesian, dan Europian. Betulkan jika saya salah, semua ni hasil bacaan di internet. Tiga-tiga kualiti bagus, cuma the best (and a bit costly) adalah Europian. Asian pun bagus juga, still look like real hair, tapi kualiti kurang sikit sebab tu paling murah antara yang lain. Mungkin kualiti dari segi memerlukan penjagaan yang agak remeh dan ketahanan material kot.

Okey. Hasil bacaan di internet, rambut palsu yang dimaksudkan dalam sabda Rasulullah dan hadis tu ialah yang mengubah fitrah Tuhan. Rambut palsu sintetik yang dijual dekat kedai macam yang pelakon-pelakon drama dan pembaca berita pakai tu tak mengubah fitrah Tuhan secara biologikal. Tapi, ada juga yang tidak baiknya memakai rambut palsu even bukan yang real human punya pun. Paling obvious, berpotensi menipu pandangan orang.

Interpretation oleh ulama and majlis fatwa berkenaan haramnya rambut palsu ialah melakukan penyambungan rambut, penanaman rambut palsu ke dalam kulit kepala dan yang paling popular dekat Amerika dan Eropah sekarang ni ialah mereka yang rambut tak subur telah mengambil sel keratin dari kulit kepala orang dah mati dan tanam dalam kepala diorang agar rambut lebih lebat. Sel keratin tu akar rambut kita.

Dalam website lain pula, ada yang menegah terus semua perbuatan memakai rambut palsu, atau apa-apa pun yang menyerupai rambut. Jadi terpulanglah pada pertimbangan masing-masing. Sila bertanya pada yang pakar.

Aku, kalau tak haram, aku dah lama nak buat penanaman rambut dekat kepala ni. Everybody yang kenal saya mesti tahu yang saya hadapi masalah rambut sebenarnya. Rambut saya sihat. Memang sihat. Tapi masalahnya, akar rambut tak kuat, mudah je gugur. Haih. Rambut semakin hari semakin menipis. Padahal sihat wal'afiat je. So sad.

Tengok gambar-gambar di atas. Beautiful, no? :)
Share:

Tuesday, June 22, 2010

The Biggest Loser : Day 4

Written on 14th June 2010

I've checked every possible detail for my daily routine, today. Ambil masa yang lama juga. Nasib baik hari ni tak ada kerja sangat. Kalau ada pun, petang after jaga kaunter boleh buat. Bayangkan, dari pagi sampai before maghrib jaga kaunter, sambil online depan laptop. Heaven tak? Heaven tak?

Check pasal kalori in every serving. Korang tahu tak Maggi kalori dia sampai lebih 400? Dan even satu sudu makan minyak masak pun dah 100 lebih kalori? Tahu tak sebenarnya kita boleh makan telur setiap hari tapi kurangkan bahagian kuning telur sebab dekat kuning tu lah kolestrol paling banyak?

Apa itu kalori?

Kalori adalah unit untuk mengukur tenaga.

Adakah badan perlukan kalori?

Ya, badan perlukan kalori untuk menjana tenaga, tetapi jika ia diambil (dimakan) terlalu banyak dan tidak dibakar, ia akan ditukar menjadi lemak dan disimpan dalam badan, ini akan menyebabkan pertambahan berat badan dan membahayakan kesihatan.

Macam mana saya hendak kira kalori dalam makanan?

Biasanya setiap produk yang dijual ada kiraan kalorinya di bahagian “Maklumat Pemakanan” dan kiraan juga boleh dibuat dengan mendarab berat dalam “gram” nutrisi berikut dengan nombor pekali yang disenaraikan.

Contoh, SOS CILI

Karbohidrat: Didarab dengan 4 kalori setiap gram
Protein: Didarab dengan 4 setiap gram
Lemak: Didarab dengan 9 setiap gram.
Contoh: Satu hidangan Sos Cili yang mengandungi;
Karbohidrat = 53g (53g X 2 = 106 Kalori)
Protein = 1g (1g X 4 = 4 Kalori)
Gula (juga Karbohidrat) = 16g (16g X4 = 64 Kalori)
Jadi satu tuangan Sos Cili bernilai 174 kalori!

Berapa kalori diperlukan oleh lelaki dan wanita dewasa dalam sehari?

Lelaki: 2000-2500 kalori
Wanita: 1600-2000 kalori

Apa akan berlaku jika saya makan lebih pada itu?

Setiap 8000 kalori yang terkumpul (tidak dibakar) akan menaikkan 1kg berat badan.

Berapa kalori dalam makanan orang Malaysia?

Kategori: Kuih Muih

01. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
02. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
03. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
04. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
05. Popia goreng (satu) = 130 kalori
06. Popia basah (satu) = 95 kalori
07. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
08. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
09. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

Kategori: Lauk Pauk

01. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
02. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
03. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
04. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
05. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
06. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
07. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
08. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
09. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

Kategori: Makanan Rutin

01. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
02. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
03. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
04. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
05. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
06. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
07. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
08. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
09. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

Kategori: Makanan Segera

01. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
02. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
03. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
04. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
05. Burger keju (satu) = 425 kalori
06. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
07. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
08. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

Kategori: Buah-buahan

01. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
02. Betik (sepotong) = 45 kalori
03. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
04. Durian (5 ulas) = 64 kalori
05. Limau (sebiji) = 42 kalori
06. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
07. Nenas (sepotong) = 59 kalori
08. Epal (sebiji) = 63 kalori
09. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori

Kategori : Minuman

01. Minuman berkabonat 1 tin 285g = 120 kal
02. Minuman kotak 250g = 105 kal
03. Susu tepung penuh krim 1 sudu makan = 33 kal
04. Susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan = 25 kal
05. Aiskrim 2 skop= 390 kal
06. Susu pekat manis 1 sudu makan = 71 kal
07. Yogurt rendah lemak 1 cawan = 90 kal
08. Mentega 2 sudu teh = 75 kal

Berapa yang selalunya orang dewasa makan sehari?

Makan Pagi: Nasi lemak bersambal (400 kalori) + Telor mata kerbau (21 kalori) + Teh Tarik (120 kalori) = 541 kalori

Pukul 10 pagi: Kuih karipap 3 biji (390 kalori) + Teh O (20 kalori) = 410 kalori

Makan tengahari: Nasi 3 cawan (420 kalori) + Ayam kari (250 kalori) + Dalca Sayur setengah cawan (150 kalori) + Air Tembikai (80 kalori) = 900 kalori

Minum petang: Kopi susu (120 kalori) + Popia Goreng 3 biji (390 kalori) = 510 kalori

Makan Malam: Nasi 3 cawan (420 kalori) + Ikan Tenggiri Masak Merah (142 kalori) + Kangkong goreng belacan (120 kalori) = 682 kalori

Jumlah (541 + 410 + 900 + 510 + 682) = 3043 kalori.

Apa akan berlaku jika tabiat makan kita seperti di atas berlarutan selama setahun?
Jika lelaki bakar 2500 kalori tetapi makan 3043 kalori sehari maka mereka akan simpan 543 kalori setiap hari sebagai lemak. 543 X 365 hari = 198, 195 kalori setahun disimpan. Jadi dalam setahun berat akan meningkat sebanyak 24.77kg!! (198,195 / 8000).

Bagaimana untuk bakar kalori?

Tingkatkan aktiviti harian, berjalan pantas, naik turun tangga, cuci kereta, bersukan, senaman. Kurangkan menonton TV atau bermain permainan computer kerana badan hanya membakar 1 kalori seminit jika kita beraktiviti seperti ini dan ia sama nilai dengan kalori yang dibakar semasa tidur!

Berapa kalori dibakar dengan aktiviti yang kita lakukan?

Kalori yang dibakar bergantung pada berat badan dan ketumpatan tubuh seseorang Berikut adalah kiraan kalori yang dibakar seorang yang seberat 68kg beraktiviti selama sejam.

01) Menonton TV = 40 kalori
02) Berjalan pantas = 300 kalori
03) Bermain bola keranjang (agresif) = 450 kalori
04) Mengemas rumah = 240 kalori
05) Berkebun = 320 kalori
06) Bermain golf (bawa sendiri Club) = 385 kalori
07) Berbasikal statik = 380 kalori
08) Erobik = 405 kalori
09) Ping Pong = 280 kalori

source : http://langsing2u.com/kira-kalori

Tengok di atas. Wanita boleh ambil makanan 1600-2000 kalori sahaja dalam sehari. But I'm taking paling banyak pun 1000 kalori everyday. I do count! Kalau tak boleh count, saya anggar-anggar saja. Nak ambil 0 kalori tiap hari tu tak bolehlah, kita perlukan kalori juga untuk bagi kita tenaga. Takda tenaga nanti macamana nak exercise right? Kaedah diet saya kali ni guna calculation, bukan diet membuta tuli macam dulu kuangkuang.

Saya berat 53KG. Waktu balik dari UUM dulu, saya 50.8KG T____T Fortunately now, I've lost 1.4 KGs during the weighing this morning that make me 51.6 ALHAMDULILLAH. I know the number will keep on changing from 51.4 or 51.8 but what the hell. I've lost 1KG for sure! :P

Looking forward for another weight loss :')
Share:

Gratitude.


Alhamdulillah.
The best way expressing our gratitude to HIM :)

Selepas beberapa episod air mata dalam hidup akhir-akhir ni, sekarang saya sudah mampu tersenyum dari hati. Surely, ini bukan yang terakhir, tapi cukuplah untuk menyulam tawa di tengah tangisan yang masih membara. Tiada siapa pernah cakap kisah hidup kita akan sentiasa sempurna bukan? Semua orang ada cerita dia yang tersendiri, dan ini jalan hidup saya yang dah ditentukan oleh-Nya. Saya redha. Tuhan menguji, maknanya ada sesuatu yang perlu saya pelajari dari-Nya. Tuhan menguji, maknanya ini adalah cara terbaik untuk saya semakin mengerti erti kehidupan. Tuhan menguji, untuk saya belajar.

Maka saya tidak malu untuk mengatakan, ini yang terbaik buat saya. Walaupun sebak di dada dan bertitik air mata membasahi keyboard, saya tetap ingin mengatakan, ini yang terbaik buat saya.

Alhamdulillah, atas segala kekuatan luar biasa yang DIA beri di sebalik dugaan luar biasa yang DIA turunkan padaku. Alhamdulillah, tamparan ini mendekatkan aku pada DIA dan menjadikan aku ini insan yang lebih baik dan lebih matang dalam satu lagi perspektif kehidupan. Alhamdulillah, alhamdulillah.
Share:

What I Do Today.

Okeh. Let's talk about, what I do today. Dan ah. Mari cakap dalam bahasa melayu pula. Semakin lama makin banyak perkataan inggeris saya alami kesukaran untuk terjemah ke bahasa melayu. Malu nak tunjuk slip exam saya selalu dapat A BM kalau macam ni. Semakin hari, semakin kronik bahasa rojak I (eh tercakap inggeris, bagi I masa eh tercakap lagi LOL)

Hari ni, pergi ke setiap akaun-akaun yang saya pernah daftar dekat dunia internet ni. Dekat Syok.Org, dekat Friendster, Tagged, Myspace. Adoi. Itu tak termasuk lagi yang laman-laman sesawang biasa macam forums, 4shared, Nuffnang, Zwinky (- -"), banyak lagilah. Dalam setahun sejak bertahun-tahun ber-atastalian, mungkin dah berpuluh-puluh laman sesawang (sesawang? nak melayu sangat kan, hambik) saya pergi daftarkan diri. Pulak tu semua guna nama yang sama. Kalau bukan Fina Sophie, Sufilara. Kalau bukan Sufilara, Fina Sophie. Kalau bukan Fina Sophie, finasophie tapi eh samalah kan? LOL. Alamak LOL pulak. Salah-salah. Sebenarnya KDB *Ketawa Dengan Banyak*

Bukan setakat pergi jenguk akaun, tapi siap nak delete. Too much information prov~ ..err maaf typo. HA HA HA. Baiklah kita ulang. Bukan setakat pergi jenguk akaun, tapi siap nak batalkan akaun lagi. Terlalu banyak maklumat didedahkan di sana sini, mula merasa bahayanya. Dahlah baru-baru ni aku pergi cari pasal dekat Facebook kan. Cari pasal pula dengan budak-budak saiko semacam hish rasa macam nak sepak je satu-satu. Bukan cari pasal sebenarnya, menegur saja. Tapi saya tegur buat diorang sakit hati dan kata saya tunjuk bagus pula, padahal niat saya untuk menegur sesama manusia. Cara saya menegur buat mereka rasa saya tunjuk bagus, ah normal lah. Manusia manalah dapat meneka baik buruknya niat seseorang, lagi-lagi yang sengaja butakan mata hati. Tak apa hal itu kita cerita nanti kalau saya rajin.

Dulu saya dah delete akaun Myspace. Saya sebenarnya tak pernah suka sangat dekat Myspace. Buka akaun Myspace pun sebab banyak kawan guna Myspace. Koding dia buat orang macam saya pening. Suka yang ringkas-ringkas saja. Kalau macam dulu, lebih suka Friendster berbanding Myspace dan laman network yang lain. Tapi sekarang ni, Facebook lebihhhhh lagi kemas dan sistematik berbanding yang lain. Polisi Facebook tidak membenarkan kandungan HTML dekat profail tu sebenarnya benda yang bagus juga. Tidak serabut. Kalau hitam/kelabu-putih lagi cantik dan semua orang suka, laaagi sesuai dengan orang yang kurang gemar biru macam saya. Heh.

Tagged? Serius menjengkelkan. Malas nak terangkan macamana saya boleh masuk Tagged. Siapa-siapa yang pernah kena macam saya, tahulah kenapa.

Semakin lama semakin kurang mengemaskini blog, rasa macam bersalah dekat orang-orang yang saya dah hantar undangan untuk akses ke blog privet ni. Musim orang malas berblog agaknya. Ada rakan blog yang tutup blog juga, ada yang menyuarakan hasrat untuk berhenti. Haih. Bagi saya, blog Sufilara.Com ini biarlah terus saja privet. Untuk bacaan saya sahaja, dan beberapa orang tertentu. Bila sampai waktu yang mungkin masih lama lagi, akan ada kejutan buat kalian. Paling penting, ia untuk diri saya sendiri sebab itu yang saya mahu. Saya sedang berusaha untuk itu. Cuma tak tahulah bagaimana penerimaan kalian kan.

Sekarang ini, masa saya banyak diperuntukkan untuk perkara lain. Buat sementara, komitmen mengemaskini Sufilara.Com mungkin akan sentiasa tertangguh. Kalau ada kiriman terkini tu, kira hari yang bertuahlah. Hah :D

Nanti (later).
Share:

Friday, June 18, 2010

Updatelahhh..

Gosh semakin malas untuk berbelog. Manakah motivasi untuk menginspirasikan orang konon? Ceh ceh. Menginspirasi konon. Sebab sekarang ini lebih suka untuk mendengar. Lebih suka membaca. Apa-apa saja. Untuk santapan hati ini. Untuk bekalan masa hadapan mungkin. Atau lebih suka mengimbau kenangan dulu-dulu lewat diari-diari sejak 2002. Oh berdiari sejak sekolah rendah ye, tapi dah buang. Dalam simpanan pun bermula sejak 2002 haih. Tega sungguh aku dulu menghukum kenangan.

*paused*

Dan apa-apa sajalah. Membaca atau mendengar. Yang penting, sesuatu yang mengelak aku dari bercakap lebih dalam tentang soal hidup sendiri. Tentang soal perasaan sendiri. Agar aku boleh lari dari rasa sakit ini. Sampai aku rasa aku cukup kuat. Sampai aku rasa aku sudah cukup kuat hingga aku tidak perlu bersusah payah bersembunyi.

Aku akan lebih rasa dungu jika aku memperlihatkan segala apa yang aku ada.
Share:

Monday, June 14, 2010

The Biggest Loser in 30 Days : Day 3

Written on 13th June 2010

Haven't done much about my dieting routine for Day 3. Sore muscle, pain. And I don't even move much. Even walk. It shows how off I am due to my first work-out, the 150 jump-roping work-out. Admit, sejak balik rumah memang tak buat work-out langsung. Kecuali dance training, itupun dah berlalu 3-4 minggu. Bila lama tak senaman, everything kena build-up balik.

Yet, sore muscle is still a good sign actually. Badan sedang bertindak balas and it's actually a painful process of growing up (your metabolism), however, kena stop sekejap routine dan ganti dengan routine yang lebih mudah macam walking, doing household chores etc etc. Kalau tak, menyeksa tubuh nanti.

..And of course, makan kena jaga cukop-cukop. We'll talk about makanan later.
Share:

The Biggest Loser in 30 Days : Day 4

I've checked every possible detail for my daily routine, today. Ambil masa yang lama juga. Nasib baik hari ni tak ada kerja sangat. Kalau ada pun, petang after jaga kaunter boleh buat. Bayangkan, dari pagi sampai before maghrib jaga kaunter, sambil online depan laptop. Heaven tak? Heaven tak?

Check pasal kalori in every serving. Korang tahu tak Maggi kalori dia sampai lebih 400? Dan even satu sudu makan minyak masak pun dah 100 lebih kalori? Tahu tak sebenarnya kita boleh makan telur setiap hari tapi kurangkan bahagian kuning telur sebab dekat kuning tu lah kolestrol paling banyak?

Apa itu kalori?

Kalori adalah unit untuk mengukur tenaga.

Adakah badan perlukan kalori?

Ya, badan perlukan kalori untuk menjana tenaga, tetapi jika ia diambil (dimakan) terlalu banyak dan tidak dibakar, ia akan ditukar menjadi lemak dan disimpan dalam badan, ini akan menyebabkan pertambahan berat badan dan membahayakan kesihatan.

Macam mana saya hendak kira kalori dalam makanan?

Biasanya setiap produk yang dijual ada kiraan kalorinya di bahagian “Maklumat Pemakanan” dan kiraan juga boleh dibuat dengan mendarab berat dalam “gram” nutrisi berikut dengan nombor pekali yang disenaraikan.

Contoh, SOS CILI

Karbohidrat: Didarab dengan 4 kalori setiap gram
Protein: Didarab dengan 4 setiap gram
Lemak: Didarab dengan 9 setiap gram.
Contoh: Satu hidangan Sos Cili yang mengandungi;
Karbohidrat = 53g (53g X 2 = 106 Kalori)
Protein = 1g (1g X 4 = 4 Kalori)
Gula (juga Karbohidrat) = 16g (16g X4 = 64 Kalori)
Jadi satu tuangan Sos Cili bernilai 174 kalori!

Berapa kalori diperlukan oleh lelaki dan wanita dewasa dalam sehari?

Lelaki: 2000-2500 kalori
Wanita: 1600-2000 kalori

Apa akan berlaku jika saya makan lebih pada itu?

Setiap 8000 kalori yang terkumpul (tidak dibakar) akan menaikkan 1kg berat badan.

Berapa kalori dalam makanan orang Malaysia?

Kategori: Kuih Muih

01. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
02. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
03. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
04. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
05. Popia goreng (satu) = 130 kalori
06. Popia basah (satu) = 95 kalori
07. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
08. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
09. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

Kategori: Lauk Pauk

01. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
02. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
03. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
04. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
05. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
06. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
07. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
08. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
09. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

Kategori: Makanan Rutin

01. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
02. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
03. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
04. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
05. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
06. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
07. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
08. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
09. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

Kategori: Makanan Segera

01. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
02. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
03. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
04. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
05. Burger keju (satu) = 425 kalori
06. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
07. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
08. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

Kategori: Buah-buahan

01. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
02. Betik (sepotong) = 45 kalori
03. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
04. Durian (5 ulas) = 64 kalori
05. Limau (sebiji) = 42 kalori
06. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
07. Nenas (sepotong) = 59 kalori
08. Epal (sebiji) = 63 kalori
09. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori

Kategori : Minuman

01. Minuman berkabonat 1 tin 285g = 120 kal
02. Minuman kotak 250g = 105 kal
03. Susu tepung penuh krim 1 sudu makan = 33 kal
04. Susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan = 25 kal
05. Aiskrim 2 skop= 390 kal
06. Susu pekat manis 1 sudu makan = 71 kal
07. Yogurt rendah lemak 1 cawan = 90 kal
08. Mentega 2 sudu teh = 75 kal

Berapa yang selalunya orang dewasa makan sehari?

Makan Pagi: Nasi lemak bersambal (400 kalori) + Telor mata kerbau (21 kalori) + Teh Tarik (120 kalori) = 541 kalori

Pukul 10 pagi: Kuih karipap 3 biji (390 kalori) + Teh O (20 kalori) = 410 kalori

Makan tengahari: Nasi 3 cawan (420 kalori) + Ayam kari (250 kalori) + Dalca Sayur setengah cawan (150 kalori) + Air Tembikai (80 kalori) = 900 kalori

Minum petang: Kopi susu (120 kalori) + Popia Goreng 3 biji (390 kalori) = 510 kalori

Makan Malam: Nasi 3 cawan (420 kalori) + Ikan Tenggiri Masak Merah (142 kalori) + Kangkong goreng belacan (120 kalori) = 682 kalori

Jumlah (541 + 410 + 900 + 510 + 682) = 3043 kalori.

Apa akan berlaku jika tabiat makan kita seperti di atas berlarutan selama setahun?
Jika lelaki bakar 2500 kalori tetapi makan 3043 kalori sehari maka mereka akan simpan 543 kalori setiap hari sebagai lemak. 543 X 365 hari = 198, 195 kalori setahun disimpan. Jadi dalam setahun berat akan meningkat sebanyak 24.77kg!! (198,195 / 8000).

Bagaimana untuk bakar kalori?

Tingkatkan aktiviti harian, berjalan pantas, naik turun tangga, cuci kereta, bersukan, senaman. Kurangkan menonton TV atau bermain permainan computer kerana badan hanya membakar 1 kalori seminit jika kita beraktiviti seperti ini dan ia sama nilai dengan kalori yang dibakar semasa tidur!

Berapa kalori dibakar dengan aktiviti yang kita lakukan?

Kalori yang dibakar bergantung pada berat badan dan ketumpatan tubuh seseorang Berikut adalah kiraan kalori yang dibakar seorang yang seberat 68kg beraktiviti selama sejam.

01) Menonton TV = 40 kalori
02) Berjalan pantas = 300 kalori
03) Bermain bola keranjang (agresif) = 450 kalori
04) Mengemas rumah = 240 kalori
05) Berkebun = 320 kalori
06) Bermain golf (bawa sendiri Club) = 385 kalori
07) Berbasikal statik = 380 kalori
08) Erobik = 405 kalori
09) Ping Pong = 280 kalori

source : http://langsing2u.com/kira-kalori

Tengok di atas. Wanita boleh ambil makanan 1600-2000 kalori sahaja dalam sehari. But I'm taking paling banyak pun 1000 kalori everyday. I do count! Kalau tak boleh count, saya anggar-anggar saja. Nak ambil 0 kalori tiap hari tu tak bolehlah, kita perlukan kalori juga untuk bagi kita tenaga. Takda tenaga nanti macamana nak exercise right? Kaedah diet saya kali ni guna calculation, bukan diet membuta tuli macam dulu kuangkuang.

Saya berat 53KG. Waktu balik dari UUM dulu, saya 50.8KG T____T Fortunately now, I've lost 1.4 KGs during the weighing this morning that make me 51.6 ALHAMDULILLAH. I know the number will keep on changing from 51.4 or 51.8 but what the hell. I've lost 1KG for sure! :P

Looking forward for another weight loss :')
Share: