2 orang sedang baca blog ini ♡ Sophiesm.Com








When no one is looking


you've found the correct
fina sophie



Sunshine!
Komen Bulan Ini


plan a trip with me

Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers
Daisypath Vacation tickers


Finstagram


Since May 2006

Hit Counter




Zapin, Magunatip, Sumazau, dan Salsa.
Friday, December 18, 2009 posted at 00:56 ♥

This is just my update about my dancing activity.

Sumpah persembahan kali ni agaklah extreme T__T Dengan tarian Zapin yang ya ALLAH step dia rancak gila tapi it doubled the fun lah kan girls? Kemudian tarian bambu atau lebih dikenali di sini sebagai Magunatip. Tarian yang agak membahayakan kaki. Kaki I sendiri pun dah banyak kali tersepit. Sakit okey. Tapi dah ini request dari pihak pengantin. Semalam, kami berlatih dengan tiga batang buluh saja (supposed to be 4 batang T___T) jadi sementara nak cari satu lagi batang buluh, ada dua orang penari lagi yang terpaksa pretend yang konon the bamboo is there. Haha what to do. Then, awal-awal pagi tadi, ada orang hantar batang buluh yang baru untuk kami. Tak tahu siapa yang hantar, buka pintu rumah je dah ada 4 batang buluh panjang-panjang elok je letak dekat tempat di mana the girls buat latihan Magunatip. Tak tahu siapa yang hantar. Misteri betul tapi anda sangat baik hati terima kasih banyak-banyak :*)

Tarian Magunatip merupakan sejenis tarian tradisi masyarakat suku kaum Murut dari suku Kuhijau (Kwijau). Perkataan Magunatip berasal dari perkataan ‘apit' di yang bermakna jepit. Ia membawa maksud ketika menari kaki penari terjepit atau terapit di antara dua batang kayu (buluh) jikalau tidak cekap mengelakkannya.

Biasanya tarian ini tidak memerlukan iringan muzik oleh kerana bunyi buluh itu yang dilagakan akan menimbulkan bunyi yang kuat serta rentak dan irama yang menarik. Tarian Magunatip bertujuan untuk memeriahkan sesuatu upacara yang diadakan.

I got two videos today. The girls sedang berlatih Magunatip dan satu video lagi of me joining them Magunatiping (magunatiping? belah lah :P). Lebih baik dari video I yang bertajuk Misi Menghabiskan Satu Botol Berisi Air Bancuhan Jusmate5 and yes, mission accomplished! HAHAHA. Saya upload nanti kalau rajin. I mean, video Magunatip tersebut. HAHA.

Kemudian tarian Sumazau yang macam terkedek-kedek ala-ala Joget double step. So, perasan tak dalam setiap tarian, kaki mereka kena lebih agresif dari biasa. Sakit juga kaki budak-budak ni aku tengok. Kesian. Aku yang mengajar ni pun dah sengal-sengal dah kaki.

Wait. I don't understand you malays sebut Joget macam meaning Joget ialah menari sedangkan Joget ialah sejenis tarian. Get what I mean? @_@ Kalau orang cakap, "comellah Doraemon joget", saya macam akan terbayang yang Doraemon tu tengah berJoget. You know, Joget - Malay's dance yang wujud hasil pengaruh dari tarian Portugis yang pernah menjajah Tanah Melayu - but nevermind. By time, I'd learn about the Joget term. Jadi, setiap kali orang kata Joget, I'll bare in mind yang it's not the Joget lah. Hehe. .. And .. And .. Bangsa Portugis sendiri tak claim yang Joget itu tarian mereka but why sesetengah rakyat dari negara jiran hampir nak berperang besar dengan kita Malaysian padahal bukankah kita datang dari rumpun yang sama? Berjiran pula tu. Perkongsian budaya tu memang tak dapat dielakkan samada kita nak atau taknak. Full stop.

Tiba-tiba serius pula. Hehe. I AM serious. Kat mana kita tadi?

Tarian Zapin kemudian tarian Sumazau yang macam terkedek-kedek ala-ala joget double step. Dan juga Magunatip. Dan ada satu tarian masih dalam pertimbangan samada nak gugurkan atau kekalkan dalam senarai persembahan untuk 20hb ni. Salsa. The simple one. It's just 2 minutes but, .. Well, the girls are expected to perform all these dances (Zapin, Sumazau, Tarian Bambu, Tarian Salsa) during the night. Untuk acara malam. MALAM SAHAJA. Hm I am just trying to be realistic here, takut budak-budak ni letih. I'll decide it later.

Ingat perkataan hari ini : MAGUNATIP. SatuMalaysia bukan? (motif sebut 1Malaysia?)


Different races


Banyak lagi nak masukkan dalam belog, so just wait for my updates. More and MORE to come. Esok ada agenda lain so nanti kita jumpa lagi. Bye.

Labels:


0 Comments:

Post a Comment

You can freely :
1. Follow my blog. Usually I'll follow + comment back
2. I regularly checks my social network page and if you leave me your link, it would be easier for me to track you back and comment your blogpost in return.
3. Be nice.

Thanks for simply being here! *love*







original layout by bonjour heidi owned by Fina Sophie other by ArasuOnline dafont wish