2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Terima kasih Mama & Ayah for the permission :)
Sunday, January 10, 2010 posted at 15:03 ♥

Okey fine. Time to explain the thing yang I duk heboh-heboh sikit (jika ada yang perasanlah hehe) sejak minggu lepas. Sebenarnya bukan ada apa-apa pun. Small thing but for me kira big la sebab finally I got my parents' trust :P

Nak letak gambar, tapi tak ambil lagi. Plus, laptop tak dapat lagi. Ni update guna komputer dekat lab.

Since semua dah settle (kecuali dapatkan sticker kenderaan warga UUM), so officialy I nak bagitahu you all I dah ada kenderaan sendiri. SEWA SAJA BUKAN BELI, banyak duit nak beli? :P Sewa untuk satu semester. Tq mama dan ayah for the present kuangkuang. Anggap present je la eyh walaupun bukan sendirian berhad punya. Present sebab tolong bayar rent cost for 1 semester nih. Kena be good semester ni supaya next semester boleh dapatkan lagi kemudahan macam ni. Fuh. Ceh ceh yakin gila semester depan or even semeter ni boleh dapat sticker RM3 bukan RM100 (- -") RM3 untuk those student yang aktif dekat kolej yang apply pelekat kenderaan, RM100 untuk mereka yang kurang or tidak aktif program-program di kolej.

Memang. Memang tak berapa lagi confident nak bawa. But even though Amy yang tumpang kereta pergi kelas sama-sama tadi pun nampak macam tak duduk senang je dalam kereta time bawa (HAHA sorry Amy) but actually I've made some progression! Percaya tak dah dekat 4 tahun tak drive kat jalan? Drive pun waktu cuti semester tu pun jalan kampung saja dan bawa van mama which saya dah agak biasa tapi tiba-tiba kali ni bawa Kancil. Tiba-tiba, pagi tadi drive keluar dari kawasan kolej dan aku cakap dalam hati "eh .. alamak dah lalu gate kolej lahh..". Lepas tu "eee .. takutnya nak bawa sampai gear 4." Tapi kena buat juga. Lepas tu Amy bagitahu kalau dekat highway kena bawa sampai gear 5, kalau tak nanti gear rosak. Gulp. Bayangkan selama ni aku bawa paling-paling pun sampai gear 3, tu pun jarang. Sampai gear 2 je sebab dekat Ranau, drive ikut jalan kampung saja. Bila sampai jalan raya, orang cepat-cepat nak ganti aku drive. Hek eleh. Nasib baik kereta auto tak ada, kalau tak aku dah rembat kot.

Sampai dekat stesen minyak dekat roundabout nak masuk pintu gerbang UUM, aku kalut macam comel dekat situ. Tak tahu dekat mana nak buka tempat untuk isi minyak. Bolehlah gelak. Saya tahu, memang macam lameeeeeee gila. HAHAHAHAHAHAHAHAHA. Fahamilah aku yang dah lama tak pegang kereta ni. yang aku tau tentang kereta? Basuh kereta and drive dan benda-benda basic macam bagi signal nak turn left right etc. Nak isi minyak? Nak bayar tol? Fine jalan tol takda dekat Sabah jadi jangan salahkan saya. Nak isi angin dan all the maintainance aku tak tahu apa-apa wehhh. Haha. But terima seadanya sebab this is a learning process. Harap kawan-kawan bersabar. Tiba-tiba.

Sepanjang perjalanan, nervous je tapi excited tu iye jugak. Heh. Macam tadi. Sementara 3 jam tunggu waktu kelas (kelas 12.30 tgh - 2 petang batal), saya pergi tempat parking nak ubah kedudukan kereta supaya petang lepas kelas nanti senang nak keluar. Dahlah pukul 5 tu peak time sebab waktu pejabat habis jam 5 *gasp*. Buat-buat confident ah. HAHA. Tsk tsk.

Ok saya tak tahu saya bawa Kancil ke Mira tu jadi jangan tanya T_T

Labels:


12 Comments:

Anonymous Kapten Luffy said...

hahaha
comel ler kot

10 January, 2010 15:32  
Anonymous AuraFIza said...

waaaaaaaaaahhhh..
bestnye!!!
kenapa ko tak ada kereta time ktorang ade dulu??

drive carefully k.
jgn merayap je..
skali skala tu, meh la trun johor..
hoho..

10 January, 2010 19:41  
Anonymous Akmar Anuar said...

ya nabi salam.......ingat ape laa permission yg die tulis2 kt twitter tuuuuu.....

rupe2 nye pasal kete! ingat pasal nk kawen kee....hhehhehe...sori2, si kama suke pk yg jauh2...lalalaa =p

10 January, 2010 19:49  
Anonymous amalmeor said...

bkn je angin keta tapi ambil masa cek minyak hitam and radiotor.takut air kering nnt susah plak.
wah,lepas ni kita pg ulu legong same2...mkn kt kuala perlis.tgk wayang.ape lagi???cuti midsem bw la keta pergi perak.bley tgk pondan same2...

10 January, 2010 20:29  
Anonymous ABdi said...

loh!ingtkn berita aper!! hua3 CONGRATS!! da ada kreta sendiri....btw kancil is a simple car.well,klu bwa slow pon da nma kancil kn, klu mira ori kat KL xtau ada ker.. bezakancil n mira, mira=2door only(xda pintu blakang)kancil(4door)well drive safely ok.jgn kelamkabut and always focus onthe road!!prectis make perfect. bila da slalu bawak u akan mahir akhirnya, trust me.... wellneed a time la... ok gofina, go fina.......go girl......he3

10 January, 2010 22:32  
Anonymous Anonymous said...

wah...brapa la 1 sem?- mimie

11 January, 2010 13:17  
Anonymous Fina said...

ABdi,
so sy bawa kancil lah tu kan?? hihi (- -"). tp 2 door sangat cool @_@

mmg nak praktis selalu ni, nak kasi biasa tukar2 gear tu. kalaulah yang tukang sewa tu ada kereta auto-gear..

12 January, 2010 01:36  
Anonymous Fina said...

Anonymous/mimie,

rm800 tiap bulan. kiralah smpai 4 bulan @_@

12 January, 2010 01:37  
Anonymous Fina said...

Akmar Anuar,
ala smua org yg bertanya pun fikir mcm tu kutttttt.. haiyoh. haha.

12 January, 2010 01:39  
Anonymous Fina said...

amalmeor,
banyak nak kena take note ni @_@ ade gak yang lekat kertas do's and don't dekat seat driver nanti ni. hahaha :P cuti2 nti insyallah dapatla. jnji sume free. ramai2 best! :)

12 January, 2010 01:42  
Anonymous Fina said...

Kapten Luffy,
ngeeeeee :D

12 January, 2010 01:43  
Anonymous Fina said...

AuraFIza,
time tu tak terfikir pun nak sewa weh. kalau terfikir rasanya chance nak dpt pun tak la susah sgt. kalau nak beli of coz la susah sket (- -"). ada juga terfikir, kenapalah waktu korang ada, tak terfikir pun nak sewa je 1 sem nyer.

rindu kat korang :( koranglah member paling best nak ajak kuar. otak sume kan gile. hahaha :P

12 January, 2010 01:45  

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish