Wednesday, May 26, 2010

Isn't goodbye.

Bukan menutup belog, bukan juga berhenti menulis. Cuma setelah beberapa tahun menulis secara publik tanpa henti, I came to this stage thinking that I might need a break for quite some time ..ahead, to , instead of writing publicly in Sufilara.Com, I would like to consider myself to write in private. Kata orang, to reach ideal scenario, or what ever it might sound to you I just don't care.

You'll be redirected straight to my Facebook profile, so if maybe you are feeling free to bring us to another stage of our friendship, never hesitate to add me there or simply leave your messages. But if not, no worries it won't hurt :D

Pray for me, and never stop sharing your beautiful stories. Thanks for all the love. Salam.



Share:

Tuesday, May 25, 2010

Sri Dina, Ranau


Tolong my mum set ruang untuk program taklimat, demonstrasi dan fungsi produk Auralife.

Tarikh : 22 Mei 2010 (Sabtu)
Masa : 3.00 hingga 5.00 petang
Tempat : Bilik Seminar Restoran Sri Dina, Pekan Ranau, Ranau.

..juga, jaga kaunter pendaftaran :D

Share:

Terima Kasih.

Salam, fina.

ok. sekarang ini, tak ada guna nak berkabung utk apa yang sudah terjadi. anggapkan ini cerita kamu dari tuhan. apa2 jua yang terlepas dan tersiapkan untuk kamu, redhakan dan gagahkan.

kamu punya keluarga yang masih tegar untuk berdiri belakang kamu. maka jangan persiakan.

lambat atau cepat tak menjanjikan bodohpandainya seseorang. pedulikan kata2 org. bukan dia yang bayar kita. bukan dia yang bagi kita nasi. abaikan. mulut org. semua takkan betul. cuma satu. ingat. ini hidup kamu. kamu sudah besar. sudah tahu kaca permata.

kena kuat.
ini takuk yang tuhan bagi untuk beritahu yang kamu kini sudah bukan lagi anak2 remaja. ini penanda. kamu kini sudah masanya. untuk kamu buktikan pada diri sendiri yang kamu sudah dewasa.

*peluk*.

Terima kasih, Fynn Jamal.

Share:

Monday, May 24, 2010

Frankly speaking.

I guess I'm too heartbroken right now. To be frank, everything burst out last night tanpa sebab yang pasti. Aku sangka aku tahan, aku sangka aku cukup kuat untuk kemelut yang dihadapi sekarang ni. Malangnya jiwa ini rupanya terlalu sensitif rupanya. Rupanya selama ini tembok airmata ini sudah retak sedikit demi sedikit. Semalam, berlaut airmata tumpah. Aku bukan disini untuk meraih simpati. I was the one to blame, who else lah kan.. Ini hidup aku. Tanggungjawab aku. Bagaimana aku handle semua ini, ini yang bakal buat aku lebih dewasa. Lebih dewasa, or to be the biggest coward.

After some hours thinking and finding answer, to come clean and looking for the best another way to get over all this, aku rasa aku lega sekarang. Hati masih ada sisa tangisan lagi, well (- -"), I know I am gonna be okey. Cuma bila baru lepas menangis ni, biasalah ada sedu-sedu lagi di hujung-hujung tu :D Crying is good, not always bad.

I'm so sorry, aku bercerita semua ni tapi tak bagitahu hujung pangkalnya. Aku tak tahu dari mana nak mula, masa pula semakin dekat YA ALLAH aku kena kumpul banyak-banyak kekuatan. Susah aku nak cakap dekat orang supaya tak fikir yang bukan-bukan, sebab aku sendiri tak bagitahu the whole truth.

Aku perlu satu tempoh masa untuk berhenti bercerita tentang hidup aku yang entah apa-apa ini di sini. Tapi sayang okey mahu tinggalkan belog ini walau cuma untuk beberapa bulan. Walaupun saya masih boleh menulis blog lagi, tapi things won't be the same. Sebab paling utama, identiti terpaksa dirahsiakan sepanjang saya berbelog di belog lain. Maaf semua. kalau terjumpa blog baru yang cara menulis ala-ala macam cara saya menulis atau yang ada ciri-ciri macam belog ini (mungkin), mungkin itu saya. Mungkinlah. Itupun kalau terjumpa :D Sampai aku tiba di satu titik hidup yang meyakinkan, baru aku bercerita kembali di blog ini. Mungkin bulan, mungkin juga tahun. Mungkin akan masih ada entri di sini tapi entahlah I can't make up my mind, I can't focus okey BYE. Hahaha.

Ohya. Aku ni tak ambik tahu sangat agaknya hal pergaduhan berkaitan blogger famous nI sampai aku tak tahu apa yang telah terjadi dan macam ter eh-eh-eh lepas baca blog Mr.K tadi. Hahahehhhh. Count me out :D

I do care about you and I know I'm lucky to have you guys with me but I have to move on. Someday when I'm wiser, more mature, with da ability to make myself better, we can be with each other again but till that day comes, I bid you goodbye.. As I roam in this journey we call life... -Alief-


Share:

Friday, May 21, 2010

Once you take different way, things will never be the same.

Bila ada yang tertanya-tanya kenapa cara saya telah berubah menjadi lebih keras, mereka perlu tanya diri mereka sendiri dulu, for I'll not be like this way for no reason. What we give we get back right? Apa yang saya nampak adalah pengkhianatan mereka, penipuan mereka. Stab me at the back, kemudian cuba untuk berbaik?? COME ON. It's not worth the pain I held inside. I would forgive them, but it would just because of the thought of their kindness when they're still my friends. Kalaulah saya lupakan semua itu, rasanya saya akan sampai satu tahap di mana saya lebih rela menanggung segala dosa kerana membenci mereka.

All I'm doing now, is hoping that I'll never see those faces again for the rest of my life. I would forgive, but things will never be the same. NEVER BE THE SAME.


Share:

Thursday, May 20, 2010

Because your eyes are beautiful :)

Baru dapat online. Baruuuu balik dari Kota Kinabalu. Oh wait wait. I'm sure waktu di Kota Kinabalu pagi tadi saya ada buat entri blog ringkas through my Sony Ericson C905. Tak terpublish lagi ke dekat sini? (- -")

K lupakan.

Ini entri ringkas juga. Lepas ni nak bersiap, malam ni majlis baca Yasin giliran rumah saya. Just nak cakap, saya baru baca entri Yulie tadi. I can't help the sad feeling ..not sad, actually. Terharu. Sebak. Betullah orang cakap, ada benda yang kita sendiri tidak nampak, orang lain yang akan nampak. Bila yang lain condemn kita, at least ada seseorang antara ramai-ramai tu yang akan melihat yang terbaik dari kita dan melihat kita dari perspektif yang berbeza. Bukan semua ada penilaian yang sama. Bukan semua mata diciptakan untuk mencari kesalahan. And Yulie, you saw the beautiful and best part in me because your eyes and your heart ARE beautiful.

Tsk tsk tsk jap nak lap hingus dulu. Meleleh kat keyboard dah.




Share:

A Place Called Here


On our (me and Dana) back to the hotel. Dayah sudah selamat berada di perut kapal terbang bersama Zetty dan Lian sejak 9.45 tadi lagi. 2 jam 30 minit perjalanan Kuala Lumpur.. Anyways, Semenanjung dan Sabah tak jauh mana. There'll always be another time :)

Pukul satu check out hotel. Until 1PM, we want to take our rest. Spent hundreds RM for this two days one night. Memang kena rehat. Why? We'll talk later :P

Share:

Tuesday, May 18, 2010

Second trip to KK within one week.

Hari ni malam terakhir Dayah berada di Bumi Ranau ni. Esok 19hb kami sama-sama bergerak ke Kota Kinabalu, waktu pagi tapi tidak pasti pukul berapa. Flight Dayah 20 Mei sebenarnya tapi kami bergerak awal ke Kota Kinabalu sebab flight 20 Mei tu waktu pagi. Tak mahulah rushing kan. Won't take any risk. She's under my responsibility right now so I won't take any risk. Lebih baik datang awal. Ada masa untuk packing, ada masa untuk berjalan-jalan. Right?

Parents tak dapat nak ikut hantar Dayah ke airport. Saya sajalah yang ikut. Ikut plan, pagi esok gerak naik teksi, singgah Pekan Nabalu sebab Dayah teringin nak beli kain pario. Kemudian sampai KK ja terus mau check-in ke hotel. Rehat-rehat sekejap lepas tu petang masa untuk berjalan-jalan. Malam sambung berjalan-jalan pun boleh tapi duit cukupkah ni hahaha. Siapa mahu belanja makan dan available di Kota Kinabalu esok sampai Khamis or Jumaat, sila PM saya di Facebook saya tau jangan lupa tau tau tau? Maybe tak dapat nak online through computer but I available je dekat Facebook sebab subscribe Facebook SMS via Celcom :P

Kami menginap di salah sebuah hotel rakan ayah, terletak di tengah-tengah bandar Kota Kinabalu. Nama hotel, dirahsiakan untuk hal-hal privasi dan keselamatan ewah. After hantar Dayah, I am all alone. Niat nak bawa Dana sekali buat teman tapi ala budak tu tengah musim persekolahan sekarang ni. So I guess I need to depends on myself right after sent Dayah to the airport. Not that I live my days depending on anybody else, but being alone is different. I'd never been at KK all by myself before @_@

Okey so about the body-system-restarts-on-12AM thingy. So ..urm got to go :D




Share:

Monday, May 17, 2010

Bakti Siswa Sabah.

*All pictures taken by me kecuali gambar yang ke 11, 12, 13.

AKHIR TAHUN 2009 HINGGA AWAL MEI 2010











The pictures already tell you the stories. Mungkin tidak semua but this is what had happen. Meeting, meeting and meeting. Sampai boleh keluar malam ater meeting. Siapkan kerja sampai terpaksa guna kemudahan-kemudahan di office. Cari penajaan untuk program sampai ke kawasan larangan hehehe.



7 MEI 2010
Penerbangan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas Pulau Pinang ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu




Wasn't really there, actually. Sebab saya balik lebih awal. Gambar-gambar ini saya ambil waktu kepulangan saya ke Sabah bulan April lepas.



8 MEI 2010
Ketibaan di Gerakan Daya Wawasan Kampung Kinapulidan





Petang - Kunjungan ke Rumah Putera Harapan (rumah anak yatim lelaki) di Pekan Ranau, berdekatan dengan Masjid Besar Ranau





9 MEI 2010
Poring
Mega Aerobik
Malam Tautan Mesra





10 MEI 2010
Bengkel Bijak Belajar di SMK Ranau
Malam Kebudayaan







11 MEI 2010
Lawatan ke Taman Kinabalu





Membeli kraftangan di Pekan Nabalu





Bertolak ke Bandaraya Kota Kinabalu
Malam - Dinner di restoran berputar di Menara Tun Mustapha, surprise by Abang Mizi :D








12 MEI 2010
Lawatan ke Perkampungan Budaya Monsopiad
Petang dan Malam - Acara bebas









Dinner at Tanjung Aru Beach



Dari Bukit Bendera



Sempat keluar sebelum post-mortem




13 MEI 2010
Penerbangan pulang

Saya tak ikut terbang :D




Inilah aktiviti sepanjang 8 hingga 13 Mei 2010. Tidak cukup tidur dan kepala pening. Waktu ni juga selesema, demam dan batuk semua datang. Nasib baik tak berapa teruk demam sebab makan ubat cepat-cepat. Okeylah, dah mahu pukul 12AM. Our body system resets on 12AM, remember? So let's sleep. Esok saya update entri yang ini. Bye :D




Share:

Sunday, May 16, 2010

Friday 14 and Saturday 15, May 2010

Terjaga tengah malam in the middle of nowhere (ewah cakap macamlah tahu). Mata tak mahu lelap balik so terus decide untuk update blog, lepas ni confirm mengantuk balik. But, hope my blog can wait for updates of Bakti Siswa Sabah noh? :D

Cuz I have another agenda for this whole week started on the past Friday with my family and Dayah. Paling utama, Dayah sebenarnya. Peserta-peserta Baksis Sabah yang lain dari seberang sana sudah sampai ke Semenanjung dengan selamatnya waktu Khamis lepas lagi. Yang tinggal cuma Zetty dan Lian, stay rumah Dolly di Beaufort sana. Dayah pula stay rumah saya di Ranau sini. Mereka berlepas sama-sama ke Semenanjung 20hb nanti. I don't want her to stay here in Sabah for nothing. Kalau bolehlah, siap mahu bawa dia sampai Telupid ; a small town kesayangan saya, lokasi di antara Ranau dan Sandakan. Maybe juga sampai Tawau atau Semporna. Hah. Dari hujung ke hujung lagi satu. Itu barulah menjelajah satu Sabah. Tapi apakan daya, explore bumi Ranau hinga ke bandaraya Kota Kinabalu saja yang termampu. Tidak apa Dayah, banyak masa lagi. Lain kali boleh datang lagi.

Khamis lepas, after ucap selamat tinggal tsk tsk tsk tsk T__T (ramai dah yang dah tak jumpa lagi lepas ni T___T) dekat rakan-rakan peserta Baksis yang lain, saya dan Dayah bergerak balik terus ke Ranau after singgah dekat certain place. Sampai saja Ranau, hari dah malam. Ayah, mama dan saya escort balik rumah. I don't know how and why (terlalu penat untuk bertanya), kenapa sampai ada dua kereta dekat pekan. Ayah bawa Avanza dari KK, mama di Pekan Ranau menunggu dengan Hilux dan Toyota Van. Avanza tak pernah try bawa jalan, Hilux saya tak berani bawa besar sangat nanti tergesel kat mana-mana maka Van saja. Oh itu van itu kereta pengangkutan saya di sini :D

Keesokannya, after Dana balik dari sekolah and after ayah balik dari Solat Jumaat, kami bergerak ke Pekan Nabalu, pekan yang banyak gerai-gerai menjual kraftangan dan aksesori ala-ala tribal. T-shirt Sabah dari yang berkualiti hingga kurang berkualiti, kain pario, .. just name it. That was my second visit there, first time waktu on our way ke Kota Kinabalu Selasa lepas. Kali ni, saya beli t-shirt Sabah. Tertarik dengan jenis kain dia, sedap pakai.

Itu Jumaat. Sabtu pula, pagi ke Gotong Royong Perdana anjuran KPM di SMK Ranau. Gotong royong ni agak spesel lah sebab gotong royong ni dijalankan serentak di seluruh negara. Sekolah-sekolah menengah termasuhlah sekolah-sekolah rendah. Bukan buat apa sangat pun, kira orang adalah. Haha. Tak tahu nak buat apa, sebab sekolah dah sedia bersih. Saya dan Dayah berjalan-jalan saja sekitar sekolah tu, sambil dalam hati saya mengimbau waktu sekolah dulu. Hehh.

After that, pergi ke Tagal Sungai Luanti, also my second visit. Beten kecil, Beten Besar dan Dana ikut sekali. Dengan mama dan ayah juga. THIS ONE was my first visit, by the way. The main attraction was the fishes itself, yang lain itu sampingan saja. Banyak perubahan since my first visit. Dulu tak berapa nak siap lagi, even dah beroperasi. Sekarang, jambatan gantung pun dah ada, pentadbiran sudah jadi lebih sistematik, homestay dia sudah beroperasi dan ada yang digunakan untuk program dan kursus. Tadi nampak banner kursus pemprosesan makanan dan satu lagi, kursus membuat kraftangan kristal.

I'll update about my second visit there, sebab mau tunggu gambar transfer ke laptop dulu.

Balik rumah, rehat-rehat, lepas tu bergerak pula ke sungai. With ayah, Dayah, Beten Besar, Jijah, Jimah, dan Dana. Sungai bukan sebarang sungai. Ewah. Nak aje lain dari yang lain. Kami masuk ke kawasan sungai jauh ke atas bukit, kemudian kena menuruni lurah, barulah sampai ke anak sungai. Kami susur sungai tu ke arah bertentangan dengan arus air dan pergh lihatlah keindahan alam. Sungai tu penuh dengan batu-batan, agak terpencil and that was our first time to come there, kecuali ayah. Me and yang lain, menyusur sungai jauh ke dalam. Jauh dari tempat kami masuk tadi. Air sejuk mengalir, dan jernih. Kalau bertuah, boleh nampak ikan hehehe.

Entah berapa jam di dalam. Mungkin dalam 2-3 jam juga. Lepas tu melawat satu tempat yang banyak ikan, kawasan tagal juga. Tagal means 'No fishing' in english.

Malam, saya dan Dana ke pekan untuk beli barang-barang makanan untuk peknek besok pagi gahahah. Peknek (- -"). Esok kami ke Poring, Bakti Siswa's treat specially for these kids, Tari Kirana. On behalf of these kids, thanks Yulie. All the money you gave us, I used them for the picnic. And later I'll inform them where did they got the money. Pagi kena bangun awal untuk siapkan semua. Itulah tentatif untuk esok. Lusa, tulat dan hari sampai 20hb, lain lagi tentatifnya. Okey now sleep :D



Share:

Saturday, May 15, 2010

Gotong Royong Perdana


At SMK Ranau with Dayah, mewakili my parents untuk Gotong Royong Perdana, anjuran Kementerian Pelajaran Malaysia untuk sekolah-sekolah di seluruh negara, sempena sambutan Hari Guru.

Sekarang ni masih mendengar ucapan pengetua SMK Ranau, Encik Yahadi Yasili. Sekejap lagi taklimat pembahagian kawasan pembersihan. Lepas tu makan :D

Share:

Wednesday, May 12, 2010

Yayasan Tun Mustapha.

Ok hi. Just a fast update. I'm in Kota Kinabalu now. Dekat Summer Lodge, menginap di sini sekali dengan rombongan. Ada masa senggang sikit jadi saya ambil sedikit masa untuk online. Well, okey where do I start? :D

Macam yang mungkin kalian nampak di sidebar saya di bawah title 'Calendar', 7 hingga 14 Mei adalah tarikh Bakti Siswa Sabah so sejak Sabtu lepas lagi, saya dah tiada banyak masa untuk membebel panjang-panjang. Bakti Siswa rombongan dari UUM sampai di kampung saya sejak Sabtu lepas lagi.

We'll talk about the BAKSIS (or maybe not haha). Sekarang ni masa melepaskan lelah dan bagi peluang rakan-rakan dari Semenjung beli souvenir untuk bawa pulang. Last night was amazing and it was justtt perfect. Dalam Facebook saya tulis Yayasan Sabah but it's actually not. It's Menara Tun Mustapha :D Abang Mizi, Pegawai Pengiring kami bagi kami kejutan dinner dekat situ. Sebelum sampai punyalah beriya-iya nak kami bergambar-gambar dekat situ, dekat tingkat berputar, rupanya lepas jalan sikit and jakunly try sofa-sofa dia, salah seorang waiter tegur (and later I dapat tau dia sebenarnya sedang tunggu untuk greet kami) :

"UUM?"
"Yah."
"Your tables are over there." And the waiter tunjuk arah di sebalik dinding.
Stunned, and I say .."Okey." Lepas tu ikut waiter ke sebalik dinding tu and tada! It's ALL ours HAHA. I was the first person to arrived there, sebab tak ambil port sangat bab bergambar-gambar.

I saw Abang Mizi datang lepas tu dan cakap dengan excited :
"Abang Mizi! Ini la surprise Abang Mizi ya??"
"Ya hadiah penat lelah korang"

I smiled.

Served secara buffet. The lighting dimmed je. Romantik je rasa, and I like that. Cool, tenang. I'd never feel such this pleasure feeling for some long time. And I wish I'll have the chance to bring my family here later :)

Okey later cerita lagi banyak. I want to take rest lepas tu mandi.
Share:

Friday, May 07, 2010

Surprise surprise!

Sudah 75% mengemas bilik erk bukan ka dah berhari-hari balik? Fine, malas. Haha. 3% lagi kena simpan beberapa helai pakaian atas katil ke dalam almari, 2% lagi kena keluarkan isi barang dalam beg dan letak barang-barang tersebut di tempat yang betul, mungkin ada dua tiga helai sampah bahahah beg perempuan. 4% lagi kena susun barang-barang untuk kegunaan persembahan yang saya sengaja sepahkan atas lantai bilik, dan letak balik atas almari kat wardrobe atas. Ruang khas untuk barang-barang persembahan. 3% lagi kena buang kotak-kotak berisi sampah, 3% lagi kena check out the room tengok susunan barang mana yang tidak kena atau perlu diubah. Lagi 10%? Kena basuh kain. Apasal banyak sangat peratus dia sampai 10%? Sebab perlu banyak iltizam untuk menyempurnakannya kahkah.

Today, turun dari bilik lebih lewat dari biasa. Waktu turun, ayah, Kili dan Adi dah nak gerak ke masjid to perform Solat Jumaat. Waktu ayah dah balik dari Solat Jumaat, saya dan Dana bersiap, sekali dengan Adi, ikut ayah yang nak pergi masuk pejabat and he dropped us dekat Pekan Ranau. Adi bawa haluan sendiri. Saya dan Dana pergi tingkat atas Bangunan Pasar Ikan dan di situ bersusun kedai-kedai jahit wahhh. Dana yang bawa saya ke sini. Kami ingat nak sewa baju kadazan untuk performance tarian etnik sabah, dan saya juga nak sewa baju untuk saya sendiri. Untuk performance juga. Nak tempah, tapi mama kata jangan dulu. Rate minta jahit sekarang ni agak mahal sebab Pesta Kaamatan tidak lama lagi bermula. Jadi, sewa sajalah dulu. RM40 per one. Ingat, mau sewa yang sudah sedia siap tapi saiz dan style yang memenuhi citarasa tiada. Lebih-lebih lagi citarasa si Dana ni. Dia nak baju tidak berlengan lepas tu skirt pendek. Mama tahu, tidak apa lagi. Kalau ayah tahu? Kau jawab sendiri la Dana.

The tailor kata, dia boleh tolong jahitkan baju ikut saiz kami dan rate sewa tetap sama. So after done measuring, saya dan Dana singgah minum di restoran, kemudian pergi lot kedai mama di kawasan dekat situ juga. Riuh rendah kami di situ. Tolong mama angkat barang masuk ke kereta yang mama bawa ke kedai, kemudian kami pergi beli barang-barang untuk performance. Plus, beli makananan kucing dan pencuci muka. Saya baru nak cuba Olay. Beli pek kecil dulu. Rasa-rasa, Olay okey tak?

After that, ambil Cheesecake (akhirnyaaa :D) yang saya tempah semalam untuk surprise Hari Ibu untuk mama. Kemudian, ambil Adi, my younger brother yang sekarang belajar dekat politeknik, yang pulang bercuti. Dan dan dia pulang bercuti waktu tengah busy isy.

And yes, we're making a surprise for mama this evening hehehe. Ayah bawa mama pergi lawat Pipie di asrama, so we have time to prepare it all. Simple saja, sebab malam ada kenduri akikah dekat rumah cousin.

Okey bye, mungkin mama dan ayah dah nak sampai rumah dah ;)
Share:

Thursday, May 06, 2010

Never look back, we say.

..How was I to know I'd miss you so?


Ewah lagu Britney Spears pulak dah. Sebenarnya :

Song mode : ALREADY GONE by Kelly Clarkson

Sila Pasang Lagu Ini wakaka pathetic siap suruh orang pasang lagi tu T_T OKEY SERIOUS. See this :

Yes, this is the guy, I've been telling you, dear blog, since the very first day you've been created. This is the guy who once made my heart beats faster and slower, at the same time. This is the guy, who unintentionally made my heart can never fall in love again, the way I did love him. That's the face I used to live with, for over 6 years. Used to be the face I saw for my future but ironically, it didn't. My first love, yet will never be the last. This, is the guy.

The problem why it didn't work out for us was, my heart and emotions were so cold to him. He craved for affections, he wants my love, that I am actually showing him that I love him to feel loved. But I didn't. When I realized, it's already too late. The thing is, I do REALLY care. I do love him, I can shout it out loud hundred times, that I love him so much that it actually hurts me. My diaries were full of his name. Our stories. Everything. Even for small thing. I used to write everything .. even for, "I didn't see him in school today." He didn't know that, he didn't know that.

Tell me I'm crazy. Tell me, to relax. I know I am crazy enough for still having this feeling towards him. But if being this crazy is all it takes to embrace and hold his heart back, I can live with this craziness for the rest of my life.

Someone posted her status in Facebook. She said, ..is there such thing as "I Love You Enough To Let You Go"?

I answered, yes. But she doesn't seem to agree, she said that it would be so sad right if we do let go?

I do agree, mestilah sedih bukan kalau let go? But it's all on the surface saja. Hakikat dia, lebih rumit. Apa guna memeluk tubuh orang yang kamu cintai tapi hati dia ada di tempat lain, bukan pada kamu? Letting go do sounds so sad. I've been through it. Tapi bukan hati kita saja yang perlu kita fikirkan. Pengorbanan cinta paling besar pernah saya lakukan, adalah mengorbankan hati saya sendiri untuk dia bebas mencari cinta lain yang lebih mampu membahagiakan dia. Pedih memang pedih. Cinta itu natijahnya, perasaan mahu memiliki. Terlalu mahu memiliki. Namun, cinta itu juga tidak mesti memiliki. Mahu memiliki, tapi tidak semestinya dapat memiliki.

I answered her, like this ;

.. different person, different love story. I let him go cuz he's no longer happy being with me. Even if I love him so much, but what's the point having him by my side but his heart no longer with me? My love was so strong, that I want him to be happy and I know the happiness he's searching for will never be me. Letting go maybe one of my biggest mistake that time, so don't do the same. Once you found the one who never fail to make you smile, do not ever let him go. Once you found someone who loves you in return, taking and giving love equally, hold on to that relationship. As long as your love is strong, you guys can face whatever obstacle the world has to offer.

And the girls cakap diorang touched, terus suruh saya cari the right one. Blushing tau :*) Do I sounds like desperate or something?, kata saya dalam hati hahahaha. Oh Lian and Zetty, the one will come soon, jika diizinkan-NYA, cepatlah. Kalau DIA mahu lambatkan lagi, saya redha. HE knows what's best.

What I said, bukan untuk Lian dan Zetty saja. Tapi untuk semua. Juga peringatan untuk diri saya sendiri, to never make mistake again, if what I did was a mistake. Apa yang saya cakap adalah apa yang pernah saya alami, dan ramai lagi yang pernah melaluinya. Apa yang saya lalui ini bukanlah perkara terburuk, dan tidak pernah akan menjadi perkara termanis. Perpisahan biasanya menyakitkan.

..You know that I love you so
I love you enough to let you go..
Share:

Monday, May 03, 2010

Chemistry.


A date with a Sagittarius should never be boring. Sagittarius people are very optimistic persons, with a good disposition and a lot of enthusiasm. They like movement and this will lead them to participate in sports, to travel, or to maintain a very intense social life. The Sagittarius loves freedom and hates daily routine, loves outdoor activities, contact with nature, and adventurous situations. People born under the sign of Sagittarius are very restless and curious. Their ruling planet is Jupiter, the planet of expansion, joy, and good fortune. To fall in love Sagittarius people need a dynamic partner who stimulates your curiosity and desire to learn. They want a companion with whom to share adventures and amusements. Sagittarius Dating Tip: Sagittarius people fall in love easily but they also become disenchanted or bored with the same ease, which is why they look for a strong and active person who knows how to hold their affections. Another dating advice: Don't hold back on your first date with a Sagittarius, talk about your wildest adventures and your biggest dreams. Boring conversation is a no-no when dating a Sagittarius.

I don't know about you, but for me, it is so true :B

Saya jenis yang suka mencuba sesuatu yang baru. Suka bawa orang mencuba sesuatu yang baru macam saya. Suka hidup dalam keadaan aktif dan excited dan suka keluar berjalan. Dekat sidebar saya, saya ada bagitahu yang I hate routine kan? So this is it. Ini proof dia. Saya suka mencuba sesuatu yang baru, tapi jarang nak ulang benda yang saya dah cuba sebab always looking for new things to try :D

Beberapa je benda yang saya tidak pernah kisah buat hari-hari. Daily routine yang memang perlu, dan layan internet hahaha.

So I know, the perfect one for me must be a very dynamic person. Jenis yang tidak hold themselves back. Yang bersikap seperti rakan rapat saya, bebas berkongsi impian, and the conversation never goes dull sebab saya mudah bosan dengan perbualan yang slow dan mendatar. Dan kalau saya ajak ke sana ke mari dan mencuba macam-macam benda, dia akan cakap 'okey jom', with a big grin. kadang-kadang, tidak perlu saya ajak, dia mesti ada saja idea bernas dalam otak. Saya mahu merasa sentiasa excited, kalau bukan selalu pun, at least I'll never get bored of the excitement he brought me. Oh saya suka yang macam tu hehehe. Untuk semua tu, chemistry perkara paling penting. Bila ada chemistry, itu bonus saya tidak mudah bosan. Wah mana saya nak cari orang yang dynamic dan kuat chemistry dengan saya? T_____T

Jika saya sudah berumur 25 tapi saya belum menuju ke arah perkahwinan lagi, saya akan berhenti menharap diri sendiri yang terserempak dengan my only one dan serahkan semua pada keluarga untuk tentukan.

Tak boleh blah. Hahah. Sebenarnya dah ada yang mahu, tapi saya tidak mahu pula. Huh ..now, what had I just told you about this chemistry thingy?
Share:

Sunday, May 02, 2010

Tamu Ranau

Had a very fun day today. Pergi Tamu (term dekat sabah untuk pasar tani) which feels like years tak pergi. Kali ini drive sendiri, which feels like years ago juga. Rasanya saya lebih tahu keadaan jalan dari UUM ke Alor Setar berbanding keadaan jalan di tempat sendiri heh. Nervous at the first, but macam Dana cakap, saya memang berani mati. But hey I made it! :D

Rugi gila datang Ranau kalau tidak merasa bersesak-sesak dekat Tamu 1hb Ranau atau Tamu setiap hari sabtu, lepas tu mencuci mata, buat tawar menawar. Tips is, datanglah every 1hb dekat Ranau yang jatuh pada hari Sabtu. Tamu biasanya tutup sekitar pukul satu, so sila mula membeli belah sekitar pukul 12PM, seriously banyak barang-barang dengan harga yang fuhhh. Tadi pergi Tamu yang dibuka setiap 1hb, dan kebetulan hari ini 1hb juga jatuh pada hari Sabtu. Seriously sangat meriah. Sayang, tidak sempat rakam apa-apa gambar sebab was so excited wo. Dana juga excited. Excited sebab dia pun dah lama tak datang Tamu. Pipie macam biasa suka ikut saya dan Dana berjalan-jalan. Kami bertiga.

Saya beli beg Gucci, I dunno original or tak dan saya memang tak kisah pun sebab bukan brand yang saya pandang sangat pun. But the material seems very high in quality. Wrapper pun not bad, and the first time I lied my eyes at it, hati memang dah tertarik sangat dah. Tuan punya gerai tu orang Filipin, dan beg-beg yang ada dalam gerai tu pun agak not bad. Taklah nampak macam beg RM10 hehehe. Harga, dia bagi RM48 mula-mula then tawar punya tawar, dapat RM38, lepas tu tawar lagi dapat RM35. Saya bukan kisah sangat pasal harga, cuz bukan selalu saya berminat pada beg. Yeap mungkin saya suka masuk semua kedai alat-alat kulit, kasut dan beg tapi sebenarnya jarang sangat jumpa yang menepati citarasa. Sekarang ini dah berpuluh-puluh kedai saya masuk, tapi tidak juga jumpa heels plain black yang benar-benar saya suka, but again, saya tidak kisah. janji bila jumpa nanti jumpa yang betul-betul disukai, so it's worth patiently waiting and searching for the one ;)

Beli ladies shirts dua helai dengan harga RM5 dekat satu kedai yang hanya buka waktu 1hb je. Trust me, jika saya beli, means baju itu even kualiti rendah, tapi still sangat cantik bila sarung dekat badan so sangat murahlah RM5 untuk dua helai. Thailand pun tidak jual murah macam tu sekarang tau. Hihi. Suka barang murah yang cantik :')

Later I'll show you, sebab sebenarnya sedang mengantuk ni. Tak tahu kenapa masih gagah nak update even dah mengantuk dan esok kena bangun awal tapi nampak gaya macam tak bangun awal jeee :D

Lagi dua helai, oh standard price lah. yang satu ladies shirts corak belang yang ada zip dekat depan RM23 pastel coloured, dan kemeja petak-petak warna kuning dan hitam RM25. Oh then lepas tu cukup-cukup tak mahu beli dah. Even almari besar gedabak dekat bilik tu pun dah tak cukup hanger tsk tsk. Suka sangat beli shirts.

Okeylah I gotta go. Tak tahan dah contact lens ni nak dikeluarkan dari mataaaa.
Share:

Saturday, May 01, 2010

Kerana ketidaksempurnaan itu kebahagiaan baginya.

Aku ..

Aku rasa macam mood aku akhir-akhir ini tidak stabilized. Ada saja yang tidak kena di mata. Ada saja yang salah. Jika beberapa perkara yang selama ini aku anggap bukan perkara besar pun, tapi ya ALLAH besar amat-amat dirasakan kali ini. But, it's important for me not to allow myself to be distracted by the way things appear on the surface, right? T__T

Mungkin sebab :
  1. Kitaran haid. Okey aku dalam tempoh cuti sekarang ini. Mungkin ini perkara utama kenapa jadi macam ini. Konon-konon mainan hormon. Ahah. Maka mood akan jadi ibarat angin lintang di lebuhraya (cipta sendiri) pada waktu pra-haid, waktu haid, dan pasca-haid.
  2. Sebelum ni pissed-off sangat-sangat dekat seseorang yang pernah dekat dengan saya, sebab how could her bercakap kisah-kisah buruk tentang saya di belakang saya. Siapa yang ikut FB saya, mungkin ada terbaca statement-statement tentang ni. Itu pun sebenarnya dah cukup bersabar.
Dua perkara ini mempengaruhi mood. Sudahlah ditambah lagi dengan hal berkaitan proses termination saya yang sudah selesai (sedih dan lega bercampur aduk; you have no idea. Nanti adalah protected entri about that.). Kisah cinta; cinta tiga segi mungkin. Hal hati nyata tidak boleh dipaksa-paksa. Maaf kamu, saya menghargai kesungguhan kamu. Saya tidak menolak, saya tidak berjanji malah tidak memberi harapan palsu. Kamu sangat tabah, sangat determined. Kamu tidak kisah membuang masa kamu untuk cuba memenangi hati saya, walaupun kamu tahu peluang kamu mungkin tiada. Saya rasa bersalah, buat kamu jadi begini. Bersalah kerana tanpa sengaja buat kamu jatuh cinta.

Kisah lengan disengat tebuan juga T_____T Okey yang itu tidak payah kisah-kisah sangat. Lengan disengat tebuan semalam. Okey itu saja, tiada kisah-kisah sebenarnya. Tapi nampak lengan ini sedikit lebih chubby tau. Comel betul. Lepastu gatal-gatal pula. Nak garu tapi tak berani garu kuat-kuat.

Tentang hal nombor dua tadi.

Kalau bukan kerana masih ingat pada ALLAH, kalau bukan kerana saya pujuk diri dengan memuhasabah diri sendiri, kalau bukan kerana aku dah berjanji pada diri sendiri untuk apa jua tindakan, semuanya saya kena rationalize, maka aku masih bersabar. Masih mahu untuk mencuba memaafkan walaupun ikutkan hati, aku tak sudi nak maafkan dia dunia dan akhirat. Aku bukan seorang yang penyabar dan engkau patut tahu. Aku takkan pernah sesabar ini. TAKKAN. Buat mereka yang menyaksikan semua ini, yang took their part (maaf tak boleh sebut nama sebab tak mahu timbul salah sangka dari pihak lain) dan berani bercakap dengan saya dan terpaksa menghadapi kemarahan saya, saya minta maaf, dan terima kasih atas perhatian. What ever yang you guys cakap, semua itu tersemat dalam hati dan fikiran saya. Tapi, ada tapi. Saya ada cara saya sendiri, saya ada pertimbangan rasional saya sendiri yang mungkin tidak seperti yang kamu harap atau fikirkan.

well, nothing is fair in this world except ALLAH... just let it be, da truth always win eventhough it might hurts u in da first place.. ppl might be blind by those word from those who hated u, but ALLAH is not blind n ppl will not always be blind rite sbb kte ad mte hti.. 1 hri kbnran akn muncul n ykin la dgn bnda tue.. lg 1 kan ble org kte tntg kte diblkang always remember dorg dpt dosa kte dpt pahala walau kte x dpt tegakkan kebenaran dpihak kte..

Ini orang yang cakap. I like it. Thru FB so bolehlah copy and paste. I hope dapat paste apa yang orang respon through YM tapi archive message dekat YM sudah terdelete. Sayangnyaa..
Overall, my life sangat okey sebenarnya. Walaupun dikelilingi oleh beberapa orang yang mungkin berhati busuk dan yang suka mendedahkan keaiban orang, saya sekarang dah buat keputusan untuk tidak fikirkan sangat. Saya tahu di mana saya berdiri, saya percaya dengan apa yang sedang saya lakukan, dan saya tahu ada orang-orang yang menyayangi saya, itu sudah cukup. Saya ada ramai lagi orang yang menyayangi saya, dan if there's any haters, aku nak kisah apa? Orang-orang berperangai macam tidak berpedoman macam tu, aku takkan masuk campur. Keluarga dan rakan-rakan yang saya ada sekarang adalah mereka yang memang benar-benar berkualiti untuk didampingi. Hidup saya dah cukup elok. Alhamdulillah SYUKUR.

Family pula okey, sangat bahagia. Cukup segala segi, seadanya. Cukup kasih sayang. Cukup dari segi material. Saya ada apa yang orang lain hardly wish for. Walaupun hidup saya mungkin tidak sempurna seperti yang saya pernah bayangkan when I was younger, tapi macam tagline satu cerita tu, "Kerana ketidaksempurnaan itu kebahagiaan baginya". Line ini sangat menarik kalbu ceh ceh. Ada beberapa perkara yang saya tidak begitu lucky dan tidak seperti yang saya harapkan, but, I laugh much, tell jokes, and the most important thing is, saya bahagia. I like the new me, the happy sensations. The new me, as the old old me. And this is just perfect :)

Okey asyik-asyik about my life kan? What to do. Blog ini memang cerita tentang hidup insan bernama Hasnie Falina atau juga dalam dunia maya, guna nama Fina Sophie. So, saya assume, kamu ke mari untuk membaca cerita saya. Kalau mahu trafik blog ibarat trafik jalan di Kuala Lumpur, baik saya tulis pasal gosip artis bukan. Hoh tak boleh nak bayang.

Month of April had been kinda hard for me. Now, it's May already. HAPPY MAY TO ALL!
Share: