2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Friday 14 and Saturday 15, May 2010
Sunday, May 16, 2010 posted at 04:26 ♥

Terjaga tengah malam in the middle of nowhere (ewah cakap macamlah tahu). Mata tak mahu lelap balik so terus decide untuk update blog, lepas ni confirm mengantuk balik. But, hope my blog can wait for updates of Bakti Siswa Sabah noh? :D

Cuz I have another agenda for this whole week started on the past Friday with my family and Dayah. Paling utama, Dayah sebenarnya. Peserta-peserta Baksis Sabah yang lain dari seberang sana sudah sampai ke Semenanjung dengan selamatnya waktu Khamis lepas lagi. Yang tinggal cuma Zetty dan Lian, stay rumah Dolly di Beaufort sana. Dayah pula stay rumah saya di Ranau sini. Mereka berlepas sama-sama ke Semenanjung 20hb nanti. I don't want her to stay here in Sabah for nothing. Kalau bolehlah, siap mahu bawa dia sampai Telupid ; a small town kesayangan saya, lokasi di antara Ranau dan Sandakan. Maybe juga sampai Tawau atau Semporna. Hah. Dari hujung ke hujung lagi satu. Itu barulah menjelajah satu Sabah. Tapi apakan daya, explore bumi Ranau hinga ke bandaraya Kota Kinabalu saja yang termampu. Tidak apa Dayah, banyak masa lagi. Lain kali boleh datang lagi.

Khamis lepas, after ucap selamat tinggal tsk tsk tsk tsk T__T (ramai dah yang dah tak jumpa lagi lepas ni T___T) dekat rakan-rakan peserta Baksis yang lain, saya dan Dayah bergerak balik terus ke Ranau after singgah dekat certain place. Sampai saja Ranau, hari dah malam. Ayah, mama dan saya escort balik rumah. I don't know how and why (terlalu penat untuk bertanya), kenapa sampai ada dua kereta dekat pekan. Ayah bawa Avanza dari KK, mama di Pekan Ranau menunggu dengan Hilux dan Toyota Van. Avanza tak pernah try bawa jalan, Hilux saya tak berani bawa besar sangat nanti tergesel kat mana-mana maka Van saja. Oh itu van itu kereta pengangkutan saya di sini :D

Keesokannya, after Dana balik dari sekolah and after ayah balik dari Solat Jumaat, kami bergerak ke Pekan Nabalu, pekan yang banyak gerai-gerai menjual kraftangan dan aksesori ala-ala tribal. T-shirt Sabah dari yang berkualiti hingga kurang berkualiti, kain pario, .. just name it. That was my second visit there, first time waktu on our way ke Kota Kinabalu Selasa lepas. Kali ni, saya beli t-shirt Sabah. Tertarik dengan jenis kain dia, sedap pakai.

Itu Jumaat. Sabtu pula, pagi ke Gotong Royong Perdana anjuran KPM di SMK Ranau. Gotong royong ni agak spesel lah sebab gotong royong ni dijalankan serentak di seluruh negara. Sekolah-sekolah menengah termasuhlah sekolah-sekolah rendah. Bukan buat apa sangat pun, kira orang adalah. Haha. Tak tahu nak buat apa, sebab sekolah dah sedia bersih. Saya dan Dayah berjalan-jalan saja sekitar sekolah tu, sambil dalam hati saya mengimbau waktu sekolah dulu. Hehh.

After that, pergi ke Tagal Sungai Luanti, also my second visit. Beten kecil, Beten Besar dan Dana ikut sekali. Dengan mama dan ayah juga. THIS ONE was my first visit, by the way. The main attraction was the fishes itself, yang lain itu sampingan saja. Banyak perubahan since my first visit. Dulu tak berapa nak siap lagi, even dah beroperasi. Sekarang, jambatan gantung pun dah ada, pentadbiran sudah jadi lebih sistematik, homestay dia sudah beroperasi dan ada yang digunakan untuk program dan kursus. Tadi nampak banner kursus pemprosesan makanan dan satu lagi, kursus membuat kraftangan kristal.

I'll update about my second visit there, sebab mau tunggu gambar transfer ke laptop dulu.

Balik rumah, rehat-rehat, lepas tu bergerak pula ke sungai. With ayah, Dayah, Beten Besar, Jijah, Jimah, dan Dana. Sungai bukan sebarang sungai. Ewah. Nak aje lain dari yang lain. Kami masuk ke kawasan sungai jauh ke atas bukit, kemudian kena menuruni lurah, barulah sampai ke anak sungai. Kami susur sungai tu ke arah bertentangan dengan arus air dan pergh lihatlah keindahan alam. Sungai tu penuh dengan batu-batan, agak terpencil and that was our first time to come there, kecuali ayah. Me and yang lain, menyusur sungai jauh ke dalam. Jauh dari tempat kami masuk tadi. Air sejuk mengalir, dan jernih. Kalau bertuah, boleh nampak ikan hehehe.

Entah berapa jam di dalam. Mungkin dalam 2-3 jam juga. Lepas tu melawat satu tempat yang banyak ikan, kawasan tagal juga. Tagal means 'No fishing' in english.

Malam, saya dan Dana ke pekan untuk beli barang-barang makanan untuk peknek besok pagi gahahah. Peknek (- -"). Esok kami ke Poring, Bakti Siswa's treat specially for these kids, Tari Kirana. On behalf of these kids, thanks Yulie. All the money you gave us, I used them for the picnic. And later I'll inform them where did they got the money. Pagi kena bangun awal untuk siapkan semua. Itulah tentatif untuk esok. Lusa, tulat dan hari sampai 20hb, lain lagi tentatifnya. Okey now sleep :D



Labels: , ,


4 Comments:

Anonymous AuraFIza said...

Err.. Dayah pergi rumah ko?? Huwaaaa... Jelesnya!!! Nak jugak!!

16 May, 2010 18:38  
Anonymous Fina said...

AuraFIza,
ala bila2 masa nak dtg, set je fiza. smnjung n sbh dekat je tak jauh mana hehehe

17 May, 2010 15:41  
Anonymous Mimie Lo said...

Gotong-Royong Perdana? Sy eskep..kekeke

17 May, 2010 18:44  
Anonymous Fina said...

Mimie Lo,
wajib ka pula? hehehehe

17 May, 2010 19:54  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish