2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Program Salam Kasih Dari Borneo 4-6 Mac 2010
Tuesday, March 09, 2010 posted at 12:47 ♥

Program “Salam Kasih Dari Borneo” merupakan program berkonsepkan khidmat sosial yang dianjurkan oleh Biro Informasi dan Penerbitan dan Biro Kesenian dan Kebudayaan. Program ini merupakan cetusan idea daripada mahasiswa mahasiswi yang berasal dari negeri Sabah dan Sarawak. Idea ini selaras dengan matlamat mereka untuk menjalankan aktiviti kemasyarakatan disamping menyebarkan sedikit pengetahuan berkenaan budaya masyarakat Sabah dan Sarawak secara lebih menyeluruh. Menerusi program ini, peserta akan tinggal selama tiga hari dua malam di rumah anak yatim tersebut bagi menjayakan beberapa aktiviti yang telah diatur. Secara tidak langsung, program ini akan memberi pendedahan dan pengalaman kepada para peserta merasai suasana kehidupan di rumah anak yatim tersebut. Selain cuba mewujudkan komunikasi yang baik terhadap pihak pengurusan rumah anak yatim, program ini juga dijangka mampu mewujudkan satu integrasi yang kukuh diantara pelajar Sabah dan Sarawak dengan anak-anak yatim sebagai satu masyarakat serumpun dan bersatu padu tanpa mengira identiti bangsa dan suku kaum.

Rushed all the way from UUM ke Rumah Anak-Anak Yatim Bekas Perajurit Malaysia something like that, di Daerah Kulim Kedah. Jadi one of the tetamu jemputan yang actually sepatutnya ikut sekali sebab dalam program ni sebab saya pegang jawatan Ex-Oficio but kebetulan I got exam back on 5th of March, so cannot cannot.

4 Mac :
Yulie called around 6.30 PM like that dan cakap she need my help urgently sebab van yang diorang sewa untuk program rupanya tak cukup untuk mereka 13 orang. Muat-muat 10 saja van itu jadi she really need my help untuk angkut lagi 3 orang. Hal kolej, dan kebetulan I'm free, so saya okey. Saya minta mereka tunggu 10 minit bagi saya bersiap dan lepas tu bergegas keluar dan call Dayah ajak sekali. Niat nak ajak Amy juga but since ruang tak cukup, so tak dapatlah. Luckily Dayah is available, my unofficial co-driver :D

Konvoi dengan van yang Lendie bawa (Lendie salah seorang AJK). Perjalanan yang supposed kurang dari 3 jam itu jadi 4 jam sebab beberapa kali silap jalan. Saya drive tahulah, jalan tak hengat punya kecuali kalau dah lalu beberapa kali. Sebab tu I need co-driver. Fungsi, more to jadi GPS saya. Haha. Okey kemudian, bila dah nak sampai, my car broke down dekat tepi jalan sebab oh I forgot, every two hours kena bagi rehat kereta eyh? LOL I didn't know that. Tapi sekarang dah tahu. Waktu kereta broke down tu, datanglah seorang hamba Allah bermotor berhenti tepi jalan tanya kenapa. He remind me to someone I kinda missed. Terpaku sekejap gitu bila dia buka helmet sebab memang serupa. Ohhhh why! Kawan-kawan lagi 4 orang tu kerumun that abang untuk tengok apa yang wrong dekat enjin kereta. Rupanya panas sangat, and air habis. Kawan-kawan I memang prihatin tau. Hehehe. Saya back off sikit ke belakang. Saya letih sebenarnya. 4 hours driving not stop, what do you expect. Lagipun masih baru dalam dunia driving ni. Ceh ceh ceh. So, dengar dan tengok saja. Soon, abang tu cuba on enjin and wala!

Sebelum berlalu, saya tenung lagi muka lelaki tu. Okey I know this sounds crazy but I was about to ask his phone number, tapi kawan halang. Like WTH tapi okey. You know I won't bother orang nak cakap apa kan, lainlah kalau those people will hurt me. Tapi bila fikir balik, dah cukup-cukuplah dengan dilema sekarang ni so .. berlalu macam tu saja. Saya tak minta his phone number.

Sampai saja, had a late dinner, lepas tu bertolak balik. Waktu tu dah pukul 12 lebih. Jalan dah agak lengang sikit so stop half-way bagi Dayah drive. A bit scary but it reminds me of how I used to be. HAHAHAHA. But I made such a quick progression so thanks to all of my unofficial JPJ officer HEHEHE. And I know how it feels bila orang tiba-tiba pissed off dengan kita dalam kereta sebab bawa kereta dengan agak tak selamat padahal dia tahu kita perlu masa untuk sesuaikan diri. Memang down gila macam nak turunkan je dia tepi jalan lepas tu blah tak pandang belakang lagi dah. Eh tu bukan down, itu geram HAHAHA. Tegur tu tegur je la. Why tinggikan suara, bukan? :) Alhamdulillah tak pernah hilang kawalan sampai naik atas divider ke apa dekat UUM ni. Tapi dekat kampung pernah @_@ Mama was beside me, back then. That's one of the reason why mama nervous kalau saya drive. HAHA. Mama mesti terkejut melihat betapa cekapnya saya sekarang bawa Kancil saya (means, tak tahu cekap ke tak bawa Van Toyota mama atau Avanza ayah or Off-Road ayah @_@).

5 Mac :
Exam. After exam, pergi makan dekat Kuala Perlis :)

6 Mac :
Satu lagi hari yang kalut. Bangun agak terlewat, mandi dan terus dengan muka tak siap, pergi pakai baju kurung yang tak perlu iron dan touch-up sikit, tapi later on, CAIR sebab kepanasan. AH! Okey fine tak lawa pun takpelah janji sampai pukul dua.

And we did it. Sampai tepat-tepat pukul dua, itupun kerana memecut dengan selamatnya. Teringat, time singgah ATM CIMB dekat Pusat Keselamatan UUM, terserempak dengan Puan Mala (wakil perasmi program merangkap felo untuk Biro Kesenian dan Kebudayaan DPP SME Bank merangkap felo penasihat program ini) yang nak pergi ke Kulim juga. Puan Mala dah siap cucuk ATM, saya baru terhegeh-hegeh datang. Puan Mala gerak dulu. Terkejut beliau tengok kami sampai lebih awal padahal kami ikut Lebuhraya dan Puan Mala dan suami ikut jalan short-cut. Saya sengih saja. Wonder why we arrived earlier? Heh. Mati aku kalau ayah tahu.

We talked about the program (sort of) and talked about the journey, so now we're going to talk about the rumah anak-anak yatim itself.

Rumah itu dinamakan sebagai Pertubuhan Pembangunan Anak-Anak Yatim Bekas Perajurit. Dalam beberapa jam di situ, sempatlah juga duduk berborak dengan beberapa orang makcik di situ. Juga dengan beberapa orang-orang tua yang memperuntukkan hidup mereka secara sukarela di rumah itu. Kesemua anak-anak (paling muda tahun 3, paling tua tingkatan 6 atas, if I'm not mistaken) adalah anak yatim yang dah kehilangan ayah dan ibu mereka pula tak mampu untuk menampung hidup anak-anak. Ada yang sebab terlalu nakal, maka dihantar ke situ. Ada yang sejak masih tahun satu lagi dah mula menetap di situ.

I've talked with this little guy, named Naim. Nampak sangat obedient dan malu-malu saja. One of my weakness, adalah bila tengok kanak-kanak yang hidup susah when they are supposed to explore as mush as everything in their beautiful world. Mereka menerima kasih sayang dan keprihatinan dari ramai orang, as much as the inferiority and emptiness they hold inside just because they aren't like any other kids at their age. That hurt me.

Adoption.
Kerana rasa tanggungjawab, it's always one of my biggest dream, to at least have an adopted child under my own protection and care. Well, OUR own protection and care. BOTH OF US. It's never about sebelah pihak sajakan. So I want my future husband also have the same vision .. well at least he's not against it jadi tak adalah percanggahan pendapat nanti. Yalah, walaupun perkara baik, bukan semua orang rasa ia idea yang baik sebab macam-macam risiko perlu dihadapi pada masa akan datang nanti.

.
.
.

InsyaALLAH.

Balik ke UUM dari rumah anak yatin itu pun rushed juga. Sebab ada event untuk malam. Spring Festival di Dewan Kachi but at the second thought, saya decide untuk tak pergi sebab terlalu keletihan. Sangat-sangat letih. Saya kalau letih biasa, masih boleh lagi bergerak aktif. Tapi kalau saya kata saya betul-betul letih, saya memang cukup letih.

Sekian saja laporan untuk 4, 5 dan 6 Mac HAHA

Labels:


0 Comments:

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish