Saturday, January 30, 2010

Speaking about AMANAH.

I am bored to death. Hidup dah tak rupa manusia dah. Bangun lewat bila matahari hampir meninggi. Jadual jog di mana? Jadual untuk sarapan di mana? (Aku spesis tak sarapan pagi tapi sedang belajar bersarapan) Jadual study juga hilang ke mana??? Saya lost hari ini. Oh. Bukan hari ini saja. Saya lost dua hari ini. Semua rasa jadi lintang pukang.

Tidur petang bukan kebiasaan saya tapi dua hari ini, ia telah menjadi rutin. Tidak boleh jadi ni @_@. Tidur 15 minit boleh diterima tapi tidur Kata ayah, tidur terlalu lama melemahkan otak. Cukuplah sebelum ini saya tersasar dari landasan. I've learnt my lesson!

Saya takut. Takut memegang tanggungjawab menjadi Presiden kelab tarian Audirasari, sebenarnya. Saya melaungkan perkataan KOMITMEN pada mereka tapi di dalam hati, saya sendiri sebenarnya mempersoalkan sejauh mana komitmen yang saya boleh beri pada kelab ini? It's good to have the sense of responsibility towards our DPP. I was just scared. Perkataan tanggungjawab sekarang ini amat merunsingkan saya. Bagaimana jika saya tak dapat melaksanakannya dengan baik?

Tipu jika saya tidak merasakan tekanan. Saya sangka, dengan berakhirnya kontrak menjadi JPMDPP SME Bank selama setahun pada 31 Disember 2009, maka lepaslah tanggungjawab rasmi saya pada DPP. Sejak dicadangkan menjadi Presiden Kelab Audirasari pada Rabu baru-baru ini lagi saya macam berfikir banyak. Ini pun masih teragak untuk menyatakan persetujuan. Saya masih belum mengatakan persetujuan, sebenarnya. Saya turun padang beberapa hari ini pun sebab niat untuk membantu. Bukan kerana apa-apa. Tekanan dalam hal akademik. Tekanan psikologi bakal ditinggalkan. Tekanan dalam bersahabat. Tekanan menguruskan kewangan. Ditambah lagi tekanan diminta memegang jawatan besar, sekali lagi. Bukan mengeluh. Bukan merasakan tidak mampu. Bila saya menyuarakan kebimbangan, seperti yang Dayah kata, selagi kita tinggal di DPP ini, selagi itu tidak lepas tanggungjawab untuk berbakti pada DPP. Kadang-kadang saya terfikir, kenapa kita hidup untuk sentiasa melihat tekanan?

And so I forgot, bahawa kita ini memang dicipta untuk memikul beribu-ribu tanggungjawab dan amanah. Sebab itu kita yang ada akal ni, sepatutnya berupaya mengawal dan menebat tekanan dalam diri. Tekanan itu hanya faktor luaran, saya baca di buku.

Oh iya. Bagaimana dengan amanah mama untuk tidak mahu saya terlibat aktif dengan aktiviti-aktiviti berpersatuan lagi?

I have no answer. I cannot make up my mind right now.
Share:

More updates about my dancing activity.

Vitamin Malas berlanjutan sampai malam. 9.30 malam nak turun ni, tapi pukul 9.00 malam itu juga aku sempat pergi berbungkus dekat katil dan TIDO dengan sengaja. Haha. Ambil nap sekejap saja. Tidur dalam 15 minit lepas tu pergi toilet basuh muka bagi segar dan sikat-sikat rambut. Teh, Timbalan Exco Kesenian dan Kebudayaan call banyak kali dah rupanya waktu saya ke toilet asking for my help. Bila saya angkat call, Teh bagitahu, budak-budak tarian yang baru dah datang dah DAN SAYA TAK TAHU PULA SAYA YANG KENA AJAR DIORANG. A bit disappointed because no one told me anything. Semalam berkumpul ramai-ramai, kenapa tak cakap? Saya dah arrange masa saya untuk satu lagi training untuk event lain malam yang sama.

But takkanlah aku nak tunjuk muka tak puas hati depan mereka terutama yang tak tahu menahu apa-apa bukan. Not a big deal, actually. Mula dengan brief sikit, dan tengok perkembangan diorang setakat ni. Kemudian decide nak bagi diorang perform lagu apa nanti. Kemudian, ajar mereka step zapin yang basic. Antara yang basic sangat-sangat. Saya harap jika mereka betul-betul minat, do not ever give up. Awal-awal tu of course terasa sangat susah dia. Bila dah dapat yang basic, yang advance tu insyALLAH kacang saja.

After an hour, saya lepaskan diorang dan next training will be on next Monday. Saya pilih lagu tarian Endang (asal dari Negeri Sembilan) untuk mereka. Next group pula untuk kumpulan persembahan kebudayaan sempena BAKSIS Sabah pula. Inilah purpose sebenar saya malam ni sebenarnya. Ajar tarian Man Chang Fei sampai habis, kemudian pilih-pilih lagu untuk tarian melayu. Nama pun tema 1Malaysia bukan. Mesti tarian lengkap punya. Semua mesti ada @_@ Nasib baik ada 3 bulan masa untuk buat latihan. Berlatih dalam tempoh 3-4 hari itu tidak janggal sangat, tapi 3 bulan masa yang terlalu cukup untuk buat latihan. Kalau tak perfect juga, saya redha T_T

Ajar rakan-rakan yang tak tahu menahu tentang tarian itu biasa bagi saya. Teringat waktu ajar budak-budak Tari Kirana dekat kampung. Tahu tak, mula-mula dulu, saya ajar diorang macamana nak menari tarian joget. Dalam masa 1-2 jam tu, step yang sama berulang kali saya suruh diorang buat untuk bagi lembut badan dulu. Tak laju, tak strict. I let them having fun tapi dalam masa yang sama saya mahu mereka serius dengan apa yang sedang mereka buat. Menari adalah satu seni yang memberikan hiburan bukan, why the pressure? Jadi kau belajar menari dengan aku, kau takkan menangis terkapai-kapai punya.

Juga waktu mula-mula ajar the girls (Tari Kirana) menari tarian zapin. Dua jam tu saya kerah mereka buat step zapin paling basic. Dan kemudian beberapa step basic lagi. Ajar satu-satu. Bayangkan. Dari teori dan hukum hakam dalam tarian zapin (pergh), sampailah kepada postur badan dan lenggok. Aku penat badan buat demo, tekak pun haus je sebab buat kiraan step sambil melawan bunyi lagu. Masa tu ada 6 hari je masa untuk buat persembahan. Tapi berbaloi lah sebab pujian dapat banyak dan income pun dapat. Osorow po :*)

Menubuhkan kelab tarian yang dipimpin oleh saya sendiri merupakan salah satu impian saya, dan alhamdulillah, impian yang ini sudah tercapai :)

Berbalik pada yang tadi, untuk first training, fokus saya lebih kepada nak bagi pendedahan dulu. Bukan terus nak bagi mereka pandai. No, no. Bagi mereka biasa dulu dengan dunia saya :) Tengok tadi Lian done it quite well. Nampak sangat biasa menari orangnya. Oh yes, kenalkan, Ong Swee Lian, jika tak ada perubahan lain, dia akan tinggal dengan saya waktu Baksis Sabah nanti. She's a mix. Indian and Chinese. Unique, no? Mantan JPMDPP 2009. Dulu jawatan PKK. Perancang Kewangan Korporat. Nama jawatan dah hebat dah.

Lagu dan tarian cina dah confirm dah. The rest masih tak confirm lagi, tapi untuk tarian melayu dah ada beberapa choice. Ayam Didik, Ulik Mayang, Cinta Sayang .. Ada suggestion untuk perform tarian lagu Kurik Kundi tapiiii lagu itu taklah 1Malaysia sangat sebab tak ada unsur India dan Cina pun. Jangan jadi macam persepsi segelintir orang. Kata, Malaysia ada 3 race. Malay, Chinese, Indian. Habis kau letak mana suku kaum asli yang banyak dekat Pahang tu? Kau letak mana 33 bangsa yang ada dekat Sabah tu? At least ingatlah satu bangsa terbesar dekat Sabah : Kadazandusun. Dan banyak lagi suku kaum dekat Sarawak or at least ingatlah bangsa Iban. Maaflah penulis blog jenis particular sikit bab-bab integrasi kaum ni. Hehehe.

Next week : COLGIS Event (Endang)
11 Mei 2010 : Malam Kebudayaan Baksis Sabah

Okey GOOD NIGHT! :)
Share:

Friday, January 29, 2010

What to do?

Sepanjang semester ni aku rasa inilah hari yang aku paling malas. Apa yang aku buat hari ni? Awal-awal pagi drive hantar dan ambil kawan dekat kampus. Bersihkan sangkar hamster dan main-main sekejap dengan baby hamster I, Lala dan Baby.

Texted Linda, Lian, Zetty, Ira, Nadia, Intan, dan Ira untuk datang malam ni sebab ada latihan tarian sekejap. Fuh. Kalau diberi pilihan, aku malas nak buat tarian bertema Satu Malaysia ni. Not against 1Malaysia lah you guys. Cuma banyak kerja cut lagu sana sini, convert lagu sana sini. Nak kena koreograf step. Pattern tarian. Kalau lagu biasa, step dah ada. Aku buat step tak mahulah yang cikai-cikai. Pening tau. Pening. Hehe. Eh gelak pula macam tak serius je. Sekarang ni step untuk tarian cina. Ambil lagu Man Chang Fei dan ambil step dari internet. Sudah. Step dia not bad. Tak susah dan sesuailah untuk sekadar tujuan bersuka-suka. Bawa aerobik pun okey ni.

Oh semalam mama mesej dalam pukul dua pagi. Apakah yang terjadi pada ibu bapaku ini .. Masing-masing tidur awal tiap malam lepas tu pukul dua tiga pagi terbangun dan bila nampak mesej saya yang tak dibalas-balas lagi atau missed call dari saya yang tak diangkat-angkat dari tadi, terus mesej padahal aku dah tidur dah. Hari itu ayah. Kali ni mama pula. Bangun pagi tadi baru nampak mesej mama dekat handphone :

"Salam. Na tidur sudah kah?"

Pada pukul 1.57 pagi (- -")

So I called mama back, asked why? Mama tanya program Bakti Siswa bulan 5 nanti habis berapa haribulan? And I said, 7-13 Mei. Why?

Mama : Oh sempatlah tu.
Saya : Sempat apa?
Mama : Mau ikut Mama pergi Australia? 15hb-22hb.

@_@ Mata terbuka besar. Cuti lepas waktu dekat rumah, mama ada bagitahu rancangan mama pergi Indonesia (I don't remember which part of Indonesia) bulan Februari ini. Kemudian mama cakap ada lagi trip ke Australia. Biasalah para isteri yang tak terikat dengan kerja dengan kerajaan. Bolehlah plan ke mana-mana. But today, mama ajak saya ikut sekali.

But then saya teringat sesuatu.

Saya : Alah Ma.. Ada kawan saya seorang stay di Sabah sampai 20hb. Sudah beli tiket. Tidak boleh postpone ka selepas 20hb?
Mama : Fix sudah masa dia. Ini bawah kelab. Tidak apalah, kau teman ja kawan kau. Nanti kita jalan-jalan lagi lepas ayah pencen.

WHAT TO DO?

T_________T
Share:

Lumut Again :)

Update tertangguh untuk entri INI. Gambar saja. Dah berkulat-kulat dalam draft blog T_T Dah malasnak simpan.

Saya peminat KEBAYA :)






Gambar sajalah. Kami berempat sebenarnya waktu ini. Saya, Dayah, Amy dan kawan Amy. Look. Tengoklah bagaimana tak pandainya saya dalam memilih tempat untuk bergambar. Ya Allah yang aku pergi gambar shopping malls buat apaaaa lah kan. Heh.

Satu malam saja. Esoknya pulang. Berpeluang ke Lumut lagi. Teringat kenangan lama :)
Share:

Compromise. Tolerate. Understanding.


Ehemm. Terasa sangat duit yang mengalir. Selama ni banyak betul duit terbuang untuk orang lain. Untuk diri sendiri itu tak apa lagi. At least saya juga yang merasa. Duit free-free terbuang untuk orang lain pula macamana? SIAPALAH SURUH JADI BAIK SANGAT..

Nak sigh. Sekali saja *sigh*

*senyum*. Satu perkara yang saya belajar dalam hidup ini melalui kuliah-kuliah ilmiah, JANGAN SESEKALI MENGUCAPKAN PERKATAAN "TIDAK APA" kepada orang lain. Bila kau selalu cakap "tidak apa", kau sebenarnya biar orang pijak kepala kau. Kau sebenarnya membenarkan orang lain memperlakukan perkara yang sama kepada kau berulang kali. Defensive is okey. Being TOO defensive yang tak okey. Saya yang cakap.

Saya sama macam a lot of people out there. Sukar nak cakap TIDAK lagipun kita ikhlas. TERLALU BAIK ITU MENYUSAHKAN. But. Being rejected is hurtful. I know that feeling. Kalau boleh, selagi boleh tolong, selagi itu mahu bantu tapi being me, I have my limit. Satu waktu bila limit saya dah sampai, kamu semua tahulah.

Compromise. Tolerate. Understanding.

_______________________________


Macam biasalah, entri saya entri personal saja. Kisah hidup yang sangat biasa. Tiada yang terlalu istimewa so I don't know la you guys yang rajin sangat klik ke blog perempuan lemah gemalai ini. Ehehe.

Share:

Stereotaip

Menjadi seorang yang berterus terang akan buat diri kita dijauhi dan mungkin dibenci. Being realistic orang akan cakap kita fikir negatif. Kalau berdiam diri orang akan cakap kita pendiam dan tak yakin diri. Dan banyak lagi. Kenapa orang begitu stereotaip dengan semua ini? Satu subjek ada satu persepsi saja kah?
Share:

Thursday, January 28, 2010

A good leader takes a little more than his share of the blame, a little less than his share of the credit.

.. Arnold Glasow


HERE COMES WITH THE UPDATES! :D

Ceh hape hangin tah ni ceria je pagi-pagi buta (lah sangat) Hihi.

Dalam setengah jam lagi saya dan kawan-kawan gerak ke Jitra, tujuan utama nak tengok wayang. Finally. After weeks ago kami plan nak tengok wayang. Sebelum ni ada je aktiviti lain yang menghalang. Ada yang tak free lah. So now that my Monday and Thursday are free, boleh lah saya keluar untuk dapatkan pendedahan luar dari asyik terperuk dalam UUM terchenta. Bagi refresh minda :)

Tapi tak boleh lama sangat, malam nanti Humairah kata nak buat audition untuk Kelab Tarian DPP SME Bank. Kira macam cari pelapis baru untuk Audirasari. Mai minta saya jadi juri dan saya sendiri invite Dayah untuk jadi juri juga. She's a dancer too by the way.

Dalam hati ada terdetik untuk ajak penari-penari lama Audirasari untuk jadi juri juga tapi saya macammmmm terkilan dengan apa yang saya dengar telah terjadi semalam antara Exco Biro Kesenian dan Kebudayaan dan penari-penari lama Audirasari. TERKILAN SANGAT. Tapi sebab saya tak ada di tempat kejadian (kelas, dan punyalahhh mereka ni keep calling me which I yang tak tahu apa-apa waktu tu rasa macammm APAHAL DIORANG NEH), dan saya tak dengar lagi penjelasan dekat pihak lagi satu jadi hold lah dulu.

There's up and down dalam menjalankan tugas. Dalam menjadi seorang ketua. Bukan semua orang nak dengar cakap kita. Lagi-lagi bila kita kena pimpin orang yang lebih tua. Kepada Mai, itu satu cabaran buat Mai dan do not worry Mai, I will always be there if you need any kind of support. Anything.

Semalam lepak tepi gelanggang badminton with mantan-JPM dan new JPM. Saya main juga tapi sekejap saja. Lepas tu duduk berbincang about this issue dengan some of the other mantan-JPM.

Okey mahu tengok wayang. Have a blast day dears!
Share:

Tuesday, January 26, 2010

Kunci bilik tertinggal dalam kereta.

Sesampai saja di kolej, ambil parking tempat pengetua. Sebab situ ada bumbung. Berani gila. Bukan apa, kan dah habis waktu pejabat. Malam karang nanti pindah la ke parking lot untuk student. Hehe. Lepas ambil parking, buka pintu je, some girls approached me. Mereka nak sewa kereta sejam untuk ke kampus. I was like OK ambil kunci tu bye. HAHA. Senang sangat rasanya deal dengan orang macam saya.

Bila diorang dah blah, aku dengan konfiden macam biasa naik bilik lepas tu teringat ALAMAK KUNCI BILIK TERTINGGAL KAT KERETA @#$%^&*. Tak cukup dengan itu, Amy keluar entah ke mana. Rasanya pergi main futsal petang-petang ni. Called Dayah dan baru teringat Dayah kan training hoki tiap petang. Urgh. Aku ni memanglaaaa.

But, being optimistic as I should (yea right), stay dekat cafe je sampai pukul 7 petang Sekarang dah pukul 6.50 petang. Those girls promised me mereka akan hantar kereta dalam pukul 7 petang. Let us see how they keep their promise.

Tak dapat jog ini hari T_T

Share:

Evening at the library, talking about my life :)

At the library. Niat nak study sikit kat sini sebab kurang gangguan tapi crappss lupa bawa pen. Saya ingat saya dah masukkan pen dalam beg tadi.

Sekarang dah pukul 4.11 petang. Dalam 5.30 baru gerak balik DPP lah. Balik nanti, terus nak siap-siap dan dalam 6.15 pergi jog. Aktiviti jog dah berjalan seperti biasa bermula semalam. Malam pula, ada orang tempah nak minta hantar ke stesen bas Transnational kat Changlun. Semua itu untuk income juga. Remember this entry? I had finally found something to do to cover up my expenses. Sekarang ni buat bisns sampingan. Sentiasa on-call jika ada orang minta hantar ke mana-mana destinasi sekitar sini. Mostly, hantar ke kampus lah. Dan juga sewakan kereta. Nak harap rakan-rakan tolong top-up sikit duit minyak tu macam malasssss nak minta tapi tak suka bila keluar sorang-sorang tu ada yang terkecil hati secara diam-diam simpan dalam hati saja gara-gara saya tak ajak. Macamana tu?? :)

Semalam gayut sekejap dengan ayah tanya khabar semua orang dan bagitahu khabar saya di sini. Wah biasanya orang lain refer gayut telefon tu dengan boyfriend bukan? Ahaha. Nak buat macamana. Ada boyfriend macam tak ada boyfriend. Tak ada boyfriend tapi macam ada boyfriend. Macamana tu?? Gayut dengan ayah sekitar jam dua pagi. Actually, called ayah malam tu dalam pukul 9 malam tapi ayah tak sambut, Purpose, nak tanya tentang prosedur untuk buat program dekat SMK Ranau. Ayah mestilah tahu sebab ayah bertugas di Jabatan Pelajaran Daerah Ranau sana. Pukul 1 pagi tu baru ayah mesej, kata ayah tertidur. Oh pity. He must be so tired :(

Ayah pesan, jaga kesihatan (mungkin sebab even pukul 1 pagi pun saya masih stay awake). Saya cakaplah, sekarang dah jaga sangat-sangat dah. Jog and take breakfast everyday. Knowing me, I am not the kind of morning person so I won't care to take breakfast. Bukan tak mahu, tapi selalu terlepas. Since I am younger. But now, things have been different. Semua kena jaga. Ah. Also, not kinda sportive person. Senang cakap, sport isn't my thing. Hehe. Lembab habis. Kecuali kalau tarian dikira sebagai sejenis sport. Sukan Seni. Wah :D Now, jogging is already in my daily routine. Latihan tarian pula, buat sekali setiap minggu. Hari Jumaat.

And I texted ayah juga about my new part-time business. Ayah terus call lepas tu dan tanya about the business. Ayah seems relieved to know that I've made a lot of progression about my driving skill. Okey malas nak mention dulu selalu jauh hati sebab mama dan ayah tak pernah kasi saya drive. Hehe.

I guess business things ni memang another thing yang interest my whole family lah. Hehe. Ayah have his own business with contractor, Mama with her businesses (mama business macam-macam bidang), Kili with his forum Yohif.Org and newly published downloader site OurDownloader.Com, and Adi with his music. And me with my baby car. Itu sajalah yang termampu. Nak buka kelas tarian tu, sekarang ni belum sampai masa yang sesuai lagi. Satu business yang jadi impian mama dan ayah untuk buka restoran tu belum lagi tercapai bukan sebab tak cukup modal or anything about money, tapi tiada lokasi yang strategik. Pekan Ranau dah terlalu padat dah @_@.

Sekarang dah pukul 5 petang dan orang-orang dekat library sedang beransur keluar. Saya nak beransur juga.

Share:

Year 2009 : The Flashback Part 5

Year 2009 : The Flashback Part 1
Year 2009 : The Flashback Part 2
Year 2009 : The Flashback Part 3
Year 2009 : The Flashback Part 4

.. sambungan (akhir).

I know, I know. Bulan Januari nak habis, tapi rupanya Sufilara.Com tak habis-habis lagi membuat The Flashback untuk tahun 2009 dia tu (- -"). Last time stop sampai November, hari ini mungkin sedikit terlambat, tapi never mind, hari ini sampai juga mood mengakhiri sesuatu yang saya mulakan.

Bukan apa. Bulan 12 special sikit.
  1. First of December adalah hari ulang tahun kelahiran saya. Tahun 2009, saya celebrate countdown to my birthday dengan ubahsuai kedudukan perabot dan aksesori bilik. Lebih baik dari duduk termenung fikir tentang umur yang bertambah dan mengira berapa banyak rakan-rakan yang wish for your birthday dan tunggu siapa orang pertama yang wish, bukan? (- -") Luckily, malam tu juga semuanya selesai. Bilik saya berubah wajah dan nampak lebih selesa dan kemas tapi sayang, tak ada gambar yang sesuai untuk tempek dekat blog. Gambar sipi-sipi tu adalah.
  2. Tutorial Meletak Link Dalam New Post Blogger.
  3. Offer untuk buat persembahan untuk satu majlis perkahwinan. THIS was our first training.
  4. My ayah's 53th birthday on 6th of December.
  5. Announcing my twitter account. Padahal, dah lama buat dah cuma baru nak aktif :D
  6. They did it! See HERE and HERE.
  7. Another offer. Murah rezeki kami waktu musim-musim mengawan ni.
  8. Me talking something about blogging.
  9. 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita.
  10. Something about Tari Kirana.
  11. Waktu baru balik dari Kota Kinabalu. Took lots of pictures actually, tapi tak update-update lagi tentang tu @_@ Entri tertangguh lagiiii..
  12. 31 Disember : Hari penerbangan saya ke UUM dan arrived safely dekat UUM menjelang lewat petang.
Makanya Tahun Baru 2010 saya sambut di UUM. 1 Januari 2010, saya berada di UUM walaupun plan asal sebenarnya nak balik 2 Januari tapi cancel sebab TERLALU MAHAL T_T

Bulan Disember biasanya akan memberi satu nafas baru buat saya. Bulan di mana letaknya satu titik yang kuat untuk sebuah anjakan. Terutama buat tahun 2009, kerana secara jujurnya, resolusi tahun baru saya kali ini adalah pada tarikh Hijrah dalam kalendar Islam, bukan kalendar 2010 macam yang saya biasa buat untuk tahun-tahun sebelum.

Bulan Disember juga bulan saya kembali aktif dalam tarian, bulan saya vacation dengan keluarga. Bulan di mana saya menghabiskan banyak masa dengan Pipie dan Dana. Semua itu bagi saya adalah sangat istimewa.

Tahun 2009, saya telah dilantik memegang tanggungjawab sebagai Exco Kesenian dan Kebudayaan dan melalui ini, saya mendapat banyak pengalaman, belajar banyak perkara, dan berkenalan dengan ramai orang. Saya berkenalan dengan rakan-rakan JPM yang hampir semuanya mempunyai semangat patriot dan semangat kerja yang tinggi. Sanggup turun meeting sampai pukul 2 pagi, sanggup bersengkang mata menguruskan projek. Even keluar makan pun sama-sama. Melalui yang manis dan pahit. Merasa terluka dan dilukai. Kepuasan, kelegaan. Teamwork. JPM sisters, YOU GUYS ARE AWESOME! Bukan semua orang sanggup pikul tanggungjawab untuk berbakti kepada DPP tercinta.

Banyak lagi, just go through my other 2009 Flashbacks :)

______________________________________

Selesai. Kita bertemu lagi di rancangan yang sama, pada tahun depan versi Year 2010 : The Flashback.
Share:

Monday, January 25, 2010

Catatan Harian

Kita mula dari hari Khamis lepas (21 Januari 2010).

Khamis lepas ke Changlun memberi barang-barang keperluan (plus nak ganti baldi Amy yang saya patahkan tangkai dia T_T), dan cari CD pocket untuk letak dekat kereta. Boleh letak kad matrik sekali supaya senang nak capai tiap kali nak punch kad matrik tiap kali masuk kolej. Taklah kelam kabut cari purse. Heh. Sekarang ni Pondok Keselamatan dah pasang sistem tu.

Khamis tu juga meeting Biro Kesenian dan Kebudayaan untuk pencarian ahli baru. Datang menyibuk, tengok progress. Or maybe you can say, masih belum melepaskan 100 percent. Hehe.

Jumaat (22 Januari 2010)

Adalah seperti apa yang saya ceritakan di sini.

Sabtu (23 Januari 2010)

Hari berdebar-debar sebab keesokkannya adalah hari presentation saya dan ahli kumpulan saya. Kami kumpulan pertama dan baru terima tugasan ni Rabu lepas. Ada masa dalam 4 hari saja untuk buat persiapan. Malam saya ke DPP YAB dan nampak ramai fellow students yang keluar mandi. Feel pity for them as DPP saya DPP SME Bank dan beberapa DPP lain tak mengalami masalah putus bekalan air. Insaf.

Ahad (24 Januari 2010)

Buat pembentangan tentang topik Kemahiran Memberi Perhatian dengan jayanya (fuh). Proceed with the other class. Kelas terakhir habis pukul 5. Sampai je bilik, kawan nak pinjam kereta so saya benarkan dan ikut sekali mereka. Ehehe. Singgah ke Pekan Rabu Alor Setar beli Dodol (sedappp) dan Serunding (double sedapp). Lepas tu balik je pergi keluar lagi sekali ke Ekspo 3K. Last day, so I don't wanna miss any interesting price. Ngehehe. Tapi tak ada lah pengurangan harga sangat even last day. Plus, harga memang dah cukup murah wehh @_@ Aku dah selamat dah beli 2 helai baju indian. Diterbangkan khas dari negara India tu. Very cheap compare to local Indian wear at the same material and quality. Suka ekspo. Murah-murah :)

Today (Isnin 24 Januari 2010)

Mahu jog. Bye! :D
Share:

Saturday, January 23, 2010

Cerita harian saya.

Bunyi tajuk entri dull gila. Macam tajuk karangan UPSR. Tajuk karangan UPSR pun tak boring macam ni. Tapi saya suka. Benda jarang buat kan. Once in a lifetime zsdfvdnjdfxsvdz hahah okey serious tak ada unsur lawak di sini.

Bangun awal pagi lepas tu tidur balik. Malu nak cakap kenapa tak start joging-joging lagi sampai sekarang padahal dalam hati meronta-ronta nak start joging dah <_<. Biarlah rahsia. Tunggulah dalam 1-2 hari lagi.

Lunch tepat 12 PM, makan dekat cafe sambil borak-borak dengan Dayah, Amy dan Trexx. Naik bilik around 1PM kemudian bersiap segala, gerak masuk ke DPP YAB untuk discussion pembentangan Ahad ni dalam 1.40PM juga. Ambil tempat parking, ahli group sambut dekat cafe DPP Bank Muamalat then naik bilik dia.. Ya Allah semput. Bilik tingkat 4. Paling atas @_@. Buat slideshow dan perbincangan of how the presentation should be : took around 2 hours, terus balik ke kolej.

Mandikan Lala sebab bulu dia kotor. Baby tak kotor pun. Musykil akuuu apsal Lala seekor je kotor. Samada Lala main air kencing dia atau main air kencing Baby, atau Baby pergi kencing atas Lala. Mereka berdua nakal amat jadi tak hairanlah >_>

Kemudian, dek terlalu sedih tapi tak mahu terlalu terbawa-bawa, saya terus capai kunci kereta dan drive ke saluran paip dekat hujung parking lot. Basuh kereta! Haha. I saw someone else pernah basuh kereta dekat situ, tapi sekali saja. I don't know who, but I hope I tak kena charge apa-apa sebab guna saluran paip dekat situ. Biasalah kan Universiti Pengurusan. Okey I might sound skeptical here but skeptical tak skeptical, ini tetap tempat saya menimba ilmu and I learnt a lot here. Di mana kita tadi?

Basuh kereta, siap poolish kau. Aku dah 3 kali poolish bulan ni. Tak pe ke? Somebody please answer. Sebab saya pernah dengar orang cakap jangan selalu poolish. Okey tadi saya saja buat semua benda sebab saya nak busykan diri dan lupakan masalah buat seketika bagi keadaan betul-betul reda. Juga untuk ganti jog. Keluar juga peluh pekerja gerai basuh kereta. Sejak bila entah orang Malaysia panggil gerai.

Malam, ke expo buat sementara. Makan dulu dekat D'Domoto. Kemudian cari speaker untuk presentation sebab speaker dekat bilik kuliah untuk kami present Ahad nanti rosak. Purpose memang untuk presentation semata-mata. Nak cari yang cikai-cikai saja. Tapi aku ni masalahnya tak berapa minat dengan barang yang cikai-cikai. Kualiti yang paling best waktu tu, itu yang aku nak ambil !@#$%^& Terpengaruh dengan cara Ayah. Beli biar yang kualiti terus. Lama sikit nak pakai. Actually, bukan tak ada speaker, tapi dah selamat sampai rumah kat Sabah.

Kemudian this Indian blouse terjumpa saya. Ceh ceh terjumpa saya ke dijumpai saya? Saja tau nak salahkan benda lain. Quite nice dan murah. Warna merun. RM15. Kemudian beli dua set Bindi berharga RM2 each. Sempat tengok kakak Lyana emceeing event malam tadi. Battle Of the Band. First or second group yang perform, aku dah blah sebab berkejar untuk meeting BAKSIS Ranau Sabah. Speaker saya kena fikir dulu. Kalau beli hari ni juga, kemungkinan besar akan mengambil yang RM49 itu. Mahal woh untuk bajet saya yang cuma sampai RM20 je. Dahlah drive slowww lepas tu silap laluannnnn SAYA BENCI DRIVE MALAM (Padahal petang tadi waktu masih terang benderang pun silap laluan juga haha. dahlah buat dekat betul-betul depan Unit Keselamatan). Habis ah confirm sampai meeting lambat. Confirm nampak wajah-wajah ketat lepas tu punyalah nak explain datang meeting lambat sebab pengsan sekejap dalam bilik @#$%^&*.

Meeting Baksis Ranau Sabah. Tiap hari Jumaat mulai bulan ni sampai awal bulan Mei, my blog readers mungkin akan asyik dapat update tentang meeting ini saja.. Heh :D Tiket dah settle. Alhamdulillah.

After meeting, perjumpaan untuk kumpulan-kumpulan yang dah dibahagikan untuk Malam Kebudayaan : salah satu slot program waktu Baksis Ranau Sabah nanti. Saya ditempatkan dalam kumpulan yang akan perform tarian. Okey fine. Since bidang saya adalah lebih kepada tarian jadi budak-budak ni sepakat nak jadikan ketua kumpulan. Buat masa ni setuju untuk buat training once a week dan intensif bila dah nak dekat-dekat nak pergi program tu. I dah divide baju untuk every race for every two person. Means, kami ada 8 orang semuanya. Two person will be wearing baju kurung or kebaya. Two person lagi pakai Cheongsam or Chinese punya attire lah. Two person lagi pakai Saree, WHICH, saya pakai dengan seorang lagi. Tak pernah pakai Saree before so ini adalah sangat menterujakan. But it is all depends on the song lah. Lagu tak confirm lagi. But we gonna dance Malay dance, Indian, Chinese, dan maybe Magunatip (Tarian Bambu) or kalau bukan Magunatip, Sumazau is still fine :)

Haha. Patutlah tergerak sangat nak beli fancy Bindi sebelum pergi meeting tadi. Ala, BINDI. Yang Indian people especially yang artist suka pakai kat dahi tuu.

Esok, I need time on my own. I already have my to-do list, to-go list, dan to-buy list. Pagi ke Changlun beli barang-barang makanan untuk baby hamsters, new towel, new toothbrush, beli baldi ganti baldi Amy yang saya terpatahkan tangkai dia (sorry Amyyy...). Agak rasa kekosongan sebab tak ada teman. Sedihh. Tolonglah siapa-siapa UUMers, jom seorang dua teman saya keluar besok. I just need accompanies. Bukan orang yang nak marah saya saja 24 jam semata-mata nak tunjuk I can't do anything right. Nak tunjuk yang saya gelabah dengan semua perkara. Tired of it.. :(

Entri yang tak baca pun tak apa, but, for the sake of recording my life, saya gagahkan juga mengupdate.

Share:

Friday, January 22, 2010

Perfectly suits my feeling right now.

"Already Gone" by Kelly Clarkson

Remember all the things we wanted
Now all our memories, they're haunted
We were always meant to say goodbye
Even with our fists held high
It never would have work out right, yeah
We were never meant for do or die
I didn't want us to burn out
I didn't come here to hurt you now I can't stop

I want you to know
That it doesn't matter
Where we take this road
But someone's gotta go
And I want you to know
You couldn't have loved me better
But I want you to move on
So I'm already gone

Looking at you makes it harder
But I know that you'll find another
That doesn't always make you wanna cry
It started with the perfect kiss then
We could feel the poison set in
"Perfect" couldn't keep this love alive
You know that I love you so
I love you enough to let you go

You can't make it feel right
When you know that it's wrong
I'm already gone, already gone
There's no moving on
So I'm already gone
Ahhh already gone, already gone, already gone
Ahhh already gone, already gone, already gone


Sekejap lagi ada discussion dekat DPP YAB. Kalau saya yang drive, 25 minit kot baru sampai. HAHA. So kena gerak sekarang. Kita jumpa nanti, kita cerita-cerita sikit tentang apa yang saya cuba nak katakan dalam lagu ini. Buat masa ni, enjoy the song! :)
Share:

Wednesday, January 20, 2010

According to YOU or HIM?

"According To You"
Orianthi

According to you
I'm stupid,
I'm useless,
I can't do anything right.
According to you
I'm difficult,
hard to please,
forever changing my mind.
I'm a mess in a dress,
can't show up on time,
even if it would save my life.
According to you. According to you.

But according to him
I'm beautiful,
incredible,
he can't get me out of his head.
According to him
I'm funny,
irresistible,
everything he ever wanted.
Everything is opposite,
I don't feel like stopping it,
so baby tell me what I got to lose.
He's into me for everything I'm not,
according to you.

According to you
I'm boring,
I'm moody,
you can't take me any place.
According to you
I suck at telling jokes cause I always give it away.
I'm the girl with the worst attention span;
you're the boy who puts up with that.
According to you. According to you.

But according to him
I'm beautiful,
incredible,
he can't get me out of his head.
According to him
I'm funny,
irresistible,
everything he ever wanted.
Everything is opposite,
I don't feel like stopping it,
so baby tell me what I got to lose.
He's into me for everything I'm not,
according to you.

I need to feel appreciated,
like I'm not hated. oh... no...
Why can't you see me through his eyes?
It's too bad you're making me decide.

According to me
you're stupid,
you're useless,
you can't do anything right.
But according to him
I'm beautiful,
incredible,
he can't get me out of his head.
According to him
I'm funny,
irresistible,
everything he ever wanted.
Everything is opposite,
I don't feel like stopping it,
baby tell me what I got to lose.
He's into me for everything I'm not,
according to you. (you, you)
According to you. (you, you)

According to you
I'm stupid,
I'm useless,
I can't do anything right.

.
.
.

Which one do you prefer? The one who bring you down, or the one who lift you up?
Share:

Hey big spender.

I've run out of money @_@

Being a big appetiter, tak hairanlah kan duit banyak habis sebenarnya atas makanan je. Makan punya la tak hengat duit dalam dompet tinggal berapaaaa.. HAHA. But soal makan, saya tak ada kompromi sangat. I cannot live my life to the fullest kalau makan pun kena catu = tak kenyang! @_@ 100% duit saya datang dari Ayah dan Mama Production cehhh, which aku rasa macam aku dah masuk 23 tapi masih mengharap ihsan ayah dan mama WHICH aku rasa macammmm? PTPTN tak ambik. Plus, if saya dapat PTPTN pun just to cover up the university fee sebab dapat sikit je. You know why kan. Kesian dekat ayah perlu tangung itu ini T____T My other friend got like RM3500 or around that. Best tak? Cuma nak membayarnya agak sakit sikitlah T_T

Say NO untuk craving for money dekat ayah dan mama buat masa ni. They will surely give it to me, tapi HELL saya rasa bersalah nak minta T_T At least kena tunggu sampai bulan depan. Balik nanti saya kena kira balik semua perbelanjaan saya bulan ni dan reorganise myself. Sekarang ni tak boleh lagi sebab masih gap antara kelas. Sampai malam. Kalau nak buat organizing, kita kena sit back and relax dulu kan. Kena fikir dalam-dalam segala kemungkinan dan kesesuaian.

AND. I need to do something to cover up my expenses here.

Ps : I got stomachache. Semalam makan pedasss sangat-sangat. Mentang-mentang sakit gigi dah surut, balas dendam makan macam-macam >_>
Share:

Monday, January 18, 2010

My Appreciation

AHHHH.. Macam nak jerit satu malaysia! Lega kereta dah dapat sticker UUM. Minta-mintalah lepas ni jangan ada problem lain pula kang aku down lagi siapa nak jawap? Lepas tu buat entry tak bermotivasi dalam blog. Hah.

Terima kasih kepada mereka yang bersama-sama saya menyumbang dan berusaha dapatkan sticker kenderaan ni. Kepada Pengetua DPP tersayang (kuangkuang dah lulus baru nak sayang haha) Encik Muslimin Wallang; kerana meluluskan permohonan saya tanpa ragu ngehehe, kepada staf-staf pejabat ; Kak Zira yang bagi borang dan bagi pinjam stapler dan gam untuk lekat gambar tak boleh blah dekat borang permohonan dan seorang lagi staf dekat pejabat tu (tak ingat nama T_T) yang inform sticker kenderaan dah boleh ambil. To Dayah juga sebab kongsi pendapat. Especially kepada Amy, my roomate yang dah macam pegawai JPJ peribadi saya saja sebab dah banyak ajar itu dan ini about driving and car. Juga sebab Amy orang paling banyak membantu sejak mula timbul niat nak dapatkan kereta, hinggalah hari ini saya kena ambil sticker kenderaan UUM. Kepada Mama dan Ayah sebab memberi keizinan :*) dan paling penting, syukur ke hadrat Ilahi atas segala limpah kurnia-Nya. Ceh ceh DAH MACAM TERIMA AWARD DAAA T__T

Okey kita minum dulu.
Share:

Pertemuan Terakhir.

Just got back from campus. Ayat awal sama dengan permulaan entry lepas. Nampak sangat resaikel ayat. Hah. Balik awal sebab satu-satunya kelas yang ada hari ini, cancelled.

Bukan setakat cancelled, tapi kelas bertukar pensyarah sebab current lecturer akan meninggalkan UUM untuk sambung belajar. A very shocking news. Sedih pun iya juga. Dalam kelas tadi, berair je mata. Sebak weh. Which is, aku macam 'kau ni dah kenapa Nana??' HAHA. Eh? Itu sad news okey. Sangat menyebakkan. Sudahlah handsome. Tapi ini cerita lain. Bertakung air mata tak tahulah kenapa sampai tak terbendung-bendung. Walaupun inilah dia lecturer yang buat aku sakit hati kadang-kadang, tapi dalam masa yang sama tu insaf juga. Tadi beliau sempat beri amanat sepatah dua, ada yang kena dekat batang hidung aku sendiri. Lagilah rasa sebak. Kalaulah bukan kerana pensyarah yang ini agak berlainan dari pensyarah-pensyarah yang lain, saya pasti tidak seemosional ini.

Hari itu saya terpissed off dekat Encik, saya minta maaf sebab saya sejujurnya telah merasakan sedikit ketidakadilan di situ tapi tidak mengapa. Ia sebenarnya dah bawa banyak perubahan dalam diri saya jadi terima kasih banyak-banyak Encik. Merujuk kata-kata Fynn, aku tahu dan terlalu sedar aku sedang ketakutan untuk semua kemungkinan. Lecturer yang ini telah memberi aku satu kekuatan yang berlainan sekali. Biar aku dan ALLAH saja yang mengetahui.

Small changes can produce big outcome
Share:

Sunday, January 17, 2010

Everyone has his burden. What counts is how you carry it.

... Merle Miller

Just got back from The Karnival Sungai Petani. Quite fun. Camwhore agak banyak tapi kebanyakan kamera kawan-kawan serombongan saja. Guna kamera sendiri untuk tangkap gambar pemandangan saja. Saya bukan lagi seorang yang camwhore (sebab tu gambar dekat blog semakin berkurangan) but, as I promised myself, I have to enjoy myself this time. Orang ajak bergambar, masuk saja. Pastu buatlah aksi-aksi comel taraf Myspace. Tak susah. Ececeh.

Mulut yang sakit alhamdulillah semakin pulih T_T Alhamdulillah.

Being a karaoke-whore. 3 jam tanpa henti. Hebat tak? :D

One fact : Banyak orang lebih senang berbelanja untuk aktiviti-aktiviti berseronok-seronok berbanding untuk aktiviti-aktiviti menambah pengetahuan.


Share:

Saturday, January 16, 2010

Typical Saturday.

Assignments, business thingy, laundry, and several more things : Banyak terbengkalai sebab angin dekat kepala sekarang ni macam angin lintang dekat lebuh raya (wah!). Mahu lebih banyak berdiam sekarang sebab bila mood macam ni, kita tak tahu hati siapa yang kita sakiti bukan? Berdiam lebih baik jika berkata-kata itu bakal melukakan.

Mungkin juga saya perlu fikirkan balik tentang trip esok ke Karnival Sungai Petani yang semua ditanggung itu. Kalau tak pergi, macam rugi. Kalau pergi bukan setakat tak rugi, tapi untung juga. Plus, boleh ingat jalan kot-kot tergerak nanti nak pergi SP ke .... Kan?? Okey, pergilah :D And I will try to enjoy myself.

Mahu ke Changlun. Itu je lah yang termampu. Nak ke Jitra cari Klinik Pergigian, ada orang tak benarkan saya drive sorang-sorang. Rakan-rakan busy tak dapat nak join. Tengoklah kalau dekat Changlun magically tiba-tiba wujud Klinik Pergigian.
Share:

Friday, January 15, 2010

I will go anywhere, as long as it is forward.

... David Livingstone

Gusi bengkak. Ini bukan sakit gigi biasa macam 2007, 2008, dan 2009 punya tahun ni. Gigi sakit 2010 (ceh ceh macam tajuk filem) kali ini lain rasanya. Sebelum ini tak bengkak gusi jadinya. Tak sampai sakit rahang dibuatnya. Tak sampai tak dapat buka rahang luas-luas macam ni. Tak sampai tak dapat nak senyum T_T Bergelumang dengan ubat-ubatan sejak minggu lepas. Dan tak sampai kurang nafsu nak makan. Okey yang ini buat saya panik. Macam mana boleh Fina hilang nafsu makan? @_@ Siapa nak jawab tu?

Tergerak hati untuk google tentang everything about sakit gigi tadi, dan antaranya, I found this : Sakit Gigi. Baru dapat tahu rupanya, jika tidak dirawat, akan semakin teruk. Sakit gigi boleh menyebabkan macam-macam penyakit lain datang. Dari yang kurang serius macam sakit kepala yang membawa kepada stress dan menjejaskan aktiviti harian pesakit T_T sehinggalah kepada penyakit-penyakit yang melibatkan organ jantung dll melalui saluran darah. Ada disebut dalam artikel tersebut. Psiko @_@ Ok lame gila sebab baru tahu, boleh belah sekarang dari blog ini. Tsk.

Esok saya cari Klinik Pergigian berdekatan. Harap saya lebih ceria lepas ni. Maaf dalam entri lepas saya termaki orang.
Share:

Great. Now bloglist saya pula yang hilang T_T

THIS IS A STICKY NOTE
SCROLL DOWN FOR LATEST ENTRIES

Bloglist saya dah hilang. SEMUA. Tak percaya, cek kat sini. DAH KOSONG T_____T Sekarang dah ada isi tapi setakat yang saya dapat ingat saja T_T Okey fine, semalam saya tukar URL dari http://herblogmates.blogspot.com ke http://sufilarablogmates.blogspot.com, lepas tu semua jadi macam ni. Or is it just me?

Ini STICKY NOTE sebab I want to make sure I will have all those blog URL yang hilang dari list saya. I don't know what had really happen, tapi saya nak semua ni setel secepat mungkin.

Please, my dear friends, if you read this, PLEASE GO HERE and leave you blog link there. Or just drop your URL anywhere you think you can reach me. Twitter, Facebook, my cbox dekat sidebar ni, or even this entry. Silent reader ke, stalker blog ni ke, kawan-kawan lama ke, new reader, old reader - with wide open hands, all are truly welcomed. Nak leave your twitter account pun boleh. Leh kita follow-follow :)

NOW!
Share:

Saya mahu pengertian saja.

Just got back from Baling, Kedah. Petang semalam gerak, balik petang tadi. Langkah makin jauh sekarang ni @_@. Lepas tu pergi bilik JPM tunjuk ajar sikit-sikit kepada Exco dan Timbalan Exco Kesenian dan Kebudayaan tahun ini. Told them that I am willing to help them, setakat yang termampu. Berani cakap : setakat yang termampu saja sebab apa-apa hal, my study is my priority dan kalau nak berkorban masa dan tenaga pun, I have to be more reserved.

Bought a new home for my baby hamsters, tapi diorang macam tak berapa selesa. Mungkin sebab ruang sangkar dah makin sempit. Kesian pula. Rumah tu besar sangat.

Akhir-akhir ni rasa macam nak marahhhhhh je. Anyway. I got headache. Bad headache. More to tensed kot, first time drive jauh sampai 3 jam ke rumah Dayah. Hek elehhh 3 jam je?, kata anda (- -"). Lagipun masih tak sihat. Mulut sakit (Baiklah T_T). Senyum tak betul. Cakap pun tak betul. Nak bercakap pun dah makin malas. Motivasi merundum jatuh ke ladang gandum. Okeylah. Mau kemas-kemas dan tidur. Relax Fina, you got your whole day tomorrow to settle down. Relax.

Kepada ****** ******, YOU'RE A B**CH. Beach okey, beach.

Share:

Tuesday, January 12, 2010

Rules suck.

In the middle of applying stickers for my baby car, things turned out to something unexpected. Baru nak menjalani hidup yang tak bermasalah. Oh why the University perlu letak peraturan dalam Akta Universiti, bahawasanya, tak boleh sewa kereta atau dengan kata lain, tak boleh bawa kereta orang lain, hanya boleh bawa kereta sendiri saja. Apakah? T________________T. Siap kena suggest untuk bawa motor saja atau tak payah guna kereta terusss lagipun tambang bas dah free .. and I was like, HUH?! AKU SEWA KE TAK SEWA KE HAL ENGKAU KE? Kalau dah masuk dalam Akta Universiti, okey fine, masuklah mana-mana. Tapi no need la suggest macam lah you parents saya. Bukan nak angkuh tapi, heh. Cakap memanglah senang. Banyak okey beza bawa kereta sendiri dengan naik bas. Tapi, again, unless I ada sebab yang kukuh untuk bawa juga, saya memang tak boleh bawa sebab benda dah masuk dalam Akta Universiti. Itupun aku ade jugak rasa nak lawan. Erk.

Kalau nak bincang soal apa perasaan saya sekarang ni, sebenarnya bercampur aduk. One part of me selesa untuk stay calm dan mahu take things easy sambil settle benda betul-betul. Another part of me nak tension, nak risau, dan begitu tertanya-tanya. Akan setel kah semua ni? Cuz I am positively will say, YES.

Tak payah la kot nak report-report segala dekat mama dan ayah. Saya selesaikan sendiri. Kalau tak boleh juga, what to do, right? I need to settle things dulu lah. Mood down sikit. Sangat-sangat down. Sikit.
Share:

Bad Day.

Lagu tema untuk saya hari ini adalah :

BAD DAY by Daniel Powter

Where is the moment we needed the most
You kick up the leaves and the magic is lost
You tell me your blue skies fade to grey
You tell me your passion's gone away
And I don't need no carryin' on

You stand in the line just to hit a new low
You're faking a smile with the coffee to go
You tell me your life's been way off line
You're falling to pieces everytime
And I don't need no carryin' on

Cause you had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't know
You tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
The camera don't lie
You're coming back down and you really don't mind
You had a bad day
You had a bad day

Well you need a blue sky holiday
The point is they laugh at what you say
And I don't need no carryin' on

You had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't know
You tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
The camera don't lie
You're coming back down and you really don't mind
You had a bad day

(Oh.. Holiday..)

Sometimes the system goes on the blink
And the whole thing turns out wrong
You might not make it back and you know
That you could be well oh that strong
And I'm not wrong (yeah, yeah, yeah, yeeeah)

So where is the passion when you need it the most
Oh you and I
You kick up the leaves and the magic is lost

Cause you had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't know
You tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
You've seen what you like
And how does it feel for one more time
You had a bad day
You had a bad day

(Oh, yeah, yeaaah, yeah)
Had a bad day
(Oh, had a bad day)
Had a bad day
(Oh, yeah, yeah, yeeeeah)
Had a bad day
(Oh, had a bad day)
Had a bad day...
Had a bad day...


But it is okay. Masih boleh senyum sebab lawak pun ada juga T_T Enough said.
Share:

Monday, January 11, 2010

Life is now in session. Are you present?

Pukul 5 petang tadi punya drive balik kolej dengan konfiden. Haha. Lepas sampai bilik, mandi semua, pergi pula ajak diorang pergi Changlun (I nak beli aksesori kereta sikit) macam eh ko dah cukup konfiden ke Fina? Haha. Yang tak faham, rujuk entri INI.

Dah beli dah sikit-sikit aksesori. Oh God, aku kena berjimat dah @_@ Nak cover duit minyak kereta lagi. Nak melabur untuk program BAKSIS Ranau Sabah lagi. Heh. Tolong kawan-kawan topupkan minyak eyh. Kata nak jalan-jalan. Hah.

Anyway, ingat pesan ayah, Fina. Bukan nak jalan-jalan selalu. Ingat itu untuk kemudahan bergerak saja. Bukan untuk berjola-joli. Sejak bila entah wujud perkataan jola-joli. Mereka memberi keizinan sebab mereka sayang kamu dan mahu memudahkan kamu. Jangan sesekali mengkhianati kepercayaan mereka.

Sekarang ni sebenarnya guna duit saya sendiri je dulu. Sooner or later, parents bayarkan the rent but duit untuk isi minyak guna sendiri punya ikhtiar nak cari duit macamana T_T HELP. Mari fikir bersama-sama. I need Titan Power Oil. Tiba-tiba.

Okey dari tadi saya cakap nak tidur tapi tak tidur-tidur lagi. Bye.

Share:

Sunday, January 10, 2010

Terima kasih Mama & Ayah for the permission :)

Okey fine. Time to explain the thing yang I duk heboh-heboh sikit (jika ada yang perasanlah hehe) sejak minggu lepas. Sebenarnya bukan ada apa-apa pun. Small thing but for me kira big la sebab finally I got my parents' trust :P

Nak letak gambar, tapi tak ambil lagi. Plus, laptop tak dapat lagi. Ni update guna komputer dekat lab.

Since semua dah settle (kecuali dapatkan sticker kenderaan warga UUM), so officialy I nak bagitahu you all I dah ada kenderaan sendiri. SEWA SAJA BUKAN BELI, banyak duit nak beli? :P Sewa untuk satu semester. Tq mama dan ayah for the present kuangkuang. Anggap present je la eyh walaupun bukan sendirian berhad punya. Present sebab tolong bayar rent cost for 1 semester nih. Kena be good semester ni supaya next semester boleh dapatkan lagi kemudahan macam ni. Fuh. Ceh ceh yakin gila semester depan or even semeter ni boleh dapat sticker RM3 bukan RM100 (- -") RM3 untuk those student yang aktif dekat kolej yang apply pelekat kenderaan, RM100 untuk mereka yang kurang or tidak aktif program-program di kolej.

Memang. Memang tak berapa lagi confident nak bawa. But even though Amy yang tumpang kereta pergi kelas sama-sama tadi pun nampak macam tak duduk senang je dalam kereta time bawa (HAHA sorry Amy) but actually I've made some progression! Percaya tak dah dekat 4 tahun tak drive kat jalan? Drive pun waktu cuti semester tu pun jalan kampung saja dan bawa van mama which saya dah agak biasa tapi tiba-tiba kali ni bawa Kancil. Tiba-tiba, pagi tadi drive keluar dari kawasan kolej dan aku cakap dalam hati "eh .. alamak dah lalu gate kolej lahh..". Lepas tu "eee .. takutnya nak bawa sampai gear 4." Tapi kena buat juga. Lepas tu Amy bagitahu kalau dekat highway kena bawa sampai gear 5, kalau tak nanti gear rosak. Gulp. Bayangkan selama ni aku bawa paling-paling pun sampai gear 3, tu pun jarang. Sampai gear 2 je sebab dekat Ranau, drive ikut jalan kampung saja. Bila sampai jalan raya, orang cepat-cepat nak ganti aku drive. Hek eleh. Nasib baik kereta auto tak ada, kalau tak aku dah rembat kot.

Sampai dekat stesen minyak dekat roundabout nak masuk pintu gerbang UUM, aku kalut macam comel dekat situ. Tak tahu dekat mana nak buka tempat untuk isi minyak. Bolehlah gelak. Saya tahu, memang macam lameeeeeee gila. HAHAHAHAHAHAHAHAHA. Fahamilah aku yang dah lama tak pegang kereta ni. yang aku tau tentang kereta? Basuh kereta and drive dan benda-benda basic macam bagi signal nak turn left right etc. Nak isi minyak? Nak bayar tol? Fine jalan tol takda dekat Sabah jadi jangan salahkan saya. Nak isi angin dan all the maintainance aku tak tahu apa-apa wehhh. Haha. But terima seadanya sebab this is a learning process. Harap kawan-kawan bersabar. Tiba-tiba.

Sepanjang perjalanan, nervous je tapi excited tu iye jugak. Heh. Macam tadi. Sementara 3 jam tunggu waktu kelas (kelas 12.30 tgh - 2 petang batal), saya pergi tempat parking nak ubah kedudukan kereta supaya petang lepas kelas nanti senang nak keluar. Dahlah pukul 5 tu peak time sebab waktu pejabat habis jam 5 *gasp*. Buat-buat confident ah. HAHA. Tsk tsk.

Ok saya tak tahu saya bawa Kancil ke Mira tu jadi jangan tanya T_T
Share:

I'm good.

Fuh fuh fuuuuuhh. Tiup sesawang jap. Kahkah. Hai.

Saya sampai dari Kem Paya Pahlawan Jitra jam 5.30 petang semalam. Balik je terus tertidur atas katil tak sedar apa-apa. Nak keluarkan hanset dari beg pun tak menyempat @_@

Now sedang online dekat lab sementara menunggu next class dalam 20 minit lagi. Laptop masih dekat bengkel T_T Rindu dekat dia. Rindu dekat baby hamsters sebab sebelum ke Kem Paya Pahlawan, hantar dekat orang untuk tolong jagakan. Tak ambik lagi.

Gigi? Dah kurang sikit. Cuma takleh makan pedas, takleh minum air sejuk. Tak leh bercakap sangat. Mulut sakit. Apakah :P

Lama rasanya tidak mengupdate blog. It kinda weird. I don't really miss to blog padahal itulah benda yang rasa macam wajib dilakukan tiap hari. I have to spend several hours to do updating. Paling singkat, setengah jam. Paling lama boleh sampai 3 jam. Standard sejam atau lebih. You know, lepas type, kena cek ejaan dan every single thing say kena tengok balik. Bila dah publish pun masih lagi buat pembetulan di sana-sini. Tengoklah, particular gila. Kelam kabut nak buat pembetulan (selepas publishing) bila tengok bilangan orang yang sedang view page Sufilara.Com adalah betambah lebih dari satu. Betapa kroniknya minat pada blog. Haha. Okey tak tahu gelak sebab apa (- -")

After tak blog beberapa hari ni, terus rasa macam, ah tak blog pun tak apa. Hah :D
Share:

Thursday, January 07, 2010

Have You Ever?

Is it because of the foods? Or my toothache? Atau the pain killer I makan tadi? Badan menggigil dekat dalam, mengantuk. Macam makan dadah pula. I got class on 12.30 PM til 2.00 PM then rush jam 2.00 PM juga ada appointment, petang jam 6 meeting dan malam kena hantar laptop ke kedai komputer.

Tadi lepas makan dengan Amy dekat cafe. Selera ada tapi bila dah mula mengunyah, saya susah nak telannnnn T____________T lepas tu selera hilang macam tu je. Saya terus naik atas. Lagipun Amy ada hal sikit. So saya minta excuse Amy untuk balik bilik dulu cuz I kinda don't feel well. Lepas taip status " i feel like i wanna vomitttttttttttt" dekat twitter, seconds later, saya vomitttttt wtf @_@

We talk later after the appointment. Dua hari tak hapdet nanti. REALLY NEED TO GO TO BED NOW. Okey sekarang ni sikit-sikit pergi bed. Sikit-sikit pergi bed (- -")

Sumber : Google under keyword 'sick bed'
Share:

Wednesday, January 06, 2010

Pari-pari gigi, datanglah.

Azab weh azab. Tiap awal tahun sakit gigi tapi taklah sesedap ini (- -") Time dah nak habis kelas hampir-hampir pukul 5, makin terasa pula sakitnya. Keluar kelas je call Amy :

"Amy kat mana?"
"Airport dah."
"Balik nanti singgah belikan ubat sakit gigi eyh. Sakit sangat, dah tak tahan."
"Ubat sakit gigi macamana ye?"
"Dekat 7eleven ada kot."
"Farmasi?"
"Ha farmasi confirm ada."
"Ok."
"Ok."

Balik tadi muka ketat saja macam dah tak tahu senyum tu apa. Now I know why the babies tiap kali nak tumbuh gigi asyik menangiiiiiiiiis je kerjanya @_@ Selera makan pun hilang tapi lapar tu lapar juga cuma tak makan banyak sangat.

Oh iya tadi jumpa dengan Kak Lyana sambung master dekat UUM. Saya mengadu lupa bawa purse dekat twitter, and she read it just on time. Haha. Beliau belanja makan, baik hati bukan? First time jumpa tu. Me being me lah, bukan jenis cepat mesra sangat. Anyway, Kak Lyana, thanks for the treat, lain kali giliran saya pula :)

Okey mau off to bed. Hari ini skip jog lagi sebab hujan.
Share:

Tuesday, January 05, 2010

You grow up the day you have your first real laugh - at yourself.

... - Ethel Barrymore

Balik saja dari kampus, cek twitter, cek blog, cek emel, cek baby hamsters, lepas tu baring picit-picit kepala. Turun beli makanan (sangka sakit kepala sebab tak makan lagi dari pagi opss), sebab tak mungkin kerana cuaca. Cuaca nowadays sangat baik tak menggigit.

Later baru perasan. Sakit kepala sebab gigi saya tengah sakit. Sakit nak tumbuh kat sebelah kanan ni. Tahun lepas pun sakit kat part ni juga tapi rupanya time tu baru tumbuh separuh. Hopefully tahun ni tumbuh habis. Sakit sampai ke kepala T________T Lepas makan, bersihkan sangkar hamster, main-main kejap bagi diorang lepas dalam bilik, lepas tu masukkan balik dalam sangkar. Baring balik then tidur sampaaaaai dah nak masuk maghrib. Okey tak baik tidur waktu lewat petang tapi I cannot help. Kepala berdenyut-denyut T______T Hari ini tak jog.

Baby hamsters I tidur lagi. Seronok ye hidup kamu berdua.

Three things yang buat saya ceria :

Discussed with mama and she approved yang saya boleh ______ (maaf masih rahsia lagi) yeay! Lepas tu happy dengan progression program BAKSIS Ranau Sabah. Dan lega sebab dah bagi nama dekat babies hamster saya. Lala untuk yang jantan. Nama kurang maskulin sebab even jantan tapi dia CUTE! Haha. Yang betina bagi nama Baby sebab sampai bila-bila pun they're always be my baby :*)

Called mama tadi, and I heard suara Adi. Erk? Bukan ke sepatutnya dekat UiTM Sabah? I smell something. Nanti later korek.

Teringat, semalam pergi library cari jurnal, singgah tanya dekat kaunter asked about Carel Room atau Bilik Karel. Bilik privasi yang selesa untuk seorang saja. Saya kata selesa. Kalau saya kata muat tu 5 orang Fina pun muat masuk dalam tu. Dalam dia ada meja siap almari kecil attached with that desk (sama jenis macam desk saya dekat rumah), kerusi, dan satu pin soket. Besar dia macam JAMBAN okey saya tahu perbandingan yang kurang senonoh tapi itu yang paling sesuai :P Memang privasi habislah. Siap boleh kunci bilik lagi tapi masalahnya queue untuk book bilik tu dah penuh buat masa ni. Masa penggunaan, satu minggu. Nak book untuk final exam pun hesitate lagi takut kena minggu yang tak sesuai. Tak tahu lagi jadual exam macamana kan. Dahlah tak boleh renew.



Iklan sekejap :

Itu Dana at the living room. Tengoklah cara dia makan. Tangkap ini using my N73. Godek-godek tadi jumpa gambar ini. Saya edit suka-suka je dulu. Macam biasa, edit tapi macam tak edit. Tambah URL blog saja. Haha. Ini rumah macam tongkang pecah. Pemandangan biasa kalau mama dan ayah tiada di rumah. Waktu Raya Haji tahun lepas - time parents teman Pipie operate dekat Hospital Likas for 3 days. Inilah rupa sambutan Raya Haji kami. Tengok TV sambil online. Belakang itu ruang bacaan. yang atas meja living room itu laptop Dana dan laptop saya. Yang dekat kaki Dana itu Bear-Bie saya :*)

Missing home T__T Tadi call borak dengan Mama, dengan Dana T__T



Sakit gigi. Tolong tolong *dengan gigi yang pucat. Hahaha gigi pucat?? Baiklah Fina, baiklah.

P.s : Nanti waktu program dekat Paya Pahlawan Jitra nanti, laptop ni saya tinggalkan dekat kedai komputer untuk dibaiki.
Share:

Good news!

Despite that thing yang terjadi dalam my last entry, sebenarnya hari ini tak teruk mana pun. Contoh macam ini :

"Kak Fina, paperwork dah lulus! :)"

Paperwork untuk program BAKSIS Ranau Sabah pada 7hb-12hb Mei 2010. Telah buat saya macam bernafas semula. Meeting tentang program tu adalah pada Khamis ni pukul 9.30 malam di Bilik Aktiviti 1. Siapa-siapa yang nak join (terhad 40 orang je), boleh datang ye. Bilik Aktiviti 1 tu berhadapan dengan bangunan Cafe DPP SME Bank dan bersebelahan je dengan bilik JPMDPP. Hehe. Tapi bukan free ;) Tiada istilah SEMUA DITANGGUNG okey. Hehehe.

Dan ini :

"Dear all JPM DPP SME Bank 2009 dan 2010. Salam dan Good Afternoon. Anda dikehendaki untuk menghadiri KPO bersama pengurusan DPP SME Bank pada 8-9 Januari ini di Paya Pahlawan Jitra. Bas akan tersedia di hadapan office DPP. Kedatangan JPM baru diwajibkan dan JPM lama amat dialu-alukan. Arahan pengetua."

Saya dah letak dalam kalendar sidebar blog. Yes. Jalan lagi! Insyallah. Kalau tiada aral melintang. Yelah kan kita merancang Allah menentukan.

Untuk program BAKSIS Ranau Sabah, I'd already call ayah. And, no. Tak sempat bincang apa-apa lagi dengan mama. Mama letih kot. Today's Pipie's first day at school. Sebagai seorang pelajar asrama penuh. Hati ibu siapa yang tahu bukan. Esok sajalah contact mama.

Called ayah dan bagitahu serba sedikit tentang program tu. Sikit saja tak banyak. Just nak tanya ayah if ayah boleh tolong arrange program kami di SMK Ranau. But untuk first step of course kami akan contact sendiri dengan pihak sekolah. Just asking for some help, in case we'll need it sebab ayah kebetulan kerja di Jabatan Pelajaran. Well, kita perlu kabel ;)

I've checked the flight ticket. And also the reservation rate untuk hotels di 1Borneo IN CASE saya berjaya pujuk Yulie untuk stay one night only in Kota Kinabalu. Such a waste pula rasanya sebab program mula 7 sampai 12 hb di dalam kampung, kemudian hari yang sama juga flight ke Kuala Lumpur. Jalan-jalan dalam beberapa jam saja then balik ke ketiak mak alamakkk. So nak suggest tambah lagi at least satu hari (means, sampai 13hb) untuk explore Kota Kinabalu. Trust me, sebenarnya satu hari tu tak cukup tapi kalau in hurry betul-betul then what to do, right. Kalau setakat nak tinggalkan kentut kat tempat-tempat yang dilawati area Kota Kinabalu, cukuplah 1 hari. HAHA. Okey dah. Mula dah.

Cari penajaan? Okey fail sikit bab cari penajaan ni but I'll try setakat yang mampu. Err, just helping them. Saya tak ada jawatan sangat dalam program tu. Jadi macam pemantau saja ataupun kita panggil ex-officio. Plus, they are going to my place, Kampung Kinapulidan Ranau and that is such an honour! :*) (or you can spell it honor. jadi kelas BI dah).

Paperwork dah lulus YEAY! *muka berseri. Okey that's all.
Share:

Monday, January 04, 2010

Someday, I want to look back at all this and SMILE.

Class today satu je. Diulangi, was a disaster. My former lecturer rupanya mengajar kelas ni. Menuduh saya di hadapan seluruh pelajar kelas bahawa saya tak datang kelas dia sampai habis semester padahal HELO? Waktu tu I extend satu semester. Erk? Extend? Yeap. As you know, I cerita 50 percent je dari my reality. Let that be in the other 50 percent. But now dah tinggal 49% of it @_@. Nothing too serious, I promise. Lagipun benda dah lepas dan everything is okay now. The point is, saya terkilan sikap lecturer yang macam ni. Tanpa usul periksa, tanpa bertanya terlebih dahulu. Dan how come he didn't know?? Lepas habis kelas, saya jumpa beliau dan explain WHY I DON'T ATTEND HIS CLASS pada semester berkenaan, dan blah. Benda dah jadi dan habis entri ini, saya dah tak mahu fikir dah. Nothing left inside. Terkilan saja. Marah pun tak guna. Marah bermaksud kau punya self-guard sebenarnya kurang kuat jadi it's good to know I handled this quite well.

Orang pandang saya sepanjang kelas macam lain tapi go to hell lah kan. Like I care. Aku memang lawa jadi memang patut pun kau pandang ewah :P Walaupun ada rasa ketidakadilan, tapi aku bersabar je. Dan tidak mustahil lecturer-lecturer yang lain juga seperti lecturer yang ini. Tidak tahu menahu. Aku terima. DIA telah memilih aku untuk menghadapi dugaan seperti ini dan aku terima. Aku belajar. Ohya, tak perlu ada siapa-siapa hantar komen dan cakap "sabar Fina sabar" sebab I am totally in control dan cukup percaya yang ada hikmah di sebalik semua ini.

Correct me if I am wrong.

Seriuslah pula.

.
.
.


Tak tahulah you ni Fina agak rajin mengupdate belog sekarang T___T But it's good la bila ada je benda kita nak cerita tiap kali. Good for my own record. Lepas dah bertahun-tahun berlalu, maybe I'll look back and smile to the girl I used to be and the life I used to live .. :)

Share:

Buat aku tersenyum.

Saya melalui hari ini dengan jayanya walaupun macam yang saya update dekat status FaceBook dan twitter bahawa today was a disaster. Hah. Okey jap baru baru lepas mandi ni, nak kemas-kemas dulu, nak urus babies I dekat sangkar pink. Ahdemm sebab tak dapat upload latest pictures. Sementara tunggu masa nak baiki laptop ni, saya cari masa untuk upload mana-mana pictures yang belum sempat dihaplod.

Ok jap.
Share:

Sunday, January 03, 2010

Perah otak fikir tajuk wth malas nak fikirlah.


Okey apakah yang berlaku sepanjang hari ini? My day start dengan bangun tengok the hamsters lepas tu online sekejap. Amy dah masuk kampus. Oh dear, saya patut dah namakan hamster-hamster tu tapi I got no idea yet. Kinomulok and Kodingking? Okey people don't give me the idea. HAHA.

Lunch dengan Dayah dekat cafe pastu balik bilik bersiap ke kampus. Balik petang pasang DVD Avatar. Semalam outing ada juga masuk cinema. Baru nak suggest, baruuuuu tunjuk dekat poster, Dayah dan Amy pakat cakap 'DAH TENGOKKKK'. Ceh. Sudahnya tengok Treasure Hunter, which, lepas keluar je dari tengok cerita tu, movie Treasure Hunt tu tengah tayang dekat TV depan kedai CD. SHIT T_____T

Okey back to present.

Baru sekejap tengok Avatar petang tadi, teringat sejam lagi nak jog so contact Dayah ajak jog sama-sama. Paused the movie, picit-picit handphone, sambung online, play movie balik pastu paused balik untuk bersiap pakai baju jog, Trexx datang melawat, ajak dia jog sekali pastu Amy yang tengah tidur time tu terjaga bila terdengar bunyi bising terus kata nak join juga. So okey kami berempat jog hari ni. Sambil tunggu Trexx dan Dayah datang, saya play balik the movie pastu bila semua orang dah datang, saya off to the road cewah. Hehe. Walk sahaja, and jog sometimes. Lama tak jog so tak perlu bagi kejutan sangat dekat badan. I know condition body I T___T Tak boleh drastik sangat.

Balik dari jog, sambung tengok cerita Avatar. Gets me boredddd sebab terjemahan Bahasa Melayu or even subtitle Bahasa Inggeris dia buat aku macam nak blah. Aku kenalah pakai subtitle juga, bukan terer sangat bahasa orang ni. Terbosan-bosan sikit. Nasib baik I dah captivated by the graphics. Lawa sangat.

Wanna hear (baca : read) good news? Good news for me la hehehehe. Ini :

Salam.. Perhatian kepada warga BAKSIS Kampung Acheh Pahang 2009.. Kita akan berkampung di The Karnival Sungai Petani (mandi manda) & dinner. Bawa baju mandi ek.. Bikini ke.. Hu4.. Semua adalah ditanggung. Tarikh: 17/1/2010 (Ahad). Waktu: 8 pagi berkumpul di depan Office DPP SME Bank. Hope semua boleh pegi. If tak boleh pegi inform awal-awal coz nak cari orang ganti tempat kosong tu.

Tak boleh blah, suruh bawa bikini (- -") Semua ditanggung. Apasal perkataan SEMUA DITANGGUNG itu sentiasa menarik perhatian? HAHA. Gonna put this on my calendar (blog sidebar). Okey.

Message sent dekat wall FB setiap orang yang ikut Baksis pada Ogos 2009, I guess. Jimat seh. Actually, waktu post-mortem terakhir lagi Nadia (Pengarah Projek) dah inform kami yang projek tu banyak lebihan. Well, dapat tajaan dari pihak SME Bank terus. Credit to pihak SME Bank juga sebab memberi sumbangan dan turut sama turun padang ke Kampung Acheh, Pekan Pahang untuk sama-sama menjayakan program :)

Hari Ahad bukan hari cuti umum di Kedah tapi kali ni cuti jadi harus berterima kasih kepada Sultan Kedah kerana telah diputerakan pada 17 Januari. Ngehngehngeh. Yeahh, berjalan lagi :D

Fina,

Don't forget to get yourself back in track .. It's one of your hijrah resolution. Get yourself back in track. Get in track. Never stray away from the road. Ever again. Err. .... Okey with some exception. BUT make sure yourself will be well guarded.

Sebelum tidur, nak baca komik Detektif Conan dulu. Good night, spread the love :)
Share:

Year 2009 : The Flashback Part 4

.. sambungan.

November
  1. Tips Diet Fina.
  2. I know it's laaaaaame but ya Allah ZA senyum dekat saya .. errr.. dekat Facebook. Hahaha.
  3. Buat perbincangan tentang gejala pisau cukur sikit lepas tengok movie Pisau Cukur (2009).
  4. Dieing to join them pergi Langkawi. Vacation khas untuk JPMDPP lama sementara JPMDPP baru pergi Kursus Pengurusan Organisasi (KPO). Saya, Amy dan Dayah dah jadi JPMDPP lama dah. Setahun dah berlalu. Tempoh pegang jawatan dah nak habis. A little treat dari COLGIS adalah vacation ke Langkawi tapi sayang, saya tak berkesempatan nak pergi T___T
  5. Hari Sebak Sedunia T__________________T
  6. My first whole day dekat rumah. Mode cuti on. Rutin harian bertukar sekarang.
  7. Mama dan ayah busy. So I have to help them daftarkan Pipie ke SMK Ranau disebabkan semua pelajar darjah 6 di daerah Ranau automatically transfer dekat SMK Ranau. Just nak cukup syarat je actually sebab target nak masukkan Pipie ke SMK Agama Mohamad Ali jika diterima (waktu ni result UPSR tak dapat lagi). Bila dah dapat, babai SMK Ranau. Dana boleh tarik nafas lega sekarang sebab Pipie tak jadi duduk satu sekolah dengan dia (- -")
  8. Well, if you go through over my entries during November and December, memang full of cerita-cerita waktu cuti je :P
  9. It's Dana's 14th birthday on 17th of November.
  10. Belajar dua kemahiran. Buat aksesori dari manik-manik dan pergi kursus masak untuk kasi advance lagi pengetahuan yang sedia cetek (- -")
  11. Parents bawa Pipie ke Hospital Likas untuk operate sikit.
  12. It's Aidiladha and we have nothing to celebrate it since mama tiada. Hehe. Me talking about Aidiladha.
  13. Okey okey.. I pemurah bagi Tips Melayan Kanak-Kanak yang Banyak Soal. Tips la sangat :P
  14. Sinopsis penuh drama Nur Kasih. Episod last baru I tengok.
  15. Oh satu lagi tips : Tips Memilih Kasut.
Share:

Brought to you by Fina.

As you know, saya telah kembali ke dunia kampus. I need to be more serious dan azam tahun baru saya I mean sejak Maal Hijrah lagi dah pasang azam ni iaitu TAK MAHU DAH PEDULI APA KATA ORANG LAIN ABOUT MYSELF. Bukan semua orang sukakan kita, dan kita akan mati (ceh mati apsal kejam sangat :P) kalau kita cuba puaskan hati semua orang. Persyaitonkan jelingan-jelingan tajam. Pekakkan telinga. Dan fokus. Jadi komitmen untuk mengupdate blog itu tidak macam waktu saya masih bercuti :)

Di manakah Year 2009 : The Flashback Part 4? Nantilah bila ada masa.

Akhir-akhir ni keinginan untuk mengaplod gambar-gambar berada di tahap membanggakan tapi sayangnya laptop I tak functioned well WTF. Need more explanation? Sebab I malas explain. Hubungi saya di talian maxis yang anda boleh google kalau anda dapat cari. Kalau dapat, anda memang stalker berjaya. Haha.

Petang tadi saya and the gang (ceh ceh) outing dekat Alor Setar, dan last destination dekat Cavillion cehhhhhh Cmart lah T___T. Jom tengok saya beli apa :

.paused.

WTF.

Sorry, takda pictures. Cakap je lah.

I bought sweater putih bulu-bulu ewahh. Melepas beli cardigan bulu-bulu hari tu takpelah yang ni pun lawa juga walaupun tak selawa yang cardigan tu. Beli kasut untuk jog. Shirt 3 helai worth only RM35 youu, lawa boleh tahan pastu murah. Beli dekat Alor Setar Mall dekat kiosk depan cinema je patutlah murah :P

Beli barang-barang mekap yang dah nak kehabisan dekat Watson. Make-up remover, tisu basah, my favourite mascara dan foundation from Maybellinne. Affordablelah, sesuai dengan status kewangan saya sekarang.

And paling best, saya bawa balik new pet! Two hamsters jantan dan betina, how cute! Saya dan Amy pilih dua ekor yang paling agresif dan sekarang 1.45AM dan mereka berdua sedang bersenda ria. Dua-dua sedang berebut-rebut nak main dekat roda tu. Bising siottt tapi tak apalah sebab kamu berdua cute gila. Hihi. Masing-masing tak ada nama lagi. How about Kinomulok (untuk betina) dan Kodingking (untuk jantan)? Nama dua watak dalam mitos asal-usul perayaan Kaamatan di kalangan masyarakat Sabah. Ahahahahah. Terhibur tengok telatah. Or should I call them Dana dan Pipie sebab macam sama je. Suka bergaduh tapi kalau main, tetap main sama-sama (- -")

This is my first try jaga hamster. Balik je tadi biasanya akan try semua barang-barang yang dah dibeli tadi (comel tak perangai? haha) tapi kali ni tak. Kali ni, balik je terus menghadap sangkar hamster dan merenung hamster-hamster tu dengan mata bercahaya-cahaya. Glowing. Haha. Anyway. Ada sesiapa tak yang tahu macamana penjagaan hamster, atau tips ke. Dan macamana tentang pencahayaan dalam sangkar. Diorang okey ke dengan lampu yang terang sangat? I mean, lampu bilik. Balik tadi sambil tengok telatah hamster tu, online cari tips penjagaan hamster. Found out a few but if there's any of you yang pernah pelihara, don't be shy to share. Cuz I don't want it to die so soon @_@

Dapat tau hari ini, bas UNIC UUM dah tak kenakan yuran perkhidmatan. Naik free saje. Tak payah topup kad matrik untuk punch tiap kali naik bas dah. What a relieve.

Okeylah dah nak pukul dua pagi. Esok pagi jog. Kalau rajin :P Bye.

Share:

Friday, January 01, 2010

Year 2009 : The Flashback Part 3

... sambungan lagi.

Ogos
  1. Mempublish hasil karya Yulie ke dalam blog. Suka dekat puisi dia ni. Tajuk : Pantun JPMDPP SME Bank :)
  2. The Roses. Oh entri yang ditaip dalam keadaan masih tak percaya. Ya ALLAH hati perempuan KAU buat dari apakah ..? Hati mereka begitu lembut dan sensitif (ceh.)
  3. Program Bakti Siswa : Ilmu Ditabur Bakti Disemai di Pekan, Pahang.
  4. For the first time, ikut Dayah balik rumah dia dekat Baling Kedah dan mengenali ahli-ahli keluarga Dayah. They are so nice. Menyambut Awal Ramadhan di rumah Dayah. Sepanjang duduk rumah tu rasa serba salah je sebab diorang tak bagi saya tolong buat apa-apa pun. Sampai saya pergi masuk dapur mereka curi-curi basuh pinggan. HAHAH.
  5. 1 Ramdhan itu jugalah saya first time buat treatment rambut dekat saloon :D
  6. Dugaan pada 4 Ramadhan T___T
  7. Why do women and girls love flowers? Ceh ceh masih lagi nak bezakan antara women dengan girls. HAHA. Ini soalan cepu emas dari Hasif Rahman. Kebetulan sedang glowing-heart jadi saja jawab je :)
  8. Ini dia entri yang agaklah hangat dan semua pengguna blogger patut tahu (pengguna wordpress boleh pandang sebelah mata je haha). Entri bertajuk Protected Entry For Blogger. Atau dalam Bahasa Melayunya, cara-cara membuat entri rahsia / protected untuk pengguna blogger. Hambik kau dua kali aku edit entri ini okey.
  9. SELAMAT MENGHAYATI PERJUANGAN DAN USAHA-USAHA TOKOH-TOKOH DALAM MENCAPAI KEMERDEKAAN
September
  1. During September, there goes all the crappppsss..
  2. And craps.
  3. And the crap crap crap.
  4. HAHA.
  5. Bulan September adalah bulan yang sangat tough berbanding bulan-bulan 2009 yang lain. Air mata macam murah sangat waktu tu. Fragile, sad, dan so afraid. Peh.
  6. Kemudian dalam jangka waktu yang sangat dekat, terjadi peristiwa terlepas flight Part One dan Part Two T__T. Ada hikmah di sebaliknya. Ini petikan :
For a while, I was totally forgot about the thing that cause me to be like THIS and THIS. My life macam tengah twisting. Tiba-tiba, haluan dan fokus saya berubah. Peristiwa terlewat sampai ke airport menyebabkan saya terkandas di Kuala Lumpur was very heartbreaking before, but bila teringat kata-kata seorang teman bahawa kadang-kadang, akan berlaku waktu di mana kita terlalu fokus dan letih berhadapan dengan sesuatu dan kemudian tiba-tiba things macam take another way dan buat kita lupa sebentar. As I said before, it is a blessing in disguise. Kuasa Allah, I must say.
  1. Waktu raya, jumpa dengan kawan lama yang dah lama tak jumpa. Dan selepas tu pada hari yang sama (pada tengah malam) saya dimasukkan ke hospital sebab kena keracunan makanan. Helpless T___T Semua tu dalam entri INI.
  2. Bila dah sampai UUM selepas cuti raya, hari kedua tu masuk PKU pula sebab keracunan makanan lagi. Trauma taknak makan sekejap sebab kena dua kali dalam jangka masa yang tak lama. Nasib baik tak seteruk yang pertama T_T
Oktober
  1. Cerjang saya dan Julie.
  2. Oh detik bersejarah blog ini adalah pada 2 Oktober 2009. Officially blog bertukar alamat dari http://sufilara.blogspot.com ke http://www.sufilara.com :*) Credit to adik saya, Kili cuz he is the one yang tolong uruskan. Masih lagi menggunakan Blogger, sebab belum sampai seru lagi nak pindah ke Wordpress. Need a lot of work kalau nak pindah kan? Beli domain dari blogger saja dulu. Harga dalam RM40-RM50. Tak ingat the exact amount. Macam yang Hanis Zalikha buat. She's using http://inibelogsaya.blogspot.com tapi dalam masa yang sama, user yang type http://www.haniszalikha.com pun akan redirect ke page yang itu. Sama macam blog saya, you all masih boleh akses Sufilara.Com using http://sufilara.blogspot.com :)
  3. Perayaan Tanglung 2009 :) Aku, Dayah dan Amy.
  4. Mengimbas kenangan dengan family setiap kali rumah black-out.
  5. Launching my own music blog : address, MusicDoSpeak :)
  6. Me talking about Sabahans.
  7. Me talking about me yang enggan participate lagi dengan aktiviti kolej. Macam so-not-me saja (- -")
  8. Tentang apa yang saya ingini dari hasil-hasil tulisan saya di dalam blog ini.
  9. Entri for DotblogspotDotcom Bloggers. Tentang Protected Entry dekat Blogger, tentang JS-Kit Commenting System, widget Post Signature, website yang menawarkan tutorial untuk pengguna Blogger, dan website yang tawarkan template untuk blogger.
  10. 30 Oktober, tiba-tiba trip ke Perak. Roomate, Amy, tak sedap hati. Dia sendiri pun tak tahu kenapa. Plan awal, pergi Kuala Kangsar, tapi end up spend 1 night dekat Lumut Perak. Heh. Waktu ni lah terjadi perkara yang sungguh tak disangka. perg. Waktu ni lah nampak sendiri kat mata kepala, kalau Tuhan nak tunjuk tu, macam-macam cara DIA boleh guna. Harap Amy terus tabah.
Share: