Pages

Untitled.

Friday, December 31, 2010

*nada mengah dan serius*

I am not feeling very well. Balik dari KK semalam, sampai dalam pukul 8PM. Mula rasa tak sihat. Ini sebab penat mungkin. Tapi tak apa. Worth it. :)

Makan jam 10PM, lepas bersiap-siap. Menggeletar kelaparan T_T Tak kisah makan banyak-banyak bukan macam hari-hari biasa. So sah lah saya tak sihat. MAKAN BANYAK. Sakit-sakit pun sanggup turun dapur semata-mata nak masak lauk pauk dan nasi, semata-mata nak makan puas-puas. SAH TAK SIHAT. Saya tak macam ni kalau badan okey.

Plus, my finger luka sikit kena cakar kucing semalam waktu tengah bagi makanan. Sampai sekarang merajuk dengan kucing ai. Dalam gila dia cakar. Satu garis, tapi dalam. Kena air pun sakit. Menaip pun tak rasa puas sebab jari telunjuk tak boleh buat untuk tekan punat. Pedih.

Tapi still nak update blog. Tak nak procrastinate.

I've upload several pictures sepanjang saya di Kota Kinabalu (1Borneo) waktu 27-29hb, dan waktu 30hb di personal Facebook account saya. Itu sementara saja tu, bila-bila masa saya nak, saya delete balik. None of my pictures at FB stay lama-lama dekat album.

public link : http://www.facebook.com/album.php?aid=2008495&id=1435065520&l=95e31d02ec

Yang lain saya upload sini lah. Tunggu my next entry. Komen-komen nanti saya balas ya..

Sebelum tu, nak wish, SELAMAT MENYAMBUT TAHUN 2011 :)

Met him!

Thursday, December 30, 2010

A friend said last night.. that I should meet him. Tiredness can heal, but friendship can't heal, no? Saya dah taknak pergi dah tu, tapi cannot bear disappointing him.. Lepas tu kawan bagi ayat sedas ayat yang saya italic dekat atas tu, terus semangat nak pergi. I don't always find a friendship like I found in Armin. I am sure, disappointing him will always be the choice I wont make.

I just got back from Kota Kinabalu. Armin pun nampak saya penat sikit, tapi I am okey, kepenatan boleh recover. I slept all the way to KK and back to Ranau juga. HAHAH.


Yeap, so we both made it.


That's Armin's friend. Tangan tu tangan Armin. XD


Yours truly.


HAHAHA Min, jangan maraaa..

Later. Need my rest.

Jumpa ke tak jumpa..

Wednesday, December 29, 2010

Saya supposed ada di Kota Kinabalu dari 27hb lepas hingga 30hb (esok) tapi.. 

I have quite an important family gathering malam ini (29 Dis), and and, apa family akan cakap jika saya skip this gathering just to meet him? Come on @_@ They will not let me HA-HA. Saya serba salah sebab saya belum lagi bagitahu Armin. Cuz I am still eyeing at any possible chance to meet him. No matter how slight it is.. I just don't want to disappoint him. Please. That's probably the last choice I might want to make in this whole world.

This is tiring. Dalam 10 minit lagi, saya dan family ke rumah cousin untuk hadiri gathering. Dan thinking about nak datang balik ke KK esok. Dan kalau tak sempat, kena bermalam di Kota Kinabalu. Sure I am a survivor. Mana-mana pun boleh pergi. Tapi, can I bring Dana along? Bosanlah sorang-sorang. Love travel alone. Adventure je rasa. But, being alone is sometimes ... .

Fill in the blank.

Itupun if ...

Or maybe I just have to tell him? OMG come on Fina, you have only like 10 hours to make your decision T___T


1Borneo December 2010 : Day 1

Tuesday, December 28, 2010

I'm at Kota Kinabalu now. 1Borneo. Online dekat bilik adik at 2nd floor. Came here all the way from 3rd floor without any slipper on kahkah. I don't care. Malas pakai slipper.

Kami 6 orang semua. Hotel Courtyard. I was planning for Tune Hotel pun okey, but my brother ni berbeza dengan saya. Saya tak kisah hotel murah-murah, janji kemas dan bersih, but my borther ni prefer penginapan yang selesa. Not sempit. Well ya I admit Tune Hotel a bit sempit. Okey. Pipie sebilik dengan Kili, Lia (Kili's GF) with her younger sister, Elwi. And me with, of course, Dana.

Well, I can't write much. But everything went well juga. Briefly, kami gerak ke KK sekitar 2.30PM naik kereta sewa, arrived two hours after. Macam biasa, my favourite tidur dalam kereta hahaha. But sebelum tu talking and laughing with my talkative siblings. Always so funny HAHA. Check in hotel, waktu dekat kaunter out of sudden dengan muka panik Dana told me she think she left my handphone (dia pinjam waktu dalam kereta) along with her own handphone. She said.. :

"JOE, TELEFON SAYA TERTINGGAL DALAM KERETA!", then dia paused sekejap. Me, Kili, Pipie, Lia, and Elwy belum sempat respon apa-apa lagi when she finally said dramatically, "NANA TELEFON KAU PUN TERTINGGAL!", my mata dah membesar and there you are. Beast in me nak terkeluar. Hoh.

Looking back, how funny she is. Sempat lagi berJOE-JOE? Anyway, she gets on my nerve, and everyone is watching (- -"), but time tu memang tak kisah langsung, well, MY HANDPHONE IS MISSING SO WHAT THE HELL WITH THOSE PEOPLE STARING HAHA.

I kept on saying, "AMBIK NOMBOR TELEFON, AMBIK NOMBOR TELEFON!" tengok jam and jarum dah sampai pukul 5 wtf stesen banyak dah tutup. Double check my make-up bag, sambil keep talking I don't even remember what I was saying (haih hahahaha) and I can see Dana terbingung-bingung tak tahu nak buat apa. We won't get our phone back, we won't.... dan jumpa. LOL. My phone dalam beg.

Dana saw and cried, "HANDPHONE SAYA YANG TERTINGGALLL.."

I try to reach her phone, I am sure the phone still dalam kereta. Bau sekejap tadi kami sampai hotel pun. The driver of course will hear. Lepas tu nampak Dana jumped. Heard bunyi telefon Dana dalam beg dia.

"Eh ingatkan tadi sudah cek betul-betul dalam beg??"

"EHEHEHE."

Pipie menyampuk, "Saya yang masukkan handphone ko dalam beg ko." Lepas tu saya jenggil mata dekat Dana. Lepas ni buat lagi siap.

Tak pasal-pasal buat drama depan orang.

And my brother said, Sudahlah bising, tambah lagi bising. What? LOL.

Okeylah. Got to go. Actually tengah tunggu Dana dan Pipie bawa naik maggi. Tiba-tiba lapar tengah malam. Diorang dah datang. Slurpppp. Da!


Random :
- watched Guliver's Travel
- nampak shawl I've been searching for! Esok beli.
- Got to go!

Talking about her weight.

Saturday, December 25, 2010

I know this is lame. So do not read this.

Mundar mandir dalam bilik. Thinking. Wearing her 4 inch heels. Had a peek at her 5 inch heels, (thinking, 'I still can't believe that heels are actually 5 inch high. Can't believe I walked around 1Borneo wearing that FIVE INCH hells. Ops heels. HONESTLY!) - but what the hell. Her mind berhempas pulas fikir benda lain. Sometimes she would standing in front of the mirror, asking herself - and maybe wanna make believe, that she might look good with her body if she wear those high heels? No? So maybe that 5 inch heels? No? Cari produk yang boleh tinggikan badan so tak payah pakai heels lagi? Atau teruskan kuruskan badan (which is actually the whole plan is all about)? Or both - abandon high heels dan cari produk tinggikan badan dan sambil tu dia kena exercise untuk capai kilogram idaman? Hmm. Sounds good.

Desakan dalaman yang mahu diri sendiri look good in camera. Tidak lama lagi, dia dan her siblings will be off town for several days. Taking pictures banyak-banyak. But what if all pictures tu she doesn't look good in it? Waaaa. Is this normal,..? Sick!, she thinks. Suffering rasa rendah diri yang agak kronik. And more and more thoughts......

I'd already gained 1 more kilogram. Yes of course, no time for exercising. I mean, REAL EXERCISE. Busy and malas. So there. Take 1 Kilogram balik sebab kau malas. Hoh. Buttt.. Nice la sebab, at least the old Fina Sophie with 55KG, 54KG, 53KG, 52KG, 51KG, and 50KG already gone.

It is all about looking good. It is all about feeling good! Urgh. Thank God still maintain la under 50KG. But takda maknanya juga sebab only few points away LOL. 49.++KG.

You know, I used to be soo kurus. Sebenarnya, bukan kurus. But I was quite in a good shape. Perfect. Macam model, bak kata cousin but don't mention my 5'1' height, anyway. Ceh tiba-tiba naik ke 5'1" XD actually saya pun not sure berapa tinggi sebenarnya saya. HEH. ANYWAY. So, sebab badan takda problem, sebab tu juga saya completely tak peduli pasal badan dulu. Makan makan makan. Big appetite. Well, full stomach is a happy stomach indeed kan HAHA. WHAT HAVE I DONE TO MY OWN PRECIOUS BODYYYYY... T_______T Okeylah. Last few months during my The Biggest Loser tu, I finally reached 50KG! I lost 4KG HEHE. And had actually reached 48.4KG! Biggest achievement. My aunts pun ramai cakap saya dah susut. Bukan lagi ayat - 'makin berisi', macam yang saya selalu dengar selama ini (- -"). But I still got 4-5KG untuk diturunkan, untuk sampai target. 45 or 46KG.

Omaigod, tapi kan, tapi kan. Macamanalah nanti I would look like kalau berat saya turun sampai 45 ek? The last time I weighted 45KG was when I was in my upper six. Honestly, I will miss this old body I've been carrying for these two years. 55KG paling berat. Kadang-kadang rasa macam nak stay this way saja - 49.5. I am not that fat, cuma.... I wanna look good. That's all.

Okeylah. Perut dah berbunyi lahh. Lapar. Forget the craps above. Musim perayaan ni tak boleh kalau tak makan. Rugi. Hilang satu nikmat. Yang penting, stay with healthy food with healthy portion. After New Year 2011, saya start balik dengan exercise. Januari bulan diet for me. Puasa or whatever. I will do it. I have to keep myself focused and determined. Between life and death. Yeap that's the plan. Dan cari produk tinggikan badan. Yeap, yeap *panic attack.

I need a man, not a boy who runs and hide.

For YOU.

Before I met YOU, feels like there's nothing more important to figure out. Then, KAMU datang. Since recently. Out of nowhere. I don't know this is coming. I don't know I will come to this point realizing that...
  1. Shouldn't gave almost everything I have to a boy who always changing his mind..
  2. I should dream big, no matter what kind of loser I am back then..
  3. I should not stop fighting for my dreams..
  4. I shouldn't let people decide of how my life should be. I know I failed handling it once, but if I don't do this, I will be a complete loser.. 
Of course sebelum ni saya selalu cakap I want this kind of guy, bla bla bla. Gentleman. Affectionate. Bright and smart. Knows about religion more than I am. Chinese looking. Loving. Speaks English - in english accent XD Err, have I? Ada ke saya cakap eyh? Well. But, honestly. Are YOU for real? I didn't know a man like YOU even exist! Cuz somehow I admit a guy like YOU is actually not more than just a dream.. Not that 'speaks in english accent' okey HAHAHA I was just joking. I mean, yang the rest. Paling utama, the one who is also amazed by me :P

Whatever it is, it's too late now, actually. I don't even know sampai bila friendship ni boleh bertahan. So. Tell me if ada lagi yang macam ni. Nanti I pergi ngorat. Buat pertama kali, but what the hell.

BECAUSE, YOU have made me believing that I deserve all the good things in life...

Okey bye. Mengantuk.

FriendSter and MySpace

You still have your Friendster and Myspace account's password? I do! I do! XD

Saya pernah delete akaun Myspace dulu, then bila search my name, saya terjumpa satu lagi akaun Myspace atas nama saya. Huh? Saya lupalah tu. So saya login balik and nampak yang Myspace dah tukar interface. Saya login sebab nak update information-information dekat akaun-akau tu. Banyak yang perlu diupdate sebab dah terlalu lama. Dan mungkin tak releven. I don't even remember I once love 'blowing wind' ; angin bertiup sepoi-sepoi. HAHA. So I guess so much things have changed now. Dan nak delete mana-mana yang perlu didelete. 

Found this on my Myspace profile XD
Hehe. Waktu umur awal 20an. So into glitter-glitter pictures. Of course, you wouldn't see the glitters here hiks. Okey this has to 'GO'. HAHA. Jadi, ini new look for my myspace :


Quite handsome kan layout myspace yang belum customize ni? Ehehe. I want layout blog macam ni @_@ And and and why Facebook have to be BLUE? Grey like this is quite attractive. Why it has to be Myspace? Why BLUE?

Okey, Friendster pula.


Baru teringat nak snap bila dah logout. Nak hambik. Just because dekat Friendster ada banyak gambar-gambar lama so saya sayang nak delete. Biarlah tu. Private dah pun semua. Just in case I got friend dari Friendster yang belum add dekat Facebook XD

Found this picture of mine..

 

Waktu April 2008. Waktu ini saya di Taman Budaya Negeri Kedah Darul Aman. Masih dalam proses pembelajaran dalam bidang tarian. Mungkin ada keras-keras lagi kot tu HAHA. Baju tu saya masih simpan lagi. Precious thing wo.. :)

Not mentioning saya still kurus sikit time ni HAHAH.

And here, the same day. Cuma dah bertukar sebab aktiviti lain :


Recognize him? Maigoddd. Had a snap with him just because I don't wanna be the odd one out LOL XD

Banyak lagi gambar lain. Gambar-gambar yang dah hilang semua sebab external hardisk rosak. Perghh.. External hardisk tu. Sampai sekarang masih ingat lagi kau. Nasib baik adalah juga saya upload sikit-sikit gambar-gambar dekat internet untuk 2006-2009 punya gambar-gambar, kalau tak, kirim salam sajalah.

All in all, tak sampai hati nak komen interface Friendster yang terbaru ni T___T 

Postpone lagiii..

Thursday, December 23, 2010

Dulu kata 23hb, lepas tu tukar ke 24. Now, postpone lagi ke 27hb wtf. Okey fine 28hb baru pergi, barulah puas bertangguh kan. Grr. Then mum cakap, pergilah 30hb. GRRRR lagi. Saja tau buat orang geram. Saya tidak suka tangguh-tangguh plan ni. Hilang excitement dia T__T Tapi nak buat macamana. Tunggu orang punya pasal. 

On the bright side, dapatlah tolong mama sediakan makanan untuk katering sempena krismas nanti. 25hb ini. Orang lain minta tolong masakkan. Maybe auntie tu ada jemput rakan-rakan muslim ke rumah beliau so she'll need a muslim cooker for her open house.

I am not bored. Saya just sedang mencari-cari what to do, which, dah tahu dah nak buat apa dabedabeduuu. Habiskan my reading, hari tu ke library tak habis baca lagi. Ada tiga hari lagi masa untuk .. jap.

.
.
.

O M G @_@ Due date untuk kembalikan buku-buku tersebut adalah hari ini ye tuan-tuan dan puan-puan. HARI INI demmit. Terlepas pandang. Okey benda dah jadi. Jangan panik. Still have time till 27hb kan. LOL ada hati nak tambah hari lagi.

Okeylah sebenarnya I am lost. Tak tahu nak cakap apa. Minyak wangi yang berbau kuat dekat bilik ni ganggu otak sikit. Tadi terpaksa sembur after bersihkan lantai sebab terkena kencing kucing, lepas tu udara dalam bilik pun terjangkit sama. I dunno la how, tapi buka pintu saja my cat already there bising-bising nak keluar. Lepas keluarkan, terhidu bau hancing. Cis. Dia kencing dekat bakul sampah I! (- -") Tapi dah kira okeylah tu, pandai juga kucing tu consider nak kencing dekat bakul sampah. Kalau masuk kencing dekat baju-baju dekat almari I yang pintu dia tengah terbuka luas tu, ada juga yang kena sembelih nanti.

Okeylah later.

Going to see him, insha-Allah :)

Sekali lagi, tukar rancangan. 24hb baru gerak ke KK. I don't like this X(
And 27hb pun tidak jadi buat persembahan. I don't like this either X(

Dan petang tadi, lepas masak, makan and lingering around the sofa :P, "Nana, Abang Armin pesan suruh on telefon maxis, dia mau call." Erk, it's been a while since I last talk to him. Hmph. Saya merajuk dekat dia. Syhhh. Don't tell him :P Saya pergi cari charger, dan cas telefon. Handphone tu selalu saya biar off kehabisan cas, bukan ada sesiapa nak hubungi saya pun.

Datang bilik Dana cari charger. See? Dunno even where did I put my handphone charger. HAHAHA. Dana tegur, "Dia cakap dia rindu ko."

"Apa lagi dia cakap?" Aku dengan muka sardin berlalu keluar dari bilik dia sebab tak jumpa charger. Ada jumpa charger tapi charger Sony Ericsson lah tapi tak apa grab juga, my Sony Ericsson pun sebenarnya dah mati bateri kehkeh XD
"Tiada lagi."

Tiada lagi? I doubt.

Anyway.

Armin macam tu lah. Kalau tak dapat hubungi saya, dia cari Dana. Saya pula jenis selalu biarkan handphone habis cas haha. Dana rajin online FB chat (even dia jarang layan orang-orang yang tegur XD), so senang Armin nak reach me. Cari Dana saja HAHA bijak.

Later on, dah penat pusing-pusing, saya pergi bilik adik lelaki pinjam charger dia sebab dia pun nokia juga. Pin kecil. Biarkan handphone tu charge beberapa minit dan kemudian switch on.

Mesej dihantar semalam saya baru terima.
"Salam. I like your new profile picture ;-)"

Replied him.
Then, him : "Eya? :-) Glad to hear from you hehe so buat apa?"

Bla bla bla, then he asked, "Fina free 30 Dec?"

Me : "30 Dec macam takda apa-apa juga tu."
Him : "30 Dec Min sampai KK pagi, then Min punya flight pergi Kuching malam.. There's enough time kita boleh jumpa.. I do really miss you, you know. Mau cubit pipi Fina nanti. Hehe."

Wah, big grin on my face!

Me : "Oh nanti if dapat Fina confirmkan k. Hope to see you juga. Nanti gi pusat bandar, jalan-jalan dekat somewhere sana. Would be great. Jam berapa sampai, and next flight jam berapa?"
Him : "Agak-agak sampai pukul 9AM. Next flight 9PM. Okey nanti confirm saja."

Texted sekejap saja sebab dia nak pergi jog. Oh. Jog. Saya lama tak jog. Hirup udara segar awal-awal pagi. Duh. Rindu waktu itu. 

Salah satu topik kami bila mesej, pasal weight. HAHA. And termasuk bincang pasal exercise routine. We both do exercising. Both of us body-conscious. Yang bezanya, saya nak turun, dia nak naik. So far we both berjaya. Tapi dia lagi berjaya lah. Last time I saw him (which is around 4 years ago), berat dia tidak sampai 50 pun. Keding sungguh. And dia taklah tinggi pun. Around 5'4" only. Me 5'0" haha. Now after years I don't get to meet him, he told me he's 65KG. Wow. Tapi nak naikkan berat bukan susah pun. But again, there's always some people out there yang dying nak tambah berat kan? I guess he's one of them. Told him about my weight too. Dulu dah kurang ke 48.5KG, sekarang 49.5KG shit shit hahah. Salahkan kenduri-kenduri kahwin? Kehkehkeh. But I don't mind. At least saya tahu apa cara yang betul untuk kurangkan berat badan saya sendiri, at least saya pernah berjaya kurangkan berat badan saya. After jumpa Armin (insya-Allah) baru start balik hahah.

Him : "Berapa berat? Hehe. And why is that matter? You're still Fina Sophie." And he said 49.5KG takdalah berat sangat. Yea right. Nak sedapkan hati orang lah tu. Of course tak berat sangat untuk dia. But for me, masih berat. Entahlah. The only one I got at home untuk bandingkan berat saya cuma Dana. Plus, kami sama tinggi. I will always look berisi beside her lah. Adoi. Tensiyon aku kadang-kadang kehkeh.

Tapi, ada tapi. I don't wanna be so skinny either. At least able to look good in camera. Berat idaman, 45 T___T I am going to make it happen. Nak lose weight bukannya susah pun. Need determination saja. I mean, for those yang guna kaedah exersice to lose weight la. Cuma stop sebab malas.

Ah sudahlah, cakap pasal KILOGRAM membebel aku dibuatnya (- -")

Okey. Where were we?

Okey. Great. After he disappoint me hari tu sebab tidak jadi jumpa waktu mula-mula dia balik bercuti di Sabah, now he wants to meet me before his final semester started. But this time he said, it is confirmed. I don't know if dia memang sengaja susun jadual flight dia macam tu supaya have time to meet me, or kebetulan macam tu so untuk isi masa dia, dia ajak jumpa. Oww tak boleh dimaafkan. Nasib baik saya pun memang nak jumpa dia. Years of planning kottt. Haha. You better treat me 5 star dinner okey. Kan you always fantasize we both have dinner together kan kan kan. Like the old time kan kan kan. HAHA. Atau, give me the best time we ever had together ..which, I know you'll never fail. Every girl would have it with you kannn ;)

Or I'll not going to show you around KK. Apa ni, nama saja orang Sabah tapi tak tau jalan di KK? :P Talking to the mirror. Tengok-tengok Armin knows better than me XD

He'll be at KK from 9AM til 9PM. So secara kasarnya we have 12 hours. Dalam 10 hours kot lepas tolak itu ini termasuk masa untuk boarding sobsob :P And yes, I'm independent enough on my own. No worries. Kalau jadi, I already have my own plan. Tinggal nak confirmkan lagi. How am I going to make it? Rahsiaaa. I'll be bringing Dana, mungkin. Itupun if jadilah.

Okey goodnight all. Esok baru 23hb. Urgh. 24hb 24hb 24hb cepat datangggg...

Sinopsis Sinetron Bukan Diriku

Tuesday, December 21, 2010

Baru selesai menonton episod pertama sinetron Bukan Diriku, pengganti sinetron Cinta Kirana. Oh Raka.. good bye sob sob I love you (tiba-tiba). Teringat, mula-mula sebelum kemunculan Raka, saya suka gila dekat Galang. Dan waktu awal-awal kemunculan Raka pun saya cakap ala Raka tak hensem lahhh. Bukan macam watak Raka dekat sinetron Cahaya. Hero-hero ganteng :P Tapi makin lama, I found that Raka is not that bad. Sweet, actually. His smile, his eyes. And he's so chinese-looking. I loike :)

Berbalik pada sinetron Bukan Diriku.

Sinopsis Bukan Diriku.
By the way, sinopsis ni struktur asalnya dalam bahasa Indonesia, saya dah translate ke struktur ayat bahasa Malaysia. Saya dah cuba cari sumber asli sinopsis ni, tapi saya tak jumpa. Spread over the net already lor. Taklah nampak sangat copy paste sebarangan. Hopefully tak menyalahi.

Ryo dan Ayla, adalah sepasang kekasih yang bekerja di sebuah syarikat pengiklanan. Ryo seorang yang sentiasa sibuk dengan pekerjaannya, dan sangat sukar menunjukkan perasaannya, termasuk perasaannya terhadap Ayla. Kerana sifatnya inilah, Ayla tidak pernah tahu, bagaimana perasaan Ryo yang sebenarnya. Ayla selalu menganggap, Ryo tidak begitu mencintai dia. Semenjak mereka menjadi pasangan, Ryo belum pernah mengucapkan kata-kata cinta pada Ayla. Ryo malah kerap kali melupakan janjinya dengan Ayla.

Kesal dengan sikap Ryo, Ayla memutuskan hubungan dengan Ryo. Namun Ryo sangat mencintai Ayla. Ia berusaha untuk berbaik semula dengan Ayla. Pada hari ulang tahun Ayla, Ryo menunaikan janjinya pada Ayla. Ayla sebenarnya tidak mahu datang, namun Marina, teman sepejabat Ayla, memberitahu bahawa Ryo ingin memberikan hadiah istimewa untuknya. Ryo ingin memberikan cincin yang dia beli bersama Marina. Ayla terkejut dan terus pergi ke tempat Ryo menunggunya.

Ketika Ayla ingin menyeberang jalan, sebuah kereta muncul dan hampir melanggar Ayla. Ryo berlari mendapatkan Ayla. Ayla selamat, tapi Ryo telah meninggal dunia akibat kemalangan tu. Tetapi cerita ini tidak berakhir begitu saja. Ryo masih sangat mencintai Ayla dan tidak mahu meninggalkan Ayla. Ryo akhirnya masuk ke dalam badan Ariel, orang yang sudah melanggarnya. Ariel orang yang sangat sabar dan tekun, dan rela melakukan apa saja, untuk kepentingannya. Ariel ialah anak bos di mana  Ryo bekerja.

Ryo yang sudah berada dalan badan Ariel, berusaha mendekati Ayla, tetapi Ayla terus menolak kehadirannya kerana Ayla sangat membenci Ariel. Masalah pun semakin banyak menghalang Ryo. Kehidupan Ariel yang liar membuatkan kesulitan demi kesulitan terpaksa dilalui Ryo. Kematian seorang pemuda bernama Anton, perniagaan dihancurkan oleh Ariel dan hubungan sulitnya dengan Marina adalah beberapa masalah kecil yang membuat Ryo jadi bimbang. Ryo juga harus menghadapi kenyataan, kerana Ariel sudah mempunyai seorang tunang, Livi, anak pemilik perniagaan di bawah perniagaan milik orang tua Ariel.

Ryo tidak boleh memberitahu Ayla, yang dia adalah Ryo, kerana jika dia memberitahu hal yang sebenarnya, dia tidak akan kekal di dunia dan sampai bila pun, dia tidak akan dapat menyatakan rasa cintanya pada Ayla. Menjadi Ariel, adalah pilihan terbaik, kerana Ryo dapat terus berada di sisi Ayla, namun pada masa yang sama, Ryo juga tidak mampu menerima kenyataan sekiranya Ayla akan melupakan Ryo yang sebenarnya.

Bagaimana kesudahan cerita ini? Adakah Ryo yang sudah menjadi Ariel, mampu merebut hati Ayla?

Tidak macam sinetron-sinetron Indonesia yang biasa kita lihat dekat television (yang tembus ke TV Malaysia), sinetron Bukan Diriku hanya mempunyai 25 episod saja. Dan kalau anda perasan, pelakon perempuan utama, Ririn Dwi Ariyanti (watak Ayla dalam sinetron Bukan Diriku) itu antara leading actress dekat sinetron Cahaya. Kawan rapat kepada Cahaya. Itu yang menarik saya tengok cerita Indonesia sebenarnya. Pusing-pusing, jumpa pelakon-pelakon yang sama juga. Sometimes pegang watak utama, sometimes watak pembantu, sometimes juga watak antagonis. I've seen dalam cerita pendek Dongeng Putri dan Peri Biru. Nadira dalam sinetron Cinta Kirana pegang watak Putri, dan Fara juga dari sinetron Cinta Kirana pegang watak Peri Biru. Lepas tu, Joanna dalam cerita Cinta Kirana juga sama macam Ririn Dwi Ariyanti, mereka sama-sama bermula dari TV series Ada Apa Dengan Cinta. Ingat tak filem Ada Apa Dengan Cinta? The first Indonesian movie I've watched, apart from the horror movies lah. Sumpah aku tak sanggup dah tengok cerita-cerita hantu dari Indonesia, termasuk Thailand. Damn scary. Why Asian ghosts sangat scary ar?

But, ghost dekat sinetron Bukan Diriku tak horror. I promise XD

Kedua-dua watak lelaki dalam sinetron Bukan Diriku dipegang oleh Baim Wong dan Bertrand Antolin. Dulu sebelum sinetron Cinta Kirana, Baim Wong adalah leading actor dalam sinetron Benci Bilang Cinta di samping aktress Marshanda. Setakat ni tak nampak beza lakonan beliau dalam kedua-dua sinetron beliau yang saya dah tengok. Still watak yang sama. Sukar nak tunjukkan perasaan dan bila keadaan memaksa baru dia tunjuk his affection. Ohh. Sadis. Ini pun dah kira okey dalam sinetron sekarang ni dia mati tapi still ada peluang walaupun tipis. Bertrand Antolin itu pula, entahlah. First time nampak. Berdarah kacuk Tiong Hua dengan Perancis, that explain about his looking :P

Istana Cinta
Dengan cinta kubina istana
Kau sentuh runtuh jadi pusara
Cahaya hidupku jadi gerhana
Bisa jiwa menanggung derita
Kusemai benih kasih sejati
Kupupuk dengan baja nan asli
Ngapa kau siram racun yang pedih
Ku tahui kini hanya rasa nan pedih
Ku mimpikan istana janjimu
Ku hias cantik dalam angan-angan
Sebab bencana datang mengganggu
Kini hancur musnah istana impian

Eh apa kes lagu Saloma tiba-tiba masuk entri ni? HAHA. Agree that lagu 'Bukan Diriku' memang kena dengan mood keseluruhan sinetron Bukan Diriku ini, tapi saya cadangkan kadang-kadang mainkanlah lagu Istana Cinta ni ....okey-okey just joking! Bukan Diriku is a good song though. Ada nilai sentimental buat saya. Separuh jiwa ini pergi saat lagu ni berkumandang. Nasib baik 25 episod saja T___T

I have this kesimpulan awal yang sinetron ni pun dicipta atau diolah merujuk kepada lirik lagu Bukan Diriku. Juga tak boleh abaikan juga cerita ni ada persamaan dengan cerita Love Is Cinta lakonan Irwanshah dan Acha Septriasa (benarlah ramalan ai yang Acha ni lahir bulan September XD nama pun dah sept sept), dan kata peminat-peminat cerita korea, ada persamaan dengan cerita Jepun Anything For You. Heh. Mana-manalah kan. Saya tak peduli, saya hanya seorang penonton sahaja :P

And for info, sinetron Bukan Diriku ni dah main dah dekat NTV7 waktu Mei 2008. Ceh :P

21 Disember 2010

Just a fast update.

We hade changed the plan. 23 Disember petang baru ke Kota Kinabalu, bukan hari ini sebab pagi 23 Disember Dana nak ambil result PMR dulu. Goodluck to her! Dan mesti balik ke Ranau before 27th of December sebab got another show on that day. For AIM. Bukan Anugerah Industri Muzik. Tapi untuk Amanah Ikhtiar Malaysia XD

I have so much thing in mind. And I'm happy with all those. Apa-apa perkara penting yang sedang berjalan dan sedang saya lalui, more likely saya akan kurang ceritakan dekat sini. Serba sedikit, maybe. This blog is everything for me, I shared all the good and bad moments in my life here, but sometimes apa yang saya tulis sebenarnya hanya beberapa peratus dari keseluruhan cerita. As you know me, dah lepas or dah jadi, baru saya tulis. .

So please. Don't judge me. I am not that bad, neither, not an angel. But, mind you, untuk benda-benda antara hidup dan mati saja. Kalau update tentang Tari Kirana, ringan rasa hati ini mengupdate! Kehkehkeh

Kadang-kadang boleh terdown tiba-tiba sebab sekarang ni asyik terasak dengan pertanyaan. Dulu rasa macam pertanyaan tu masih boleh terima lagi, tapi sekarang rasa macam diri ini tak ada siapa yang nak bila orang tanya bila nak kahwin, saya cakap tak tahu. Ada boyfriend ke tak ni? Dan saya jawap tak ada. I don't feel bad, but people around me kadang-kadang bagi pressure sikit. Saya tahu saya tak patut biar orang pengaruh perasaan dan kehidupan saya, tapi tak salah kan untuk have a look of what people are saying to us? :)

Dan petang semalam ayah kenalkan saya dekat pekerja restoran mama yang baru, sebagai anak sulung beliau, dan BELUM BERKAHWIN. Lepas tu ke Kundasang for interviewing workers for next project. Dapat 3 projek dari pentadbir sekolah untuk kontrak dotdotdotdotdotdotdot hehe. Isn't it great?! So ada peluang tunaikan salah satu impian saya untuk tahun depan. Harap terkabul. Tapi itu cerita lain. Kita sedang bincang tentang statement BELUM BERKAHWIN TU T_T Motif ayah cakap macam tu?

Mestikah ai panik? @_@ I wonder how come some women I know, dah lepas 30 pun tak kahwin-kahwin lagi - bukannya tak cantik. So I guess diorang ni sangat tabah, tahu apa yang diorang buat, sampaikan diorang boleh cope dengan benda-benda macam tu for years. Tuhan nak uji, kan.

Saya juga begitu. Sedang teruji.

I have this scary hallucination about, getting married dengan muka yang dah tua, tak anjal, dah tak bergetah dah tak begini, dah tak begitu LOL. Time is running out, and I don't wanna have babies after I'm 35 @_@ Well, I am a bit afraid, cuz I am 24. I reached 24 years old on 1st December. This is the age when my mum gets married with my father. 24. 24. 24. I guess, I have to consider 25 or 26 but ....who? LOL.

Dan kita semua akan sentiasa teruji.

Lama saya tidak bicara soal hati dan perasaan dekat blog. I just dunno what to feel. Months ago, ceritanya begini. Now, ceritanya begitu. Dah tak sama. I've seen everything clearer, or maybe not. Kalau saya cerita apa yang berlaku, mesti semua terkejut. I stopped everything that have to be stopped. I'm indecisive, but this one is one of the final decision I'd ever made that I'll stick with. Malam ni full moon, genap sebulan perbualan aku dengan seseorang. Aku takkan lupa. I know, mungkin tak ada siapa yang faham apa aku membebel dekat sini. I don't mind. I don't care. Diari online atau diari buku, ini tetap sebuah diari. Mungkin out there banyak jadikan blog untuk tujuan komersil, but I know exactly why I am here. To say things I might not able to say in my real life. This is it.

I am not so sure about where am I heading, but whatever behind, those are chapters in my past. I don't need to close the book, I just have to turn to another page of my life. Apa yang ada di belakang, sebolehnya banyak yang saya nak padam. Atau biar ia hilang ditelan waktu. Tapi sebenarnya, tanpa semua tu, I am not me today. Pahit macamana pun, saya kena mencintai segalanya tentang diri saya, termasuk sejarah hidup saya. Barulah saya boleh mencintai diri saya. Barulah orang lain juga mungkin bisa mencintai saya apa adanya, will they? What had happen, had written in Loh Mahfuz, isn't it? We can't turn back the time, can we? But we can do something for a better future, do we?

Enough said.

Lelaki-lelaki Sabah

Days before, waktu pergi satu occasion ni, I met my old crush waktu sekolah menengah dulu. He came with his girlfriend tapi tak sempat nak pergi tegur cuz I'm quite 'busy'. HAHAHA even waktu tulis ni pun rasa blushing je muka. I remember macamana aku tak keruan gila setiap kali dia pandang aku waktu sekolah menengah, or sit beside me, or tried to talk to me.. even walk through me! HAHAH shit it is. Sebab takut obvious sangat yang I suka dekat dia, I pretend macam I tak suka dia (so now you know why the hell I dun take time to meet him waktu occasion hari tu). Sampai sekarang my friends sangka saya memang tak suka dekat budak tu. And, waktu tahun akhir kami sekelas, he even sent me this small piece of paper saying : 'I like you because you don't like me.. :)" SHIT rasa macam nak talk to his face and say ; I LIKE YOU LAHHHH XD

Looking good as usual. As good as the last time I met him. Handsome as he is, siapalah yang tak suka. Plays guitar, and he do write song sometimes with his friends. And muka dia sebijik ***** AF1, cuma dia lagi handsome lah haha. And and and, he's a sino. Ayah beliau chinese. So yeap, a none-muslim. Actually saya banyak crush. Kebanyakannya christians. Entahlah kenapa. Even first boyfriend pun non-muslim. His name is Nick. After Nick, my ex-boyfriends semua muslim. But still, there goes a number of friends I admired. - kebanyakkan still non-muslims. My friends waktu sekolah menengah selalu cakap saya banyak peminat tapi saya sebenarnya lagi banyak pergi admire orang. My own friends pulak tu. Sampai sekarang, masih admire diorang-diorang ni. Tapi sampai situ je lah. Minat saja, tak bermaksud cinta. Kalau cinta, lain lagi ceritanya kann..

One thing about Sabahan guys (be it muslim or not), they're handsome in their own way and always so honest and very gentleman towards girls. Of course, they can be a sweet talker, but they mean it. I'd never have much problem with Sabahan guys cuz they are always so understanding. Pendek kata, most of them know exactly how to treat girls, good sense of humor and be honest at the same time. Diorang tak mengumpat macam perempuan (if you know what i mean). Juga, banyak yang pandai main alat muzik. Based on my observation la. Wah kau siap observe lagi..

Itu dari apa yang saya nampaklah. Kalau pandai cari, lelaki sabahan sebenarnya banyakkk yang ada ciri-ciri ni. Kalau tak ada, tu nak buat macamana lagi kan.

Anyway, I'm going to Kota Kinabalu tomorrow with the siblings. 1Borneo mesti tengah crowded sekarang ni. Kan musim perayaan kan. Christmas is just around the corner! Cuci mata.. :P

The Making Of 'Ucapan Selamat Pengantin Baru" by Tari Kirana

Tari Kirana : TEMPAHAN PERKHIDMATAN

Sunday, December 19, 2010


INFO :
Nama kumpulan : TARI KIRANA
Aktif sejak : Pertengahan 2006
Genre : Tarian Tradisional
Manager/Trainer : Fina Sophie
Member (turutan gambar) : Nurazimah, Nor Widha, Nursyahfeezah, Shahlizah, Raihanah, Elvina, Hasnie Farhana (semua perempuan, tetapi kadang-kadang ambil penari lelaki bergantung pada kehendak dan jenis tarian)


Untuk pengetahuan, group ini lebih kepada persembahan tarian tradisional MELAYU. Tak specialize untuk tarian-tarian dari Sabah (I know this is a bit weird cuz we are all Sabahan but this is the truth ceh). But still, kami boleh buat tarian-tarian Sabah cuma tak advanced lah.

Kepada yang berminat, kalau ada, (biasanya kami buat persembahan sekitar Ranau saja) so kos pengangkutan masuk sekali dalam bayaran persembahan. Dan tak perlu penginapan. Kalau di luar Ranau, bayaran semua kena masukkan sekali dengan kos perjalanan dan sediakan penginapan. A bit leceh kan? But that's how it works. Mana-mana group tarian yang dijemput ke luar daerah untuk khidmat persembahan pun macam tu.

Untuk bayaran pula, bergantung pada : Location (macam yang saya cakap tadi), Jumlah tarian, Jenis tarian (yang sudah ada sedia dalam list kami, atau request lagu baru - yang sudah ada sedia lebih murah berbanding request yang baru), dan Jumlah penari (4 atau 6 orang)


 KELEBIHAN KUMPULAN TARI KIRANA
Biasa membuat persembahan untuk majlis-majlis perkahwinan dan acara-acara perasmian
Sangat fleksibel, bergantung pada permintaan pihak anda
Penari-penari well-trained, cantik-cantik, happy go lucky (hehe), dan mementingkan kesempurnaan
 Bayaran yang MURAH DAN BERPATUTAN (bergantung pada lokasi, jumlah tarian, jenis tarian, dan jumlah penari)

TEMPAHAN ATAU PERTANYAAN
BOLEH DIBUAT DI SINI :
Facebook : Tari Kirana Page
Email : sufilara@gmail.com
Blog : www.sophiesm.com



FOR MORE INFO,
FEEL FREE TO VISIT
TARI KIRANA'S PAGE
AND CLICK THE 'LIKE' BUTTON
BELOW TO STAY UPDATED! =)


Tari Kirana: Walimatul Urus Show DONE! :D

Aduhai penat (??). Sebenarnya tak penat kot. Supposed I'm penat, tapi saya tak rasa penat sangat pun? Dunno la. Tapi let's pretend that I'm tired LOL ade lak macam ni.

Craps.

Scratch that whole paragraph.

Saya perlu mandian air hangat. Dan minuman hangat. Sips of Milo. Or anything. Nescafe ke. Coffee ke. Or a husband? Wakakakkk. Okey not funny. I know. Scratch that too.

Saya tak transfer lagi gambar-gambar dari kamera. Banyakkkk. I would put ALL of the pictures in Tari Kirana Facebook page. Maybe dekat blog adalah letak sikit-sikit. So, first of all, hambik! Here's the only three pictures taken from my webcam. Waktu latihan. Gambar tak jelas sebab pixel terlalu rendah.


Ulik Mayang

Bincang step Sumazau

"okey kita buat macam niii.." XD

More pictures waktu diorang train maybe anda boleh lihat dekat SINI. Credit to Jimah (all the pictures were taken form her mobile phone. If nak tengoklahh. Hihi. Give me time to upload all the pictures and videos to Tari Kirana page :)

Tari Kirana: Walimatul Urus Show Preparation IV

Thursday, December 16, 2010

Hari ini 16 Disember. Lihatlah begitu pantas masa berlalu. Kadang-kadang tak terasa pun. So don't procrastinate.

Heheh.

Hari ni lebih kepada buat persiapan kostum untuk lusa punya performance. Esok 17 Disember saya takda dekat Ranau, I left them decide step untuk tarian Magunatip. Ada ahli Tari Kirana yang sebenarnya tak available sebab dia ikut kakak ke Lahad Datu since Selasa lepas (if I am not mistaken). Ada tarian yang dia sepatutnya join tapi terpaksa pass dekat orang lain sebab since Jumaat petang baru dia balik ke Ranau. She will be joining the Magunatip dance though cuz we're going to make it REAL simple. Supposed, dia takda masalah nak catch up the new steps.

Here's our list of dance for 18th of December. Selamat Datang + Walinong Sari, Joget Kain Songket, tarian etnik Sabah dan Ulik Mayang. 7 dancers altogether, tak termasuk 'Awang' dan bomoh dalam tarian Ulik Mayang. 6 dancers for overture (Selamat Datang & Walinong Sari), 6 dancers for joget, 7 dancers for magunatip, and 9 dancers for Ulik Mayang.

    For 18th December 2010 (insya-ALLAH).

    Pagi 18hb kami kena buat latihan akhir dan kemudian pergi tengok stage and spacing. Won't take long though. Tidak lebih dari 2 jam, hopefully. Lepas tu bagi diorang balik rehat, makan, and after Zuhur around 12.30 PM mula kumpul dekat my rumah, to do the make-up and to make sure everything needed (untuk persembahan siang dan malam) are all prepared, perform around 3.00 PM, bagi diorang balik rehat, dan 6.30 PM after maghrib kumpul balik dekat rumah dan start mekap balik, around 8.30 PM dah kena ada dekat rumah pengantin untuk next performance. Yeap, that's the plan. Our Van saya yang pegang untuk hari itu kehkehkeh.

    So 18hb is going to be a longggg day for us. For me juga. I have no assistant. Semua hal pakaian, mekap,.. EVERYTHING. Semua saya yang urus. Tapi macamlah tak biasa kan XD

    Dah makin dekat, debaran dah start nih. Dupdapdupdap. The girls also gets so excited. Sampaikan train tarian Ulek Mayang sampai diorang terbosan-bosan. Okey fineee. Dah hafal sangatlah tuuu.. (taknak mengaku step sebenarnya tak cantik kehkehkeh).

    Esok the girls akan ke Pekan Ranau, tolong ambil my kain yang saya hantar dekat tailor. Waktu hantar kain tu, sebenarnya saya ada minta tailor tu tolong buatkan sejenis bengkung ala-ala macam tali pinggang yang biasa penari-penari pakai. Let us see nanti apa jadi dekat kain pink berharga RM3.50 semeter tu wtf (wtf sebab saya boleh dapat kain tu harga 1.50 dekat semenanjung laken kya karoo....)

    Ops, tercakap pula bahasa hindi. Hihi. For your information, in real life, salah satu perkataan yang saya selalu sebut adalah ; 'CHALLO BEBEH!' or 'CHAL!'. Means, 'jom!'. Hahaha. Seingat saya, saya ada habit tu since saya form three kot. Tapi maybe orang jarang dengar sebab biasanya cakap dengan volume yang orang jarak dekat je boleh dengar. Yes, it's kinda habit. Spontan, and slow. And ya saya ada darah hindustan sikit.. Sebab tu kadang-kadang TERcakap bahasa hindi..... (LOL!) Fakta last tu tipu. Cubalah aku cakap aku ada darah Jepun, atau Cina, atau Korea, atau Taiwan. Mungkin orang percaya jugak kan HAHA. Tak sedar diri mata sepet, hidung tak mancungggg. Byee.



    FOR MORE INFO & UPDATES,
    FEEL FREE TO VISIT
    TARI KIRANA'S PAGE
    AND CLICK THE 'LIKE' BUTTON
    BELOW! =)


    Muka macam artis siottt.. (??)

    Ini entri macam nak muntahkan darah dari tekak orang so jangan cakap saya tak bagi warning dulu OKEY hehehehhhhh.

    Dulu mula-mula dia cakap muka ai macam Fifi, lepas tu dia cakap macam Scha Alyahya. Lepas tu Adira naib juara AF. Yang ni dua orang yang cakap. Dia dan dia. Baru-baru ni dia cakap macam Poppy Bunga (memegang watak Nadira dalam Sinetron Cinta Kirana) dan this gorgeous selebrity, Marion Caunter!

    Talking bout Sinetron Cinta Kirana :

    'Ada tengok muka ex Raka tak? Yang kahwin dengan kawan dia.'
    'Ada la. Comel. Suka I tengok.'
    'Macam you. Hahaha.'
    'Mata you something wrong la. Semua nampak I.'
    'Entahla...'

    Dia maksudkan, Poppy Bunga.

    Tiba-tiba terima mesej dari orang yang sama :

    'If you want to see your twin, look at Channel 702 now.'
    'Yang mana?' 
    'Pengacara.'

    And there standing Marion Caunter, sebagai pengacara musim kedua The Biggest Loser Asia Season 2. So ai jawap ;

    'Ohh.. Haha. You ni. Ada-ada saja.'




    Itu belum masuk lagi flight attendant dia jumpa waktu dekat airport yang dia kata sebijik macam saya, dan ada lagilah. I don't remember. It seems like everywhere dia pergi, mesti dia jumpa at least someone look exactly like me (pada dia lah). I laughed, as always. Dan jawapan dia selalunya ...; 'betul.. memang sebijik. bukan main-main.' Oh no stop it (oh yessss..) kahkah. Uh well okey, muka kelima-lima selebriti atas tu kesemuanya sweet (kehkeh) dan mata kecik-kecik macam mata saya. Of courselah boleh kata mereka sama macam saya. Dah mata kecikkk. HAHA. Macamana saya nak percaya. You all bagitahulah. Yang pasti, kelima-lima ini KURUS.

    Teringat dulu ada orang bagi mesej dekat inbox FB, no way I would want to put the link here. Serius malu gila nak tunjuk. Okey fine. Banyak persamaan. An artist from China, if I am not mistaken. She's looking more like a slut than an artist though. Panas juga dalam hati. Apa motif dia nak bagi link gambar perempuan tu dengan posisi tak senonoh macam tu. Even muka sama, but obviously that is not me. Sebenarnya benda dah lama. Dah lupa. Not sure saya pernah taip entri pasal ni atau belum. Lagipun saya yakin saya tak perlu nak simpan benda remeh temeh dan insulting macam tu dalam kepala hotak cuma hari ni tetiba teringat. And actually, orang yang hantar link dekat saya tu a friend of mine. A guy. Used to be close, as a friend. But not too close. Whatever I might have done to you in the past, no matter what, today I am a new Fina. I know I'd hurt your feelings before, but let's just forgive and forget.

    Ya saya tahu, saya banyak lukakan hati orang sebelum ni. But I've learnt my lesson. I've been paid. Cash dekat dunia. Betrayed. Everythinggg. Don't make me start. I've been so happy, I love my current life. I know who loves me and who's not. I know those who hate me but what the hell. Hate me, love me. Just, don't backstab me. Tu je. It's damn painful.

    Fina you know in the past is still the same Fina you know today, to be truth. But the new one here is better. I can assure you this :)

    Anyway. Nah hambik.


    Lepas ni kalau orang still cakap lagi sama, saya akan jawap, 'muka orang ranau memang semua sepesen. imagine lah.' kehkeh.

    Maaf, entri memang tak ada motif langsung. Lain kali jangan buat ai perasan, boleh? Ekekekekkkk.

    Tari Kirana: Walimatul Urus Show Preparation III

    Wednesday, December 15, 2010

    Taken lotsa pictures, lebih-lebih lagi bila dah ada DSLR. Second night with you, oh DSLR. Wah awal-awal entri dah nak sebut DSLR kau. Kehkehkeh. Aku pulak yang lebih-lebih. Gambar semua tak transfer lagi. lagipun semuanya sengal-sengal punya gambar hahaha. Bukan aku punya dowh. Bagi aku kamera 8 MP dah cukup dowh. Tak berminat sangat dekat DSLR dowh. Aku lebih rela pilih KLCC dowhhhh....

    Okeylah dah mengarut. Anyway, DSLR tu milik adik lahh. Orang tengah loaded, macam tu laaaa. Siap ah giliran aku loaded nanti. *jeles.

    Life's good. Alhamdulillah, sihat. Hidung yang temporarily tersumbat pun dah okey. Semua okey. Bilang saja okey. Itu pun selepas dua malam tidur tanpa pasang kipas. Yes, I think Ranau dah makin sejuk sekarang ni, especially malam. Please please please salji turunlah malam krismas nanti. Macam dekat kartun-kartun tuuu. Kahkah. Anyway, suka tengok cerita-cerita enchanted dekat TV time krismas :')

    Update tentang persiapan tarian pula.

    Alhamdulillah Pipie setuju menarikan watak Awang untuk persembahan tarian Ulek Mayang. Sebab dia ada kawan. Asyraf pegang watak bomoh. Gosh, kodou (kodou means KERAS dalam bahasa dusun). Tapi dari tak ada langsung, kodou pun kodou lah. Janji ada. Lagipun dah kira okeylah Pipie volunteer nak tolong. Warghhh.. Lepas ni perlukah saya panggil budak-budak lelaki untuk join group Tari Kirana? Thing is, ahli-ahli Tari Kirana yang tetap semuanya perempuan.

    Latihan intensif dah start. I'll be away on 17th December dan persembahan tu 18th petang dan malam. Hari ni 15 Disember so tinggal dua hari lagi masa untuk latihan. 4 tarian baru dengan step baru dalam masa kurang dari seminggu. Untuk perfection, kena buat dalam sebulan juga okey. Saya pun waktu mula-mula perform dulu, waktu masih dalam Bidasari, 6-7 jenis tarian dalam masa lebih sebulan. Itu pun korbankan cuti mid semester untuk berlatih pagi petang dan malam selama lebih seminggu. Waktu tu la dari badan yang kodou HAHA terus jadi lembut. Waking hours intensively trained.

    Today we're going t ospend our whole day - 6 hours, untuk train dan train. Well of course lah ada rehat. Biasa train petang 4 jam saja. Kali ni tambah hours. Esok mungkin tambah lagi. Start pagi. Ha kau :D

    Ohya. Menjawap pertanyaan Wanie, my friend dari Sabah juga hehe. Kenal lebih dekat waktu sama-sama under adhoc Sabah UUM join Bakti Siswa tahun 2007 dekat Tawau, Kampung Ranggu, Kampung Balung, dan SMK Balung. Wah ingat lagi owh. :P


    To Mr and Mrs Mikko. Eceh nak juga. HAHAHA. Mrs-nya saja ya. Haha. Kenapa tu, ada rancang-rancang buat majlis? Alhamdulillah bertemu jodohnya berkat kesucian akhir terlaksana Pabila sedang bersanding janganlah suka menjeling ewwwwwahhhh. Terspontan menyanyi dalam hati. Lagu ni best kehkehkeh.

    Boleh ja Wanie, benda boleh bincang. Cuma mau kena make sure the girls ahli Tari Kirana free lah. Sebab diorang ni budak-budak sekolah lagi ;) 

    Okey, later! :)

    FOR MORE INFO & UPDATES,
    FEEL FREE TO VISIT
    TARI KIRANA'S PAGE
    AND CLICK THE 'LIKE' BUTTON
    BELOW! =)


    Love Story.

    Tuesday, December 14, 2010

     
     24 years old

    Love cannot always be measured by how long you have been waited. It's about how well you understand why you are waiting. I might grow old waiting for you, but there's only one reason why I am still here, forever wishing to embrace your heart.
     ; Fina Sophie (2010)

    Horrified looks from everyone in the room, but I am only looking at you.
    ; Taylor Swift (2010)

    This love is (just) unbreakable.
    ; Westlife (20??)

    Cinta tak mesti memiliki.
    ; Anonymous


    Tari Kirana: Walimatul Urus 18th Disember 2010 Show Preparation II

    Saturday, December 11, 2010

    Dua hari ni busy lain macam. I love the tense, but I hate that I macam nak tersakit pula. Dan ya, saya rasa memang sakit ni. Badan dah start panas. But saya kena lawan juga. Ni bukan masa nak terlantar. Heh. Actually, hari ni pun ke pekan Ranau juga ganti mama masak sebab mama ada hal. Lately, she's quite busy for our coming project next year. Semua busy. Oh bila masa pula my family releks-releks XD

    Dalam masa dua hari dah cover dua tarian. Ulik Mayang dah 90% siap. Sebenarnya boleh siapkan hari ini tapi masih tak dapat cari penari lelaki. Benarlah. Lelaki dah makin pupus dari muka bumi ni.

    JOKE! :P Alasan je tu. Padahal tak tahu nak panggil siapa.

    Esok saya tak ada. Ke Kota Kinabalu lagi. Hmph. Ada ke tak ek masa nak pergi Pasar Pilipin tuh. Di pusat bandar pulak tu. Kawan dari Semenanjung minta tolong survey harga mutiara sabah. Rasa bersalah dekat kawan. Biasanya ke Kota Kinabalu untuk berurusan saja, lepas tu terus balik. Tu pun urusan bukan dekat pusat bandar. Tapi luar dari bandar KK. Lepas tu bukan drive sendiri. Rasa macam tertekan pula tiba-tiba. HEHEHE. Tengoklah esok. Nak pergi cari kain untuk persembahan tarian juga. I hope, kain-kain tu taklah semahal kain yang saya beli semalam.

    I asked the girls pergi cari bambu (untuk tarian magunatip) esok. Cari ye. Dengan menebang. Cool kan? XD

    Okey need rest. Da.

    FOR MORE UPDATES,
    FEEL FREE TO CLICK THE 'LIKE' BUTTON
    BELOW! =)

    Ulek Mayang, pulanglah ke asalmu..

    Everything went well as planned last night.

    Siap masak pukul 10 pagi tepat. 3 jenis masakan saja. Lepas masak, makan. Lepas makan, minta tolong Dana angkat pinggan-pinggan kami dan saya tidur. Saya pula tak tengok kiri kanan langsung terus tidur. Atas meja makan. Eh boleh pula tidur? Oh dasar XD Mengantuk sangat lepas makan tu. Lepas tu bangun pukul 11, cakap dekat Dana, 'JOM PI PEKAN.' Dana pun berkata 'JOM'. Grab car keys, wallet and handset. Lepas tu kami blah.

    Sampai pekan, park dekat Milimewa dan jalan kaki saja ke kedai-kedai tujuan kami. Mula-mula ke kedai jahit, lepas tu cari toner, foundation and pelembab Mustika Ratu. Demmit. Lain kali semua barang-barang ni saya cari dekat KK lah. At least dekat KK harga dia reasonable sikit sebab saingan banyak. Mahal gila sini. Beza RM2 at the same quality! Kain yang aku belikan untuk Tari Kirana waktu di Kedah cuma RM1.50 je. Sedap guna kain tu - untuk penari la. Tapi dekat sini sampai RM3.50. Seriously, missing Semenanjung tiba-tiba. Barang-barang murah wth. Maybe dekat KK adalah kot yang murah. Ada tempat berdekatan kawasan 1Borneo. Satu jalan dengan 1Borneo. Not mentioning the foods dekat Semenanjung. Kempunan tekak ai. Ni belum ke luar negara ni. Hahah. Ranau tak payah cakap la. Ranau kaya dengan nature. Bukan syurga untuk mengeluarkan duit. Tak berbaloi. Oh kecuali dekat Kundasanglah kot. Beli sayur segar dekat situ. Bunga ros dekat Taman Bunga pun murah ;)


    Lastly, ke library, kembalikan buku saja (thank God tak kena denda!) tapi macam tak sedar diri sendiri pergi grab buku dekat returned books. Buku-buku yang recently borrowed and returned. 3 novels. Quite interesting. Baca sinopsis saja terus ambil. Tapi sampai saat ni saya belum berpeluang belek-belek habis lagi. Nantilah. I have two weeks.

    Sampai rumah dalam pukul 1.30 petang. Bersiap-siap, dan around 2.30 the girls semua sampai. Ni mesti main singgah-singgah ni sebab tu lambat. Selalu macam tu. Train lagu walinongsari. Pick up cepatlah diorang ni. Bagus. Dalam masa dua jam je. Tapi kena bagi sharp lagilahhh.. Still macam tahi lembu (?). Jatuh tak serentak (??).

    Dah ada puteri tujuhnya! Buat cabutan kertas. Ini dia :

      

    Ini waktu show dekat SK Poring itu hari. Saya sengaja tak mekapkan tebal-tebal sebab waktu siang, plus nanti ada orang kena heart attack. HEHEHE. Perkenalkan, Puteri Tujuh ye. 16 years young. Esok train untuk tarian Ulek Mayang. Saya jadi penglipur lara sekejap tentang cerita di sebalik Ulek Mayang. Ah it's good that TV(?) ada tayangkan cerita Ulek Mayang dekat TV so the kids got gambaran juga. Gambarannya, Puteri Tujuh lakonan Elly Mazlien tu bercinta dengan manusia biasa. Itu je lah XD Maybe diorang tak tengok episod awal-awal cerita tu.. Saya pun tak tengok, tapi supposed ada episod di mana watak lelaki tu turun laut kemudian start angau tu kan?

    Aku ni, biarpun bukan dilahirkan sebagai seorang Melayu, jiwa Melayu aku kuat juga sebenarnya. If you want to know, saya bukan sekadar menari tarian dan mengajar sesuatu tarian tu, tapi ada masa saya cari sejarah tentang sesuatu tarian-tarian tu dan saya nak diroang faham apa di sebalik tarian tu barulah ada feel nak menari. Asal dari negeri mana, atau negara mana, atau pengaruh mana, atau ditarikan di mana waktu zaman feudal dulu. Contoh macam tarian Asyik biasanya ditarikan di istana-istana di negeri-negeri utara. Tarian Ulek Mayang berasal dari Terengganu. Ayam didik dari Perlis. Cinta Sayang dari Kedah dan banyak lagi. Contoh macam tarian joget, ada pengaruh dari tarian kebudayaan Portugis.

    Cakap pasal Ulek Mayang. Mari tengok lirik lagu yang telah di'cut' dari lagu Ulek Mayang yang sebenar.

    Ku tahu asal usul mu
    Yang laut balik ke laut
    Yang darat balik ke darat
    Nasi berwarna hamba sembahkan
    Umbok mayang ku umbok
    Umbok dengan jala jemala
    Pulih mayang ku pulih
    Pulih balik sedia kala

    Sekarang ni pun saya guna versi lagu Ulek Mayang yang baru tak baru sangatlah. Versi after cut. Tak silap saya, lagu ni pernah diharamkan di Terengganu kan? Sebab ada unsur pemujaan. Tapi sekarang ni, macam yang saya cakap tadi, lirik lagu di atas ni dah dipotong sekaligus elemen-elemen khurafat dihapuskan supaya bersesuaian untuk dijadikan sebagai satu tarian kebudayaan rakyat.

    Aku cerita benda ni dekat budak-budak Tari Kirana tu, diorang semua terdiam sekejap. Mula dah diorang seram-seram nak bawa lagu ni. Dahlah kena perform waktu malam. Heheh. Betullah, lagu Ulek Mayang ni ada jiwa. Tapi jauhnye puteri-puteri bertujuh nak terbang ke Sabah.. :P

    Dulu waktu sekolah rendah, salah satu cerita rakyat yang saya selalu ulang-ulang baca adalah cerita rakyat berkenaan puteri-puteri bertujuh ni. Tapi saya dah tak ingat sangat jalan cerita dia. Ending cerita tu lagiiilah tak ingat. Kisahnya tentang Awang, nelayan yang dirasuk hantu laut yang angau sebab dah jumpa puteri laut (makhluk halus yang sangat cantik) dan kemudiannya terjadilah perebutan antara bomoh dan puteri-puteri tersebut. Lagu tersebut tujuannya untuk memujuk puteri supaya lepaskan Awang. Kalau diamati lirik lagu Ulek Mayang ni, lagu ni seakan mentera yang dibaca bomoh, supaya puteri-puteri tu tahu asal usul mereka dan Awang tak sama..

    Some would find lirik, irama dan lenggok lagu ni menyeramkan. Well, lagu yang ADA JIWA kan? :P Saya pun kalau datang mood seram, memanglah rasa seram juga. Tapi sebab dah biasa train bawa lagu ni, so kebal sikit dah. Okey dah cukup. Dah tak berani cerita lebih-lebih dah T__T Coward.

    Okey, katil dah melambai-lambai tu. Saya nak tidur dulu.

    Tari Kirana: Walimatul Urus 18th Disember 2010 Show Preparation

    Friday, December 10, 2010

    Kan dah cakap. It's all about 'the momentum', babes. Membuatkan aku rajin menghasilkan entri. Walaupun dalam keadaan mengantuk but what the hell.

    Esok mama ke Kota Kinabalu, so saya kena ganti mama masak dekat gerai. Masak lauk pauk untuk dijual. Excited. Fina nak masak dekat gerai weh HAHA. See, told ya, my cooking got market. Mama trust my cooking yea yeayy.

    Plan for tomorrow (10 Dec).

    7am : Gerak ke gerai dekat Lasing (Pekan Ranau) bawa Dana sekali. Tak best masak sorang-sorang kehkeh keji betul. Terus start masak. I dunno berapa jenis masakan mama nak suruh saya masak sebenarnya but saya free saja sampai around 12pm.
    Around 12pm : Siap masak. Lagi awal, lagi bagus, sempat jalan-jalan ehehe. Makan dulu. Kemudian pergi cari foundation dan pelembab muka. Bedak juga - nak Silkygirl hijau. Ke kedai jahit (tadi tak sempat nak pergi tadi, lewat petang baru sampai Pekan Ranau. Kedai pun dah banyak yang tutup). Dan kemudian, ke library, return buku. Dah lewat sehari dah T__T
    2pm : Make sure dah sampai rumah sebab start training tarian.
    • Pipie still not sure if dia nak join or tak. Actually, dia macam nak tapi dia takda kawan. Hehe. Oh ya. Tak ada orang di rumah esok, so I might bawa Pipie sekali untuk my girls day out (lah sangat) dengan Dana esok. Hope that sepanjang hari esok janganlah bergaduh saja T___T
    • Mari kita lihat siapa yang jadi puteri satu, dua tiga, empat, lima, enam dan tujuh. Ahli Tari Kirana cukup 6 orang saja, so saya dapat suggestion untuk import sekejap ahli untuk cukupkan orang untuk persembahan Ulik Mayang nanti. Puteri-puteri tu semua saya akan pilih guna cabutan kertas. Kita tengok esok ;)
    • Dana awal-awal dah cakap tak mahu jadi puteri tujuh (if dapat) kalau Pipie jadi watak lelaki tu. Sebelum tu saya ada cakap, dekat part last sekali, ada part puteri tujuh menari dengan watak lelaki tu. Eleh diorang memang. I always told Dana, your young brother tu loves you that's why he keeps on teasing you!
    • And the updates about our show preparation will be going onnnn and on sampailah 18hb ni HAHAHA :P
    FOR MORE UPDATES,
    FEEL FREE TO CLICK THE 'LIKE' BUTTON
    BELOW! =)

    Tidurlah wahai permaisuri.

    Thursday, December 09, 2010

    Saya di Kota Kinabalu sekarang ni. Baru selesai urusan. Tapi terdampar sekejap di sini. Ewah terdampar pula. Tunggu orang. Kepala dah berat gila-gila. Semalaman tak tidur punya pasal.

    Cakap pasal tidur ni, saya sebenarnya bukan jenis suka sangat tidur. Kalau boleh, tak payah tidur. Tapi kalau tak tidur, otak boleh jadi bengong. Jammed. Berjalan pun boleh terhuyung hayang. Pejam sekelip tapi rupanya tertidur. Buruk gila muka, macam yang jadi baru tadi. Tengah melihat-lihat video tarian di youtube, boleh pula terpejam mata lepas tu tersengguk isk. Terus toleh kiri kanan nak make sure takda orang perasan. LOL. I am just a human. A real one. So terpaksalah mengakui yang tidur itu penting dalam hidup kehkehkeh.

    Ada dua keadaan dan faktor kenapa saya tidur lebih lama dari biasa :
    1. Tak sihat atau baru lepas makan ubat.
    2. Keletihan yang melampau samada sebab busy atau kurang tidur.
    3. Saya suka tidur dalam kenderaan HEHEHE. 
    So atas tiga perkara ini, tolong jangan ganggu saya. Kecuali kalau ada roang nak kiss bagi ciuman untuk si sleeping beauty ni. Yang itu ada satu orang je yang boleh buat HEHEHE. Kalau nak kejutkan pun, biar lembut-lembut, kang salah sikit cara mengejutkan aku dari tidur kang, ada darah tersirap tu. Darah ai tersirap takda rasa macam air sirap merah tau. Air sirap ai lain. Biru.

    Ada orang boleh tidur di mana-mana sahaja dan tak kisah orang nak cakap apa ; itu saya. My friends always ask me, macamanalah aku boleh tidur secara aman dekat dalam bas atau teksi hahaha. Selesa pulak tu. Aku tersengguk-sengguk orang pandang pelik pun aku dah takda perasaan. Tengoklah. Apa ada peduli? Orang yang tengok pun malu kot tengok aku tersengguk-sengguk macam ayam belatuk. Ke burung belatuk ek.
    Ada orang yang tak boleh kalau tak cukup tidur ; itu saya. I mean, kalau dah letih sangat-sangat. Tak boleh. Meeting penting? Tidur dulu 5 jam. LOL.
    Ada orang yang  merasakan kalau hidup sekarang menyedihkan, lebih baik tidur banyak-banyak ; itu saya. Alhamdulillah sekarang saya tak suka tidur, maka boleh agak tak kenapa? Cuz finally reality is better than dreaming ngehehe. Couldn't ask for more ;)
    Ada orang yang tak suka mimpi ; itu saya. Saya tak suka tertipu oleh mimpi-mimpi indah. Mimpi indah yang selamanya hanya akan jadi sekadar impian yang tak mungkin akan tercapaikan..

    Saya benci bila saya baru nak tidur, lepas tu orang kejutkan dari tidur as if saya dah lama tidur. Selalu terjadi waktu pagi-pagi. Haha. Pissed off, tapi sedar itu salah sendiri. Siapa suruh tidur waktu matahari dah nak naik kan. Heh.

    Urm.

    Okey dah tak tahu nak bebel apa. Orang yang ditunggu-tunggu tak kunjung tiba lagi. Tak sabar nak masuk kereta air-cond. Tak sabar nak hempukkan diri atas sofa kereta yang nyaman tu. Tak sabar nak tidur secara duduk. AHAHA.

    Tips cantik luar dan dalam, tidurlah secukupnya ;)

    Kebaya? Baju kurung? Karung?


    Ini kain free, untuk dijahit dan dipakai waktu walimatul urus Ain. Yang lain semua dapat juga. Err actually, tak semua. Tapi kebanyakkan, terutama para jelitawan dan.. err (lelaki  -wan apa? kacakwan ke) keluarga kami. Wah semua memang jelitawan tau hihi.. Apapun, cantik laa. Saya tak ada lagi colour ni. Eh jap jap. Ada sebenarnya. Baju kurung hehehe bila dapat gading bertuah, macam ni lah jadi. Terima kasih, giliran saya nanti, adalah tu hiks.

    Semalam mama dah marah dah saya tak hantar-hantar lagi kain untuk dijahit dekat Taylor Swift ehehe perasan Taylor Swift nak jahitkan baju. Tailor la tailor. Padahal rumah dekat ja pun. And, dunno la. Macam malas. Mama cakap kakak tu sudah ambil banyak tempahan dari yang lain - kain yang sama LOL. Semua pakai tempah dekat kakak tu mungkin. So kenapa mama suruh hantar dekat dia juga.Oh maybe sebab RUMAH DEKAT?

    Semalam memanglah mama marah sebab mama nampak kain ni masih lagi dekat ruang tamu. Aku pun lupa nak sembunyi dekat bilik. Malam ni selamat, sebab kain ni dah seludup masuk bilik ekekekkk. Esok kebetulan keluar, aku plan nak singgah Pekan Ranau after selesai urusan dekat Kota Kinabalu. Singgah ke mana-mana tukang jahit yang boleh siapkan baju dalam masa seminggu. Boleh ke ek. Dahlah dalam kepala otak ni nak buat fesyen-fesyen sikit. Hoho. Macam nak buat kebaya.. (kebaya lagiii..)

    Bukan tak suka jahitan kakak tu. Kakak tu pandai menjahit wo. Kemas lagi. Memang suka. Tapi saya nak tailor luar lah. Something new. Lagipun kalau dah banyak dah sangat tempahan dia ambil, mungkin dia dah tak terima dah sekarang ni. But anyway, apsal aku iya-iya sangat nak explain ni. The thing is, saya pilih nak tukang jahit luar. Takda reason apa pun sebenarnya. I just feel like it. Noktah.

    Okey so, esok petang sampai Ranau je terus cari kedai jahit. Maknanya aku kena usung kain ni all the to way to KK then KK-Ranau. Bertuah punya kain. Sebab kedai jahit tak buka lagi awal pagi, siapalah yang rajin sangat buka awal pagi bagitahu saya, boleh saya hantar terus. Apapun, dah hantar esok, selewat-lewatnya 18hb pagi tu dah siap sebab petang nak pakai dah. Ok set.

    Sekarang ni buku pula. Aiyo bila nak return buku library ni.. Esok last day la pulak.. Baru tadi perasan (- -")

    Show time! ♡

    Wednesday, December 08, 2010

    Baiklah dah tahu. Bila saya rasa hidup saya ada momentum, ada terasa bounce dia, barulah merangkak-rangkak ke sini. Kalau hidup hambar senyap dan sepi saja, saya nak cerita apa.

    Read my previous entry dekat Sufilara.blogspot.com, tiap hari ada-ada je benda nak diceritakan kalau boleh. Kadang-kadang busy sangat sampai entri tu terpaksa postpone ke next day. Terhibur pula baca entri sendiri - wah saya tak tahu pula saya ni funny juga orangnya kadang-kadang kan?

    Ok HAHAHAHA.

    Spent my free time on YouTube lately. Mencari-cari idea untuk next performance. Yeay yeay rasa macam nak jump up up to the moon je tapi behave, behave. Harhar. Remember, play cool. Kan dah 24 tahun. Ini motto umur 24. Azam or whatever you people call it. Play cool, Fina. Play cool. Dalam masa setahun ini sehingga berumur 25, salah satu azam adalah untuk mengurangkan dengan jayanya ke-obvious-an kelakuan kau itu yang suka excited secara over. Macam budak-budak. Kadang-kadang malu dekat budak-budak sebenarnya (- -")

    So, where were we? Ah okey. Performance untuk walimatul urus Ain dan suami. Di SINI update tentang pernikahan Ain waktu Oktober lepas. Sebab husband Ain datang dari Terengganu, so saya rasa nak bawa tarian Ulik Mayang dan Joget Kain Songket. Dan of course, kenalah ada tarian dari etnik sabah. Kontemporari sekali dengan Magunatip. Gerrrranddd gitu. Ulik Mayang tu nak buat dramatari. Seven princesses with one guy. Oh Pipie, meh la ikut kakak-kakak ni menari sekali HAHA. I so want Pipie to join us! Sebab sebelum ni pun Pipie pernah ikut perform. So dia dah ada basic. Masak aku nak ajar budak-budak takda basic dalam masa seminggu je @_@

    We'll see if Pipie setuju nak join.

    Step dah ada buat, tapi masih duduk dalam kepala saja. Mula training 10 Dis, dah buat nanti baru nampak cantik ke tak cantik, sesuai or tak sesuai, and dekat mana nak kena ubah or kekalkan. I want to make it sweet and simple :')

    bye! *menari-nari*

    FOR MORE UPDATES,
    FEEL FREE TO CLICK THE 'LIKE' BUTTON BELOW! =)

    There something between optimism and pessimism. Have you heard about left handed optimism?

    Sunday, December 05, 2010

    Waktu gumbira-gumbira, aku tinggal-tinggalkan blog ni. Waktu berduka-duka, baru muncul. Ceh dasar kacang lupakan kulit betul kau ni ye.


    Cerita duka satu - Tak jadi perform untuk 18hb ini. Sebab kekangan masa. Hmph. Sabar.
    Cerita suka satu -  More focus untuk perkara yang lebih penting! 


    Cerita duka dua - Geram bilik ni dah kemas then semak balik. Kemas dan semak balik.
    Cerita suka dua - Saya selalu terjumpa balik barang-barang yang saya tersalah letak.


    Cerita duka tiga - Sedih juga, bila diperlukan baru dicari. Bila tak diperlukan baru ditinggal-tinggalkan. Barulah aku tahu macamana perasaan blog sendiri. Yeke tu. Overnya. Aku ni manusia biasa. Wanita biasa. Bisa sakit, luka kerana.. (Kris Dayanti?)
    Cerita suka tiga - I saw the truth.


    Cerita duka empat - Saya tetap akan terus berblog. *duka ke?
    Cerita suka empat - Tak duka pun.


    Cerita duka lima - Saya tak sakit. Tapi kena makan ubat. Tapi saya selalu terlupa nak makan ubat. Sebab kena makan waktu malam selepas makan which aku kena makan sebelum telan ubat tu. Tolonglahhhh.Taknak makann.. nak kurusss...
    Cerita suka lima - Yeay yeay boleh makan malam dah *hotak.


    Cerita duka enam - Saya tak boleh tak makan tengahari dah sekarang ni. Kalau tak, nanti perut pedih. Jadi saya kena makan dan berat saya dah naik hampir sekilogram T____T Dan bagitahu saya macamana nak halang temptation? Macam ini :
    Cerita suka enam - Tengahari je otomatik lapar. Lapar je otomatik ada dekat dapur. Zam zam alakazam! Dan dapat update skill kemas dapur dan lebih-lebih lagi skill memasak. Macam ini :

    I can resist anything except for TEMPTATION wakikikikk!


    Cerita duka tujuh - tension tak ada masa nak beli foundation muka. Foundation yang ada sekarang ni just cukup untuk sambung nyawa je. sebenarnya lagi tension sebab nak beli foundation kryolan tapi sayang nak keluar duit. hehehe. kedekut.
    Cerita suka tujuh - sebenarnya, aku buat apa beli foundation mahal-mahal pulak neh. membazir. bukan kedekut. muka bukannya problematic sangat pun. Foundation Mustika Ratu cukup ah.

    tanpa edit. dengan foundation Mustika Ratu. okeyla memang tak lawa, tapi ada kau nampak jerawat besar-besar?


    Cerita duka lapan - saya suka termenung.
    Cerita suka lapan - eh balak encem la. usha jap. sambil-sambil buat macam watak perempuan misteri.

    google


    Cerita duka sembilan - saya paling berduka dekat point nombor satu.
    Cerita suka sembilan - eh fokus fokus.


    Cerita duka sepuluh - saya suka berduka.
    Cerita suka sepuluh - duka-duka dahulu, suka-suka kemudian.



    Don't tell me to chill sebab saya chill saja. Saya memang mengada suka cerita yang buruk-buruk saja dalam blog dari dulu. Ngahahahah. Sebenarnya 10 cerita duka dan 10 cerita suka atas ni perkara kecil saja, berbanding berpuluh-puluh reason untuk saya merasa bahagia. Cuma belum boleh cerita dekat sini. Bye.
     
    FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS